Rok trajanja kozmetike je važan! Ovo morate znati!

Rok trajanja kozmetike je važan! Ovo morate znati!

Autor:

Saznajte odmah zašto je rok trajanja kozmetike važan i šta se dešava ako koristite preparate koji su premašili datum upotrebe. Jako je važno voditi računa. Evo i zašto!

Svi mi u neseseru imamo kreme ili šminku koju već godinama držimo i koristimo samo ponekad. Ipak, to što radimo nije ni malo pametno.

Rok se svuda mora poštovati.  I kod hrane, i kod lekova, pa i kod kozmetike.

Nije on džabe označen.

Sigurna sam da imate i mnogo proizvoda na kojima ne piše rok trajanja, a isto tako sam sigurna da niste mnogo ni zagledali taj deo. Koliko god vam rok trajanja zviuči nebitno, danas ćemo vam otkriti zbog čega je tako važan i zašto naše lice i telo nikako ne vole kada koristite proizvode van roka trajanja.

Rok trajanja prirodne kozmetike

Prirodna kozmetika je odličan izbor! Sigurno ste imali prilike da osetite njene čari na svojoj koži. Ne hvalimo je za džabe, ona je mnogo moća i daje stvarne rezultate. Ovakva kozmetika je oduvek korišćena u službi lepote, a danas je posebno na ceni, jer su žene shvatile da brojne probleme sa kožom, kosom i licem mogu da reše sasvim prirodno i efikasno i da izbegnu štetne sastojke u kozmetici.

Prirodna kozmetika se sastoji od aktivnih sastojaka biljaka, koje su pomešane sa drugim sastojcima koji su takođe prirodni. Život bez hemikalija u proizvodima je mnogo lakši, bezbedniji i lepši, pa su se zato ovi proizvodi i našli na našim policama.

Pošto su ovi proizvodi  rađeni bez hemijskih dodataka, njihov rok trajanja je nešto kraći i to je njihova jedina mana.Ipak, prirodna kozmetika ima svoje konzervanse, koji je čuvaju da se ne pokvari, pa  zato i traje do 2 godine. Smatram da je to sasvim dovoljno da biste potrošili kremu, losion ili gel, zar ne? 

Prirodni konzervansi u proizvodima omogućavaju da sastojci duže traju i produžavaju sam rok trajanja kozmetike. 

To su antimikrobni sastojci koji sprečavaju da se bakterije namnože, što bi se svakako desilo da ih nema. Proizvod bi se ubuđao ili pokvario za kratko vreme, a to ne sme da se dogodi. Zato su tu prirodni konzervansi da sačuvaju sve biljke i aktivne sastojke u dobrom i svežem stanju. 

U Americi je, na primer, zabranjeno zakonom da se prodaju proizvodi koji u sebi nemaju konzervans, jer bakterije mogu da budu vrlo opasne po zdravlje ljudi i mnogo su štetnije od same upotrebe konzervansa. 

Biljni konzervansi koji se najčešće koriste u kozmetici su: ekstrakt ruzmarina, sirće, vitamin E, kurkuma, šumski lišaj, etarsko ulje origana, ili semenski grejpfruta. 

Ovi preparati uglavnom ne dolaze u ogromnim pakovanjima, pa ako ih koristite po propisanim normama, trajaće vam mesec ili dva, skoro je nemoguće da vam traju onoliko koliki im je rok trajanja.

Kad ovakvim preparatima istekne rok, videćete kako se struktura promenila, miris može da postane jači i izraženiji. Ako proizvod sadrži esencijalno ulje, ono može da se razdeli od ostalih sastojaka, pa da ispliva na površinu.

Evo koliko traju određeni prirodni kozmetički proizvodi: 

 • Šampon za kosu – može da traje i do dve godine, od otvaranja.
 • Prirodni sapuni – traju do godinu dana.
 • Prirodna krema za lice – može da traje do 2 godine .

Ipak, bez obrzira na kraći rok, znamo da prirodna kozmetika može da nam reši mnoge probleme, da otkloni celulit, ispegla bore, učini da akne nestanu. Nemojte propustiti sve blagodeti koje pruža prirodna kozmetika, jer sa njom, još dugo ćete uživati u lepoj i negovanoj koži lica i tela.

