Acne conglobata su ozbiljne! Šta pomaže protiv njih?!

Acne conglobata su ozbiljne! Šta pomaže protiv njih?!

Acne conglobata su teži oblik bubuljica. Dobra vest je da se one, uz određeni trud, mogu uspešno izlečiti. Kako? Treba im ozbiljan pristup, a evo kakav.

Nijedna vrsta bubuljica ili bilo kojih promena na licu nas ne ostavlja ravnodušnima. Ne volimo da ih vidimo na drugome, a kamoli na sebi. Kada se jave, često smo u nedoumici, naročito mi žene. Da li samo da ih pokrivamo šminkom i negiramo problem ili da tražimo rešenja.

Kod nekih blažih vrsta i prolaznih bubuljica, kao što su bubuljice tokom menstruacije ili neki sitni mitiseri, strategija pokrivanja može da upali.

Ipak, ima i onih problema sa kožom koji se ne daju tako lako ignorisati.

Upravo je takva situacija kada su acne conlobata u pitanju.

Kada se pojave, onda ne treba „gurati problem pod tepih”. Što pre se treba suočiti, jer ove akne neće same od sebe da se povuku. Većina njih neće. Bavljenje podrazumeva ne samo iščitavanje o problemu, što jeste korisno, već i obraćanje stručnom licu, tačnije, dermatologu.

Sredstva u vidu lekova koje koristite, treba da budu kontrolisana od strane lekara. Kada se sami odlučujete da potražite rešenje, tu treba biti oprezan. Ima dosta preparata koji mogu pomoći. Međutim, oprez je ključan.

Ne smete baš uzimati bilo šta. Vodite računa da preparati budu što prirodniji po sastavu i neškodljivi za kožu, kako problem ne bi bio pogoršan umesto rešen.

I Jana je imala akne. Gomilu njih.  Godinu dana osećala bespomoćno, jer zbog bubuljica nije mogla da prihvati svoj odraz u ogledalu. Tragala je i konačno pronašla sasvim prirodno sredstvo koje je za jako kratko vreme, njeno lice vratilo u normalu. Ni sama ne može da veruje kako je lako bilo! I vama može pomoći to isto.O kakvom se magičnom sredstvu radi, pročitajte na ovom linku:https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

A kako da znate da su baš ove bubuljice problem?

Čitajte dalje da prepoznate simptome.

Šta su acne conglobata?

Acne conglobata su akne koje su jako vidljive, crvene su i upaljene.

Mogu se naći na gotovo svim delovima lica: na čelu,  kao bubuljice na bradi, obrazima, oko usana. Neretko ih nalazimo i na leđima, najviše na ramenima.

Odmah da se razumemo, i neke druge vrste akni mogu da podsete na acne conglobata, ali da ne budu te. Najčešće su acne vulgaris.

Acne comedonica ili acne papulopustulosa takođe mogu biti crvenkaste i upečatljive na licu, zato ih i možete pomešati sa acnama conglobata.

Ima 4 stadijuma pojavnosti svih akni.

Acne conglobata spadaju u teži stadijum.

Mogu se javiti i kod muškaraca i kod žena, ali češće pogađaju muškarce. Uzrasno, to su često muškarci od 13 do 35 godina. Uzrok tome postoji, ali biće više reči i o tome.

Odmah da se razumemo – acne conglobata se često ne pojave odmah kao takve na licu. One se mogu formirati iz neke druge vrste bubuljica. Počnu često kao pubertetske akne. Sitne promene na koži se pokažu, a onda vremenom, a naravno, pod uticajem hormona, one postaju ozbiljnije i ozbiljnije.

Ono što je najveći problem, pored toga što su same veoma upečatljive i doprinose lošem izgledu lica, jesu i ožiljci koje ostavljaju. Ti ožiljci, ako se one ne zaustave na vreme, mogu i trajno da ostanu na koži.

Acnama conglobata su sklonije osobe sa masnom kožom.

Kažemo sklonije jer to nije pravilo.

Nikako, ali nikako se ne smeju cediti. Sa njima se ne sme ništa na silu. Stiskanje ih samo pogoršava. Upala se proširuje, a fleke, hiperpigmentacije i ožiljci koji posle ceđenja ostaju, mogu biti veoma ozbiljni.

Kako acne conglobata izgledaju?

Hajde sada da objasnimo kako da prepoznate da su baš acne conglobata te koje vas u velikoj meri muče.

