Šta kada nađete čir na koži?

Šta kada nađete čir na koži?

Autor:

Napipali ste čir na koži, koji vas jako boli i sada ste u panici. Nemojte brinuti, jer čir na koži nije opasan, brzo prolazi i može se lečiti prirodnim putem.

Šta je zapravo čir na koži i kako nastaje ?

Čir na koži može biti rana koja je otvorena i uzrokuje upalu gornjeg sloja kože. On može nastati usled mnogih slučajeva i medicinskih stanja i faktora okoline.

Blage do umerene vrste čira na koži izlečiće se u roku od nekoliko dana ili nedelja. Međutim, ukoliko se upala proširi, može prouzrokovati ozbiljne posledice i potrebna je hitna medicinska nega.

Čir zapravo predstavlja infekciju kože koju izazivaju bakterije. Bakterijska infekcija korena dlake ili lojne žlezde je obično uzrok čira.

Možete ga vrlo lako pomešati i sa malo većom potkožnom bubuljicom.

 Kada bakterije počnu da se razmnožavaju, tada počinje da se stvara i velika kesica gnoja. Tako se čir uvećava, počinje da raste i vidi se na površini kože.

Što se tiče mesta gde se mogu javiti, obično su to mesta na kojima se mnogo znojimo kao što je slučaj sa znojenjem ispod pazuha.  Na licu se javljaju, i na preponama, gde ima mnogo trenja.

Lako ih je pomešati sa bubuljicama, ali ima razlike:

Čir na koži je obično pojedinačni slučaj, a akne su nešto sa čime se borite češće. Ako vam čirevi često izlaze, verovatno je u pitanju teži oblik bubuljica.

Jana je imala lice puno crvenih, bolnih, upaljenih bubuljica nalik čirevima i masnu kožu. Međutim, danas ona više nema taj problem. Svoje lice očistila je na lak način. Sada joj je lice savršeno. I vaše može biti takvo! Ako želite da znate u čemu je njena tajna, pročitajte iskustvo koje je podelila sa nama, a koje se nalazi na ovom linku. https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Nemojte brinuti, ukoliko se pojave na preponama, genitalijama sa unutrašnje strane butina, jer se mogu lečiti.

Simptomi i ceđenje čira na koži

Čir na koži se javlja na površini kože i okružen je crvenilom, boli na dodir i ima gnoj.

Jednom kada se formira čir na koži, baca se na ćelije na tom području, čime je područje izloženo infekciji.

Ako se ne leči na vreme, koža će se “upaliti” i dovodi do formiranja  gnojne tečnosti.

Najčešći simptomi su: iz čira može da curi čista tečnost, može da se stvori krasta, veličina može biti od malog zrna graška, pa sve do veće loptice, boli na dodir, čir gde se pojavi, mesto je beličasto ili žuto i na kraju kada čir pukne curi gnoj.

čir na koži simptomi

Čirevi se takođe mogu zaraziti. Ako se to dogodi, možete primetiti sledeće simptome:

 • crvenilo ili oticanje okolne kože
 • otečen, crven čvorić
 • kako se infekcija pogoršava, beličasta tačka se pojavljuje u centru
 • pogoršanje bola
 • temperatura i gnoj

Ukoliko mislite da je zaražen, trebalo bi da posetite svog lekara. Ponekad, čir na koži može dovesti do drugih problema, uključujući ozbiljne infekcije kože i kostiju.

Što se tiče ceđenja čireva, kao načina za njihovo rešavanje to se nikako ne preporučuje. Čačkanje i ceđenje čira na koži može samo proširiti infekciju i stvoriti vam još veći problem.

Ako je čir zaražen bakterijama, verovatno ćete dobiti antibiotike da ubijete infekciju.

Kako izlečiti čir na koži?

Kada govorimo o lečenju postoji konvencionalna terapija, ali postoje i prirodni lekovi.

Ukoliko i posle desetak dana, čir na koži ne nestane i upala traje još uvek, biće potrebno da posetite lekara.  Dijagnozu lekar  postavlja na osnovu pregleda.  Nekada će biti potrebno da uzme i bris iz čira, kako bi se potvrdilo prisustvo bakterija, a pre svega stafilokoka .

Jedan od konvencionalnih načina lečenje podrazumeva upotrebu sapuna koji ubijaju bakterije. To će biti jednostavna terapija, ali je potrebno blago umivanje, bez grubljih i agresivnijih pokreta.

  U nekim situacijama, ukoliko lekar proceni, biće potrebno da se čiste čirevi. Ako je čir na koži, sa gnojem, veoma veliki i dubok, možda će vam lekar čak preporučiti i operaciju.

