Kompletan vodič kroz vrste akni

Kompletan vodič kroz vrste akni

Primetili ste da postoje različite vrste akni, ali smo sigurni da ne znate detaljno koje vrste postoje. Saznajte, a onda primenite tretman u skladu sa tim.

Ne može vam promaći da su neke bubuljice jednostavno drugačije od drugih. Neke su sitne, a neke krupne. Neke se pune gnojem, neke ne. Neke su crvene i bolne, neke su samo u vidu izbočina na koži. Naravno, nećete imati isti pristup lečenju za sve vrste akni.

Zato, hajde da se dobro upoznamo sa njima i svim njihovim tipovima.

Prva podela mogla bi se napraviti ovako:

Upaljene i neupaljene akne

Prvi način na koji ćemo pojasniti koji tipovi bubuljica postoje jeste njihova podela prema tome da li su prisutne bakterijske upale ili ne.

U tom smislu, postoje dve vrste bubuljica:

 • upaljene bubuljice – ovo je onaj tip bubuljica koje su crvene i otečene. Pored sebuma i mrtvih ćelija koje igraju svoju ulogu u formiranju akni, ovde ulogu ( i to značajnu) dobijaju i bakterije koje izazivaju upalu i infekciju duboko pod kožom ili oko bubuljice. Bakterije koje su krivci za ovo pripadaju grupi propionibacterium acnes.
 • neupaljene bubuljice  – one uključuju one akne koje normalno ne izazivaju otoke i crvenila. Njih je relativno lako eliminisati i dobro reaguju na različite površinske tretmane protiv akni.

U zavisnosti od toga koju od ove dve vrste bubuljica imate, birate i način lečenja bubuljica.

 • Za upaljene akne koje su inficirane, biće vam potreban neki oblik antibiotika. U te svrhe najčešće se preporučuje benzoil peroksid, a ponekad i klindmicin za bubuljice u nekim težim slučajevima. Pored toga što se bore sa bakterijama, oni smanjuju oticanje i crvenilo i uklanjanju višak sebuma koji u najvećoj meri doprinosi problemu.
 • Za neupaljene akne odličnom se pokazala salicilna kiselina. Njena uloga je najviše higijenska i ona uklanja površinski sloj kože i mrtve ćelije, te tako onemogućava začepljenje pora, a omogućava novom sloju kože da počne da raste.

Međutim, ovde je jako bitno izboriti se i sa sebumom i njegovom preteranom proizvodnjom. Kada njega stavite pod kontrolu, onda je i problem sa bubuljicama lakše rešiti, jer bakterije nemaju uslove za razmnožavanje.

U tom smislu nije loše da poslušate Ninin savet i kako se ona rešila bubuljica na licu. Imala je masno i problematično lice na kojem su stalno izbijali mitiseri i bubuljice. Međutim, našla je potpuno jednostavan i prirodan način koji je je pomogao dovede masno lice u red i da ujedno eliminiše sve bubuljice koje ima. Za vrlo kratko vreme, njeno se lice potpuno očistilo od bubuljica i sada ima savršen ten. I vaš ten može biti takav.Pročitajte uostalom sami njeno iskutsvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Ovo je ona najosnosvnija podela. Međutim, ova dva tipa akni imaju svoje podvrste i sada ćemo vas upoznati i sa njima.

Odmah da vam kažemo da je moguće da imate više vrsta bubuljica u isto vreme. Najčešći naziv za ovaj kožni problem jeste Acne vulgaris.

To je medicinski naziv za bubuljice, uključujući i one pubertetske i one koje se javljaju u odraslom dobu. Tu spadaju sve vrste bubuljica koje vas, ukoliko ste skloni njihovoj pojavi, mogu zakačiti – od mitisera, do gnojnih bubuljica.

