Pobedite bubuljice na bradi na ove načine

Pobedite bubuljice na bradi na ove načine

Ako su i vaš problem bubuljice na bradi, onda vam moramo reći da niste jedini. To je veoma čest problem, koji ima različite uzroke. Kako ga rešiti? Saznajte od nas!

Bubuljice na bradi – uzroci

Bilo koja vrsta bubuljica je veoma nezgodna. Ipak, bubuljice na bradi su jedana posebna vrsta koja se ne pojavljuje tek tako i može biti veoma uporna. One se najčešće pojavljuju kod tinejdžera, ali ne zaobilaze ni odrasle osobe. Zato je korisno o njima znati što više.

Različite stvari mogu biti uzrok zašto se javljaju bubuljice na bradi.

bubuljice na bradi pred menstruaciju

Neki od tih uzroka su banalni, poput čestog dodirivanja brade rukama. Znamo koliko ruke pokupe bakterija tokom dana jer dodirujemo bukvalno sve. Neke od njih se mogu trajno nastaniti na koži i izazvati „oštećenja“.

Jedan od razloga takođe može biti ishrana, često masna i teška za varenje. Sve te tvari iz unutrašnjih organa putuju do kože, gde se ispoljavaju u vidu bubuljica.

Nedovoljno dobro skinuta šminka takođe može biti jedan od razloga zašto se bubuljice pojačano pojavljuju na bradi. Naime, kada je u pitanju šminka, ona se zaista mora redovno skidati sa lica, inače može zapušiti pore i uzrokovati blokadu lojnih kanala. Posledica toga i proizvodnja viška sebuma uzrokuje bubuljice i nečistu kožu.

Jedan od najvećih uzročnika svakako je i hormonski disbalans. Zbog toga je veoma često da se one pojave kod tinejdžera u vidu pubertetskih akni. Naravno da su hormonski disbalansi česti i u kasnijem periodu, naročito kod žena. Zbog toga su i ove bubuljice tada takođe česte.

Različite vrste bubuljica na bradi

Ono što je univerzalni savet, to je da kada primetite bubuljice na bradi gotovo bez izuzetka posetite dermatologa. Ove bubuljice su na vidnom mestu i često se može desiti da ostave fleke od akni ili neke ožiljke. Zato ih nikako nemojte sami stiskati.

Ako vidite da traju duže od uobičajenog, javite se lekaru za savet.

Vrsta bubuljica ukazuje na određenu vrstu uzroka i zato je važno dobro proceniti koja od njih baš vas muči, kako biste mogli efikasnije da se izborite.

Naša Jana je imala određeno crvenilo oko bubuljica i to je bilo dovoljno da shvati kako protiv njega da se bori. Tragajući, pronašla je efikasnu pomoć za lečenje bubuljica, koja je uticala na to da one očas posla nestanu. Jana sada ima potpuno čisto lice, bez mitisera, akni i bubuljica. I vaše lice može biti takvo. O čemu se radi? Pročitajte ovde:  https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

A evo sa kakvim se sve oblicima ovih akni možete sresti i kako ih se rešiti.

Potkožne bubuljice na bradi

Uzrok potkožnih bubuljica na bradi jeste sebum i upala koji se nakuplja ispod kože. Ovaj se proces dešava unutar pora, kada se bakterije zaglave u pori koja biva zapušena. Ona se ispunjava sebumom, a taj sebum nema mogućnost da izađe napolje jer bubuljica ne pravi vrh.

U početku je ove bubuljice na bradi moguće ustanoviti dodirom, a kasnije, ako nastane upala na tom mestu, mogu biti i bolne na dodir. To i dalje ne znači da će izaći na površinu. Mora se preduzeti nešto kako biste ih se rešili.

Jedan od najboljih načina je redovan piling. On će doprineti tome da se koža na tim mestima „istanji“, a bubuljice izađu na površinu. Ako to ne pomogne, pročitajte kako se rešiti potkožnih bubuljica.

Bubuljice na bradi i oko usta

Ako niste mučili muku sa ovom vrstom bubuljica, onda ne znate šta je pravi problem. One su estetski vrlo neprihvatljive i nije ih lako zakamuflirati. Nekako se uvek vide.

akne na bradi

Ove bubuljice nastaju iz više razloga.

