8 koraka za jačanje imuniteta kod odraslih

8 koraka za jačanje imuniteta kod odraslih

Jačanje imuniteta kod odraslih nikad nije bilo lakše. Ne verujete? Evo kako da vaš organizam postane otporan na viruse u samo 8 jednostavnih koraka.

Svakog dana naš imuni sistem radi sjajnu stvar za nas. Bilo da se radi o deci, odraslima ili starijima, ljudski imunitet glavna je linija odbrane organizma protiv virusa i bakterija. Međutim, šta kad on oslabi?

Iako je pad imuniteta pojava koja se dešava ljudima svih uzrasta, čini se da je danas češći kod odraslih. Otkud to? Za početak, krenite od sebe. Obratite pažnju na to koliko radite, koliko obaveza imate tokom dana, a koliko vremena posvećujete odmoru i oporavku organizma. Vidite? Isti je slučaj sa svima nama.

Onda kada mikroorganizmi prodru kroz našu liniju odbrane, za jačanje imuniteta je možda već kasno. Zato je bitno da obratite pažnju na neprestano jačanje imuniteta. Ovo naročito važi za odrasle koji češće zapostavljaju svoj organizam i trpe daleko veći stres.

Međutim, ako se potrudite da usvojite par jednostavnih koraka, možete biti gotovo sigurni da će vaš imunitet biti jak i sposoban da se izbori sa svim virusima koji ga napadaju.

Za početak, osluškujte svoj organizam. Čim primetite prve simptome blagog pada imuniteta, vi pojačajte neki od koraka za jačanje imunog sistema o kojima vam ovde govorimo.

Da pređemo na stvar.

Koji su to jednostavni koraci za jačanje imuniteta kod odraslih koje morate isprobati već od danas?

Izbacite loše navike

imunitet odraslih

Da biste uopšte mogli da razmišljate o jačanju imuniteta, morate najpre da stvorite preduslove za to. Nema neke vajde jačati organizam, ako ćete ga uporedo oslabljivati lošim navikama.

U loše navike, na prvu loptu spadaju poroci ‒ pre svih pušenje i alkohol. Budimo direktni. Pušenje izbacite potpuno, alkohol svedite na male, kontrolisane količine.

Za jačanje imuniteta kod odraslih neophodno je da organizam koji više nije tako jak kao što je bio u mladalaškim danima bude što čistiji iznutra. Nikotin i alkohol izjedaju unutrašnje organe neophodne za zdrav imuni sistem, konkretno možda najbitnije ‒ pluća i jetru.

Takođe, pokušajte da uspostavite zdrav bioritam kako bi vaše telo funkcionisalo što bolje. Znamo da su obaveze šesto jače od nas i da na štetu vremena za odmor svakog dana radimo i više nego što bi trebalo. Međutim, to direktno slabi imunitet kod odraslih.

Potrudite se da svakoga dana ustajete i ležete u isto, ili makar slično vreme, kao i da vam obroci budu isto tako redovni. Jačanje imuniteta kod odraslih zavisi u velikoj meri od rasporeda koji vaše telo ima. Jednostavno, lakše mu je da funkcioniše kada se navikne na ustaljeni ritam.

Obogatite svoju ishranu

Redovna ishrana, ipak, nije dovoljna sama po sebi. Jačanje imuniteta kod odraslih zavisi i od toga šta konkretno jedete. Iako se zna da je neka hrana generalno bolja za imunitet od druge, hajde prvo da razgovaramo o tome koja vam slabi imunitet.

Prvo i osnovno ‒ smanjite unos šećera. Šećer je težak za organizam i što smo stariji, to se telo sa njime teže nosi. Isto tako, i belo brašno i previše masna i slana hrana može oslabiti vaš imunitet.

Pitate se kako? Sve kreće iz stomaka

Imuni sistem oslanja se na sve sisteme organa koje imamo u telu, a stomak i digestivni trakt veoma su bitni za zdravu imunu funkciju jer direktno obezbeđuju hranljive sastojke koji jačaju imunitet.

Zato je neophodno da pratite proces varenja. Ukoliko otkrijete da neku hranu teže varite, probajte da je zamenite hranom koja je dobra za vas. Umesto šećera, na primer, imate voće i med (pritom su oba dobra za jačanje imuniteta kod odraslih, ali i kod dece), a umesto belog brašna imate integralne žitarice.

