Šta kada nađete čir na koži? Rešite ga se ovako!

Šta kada nađete čir na koži? Rešite ga se ovako!

Autor:

Napipali ste čir na koži, koji vas jako boli i sada ste u panici? Nemojte brinuti, već saznajte na koje sve načine možete da ga se rešite.

Šta je zapravo čir na koži i kako nastaje ?

Čir na koži može biti rana koja je otvorena i uzrokuje upalu gornjeg sloja kože. On može nastati usled mnogih slučajeva i medicinskih stanja i faktora okoline.

Blage do umerene vrste čira na koži izlečiće se u roku od nekoliko dana ili nedelja. Međutim, ukoliko se upala proširi, može prouzrokovati ozbiljne posledice i potrebna je hitna medicinska nega.

Čir zapravo predstavlja infekciju kože koju izazivaju bakterije. Bakterijska infekcija korena dlake ili lojne žlezde je obično uzrok čira.

Možete ga vrlo lako pomešati i sa malo većom potkožnom bubuljicom.

Kada bakterije počnu da se razmnožavaju, tada počinje da se stvara i velika kesica gnoja. Tako se čir uvećava, počinje da raste i vidi se na površini kože.

Evo koji su još uzroci ove pojave:

1. Loša cirkulacija

Jedan od najčešćih uzroka čira na koži je loša cirkulacija. Kada krv ne može efikasno da cirkuliše kroz telo, određena područja kože mogu postati podložna oštećenjima. Ovo je naročito uobičajeno kod osoba sa perifernom arterijskom bolešću, dijabetesom ili varikoznim venama. Loša cirkulacija može uzrokovati da tkivo ne dobija dovoljno kiseonika i hranljivih materija, što može dovesti do oštećenja i pojave čira.

2. Povrede

Fizičke povrede kože, kao što su posekotine, ogrebotine ili ozbiljniji oblici traume, mogu dovesti do nastanka čira. Oštećenje kože može omogućiti bakterijama da uđu u tkivo, što može dovesti do infekcije i formiranja čira. Takođe, hronične povrede, poput onih koje nastaju zbog konstantnog pritiska ili trenja (npr. kod osoba koje su dugotrajno nepokretne), mogu izazvati dekubitusne čireve.

3. Infekcije

Bakterijske, virusne ili gljivične infekcije mogu uzrokovati čireve na koži. Bakterije poput Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes često su povezane sa kožnim infekcijama koje mogu dovesti do formiranja čira. Virusne infekcije, poput herpes simpleksa, mogu izazvati bolne čireve na koži i sluzokoži. Gljivične infekcije, posebno kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom, mogu takođe uzrokovati čireve.

4. Autoimune bolesti

Autoimune bolesti, kao što su lupus i vaskulitis, mogu uzrokovati pojavu čira na koži. Kod ovih stanja, imunološki sistem greškom napada zdravo tkivo, uključujući kožu, što može dovesti do formiranja čira.

5. Hronične bolesti

Određene hronične bolesti, poput dijabetesa, mogu povećati rizik od razvoja čira na koži. Dijabetes može uzrokovati neuropatiju i smanjiti osećaj u ekstremitetima, što znači da manje povrede mogu proći neprimećeno i razviti se u ozbiljne čireve zbog lošeg zarastanja rana.

6. Nedostatak hranljivih materija

Nedostatak određenih hranljivih materija, posebno vitamina C i proteina, može oslabiti kožu i usporiti proces zarastanja, što može dovesti do formiranja čira. Nutritivni deficiti mogu oslabiti sposobnost tela da se bori protiv infekcija i regeneriše oštećeno tkivo.

Razumevanje ovih uzroka može pomoći u prevenciji i lečenju čira na koži. Važno je preduzeti korake za poboljšanje cirkulacije, zaštitu kože od povreda, održavanje dobre higijene, lečenje osnovnih bolesti i osiguranje adekvatnog unosa hranljivih materija. Ako se pojavi čir, važno je što pre potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio tačan uzrok i započelo odgovarajuće lečenje

Što se tiče mesta gde se mogu javiti, obično su to mesta na kojima se mnogo znojimo kao što je slučaj sa znojenjem ispod pazuha.  Na licu se javljaju, a česti su i gnojni čirevi na preponama, gde ima mnogo trenja.

Kako razlikovati čir i bubuljice?