 • Jedan smo pomenuli već u prethodnim pasusima, a to je često dodirivanje rukama. Bakterije su uvek tu i samo čekaju neku „slabu tačku“ gde mogu da se usele.
 • Ako svirate neki duvački instrument koji se naslanja na usne i oko usana, onda bakterije, zbog pljuvačke, još češće mogu biti uzrok vaših problema.
 • Ponekad je i balzam za usne, odnosno sastojci iz njega koji ne odgovaraju koži, takođe zaslužan što oko usana imamo probleme.
 • Neko ima običaj da mobilni telefon takođe prislanja blizu usana. I on je prepun bakterija, tako da i to može i te kako ostaviti posledice.
 • Nezdrava hrana je još jedan od razloga što se bubuljice pojavljuju baš oko usana, prvenstveno masna i slatka.
 • Hormonalne promene, naročito period oko menstruacije, ume da bude vrlo izazovan i bubuljice oko usana i na bradi su tada vrlo česte. Saznajte više o bubuljicama pred menstruaciju.

Najbolji način da se sa njima borite je čiščenje nekim dobrim losionom za lice.

Bubuljice na bradi i na vratu

Najčeše se iz dva razloga javljaju bubuljice na vratu. Jedan od njih su već pomenuti hormoni. Jasno vam je da hormonalne promene mogu u svakom mestu izazvati bubuljice.

Drugi razlog je neadekvatna higijena vrata.

Da, zvuči bezveze, ipak, ne mora da bude zaista tako. Odnosno, ne mora značiti da neko ne vodi računa o higijeni.

Šta je onda problem?

Ovu regiju često zaboravljamo, ne obraćamo na nju dovoljno pažnje, ne očistimo je adekvatno. Parfemi, sprejevi, kreme, sve se tu zadrži. Kada se to desi, prljavštine ostaju na ovom delu i vremenom se tu šire, talože se. Kako vreme prolazi, tako one uzrokuju promene, a jedna od njih su i bubuljice.

Redovno čiščenje i pranje ovog dela može u mnogome preduprediiti i sprečiti pojavu bubuljica,

Bubuljice na bradi i obrazima

Ako pored brade imate mnogo bubuljica i na obrazima, onda uzrok svog problema možete potražiti u proizvodima za šminkanje koje koristite. Dakle, ovo bi bile bubuljice od šminke.To može biti neki od sastojaka koji vam ne odgovara, ali i opet skidanje šminke koje ne obavljate na pravi način.

 • Ako ne menjate jastučnicu u odgovarajućim vremenskim razmacima, to je takođe jedan od razloga zašto se prljavština sakuplja na licu.
 • Ponekad zaboravljamo da očistimo okvire naočara koji takođe mogu imati prljavštinu, a mobilni telefon koji lepimo za obraze je još jedan od uzročnika.
 • Masna i neodgovarajuća hrana, kao i hormonske promene, takođe se mogu „očitavati“ na obrazima i bradi.

Kada su muškarci u pitanju, onda je jasno da na pojavljivanje bubuljica na bradi i obrazima može biti usovljeno brijanjem. Naime, brijanje otvara pore, a ponekad je i promena žileta nešto što može pomoći da se broj bubuljica posle brijanja smanji.

Naravno, adekvatna higijena, redovno korišćenje losiona i odgovarajućih krema, nekada i medicinskih, može i te kako pomoći u rešavanju ovog problema.

Sitne, bele bubuljice na bradi

Ove bubuljice nisu možda naročito vidljive, ali ako se pojave u grozdovima, onda mogu predstavljati problem. Najčešći uzrok njihove pojave su hormonske promene, zato ih možemo očekivati u pubertetu, pred menstruaciju, u trudnoći, ali i u menopauzi.

Pročitajte: Bubuljice u menopauzi i vodič za borbu protiv njih

Najgore što možemo uraditi, to je da ih cedimo ili, ne daj Bože, bušimo iglom. Mnogi ovo rade. Tada se desi krvarenje i onda je stvar još gora.

