Bokvica za lice je prirodno sredstvo koje ćete voleti!

Bokvica za lice je prirodno sredstvo koje ćete voleti!

Među biljkama koje blagotvorno utiču na lepotu kože lica, spada i bokvica. Bokvica za lice daje fantastične rezultate, ali morate znati kako da je, pre svega uberete, a onda upotrebite. Niste čuli za nju? Ništa zato, sve ćemo vam objasniti.

Kada je u pitanju bokvica, nju zaista možete naći na kom god mestu poželite. Ima je svuda. To je zeljasta biljka, žbunastog oblika, koja spada u skrivenosemenice i  bokvica se koristi se u lekovite svrhe već dugi niz godina.

Ne možemo a da ne pomenemo da ima nekoliko vrsta bokvice, tačnije muška, ženska i srednja, ali se njihovo lekovito dejstvo ne razlikuje. Imaju apsolutno iste sastojke i možete ubrati koju god želite da biste je iskoristili za zdravlje i lepotu. Pisali smo o tome kako se koristi bokvica za za  zdravlje.

Mi ćemo se danas baviti estetskim momentom, odnosno, koja dobra svojstva ima bokvica po pitanju naše kože. Kao sastojak koji dolazi direktno iz prirode, veoma je korisna i, možemo reći da je prava šteta ako ne probate njome da rešite probleme na koži. Veoma je blagotvorna, čista, prirodna, organska biljka, a tako lako dostupna.

Iskoristimo sve što nam priroda nudi, bez ustručavanja.

Bokvica za kožu – prednosti

Pre svega, da pojasnimo. Zašto je bokvica toliko dobra i blagotvorna za kožu? Zato što poseduje antiupalno dejstvo na kožu. Kao takva, ona je dobra za regeneraciju kože.

Kada je nanesete na kožu, pruža osećaj prijatnosti, a ubrzano utiče na ublažavanje raznih vrsta iritacija koje na koži možete imati.

Ona je dobra kod više problema kože, a mi ćemo ih taksativno nabrojati:

  • za bakterijske akne i bubuljice
  • za opekotine
  • za posekotine
  • upalne infekcije (takozvani čirevi)
  • iritacije sluzokože

Jedna od velikih prednosti je ekonomičnost. Ova biljka se veoma lako pronalazi, ima je na livadama, u šumama, baštama, cvećnjacima, pored jezera i bara. Raste u velikom broju i odoleva mnogim vremenskim (ne)prilikama, zato je, samo ako znate da je prepoznate, možete ubrati bilo gde.

Spravljanje raznih prirodnih lekova od bokvice takođe je veoma lako i zanimljivo. Tako da se ne morate brinuti ni oko čega, s obzirom na to da je to prirodni lek.

Jedino treba obratiti pažnju da je kojim slučajem ne uberete na nekom mestu koje je hemijski tretirano, odnosno, negde gde su njive prskane od korova nekim otrovima.

Ona, iako se pojavljuje u njivama, ne oštećuje druge biljke i ne utiče negativno na njihov rast. Zato se ona konkretno ne prska i ne uništava, ali se ona može javiti u kombinaciji sa nekim drugim biljkama koje će negativno uticati na prinose, pa da zato bude prskana.

Vodite računa o njenom organskom poreklu pre nego što je nanesete na kožu.

A kako se koristi?

Bokvica za akne

bokvica za kožu

Oni koji se bore sa cističnim aknama veoma dobro znaju kakva je to muka i koliko je truda potrebno da se one sklone sa lica. Takođe je opšte poznato da oni koji imaju problema sa bubuljicama, naročito mladalačkim bubuljicama, ne smeju bilo šta da stavljaju na svoju kožu, kako je dodatno ne bi iritirali i kako ne bi stvorili još veći problem.

Pored terapije koju neke vrste akni svakako iziskuju i koju treba da vam preporuči dermatolog, nije zgoreg uključiti i alternativnu medicinu u rešavanje problema. Ponekad nam ti stari recepti mogu pomoći mnogo više nego hemija i lekovi, iako si oni nekada neophodni.

Akne su takve da, što ih više imate, to ih sporije možete skloniti sa lica, a što su duže na licu, to je opasnost od ožiljaka i fleka, mnogo veća. A oni koji su kroz to prošli, znaju da je veliki problem i veliki broj bubuljica na licu, ali i kasniji ožiljci koji se mogu pojaviti.

Bokvica za lice upravo i pomaže u tome da se početna upala oko akne ublaži, ali je korisna i za kasniji proces regeneracije tkiva, tačnije, bubuljice koja je počela da prolazi, ali nije u potpunosti nestala sa lica.

Ovde nađite kako isušiti bubuljice.

Uz bokvicu za lice, bubuljica će brže biti zaceljena, samim tim će i nuspojave, poput ožiljaka, biti manje verovatne.