Postoje i masti koje vam može preporučiti lekar.   Raspitajte se dobro oko toga koju mast koristite ili možete izabrati i gel za bubuljice, koji ima blago i umirujuće dejstvo i koji je na prirodnoj bazi. Rezultati nekih gelova za bubuljice su višestruki i korisnici ih sa zadovoljstvom preporučuju i koriste.

Najbolji antibiotik za čir na koži

Jedan od najboljih antibiotika za čireve na koži jeste neomicin. Ovaj antibiotik ima širok spektar delovanja, kako lekari to vole da kažu i spada u aminoglikozide. Deluje na negativne bakterije i kombinuje se sa antibioticima koji deluju na pozitivne bakterije.

Ovaj antibiotik deluje tako što zaustavlja i sprečava dalju infekciju.

Njegova upotreba nije dozvoljena na većim površinama zbog njegovog toksičnog dejstva, naročito na slušni živac i na bubrege. Upotrebljava se u obliku masti ili kapi, maže se tri puta dnevno na pojedinačna mesta, u tankom sloju. Čirevi su pogodni za lečenje njime jer su uglavnom pojedinačni.

Propolis za čir na koži

Ko je imao muke sa čirevima na koži, zna koliko su velike i zna da bi probao sve. Kao jedan od dobrih narodnih lekova, pokazao se i propolis u toj borbi. Propolis i generalno pčelinji proizvodi, poznati su kao oni koji otklanjaju bakterije. Kako čir nastaje upravo zbog njih, onda i nije čudno što propolis može pomoći da se upala smanji i da on splasne.

Za to će vam biti potrebno malo čvrstog propoilisa ii neslani puter. Odnos treba da je 1:10 u korist putera. Sve to treba otopiti na tihoj vatri ili još bolje na pari i sjediniti. Naliti u kutiju i sačekati da se ohladi.

Tri puta dnevno mažite čir ovom mašću od propolisa i videćete poboljšanje.

Obloga za čir na koži

Kada čir treba da “sazri”, kako bi sadržaj iz njega lakše iscurio, kažu da je najbolje da se na njega stavljaju vrele obloge. To se radi tako što se neka manja krpa ili peškir zagreju, na radijatoru i onda stave na čir.

Naravno, te se obloge brzo hlade, tako da nije loše u te svrhe kolistiti i termofor, koji će biti, sve dok je vruć, naslonjen na mesto gde je čir.

Toplota potpomaže zrenje, tako da ćete na ovaj način čir brže isprazniti.

Čir na koži – lečenje biljem

I ovo su vrste obloga, ali od nekih biljaka koje imaju ulogu trave “vučinice”, koja, poput zagrejane krpe, koju smo malopre pomenuli, ima ulogu da povuče sadržaj napolje. Naime, kada je čir upaljen, on je bolan i crven i gnoj je duboko unutra.

Travke pomažu da se upala smiri i da se gnoj problliži površini, kako bi brže izašao van. U retkim slušajevima, čir se potpuno povuče, zajedno sa gnojnim sadržajem.

Beli luk za čir na koži

Beli luk ima antibakterijsko svojstvo i stavljale smo ga često na bubuljice kad smo bile male. On se može stavljati i na čir kako bi sanjio upalu i ubrzao zarastanje. Dovoljno je da očišćen čen belog luka presečete na pola i njime premažete čir, trudeći se da što više soka izađe.

Ako primetite jako peckanje ili neku vrstu nelagodnosti, kroz desetak minuta isperite luk. Ako je sve u redu, onda pustite da se luk osuši. Sigurno ćete osetiti neku vrstu poboljšanja.

Bokvica za čir na koži

Bokvica je trava koja sama raste, a koja je višestruko korisna za kožna oboljenja. Urlo se jednostavno koristi za čir. Jedan list bokvice treba staviti na gazu i onda ga nekako pričvrstiti na čir, najbolje nekim većim hanzaplastom ili čak zavojem, ako se nalazi na nekom zgodnom mestu za vezivanje.

Ovo je najbolje uraditi uveče. Do ujutru će se list sparušiti, zato što je ispustio sokove na kožu. Ponoviti onoliko puta koliko je potrebno, dok čir ne nestane.

Kupus za čir na koži

Na sličan način, kao i bokvicu, možete koristiti i kupus. Najbolje je čist list kupusa pričvrtiti na čir preko noći. Jedino što je lakše, naročito ako živite u gradu, naći kupus nego bokvicu. Zato je kupus dobra alternativa.