Rok trajanja dekorativne kozmetike

 Dekorativna kozmetika, odnosno šminka je nešto bez čega ne možemo. Ko još ne voli da svom licu doda malo boja i kontura?! Ne upozoravaju nas bezveze da šminku moramo da skinemo, što bolje i da ne smemo sa njom da spavamo.

rok trajanja kozmetičkih proizvoda

Bez obzira na količinu novca koju trošimo na šminku, ona zaista može da bude opasna za naše lice. Ako zaspimo sa njom, ona će već ujutru da napuni pore svim onim sastojcima koji nisu baš najbolji, a kada se to desi, očekujte neočekivane bubuljice od šminke na licu. Čišćenje lica je osnov svega, a šminka se lako pomeša sa bakterijama i nečistoćama, pa se brzo pojavi haos na licu.

Ako ste i vi dobili bubuljice od šminke, kao moja koleginica Jana, saznajte kako da se rešite bubuljica na sasvim prirodan i lak način. Ako je Jana posle toliko muke uspela, uspećete i vi! Pročitajte u čemu je njena tajna.Kliknite na sledeći link: https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Ali osim akni i problema, treba da obratimo pažnju na rok trajanja dekorativne kozmetike, jer ako zaobiđemo taj podatak, na licu se mogu javiti infekcije koje će zahtevati i ozbijnije lečenje. Ako koristimo maskaru ili ajlajner kojoj je prošao rok može se desiti da nam oči ozbiljno stradaju.

Studija iz 2013. koja je objavljena u Međunarodnom kozmetičkom časopisu za kozmetičku nauku potvrdila je da je od 70% žena u istraživanju koristilo šminku za oči kojoj je prošao rok, a čak 67% je dobilo infekciju.

Bilo da su u pitanju senke, ajlajneri ili maskare, vrlo je opasno koristiti ih nakon isteka roka.

Kao što smo rekli, neki proizvodi imaju upisan rok trajanja, neki nemaju. Oni koji se proizvode u Evropskoj uniji, moraju da imaju utisnut datum, ali svi ostali ne moraju. Ako naiđete na američke ili kineske proizvode, moguće je da uopšte nećete ni videti datum. Zato je važno da znate koliko šta možete da koristite.

 • Puderi, korektori, prajmeri – traju od 6 meseci do godinu, i kada im rok istekne, menja im se struktura i poprimaju čudan miris. Mogu da izazovu infekcije ili perutanje kože.
 •  Rumenila, bronzeri, hajlajteri – iako mislimo da mogu da traju večno, jer se sporo troše, njihov rok je dve godine.
 • Maskara – maskara ima relativno kratak rok, 3 meseca. Čim vidite da se osušila, možete da je bacite, jer može da izazove ozbiljne infekcije očiju i kapaka. Isto važi i za ajlajner.
 • Lakovi za nokte – kad im istekne rok, biće nemoguće da lepo namažete nokte, jer će se stvrdnuti. Traju do godinu dana, posle toga, treba ih baciti.
 • Senke za oči – mogu da tarju baš dugo, posebno ako se ne koriste često. Njihov rok je do 2 godine.
 • Karmini i sjajevi – mogu da potraju i do tri godine. Posle roka, postaju tvrdi i teško se mažu.
 • Olovke za oči i usta – traju do 2 godine. Iako ne menjaju mnogo strukturu, predlaže se da ih ne koristite posle roka.
 • Ulja i serumi – ako su neotvoreni, mogu trajati i do tri godine. Kada se otvore, mogu se koristiti do 6 meseci.
 • Losioni za sunčanje – mogu trajati i do tri godine.
 • Parfemi – mogu trajati godinama ako se čuvaju na hladnom i mračnom mestu. U suprotnom, traju do 10 meseci.
 • Aceton – neograničen rok trajanja.
 • Proizvodi za stilizovanje kose – traju i do pet godina. Najkraći rok im je tri godine.
 • Kreme za depilaciju – traju do tri godine.
 • Dezodoransi – kada se otvore, traju do 6 meseci.
 • Antiperspiranti – traju do 3 godine.
 • Antibakterijski i aerosol proizvodi – do tri godine. 