Pošto je veoma teško rešiti se problema akni, mi smo odlučili da sa vam podelimo još jednu uspešnu priču. Uspešnu u tom pogledu što je Nina, devojka koja se dugo vremena borila sa aknama, ipak uspela da im stane na kraj . Rešenje je našla u prirodi. I vi možete isprobati njen način. O čemu se radi, saznajte na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Maska od bokvice za lice

Jedan od najefikasnijih načina jeste da se napravi maska od bokvice za lice. Na taj način, bez obzira da li imate bubuljice, biće korisna, a ako ih imate, posebno. Pre nanošenja bilo kojih proizvoda, pa i maski za čišćenje lica, morate detaljno očistiti kožu, pa tek onda nanositi proizvode ili biljke.

Najbolje je napraviti masku od bokvice, a to možete uraditi na dva načina:

  1. Uberite bokvicu, zatim je dobro operite i sameljite u blenderu ili secku, bez dodatka vode. Ona će pustiti svoje sokove, zato i jeste potrebno dobro je izgnječiti. Vi to možete uraditi i običnom viljuškom, ali će vam mlevenje bolje usitniti biljku.

Kada ste je lepo obradili, potrebno ju je staviti na prethodno očišćeno i oprano lice. Ona će biti kašaste strukture, zato tako da je možete lepo rasporediti po licu i držati dvadesetak minuta, zatim isprati mlakom vodom.

Posebno treba voditi računa ako imate krupne bubuljice, da prilikom skidanja bokvice ne ogrebete ili ne ozledite dato mesto.

  1. Postoji i drugi način, za koji kažu da, pošto je zagrejan, doprinosi da bubuljice još bolje reaguju na njega. Pored bokvice, biće vam potrebna i gaza.

Bokvicu kao i u prvom slučaju treba ubrati, oprati i usitniti. Zatim, staviti u lončić i preliti vrelom vodom, u razmeri 1:3, kao da želite da skuvate čaj. Možete i par minuta prokuvati bokvicu, a kada se ohladi, onda umočiti gazu u mlaki čaj od bokvice i gazu staviti na lice da odstoji.

Preporučuje se da napravite otvore za nos, lice i usta na gazi, kako bi bilo lakše da funkcionišete na taj način.

Voda, odnosno čaj od bokvice, trebalo bi da utiče na „izvlačenje” sadržaja bubuljice napolje. Tako da će i toplota pomoći da koža omekša, a gnojna sluz izađe iz bubuljice.

Veliki oprez mora biti prisutan ovde. Nikako ne smete istiskati sadržaj bubuljice, potrebno je da se procesi sami odigraju. Biljka je tu da potpomogne zaceljenje, zato nikako nemojte sebi dozvoliti da čačkate ili radite nešto na svoju ruku. Ako ne znate, evo kao brže zarastaju bubuljice.

Ove tretmane možete ponavljati svakodnevno, sve dok ne primetite boljitak na koži. A on će ubrzo uslediti.

Bokvica za opekotine

S obzirom na to da opekotine mogu biti ponekad veoma ozbiljne, kako ne biste izgubili deo kože i dugo čekali njenu regeneraciju, bokvica za kožu vam i u tom može pomoći.

Kada se dogodi neka opekotina, bilo čime i bilo kako, potrebno je pre svega na nju staviti led ili nešto zamrznuto, kako bi „izvuklo vatru”, odnosno, snizilo temperaturu. Pre svega se koža mora umiriti ledom i to na nekoliko sati, sve dok se dobro ne ohladi.

Kada ste kožu umirili, moguće da neće biti plika, već samo crvenila, a ako se i plik dogodi, ništa zato. Uberite onoliko listova bokvice koliko je opekotina velika, operite ih i stavite na opekotinu. Zavojem je pričvrstite da bi stajala duže.

Bokvica za kožu čisti ranu, deluje tako što je isceljuje i postepeno regeneriše.

Kada posle nekoliko sati skinete zavoj, videćete da se bokvica osušila, da ne kažemo spržila. Uberite drugu i zamenite je. Tako uradite nekoliko puta u toku dana, barem dva.

Za nekoliko dana primetićete ogromnu promenu na svojoj koži, crvenilo i opekotine će polako nestajati. Ovde nađite kako izlečiti opekotine od sunca.

Bokvica za posekotine na licu

Iako je prva pomisao da nismo baš toliko smotani da bismo posekli lice, nikad ne recite nikad (iz ličnog iskustva). Ako ste muškarac, onda vam se sigurno prilikom brijanja moralo nekada dogoditi da se posečete, tako da, eto situacije. 

Nezgodne su i bubuljice od depilacije.

Bilo da je zbog brijača, bilo da je u pitanju lice ili neki drugi deo tela, bokvica za lice može učiniti čuda za vašu kožu po tom pitanju.