Obe biljke, i kupus i bokvica, izvući će sadržaj čira napolje.

Čir na koži koji krvari

Ako čir na koži krvari, potrebno je isprati ga hidrogenom i 70% alkoholom, a zatim pritisnuti jako gazom, da se krvarenje zaustavi.

Iako je poželjno da sav sadržaj, uključujući krv i sukrvicu, izađe iz čira, ponekad se može desiti i da to krvarenje dugo traje.Primetite li da niste uspeli da zatvaranjem zaustavite krvarenje nekoliko sati, ne daj Bože dana, moguće da imate problema sa koagulacijom. Obavezno se obratite lekaru!

Da li je čir na koži prelazan?

Ovo je jedno od češćih pitanja, zato na njega moramo dati odgovor.

Naime, neće obično dodirivanje tuđeg čira preći na vas, zbog toga ne strahujte. Ipak, čir izazivaju bakterije i unutrašnji ispun čira najverovatnije je pun bakterija kao što je slušaj kod cističnih akni.

Ako se njihov sadržaj razliva, a ne dezinfikuju mesta gde je pao, postoji mogućnost da će bakterije preći i na zdravu kožu, onoga ko ima čir ili nekog drugog. Kako se pucanje ili ceđenje čira mora obavljati u sterilnim uslovima, onda nema bojazni. Ako nekome i pomažete u ceđenju, operite i dezinfikujte ruke. Napominjemo, ceđenje se ne bi trebalo obavljati tek tako, već kod profesionalca.

Prevencija čira na koži

Postoji niz načina na koje možete sprečiti pojavu čira na koži kože putem promena načina života, ishrane ili lekova. Šta bi mogli da uradite za sebe:

 • Prestanite sa pušenjem
 • Smršajte
 • Održavajte redovno ličnu higijenu
 • Smanjite količinu šećera u ishrani
 • Redovno vežbajte

Održavajte dobru higijenu pranja ruku često tokom dana – naročito pre jela i nakon korišćenja kupatila. Ostanite udaljeni od svakoga ko izgleda bolesno.

Vežbajte i jedite zdravo: održavajte zdravu težinu.

Jedite nekoliko manjih obroka umesto tri velika dnevno. Izbegavajte slatku hranu i sve slatkiše. Nemojte deliti svoje lične stvari sa drugima. Od koristi vam mogu biti saveti za ishranu protiv bubuljica, ako vam se čirevi na koži često javljaju.

Čir ispod pazuha

Kao što smo rekli, jedno od mesta gde se može javiti čir, jeste ispod pazuha. Njega obično uzrokuju natečeni limfni čvor ili žlezde ispod pazuha.

Bitno je da znate da većina čireva ispod pazuha jeste bezopasna, ali ponekad mogu ukazivati na ozbiljnije stanje.

Srećom, postoje mnogi tretmani , u zavaisnosti od toga šta je uzrokovalo problem.   Neki od najčešćih uzroka čira ispod pazuha uključuju:

 • alergijske reakcije na desodorans, antiperspirant ili sapun
 • virusnih ili bakterijskih infekcija
 • gljivične infekcije

Čir može biti u rasponu od vrlo malog do prilično velikih, kao npr. loptica za golf.

Neki ljudi mogu osetiti bol ispod pazuha. Bolni čirevi često su povezani sa infekcijama i alergijskim reakcijama koje uzrokuju mekše grudvice. Infekcije limfnih čvorova takođe mogu uzrokovati bolne čireve ispod pazuha.

Infekcije mogu uzrokovati sledeće simptome kod pazuha: groznicu i noćno znojenje.

Žene bi trebalo da budu više oprezne ukoliko se javi čir ispod pazuha. Tada treba odmah da posetiti svog lekara, jer čirevi ili bilo koja vrsta kvržice ispod pazuha može biti opasna i povezana sa grudima. Ovaj deo tela prilično je osetljiv, tako da bi uvek trebalo da ragujete na vreme.

Kada dođete na kontrolu, vaš lekar će izvršiti pregled grudi. Ovaj postupak omogućuje lekaru da temeljno pregleda limfne čvorove.

Samo lekar može utvrditi da li je čir na koži čvrst, ozbiljan ili nije opasan. Lekar može dijagnostifikovati uzrok samo jednostavnim pregledom. Ponekad, lekar može zatražiti i dodatne testove koji će ukloniti druge uzroke, kao što su alergijske reakcije, infekcije i rak. Ti testovi mogu uključiti:

 • testiranje na alergije
 • kompletna krvna slika koja meri broj crvenih i belih krvnih zrnaca
 • biopsija koja uklanja mali komad tkiva iz grudi za testiranje
 • mamografija

Čir na vratu

Lice je veoma osetljivo područje. Ukoliko se čir pojavi na licu ili vratu, može biti izuzetno bolan.

