Ima razlike! Prepoznajte mehaničke akne i pobedite ih!

Ima razlike! Prepoznajte mehaničke akne i pobedite ih!

Čuli ste za mehaničke akne? Možda su baš to akne sa kojima bijete bitku, a niste to znali! Proverite kako da ih prepoznate i uklonite.

Šta su mehaničke akne?

Mehaničke akne su vrsta akni poznata kao acne mechanica, otuda i ovaj prevod i prilagođavanje našem jeziku.

Ova vrsta akni može se pojaviti na licu, ali i na telu. Najskloniji delovi mehaničkim aknama su vrat, leđa, čak i zadnjica.

Još jedna važna karakteristika ove vrste akni je i to što se mogu manifestovati samo kao izbočine na koži, ne naročito uočljive, a mogu biti i vrlo krupne i crvene, tako da se vide „na kilometar”. Sve zavisi od stepena oboljenja i od toga kako se tretiraju kada se pojave.

Kako nastaju mehaničke akne?

Ovde leži ključ i problematika ove vrste akni koju danas upoznajemo.

Za pojavu mehaničkih akni zaslužne su mehaničke povrede. Neki bi prostim jezikom rekli trenje. To je, u stvari, proces prilikom koga se vrši određeni pritisak spolja na kožu. Usled tog pritiska, primetne su promene na koži koje se zovu mehaničke akne.

Upravo zbog ovoga, acne mechanica svojstvene su pojedinim zanimanjima, onim kod kojih se podrazumeva nošenje neke vrste opreme. To su, profesionalni sportisti, profesionalni vojnici, ostale profesije koje zahtevaju nošenje opreme.

Tu spadaju i oni koji stalno, ne zbog poslovnih razloga, nose kape i kačkete, ali i svi oni koji moraju čitav dan da nose maske. Jedna vrsta mehaničkih akni su upravo i maskne.

Mehaničkom pritisku su sklone žene zbog nošenja brushaltera, koji neretko steže. Generalno, uzan veš može biti uzrok mehaničkih akni. Bubuljice od brushaltera mogu se javiti ispod grudi, ali su najčešće na ramenima( od bratela) i neki vid akni na leđima.

mehaničke akne na leđima

Bilo koja vrsta pritiska na kožu okidač je da se stvori promena. Razlog čuči u zadržavanju toplote i znoja na koži. Plus blokiranje određenih folikula, koji, kada se zatvore, umeju da stvaraju komedone.

Pored komedona, koji nisu upadljivi i mogu se povući, ako se na vreme primete i na njih se reaguje, mogu se pojaviti nešto upadljivije papule i pustule. One mogu stvoriti neprijatnost jer su ispunjene, upaljene su i ne možemo ih lako ukloniti.

A da se mora reagovati odmah, pokazala nam je i Jana. Nije časila ni časa kada je shvatila kako se situacija sa bubuljicama usložnjava. Primetila je sve ozbiljnije i ozbiljnije promene i odmah potražila rešenje. Ni sama ne verujući da je to moguće, pronašla je pravu stvar i njeno lice je sada savršeno čisto i bez i jedne akne. I vaše može biti takvo. O čemu se radi, saznajte iz njene priče na ovom linku:

 Rešenje PROTIV BUBULJICA je konačno tu i BRZO deluje!

No, vrlo je bitno prvo prepoznati problem.

Vrste mehaničkih akni

Mehaničke akne možemo podeliti u zavisnosti od toga gde se pojavljuju. Već smo napomenuli da se mogu javiti i na licu i na telu, što ih čini složenijim i opasnijim problemom u odnosu na neke druge vrste.

Bilo da su cistične, akne conglobata ili neke druge, sve one imaju težinu i nije ih baš lako ukloniti, naročito jer ostavljaju ožiljke.

Mehaničke akne na licu

Jedan od najčešćih problema kada su mehaničke akne u pitanju, jesu mehaničke akne na licu. Uzrok javljanja smo objasnili, a sada je važno objasniti zašto baš na licu. Šta je to što je važno pomenuti kada je u pitanju nastanak ovih akni baš na licu? I kakve veze on ima sa profesionalnim sportom i vojskom?

Ključ leži u opremi koja se nosi, da li prilikom igranja nekog sporta ili prilikom služenja u vojsci. Sportovi, barem neki od njih, podrazumevaju nošenje kape, šlema ili kacige. Kako ta oprema koja se nalazi na glavi treba da bude čvrsto prilepljena za kožu, da ne bi ispala, ona nosi rizik od raznih izazivanja infekcija.

Vojnička uniforma i kape, sa njima je situacija veoma slična. To spada u odeću koja mora saliveno da stoji, a sve vrste kapa i šlemova treba čvrsto pričvrtiti za lice i telo, kako prilikom vežbi ne bi ispale.