Lako ih je pomešati sa bubuljicama, ali ima razlike:

Čir na koži je obično pojedinačni slučaj, a akne su nešto sa čime se borite češće i ima ih više.

Ako vam čirevi često izlaze, verovatno je u pitanju teži oblik bubuljica, kao što su recimo acne conglobata.

No, ima rešenja i nekad je mnogo jednostavnije nego što se čini.

Jana je imala lice puno crvenih, bolnih, upaljenih bubuljica nalik čirevima i masnu kožu. Međutim, danas ona više nema taj problem. Svoje lice očistila je na lak način. Sada joj je lice savršeno. I vaše može biti takvo! Ako želite da znate u čemu je njena tajna, pročitajte iskustvo koje je podelila sa nama, a koje se nalazi na ovom linku:  https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Nemojte brinuti, ukoliko se pojave na preponama, genitalijama sa unutrašnje strane butina, jer se mogu lečiti.

Proces dijagnoze i opcije lečenja čira na koži

Dijagnoza čira na koži započinje detaljnim kliničkim pregledom i anamnezom. Lekar će proceniti stanje čira, njegovu veličinu, dubinu, lokaciju i izgled. Pored toga, postaviće pitanja o simptomima, trajanju problema, prethodnim povredama ili infekcijama i eventualnim osnovnim zdravstvenim stanjima. Proces dijagnoze može uključivati sledeće korake:

 1. Fizički pregled: Lekar će vizualno pregledati čir, uzimajući u obzir boju, veličinu, oblik i prisustvo tečnosti ili gnoja.
 2. Anamneza: Razgovor sa pacijentom o prethodnim povredama, medicinskoj istoriji, načinu života i trenutnim simptomima.
 3. Laboratorijski testovi: Uzimanje uzoraka krvi ili brisa sa čira radi identifikacije infekcija ili osnovnih zdravstvenih problema.
 4. Biopsija kože: U nekim slučajevima, lekar može uzeti mali uzorak tkiva sa čira kako bi se isključili maligni procesi ili druge ozbiljne bolesti.
 5. Dopler ultrazvuk: Ovaj test može biti korišćen za procenu protoka krvi i otkrivanje problema sa cirkulacijom.
 1.  

Simptomi čira na koži

Čir na koži se javlja na površini kože i okružen je crvenilom, boli na dodir i ima gnoj.

Jednom kada se formira , baca se na ćelije na tom području, čime je područje izloženo infekciji.

Ako se ne leči na vreme, koža će se “upaliti” i dovodi do formiranja  gnojne tečnosti.

Najčešći simptomi su:

 • iz čira može da curi čista tečnost
 • može da se stvori krasta
 • veličina može biti od malog zrna graška, pa sve do veće loptice
 • boli na dodir
 • mesto gde se pojavi je beličasto ili žuto i na kraju kada čir pukne curi gnoj.

čir na koži simptomi

Čirevi se takođe mogu inficirati.

Ako se to dogodi, možete primetiti sledeće simptome:

 • crvenilo ili oticanje okolne kože
 • otečen, crven čvorić
 • kako se infekcija pogoršava, beličasta tačka se pojavljuje u centru
 • pogoršanje bola
 • temperatura i gnoj

Ukoliko mislite da je inficiran, trebalo bi da posetite svog lekara. Ponekad, čir na koži može dovesti do drugih problema i bolesti, čija posledica mogu biti ozbiljne infekcije kože i kostiju.

Ceđenje čira na koži

Što se tiče ceđenja čireva, kao načina za njihovo rešavanje to se nikako ne preporučuje. Čačkanje i ceđenje čira na koži može samo proširiti infekciju i stvoriti vam još veći problem.

Ako je čir zaražen bakterijama, verovatno ćete dobiti antibiotike da ubijete infekciju.

Kako izlečiti čir na koži?

Kada govorimo o lečenju postoji konvencionalna terapija, ali postoje i prirodni lekovi.

Ukoliko i posle desetak dana, čir na koži ne nestane i upala traje još uvek, biće potrebno da posetite lekara.

