Šta kada nađete čir na koži?

Autor:

Napipali ste čir na koži, koji vas jako boli i sada ste u panici. Nemojte brinuti, jer čir na koži nije opasan, brzo prolazi i može se lečiti prirodnim putem.

Šta je zapravo čir na koži i kako nastaje ?

Čir na koži može biti rana koja je otvorena i uzrokuje upalu gornjeg sloja kože. Čir može nastati usled mnogih slučajeva i medicinskih stanja i faktora okoline.

Simptomi čira na koži?

Vrlo često, osoba oseća bol, nakon par dana javlja se gnoj i crvenilo. Blage do umerene vrste čira na koži, izlečiće se u roku od nekoliko dana ili nedelja. Međutim, ukoliko se upala proširi, može prouzrokovati ozbiljne posledice i potrebna je hitna medicinska nega.

Čir zapravo predstavlja infekciju kože koju izazivaju bakterije. Čir možete vrlo lako pomešati i sa malo većom bubuljicom, obzirom da prvo možete pomisliti baš to – da je u pitanju  bubuljica.

Aknolin_mzm_[360x300]px_55anim

Kao što smo rekli, obično je crven, natečen i može biti veoma bolan i na najmanji dodir. Bakterijska infekcija korena dlake ili lojne žlezde je obično uzrok čira.

  Kada bakterije počnu da se razmnožavaju, tada počinje da se stvara i velika kesica gnoja. Tako se čir uvećava, počinje da raste i vidi se na površini kože.

Što se tiče mesta gde se mogu javiti, obično su to mesta na kojima se mnogo znojimo kao što je slučaj sa znojenjem ispod pazuha.  Na licu se javljaju, i na preponama, gde ima mnogo trenja.

Lako ih je pomešati sa bubuljicama. Ali ima razlike – čir na koži je obično pojedinačni slučaj, a akne su nešto sa čime se borite češće. Ako vam čirevi često izlaze, verovatno je u pitanju teži oblik bububiljica. Ali to nije nerešiv problem.

Ksenija je imala lice puno crvenih, bolnih, upaljenih bubuljica nalik čirevima i masnu kožu. Međutim, danas ona više nema taj problem. Svoje lice očistila je od nemilih bubuljica na prirodan i lak način. Sada joj je lice savršeno. Ako želite da znate u čemu je njena tajna, pročitajte iskustvo koje je podelila sa nama, a koje se nalazi na ovom linku. https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Nemojte brinuti, ukoliko se pojave na preponama, genitalijama sa unutrašnje strane butina, jer se mogu, kao što smo rekli lečiti.

Simptomi i ceđenje čira na koži

Čir na koži se javlja na površini kože i okružen je crvenilom, boli na dodir i ima gnoj. Jednom kada se formira čir na koži, baca se na ćelije na tom području, čime je područje izloženo infekciji.

Ako se ne leči na vreme, koža će se “upaliti” i dovodi do formiranja  gnojne tečnosti. Najčešći simptomi su: iz čira može da curi čista tečnost, može da se stvori krasta, veličina može biti od malog zrna graška, pa sve do veće loptice, boli na dodir, čir gde se pojavi, mesto je beličasto ili žuto i na kraju kada čir pukne curi gnoj.

Čirevi se takođe mogu zaraziti. Ako se to dogodi, možete primetiti sledeće simptome:

 • crvenilo ili oticanje okolne kože
 • otečen, crven čvorić
 • kako se infekcija pogoršava, beličasta tačka se pojavljuje u centru
 • pogoršanje bola
 • temperatura i gnoj

Ukoliko mislite da je zaražen, trebalo bi da posetite svog lekara. Ponekad, čir na koži može dovesti do drugih problema, uključujući ozbiljne infekcije kože i kostiju.

Što se tiče ceđenja čireva, kao načina za njihovo rešavanje to se nikako ne preporučuje. Čačkanje i ceđenje čira na koži može samo proširiti infekciju i stvoriti vam još veći problem.

Ako je čir zaražen bakterijama, verovatno ćete dobiti antibiotike da ubijete infekciju.

Veći broj čireva na koži se leči u roku od par dana . Međutim, neki mogu trajati duže, a neki se možda nikada ne čiste.

Kako izlečiti čir na koži

Kada govorimo o lečenju čira na koži postoji konvencionalna terapija, ali postoje i prirodni lekovi. Čir na koži svakako nije infekcija oko koje treba da brinete. Čir će se sam povući, samo je potrebno da ga ne čačkate i ne cedite.

Ukoliko i posle desetak dana, čir na koži ne nestane i upala traje još uvek, biće potrebno da posetite lekara.  Dijagnozu lekar  postavlja na osnovu pregleda.  Nekada će biti potrebno da uzme i bris iz čira, kako bi se potvrdilo prisustvo bakterija, a pre svega stafilokoka .