Koja je to hrana dobra za jačanje imuniteta kod odraslih prirodnim putem?

Prvo i osnovno što će vam svi reći kada ih pitate za recept za jak imunitet je dosta voća i povrća i to naročito onog koje sadrži vitamin C. Međutim, šta to konkretno znači?

Krenimo od očiglednog ‒ citrusno voće je vaš glavni saveznik za jačanje imuniteta kod odraslih. U njima ima najviše vitamina C koji podstiče proizvodnju belih krvnih zranca koja vas štite od gripa i prehlade. Pošto naše telo ne proizvodi vitamin C, unesite ga tako što ćete jesti sledeće voće:

 • limun
 • pomorandže
 • mandarine
 • limetu
 • grejpfrut itd.

Pregršt vitamina C ima i u paprikama, pre svih u crvenim i zelenim baburama, ali i u brokoliju i spanaću.

OK, voće i povrće ste i očekivali na ovom spisku. Šta još?

Za jačanje imuniteta kod odraslih naročito je dobro jesti domaću supu, najbolje kokošju, i to onu koja je kuvana sa pilećim, tj. kokošjim kostima. Ovakva supa čini čuda i za vaš digestivni trakt i za respiratorni, a naročito je dobra kada vas muči kašalj.

I uopšte, iako to možda ne biste očekivali, piletina je odlična za jačanje imuniteta kod odraslih jer sadrži mnoštvo vitamina, pre svih vitamina B-6 od kog zavisi stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca.

Takođe, za jačanje imuniteta dobri su i morski plodovi jer sadrže dosta cinka koji je jedan od ključnih sastojaka za funkcionisanje organizma. Preporučujemo vam rakove, školjke i jastoga za trenutni podstrek imunom sistemu.

U ostalu hranu koja je sjajan način kako ojačati imunitet kod odraslih o kojima se ne govori dovoljno spadaju i:

 • suncokretovo seme (mnoštvo vitamina E i B, magnezijuma i fosfora)
 • beli luk (jedinjenja sumpora koja jačaju imunitet)
 • đumbir (naročito pomaže kod bola u grlu jer sprečava upale)
 • kurkuma (kao i đumbir, smanjuje upale i podstiče imunitet)
 • jogurt (naročito varijante grčkih jogurta jer sadrže vitamin D)
 • bademi (sadrže vitamin E, sjajan za zaštitu od prehlade)
 • crna zova (flavonoidi u njoj direktno se bore protiv virusa) itd.

Čajevi za imunitet kod odraslih

Kad već govorimo o hrani i onome što se konzumira za jačanje imuniteta kod odraslih, posebnu pažnju treba obratiti na čajeve. Naročito u našoj tradiciji, čajevi su prvi prirodni lek koji ćete potražiti ma šta da vas muči.

Pritom, čajevi su sjajna alternativna za kafu ‒ manje su štetni, a sadrže taman dovoljno kofeina i tanina da podignu nivo energije koji vam je neophodan da biste bili produktivni. Pritom su sjajan način da se rešite raznih bolesti, od kijavice, gripa i prehlade, pa i do nekih ozbiljnijih oboljenja.

Konkretno za jačanje imuniteta kod odraslih preporučuje se redovna upotreba zelenog i crnog čaja. I jedan i drugi imaju puno antioksidanata koji su neophodni za jak imuni sistem. Naročito je zeleni čaj bogat ovim susptancama, ali i posebnim amino-kiselinama koji se bore protiv mikroba.

U suštini, ma koji čaj da odaberete, nećete pogrešiti. Jednostavno, svaki biljni čaj pomaže određenom delu organizma, pa tako indirektno podstiče jaku imunu funkciju. Odlučite se za kamilicu, koja je sjajna i za smirenje, za beli slez i jagorčevinu koji su sjajni za kašalj, te za nanu, koja umiruje stomak ili već pomenutu zovu, i nećete pogrešiti.

Vodite računa o zdravlju čitavog organizma

Imuni sistem je spoj svih sistema u organizmu, pa je za jačanje imuniteta kod odraslih najvažnije da vodite računa o zdravlju svakog dela svog organizma. Ovo će se, naravno, uvek više odnositi na pojedine sisteme u telu koji su bitniji od drugih. To su kardiovaskularni sistem, respiratorni sistem i sistem organa za varenje.