Medicinski tretman čira na koži

Lečenje čira na koži zavisi od uzroka, težine i prisutnosti komplikacija. Postoje različite medicinske i prirodne metode koje se mogu koristiti:

 1. Antibiotici: Ako je čir uzrokovan bakterijskom infekcijom, lekar može prepisati oralne ili topikalne antibiotike kako bi eliminisao infekciju.
 2. Debridman: Proces uklanjanja mrtvog tkiva iz čira kako bi se omogućilo bolje zarastanje. Ovaj postupak može biti mehanički, hemijski ili pomoću specijalnih zavoja.
 3. Topikalni lekovi: Kreme i masti koje sadrže antibiotike, steroide ili druga sredstva za ubrzavanje zarastanja mogu biti primenjene direktno na čir.
 4. Zavoji i obloge: Specijalni zavoji i obloge koji održavaju vlažnost rane i štite je od infekcija mogu biti korišćeni za poboljšanje zarastanja.
 5. Hirurška intervencija: U težim slučajevima, kada čir ne reaguje na konzervativne metode lečenja, može biti potrebna hirurška intervencija za uklanjanje čira i oštećenog tkiva.

Najbolji antibiotik za čir na koži

Jedan od najboljih antibiotika za čireve na koži jeste neomicin. Ovaj antibiotik ima širok spektar delovanja, kako lekari to vole da kažu i spada u aminoglikozide. Deluje na gram negativne bakterije i kombinuje se sa antibioticima koji deluju na gram pozitivne bakterije.

Ovaj antibiotik deluje tako što zaustavlja i sprečava dalju infekciju.

Njegova upotreba nije dozvoljena na većim površinama zbog njegovog toksičnog dejstva, naročito na slušni živac i na bubrege. Upotrebljava se u obliku masti ili kapi, maže se tri puta dnevno na pojedinačna mesta, u tankom sloju. Čirevi su pogodni za lečenje njime jer su uglavnom pojedinačni.

Lečenje čira na koži prirodnim putem

Ako infekcija nije daleko odmakla, onda se stavri mogu rešiti i prirodno. Evo nekih načina:

Propolis za čir na koži

Kao jedan od dobrih narodnih lekova pokazao se propolis.

Propolis i generalno pčelinji proizvodi, poznati su po svojim antibakterijskim svojstvima. Kako čir nastaje upravo zbog njih, onda i nije čudno što propolis može pomoći da se upala smanji i da on splasne.

Za to će vam biti potrebno malo mast od propolisa ili propolis kapi koje ćete direktno naneti na bolno mesto.

Obloga za čir na koži

Kada čir treba da “sazri”, kako bi sadržaj iz njega lakše iscurio, kažu da je najbolje da se na njega stavljaju tople obloge. To se radi tako što se neka manja krpa ili peškir zagreju na radijatoru i onda stave na čir.

Naravno, te se obloge brzo hlade, tako da nije loše u te svrhe koristiti i termofor, koji će biti, sve dok je vruć, naslonjen na mesto gde je čir.

Toplota potpomaže zrenje, tako da ćete na ovaj način čir brže isprazniti.

Čir na koži – lečenje biljem

I ovo su vrste obloga, ali od nekih biljaka koje imaju ulogu trave “vučinice”, koja, poput zagrejane krpe, koju smo malopre pomenuli, ima ulogu da povuče sadržaj napolje. Naime, kada je čir upaljen, on je bolan i crven i gnoj je duboko unutra.

Travke pomažu da se upala smiri i da se gnoj problliži površini, kako bi brže izašao van. U retkim slušajevima, čir se potpuno povuče, zajedno sa gnojnim sadržajem.

Beli luk za čir na koži

Beli luk ima antibakterijsko svojstvo i stavljale smo ga često na bubuljice kad smo bile male. On se može stavljati i na čir kako bi sanjio upalu i ubrzao zarastanje. Dovoljno je da očišćen čen belog luka presečete na pola i njime premažete čir, trudeći se da što više soka izađe.

Ako primetite jako peckanje ili neku vrstu nelagodnosti, kroz desetak minuta isperite luk. Ako je sve u redu, onda pustite da se luk osuši. Sigurno ćete osetiti neku vrstu poboljšanja.

Bokvica za čir na koži

Bokvica je trava koja sama raste, a koja je višestruko korisna za kožna oboljenja i ako se javi čir na licu. Vrlo se jednostavno koristi. Jedan list bokvice treba staviti na gazu i onda ga nekako pričvrstiti na čir, najbolje nekim većim hanzaplastom ili čak zavojem, ako se nalazi na nekom zgodnom mestu za vezivanje.