Mogu se pobediti nekim dobriom losionom za čišćenje lica ili nekim preparatom protiv bubuljica.

Upaljene bubuljice na bradi

Upaljene bubuljice se javljaju pre svega usled taloženja bakterija u porama. Ako smo pomalo nedisciplinovani, a kojim slučajem to cedimo ili diramo, onda dođe do upale.

Drugi razlog je opet neadekvatna nega lica.

Ako odmah odreagujemo na te pojedinačne bubuljice, probamo nečim da ih isušimo, one lako mogu nestati. Ipak, ako ih pustimo i ništa ne uradimo, sva je prilika da će se one širiti i da će se upala stvoriti.

U tom smislu, što pre odreagujete, sprečićete upalu. Ipak, ako se ona i stvori, onda se baviti smanjivanjem upale nekim antibakterijskim sredstvima.

Mitiseri na bradi

Mitiserima ne treba neki poseban razlog da se pojave. Otvorena pora i hop, nakupe se nečistoće. Ono što je kod mitisera generalno važno, pa i mitisera na bradi, jeste da se oni moraju izbaciti napolje.

Ipak, to ne znači da treba sami to da radite. Mora se biti veoma pažljiv jer se od mitisera lako može stvoriti upala. Zato, najbolje je otići na neki higijenski tretman lica, da vam neko ko je obučen za to, odradi ceđenje na adekvatan način. Evo kako se možete rešiti mitisera.

Posle toga je važno održavati čistoću kože brade, a u tome vam može pomoći čišćenje. Pre svega umivanje, a zatim i dobro sredstvo za odmašćivanje pora, odnosno, njihovo otpušavanje.

Hormonske bubuljice na bradi

Hormonske bubuljice smo pominjali usput. Evo kada hormoni najčeše podivljaju i stvaraju bubuljice na bradi.

 • Period pred menstruaciju je veoma izazovan, nivoi različitih hormona rastu pa opadaju i to biva veoma teško za organizam.
 • Još jedan period kada hormoni divljaju je trudnoća.
 • Hormonske bubuljice neminovno vezujemo za period puberteta. Tada je razina hormona u telu veća i dešavaju se čak i ozbiljni problemi sa bubuljicama.
 • U menopauzi se smanjuje nivo kolagena i hormoni variraju, što je takođe dobra podloga za akne na bradi.
 • Policistični jajnici su takođe praćeni viškom androgena, pa su hormonske akne i kod ovih žena jedna od veoma čestih pojava.

Pročitajte više o hormonskim bubuljicama.

Bubuljice na bradi kod muškaraca

Bubuljice na bradi kod muškaraca su takođe nešto očekivano, a evo i zašto. Pre svega hormonske promene, višak muških hormona koji je kriv i za opadanje muške kose je takođe zadužen i za bubuljice, najčešće akne, na bradi. Ove bubuljice umeju biti veoma ozbiljne, a kod nekih muškaraca ostave i trajne promene u vidu ožiljaka.

Drugi razlog za bubuljice na bradi je brijanje. Brijači su dobra podloga za razvijanje bakterija, naročito ako stoje u tuš-kabini ili na nekom drugom vlažnom mestu u kupatilu. U tom smislu treba biti veoma pažljiv. Pore se otvaraju prilikom brijanja i dobra su podloga za razvoj svih bakterija, pa i onih koje izazivaju pojavu bubuljica.

Kako se rešiti bubuljica na bradi?

Iako neprijatne, za bubuljice na bradi ima rešenja. Mi ćemo vam predstaviti neke od stvari za koje mislimo da je najbolje koristiti u ovim situacijama.