Obe profesije podrazumevaju naporne, višečasovne treninge, propraćenje znojenjem, koje se ponavlja i u nekoliko talasa. Pri tom, ta oprema ume veoma da žulja i steže, što znači da se koža useca i poprilično trpi pritisak, mehanički pritisak. Još kad je sve to obilato preliveno znojem… Eto odlične podloge za mehaničke akne.

Kada je u pitanju predeo lica gde se one najčešče javljaju, to su slepoočnice i deo spoljašnje strane lica, takozvani obod lica. Takođe se mehaničke akne često zastupljene na čelu, u onom delu blizu kose.

Tu su najprisutnije jer je mehanički pritisak na kožu tu najčešći, barem kada su u pitanju ove dve profesije.

Mehaničke akne na leđima i vratu

Verovatno ste mnogo puta bili u prilici da na nečijem telu, a posebno kod muškaraca, primetite na vratu, a naročito u gornjem delu leđa i na ramenima, tragove bubuljica. Tome je razlog upravo kombinacija znojenja i tesne odeće koju nosimo. Najčešće se dešava da u tinejdžerskom periodu klinci imaju problema sa ovom vrstom akni, tako da ih nekada poistovećujemo sa tinejdžerskim aknama.

Pored tesne odeće i znoja, vrlo verovatno da uzroke njihovih pojava možemo pronaći i u hormonskom disbalansu, koji je jak kada su u pubetetske godine u pitanju. Kombinacija svih ovih faktora, hormona, mehaničkog pritiska i znoja, dakle sklonosti kože ka bubuljicama, igra ovde značajnu ulogu.

Mehaničke akne se kod žena mogu pojaviti i na sredini leđa. Uzrok tome najčešće je veš, odnosno, brushalter. U letnjem periodu, opet kada se koža najviše znoji, veoma često se dešava da žene nose brushalter koji ih steže i pritiska. Upravo na tim mestima, gde je koža usečena, mogu se javiti određene promene, koje kasnije prerastu u mehaničke akne.

Iako ovu pojavu povezujemo sa letnjim periodom, kada su češće bubuljice od znoja,  ona se takođe veoma često javlja i u zimskim danima.

Mehaničke akne na zadnjici i nogama

Donji veš bi takođe trebalo da je udoban i od finih materijala. U suprotnom, koža ne može lepo da diše i dolazi do različitih iritacija.

Jedna od češćih tiče se formiranja bubuljica upravo u onom predelu koji lastiš donjeg veša steže, veoma često zato što bez neke naročite potrebe nosimo veš uži od onoga što nam je zaista potrebno. Ponekad to nije namerno, nabacimo koje kilo, a onda nemamo u vidu da se mere menjaju i najčešće ne uzimamo za ozbiljno činjenicu da nas veš steže. A on nam tako pritiskajući nas, zateže i pritiska kožu i tu stvara golim okom nevidljive ranice, koje u vlažnoj sredini napreduju i stvaraju nam problem.

To se najčešče dešava na gornjim delovima zadnjice, ali i dole, na gornjem delu nogu . Možda su i najučestalije bubuljice na preponama.  Ne samo zbog veša, nego ove delove kože i depiliramo ili brijemo, pa kombinacija svega daje bubuljice. Ponekad se iritacija širi na dole, naročito ako se i butine po vrućini taru jedna o drugu, pa stvara prvo osip, koji kasnije može da se zakomplikuje i nekako ukrupni, pa da bude baš ozbiljna i preraste u mehaničke akne.

Saznajte više o bubuljicama posle depilacije.

Na plaži, naročito ti gornji delovi zadnjice, umeju biti vidljivi, ako nosimo plići bikini, pa da predstavljaju i estetski problem. Sve u svemu, potrebno je voditi računa o tome da nam sve što nosimo bude udobno, naročito u nekim ležernim situacijama.

Simptomi mehaničkih akni

Verovatno se pitate kako razlikovati mehaničke akne od nekog drugog tipa. Kako da znamo da su to baš mehaničke akne i kako da im pristupimo na pravi način?

Mesto pojavljivanja

Naveli smo u prethodnim poglavljima gde se najčešće javljaju mehaničke akne. Jedan od prvih pokazatelja da su u pitanju mehaničke akne, jeste to što se pojavljuju na onim mestima gde ima pritisaka na kožu.

Prvo proverite, ako vam se jave bubuljice, da li ima nekog mehaničkog pritiskanja koje vam na neki način smeta, odnosno bilo čega što vam remeti poredak stvari na koži. Ako ima, onda je najverovatnije da su bubuljice koje vidite početak formiranja mehaničkih akni.

mehaničke bubuljice

Stepen upale

Iako je mesto koje se pritiska najsigurniji pokazatelj da ste dobili mehaničke akne, jedan od simptoma može biti i to što njihovo pojavljivanje može delovati bezazleno, u smislu da vam se čini da imate neku vrstu upale, ali da ona nije naročito strašna.

