Kako pobediti cistične akne

Kako pobediti cistične akne

Prepoznajte cistične akne i saznajte kako protiv njih. Nemojte očajavati! Sledite savete i rešićete se ovog problema jer lečenje cističnih akni nije nemoguće.

Cistične akne predstavlaju jedno od težih oboljenja kože koje se manifestuje na licu, bradi, vratu, grudima i ramenima. One su vidljive, stvaraju veliki estetski problem i ostavljaju ožiljke, vrlo su bolne i mogu biti toliko uporne, da se godinama ne možete izboriti sa njima.

Kako izgledaju cistične akne?

Cistične akne su potkožne bubuljice koje su nastale duboko u koži, a na površini su crvene, upaljene i pune gnoja. To u većini slučaja nije jedna bubuljica, već ih ima više, načičkane su u grozdovima i ne deluju lepo.

Osobe koje pate od ovog problema, često se susreću sa psihičkim tegobama, pošto ovaj estetski problem utiče na integritet i samopouzdanje obolelog, a kako su to najčešće tinejdžeri, onda je problem manjka samopouzdanja još izraženiji.

Najčešće ih ima na licu, mada mesto varira od osobe do osobe. Neke kliničke studije kažu da se cistične akne u proseku javljaju češće kod muškaraca, nego kod žena.

Iako je važno da se sa svakim problemom borimo što ranije, odnosno, borbu treba započeti čim primetite da se problem javio, kod cističnih akni je to još važnije jer što ih više ima, to će biti više ožiljaka posle njihovog izlečenja.

Cistične akne su neprijatne zbog toga što, kada se izborite sa njima, ostaju ožiljci, naročito ako ih niste adekvatno lečili.

Naš je savet da probate prvo nešto jednostavno. Ksenija nam je ispričala kako se ona rešila upornih cističnih akni. Na njenom licu više nema bubuljica i sasvim je čisto. Ključ je u redovnoj nezi, ali pravim stvarima za negu.. Pročitajte u čemu njen trik na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

No, da bismo objasnili lečenje cističnih akni, moraćemo da se pozabavimo i njihovim nastankom.

Uzrok cističnih akni

 

Ima više uzroka zbog kojih cistične akne nastaju.

Hormoni

Već smo pomenuli da je pubertetsko doba ono u kome su one najzastupljenije. To se događa zbog velike količine hormona koje tada kolaju našim telom.

Hormonske promene mogu se dogoditi i van puberteta, u starijem životnom dobu, i uticati da vam se na licu ili telu pojave hormonske cistične akne. Tako je menopauza vrlo kritična za žene starijeg doba, upravo zato što u menopauzi hormoni divljaju.

Pročitajte: Bubuljice u menopauzi? O da, i to je moguće! I šta tad?

Razina hormona se menja i prilikom menstrualnog ciklusa, zato, ako se udruži sa još nekim problemom, na primer, viškom bakterija, onda se javljaju cistične akne pred menstruaciju. I u trudnoći hormoni su povišeni, tako da je i to period kada postoji povećana mogućnost da se ove akne pojave.

Korišćenje pilula za kontracepciju nosi sa sobom puno koristi, ali može naneti i štetu organizmu, naročito ako se kontraceptivna sredstva koriste bez nadzora lekara. U pojedinim slučajevima cistične akne mogu da se pojave kada počnete sa upotrebom kontraceptivnih sredstava. Iako je njihova uloga da regulišu hormone i srede stanje ciklusa, u pojedinačnim slučajevima događa se da one podstaknu neke od problema u telu, naročito kada je koža u pitanju.

Genetika

Pored različitih hormonalnih problema, uzrok cističnih akni može biti genetsko nasleđe. Velika je verovatnoća da, ako je neko od roditelja bio sklon ovim aknama, da će se one preneti i na potomke, a to je proces koji ne možemo da zaobiđemo. Svakako možemo da se trudimo da ga predupredimo, pravilno vođenom higijenom i kozmetičkim sredstvima.