Vrste neupaljenih bubuljica

Među bubuljicama koje nisu upaljene i koje su samo ružna svakodnevna estetska muka nalaze se:

Bele bubuljice

One se formiraju , kao i većina drugih bubuljica, kada se u prama nakupi sebum i mrtve ćelije kože. Zatim se vrh pore zatvori i bubuljica izgleda kao izbočina na koži. Ovako nastaju zatvoreni komedoni.

Pročitajte detaljno o tome šta su komedoni.

Da razjasnimo – bela bubuljica nije ona koja ima beli vrh i ispunjena je gnojem. Ovo je dakle izbočina u boji kože, sa nakupljenim sebumom i mrtvim ćelijama ispod površine. Nazivaju se bele da bi se razlikovale od mitisera koji su crni. I za razliku od belih bubuljica, oni jesu te boje.

Mitiseri ili crne bubuljice

tipovi akni

Mitiseri se javljaju kada se pore začepe sebumom i mrtvim ćelijama kože, ali gornja površima pore se ne zatvara, nego ostaje otvorena. Na površini, ova nakupina u porama okisidira i potamni i tako mitiseri dobiju svoj karakterističan izgled. Crne bubuljice nisu dakle posledica prljavštine, nego procesa oksidacije. Ovakve bubuljice su ono što još nazivamo i otvorenim komendonima.

Vrste upaljenih bubuljica

Pored ovih koje osim estetskih ne zadaju neke druge probleme, imamo i upaljene bubuljice koje su već malo ozbiljnija sorta.

A evo i koji tipovi ovih bubuljica postoje.

Papule

Papula nastaje kada zid koji okružuje bore propada pod dejstvom jake upale. Tada se javljaju tvrde bubuljice i zatvorene pore, a koža oko njih je obično crvenkasta.

Pustule

Pustule nastaju na sličan način kako papule, samo je njihova unutrašnjost ispunjena gnojem. Ovakve bubuljice obično su crvene i imaju belu ili žućkastu tačkicu na vrhu.To je najbliže onome što nam je poznato kao gnojne bubuljice.

Nodularne akne

Nodularne akne su dublje pod kožom, za razliku od pustula i papula koje izbijaju na samoj površini. Noduli nastaju kada zatvorene, otečene pore nastavljaju da rastu, stvaraju još veću iritaciju i postaju sve veće. Ovo je najbliže onim potkožnim bubuljicama koje je teže izlečiti.

Kako se leči ova vrsta akni?

Ukoliko vam se često javljaju samo ovakve akne uprkos najboljoj higijeni, najbolje je da posetite dermatologa  koji vam može prepisati neke jače medikamente kao što su retinoidi. Retionodi su oblik vitamina A, a uloga im je da smanje lojne žlezde, pa samim tim i problem prekomerne proizvodnje sebuma i izbijanja nodularnih akni. Najpoznatiji preparat ove vrste je Roakutan.

Cistične akne

Najbolniji oblik bubuljica koji nastaje kada pore ispunjene bakterijama, sebumom i mrtvim ćelijama počnu da šire svoje začepljenje duboko pod kožom, znatno dublje nego što to čine nodularne akne.

Cistične akne su bolne i najveće su od svih vrsta bubuljica. Za njihov nastanak obično je zaslužna neka jača bakterijska infekcija.

Cistične potkožne bubuljice ne treba cediti jer će gotovo sigurno to biti nemoguće i jedino što ćete napraviti jeste da ožiljak  kao trajan dokaz da ste na tom mestu nekada imali gadnu bubuljicu. I kod ovog slučaja, lekar vam može prepisati antibiotik ili neki drugi lek, a u nekim težim oblicima, potrebno je i hirurško uklanjanje .

Vrste akni prema jačini problema

Prema jačini problema, postoje sledeći tipovi akni.

1. stepen – blage akne ( acne comedonica)

Ovde spadaju neupaljene bubuljice koje se lako uklone adekvatnom higijenom ili kremama protiv bubuljica.

Takođe, akne spadaju u ovu kategoriju ukolike imate manje od 20 mitisera i belih bubuljica, manje od 15 upaljenih bubuljica. Ili, može i drugačije da se gleda na to – ako imate manje od 30 problematičnih lezija.

