Pobedite bubuljice na bradi na ove načine

Pobedite bubuljice na bradi na ove načine

Ako su i vaš problem bubuljice na bradi, onda vam moramo reći da niste jedini. To je veoma čest problem, koji ima različite uzroke. Kako ga rešiti? Saznajte od nas!

Bubuljice na bradi – uzroci

Bilo koja vrsta bubuljica je veoma nezgodna. Ipak, bubuljice na bradi su jedana posebna vrsta koja se ne pojavljuje tek tako i može biti veoma uporna. One se najčešće pojavljuju kod tinejdžera, ali ne zaobilaze ni odrasle osobe. Zato je korisno o njima znati što više.

Različite stvari mogu biti uzrok zašto se javljaju bubuljice na bradi.

bubuljice na bradi pred menstruaciju

Jedan od najvećih uzročnika svakako je i hormonski disbalans. Zbog toga je veoma često da se one pojave kod tinejdžera u vidu pubertetskih akni. Naravno da su hormonski disbalansi česti i u kasnijem periodu, naročito kod žena. Zbog toga su i ove bubuljice tada takođe česte.

Neki od tih uzroka su banalni, poput čestog dodirivanja brade rukama. Znamo koliko ruke pokupe bakterija tokom dana jer dodirujemo bukvalno sve. Neke od njih se mogu trajno nastaniti na koži i izazvati „oštećenja“.

Jedan od razloga takođe može biti ishrana, često masna i teška za varenje. Sve te tvari iz unutrašnjih organa utiču i na naše hormone i na rad naših lojnih žlezda i dovode do stvaranja akni na bradi.

Nedovoljno dobro skinuta šminka takođe može biti jedan od razloga zašto se bubuljice pojačano pojavljuju na bradi. Naime, kada je u pitanju šminka, ona se zaista mora redovno skidati sa lica, inače može zapušiti pore i uzrokovati blokadu lojnih kanala. Posledica toga i proizvodnja viška sebuma uzrokuje bubuljice i nečistu kožu.

Različite vrste bubuljica na bradi

Ono što je univerzalni savet, to je da kada primetite bubuljice na bradi gotovo bez izuzetka posetite dermatologa. Ove bubuljice su na vidnom mestu i često se može desiti da ostave fleke od akni ili neke ožiljke. Zato ih nikako nemojte sami stiskati.

Ako vidite da traju duže od uobičajenog, javite se lekaru za savet.

Razlikuju se inflamatorne (upaljene) bubuljice od neinflamatornih.

Inflamatorne bubuljice obično su crvene, bolne i mogu ostaviti ožiljke, dok su neinflamatorne često manje vidljive i bezbolne.

Hormonske akne se obično pojavljuju kao inflamatorne bubuljice na bradi i često su povezane sa hormonalnim promenama, kao što su menstrualni ciklus ili stres. Tipičan obrazac hormonskih akni uključuje pojavljivanje bubuljica neposredno pre menstruacije ili tokom perioda intenzivnog stresa, što ukazuje na njihovu hormonsku osnovu.

Jana je imala crvenilo oko bubuljica i to je znatno uticalo na njeno samopouzdanje. Tragajući, pronašla je efikasnu pomoć za lečenje bubuljica, koja je uticala na to da one očas posla nestanu. Jana sada ima potpuno čisto lice, bez mitisera, akni i bubuljica. I vaše lice može biti takvo. O čemu se radi? Pročitajte ovde:  https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

A evo sa kakvim se sve oblicima ovih akni možete sresti i kako ih se rešiti.

Potkožne bubuljice na bradi

Uzrok potkožnih bubuljica na bradi jeste sebum i upala koji se nakuplja ispod kože. Ovaj se proces dešava unutar pora, kada se bakterije zaglave u pori koja biva zapušena. Ona se ispunjava sebumom, a taj sebum nema mogućnost da izađe napolje jer bubuljica ne pravi vrh.

U početku je ove bubuljice na bradi moguće ustanoviti dodirom, a kasnije, ako nastane upala na tom mestu, mogu biti i bolne na dodir. To i dalje ne znači da će izaći na površinu. Mora se preduzeti nešto kako biste ih se rešili.