Nega lica

Kada smo već kod higijene, pravilno čišćenje i negovanje lica treba da bude svakodnevna rutina u našem životu, ali se dešava da u nekom životnom periodu briga o koži izostane. Može se desiti da se na koži pojave određene bakterije, koje se vrlo lako inficiraju u porama kože i doprinose razvijanju cističnih akni. Zato je pravilna higijena neophodna, kao i korišćenje čistog pribora za čišćenje, pre svega peškira (koji ne smemo deliti sa drugim ukućanima), zatim rukavice za skidanje šminke, preko četke za šminkanje ili drugih sredstava za čišćenje lica. Pojačano znojenje takođe negativno utiče na kožu, kao i na pojavu cističnih akni. Promenom higijenskih navika moramo rešiti i taj problem.

Masna koža

Masna koža takođe može biti uzročnih stvaranja cističnih akni. Lojne žlezde koje su preaktivne i luče veliku količinu sebuma negativno utiču na kožu lica. Ona se masti više nego što je uobičajeno, na nju se hvata velika količina prljavštine koja se kasnije uvlači u pore i pravi probleme na koži. Masno lice je zato zahtevnije za negu od suvog.

Neodgovarajuća i nepravilno odabrana kozmetika više šteti vašoj koži, nego što pomaže. Toga smo svesni svi. Zato treba izbegavati ona sredstva za lice i šminku koja će zapušiti vaše pore. Koža treba da diše, tako da ni šminka ni teške kreme ne treba da joj zatvore put ka normalnom delovanju. Savet je da ne stavljate sve što vam dopadne ruku na svoju kožu, niti sve što vam preporuče drugi. Čitajte hemijski sastav i proverite šta odgovara vašoj koži. Sve je individualno i ne odgovara ista terapija ili kozmetika različitim osobama.

Stres

Još jedan u nizu uzročnika mnogih bolesti je stres. On negativno utiče kako na unutrašnje organe, tako i na kožu, odnosno na pojavu cističnih akni. Bubuljice od stresa pojavljuju se u stresnim periodima života zbog toga što je koža membrana kroz koju telo oslobađa višak hormona kada je napeto. Zato se trudite da u svoj život uvedete svakodnevne male promene, koje će učiniti da se lakše izborite sa stresnim situacijama.

Ono što stvara dodatni problem kada su u pitanju cistične akne, jeste njihovo pipkanje ili ceđenje, do kojeg nikako ne sme da dođe! Razloga je nekoliko.

Pritiskajući i cedeći cistične akne, vi pospešujete upalu do koje je već došlo, čim su te akne prisutne. Gnoj koji se nalazi u ovim bubuljicama u sebi sadrži bakterije koje, kada se rasprše po koži, inficiraju ostatak zdrave kože, tako da je velika verovatnoća da će se i tu pojaviti cistične akne.

Dakle, cedeći ih, čačkajući, ili dodirujući ih, u stvari, vi proširujete problem i stvarate sebi nove tegobe. Da ne pominjemo to da je jako bolno na dodir sve što ima veze sa cističnim aknama, tako da, još jednom, ceđenje i diranje ne dolazi u obzir!

Cistične akne na licu

Cistične akne na licu najčešće pogađaju pubertetlije. Sigurno ste nekada primetili tinejdžera koji ima crveno, upaljeno lice i mladalačke bubuljice.

cistične akne na licuAko ćemo iskreno, najčešće ovakav vid problema i primećujemo kod mladih ljudi. To su velike, crvene bubuljice, sa belim iscetkom unutra, koje su pod upalom i čini se kao da će svakog časa pući. Ima ih na obrazima, najviše od jagodica ka ušima, ali i na čelu. Veoma često utiču na manjak samopouzdanja kod tinejdžera, upravo zato što nisu zadovoljni odrazom u ogledalu.

