Profesionalna šminka (ni)je samo za svadbe

Profesionalna šminka (ni)je samo za svadbe

Zašto se profesionalna šminka obično povezuje sa svadbom? Zato što je svadba prilika kada uglavnom svaka žena želi da izgleda savršeno.

Moj prvi susret sa profesionalnom šminkom bio je, pogađate, svadba. Kada sam videla taj njen “wow” efekat, malo po malo počela sam da je koristim i za neke druge svečane prilike. Važno je da šminkeru verujete i da vidite da zaista uživa u tome što radi. U mom slučaju, bila je to “ljubav na prvo šminkanje”, pa mi nije bilo teško da odlučim da svoje lice poverim Nini Milanović, koja je svoje znanje svakodnevno reklamirala na svom licu. Gledajući je iz dana u dan, pomislila sam da bih i ja želela da s vremena na vreme izgledam tako lepo, a sve ostalo učinile su Ninine čarobne ruke.

Nina je sa zadovoljstvom prihvatila da za vas razreši neke nedoumice u vezi sa ovom vrstom šminkanja, odgovori da li su samo svadbe prilika za koje se ova šminka koristi i da nekoliko korisnih saveta. Jer saveta za lepši izgled, ako ipak odlučimo da se našminkamo same, nikad dosta.

Profesionalna šminka (ne)može da učini nemoguće

Zašto se sve više odlučujemo da koristimo usluge profesionalnog šminkera?

Najjednostavniji odgovor bi možda bio zato što su iskusni, znaju kako da pokriju nedostatke, a istaknu prednosti. Neiskustvo ili prosto “ja to ne umem” stav je ono čime smo vođene da zatražimo stručnjaka, ne samo za šminku već i za mnoge druge stvari.

Takođe, i sama prilika ponekad zahteva više od običnog šminkanja. Ako je venčanje u pitanju, veliki procenat dama će se odlučiti za profesionalnu šminku. Šminkeri uglavnom koriste kvalitetne proizvode sa velikom pokrivnom moći, odlučujući se pritom na razne popularne metode koje mogu da pruže i produže besprekoran izgled.

Ponekad je sam odlazak kod šminkera ili na bilo koji tretman ulepšavanja prosto ugađanje samoj sebi, a ponekad je baš to potrebno da se osetimo lepima, što naravno utiče na naše samopouzdanje.

Da li korišćenjem ove šminke osoba lepše izgleda je, složićete se, isključivo subjektivan doživljaj. Ipak, ona može da postigne ono što se očekuje, bez obzira da li se za to koristi takozvana teška šminka ili se njome samo naglašava prirodan izgled.

Da li profesionalna šminka zaista može da učini nemoguće?

Ima šminkera koji zaista mogu da transformišu izgled osobe ili samo naglase ono najlepše na licu. Profesionalna šminka može da učini svašta ako se pravilno nanese, ali ne može da učini nemoguće. Šminkeri ipak nisu plastični hirurzi.

Profesionalna šminka zamaskiraće bubuljice, ali to nije trajno rešenje. Da biste imali čisto lice i bez šminke, potrebno je uhvatiti se u koštac sa problemom. Ksenija je uspela! Rešila se bubuljica na svom lisu prirodno i lako. Kako i na koji način, otkrila nam je u ovom tekstu:https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Često se čuje da je profesionalna šminka teška za lice ili da izgleda veštački. Da li devojke imaju predrasude u vezi sa ovom vrštom šminkanja?

Ništa od navedenog ne mora da znači jer način šminkanja zavisi pre svega od želja klijenta. Čim je pokrivna moć veća i šminka je teža, ali postepeno dodavanje slojeva i pravilno nanošenje četkicom ili sunđerom ne mora nužno zahtevati velike količine šminke. Ako se pravilno skine na kraju dana, ma koliko da je teška, ona ne utiče na kvalitet kože.

Da li devojke imaju neke druge predrasude u vezi sa profesionalnom šminkom?

Da, imaju i to sasvim opravdane. Trenutni trendovi diktiraju jako veliku količinu šminke, teške konture i senčenje lica koji ističu određene delove lica (u jednom ili više slojeva) ili smanjuju ono što nam se ne sviđa. Poenta je da nos i lice izgledaju duže i uže, da su jagodice izraženije, a usne punije.

Ma koliko da nekad želimo da izgledamo kao sa crvenog tepiha, neke devojke jednostavno ne podležu tim trendovima, jer ih čine da izgledaju neprepoznatljivo.

Važno je kako se slika

Koji su to događaji za koje se devojke najčešće odlučuju da angažuju profesionalnog šminkera?

profesionalno šminkanje

Uglavnom venčanja, maturske večeri, rođendani…U poslednje vreme to su i neki važni poslovni događaji, izlasci na neka mesta ili manifestacije gde će osoba biti viđena. Ipak, ako bih morala da sumiram, to su uglavnom neki bitni događaji na kojima će osoba biti fotografisana.

Da li ova vrsta šminke može da bude pogodna za sve prilike? I kao dnevna šminka, za posao, podjednako kao i večernja za izlazak u grad i za neke važne događaje?

