Unutrašnji hemoroidi: rešite se ove neprijatnosti, zauvek!

Unutrašnji hemoroidi: rešite se ove neprijatnosti, zauvek!

Unutrašnji hemoroidi se lako mogu pojaviti kod svakoga od nas. Hajde sada da vidimo kako i zbog čega se oni pojavljuju, kao i sve načline kojima koji ih mogu sprečiti.

Hemoroidi su zapravo otečeni i prošireni krvni sudovi koji se nalaze unutar analnog kanala, ili se pojavljuju na površini kože oko anusa. Šuljevi su drugi i malo poznatiji naziv za hemoroide.

Najčešće nastaju kada su pod pritiskom i naponom zbog potrebe za defekacijom. Hemoroidi imaju oblik malog jastučeta proširenih kapilara, sastavljeni su od proširenih kapilara, krvnih sudova i vezivnog tkiva.

Ako niste sigurni kakve probleme mogu izazvati hemoroidi ostanite sa nama do kraja teksta. Saznaćete kako sprečiti unutrašnje hemoroide i kako ih možete lečiti.

Kada se pojavljuju unutrašnji hemoroidi?

Ako su manje izraženi ne mogu se videti spolja, niti se mogu osetiti na dodir. Unutrašnji hemoroidi nisu bolni, naročito ne onda kada se pojave.

Hemoroidi mogu biti unutrašnji i spoljašnji, a to zavisi od mesta njihovog nastanka.  Unutrašnji hemoroidi pojavljuju se na početku analnog kanala unutar rektuma, odnosno u unutrašnjosti analnog kanala i povezani su sa proširenim venama na nogama.

Unutrašnji hemoroidi se razvijaju unutar anusa.

Ako se pojave izvan analnog otvora, odnosno na koži sa spoljašnje strane onda su to spoljašnji hemoroidi i veoma su bolni.

Unutrašnji hemoroidi mogu da napreduju i vrlo lako mogu da se prošire izvan anusa, što se može odmah i lako primetiti. Tada se oseća višak tkiva oko samog anusa, odnosno oko onalnog otvora.

U najvećem broju slučajeva ostaju unutar kanala, ali kada su u pitanju teži slučajevi onda oni mogu izaći iz anusa, s tim što tada stvaraju bol. Iako prva pomisao može biti da su se unutrašnji hemoroidi proširili i prerasli u spoljašnje, to ne mora biti slučaj.

Koji su simptomi unutrašnjih hemoroida

Kada se unutrašnji hemoroidi pojave zaista se mogu prepoznati po više simptoma. U početnoj fazi, dok su sa unutrašnje strane oni ne mogu da se vide, niti da se osete na dodir. Ali, ipak se pojavljuju neki simptomi koji ukazuju na prisustvo unutrašnjih hemoroida, a neki se mogu i osetiti.

To su:

 • krv nakon obavljanja nužde,
 • krv na toalet papiru,
 • svrab,
 • blaga bol,
 • peckanje.

Glavni simpom javlanja unutrašnjih hemoroida je krvarenje posle defekacije. To je prvi pokazatelj koji unutrašnji hemoroidi postoje jer se pojavilo krvarenje iz rektuma. To se može videti nakon obavljanja velike nužde, jer ostaju vidljivi tragovi krvi.

Dokaz da se pojavio ovaj problem može se primetiti i ukoliko ostane manje trag od krvi na toalet papiru. Manje krvarenje je prvi pokazatelj da su se unutrašnji hemoroidi pojavili.

Simptomi unutrašnjih hemoroida nisu bolni, ali s može pojaviti svetlo-crveno krvarenje za vreme pražnjenja creva ili nakon toga. Nije neuobilajeno da se krv pojavi na stolici, odnosno samo da je prekrije.

Nemojte se uplašiti čak i ako ugledate isprskane kapljice krvi svuda unutar toalet šolje. To je normalna pojava u ovom stanju, jer se krvarenje često dešava nakon defekacije, odnosno nakon obavljanja velike nužde.