Na sreću, smanjenjem razine hormona, smanjuje se i broj ovih bubuljica na licu. To može trajati i po nekoliko godina, što nije utešno. I naravno, duže, ako se sa problemom ne suočite.

Jedan od glavnih razloga zašto bi trebalo tražiti stručnu pomoć i smanjiti period cističnih akni na svom licu, jesu ožiljci koji ostaju. Mogu biti manje ili veće rupice, ali i brazdasta udubljenja koja su veoma vidljiva. Nekada su i ožiljci crvene boje, odnosno javljaju se fleke od bubuljica,  a vremenom najčešće ostaje samo neravnina, boja se gubi.

Cistične akne na bradi

Dok su tinejdžeri skloniji cističnim aknama po licu, starije žene i muškarci najčešće pate od cističnih akni na bradi.

Kod žena, naročito onih u menopauzi, javljaju se cistične akne na bradi zbog hormonskog disbalansa. Zapravo, hormoni u menopauzi mogu naneti mnoge štete organizmu, a cistične akne na bradi mogu biti upravo alarm koji će ukazati na postojanje problema.

Ne moraju samo hormoni da budu krivac za akne, tu je i šminka, kao i prljavština udružena sa kozmetičkim sredstvima na koži. Žene se našminkaju ujutru, kada krenu iz kuće na posao. U toku dana nakupi se dosta prljavštine na kožu, tu su izduvni gasovi, znoj, sunce, kao i stresne situacije sa kojima se svakodnevno susrećemo. Nekada se desi da šminku ne skinemo sve dok uveče ne krenemo na spavanje. Za to vreme, pore se zapuše, u njima se nakupi prljavština, kao i štetni hemijski sastojci i eto idealne sredine za razvoj bakterija, koje kasnije učine svoje.

Ono što treba da uradite i oko čega treba da se potrudite, to je da na dnevnom nivou osvežite svoje lice.

Voda, vlažne maramice ili druga antibakterijska sredstva, mogu itekako pomoći. Dezinfikujte redovno i svoje ruke, one su najveći izvor bakterija. Često nesvesno dodirujemo svoje lice prljavim rukama i prenosimo bakterije na njega. Zato se potrudite da više puta očistite lice, ali i ruke.

Izbegavajte tešku šminku tokom dana, naročito ako ćete je nositi do večeri. Ona zapuši pore i čini da se stvori upala.

Muškarci svoju bradu iritiraju brijačem. Pošto se muškarci više znoje, lice im je podložnije iritaciji. Brijanjem se otvaraju pore, koje su dobra podloga za razvoj bakterija. Ako se tu doda i znoj, cistične akne se stvaraju za tren.

Za muškarce važe isti saveti kao i za žene, što češće osvežavanje lica i ruku i što ređe dodirivanje lica tokom dana učiniće da predupredite ove probleme.

Možda će vas zanimati i ovo: Bubuljice posle brijanja mogu nestati uz par trikova!

Cistične akne na vratu

Cistične akne na vratu i na gornjem delu leđa pogađaju i muškarce i žene, ali malo češće muškarce. Deo ispod kose podložan je znojenju, kao i ramena. Koža na tom mestu je osetljiva i dolazi do sakupljanja nečistoća i zapušavanja pora.

Ove akne često iritira odeća koju oblačite, pa zbog toga upali treba mnogo vremena da prođe.

Svakoj od ovih vrsti cističnih akni, bilo da su na licu, bradi ili vratu, izrazito smetaju sunčevi zraci, što zbog pojačanog znojenja, što zbog UV zračenja koje negativno utiče na kožu celokupnog tela, naročito lica. Zato bi trebalo izbegavati izlaganje suncu, pre svega onih delova kože koji su pokriveni cističnim aknama, ali i ostalih delova tela, naročito u periodu kada je sunce najjače, a to je između 12h do 17h, kada su vreli letnji dani.

Nodulocistične akne

Termin nodulocistične akne koristi se za najteži oblik akni vulgaris na koži.

