Konačno naučite da pozirate! Ovo su najbolje poze za slikanje!

Konačno naučite da pozirate! Ovo su najbolje poze za slikanje!

Najbolje poze za slikanje su za mene uvek bile misaona imenica! Zato sam rešila da se ozbiljno pozabavim nalaženjem saveta kako da poziram na slikama.

Uzela sam da pregledam svoje fotografije sa prošlogodišnjeg sa letovanja. Ima tu svačega – divnih plaža, fantastičnog tirkiznog mora, predivnih zalazaka sunca, burnog noćnog života sa koktelima živopisnih boja…I mene, kao najlošijeg dela većine slika, u pozama za slikanje koje to zapravo i nisu i sa katastrofalnim izrazima na licu.

Imate sličan problem?

Obično mi, onaj koji me fotografiše, odseče noge, postavi kompoziciju tako da sam ja npr.u uglu pa je slika prazna, ne uhvati prelepi pejzaž iza mene ili ga jednostavno mrzi da se bavi fotografisanjem mene pa dolazim u situaciju da nekoga jurim kako bi me slikao.

Zbog ovoga, sve češće ja sama uzimam stvar u svoje ruke i slikam selfi, klikćem dok ne ispadne kako ja želim. I ovde je, naravno, većina slika za brisanje, a ne za pokazivanje.

Isti problemi muče i vas?

Hajde da ovog leta imamo najbolje fotografije, kojih se nećemo postideti.

Ovo su saveti koji će vam pomoći da saznate koje su najbolje poze za slikanje na plaži i počnete na vreme da vežbate ispred ogledala i fotoaparata.

Poze za slikanje i šta treba da radite u vezi sa tim

Kada se govori o portretu, tj. fotografijama na kojima su samo glava i poprsje, najbolje je da se izbegne snimanje fotografija skroz pravo. Lice namestite da se fotografiše pod uglom, što omogućava sliku bez senke, koja čini da lice izgleda šire i dodaje deset kilograma. Nagnite bradu dole i izbegavajte teške uglove, neka vam položaj glave bude udoban, tako da vaša poza ne izgleda prisiljeno.

Držite oči širom otvorene, ali tako da ne izgledate uplašeno. Izbegavajte spuštene kapke koji daju pospan izgled. Ako želite da pogledate u stranu, nemojte previše i neka nos obavezno prati oči. Obrve treba da budu opuštene i da njihov izgled odgovara onome što izražavaju. Držite oči zatvorene za nekoliko sekundi pre snimanja fotografije, da biste izbegli da trepnete prilikom fotografisanja.

Odaberite poziciju aparata koja vam najviše odgovara. U većini situacija, najbolje je aparat postaviti u nivou očiju. Ovako će fotografija da bude najprirodnija. Ukoliko želite da izgledate dominantno, postavite kamerom malo ispod nivoa očiju, ako ako želite da vam lice izgleda mršavije i linija ivice jače, postavite fotoaparat malo gore. 

Zauzmite prirodnu pozu i obratite pažnju na držanje

Koristite prirodni osmeh. Ništa ne može upropastiti fotografiju više od lažnog osmeha. Prisilna emocija će napraviti fotografiju izgleda upravo tako – prisiljena. Neka se prilikom poze za slikanje koja podrazumeva osmeh uvek vide zubi. Navlažite usne pre nego što se osmehnete, to će sprečiti bilo kakve ružne pukotine i dodaće malo više svetla na lice.

Kod slikanja cele figure, dobro držanje je preduslov za dobru fotografiju – prava leđa, opuštena ramena pomerena unazad i uvučen stomak učiniće da izgledate više i tanje. Ako uz to zračite samopouzdanjem, već ste na pravom putu.

Ukoliko poza za slikanje podrazumeva da stojite skroz pravo okrenuti ka fotoaparatu, izgledaćete kao da imate nekoliko kilograma više i telo će da deluje neproporcionalno. Da biste ovo izbegle, okrenite se prema kameri pod uglom, što će i dati mršaviji izgled telu. Ni ramena nikada ne bi trebalo da su okrenuta direktno prema kameri, već pod uglom. Probajte da rame koje je bliže aparatu malo spustite, tj. da ga postavite niže od drugog.

Šta da radim s rukama?

poze za fotografisanje

Meni lično uvek je najveći problem šta da radim sa rukama. Za dobru fotografiju, potrebno je pronaći mesto za ruke. Najlakše je, naravno,  pustiti ruke da vise pored tela, ali ovakva slika uglavnom izgleda beživotno. Umesto toga, probajte da napravite pokret rukama i tako stvorite prirodnije poze za slikanje.

Dame koje žele da izgledaju mršavije, treba ruke da odvoje od tela i malo ih saviju. Ostavite prostor između ruke i tela, što će naglasiti vaš struk na dobar način, bez obzira na njegovu veličinu. Možete da stavite jednu ruku na kuk. Ova poza čini čuda za isticanje struka. Takođe, izbegavajte da držite otvorenu šaku u blizini lica, jer su otprilike iste veličine, pa ćete na slici da izgledate neproporcijonalno i čudno.  Ako držite ruke uz lice, zatvorite ih malo ili ih delimično ušuškajte u kosu.