Ovo je najbolje uraditi uveče. Do ujutru će se list sparušiti, zato što je ispustio sokove na kožu. Ponoviti onoliko puta koliko je potrebno, dok gnojni čir na koži ne nestane.

Kupus za čir na koži

Na sličan način, kao i bokvicu, možete koristiti i kupus. Najbolje je čist list kupusa pričvrtiti na čir preko noći. Jedino što je lakše, naročito ako živite u gradu, naći kupus nego bokvicu. Zato je kupus dobra alternativa.

Obe biljke, i kupus i bokvica, izvući će sadržaj čira napolje.

Čir na koži koji krvari

Ako čir na koži krvari, potrebno je isprati ga hidrogenom i 70% alkoholom, a zatim pritisnuti jako gazom, da se krvarenje zaustavi.

Iako je poželjno da sav sadržaj, uključujući krv i sukrvicu, izađe iz čira, ponekad se može desiti i da to krvarenje dugo traje.Primetite li da niste uspeli da zatvaranjem zaustavite krvarenje nekoliko sati, ne daj Bože dana, moguće da imate problema sa koagulacijom. Obavezno se obratite lekaru!

Da li je čir na koži prelazan?

Ovo je jedno od češćih pitanja, zato na njega moramo dati odgovor.

Naime, neće obično dodirivanje tuđeg čira preći na vas, zbog toga ne strahujte. Ipak, čir izazivaju bakterije i unutrašnji ispun čira najverovatnije je pun bakterija kao što je slušaj kod cističnih akni.

Ako se njihov sadržaj razliva, a ne dezinfikuju mesta gde je pao, postoji mogućnost da će bakterije preći i na zdravu kožu, onoga ko ima čir ili nekog drugog. Kako se pucanje ili ceđenje čira mora obavljati u sterilnim uslovima, onda nema bojazni.

Ako nekome i pomažete u ceđenju, operite i dezinfikujte ruke. Napominjemo, ceđenje se ne bi trebalo obavljati tek tako, već kod profesionalca.

Prevencija čira na koži

Postoji niz načina na koje možete sprečiti pojavu čira na koži kože putem promena načina života, ishrane ili lekova. Šta bi mogli da uradite za sebe:

 • Prestanite sa pušenjem
 • Smršajte
 • Održavajte redovno ličnu higijenu
 • Smanjite količinu šećera u ishrani
 • Redovno vežbajte

Održavajte dobru higijenu pranja ruku često tokom dana – naročito pre jela i nakon korišćenja kupatila. Ostanite udaljeni od svakoga ko izgleda bolesno.

Jedite nekoliko manjih obroka umesto tri velika dnevno. Izbegavajte slatku hranu i sve slatkiše. Nemojte deliti svoje lične stvari sa drugima. Od koristi vam mogu biti saveti za ishranu protiv bubuljica, ako vam se čirevi na koži često javljaju.

Čir ispod pazuha

Kao što smo rekli, jedno od mesta gde se može javiti čir, jeste ispod pazuha. Njega obično uzrokuju natečeni limfni čvor ili žlezde ispod pazuha.

Bitno je da znate da većina čireva ispod pazuha jeste bezopasna, ali ponekad mogu ukazivati na ozbiljnije stanje.

Srećom, postoje mnogi tretmani , u zavaisnosti od toga šta je uzrokovalo problem.   Neki od najčešćih uzroka čira ispod pazuha uključuju:

 • alergijske reakcije na dezodorans, antiperspirant ili sapun
 • virusne ili bakterijske infekcije
 • gljivične infekcije

Čir može biti u rasponu od vrlo malog do prilično velikih, kao npr. loptica za golf.

Neki ljudi mogu osetiti bol ispod pazuha. Bolni čirevi često su povezani sa infekcijama i alergijskim reakcijama koje uzrokuju mekše grudvice. Infekcije limfnih čvorova takođe mogu uzrokovati bolne čireve ispod pazuha.

Infekcije mogu uzrokovati sledeće simptome kod pazuha: groznicu i noćno znojenje.

Žene bi trebalo da budu više oprezne ukoliko se javi čir ispod pazuha. Tada treba odmah da posetiti svog lekara, jer čirevi ili bilo koja vrsta kvržice ispod pazuha može biti opasna i povezana sa grudima. Ovaj deo tela prilično je osetljiv, tako da bi uvek trebalo da ragujete na vreme.