Preparati protiv bubuljica na bradi

Jedan od boljih načina za borbu protiv ovog problema jesu preparati protiv bubuljica. To su pre svega oni koje koristimo za čišćenje lica.

krema za bubuljice na bradi

 • umivalice – mogu biti pene za umivanje ili sapuni za bubuljice koji će temeljno čistiti kožu. Čak i ujutru je potrebno odmašćivanje, iako nismo bili u prilici da lice na bilo koji način isprljamo.
 • losioni za čišćenje – posle umivanja, ne bi bilo loše, naročito kad ima šminke na licu, da se lice dodatno očisti. To možete uraditi micelarnom vodom ili još bolje, nekim losionom za lice na biljnoj bazi. Naša preporuka za odličan prirodni losion za bubuljice dolazi sa sajta aknolin.com. To je zapravo čitav tretman, koji se sastoji od losiona i gela. Oba su na biljnoj bazi i služe za umirenje upale i za otklanjanje bubuljica. Dominiraju sastojci kao što je čajno drvo, aloja vera, hrast, alantoin, koji su odlični kao borba protiv ove pošasti.

resenje za bubuljice na bradi

 • kreme za lice ili gelovi za akne – Posle čišćenja, veoma je korisno naneti neku dobru, prirodnu kremu ili gel, koji će negovati kožu i sprečavati da se pore pune bakterijama. Po potrebi, a u konsultaciji sa dermatologom, dobar izbor mogu biti i medicinske kreme, mada one nisu za svakodnevnu negu.

Tretmani protiv bubuljica na bradi

Pošto smo konstatovali da su hormoni čest problem bubuljica na bradi, jedan od tretmana bio bi svakako hormonska terapija. Nravno da vam nećemo davati savete ovog tipa jer to mora učiniti lekar.

Možemo vam svakako preporučiti higijenski tretman lica jer on i služi da se upale umire i da se svi komedoni istisnu na površinu, uz pomoć kozmetičara i nekomedogene kozmetike. Nemojte ni ovo sami jer situacija može biti još gora ako sami nešto pokušavate. Saznajte koji su najbolji tretmani lica za bubuljice.

Prirodni lekovi protiv bubuljica na bradi

Uradi sam lekovi ne pomažu do kraja, ali vam mogu biti dodatna pomoć kada nemate pri ruci preparat za bubuljice.

 • Soda bikarbona sa malo kokosovog ulja može biti odličan piling, koji savršeno deluje i kao sredstvo za hidrataciju kože.
 • Aloja vera je još jedno fantastično sredstvo koje možete mazati samostalno na lice. Potrebno je samo da uzmete unutrašnji deo i da  namažete na bubuljice na bradi.
 • Med je fantastično prirodno sredstvo koje na potpuno prirodan način utiče na zasušivanje bubuljica. Takođe je dovoljno da ga namažete direktno i ostavite da se osuši.

Za najbolje rezultate, koristite ova sredstva sa prirodnim preparatima i situacija sa bubuljicama na bradi će biti mnogo bolja.

Kako sprečiti bubuljice na bradi?

Jedan od najboljih načina da sprečite bubuljice na bradi je da vodite računa o svom zdravlju i da sve promene proverite i utičete na njih. Naravno, ishrana je veoma važan segment života, pa je bitno izbegavati masnu, začinjenu i hranu bogatu ugljenim hidratima.

Bitna je i higijena. Pre svega lična, a onda i higijena prostora u kome živite je ključ. Redovno čiščenje lica i skidanje šminke se podrazumeva kao važan segment.

Na kraju, preparati koje koristite. Od šminke, preko preparata za negu, sve je veoma važno. Vodite računa o sastavu i uvek birajte prirodno.

Mapa lica i bubuljice na bradi

Ne znamo da li ste upoznati sa time da mapa lica predstavlja teoriju o tome da pojava bubuljica na određenom delu lica može da govori mnogo o zdravstvenom stanju.

Kada su u pitanju bubuljice na bradi, one se povezuju sa ginekološkim problemima i problemima sa hormonima. Ponekad to može biti dobra polazna tačka za otkrivanje niza problema koji se pojavljuju u našem organizmu.

Nadamo se da ste dobili sve potrebne informacije o ovoj vrsti problema sa bubuljicama. Svakako vam je jasno da, ako su u začetku, možete i sami pokušati da ih se rešite. Za neka ozbiljnija stanja, konsultacija sa dermatologom je neophodna.

Izvori:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325971

https://ro.co/health-guide/chin-acne/

https://www.prevention.com/beauty/skin-care/a39113278/how-to-get-rid-of-chin-acne/

https://www.medicinenet.com/why_am_i_getting_pimples_on_my_chin/article.htm