Jedan od najboljih načina je redovan piling. On će doprineti tome da se koža na tim mestima „istanji“, a bubuljice izađu na površinu. Ako to ne pomogne, pročitajte kako se rešiti potkožnih bubuljica.

Bubuljice na bradi i oko usta

Ako niste mučili muku sa ovom vrstom bubuljica, onda ne znate šta je pravi problem. One su estetski vrlo neprihvatljive i nije ih lako zakamuflirati. Nekako se uvek vide.

akne na bradi

Ove bubuljice nastaju iz više razloga.

 • Jedan smo pomenuli već u prethodnim pasusima, a to je često dodirivanje rukama. Bakterije su uvek tu i samo čekaju neku „slabu tačku“ gde mogu da se usele.
 • Ako svirate neki duvački instrument koji se naslanja na usne i oko usana, onda bakterije, zbog pljuvačke, još češće mogu biti uzrok vaših problema.
 • Ponekad je i balzam za usne, odnosno sastojci iz njega koji ne odgovaraju koži, takođe zaslužan što oko usana imamo probleme.
 • Neko ima običaj da mobilni telefon takođe prislanja blizu usana. I on je prepun bakterija, tako da i to može i te kako ostaviti posledice.
 • Nezdrava hrana je još jedan od razloga što se bubuljice pojavljuju baš oko usana, prvenstveno masna i slatka.
 • Hormonalne promene, naročito period oko menstruacije, ume da bude vrlo izazovan i bubuljice oko usana i na bradi su tada vrlo česte. Saznajte više o bubuljicama pred menstruaciju.

Bubuljice na bradi i na vratu

Najčeše se iz dva razloga javljaju bubuljice na vratu. Jedan od njih su već pomenuti hormoni. Jasno vam je da hormonalne promene mogu u svakom mestu izazvati bubuljice.

Drugi razlog je neadekvatna higijena vrata.

Da, zvuči bezveze, ipak, ne mora da bude zaista tako. Odnosno, ne mora značiti da neko ne vodi računa o higijeni.

Šta je onda problem?

Ovu regiju često zaboravljamo, ne obraćamo na nju dovoljno pažnje, ne očistimo je adekvatno. Parfemi, sprejevi, kreme, sve se tu zadrži. Kada se to desi, prljavštine ostaju na ovom delu i vremenom se tu šire, talože se. Kako vreme prolazi, tako one uzrokuju promene, a jedna od njih su i bubuljice.

Redovno čiščenje i pranje ovog dela može u mnogome preduprediiti i sprečiti pojavu bubuljica,

Bubuljice na bradi i obrazima

Ako pored brade imate mnogo bubuljica i na obrazima, onda uzrok svog problema možete potražiti u proizvodima za šminkanje koje koristite. Dakle, ovo bi bile bubuljice od šminke.To može biti neki od sastojaka koji vam ne odgovara, ali i opet skidanje šminke koje ne obavljate na pravi način.

 • Ako ne menjate jastučnicu u odgovarajućim vremenskim razmacima, to je takođe jedan od razloga zašto se prljavština sakuplja na licu.
 • Ponekad zaboravljamo da očistimo okvire naočara koji takođe mogu imati prljavštinu, a mobilni telefon koji lepimo za obraze je još jedan od uzročnika.
 • Masna i neodgovarajuća hrana, kao i hormonske promene, takođe se mogu „očitavati“ na obrazima i bradi.

Kada su muškarci u pitanju, onda je jasno da na pojavljivanje bubuljica na bradi i obrazima može biti usovljeno brijanjem. Naime, brijanje otvara pore, a ponekad je i promena žileta nešto što može pomoći da se broj bubuljica posle brijanja smanji.

Naravno, adekvatna higijena, redovno korišćenje losiona i odgovarajućih krema, nekada i medicinskih, može i te kako pomoći u rešavanju ovog problema.

Sitne, bele bubuljice na bradi

Ove bubuljice nisu možda naročito vidljive, ali ako se pojave u grozdovima, onda mogu predstavljati problem. Najčešći uzrok njihove pojave su hormonske promene, zato ih možemo očekivati u pubertetu, pred menstruaciju, u trudnoći, ali i u menopauzi.