Rok trajanja kozmetike napravljene kod kuće

 Home made kozmetika ne izlazi iz mode. Kada imate slobodan dan, zašto sebi ne biste pružili malo dodatne nege! Više nije tajna da i kod kuće možete da priredite pravi spa doživljaj.

Kod kuće, uglavnom pravimo maske za kosu ili za lice. Ove maske u sebi sadrže proizvode koje imamo kod kuće. To su sastojci koji su u izvornom obliku, mogu da budu mlečni proizvodi, jaja, med, razna prirodna ulja. Uverili smo se već da ovakva kozmetika daje rezultate i da je zanimljivo kada nešto sami napravimo.

Nekad pravimo i veće količine takve kozmetike, pa je ostavljamo da odstoji u frižideru.

Ono što treba da znate jeste da pravljenu kozmetiku možete da koristite otpilike nedelju dana, nekad manje, nekad više, sve zavisi od sastojaka.

Videćete i sami, ako se sastojci zgrudvaju ili odvajaju, moraćete da napravite novu masku ili tinkturu.

To ne važi za balzame za usne koje možete da pravite kod kuće, oni mogu da traju i do 6 meseci. Kratak rok ima kozmetika koja je namenjena za jednokratnu upotrebu. Na primer, ako pravite masku za lice, i ostane vam višak, možete je iskoristiti u narednim danima, ali nije preporučljivo da je koristite ako se sastojci u međuvremenu pokvare, što može da se desi u roku od nedelju dana.

Najbolje je da ovavu kozmetiku upotrebite odmah i da ne pravite zalihe!

Kako proveriti rok trajanja kozmetike?

 Rok trajanja kozmetike može da bude utisnut na pakovanju, a i ne mora. Imaćete prilike da naiđete na proizvode na kojima piše koliko smeju da se koriste od otvaranja.

Ako vaša kozmetika nema rok, onda pratite navedena uputstva koja smo vam dali i nećete pogrešiti. Ako ima rok, poštujte ga, kako biste svoje lice sačuvali od bilo kakvih iritacija, crvenila ili infekcija.

Najbolje od svega je da redovno pregledate kozmetiku ili da zapišete kad ste šta kupili, posebno za one proizvode, koje ne koristite tako često. Vodite evidenciju, i pratite datume, posle toga, kozmetiku morate da obnovite.

Šta je kozmetički kalkulator?

 

Kozmetički kalkulator je inovativna aplikacija koja vam omogućava da proverite koliko je star proizvod koji ste kupili. Radi samo za neke poznatije brendove. Aplikacija se zove „Check Your Cosmetics“ i možete je instalirati u svom telefonu, da je imate za svaki slučaj.

Kozmetički kalkulator je super stvar, jer nam omogućava da vidimo koliko je kozmetika stara i kada je izrađena, pa od tog datuma, možete da računate koliko je možete koristiti.

Mnogi proizvodi koji su na sniženju mogu da imaju i rok koji im uskoro ističe, pa na to posebno treba da pazite. 

Nije uvek takav slučaj, ali u većini slučajeva je to u pitanju. Kod se obično štampa na dnu proizvoda, ali moramo da napomenemo da nisu svi kodovi uneti u sistem, pa može da se desi i da vam ne izbaci proizvod koji ste tražili. Algoritmi koji se koriste za izračunavanja datuma preuzeti su sa oficijalnih sajtova proizvođača, pa informacije o proizvodu uglavnom možete pronaći i na samom sajtu. 

Kozmetički kalkulator zahteva da unesete ime proizvoda, odnosno da upišete brend i da unesete njegov kod. Kada to uradite, videćete koliko još meseci možete da ga koristite. 

Rok trajanja neotvorene kreme         

Neotvorene kreme imaju različite rokove trajanja, ali uglavnom traju do godinu, od kada se otvore.