Ima nekoliko simptoma po kojima ćete to shvatiti. Izgled lica je tada posve specifičan.

acne conglobata simptomi

  • Pre svega, lice je izrazito crveno i upaljeno. To je izraženo i na mestima gde akni ima i gde ih nema. To znači da je koža između akni takođe veoma crvena. Ovo je dešava zbog toga što se upala prenosi na takozvane zdrave delove kože, sa tendencijom da i ta koža dobije nove akne.
  • Takođe, zapaža se velika količina sebuma. Lice, bez obzira na sve gelove i sredstva za umivanje, i dalje je veoma, veoma masno. To može biti veoma iscrpljujuće, budući da nikako nismo u stanju da se te masnoće rešimo.Ovo su ujedno i prvi ozbiljni simtpomi, čak i kada acni conglobata nema.
  • Sledeći stepen su gnojni čvorovi, fistule i crvene bubuljice, i mogu na dodir biti poprilično bolne. To je zato što je acne conglobata zahvataju dublje slojeve kože. Unutra se duboko prostire upala, dok su spolja gnojni čepovi i čirevi na licu.Oni su puni gnoja i nekada veoma ispupčeni, veličine graška. Kada puknu ili ih nekada slučano ili namerno iscedite, iako smo rekli da ne bi trebalo, primetićete da je taj gnoj neprijatnog mirisa. To se sve dešava zbog jake infekcije koja je zastupljena.
  • Ako se desi da neka od tih acni conglobata umine, dešava se da iza nje ostanu fleke od akni. To su tamne fleke i normalno je da ostanu na licu kada je problem dugotrajan i kada se oštete gornji i srednji delovi kože.
  • Pored fleka, pojavljuju se i veoma ozbiljni ožiljci, koji se mogu ukloniti ako se brzo reaguje. Ipak, najbolje je kada do ožiljaka uopšte ne dođe. Kada lečite problem na vreme, do njih zaista neće ni doći.

Koji su uzroci nastanka acni conglobata?

Da bismo znali kako da ih predupredimo i da ih izlečimo, ako se pojave, treba da znamo i koji su uzroci njihovog pojavljivanja. Evo nekih:

Hormoni

Pomenuli smo da su muškarci skloniji vrsti acne conglobata, upravo zato što je hormon testosteron odgovoran za nastanak ove vrste akni. Kada ga u telu ima previše, onda je se mogu  pojaviti i acne conglobata. Naravno, i žene mogu imati problema sa proizvodnjom testosterona. Ali su prvenstveno muškarci ti.

Javljaju se kod bodybildera i kod onih muškaraca koji koriste steroide. Svaka vrsta promene hormona može biti razlog da se jave. A kako steroidi utiču na promenu hormona, nije isključeno da se tada one formiraju. Tu naročito greše mladi dečaci, koji uzimaju svakakve preparate, ne razmišljajući o posledicama.

Masnoća kože

Pomenuli smo prekomernu pojavu sebuma koja je čest uzrok pojave acni conglobata. Tu ima više razloga zašto prekomerna masnoća kože utiče na sakupljanje prljavštine na licu. Pore su otvorene i bakterije se useljavaju.

Rezultat toga su upravo ove akne. Upala se proširuje, a bakterije se šire i na one delove lica koji su manje masni.

Genetika

Veoma je velika verovatnoća da, ako su roditelji bili skloni ovim aknama, i dete takođe bude na njih osetljivo. To možda može pomoći da roditelj unapred zna za taj problem i tako uspe uspešno svom detetu da ih sanira.

Bolesti

Izvesno je da neke autoimune bolesti mogu uticati na pojavu akni. Reumatoidni artritis je jedan od njih. Poznato je da su psorijaza i ekcemi takođe pod uticajem nekih od autoimunih bolesti. Zato je i ova mogućnost izvesna.

Upotreba steroida

Bodibilderi često imaju problem sa aknama koje zahvataju celo telo. U pitanju su takozvane steroidne akne.

Acne conglobata – lečenje

Stigli smo do možda i glavnog dela ovog teksta, a to je lečenje acni conglobata. Ima više mehanizama i više načina lečenja koji mogu pomoći.

Važno je da kažemo kako ništa ne smete na svoju ruku, s obzirom na to da su ove akne veoma ozbiljan problem. Sve što radite ili planirate da uradite, učinite konsultujući se sa lekarom.

Nećemo da vas uplašimo, ali pojedini lekari preporučuju čak i operaciju za ovu vrstu akni.

Hajde da krenemo od blažih stvari.

Antibiotici za acne conglobata

Znamo da su antibiotici česti kada je u pitanju lečenje akni. Acne conglobata su upravo jedna od vrsta kada se to preporučuje.

Ne želimo da glumimo lekare, ali čisto informativno, za acne conglobata se koriste doksicilin, minociklin i tetraciklin.

Svi spadaju u jake antibiotike. Ne smeju se piti predugo. Od 6 do 12 nedelja je optimalno. Svi oni imaju za cilj da spreče upalu i da bakterije koje se nalaze pod kožom nekako otklone. Naravno, kao i svaki antbiotik, i ovi se moraju pažljivo i dozirano konzumirati.

Utiču na crevnu floru i neke gljivične infekcije, tačnije, pospešuju njihovu pojavu. Potrebno je piti probiotike kada se antibiotici uzimaju. Antibiotik tetraciklin kožu čini osetljivom na UV zrake, tako da je sklanjanje od sunca obavezno.

Generalno, kada su u pitanju acne conglobata, sunce bi trebalo da se izbegava jer pomaže stvaranju hiperpigmentacija. Tetraciklin može smanjivati i dejstvo kontraceptivnih tableta, ako ih uzimate.

Još jednom, ovo je informativni tekst, doktor ove antibiotike mora da prepiše.