Pročitajte: Bubuljice u menopauzi i vodič za borbu protiv njih

Najgore što možemo uraditi, to je da ih cedimo ili, ne daj Bože, bušimo iglom. Mnogi ovo rade. Tada se desi krvarenje i onda je stvar još gora.

Mogu se pobediti nekim dobriom losionom za čišćenje lica ili nekim preparatom protiv bubuljica.

Upaljene bubuljice na bradi

Upaljene bubuljice se javljaju pre svega usled taloženja bakterija u porama. Ako smo pomalo nedisciplinovani, a kojim slučajem to cedimo ili diramo, onda dođe do upale.

Drugi razlog je opet neadekvatna nega lica.

Ako odmah odreagujemo na te pojedinačne bubuljice, probamo nečim da ih isušimo, one lako mogu nestati. Ipak, ako ih pustimo i ništa ne uradimo, sva je prilika da će se one širiti i da će se upala stvoriti.

U tom smislu, što pre odreagujete, sprečićete upalu. Ipak, ako se ona i stvori, onda se baviti smanjivanjem upale nekim antibakterijskim sredstvima.

Mitiseri na bradi

Mitiserima ne treba neki poseban razlog da se pojave. Otvorena pora i hop, nakupe se nečistoće. Ono što je kod mitisera generalno važno, pa i mitisera na bradi, jeste da se oni moraju izbaciti napolje.

Ipak, to ne znači da treba sami to da radite. Mora se biti veoma pažljiv jer se od mitisera lako može stvoriti upala. Zato, najbolje je otići na neki higijenski tretman lica, da vam neko ko je obučen za to, odradi ceđenje na adekvatan način. Evo kako se možete rešiti mitisera.

Posle toga je važno održavati čistoću kože brade, a u tome vam može pomoći čišćenje. Pre svega umivanje, a zatim i dobro sredstvo za odmašćivanje pora, odnosno, njihovo otpušavanje.

Hormonske bubuljice na bradi

Hormonske promene su ključan faktor u nastanku bubuljica na bradi, posebno tokom puberteta, menstrualnog ciklusa, kao i u situacijama povećanog stresa ili lošeg sna. Jedna studija je pokazala da su ovim aknama najviše pogođene žene i da se najveći broj ovih bubuljica koncentriše u mandibularnom području ( brada i vilica)

Ove hormonske fluktuacije mogu direktno uticati na kožu, uzrokujući povećanu proizvodnju sebuma i pojavu akni.

 • Period pred menstruaciju je veoma izazovan, nivoi različitih hormona rastu pa opadaju i to biva veoma teško za organizam.
 • Još jedan period kada hormoni divljaju je trudnoća.
 • Hormonske bubuljice neminovno vezujemo za period puberteta. Tada je razina hormona u telu veća i dešavaju se čak i ozbiljni problemi sa bubuljicama.
 • U menopauzi se smanjuje nivo kolagena i hormoni variraju, što je takođe dobra podloga za akne na bradi.
 • Policistični jajnici su takođe praćeni viškom androgena, pa su hormonske akne i kod ovih žena jedna od veoma čestih pojava.
 • Stres igra značajnu ulogu u pojavi bubuljica na bradi, usko povezan s hormonskim promenama. Kada smo pod stresom, naše telo oslobađa hormone stresa, kao što je kortizol, koji može izazvati niz kožnih reakcija. Povećanje ovih hormona može dovesti do povećanog lučenja sebuma,  što može dovesti do zapušenja pora i stvaranja akni. Takođe, stres može uticati na imunološki sistem, što može oslabiti sposobnost kože da se efikasno bori protiv bakterija koje uzrokuju akne.
 • Antibebi pilule mogu značajno uticati na pojavu bubuljica na bradi, kao posledicu hormonalnih promena koje izazivaju. Nisu sve kontraceptivne pilule iste u pogledu uticaja na kožu; neke mogu pogoršati stanje akni, dok druge mogu pomoći u njihovom smanjenju. Prestanak uzimanja antibebi pilula takođe može izazvati pojavu bubuljica, jer telo prolazi kroz hormonalno prilagođavanje. Važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se odabrao najprikladniji kontraceptivni metod, uzimajući u obzir i uticaj na kožu, posebno ako je sklona aknama.

Pročitajte više o hormonskim bubuljicama.

Bubuljice na bradi kod muškaraca

Bubuljice na bradi kod muškaraca su takođe nešto očekivano, a evo i zašto.