Opustite se! Ključna stvar pri fotografisanju je je da su ruke i noge opuštene. Ni u uobičajenim aktivnostima ih ne držite ukočene, pa ne radite to ni pred kamerom.

Noge kao slovo S

Slično kao rukama, treba i nogama napraviti pokret, da bi izgledali prirodnije na slici. Bilo da prekrstite noge kod članaka, postavite jedno koleno ispred drugog ili napravite ugao u stopalu ili kolenu, noge će da izgledaju opuštenije i fotografija će da izgleda bolje. Snimanje fotografije fotoaparatom odozdo stvoriće iluziju dugačkih nogu, što je definitivno plus ako su vaše kraće.

Napravite „S“ oblik sa svojim telom. Kada stojite, veći deo težine prebacite na samo jednu nogu, a kao rezultati vaše telo će da napraviti prirodan i graciozan „S“ oblik. Bez obzira kakva vam je konstitucija tela, ovaj pokret će da učini da dobijete figuru peščanog sata, dok će istureni kuk da naglasi obline na pravom mestu. Setite se samo kako to manekenke rade i kakve poze za slikanje obično zauzimaju.

U svakom slučaju, pokret zglobova je veoma važan.

Izreka za dobru fotorafiju tela „ako može da se savije, savijte ga“ govori nam da su zglobovi prirodniji u pokretu nego kada su kruti, pri čemu se misli na sve zglobove, uključujuć laktove, zglobove šake, koljena, kukove, gležnjeve… I mislite o tome što radite. Važno je biti svestan kako je celo telo pozicionirano. Neverbalna komunikacija je ovo na čemu se fotografija zasniva i sve što radite, šalje posmatraču određenu poruku.

Najbolje poze za slikanje – kako da se slikam a da izgleda wow?

Ako uopšte nemate ili vam ponestanu ideje za poziranje, možete da probate neku od sledećih poza. Takođe se možete posužiti časopisima ili sajtovima i pogledate kako to rade profesionalni modeli.

Ukoliko slikate portret, tj. samo glavu i poprsje, postavite se ukoso u odnosu na fotoaparat i pogledajte preko svog ramena. Ovo je veoma jednostavna poza i veoma efektna. Isto uradite i kada slikate celu figuru.

Kod slikanja portreta, obično se ruke ne vide. Međutim, budite kreativni i isprobajte da postavite ruke u različite poze oko glave, lica ili u kosi. Imajte na umu ono što smo već pomenuli: nikako otvoreni dlanovi pored lica, već samo sa strane ili skupljeni.

Poze za slikanje na plaži – dovoljno je da sednete

Stvarno lepe, posebno na plaži ili u prirodi su poze dok sedite. Savijte kolena i naslonite bradu na njih. Ovakvu pozu slikajte malo odozgore. Ili se oslonite na jednu ruku, a drugu oslonite na savijeno koleno, dok drugo koleno leži savijeno na zemlji. Ili napravite sličnu pozu, tako što ćete da zagrlite rukama koleno koje je savijeno na gore.  

Probajte i da se naslonite na obe ruke tako što ćete da ih postavite iza sebe, glavu zabacite unazad, a noge blago savijte u kolenima, jednu malo više od druge. Ovo je još jedna odlična sedeća poza za slikanje i veoma efektna. Ili ako ste na plaži, dođite do same ivice mora, kleknite i sedite, ali ne oslanjajući se previše na noge. Pogledajte preko ramena u aparat.

Za dobru pozu pronađite dobro drvo

Ako ste već na plaži ili u prirodi, pronađite neku palmu ili bilo koje drvo. Sedite lagano oslonjeni na drvo, dok je jedna noga ispravljena, a druga savijena u kolenu. Ruke prebacite preko kolena ili butina, a možete i da oslonite lakat na savijeno kolena, a šaku da zavučete lagano u kosu ili stavite na vrat.

Možete i da stanete pored drveta i blago se oslonite leđima ili bokom na njega, a ruke podignite iznad glave. Ovakve fotografije će da budu odlične i ako se slikaju sa leđa.

Ipak su na plaži najlepše one poze za slikanje, gde ležimo u pesku. Lezite na stomak, podignite glavu, noge savijte u kolenima i ukrstite stopala, a guke savijte u laktovima na gore i ukrstite šake ili glavu oslonite na jednu.  Slično ovome, dok su noge u istom polažaju, spustite ruke na pesak i lezite glavom na ruke.

A sada se u istoj pozi okrenite na leđa. Jedna od najizazovnijih poza za slikanje na leđima je ona u kojoj malo izvijete leđa, tako što grudi izdignete na gore. Jedna ruka neka bude u blizu glave, druga pored tela, obe na pesku, a noge blago savijene u kolenima, ali ne u istoj meri. Ove pozite možete da koristite i dok ležite na krevetu ili na travi.