Kada se kaže profesionalna šminka, kod nas se obično misli na potpun tretman, jer većina devojaka i žena razmišlja: “zašto bismo plaćale nesto što se ne vidi”. Ipak, ona ne mora da podrazumeva sve “trendi” korake – od pripremanja kože, podloge, tečnog pudera, pudera u prahu, podoge za senku, vestačke senke itd. To znači da može da izgleda prirodno i ako se nosi danju.

Ipak, moje mišljenje je da ona ipak nije pogodna za sve prilike. Odlazak na posao, školu, popodnevnu kafu ne zahteva tešku šminku, a u većini slučajeva nije ni prikladno (u mnogim firmama postoji dress code koji pored oblačenja obuhvata i šminkanje, nakit, korišćenje parfema…).

Da li profesionalni šminkeri koriste posebnu šminku i pribor, koji se razlikuje od one koju svakodnevno koristimo?

Uglavnom da. Profesionalni šminkeri koriste uglavnom kvalitetne “high end” proizvode, što se i očekuje od njih. Oni se od običnih razlikuju po kvalitetu, pigmentima, paleti boja (intezitetu boja-senki, na primer) i naravno ceni. Međutim uvek može da se prilikom šminkanja upotrebi neki proizvod koji svakodnevno koristimo i vrlo je sličan, ako ne i bolji od nekih “high end” brendova.  Navešću jedan primer: iako Maybelline ne spada u skupe “high end” brendove, njihove maskare su jako popularne među šminkerima.

Ponekad se desi da i pored kvalitetnih proizvoda koje šminkeri koriste, klijent ponese svoju šminku (jer je ili stvar navike, ili alergijske reakcije ili prosto žele da znaju šta im se stavlja na lice)

Vojvotkinja od Kembridža je odlučila da se za svoje venčanje našminka sama. Rekla je: “Želim da me budući muž prepozna” uprkos milionima ljudi koji su gledali prenos ceremonije.

Neprikosnovena za svadbe

Od ove šminke se očekuje da dugo traje, da se ne razliva, da bude dobra na slikama, jer je svadba ipak važan događaj u životu jedne žene. Profesionalna šminka dobrog šminkera se ne razliva, jer je u igri mnogo proizvoda koji sprečavaju tako nešto, pa buduće mlade ne treba da brinu da li će tokom celog trajanja svadbe izgledati lepo.

Jedan uobičajeni problem koji se javlja kod budućih mlada je da šminka bude prejaka uživo, ali da je savršena na fotografijama. Ili savršeno,nežna i prirodna uživo, ali lice na fotografijama deluje isprano zbog jakog blica.

Ipak, najvažnije je da šminka za svadbu bude apsolutno po želji buduće mlade, pa onda sve navedeno.  Sve su to detalji na kojima se pažljivo radi i priprema unapred, jer je na kraju ipak najvažnije zadovoljstvo klijenta. Zato se pred svako venčanje vrši takozvana proba, radi sugestija i njenih utisaka, jer je često to prva prilika kada se devojka uopšte susretne sa profesionalnom šminkom.

profesionalni make up

Trikovi, cake i saveti za šminkanje

Za vas koje želite da unapredite svoje šminkerske sposobnosti ili jednostavno naučite nekoliko novih trikova, evo saveta kako da u tome budete još uspešnije.

Šminkanje očiju

 • Ako niste vešte u nanošenju tečnog eyeliner-a i izvlačenju one tanke precizne linije, nemojte ga koristiti (naročito ako žurite). Umesto toga dobro rešenje je eyeliner gel sa angled četkicom (ugaona četkica za obrve). Ili jos lakše, crna ili braon senka za oči (četkica kojom je nanosite može biti nakvašena radi intenzivnije boje).
 • Ako ipak ubrljate eyeliner, nikakav problem! Štapić za uši umočen u sredstvo za skidanje šminke ili kremu i povlačenjem ili rolanjem istog u pravcu željene precizne linije možete očistiti tu “grešku”.
 • Obrve – nešto što nam odražava karakter: umesto olovke koristite senku braon boje, svetliju od boje obrva – deluje nežnije i ne preterano iscrtano.
 • Želite preciznu liniju a ne možete da je izvučete četkicom? Jednostavno stavite trakicu selotejpa od završetka oka (donjeg kapka) i pratite tu liniju od prilike do završetka obrva. Nanesite senku, eyeliner i kada ste sve zavrsile nežno sklonite trakice – imaćete savršeno preciznu liniju.
 • U poslednje vreme sve su popularnije pune obrve. Ukoliko imate prečupane obrve, a dlačice koje su nekad rasle nestale su od svakodnevnog čupanja, budete uporne i istrajne. Skidajte šminku sa očiju tuferom namočenim ricinusovim uljem za trepavice ili ga mažite pred spavanje. Videćete, dlačice će vremenom ponovo izrasti, a trepavice će postati bujnije i ponovo lepe. Možete se odlučiti i za japansko iscrtavanje obrva, ali to ipak uradite nekoliko nedelja pre važnog datuma.