Simbol peščanog sata označava koliko proizvod može da se koristi od datuma proizvodnje. U pitanju je trideset meseci od same proizvodnje, pa kad vidite peščani sat, znaćete šta je u pitanju. U ovom slučaju, nema veze da li ste otvorili proizvod ili ne, on važi 30 meseci od kad je proizveden.

Rok trajanja otvorene kreme

Kada otvorite kremu, podrazumeva se da ćete je koristiti. Kao što smo rekli, okviran rok je dve godine, ali to sve zavisi od određenih krema i proizvođača. Ipak, ako primetite da i pre roka sa krememom nešto nije u redu, da je pčela da menja boju ili je počela čudno da miriše, ili se promenila struktura, to je znak da se krema pokvarila i da možete da kupite drugu.

Na poleđini imaćete nacrtanu kremu sa podignutim poklopcem i na njoj će pisati neki broj. Taj broj označava broj meseci koji možete da koristite kremu.

Ako vam krema izaziva bilo kakve iritacije ili crvenilo, nemojte je koristiti. Nekad pogrešimo u izboru i to je sasvim u redu, ali ako to vidite, nemojte da nastavite sa njenim korišćenjem, jer time ugrožavate zdravlje vaše kože.

Kako se pravilno čuva kozmetika?

Kozmetika može da se pokvari i to ste sigurno primetili. Bilo da je u pitanju promena boje mirisa ili strukture, to je proveren znak da joj nema pomoći i da je vreme za bacanje. Ako se proizvodi krune ili mrve, ili su se ulja odvojila, to je takođe znak da više ne treba da je koristite.

Što se tiče čuvanja proizvoda, važno je da oni nisu pod direktnim uticajem sunca, jer mogu da otope i da promene svojstvo. Bilo bi dobro da sve proizvode čuvate na sobnoj temperaturi, na suvom i tamnijem mestu. Neka šminka bude u neseseru, a i kreme i ostale mazalice treba da imaju svoj prostor.

Takođe, važno je da napomenem da treba bar jednom nedeljno da prebrišete vašu kozmetiku, što možete učiniti sa malo alkohola. Bakterije su svuda oko nas i one lako mogu da se zarobe u karminima, olovkama, senkama, kremama, posebno na njihovim otvaračima i na samim tubicama.

Ono što često radimo, a što nikako nije dobro, jeste da kozmetiku držimo u kupatilu.

Kupatilo je toplo, voda je svuda okolo i uvek palimo svetlo kad uđemo,a  to preparatima nikako ne odgovara. Sa druge strane, to je raj za mikroorganizme!

Napravite prostor u kome ćete držati kozmetičke proizvode kako bi što duže bili u dobrom stanju. Zato se i mnogi prirodni proizvodi prodaju u tamnim bočicama, kako bi bili otporniji na svetlost. 

Rok trajanja kozmetitke – oznake na proizvodima

Nekad čitamo oznake, nekad ne. To uglavnom radimo kako bismo videli da li proizvod sadrži nešto od štetnih sastojaka. Ipak, mogli bismo da obratimo pažnju i na rok. 

oznake za rok trajanja na ambalaži

Evropska komisija donela je pravilnik koji podrazumeva da slovo M označava mesece do isteka roka trajanja, a slovo J ili Y označava godine.

Simbol koji označava valjkastu kutiju sa brojem služi nam da znamo koliko možemo da koristimo kozmetiku kada je otvorimo.

Simbol otvorene knjige sa prstom koji pokazuje na nju označava da o proizvodu možemo dodatno da se informišemo na sajtu, kako bismo saznali još detalja.

Od skoro, sve više viđamo i zeku koji se nalazi na poleđini, a on označava da proizvod nije testiran na životinjama. Takođe, možemo naći i strelice koje govore da li je proizvod odnosno ambalaža razgradiva i da li se može reciklirati. Na etiketi možemo da vidimo i vatru koja upozorava da je prozvod lako zapaljiv. Tu je i odlaganje prozvoda, i uglavnom je nacrtano kako se baca u kantu za smeće.

Pazite na rok trajanja kozmetike. Samo tako kozmetika će da radi za, a ne protiv vas i vaše lepote!