Potrudite se da održavate normalan nivo krvnog pritiska, kao i zdravu telesnu težinu, da se klonite zadimljenih i zagađenih prostora i da imate normalnu probavnu funkciju

Ovo se naročito odnosi na hronične bolesnike koji pate od oboljenja nekih delova ovih sistema. Jakog imuniteta nema bez zdravog organizma ‒ tako treba čuvati sve organe, kako bi bili u stanju da se bore protiv stranih mikroorganizama.

S vremena na vreme, trebalo bi i da odradite detoksikaciju svog organizma. Ma koliko to zvučalo teško, za jačanje imuniteta kod odraslih je gotovo krucijalno, jer smo mi možda ponajviše u kontaktu sa toksinima.

Isto tako, bilo bi dobro i da pratite količinu zdravih nutrijenata koji se nalaze u vašem organizmu, jer oni direktno podstiču imunitet. Nutrijenti na koje treba obratiti pažnju su:

 • vitamini A, B, C, D i E
 • cink
 • gvožđe
 • selen
 • folna kiselina
 • bakar itd.

Preparati za imunitet odraslih

Ponekad, organizam odraslih nije u stanju da iskoristi sve nutrijente iz hrane. Razlozi su različiti i uglavnom su vezani za način života. Tada na scenu stupaju preparati za jačanje imuniteta kod odraslih.

Pored ishrane, dobra ideja za jačanje imuniteta kod odraslih su i razni preparati koji vas štite od pada imuniteta. Pre svih, to su razni suplementi i sirup za imunitet.

Nije da treba posebno da vam naglašavamo da bi trebalo da budete oprezni kad birate suplemente, ali nije ni na odmet. Prosto, danas postoji toliko preparata u ponudi, da je lako da vas ponese reklama, obećanje sa pakovanja ili nešto drugo.

Ipak, ne rade svi proizvodi baš sve što obećavaju, pa tako morate biti oprezni. Najbolje bi bilo da se pri izboru suplemenata konsultujete sa apotekarom ili, još bolje, svojim lekarom. Takođe, oni preprarati koji se baziraju na prirodnim sastojcima, uvek su manje rizični od onih sintetičkih.

Jedan od odličnih prirodnih preparata za jačanje imuniteta kod odraslih, pored pomenutog sirupa za imunitet, jeste i origanovo ulje. S obzirom na to da je veoma jako, treba ga uzimati u malim količinama kako bi ono podstaklo rad sistema za varenje i ojačalo imunitet.

Ovo ulje odlično je i za prve simptome gripa, pa pomaže i kad vam je zapušen nos, ili kad vam curi nos.

Takođe, još jedno zgodno rešenje za jačanje imuniteta prirodnim putem je i beta glukan ‒ suplement koji funkcioniše kao imunoregulator i podstiče organizam da se odbrani od spoljnih mikroorganizama.

Tablete za imunitet za odrasle

Većina preparata za jačanje imuniteta kod odraslih najčešće se danas prodaje u formi tableta, a možete ih naći u gotovo svakoj apoteci, prodavnici zdrave hrane, pa i drogeriji.

U njih spadaju prevashodno suplementi koji se fokusiraju na unos pojedinih nutrijenata o kojima smo ranije govorili. Ipak, ovde morate obratiti pažnju da sastav suplemenata i na to koliko čega ima u navedenom proizvodu. Bitno je da te količine ne prebacuju preporučenu dnevnu dozu nutrijenata koje treba uneti u organizam.

Još ukoliko te nutrijente dodatno unosite putem hrane, posebno pazite koliko ovih tableta pijete, kao i koliko često.

Kad već spominjemo tablete, i probiotici mogu da vam koriste za jačanje imuniteta kod odraslih jer direktno utiču na varenje, odnosno probavu i obezbeđuju balans u stomaku. Ovaj balans pre svega se odnosi na količinu nutrijenata i korisnih supstanci u stomaku od kojih zavisi jak imuni sistem.

Naspavajte se za jak imunitet

Dovoljna količina sna je takođe neophodna za jačanje imuniteta kod odraslih, jer je to prvo što žrtvujemo kako bismo postigli da završimo sve svoje obaveze. Sve drugo je uvek nekako bitnije, ko da spava kad toliko toga čeka na nas!