Šminkanje usana

Ako želite pune usne, sasvim je ok malo preći liniju usana olovkom za usne. Međutim ako se usne obcrtavaju, najbolje je koristiti mat karmine ili samo olovku za usne jer će se tako prelaz manje videti. Ako baš želite malo sjaja, natapkajte malu količinu sjaja za usne na centar usana, nikako po ivicama. Ombre usne takođe vizuelno povećavaju usne. 

Uostalom, evo detalja kako našminkati usne da izgledaju punije.

Saveti za korišćenje korektora, pudera i rumenila

 • Ne mažite –  tapkajte. Svako razmazivanje se vidi, bilo četkicama, bilo prstima. To se najpre odnosi na korektor – natapkajte nežno regiju koju želite (ispod očiju, uglavnom u obliku obrnutog trougla, kod nozdrva, da ublazimo male bore koje idu oko usana ili po nekim nepravilnostima na koži-bubuljicama, ožiljcima,flekicama). Za tapkanje je najbolje koristiti mokar sunđer (nanesete korektor na kožu i tapkate ga sunđerom), jer se sunđerom dobija najprirodniji efekat.
 • Ako vam se dešava (kao što se i meni dešavalo) da stavljate maskaru i na donje trepavice i sve se to prenosi na regiju podočnjaka koju ste prethodno lepo namazale, postoji rešenje. Pošto je korektor lepo natapkan, stavite translucentni puder (puder bele boje koji se prilagodjava boji vašeg tena,ali opet je malo svetliji) tim istim sunđerom u predelu podočnjaka. Nanesite veliku količinu translucentnog pudera i nemojte praviti gimase jer taj puder ulazi u sitne linije, a to ne želimo ( 3mm od donjeg kapka je ok).  Neka odstoji tako dok nanesete senku. Sve ono što padne na obraze ili ispod oka kasnije se samo prebriše četkicom. Korektor je sada zacementiran do kraja dana, deluje prirodno, a maskara se više ne otire o podočnjake.
 • Umesto translucentnog pudera, mozete koristiti i bebi puder (ukoliko niste alergične na sastav)
 • Razlika između bronzera i rumenila – bronzer bi trebalo da bude mat i koristi se za senčenje/konture lica. Rumenilo se stavlja na jagodice i može biti sjajno.

Čista koža pre i posle nanošenja šminke je najvažnija

 • Čista i negovana koža je nešto najdragocenije. Umivajte se mlakom vodom i 2-3 puta nedeljno uradite piling lica. Dobar piling se može uraditi sa malo maslinovog ulja, braon sećera ili projinog brašna, po želji i malo meda.
 • Skidanje šminke je neophodno i najbolje je to raditi sredstvima za umivanje/skidanje šminke. Ako imate težu, jaču šminku, umijte se dva puta. Ako i dalje mislite da vam lice nije dovoljno čisto, pređite losionom ili kremom za skidanje šminke još jednom. Kad god možete koristite prirodnu kozmetiku za lice.
 • Čišćenje lica i hidratacija kremom važna je i pre šminkanja. Šminka će izgledati lepše ako je naneta na čistu i hidriranu kožu.

Ako bi mi neko rekao da na pusto ostrvo mogu da ponesem samo jedan proizvod za šminkanje, to bi bila maskara. Ukoliko bi isto morala da učinim za četkicu za oči, sa sobom bih ponela MAC 217.

Muškarci se zaprepaste brojem preparata i sprava za šminkanje koje mi žene svakodnevno koristimo

Iz tvog dosadašnjeg iskustva, šta je najteže a šta najlakše kod profesionalnog šminkanja?

Najlakše i najlepše je videti zadovoljnog klijenta. Kao i u svakom poslu, dešava se da nije svaki dan savršen baš kao i svaki rezultat. To klijenti retko primate, ali šminkeri vide tu malu asimetričnost koja im bode oči.

Najteže mi uglavnom padaju klijenti koji kažu “radi šta hoćes”, a onda se, kada ih našminkam, ispostavi da ipak imaju neke želje, tipa: “Ja bih ipak mat, a ne sjajnu senku, drugu boju karmina”… Ili, kada klijent zahteva nešto što mu jednostavno ne stoji ili nije pogodno za priliku (uglavnom je to vatreno crveni karmin za događaj preko dana).

Devojke koje se redovno šminkaju su uglavnom realne i znaju gde su granice do kojih šminka može da dosegne, pa uglavnom nisu previše zahtevne.

Možeš li da izdvojiš neku smešnu situaciju sa šminkanja?

Uglavnom su to događaji poput maskenbala, kada muškarcima nanosim šminku. Oni se prvo začude svim tim četkicam i ostalim spravicama koje mi žene najčešće koristimo za šminkanje. Zatim ih zaintrigira broj preparata, senki, olovaka koje imamo i stavljamo, pa često ili samo ćute ili postavljaju, za nas žene, smešna pitanja.

Ipak, najsmešnija bude reakcija kada im šminku stavljam blizu ili oko očiju i trepavica – tada se obično isprepadaju i čvrsto zatvaraju oči. Treba mi malo vremena da ih ubedim da im se ništa neće desiti, pre nego što ih ponovo otvore.