Pre svega hormonske promene, višak muških hormona koji je kriv i za opadanje muške kose je takođe zadužen i za bubuljice, najčešće akne, na bradi. Ove bubuljice umeju biti veoma ozbiljne, a kod nekih muškaraca ostave i trajne promene u vidu ožiljaka.

Drugi razlog za bubuljice na bradi je brijanje. Brijači su dobra podloga za razvijanje bakterija, naročito ako stoje u tuš-kabini ili na nekom drugom vlažnom mestu u kupatilu. U tom smislu treba biti veoma pažljiv. Pore se otvaraju prilikom brijanja i dobra su podloga za razvoj svih bakterija, pa i onih koje izazivaju pojavu bubuljica.

Pročitajte: Bubuljice posle brijanja mogu nestati uz par trikova!

Kako se rešiti bubuljica na bradi?

Iako neprijatne, za bubuljice na bradi ima rešenja. Mi ćemo vam predstaviti neke od stvari za koje mislimo da je najbolje koristiti u ovim situacijama.

Preparati protiv bubuljica na bradi

Jedan od boljih načina za borbu protiv ovog problema jesu preparati protiv bubuljica. To su pre svega oni koje koristimo za čišćenje lica.

krema za bubuljice na bradi

 • umivalice – mogu biti pene za umivanje ili sapuni za bubuljice koji će temeljno čistiti kožu. Čak i ujutru je potrebno odmašćivanje, iako nismo bili u prilici da lice na bilo koji način isprljamo.
 • losioni za čišćenje – posle umivanja, ne bi bilo loše, naročito kad ima šminke na licu, da se lice dodatno očisti. To možete uraditi, nekim losionom za lice na biljnoj bazi. Naša preporuka za odličan prirodni losion za bubuljice dolazi sa sajtahttps://ovotaris.com/aknolin/.

To je zapravo čitav tretman, koji se sastoji od losiona i gela. Oba su na biljnoj bazi i služe za umirenje upale i za otklanjanje bubuljica. Dominiraju sastojci kao što je čajno drvo, aloja vera, hrast, alantoin, koji su odlični kao borba protiv ove pošasti.

resenje za bubuljice na bradi

 • kreme za lice ili gelovi za akne – Posle čišćenja, veoma je korisno naneti neku dobru, prirodnu kremu ili gel, koji će negovati kožu i sprečavati da se pore pune bakterijama. Po potrebi, a u konsultaciji sa dermatologom, dobar izbor mogu biti i medicinske kreme, mada one nisu za svakodnevnu negu.

Tretmani protiv bubuljica na bradi

Pošto smo konstatovali da su hormoni čest problem bubuljica na bradi, jedan od tretmana bio bi svakako hormonska terapija. Naravno da vam nećemo davati savete ovog tipa jer to mora učiniti lekar.

Možemo vam svakako preporučiti higijenski tretman lica jer on i služi da se upale umire i da se svi komedoni istisnu na površinu, uz pomoć kozmetičara i nekomedogene kozmetike. Nemojte ni ovo sami jer situacija može biti još gora ako sami nešto pokušavate.

Kozmetički tretmani protiv bubuljica na bradi mogu uključivati različite postupke koji ciljaju na čišćenje, smirivanje upale i smanjenje pojavljivanja akni.

Jedan od čestih tretmana je dubinsko čišćenje lica koje uključuje ekstrakciju komedona (mitisera) i čišćenje pora, čime se smanjuje rizik od upala.

Peeling tretmani, koji koriste blage kiseline, mogu pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože i podsticati regeneraciju.

Za ozbiljnije slučajeve, profesionalci mogu preporučiti tretmane poput lasera ili fototerapije, koji ciljaju na bakterije i smanjuju upalne procese. Važno je izabrati tretmane koji odgovaraju tipu kože i stepenu problema, a preporučljivo je to učiniti u saradnji sa stručnjacima za negu kože.

Saznajte koji su najbolji tretmani lica za bubuljice.

Prirodni lekovi protiv bubuljica na bradi

Uradi sam lekovi ne pomažu do kraja, ali vam mogu biti dodatna pomoć kada nemate pri ruci preparat za bubuljice.