E, pa, tu je naša greška.

Dok spavamo, naše telo se regeneriše i oporavlja od svega kroz šta prolazimo tokom dana. Na taj način, svaki deo organizma jer sposobniji da se bori protiv mikroba i virusa, pa je samim tim i imunitet jači.

Pritom, manjak sna utiče i na količinu hormona u vašem organizmu, naročito onih koji utiču na stres. Sve ovo može vaše telo dovesti u neravnotežu, pa tako imunitet postaje ranjiviji i virusi ga lakše probijaju.

Zato, pravac ‒ krevet.

Za jačanje imuniteta kod odraslih potrebno je makar 7-9 sati sna svake noći kako bi vaš organizam imao dovoljno vremena da se dovede u red.

Kako ojačati imunitet kod odraslih uz pomoć fizičke aktivnosti?

fizička aktivnost jača imunitet odraslih

Mora da ste i ovo već čuli, bilo da su vam delili savete o zdravlju ili mršavljenju. Ali, pre nego što prevrnete očima, da pogledamo kako je vežbanje dobra strategija za jačanje imuniteta kod odraslih.

Redovna fizička aktivnost je neophodna za zdravo funkcionisanje organizma, to je već dokazano. Organizam koji je navikao na vežbu i kretanje funkcioniše brže i efikasnije. Metabolizam vam je brži, kardiovaskularni sistem je snažniji i bolje funkcioniše, a profitiraju i ostali sistemi u skladu sa programom vežbanja kojem se posvetite.

Najbolje od svega je što se u fizičku aktivnost računa gotovo sve, od lagane šetnje do teretane.

Za jačanje imuniteta kod odraslih dovoljna je i kratka šetnja (makar pola sata) svakog dana. Ključ je u tome da vežba bude redovna.

Ipak, nemojte preterivati. Ukoliko vežbate previše, rizikujete da iscrpite organizam, a to nikako nije dobro za jak imunitet. Naročito ukoliko tek krećete sa vežbanjem, počnite laganim ritmom.

Sjajan način da kombinujete stvari koje su dobre za vas je i da vežbate u prirodi. Na taj način ste na otvorenom, dišete čist vazduh, a pritom se bavite fizičkom aktivnošću. Da ni ne spominjemo što ste na suncu, a za zdrav organizam i jak imunitet potrebno je makar 15 minuta dnevno provesti pod sunčevim zracima.

Dobrim raspoloženjem do jakog imuniteta

Ovo sada zvuči kao da vam savete daju motivacioni govornici, ali nije da u tome nema baš ničega. Znamo da naša psiha može da utiče i na naše zdravlje, pa tako može, makar donekle, imati uticaja i na imunitet.

Kad kažemo dobro raspoloženje, prevashodno ciljamo na stres, tačnije na njegovo odsustvo. Stres je najveći neprijatelj modernog čoveka, a imunitet i on se mrze baš intenzivnim žarom.

Za početak, probajte da blokirate ono što vam izaziva stres. Odraslima je najčešće izvor stresa posao, pa je neophodno stvoriti oazu u koju ne treba unositi stres. Na primer, potrudite se da, kada dođete kući, stres sa posla okačite u hodniku.

Nije lako, znamo, ali vežba pomaže. Osmislite tehniku za opuštanje i praktikujte je kad se vratite s posla. Meditirajte, spremite sebi toplu kupku, pustite muziku i plešite ili kuvajte. Način na koji ćete se osloboditi od stresa zavisi samo od vas.

Ne dajte da vas obeshrabri to što vam u početku to baš neće polaziti za rukom. Stres je lukav neprijatelj, ali ukoliko zaista želite da ojačate svoj imunitet, svesno ćete raditi na tome da se rešite stresa.

Stresa ćete se rešiti i ako se trudite da se smejete više. Pustite svoj omiljeni film ili seriju, otkrijte čari stend-apa. Na kraju krajeva, okružite se ljudima koji će vas zasmejavati. Možda zvuči kao glupost, ali pozitivno okruženje utiče na jačanje imuniteta kod odraslih jer direktno doprinosi tome da zaboravimo izvor stresa. A kad skrenemo misli sa stresa, makar i na kratko, on i ne postoji. Makar ne do ujutru.