Jedan od konvencionalnih načina lečenje podrazumeva upotrebu sapuna koji ubijaju bakterije. To će biti jednostavna terapija, ali je potrebno blago umivanje, bez grubljih i agresivnijih pokreta.

  U nekim situacijama, ukoliko lekar proceni, biće potrebno da se čiste čirevi. Ako je čir na koži, sa gnojem, veoma veliki i dubok, možda će vam lekar čak preporučiti i operaciju.  

Postoje i masti koje vam može preporučiti lekar, koje blagom masažom mogu pustiti svoja dejstva na sam čir na koži.  Raspitajte se dobro oko toga koju mast koristite ili možete izabrati i gel za bubuljice, koji ima blago i umirujuće dejstvo i koji je na prirodnoj bazi. 

Rezultati nekih gelova za bubuljice su višestruki i korisnici ih sa zadovoljstvom preporučuju i koriste.

Ponekad ćete morati da pijete i antibiotike.  Ukoliko nema promena na čiru na koži i nakon dva dana terapije antibioticima, javićete se svom  lekaru.  Zašto ne reaguje antibiotik  ? To može da se desi, jer je  uzrok infekcije neka bakterija koja je otporna na antibiotike. Ako je to slučaj, potrebno je da posetite vašeg lekara, kako bi vam prepisao druge antibiotike, koji će imati dejstvo.

čir na koži

Prevencija čira na koži

Postoji niz načina na koje možete sprečiti pojavu čira na koži kože putem promena načina života, ishrane ili lekova. Šta bi moglo da uradite za sebe:

 • Prestanite sa pušenjem
 • Smršajte
 • Održavajte redovno ličnu higijenu
 • Smanjite količinu šećera u ishrani
 • Redovno vežbajte

  Održavajte dobru higijenu pranja ruku često tokom dana – naročito pre jela i nakon korišćenja kupatila. Ostanite udaljeni od svakoga ko izgleda bolesno.

Vežbajte i jedite zdravo: održavajte zdravu težinu.  

Jedite nekoliko manjih obroka umesto tri velika dnevno. Izbegavajte slatku hranu i sve slatkiše. Nemojte deliti svoje lične stvari sa drugima. Od koristi vam mogu biti saveti za ishranu protiv bubuljica, ako vam se čirevi na koži često javljaju. 

Čir ispod pazuha

Kao što smo rekli, jedno od mesta gde se može javiti čir, jeste ispod pazuha. Čir ispod pazuha veoma je čest i obično uzrokuju natečeni limfni čvor ili žlezde ispod pazuha.

Bitno je da znate da većina čireva ispod pazuha jeste bezopasna, ali ponekad mogu ukazivati na ozbiljnije stanje.

Srećom, postoje mnogi tretmani za čir ispod pazuha koje se pojavljuju ispod ruke, u zavaisnosti od toga šta ih je uzrokovalo. Lekar može dijagnostifikovati temeljni uzrok čira ispod pazuha i prepisati odgovarajuće lečenje.  Neki od najčešćih uzroka čira ispod pazuha uključuju:

 • alergijske reakcije na desodorans, antiperspirant ili sapun
 • virusnih ili bakterijskih infekcija
 • gljivične infekcije

Najčešći simptom čira ispod pazuha jeste bol na dodir. Čir može biti u rasponu od vrlo malog do prilično velikih, kao npr. loptica za golf.

Neki ljudi mogu osetiti bol ispod pazuha. Bolni čirevi često su povezani sa infekcijama i alergijskim reakcijama koje uzrokuju mekše grudvice. Infekcije limfnih čvorova takođe mogu uzrokovati bolne čireve ispod pazuha.

Infekcije mogu uzrokovati sledeće simptome kod pazuha: groznicu i noćno znojenje.

Žene bi trebalo da budu više oprezne ukoliko se javi čir ispod pazuha. Tada treba odmah da posetiti svog lekara, jer čirevi ili bilo koja vrsta kvržice ispod pazuha može biti opasna i povezana sa grudima. Ovaj deo tela prilično je osetljiv, tako da bi uvek trebalo da ragujete na vreme.

Kada dođete na kontrolu, vaš lekar će izvršiti pregled grudi. Ovaj postupak omogućuje lekaru da temeljno pregleda limfne čvorove.

Samo lekar može utvrditi da li je čir na koži čvrst, ozbiljan ili nije opasan. Lekar može dijagnostifikovati uzrok samo jednostavnim pregledom.

Ponekad, lekar može zatražiti i dodatne testove koji će ukloniti druge uzroke, kao što su alergijske reakcije, infekcije i rak. Ti testovi mogu uključiti:

 • testiranje na alergije
 • kompletna krvna slika koja meri broj crvenih i belih krvnih zrnaca
 • biopsija koja uklanja mali komad tkiva iz grudi za testiranje
 • mamografija

Čir na vratučir na vratu

Lice je veoma osetljivo područje. Ukoliko se čir pojavi na licu ili vratu, može biti izuzetno bolan. Čir na vratu najčešće nastaje usled bakterijske infekcije. Kada se pojavi čir na vratu, veoma je važno ne dirati, ne cedeti, ne praviti veću ranu. Na ovaj način sebi možete napraviti veći problem nego što je trenutno.