čir na vratu

On najčešće nastaje usled bakterijske infekcije. Kada se pojavi , veoma je važno ne dirati ga, ne cedeti, ne praviti veću ranu. Na ovaj način sebi možete napraviti veći problem nego što je trenutno.

Dovoljne su tople obloge i na taj način možete sebi olakšati problem . Koristite obloge dok čir sam od sebe ne prođe.

Čir na zadnjici

Ukoliko se pojavi čir na zadnjici, može biti veoma neprijatan i bolan. Obzirom da je ovo mesto izloženo trenju, ne čudi otkud baš na ovom mestu.

Saznajte više o tome šta su mehaničke akne.

Ovo mesto je stalno pod pritiskom, usled sedenja, može se desiti da on pukne i pre vremena, sam od sebe.

Trudite se da nosite komotnu odeću, nikako onu koja steže.

Čir na leđima

Čir na leđima se može javiti kod pacijenata koji dugo vremena provode u krevetu ili usled bakterijske infekcije. Dok je često potrebno pomeranje u krevetu ovakvih pacijenata, često je upravo  trenje uzrok pogoršavanja čireva, šta više oštećuje vašu kožu.

U ovom slučaju mogu se pojaviti i drugi čirevi u blizini prvog čira na koži. Tada je neophodno posavetovati se sa lekarom, kako bi dao adekvatnu terapiju.

Čir na preponama i genitalijama

Genitalni čirevi mogu se pojaviti na različite načine. Ponekad počinju kao osip. Možda imate i natečene žlezde u području prepona. Neophodno je da posetite svog lekara kako bi vas pregledao.

Lečenje može biti antibioticima ili antivirusnim tabletama. Ako imate upalni proces, možda ćete koristiti mast da biste izlečili problem.

Saznajte i kako da razlikujete ovaj problem od bubuljica na preponama.

Ovaj deo tela jeste pun bakterija zbog uske odeće koju nosite a često i usled znoja. Na ovom delu tela, koža je masnija nego na drugim delovima, zbog velikog broja lojnih žlezda.

Može da bude veoma neprijatno, jer je bolno na dodir, i iritira kada nosite donji veš i sl.

Kod ovakve vrste čira na koži, najbolje je posetite lekara, ne lečiti samostalno i ne čačkati. Lekar će vam prepisati antibiotik, kako se infekcija ne bi širila.

Kako izlečiti prirodnim putem potkožni čir

Kao što smo već spomenuli, većina čireva na koži, u roku od dve nedelje sama pukne i nestane. To se pre svega odnosi na osobe koje su zdrave, imaju dobar i jak imuni sistem, ne čačkaju i ne diraju čir.

Postoji nekoliko stvari kojih se možete pridržavati i koje lako i brzo možete primenjivati kod kuće, kako bi se čir na koži smanjio i nestao.

Pravilna higijena

Ako imate čir na koži, potrebna je pravilna nega kože.  Ne morate uzimati uvek antibakterijski sapuni, jer  mogu izazvati i prekomerno uništavanje potrebnih bakterija. Umesto toga, sasvim je dovoljno da koristitie običan sapun.

Dva puta dnevno, sasvim nežno operite kožu , a zatim stavite neku toplu oblogu. Nemojte držati više od 20 minuta.

Kada dođe do toga da se gnojni čir pukne i sam otvori, koristite tople obloge još najmanje tri dana.  Tada možete u svakodnevnu negu ubaciti sapun koji sadrži esencijalno ulje čajevca.

Nemojte menjati ili pozajmljivati svoje lične stvari i peškir sa drugim osobama.

Ishrana

Ishrana je u sveoma veoma važna, i itekako ima uticaj na stvaranje i lečenje čireva.  Ono što možete uraditi za sebe, kada je čir na koži u pitanju, za početak jeste smanjivanje šećera u ishrani.

Čirevi se češće javljaju kod osoba koje jedu mnogo slatkiša. Ukoliko ste vi osoba koja ima konstantan problem sa čirem na koži, razmislite da nije ovo jedan od razloga.

Smanjite ili u otpunosti izbacite šećer iz ishrane, ako je to ikako moguće. Za početak to će biti dobra prevencija u lečenju čireva.