Te bubuljičice mogu na početku biti male, gotovo ni malo neupaljene, a da nakon određenog vremena buknu i pretvore se u gnojne čepove, ako se o njima ne vodi dovoljno računa. Zato dobro obratite pažnju na svaku promenu koja vam se pojavi na koži.

Mehaničke bubuljice – uklanjanje

Kada se pojave mehaničke akne, potrebno je da se tretiraju kako bi što pre nestale i kako ne bi uzrokovale dodatne probleme, na primer fleke od akni.

Kožu zahvaćenu mehaničkim aknama treba držati čistom. Dakle, podrazumeva se da se stalno morate umivati i tuširati, kako biste sprečili bakterije da prodru dublje. Pored vode, koja će skinuti znoj, potrebno je koristiti i neka antibakterijska sredstva, kako bi koža bila potpuno očišćena.

Prvi korak je umivalica. Ona ne sme biti agresivna, već neka za osetljivu kožu, gel za umivanje ili pena, svejedno je, mora biti prilagođena senzitivnoj koži. Od nje se očekuje da čisti, a ujedno i da zagladi očišćenu kožu. Nikako se ne sme postići efekat zategnute, samo baršunaste kože.

Kada je u pitanju telo, to treba da bude neki gel za tuširanje, koji nije previše parfimisan i koji neće isušivati kožu.

Posle ovog koraka ide obavezno čišćenje. Čistiti moramo ne samo lice, već i telo. Važno je kakva sredstva biramo. Najbolja varijanta je neki prirodan losion za čišćenje lica, koji će sprečiti da bakterije napreduju. Voda može skinuti deo, ali ne može sve. Ovim losionom je potrebno pažljivo očistiti lice, ali i one delove  tela gde ima mehaničkih akni.

Nikako ne smete pritiskati dok čistite. Potrebno je samo ovlaš, sa malo proizvoda preći preko akni, i ostaviti da se losion osuši.

Najbolje je koristiti tufer jer se on odmah baca, tako da neće biti nikakvih bakterija rasejanih dalje.

Losioni sa benzoil peroksidom takođe su učinkoviti kod ovih problema sa mehaničkim aknama, ali pažljivo sa njim. On ume da isuši kožu, čak i preko mere, tako da se sa njim mora rukovati veoma pažljivo. Hoće i da ošteti tkaninu, tako da i tu treba postupati pažljivo, u skladu sa uputstvima.

Kako sprečiti mehaničke akne?

Jedan od najboljih saveta je u isto vreme i lak i komplikovan. Reč je o redovnom tuširanju i umivanju.

Lak jer se, zaboga, podrazumeva da se tuširamo svakodnevno. Održavanje lične higijene je jedan od osnovnih postulata bitisanja čoveka, deo opšte kulture i ne treba nikoga podsećati na to. Ipak, stvari nisu baš tako jednostavne kao što deluje.

Pomenuli smo profesije koje su ugrožene, a svesni smo da i radni dan traje veoma često i duže od 8 sati. Nema se uvek prostora da se znoj brzinski spere sa tela. Ipak, najbolja preventiva jeste ako biste se po nekoliko puta umili u toku dana. Mehaničke bubuljice se ne bi razvile na licu.

Što se tela tiče, preventiva je nošenje udobne garderobe, ali i osvežavanje na nekoliko sati. I vlažne maramice su u ovom slučaju dovoljne da se skine znoj i srede bakterije.

Iskustva sa mehaničkim aknama

Naši čitaoci poslali su brojna iskustva. Mi ćemo vam ovde napisati neka, možda i vama pomognu.

Milan

U toku vojske imao sam problema sa bubuljicama, za koje sam kasnije saznao da se zovu mehaničke akne. Kad sam skinuo vojničku uniformu, stvari su bile bolje, a potpuno sam ih uklonio prirodnim losionima za lice.

Marija

Borila sam se dugo sa ovom vrstom akni. Dermatolog mi je preporučivao razne stvari, ali su rezultati bili manje-više uspešni. Sve to dok nisam sama nabasala na preparat protiv bubuljica na biljnoj bazi.  Tako sam rešila problem.

Ena

Ja sam mislila da je teretana kriva za iritaciju moje kože, a kasnije sam shvatila da je to u pitanju vrsta akni koja se pojavi od znoja i pritiska. Pomogle su mi antibakterijske umivalice, jer sam na vreme uvidela problem, a i promenila sam odeću koju koristim tokom treninga, prešla sam na malo komotniju, koja ne stvara trenje tokom vežbanja.

Nadamo se da su ova iskustva, kao i prethodno opisani uzroci i simptomi dovoljni da prepoznate ovu vrstu akni i na vreme joj se suprotstavite. Mehaničke akne mogu pogoditi starije i mlađe, ali kada se nađe uzrok problema, onda je lakše sprečiti njegov nastanak.