Dovoljne su tople obloge i na taj način možete sebi olakšati problem sa čirom na koži vrata. Koristite obloge dok čir sam od sebe ne prođe.

Čir na zadnjici

Ukoliko se pojavi čir na zadnjici, može biti veoma neprijatan i bolan. Obzirom da je ovo mesto izloženo trenju, ne čudi otkud baš na ovom mestu. Ovo mesto je stalno pod pritiskom, usled sedenja, može se desiti da on pukne i pre vremena, sam od sebe.

Trudite se da nosite komotnu odeću, nikako onu koja steže.

Čir na leđima

Čir na leđima se može javiti kod pacijenata koji dugo vremena provode u krevetu ili usled bakterijske infekcije. Dok je često potrebno pomeranje u krevetu ovakvih pacijenata, često je upravo  trenje uzrok pogoršavanja čireva, šta više oštećuje vašu kožu.  

U ovom slučaju mogu se pojaviti i drugi čirevi u blizini prvog čira na koži. Tada je neophodno posavetovati se sa lekarom, kako bi dao adekvatnu terapiju.

Čir na preponama i genitalijama

Genitalni čirevi mogu se pojaviti na različite načine. Ponekad počinju kao osip. Možda imate i natečene žlezde u području prepona. Neophodno je da posetite svog lekara kako bi vas pregledao.

Lečenje može biti antibioticima ili antivirusnim tabletama. Ako imate upalni proces, možda ćete koristiti mast da biste izlečili čireve. Neki genitalni čirevi prolaze sami, ali mogu dovesti do ozbiljnijih infekcija.

U ovom slučaju obavezno je posetiti lekara, kao što smo spomenuli, obzirom da mnoge osobe kojima se pojavi čir, mogu ih pomešati sa kondilomima.

Čir na preponi

Zašto se javlja čir na preponi ? Ne čudi, jer ovaj deo tela jeste pun bakterija zbog uske odeće koju nosite a često i usled znoja. Na ovom delu tela, koža je masnija nego na drugim delovima, zbog velikog broja lojnih žlezda.

 Može da bude veoma neprijatno, jer je bolno na dodir, i iritira kada nosite donji veš i sl.

Kod ovakve vrste čira na koži, najbolje je posetite lekara, ne lečiti samostalno i ne čačkati. Lekar će vam prepisati antibiotik, kako se infekcija ne bi širila.

Kako izlečiti prirodnim putem potkožni čir

Aknolin_mzm_[360x300]px_55anim

Kao što smo već spomenuli, većina čireva na koži, u roku od dve nedelje sama pukne i nestane. To se pre svega odnosi na osobe koje su zdrave, imaju dobar i jak imuni sistem, ne čačkaju i ne diraju čir.

Većina ljudi koja je imala čir, sigurno će sada pomisliti koliko je teško držati ruke podalje od čira, ali strpite se. Ono što ćete napraviti sebi u tom slučaju, kada sami želite da rešite problem, jeste širenje infekcije. Postoji nekoliko stvari kojih se možete pridržavati i koje lako i brzo možete primenjivati kod kuće, kako bi se čir na koži smanjio i nestao.

Navešćemo neke od stvari koje su bitne kod lečenja čira na koži prirodnim putem.

Pravilna higijena

Ako imate čir na koži, potrebna je pravilna nega kože.  Ne morate uzimati uvek antibakterijski sapuni, jer  mogu izazvati i prekomerno uništavanje potrebnih bakterija. Umesto toga, sasvim je dovoljno da koristitie običan sapun.

Dva puta dnevno, sasvim nežno operite čir na koži , a zatim stavite neku toplu oblogu na mesto gde se nalazi čir na koži. Nemojte držati više od 20 minuta.

Kada dođe do toga da se gnojni čir pukne i sam otvori, koristite tople obloge još najmanje tri dana.  Tada možete u svakodnevnu negu ubaciti sapun koji sadrži esencijalno ulje čajevca.

Nemojte menjati ili pozajmljivati svoje lične stvari i peškir sa drugim osobama.

Ishrana

Ishrana je u sveoma veoma važna, i itekako ima uticaj na stvaranje i lečenje čireva.  Ono što možete uraditi za sebe, kada je čir na koži u pitanju, za početak jeste smanjivanje šećera u ishrani.

Čirevi se češće javljaju kod osoba koje jedu mnogo slatkiša. Ukoliko ste vi osoba koja ima konstantan problem sa čirem na koži, razmislite da nije ovo jedan od razloga.

Smanjite ili u otpunosti izbacite šećer iz ishrane, ako je to ikako moguće. Za početak to će biti dobra prevencija u lečenju čireva.