Još jedan simptom koji se često javlja je svrab i peckanje, što stvara ne tako prijatan osećaj.

Ukoliko se desi da se unutrašnji hemoroidi razvijaju to tnači da se šire, pa se lako mogu osetiti i drugi simptomi. Još neki tipični simptomi unutrašnjih hemoroida su svrab, peckanje ili veoma blaga bol, zbog čega se javlja i neprijatan osećaj tokom sedenja na nekoj čvrstoj podlozi.

U unutrašnjoj regiji anusa nalazi se mali broj nervnih završetaka zbog čega se vrlo retko oseća bol, ili se bol oseća veoma malo, skoro pa neprimetno.

Unutrašnji hemoroidi faze razvoja

Postoje četiri faze razvoja unutrašnjih hemoroida.

Prva faza je kada su unutrašnji hemoroidi unutar analno kanala i nevidljivi golim okom. Mogu se videti samo blago upaljeni krvni sudovi na samoj površini kože i tp oko analnog otvora.

Druga faza nastaje onda da se unutrašnji hemoroidi šire zbog napinjanja i mogu da vire izvan analnog otvora. Kada prestane napinjanje oni se spontano smanjuju i vraćaju.

Treća faza je ona u kojoj su unutrašnji hemoroidi više napredovali i zbog velikog naprezanja su postali veći. Više su ispupčeni i vire iz anusa, pa ih je potrebno manuelno redukovati, odnosno mogu da se vrate nazad ručno, što svakako nije prijatna situacija.

Zadnja četvrta faza je ona u kojoj unutrašnji hemoroidi stalno izlaze iz anusa i više ih nije moguće vratiti unutar u analni kanal. Kada unutrašnji hemoroidi izađu iz anusa mogu biti bolni i tada je potrebna adekvatna terapija.

Unutrašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi uzrok

Uzroci koji dovode do pojave unutrašjih hemoroida mogu biti brojni, ali se kao najčešći razlozi izdvajaju sledeći:

 • zatvor,
 • genetika,
 • trudnoća,
 • porođaj,
 • opstipacija, odnosno zatvor i neredovna stolica,
 • nepravilna ishrana,
 • analne infekcije,
 • predugo sedenje,
 • napinjanje analnog otvora,
 • ostalo.

Problem sa unutrašnjim hemoroidima često imaju osobe koje predugo sede, jer posao kojim se bave zahteva da većinu svog radnog vremena provedu u sedećem položaju. Takođe, ljudi koji se bave poslom koji zahteva naprezanje zbog dizanja teških stvari i savijanja, takođe često imaju ozbiljan problem.

Muku sa unutrašnjim hemoroidima mogu imati i osobe koje se neuredno i nepravilno hrane, čija se ishrana ne zasniva na voću i povrću. Isto je i ako se jede mnogo masna, ljuta ili previše začinjena hrana.

Takođe, potrebno je piti najmanje 2,5 litara vode dnevno.

Veoma je čest slučaj da trudnice pate od unutrašnjih hemoroida. Kod žena se tokom trudnoće stvara veliki pritisak na na karlicu, jer materica i fetus svojom težinom pritiskaju vene karlice i dolazi do povećanja krvnih sudova. Slična je situacija i tokom porođaja, stvara se veliki pritisak na vene karlice.

Jedna, može se reći da je dodatna otežavajuća okolnost za žene je upravo ta da dolazi do naprezanja karlice i stiskanja celog tela. Žena tokom porođaja napreže celo svoje telo, a naprezanje dodatno podstiče stvaranje unutrašnjih hemoroida.

Unutrašnji hemoroidi i zatvor

Često nas zadesi neka muka ili neka neprijatna situacija, da osećamo potrebu za toaletom ali nismo u mogućnosti ili situaciji da odemo i obavimo nuždu.

Ukoliko nekliko puta izostane pržnjenje creva, stolica postaje neredovna i lako se može desiti stanje opstipacije.Međutim, ukoliko stolica postane suva i tvrda, a odlazak u toalet mučan i bolan zbog napinjanja, dešava se stanje konstipacije.