Iako su blage, lečenje može potrajati i do 8 nedelja.

2. stepen – umerene bubuljice (acne papulopustulosa)

Ove bubuljice u upaljene i tu spadaju papule i pustule. Dakle, one površinske upale koje je lakše tretirati.

Ako su jako rasprostranjene, zahtevaju ozbiljno lečenje.

Umeren tip akni podrazumeva takođe i da imate 20-100 neupaljenih bubuljica (dakle mitisera ili belih bubuljica) 15-50 upaljenih bubuljica. Ili, opet ona drugo gledište – ako imate 30-125 ukupnih lezija, bez da ih svrstavamo u upaljene ili ne.

Za ovakav problem, ukoliko se ne reši površinskim tretmanima, dermatolzi prepisuju jače lekove. Boljitak se može očekivati nako nekoliko nedelja. Ovde je važno napomenuti da pri ovakvim tretmanima bubuljice mogu prvo da se pogoršaju pre nego što počnu da se povlače.

3. stepen – jake bubuljice (acne nodulo-cystica)

Ovo su su nodularne akne i ciste koje su velike, bolne i duboko pod kožom te ih je kao takve i teže eliminisati. Potrebno im je ozbiljno lečenje, jak tretman koji u nekim jačim slučajvima može uključivati i  ubrizgavanje kortikosteroida kako bi se smanjila veličina bubuljica i upala.

4. stepen – akne po celom telu (acne conglobata)

Acne conglobata jedan je od težih oblika akni. Podrazumeva jako puno upaljenih nodula koji se mogu javiti na vratu, grudima, rukama i nogama – praktično po celom telu. Ovakvi noduli povezani su pod kožom sa drugim nodulima. Ova vrtsa bubuljica se češće javlja kod muškaraca. Najviše se javljaju u periodu od 18-30 godine života, a mogu da potraju i do četrdestih.Osim što same po sebi nisu lepe, često ostavljaju i ožiljke od bubuljica.

Ako ste mislili da je ovaj poslednji stadijum najgori – nije! Ima i gore!

U pitanju su galopirajuće akne ili Acne Fulminans ili Acne malignans. Redak oblik akni. One su praćene drugim simptomima, koji mogu da uključuju čak i bolove u zglobovima, gubitak apetita, gubitak težine i slično.

Detaljno o ovoj temi pročitajte ovde: 4 stadijuma akni! Prepoznajte ih!

Pre nego što počnete da lečite bubuljice, dobro je znati koja vrsta bubuljica je u pitanju ali i proveriti da li su zaista u pitanju bubuljice ili neke druge promene koje jako liče na njih.

Takve promene su recimo:

 • rozacea koja se može pobrkati sa sitnim bubuljicama na obrazima
 • keratoza pilaris , stanje koje je još poznato kao guščija koža zbog izgleda kože pogođene ovim problemom
 • milije, sitne bele tačkice koje liče na gnojne bubuljice, ali je njihov sadržaj mnogo tvrđi
 • sebacelna hiperplazija
 • lojni filamenti koji liče na mitisere, ali to ipak nisu. To su one crne tačkice koje liče na mitisere na nosu. Ako imate masnu kožu, oni su izraženiji. Razlika između njih i mitisera jeste u tome što su ove tačkice punjene sebumom, dok kod mitisera ima i tragova mrtvih ćelija kože. Teško ih se rešiti jer čak ikada ih ispraznite i iscedite (što ne treba da pokušavate da radite) nakom mesec dana one se ponovo napune sebumom.
 • folikulitis odnosno upala folikula dlake što može biti čest slučaj ako vam se javaljaju bubuljice na glavi

Da biste razumeli vrste bubuljica i njihovu diferencijaciju po jačini dobro je znati sledeće:

Kako se formiraju različite vrste bubuljica?

Pre svega treba znati da je to zapravo poremećaj pilosebacealne jedinice.