To su promene koje su veće nego obične ciste, takoreći čvorići, koji se nalaze duboko u koži i ispunjeni su beličastom tečnošću. Veće su od prosečnih bubuljica i mogu dostići i do nekoliko centimetara u prečniku. Samim tim, ožiljci koje one ostavljaju su daleko dublji i vidljiviji.

One se takođe mogu pojaviti na licu, vratu, bradi, ramenima, gotovo svuda po telu. Zablude su da određena hrana utiče na njihovu pojavu.

Najčešće ih stvaraju unutrašnji faktori, genetski ili stres, o tome je već bilo reči, ali kada se pojave ili dijagnostikuju, dobro je uz konsultaciju lekara promeniti i navike u ishrani, pošto određena hrana negativnije utiče na njihovo razvijanje. Takođe je neophodno promeniti i higijenske navike, kako biste se izborili sa ovim neprijatnim problemom.

Cistične akne iskustva

Mnogi ljudi koji su se susreli sa problemom cističnih akni opisuju ovu borbu kao jedan od najtežih estetskih problema sa kojim su se susreli.

Kako su tinejdžeri najviše pogođeni, javlja se osećaj manje vrednosti, ako i različiti oblici socijalne izolacije onih koji sebe vide kao manje vredne od drugih. Tu je i osuda okoline, jer su tinejdžeri često surovi u selekciji, zato se neretko osobe sa ovim problemom izopštavaju iz društva i postaju nevidljivi okolini. Srećom, svi koji su bili u ovoj situaciji, saglasni su u tome da pre ili kasnije ovaj problem nestane, a oni se vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima.

Starije osobe sa cističnim aknama nemaju toliki problem samopouzdanja, njihov problem je svakodnevno funkcionisanje. Akne umeju biti bolne i upaljene, često i svrbe, tako da mogu otežati radni dan, naročito tokom leta, kada su temperature visoke, a znojenje pojačano.

Cistične akne lečenje

Postoje brojna prirodna sredstva o kojima će biti reči, a koja izuzetno povoljno utiču na rešavanje ovog problema. Ponekad, potrebno je uz prirodna sredstva uključiti i terapiju lekovima, uz konsultaciju sa dermatologom.

Antibiotici za cistične akne

Oko antibiotika su podeljena mišljenja, ali neki od njih povoljno utiču na smanjenje upale. Ponekad je potrebno koristiti i injekcije (neke se direktno ubrizgavaju u bubuljicu), a tu su i kontraceptivne pilule. Pomenuli smo da one mogu da izazovu pojavu cističnih akni, ali takođe mogu pozitivno da utiču na njihovo uklanjanje, upravo kod onih osoba kod kojih je hormonski disbalans veliki.

cistične bubuljice

Prirodni lek za cistične akne

Najbolje je ako prirodnim sredstvima krenete u borbu sa cističnim aknama. Potrebno je koristiti sva prirodna sredstva koja služe za otklanjanje velike količine sebuma iz pora, kao i ona prirodna sredstva koja služe da se bakterije očiste sa lica.

Za početak, umivanje nekoliko puta dnevno prirodnim sapunima.

Zatim čišćenje lica prirodnim losionima, onim koji u sebi sadrže salicilnu kiselinu, kao i eteričnim uljima čajevca ili lavande, koja smanjuju upalu kože.

Med pozitivno utiče na bubuljice, zbog svojih prirodnim antiseptičkih svojstava, pa možete malu količinu meda namazati nekoliko puta preko bubuljice u toku dana, a obavezno na oćišćeno lice pred spavanje.

Parenje lica takođe može biti od velike koristi. Prokuvajte litar vode u koje ćete ubaciti malo kamilice ili mente, ili pak nekoliko kapi eteričnog ulja ovih biljaka i naparite lice. Nakon ovoga očistite otvorene pore nekim prirodnim losionom i namažite prirodnom kremom.