Kortikosteroidi

Ovi lekovi u vidu krema i masti takođe su problematični i ne bi ih trebalo koristiti bez konsultacije sa dermatologom.

acne conglobata lečenje

Pre svega, oni imaju izuzetno značajnu ulogu u lečenju acni conglobata jer sprečavaju ili smanjuju upalu. Ne smeju se upotrebljavati u dužem vremenskom periodu jer mogu izazivati probleme sa nekim unutrašnjim organima, kao što je jetra.

Kortikosteroidi se koriste i za lečenje atopijskog dermatitisa, psorijaze i ekcema.

Kada su acne conglobata u pitanju, lekari praktikuju ubrizgavanje rastvora kortizola iglicom, direktno u njih.

Trebalo bi da otklone upalu i da pomognu organizmu da ojača, da se stvori imunitet. On će se lakše boriti sa bakterijskim aknama. Nisu sve bakterije na koži loše, to imajte u vidu. Neke sačinjavaju mikrobiom kože.

Retinoidi

Svi koji se malo više razumeju u kozmetiku, znaju da sa retinoidima treba biti oprezan. Ako ne uz lekarsku kontrolu, onda uz ličnu opreznost treba isprobati manje koncentracije retinola.

Takozvani A vitamini smanjuju upalu, sprečavaju hiperpigmentacije i stimulišu proizvodnju kolagena. Tu je i jedan od njihovih derivata, retinol.

Ako se koriste bez pažnje, mogu napraviti probleme na koži. Od perutanja i suvoće, do nekih ozbiljnijih iritacija i upala. Možete ih isprobati prvo na nekom malenom delu lica ili kože, pa kada se uverite da nema problema, onda nastaviti.

Izotretinoin ili roakutan je jedan od retinoida koji se uzima oralno. Pije se između četiri ili pet meseci.

Hemijski pilinzi

U slučaju acni conglobata, hemijski pilinzi mogu biti učinkoviti jer se njima sklanja taj gornji sloj kože. Naravno, potrebno ih je kombinovati sa nekim od lekova koje smo pomenuli. Sve to u konsultaciji sa lekarom.

Što se tiče kiselina koje se najčešće koriste u ove svrhe, to su AHA i BHA kiseline, to jest mlečna, glikolna i vinska, kao i salicilna i limunska. Dominiraju voćne kiseline.

Lasersko lečenje acne conglobata

Jedan od bezbolnih i bržih načina za lečenje acni conglobata jeste pomoću lasera. Kao što je već široko poznato, laseri su tu da bezbolno i za nekoliko tretmana poprave stanje.

U slučaju ovih akni, i one bivaju sklonjene, ali i ožiljci koji od njih nastaju, budući da laser ima regenarativno dejstvo na kožu. Laseri umeju biti vrlo skupi po tretmanu. Treba se konsultovati sa lekarom da li vam se uopšte i preporučuju, u zavisnosti od težine stanja acni conglobata.

Operacija akni??? I to može!

Verovatno ste začuđeni jer smo navikli da operacije treba da se sprovode kod veoma teških stanja. I acne conglobata mogu dovesti do teških stanja, gde će biti potrebni takozvani mali rezovi da se i najtvrđe i najispupčenije akne otvore i da se očisti gnoj.

Pri tome se naravno vodi računa da se ne inficiraju ostali delovi lica. Izvodi se u lokalnoj anesteziji. Verujemo da nema potrebe naglasiti da ovaj zahvat izvodi isključivo lekar.

Mogu li se sprečiti acne conglobata?

Na ovo pitanje ne možemo vam dati pouzdan odgovor. Svakako, može se učiniti što šta, kako do ozbiljnih stanja ne bi došlo.

  • Pre svega, higijena lica, naročito u pubertetu, treba da bude pojačana. Prirodna sredstva za čišćenje lica koja se koriste, treba da budu prilagođena situaciji. Prirodna i blaga, ali dovoljna da problemi sa licem ne postanu ozbiljni.
  • Predostrožnost u smislu genetske sklonosti. Ako znate da u porodici imate nekoga sa acnama conglobata, na pojavu prvih problema, koliko god oni benigno izgledali, obratite se dermatologu. Tako ćete prestići ozbiljnije stvari i biće lakše boriti se.
  • Veoma je korisno da u takvim periodima imunitet bude dovoljno jak, kako bi se izborio sa infekcijama i upalama, Vitamini iz svežeg voća i povrća, minerali i omega 3 masne kiseline su ključ.

Na ovaj način bi šanse za nastanak bile veoma smanjene.

Vaša iskustva su nam dragocena. Javite nam svoja rešenja ovog problema, ako se razlikuju od naših.

Reference:

Hafsi W, Arnold DL, Kassardjian M. Acne Conglobata. [Updated 2023 Jun 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459219/

https://emedicine.medscape.com/article/1072716-overview

BELOTE GH. ACNE CONGLOBATAAN EXPERIMENTAL STUDYArch Derm Syphilol. 1933;27(2):302–311. doi:10.1001/archderm.1933.01450040307012