Šta je sad to? Pitate se.

To je mala jedinica koja ima oblik kesice a njoj se nalazi lojna žlezda, folikul dlake i sama dlaka. Sve to nalazi se tamo i gde su vam pore. Ove anatomske jedinice nalaze se svuda po našem telu osim na dlanovima, stopalima, na donjoj usni. Najviše ih ima na licu i zato problem sa bubuljicama najviše i izbija baš tu.

Kada je proizvodnja sebuma u lojnim žlezdama normalna, onda je koža lepa, čista i zdrava.

 • Prva faza akni nazivamo mikrokomedonima i tada počinju da se stvaraju lezije bubujica. To se dešava kada ćelije kože postanu lepljivije i začaepe pore, kada počne da otpada više mrtvih ćelija sa kože ili kada se poveća proizvodnja sebuma. Tokom ove faze koža izgleda normalno, primećuju se promene u ćelijama koje okružuju pore koje stvaraju usko grlo i koje sprečavaju uklanjanje mrtvih ćelija sa kože.

U porama prirodno stanuju bakterije koje izazivaju bubuljice. Hrane se sebumom. Kada ima više sebuma i više hrane, i one se razmnožavaju. O fazi mikrokomedona, još nema upale. Ali onda dolazimo do sledeće faze.

 • Drugi stadijum je formiranje zatvorenih komedona ili belih akni. Kako se sebum i mrtve ćelije kože u porama nagomilavaju, postaju kompaktni i ako se gore pomenuto usko grlo zatvori, javljaju se zatvoreni komedoni.  Kako se materijal u njima nagomolava, tako i se i razvija upala oko pore. Ako se pora ne zatvori, stvaraju se mitiseri ili otvoreni komedoni.
 • Treći stadijum su već uveliko bubuljice u pravom smilsu reči. Kada se materijal u porama nakupi, on stvara pritisak na okolne ćelije koje pod pritiskom puknu i ovaj materijal se razlije po okolnoj koži. Kako ovde ima bakterija, koža se inficira i javljaju se crvene tačkice odnosno papule. Ukoliko se imuni sistem uključi u borbu protiv infekcije, ove bubuljice mogu sadržati bela krvna zrnca koja se nagomilaju  i stvaraju gnoj u bubuljicama. Tada se one pretvaraju u pustule.
 • Poslednji najteži stadijum podrazumeva stvaranje nodula i cisti. Kada lojni materijal iz pora i bakterije procure na okolnu kožu, onda se infekcija širi, ali ne samo u širinu, nego i u dubinu. Tako nastaju one komplikovane bolne, potkožne vrste akni.

Vrste akni po mestu izbijanja i uzroku nastanka

Bubuljice mogu da izbijaju po celom telu, kao kada se radi o aknama kongoblata. Međutim, u onim blažim slučajevima uglavnom dominiraju na jednom mestu. Podela se može napraviti i prema tome gde se akne najčešće javljaju.

vrste bubuljica

To u mnogome zavisi od uzroka njihovog nastanka.

Tako imamo:

 • bubuljice na licu i obrazima koje su uglavnom posledica pogrešne ili nedovoljne higijene ali i stres je čest uzrok. Takođe, prekomerna upotreba komedogenih kozmetičkih preparata može izazvati zapušenje pora i nastanak bubuljica. One su poznate kao kozmetičke akne ( acne cosmetica)
 • hormonske bubuljice koje uglavnim izlaze na bradi, javljaju se usled puberteta, menopauze ili trudnoće kod žena ali i bolesti i stanja koje stvaraju hormonski disbalans ( na primer, policistični jajnici)
 • mehaničke bubuljice koje su izazvane toplotom, pritiskom, znojem kao što su recimo bubuljice na leđima.
 • bubuljice na čelu i t zoni lica uglavnom uzrokuje pojačano lučenje sebuma.
 • Acne Excoriee – nastaju usled prekomernog pipkanja lica i ceđenja bubuljica. Pored samih akni prisutne su i ranice.
 • Kontaktne akne odnosno Acne Venerata nastaju usled iritacije kože nečim što joj ne prija ( ulje, hlor, fluor, štetni sastojci u kozmetici)
 • Bubuljice izazvane lekovima ( acne medicamentosa). Obično se javljaju na gornjem delu trupa, grudima i leđima. Nazivaju se još i anabolične akne, doping akne. Nastaju prekomernom upotrebom kortikosteroida, pojedinih vitamina pa i kontraceptivnih pilula.
 • Inverzne akne su sistemsko oboljenje kože. Nazivaju se još i apokrine akne, apces znojne žlezde,acne tetrade, hidradentis suppurativa,pyoderma fistulans significa. Može ih pogoršati prekomerno znojenje, ali generalno se ne zna uzrok ovih bubuljica. Crvene su, otečene i bolne.
 • Majorka akne, bubuljice od sunca odnosno acne aestivalis nastaju u pod dejstvom uv zračenja i sklonije su im žene.

Vrste akni po uzrastu u kom se javljaju

Još jedna podela ovih neprijatnih pojava na licu, može se uraditi prema tome u kom dobu života se javljaju, a mogu se javiti bukvalno od prvog dana.

 • Neonatalne akne javljaju se kod novorođenčadi. Acne neonatum nastaju pod dejstvom majčinih hormona i češće su kod dečaka.
 • Infantilne ili  Acne infantum, javljaju se isto kod beba, ali od trećeg meseca do uzrasta od godinu dana.
 • Acne juvenilis , javljaju se u pubertetskom dobu, poznate su još kao mladalačke akne. Njihovi uzroci su najčešće hormoni, ali mogu biti i neke navike mladalačkog dobra. Recimo sve je češća pojava steroidinih akni uzrokovanih prekomernom upotrebom steroida.
 • Akne kod odraslih, odnosno acne tarda, javljaju se nakon 25. godine i obično za njih krivimo hormone.Podložnije su im žene.

Terapije u odnosu na tip akni

Na osnovu podele bubuljica, radi se i podela tretmana i načina lečenja.

 • površinske terapije – preparati protiv akni koji se nanose direktno na kožu i imaju aktivne sastojke koje se uspešno bore sa samim uzrokom problema. To mogu biti prirodni sastojci koji su itekako efikasni i ne izazivaju iritacije. Najčešće površinski proizvodi protiv bubujica sadrže salicilnu kiselinu, benzoil peroskid, cink koji isušuje bubuljice. Većina tih proizvda se naći u slobodnoj prodaji dok je za neke jače potreban recept, kao kada se radi o nekim površinskim antibioticima ili retinodima.
 • sistemska terapija – ovaj vid terapije odnosi se na medikamente koji se uzimaju oralno, ali se taj tretman dopunjej i adekvatnom negom, ishranom, promenama u načinu života. Uglavnom su to antibiotici čiji je cilj lečenje komplikovanijih oblika akni, zatim oralna kotraceptovna sredstva koja treba da drže pod kontrolom izbijanje hormonskih bubuljica i retinodi. Ovakvi tretmani mogu i da uključuju i promene u ishrani, čajeve protiv bubuljica i slično.

Bilo kako bilo, jedno je jasno. Za nastanak bilo koje vrste bubuljica potrebna vam je jedna pora začepljena sebumom, mrtvim ćelijama i bakterijama. A odatle se razvijaju ostale komplikacije. U skladu sa njima ide i lečenje.

Za kožu sklona aknama, nega i čišćenje je osnova od koje treba početi kada je lečenje u pitanju. Redovna primena anti akne tretmana i uklanjaje viška sebuma i mrtvih ćelija kože je korak koji se pri tom ne sme preskočiti. Na taj način će koža sklona aknama biti u balansu i neće nastajati akne – bar ne one koje su uzrokovane spoljašnjim uzrocima.