Kada se dogodi to što ne želi niko od nas, a nažalost, desi se, prvo treba dobro dezifikovati kožu. To može biti alkoholom za lice, a može biti i jod, ako je u pitanju neki drugi deo tela.

Kada ste to uradili i kada je oksidacija učinila svoje, dakle, kada je rana postala koliko toliko zatvorena, možete pristupiti njenom zaceljivanju.

Slično treba postupiti kao i kod opekotine. U zavisnosti koliko je ozbiljna i velika površina koju ste povredili, uzmite toliko listova bokvice. Uvek se trudite da budu sveži, nema potrebe da ih berete unapred, već smo konstatovali da ih zaista ima sasvim dovoljno u prirodi.

Kada ste ih oprali, samo ih malo zasecite po površini, da puste sokove i onda ih stavite na posekotinu. Ako je posekotina mala, na licu, samo uzmite parčence bokvice za lice i prelepite preko nje običan hanzaplast. Ako je rana malo veća, upotrebite zavoj i pričvrstite bokvicu za deo tela gde ste se posekli.

Ovo, naravno, promenite bar dva puta u toku dana i primetićete da se biljka svakim skidanjem osušila, a rana za nijansu postala zaceljenija. Za nekoliko dana i krasta će se povući, a vi ćete biti kao novi.

Bokvica za čir na koži

maske od bokvice za lice

Kada je u pitanju čir, pre svega da objasnimo šta se pod čirom podrazumeva. Nije svaka bubuljica čir. On je uglavnom pojedinačan i dešava se da se pojavi na bilo kom mestu na telu, kao posledica sakupljanja nekih loših materija, u telu.

Uglavnom nabubri dosta, veći je od klasične bubuljice, pun je gnoja i veoma bolan na dodir. Zato je nekada ljudima jako teško da ga se otarase. Lekari prepisuju čak i antibiotike za akne kako bi se on povukao, ali narod veruje da ne treba da ga ponovo vraćamo u telo, nego je dobro da se on izvuče na površinu, da se iscedi.

Zato je neka trava „vučinica” dobra u tom smislu. Za čir bi bilo veoma korisno da ga pre svega lepo očistite, operete dato mesto, a onda da uzmete i stavite list bokvice na čir i pričvrstite ga gazom, pa flasterom.

Za nekoliko dana, a trebalo bi detaljno da se pridržavate rasporeda stavljanja bokvice, trebalo bi da upala prođe, a da se na čiru formira vrh, koji ćete sada mnogo lakše iscediti nego ranije kada je bio pod upalom. Sav gnoj i nečistoće koje se nalaze u njemu, biće izvučeni, još je samo potrebno da ih izbacite na površinu.

Iritacije sluzokože i kože lica

Sluzokoža predstavlja tanji deo kože lica ili tela i ona lako može biti iritirana, usled brojnih spoljašnjih faktora, zato je treba posebno negovati.

Kada je u pitanju bokvica za lice, ona takođe može pomoći da se iritirana koža, na kojoj se pojavljuje osip ili slična oštećenja, može umiriti tako što će list bokvice biti stavljen i pričvršćen na kožu.

Ono što treba naglasiti i što je jedan od osnovnih faktora da bokvica za lice utiče na ozdravljenje kože, jeste adekvatno i redovno dubinsko čišćenje lica, odnosno, otklanjanja svih prljavština i šminke.

To morate uraditi da bi bilo šta drugo što nanosite  na lice moglo da deluje. Čišćenje lica obavljajte obavezno uveče, a i ujutru skinite višak sebuma sa kože. Naročitu pažnju obratite otklanjanju nečistoća kada nanosite bilo koji negujući sastojak ili biljku na lice.

To činite prirodnim sredstvima, kao što su prirodna ulja i mleka za lice, a detaljno, tuferom, očistite lice, posebno delove koji su iritirani. U tu svrhu može poslužiti i micelarna voda. Zatim se umijte nekom umivalicom za lice, onda blagim frotirom osušite kožu i tek onda možete staviti bokvicu za lice ili sredstvo koje vam je potrebno.

To je osnovni princip lečenja i zalečenja svakog problema – permanentna nega!

Što se tiče bokvice za lice, zaista smo vam nabrojali veliki broj stvari koje ona može izlečiti. Toliko je dostupna, da nema razloga da je ne uberete i probate. Prirodna sredstva su uvek sjajna, i kada možete, koristite ih da ne biste previše hemijskih supstanci stavljali na svoje lice.

Ponekad ne možemo bez medicinske kozmetike, ali ako se potrudite u nezi i koristite više nekomedogenih proizvoda, onda ćete moći češće da se oslanjate na prirodnu kozmetiku i biljke u nezi.