Beli luk takođe deluje blagotvorno na upaljeno lice. Dovoljno je da beli luk presečete na pola i istrljate bubuljicu njime. Ovo radite pred spavanje, zato što se koža regeneriše preko noći, ali i zbog jakog mirisa belog luka koji ume da bude neprijatan.

Aloja vera je veoma efikasna u regeneraciji kože i možete je naći u mnogim kozmetičkim preparatima. Ova biljka koju verovatno imate u svojoj bašti (ili nemate, ali je nije teško nabaviti), iseče se na pola, izvadi se mekani deo iz nje i njime se namaže koža zahvaćena cističnim aknama. Rezultati će vas oduševiti.

Ipak, većina ovih prirodnih tretmana je nedovoljno efikasna kada je ovako ozbiljan problem u pitanju. Zato je mnogo bolji izbor kozmetika koja je bazirana na prirodnim sastojcima. Ovakva kozmetika sadrži sve benefite koje imaju ove prirodne domaće maske, ali su oni u većoj koncentraciji pa tako daju bolje i brže rezultate. Pri tom su dovoljno bezbedni da se mogu koristiti redovno – dok se stanje lica ne sanira sasvim. Antibiotike, kortikosteroide i druge preparate možete koristiti samo ograničeno vreme, a pitanje je da li će cistične akne nestati.

Benzoil peroksid

Ovo je možda i najpoznatiji pomoćnik za akne, prva preporuka svakog dermatologa kada mu se neko obrati sa problemom bubuljica. Benzoil peroksid je dobar jer deluje i kao površinski antibiotik koji je blag, ali i kao svojevrstan hemisjki piling. Sve u svemu, pomaže da se cistične akne umire i počnu da zaceljuju.

Izotretinoin

Ovo je forma vitamina A koja se pokazala jako efikasnom u lečenju akni. Može se koristiti oralno i najpoznatiiji lek ovog tipa je Rokautan. Svakako, ovo nije nešto što bi smeli da uzmete na svoju ruku. Izotrentinon deluje tako što smanjuje aktivnost lojnih žlezda i dobro je rešenje onda kada je preterano masna koža uzrok cističnih akni. Međutim, često je masna koža posledica koja nastaje prekomernim radom hormona. Tada lečenje cističnih akni može da podrazumeva sledeće…

Kontracepcijske pilule

Kada su žene u pitanju, uglavnom je nastanak akni hormonskog tipa . Kontraceptivne pilule imaju ulogu da tu dovedu hormone u ravnotežu. Naravno, pre toga treba proveriti da li postoji neravnoteža u hormonima, jer se u suprotnom može desiti da je ovakvim pilulama izazovemo.

Kortikosteroidi

Ne baš prva preporuka za negu kože, ali odlični kada je potrebno da se brzo saniraju bolne ciste i smanji njihova veličina. Mogu se koristiti u vidu topikalnih proizvoda i krema, a kod težih slučajeva se u aknu ubrizgavaju kortikosteroidne injekcije.

Dreniranje i incizija akni

Ovo podrazumeva otvaranje i ceđenje gnoja iz velikih cisti i pristupa se tome onda kada ništa drugo nije dalo rezultate. Ova metoda ujedno i ostavlja najveće šanse da nakon nje ostanu vidljivi ožiljci.

Ovo su neka od rešenja. Važno je da budete uporni i da ne očajavate. Negujte svoje lice, održavajte ličnu higijenu i nemojte dodirivati lice rukama. Time ste na pola puta do uspeha. Drugu polovinu preći ćete uz neke od ovde izlistanih metoda.

Zapamtite – ne ignorišite akne na svom licu i ne dozvolite da prerastu u ozbiljan problem. Reagujte na vreme i velike su šanse da cistične akne nikada ne budu vaš problem.

Izvori;

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/acne-cystica

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21737-cystic-acne

https://www.aad.org/member/clinical-quality/guidelines/acne

https://www.medicalnewstoday.com/articles/103258#

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/cystic-acne