Duga kosa odlična za atraktivnu fotografiju

Ako imate dugu kosu, ona može da vam posluži za odličnu aktivnu fotografiju. Oštro zabacite glavu u stranu ili pozadi i dobićete kosu u pokretu. Ove fotografije su odlične i dok ste u moru i kosa je mokra ili se pokreće i voda zajedno sa kosom, ali i na suvom.

E sad, ostaje otvoreno pitanje kako imati dugu kosu ako ona stalno opada, masti se i nikako da poraste. Znate šta? Irena nam je otkrila kako se to radi i koji šampon koristiti. Mi joj verujemo jer je ona uspela da svoju plavu iskrzanu kosu neverovatno oporavi. Njeno iskustvo  i kako je uspela da joj kosa brže raste možete naći na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Šta je selfi i kako se koristi selfi stik?

poza za selfi

Selfi je zapravo autoportet, fotografisanja sebe (same ili sa nekim) fotoaparatom ili mobilnim telefonom. Ovaj izraz nastao je na društvem mrežama i danas je u širokoj upotrebi.

Lično volim selfije, jer često nisam zadovoljna slikama kada me neko drugi slika, a uz to se zabavim dok ih stvaram. Ipak, slikati dobar selfi je često teško, jer ste vi osoba i ispred i iza kamere.

Obratite pažnju na osvetljenje!Pre nego što slikate selfi, proverite da li je dobro osvjetljenje, kako slika ne bi bila previše tamna ili vaše lice previše svetlo, čak i belo.

Pored toga, važan element u pozama za selfi slikanje je dobra pozadina. Selfi na kome se u pozadini vidi neuredna soba, gomila odeće, prljavi sudovima ili kupatilo, svakako neće da bude reprezentativan, koliko god vi na njemu lepi ispali.

Kada ste ovo sredili, udahnite duboko, pokušajte da se opustite i zauzmite pozu! Kada je u pitanju slikanje selfija, pravilo je da, što više puta budete slikali, imaćete više slika za izbor, a samim tim i više dobrih slika. Ne očekujte da odmah napravite dobar selfi. I nemojte da se stidite kada slikate selfi. Čak iako vas neko gleda, ne osećajte se glupo, već budite samouvereni i zabavite se i to će na fotografiji da se vidi.

Mnogi ljudi ne vode računa o uglu kada biraju poze za slikanje selfija, što je skroz pogrešno. Neko će da izgleda odlično kada drži telefon i svoje lice prema gore, kod nekoga će to da bude jedna ili druga strana. Isprobate sve i nađite svoj najbolji ugao.

Ukoliko vam se učini da vam ruka nije „dovoljno dugačka“, tj. da bi ugao ili slika bila bolja kada bi se još odaljili od telefona, tu na scenu stupa selfi stik. Selfi stik je zapravo štap koji omogućava da se telefon udalji, kako bi se dobio bolji ugao, dramatičnija ili šira kompozicija.

Ovaj štap prvo su koristili ljubitelji ekstremnih sportova, a danas ga upotrebljavaju gotovo svi ljubitelji selfija. Postoji više vrsta štapa za selfi, sa tajmerom ili digmetom za slikanje na samom štapu. Njihovo korišćenje nije baš jednostavno, ali ni toliko teško, da se vežbanjem ne može savladati.

Napravite originalnu pozu za selfi

Kada je o najboljoj pozi za slikanje i poziranju za selfi reč, nemojte da budete uvek ozbiljni. Blesavi selfiji su često najbolji  i naravno super zabavni. Napravite smešnu grimasu ili pokušajte da koristite neke neobične rekvizite. Koristite selfi stik ukoliko želite da ostavite jači utisak ili se slikate sa većim društvom.

Česta greška kod slikanja selfija je slikanje kada se gledate u ogledalo. Ove fotografije obično ne ispadnu dobro, pa je preporuka da ih izbegavate. Isto tako, često možete videti da se telefon koji koristite oslikava u svemu ili se na fotografiji vidi selfi stik, što obično ne izgleda lepo.

Na kraju, ako imate telefon sa prednjom kamerom, pogledajte sliku pre nego što je slikate i ukoliko nešto ne sviđa, odmah popravite.

Priznajem, imam neke prijateljice koji su potpuno ovladale tehnikom slikanja dobrog selfija sa ili bez štapa. Iako još nisam na tom nivou, znam da ću vežbom da budem jednako dobra.

I još jedan savet. Vaš selfie ćete sigorno podeliti na društvenim mrežama. Ukoliko je primereno slikanju, malo šminke neće biti na odmet. Jer, tamo će vas svi videti, pa dajte sve od sebe da vas ne zaborave!

I fotografisanje je vežba

Praksa, praksa, praksa, sve je u praksi, pa tako i dobro fotografisanje. Ispobavajte razne poze kod kuće, ispred ogledala. Ili neka vas slika drugarica u neobaveznoj varijanti. Fotografije koje nisu dobro ispale, lako ćete da obrišete, ali ćete da vidite koje vam poze odgovaraju, koje treba da unapredite i na koji načim.

Posle ovog probnog slikanja, imaćete više samopouzdanja kada odete na more ili se slikate u nekim važnim trenucima.