 • Soda bikarbona sa malo kokosovog ulja može biti odličan piling, koji savršeno deluje i kao sredstvo za hidrataciju kože.
 • Aloja vera je još jedno fantastično sredstvo koje možete mazati samostalno na lice. Potrebno je samo da uzmete unutrašnji deo i da  namažete na bubuljice na bradi.
 • Med je fantastično prirodno sredstvo koje na potpuno prirodan način utiče na zasušivanje bubuljica. Takođe je dovoljno da ga namažete direktno i ostavite da se osuši.
 • Ulje čajevog drveta se može koristiti kao lokalni tretman na bubuljicama i u obliku čistača ili tonika, poznato je po svojim baktericidnim i protivupalnim svojstvima, kao i sposobnosti da suši masnu kožu.
 • Hamamelis, sa svojim antiupalnim i adstringentnim svojstvima, može se koristiti samostalno kao tonik ili kao aktivni sastojak u anti-akne proizvodima za negu kože.
 • Glinene maske, poput one od bentonita ili kaolina, pomažu u uklanjanju viška ulja, bakterija i nečistoća, te tako doprinose lečenju akni.

Ovi prirodni lekovi mogu pružiti efikasno rešenje za one koji preferiraju blage i prirodne metode lečenja akni. Možete ih koristiti samostalno, tako što ćete napraviti od njih neke maske ili hidroalte. Međutim, mnogo je jedostavnija ideja imati gotov proizvod sa ekstraktima ovih sastojaka koji možete da koristite čak i kad se u žurbi. Upravo takav je gore pomunut Aknolin set.

Za najbolje rezultate, koristite ova sredstva sa prirodnim preparatima i situacija sa bubuljicama na bradi će biti mnogo bolja.

Suplementi u borbi protiv bubuljica na bradi

Korišćenje suplemenata poput cinka, vitamina A i E može pružiti značajnu podršku u tretmanu akni.

 • Cink je ključan za zdravlje kože i može smanjiti proizvodnju sebuma i boriti se protiv bakterijskih infekcija.
 • Vitamin A je poznat po svojim regenerativnim svojstvima kože i često se koristi u lokalnim tretmanima akni.
 • Vitamin E, s druge strane, podržava zdravlje kože svojim antioksidativnim svojstvima.

Važno je napomenuti da dodaci ishrani trebaju biti pažljivo dozirani i idealno je konsultovati se sa stručnjakom pre njihovog uzimanja, kako bi se osigurala njihova sigurnost i efikasnost.

Kako sprečiti bubuljice na bradi?

Jedan od najboljih načina da sprečite bubuljice na bradi je da vodite računa o svom zdravlju i da sve promene proverite i utičete na njih. Naravno, ishrana je veoma važan segment života, pa je bitno izbegavati masnu, začinjenu i hranu bogatu ugljenim hidratima.

Bitna je i higijena. Pre svega lična, a onda i higijena prostora u kome živite je ključ. Redovno čiščenje lica i skidanje šminke se podrazumeva kao važan segment. Izbegavajte ceđenje bubuljica i nabavite preparat za bubuljice koji je na biljnoj bazi, blag za kožu i koji možete bezbedno uvrstiti u svoju svakodnevnu negu.

Vodite računa o sastavu i uvek birajte prirodno.

Mapa lica i bubuljice na bradi

Ne znamo da li ste upoznati sa time da mapa lica predstavlja teoriju o tome da pojava bubuljica na određenom delu lica može da govori mnogo o zdravstvenom stanju.

Kada su u pitanju bubuljice na bradi, one se povezuju sa  problemima sa hormonima. Ponekad to može biti dobra polazna tačka za otkrivanje niza problema koji se pojavljuju u našem organizmu.

Nadamo se da ste dobili sve potrebne informacije o ovoj vrsti problema sa bubuljicama. Svakako vam je jasno da, ako su u začetku, možete i sami pokušati da ih se rešite. Za neka ozbiljnija stanja, konsultacija sa dermatologom je neophodna.

Izvori:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325971

https://ro.co/health-guide/chin-acne/

https://www.prevention.com/beauty/skin-care/a39113278/how-to-get-rid-of-chin-acne/

https://www.medicinenet.com/why_am_i_getting_pimples_on_my_chin/article.htm