U obadva slučaja dešava se zatvor, a zatvor dovodi do pojave unutrašnjih hemoroida. Unutrašnji hemoroidi mogu se pojaviti i zbog dijareje, a to se često dešava kada su stolice neredovne.

Ukoliko primetite neke simptome za unutrašnje hemoroide poslušajte naše savete i sprečite na vreme njihovo širenje. Čak i da se pojavi krvarenje, nemojte paničiti odmah jer to nije zdravstveni poblem. Doktor će najbolju dijagnozu dati, ali svakako savetujemo da delujete preventivno, kako bite izbegli odlazak kod doktora i eventualne hiruške intrvencije. 

Unutrašnje vene se takođe mogu lečiti prirodnim putem, ali mogu zahtevati i lečenje koje podrazumeva hiruške intervencije.

Krvarenje unutrašnjih hemoroida

Prvi znak koji pokazuje da su se unutrašnji hemoroid pojavili je krvarenje. Zapravo, najčešći razlog za rektalno krvarenje tj. krvarnje iz anusa su hemoroidi. Oni nisu zdravstveno opasni i ne spadaju u bolest tela, ali mogu biti bolni i veoma neugodni.

Unutrašnji hemoroidi su unutar rektuma i ne mogu se videti golim okom. U tom delu ima malo nervnih završetaka zbog čega se ne stvara i ne oseća bol. Ovo je tako sve dok su unutrašnji hemoroidi u blažem obliku.

Hemoroidi su stanje koje možete držati pod kontrolom. Ali svakako proverite da li je krvarenje nastalo zbog hemoroida ili je možda krv u stolici, što može biti simptom drugih ozbiljnih bolesti.

Lečenje unutrašnjih hemoroida

Prirodne kreme

Ukoliko unutrašnje hemoroide pokušavate da izlečite kremama onda savetujemo da koriste samo prirodne kreme za hemoroide, prirodnu mast za hemoroide, gel ili meleme na biljnoj osnovi.

Pirodne kreme imaju lekovita svojstva koje će umiritu bolnu i nadraženu oblast. Prirodne kreme za hemoroide sadrže prirodne materije i supstance koje svjim biljnim i prirodnim blagotvornim dejstvima pomažu da se uklone neugodnostii i smanji pojava unutrašnjih hemoroida.

Nevenova mast se pokazala kao veoma efikasna prirodna krema za hemoroide.

Pored krema, preporučujemo da isprobate i prirodnu mast za hemoroide.

Manje sedenja

Tegobe koje unutrašnji hemoroidi mogu izazvati takođe se mogu smanjiti ako sedite na jastuku ili ako minimalno sedite. Znamo da nije moguće da ne sedite, svakome je potreban odmor. Ali, ako vam već unutrašnji hemoroidi prave problem gledajte da izbegavate tipičan sedeći položaj.

Umesto da sedite, namestite se u blago ležeći položaj. Ovaj položaj je bolji jer tako nećete ceo teret sa gornje polovine tela prebaciti na donju polovinu tela, odnosno na noge i na karlicu.

Ako ipak morate da sedite, praktikujte da sedenje bude ma mekanoj podlozi. Sednite na jastuk ili na stolicu posavite mekanu prostirku, kako vas čvrsta podloga sa stolice ne bi nažuljala i podstaknula stvaranje unutrašnjih hemoroida.

Kupka za hemoroide

Za lečenje blažih unutrašnjih hemoroida mogu se koristiti i kućne metode, koje će svakako olakšiti osećaj i smanjiti osećaj neprijatnosti.

Postoje dobre prirodne kupke koje stvaraju prijatan osećaj, opuštaju i olakšavaju tegobe na ugroženom području. Kupka pomaže da se analni otvor dobro očisti, a tkivo u unutrašnjem delu opusti.

Za kupku vam je potrebna samo voda i gorka so. Pomešajte ove sastojke i napravite toplu kupku, a zatim sednite u nju. Pazite samo da ne bude klasičan sedeći položaj zbog pritiska. Budite u toj vodi oko 20 minuta.