Kada dođete na kontrolu, vaš lekar će izvršiti pregled grudi. Ovaj postupak omogućuje lekaru da temeljno pregleda limfne čvorove.

Čir na vratu

I vrat je veoma osetljivo područje. Ukoliko se čir pojavi na vratu, može biti izuzetno bolan.

čir na vratu

On najčešće nastaje usled bakterijske infekcije. Kada se pojavi , veoma je važno ne dirati ga, ne cediti, ne praviti veću ranu. Na ovaj način sebi možete napraviti veći problem nego što je trenutno.

Dovoljne su tople obloge i na taj način možete sebi olakšati problem . Koristite obloge dok čir sam od sebe ne prođe.

Čir na zadnjici

Ukoliko se pojavi čir na zadnjici, može biti veoma neprijatan i bolan. Obzirom da je ovo mesto izloženo trenju, ne čudi otkud baš na ovom mestu.

Saznajte više o tome šta su mehaničke akne.

Ovo mesto je stalno pod pritiskom, usled sedenja, može se desiti da on pukne i pre vremena, sam od sebe.

Trudite se da nosite komotnu odeću, nikako onu koja steže.

Čir na leđima

Čir na leđima se može javiti kod pacijenata koji dugo vremena provode u krevetu ili usled bakterijske infekcije. Dok je često potrebno pomeranje u krevetu ovakvih pacijenata, često je upravo  trenje uzrok pogoršavanja čireva.

U ovom slučaju mogu se pojaviti i drugi čirevi u blizini prvog . Tada je neophodno posavetovati se sa lekarom, kako bi dao adekvatnu terapiju.

Čir na preponama i genitalijama

Genitalni čirevi mogu se pojaviti na različite načine. Ponekad počinju kao osip. Možda imate i natečene žlezde u području prepona. Neophodno je da posetite svog lekara kako bi vas pregledao.

Lečenje može biti antibioticima ili antivirusnim tabletama. Ako imate upalni proces, možda ćete koristiti mast da biste izlečili problem.

Saznajte i kako da razlikujete ovaj problem od bubuljica na preponama.

Ovaj deo tela jeste pun bakterija zbog uske odeće koju nosite a često i usled znoja. Na ovom delu tela, koža je masnija nego na drugim delovima, zbog velikog broja lojnih žlezda.

Može da bude veoma neprijatno, jer je bolno na dodir, i iritira kada nosite donji veš i sl.

Kod ovakve vrste čira na koži, najbolje je posetite lekara, ne lečiti samostalno i ne čačkati. Lekar će vam prepisati antibiotik, kako se infekcija ne bi širila.

Kako sprečiti potkožni čir?

Kao što smo već spomenuli, većina čireva na koži, u roku od dve nedelje sama pukne i nestane. To se pre svega odnosi na osobe koje su zdrave, imaju dobar i jak imuni sistem, ne čačkaju i ne diraju čir.

Postoji nekoliko stvari kojih se možete pridržavati i koje lako i brzo možete primenjivati kod kuće, kako biste sprečili problem.

Pravilna higijena

Ako imate čir na koži, potrebna je pravilna nega kože.  Ne morate uzimati uvek antibakterijski sapuni, jer  mogu izazvati i prekomerno uništavanje potrebnih bakterija. Umesto toga, sasvim je dovoljno da koristitie običan sapun.

Dva puta dnevno, sasvim nežno operite kožu , a zatim stavite neku toplu oblogu. Nemojte držati više od 20 minuta.

Kada dođe do toga da se gnojni čir pukne i sam otvori, koristite tople obloge još najmanje tri dana.  Tada možete u svakodnevnu negu ubaciti sapun koji sadrži esencijalno ulje čajevca.

Nemojte menjati ili pozajmljivati svoje lične stvari i peškir sa drugim osobama.

Ishrana

Ishrana je u sveoma veoma važna i itekako ima uticaj na stvaranje i lečenje čireva.  Ono što možete uraditi za sebe, za početak, jeste smanjivanje šećera u ishrani. Oni se češće javljaju kod osoba koje jedu mnogo slatkiša. Smanjite ili u potpunosti izbacite šećer iz ishrane. Za početak to će biti dobra prevencija u lečenju čireva.

Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da se rešite čira na koži, a ako je problem uporan, obavezno se javite lekaru.