Ovaj postupak možete ponoviti i više puta dnevno, sve dok ne osetite olakšanje.

Gorka so nije kuhinjska so, ali je njena primena veoma široka i korisna. Ovaj prirodni mineral ma pozitivne efekte po zdravlje, jer sadrži magnezijum-sulfat koji ima blagotvorna dejstva za kožu i zdravlje, pa se često i koristi u mnoge svrhe.

Veoma je korisna kada postoji problem sa unutrašnjim hemoroidima, jer se dodaje u kupku kako bi ublažila bolove i uklonila nastale tegobe poput upale tkiva, svraba ili peckanja. Pomaže i da se očisti ugroženo područje, odnosno analni otvor.

Sveže voće i povrće

Od izuzetnog je značaja da ishrana bude prilagođena stanju u kome se nalazite, jer od toga najviše zavisi kako će vaše telo reagovati. Unos vlakana i tečnosti je od neprocenljivog značaja, zato što će hrana bogata vlaknima olakšati i vratiti u normalu proces varenja hrane. Sveža hrana i dovoljno tečnosti pomažu nesmetano varenje hrane i olakšavaju probavu.

Ako vas je redovno mučilo neredovno pražnjenje creva i niste mogli da se oslobodite teškog osećaja nadutosti, prirodno rešenje postoji. Jednostavno je, ubacite sveže voće i povrće u svakodnevni jelovnik brzo ćete se izboriti sa ovim problemom.  

Ovo ne znači da jedete samo vegansku hranu, već da povećate unos voća i povrća.

Unutrašnji hemoroidi

Redovna higijena

Intimna regija zahteva svakodnevnu ličnu higijenu, a naročito oblast u kojoj se nalaze unutrašnji hemoroidi. Ovo je jako osetlivo područje pa zahteva posebnu negu i strogu higijenu, kako bi taj deo uvek čist.

Posetite lekara

Ako unutrašnji hemoroidi stvaraju velikju bol leče se i lekovima za ublažavanje bolova, koje prepisuje lekar. To su uglavnom antiinflatorni lekovi, zatim analgetici, kao i lekovi koji smanjuju infekcije i zapaljenja tkiva. Prepisuju se takođe i terapije mrovanja.

U težim slučajevima, kada do poboljšanja ne dolazi zbog lekova, obavljaju se operacije i hiruške intervencije.

Unutrašnji hemoroidi ishrana

Kao što smo već spmenuli, ishrana je bitna kod problema sa unutrašnjim hemoroidima. Savetujemo da poboljšate vašu ishranu i povećate unos biljnih vlakana i tečnosti. Loš rad debelog creva i neredovno pražnjenje su jedan od glavnih uzroka koji dovode do pojave unutrašnjih hemoroida.

Ako pijete više tečnosti i jedete sveže voće vaš sistem za varenje će normalno funkcionisati i lakše će se svariti hrana. To će sigurno pomoći da stolica bude mekša prilikom odlaska u toalet.  

Hrana koja sadrži biljna vlakna za probavu i lakše varenje lako je dostupna i svuda oko nas. To su žitarice od celog zrna, zatim povrće i voće (grašak, šargarepa, brokoli, sočivo, tikvce, jabuke, kruške, banane, avokado…).

Neizostavni su orašasti plodovi i semenke, recimo lanene semenke ili mleveni lan, zatim preporučljive su mahunarke i ostalo zdravo voće i povrće.

Unutrašnji hemoroidi iskustva

Iskustva se mogu pričitati na mnogim domaćim i stranim forumima. Ljudi su otvoreno pisali o svojim mukama, kako bi pomogli drugima da ne prolaze iste ili slične tegobe. Probleme sa kojima su se susretali bili su jako stresni, poput neodnošljivog bola tokom sedenja, stojanja ali i spavanja.

Zbog svega toga put oporavka trajao je dugo najbolji savet je – bolje sprečiti nego lečiti.

Najbolja prevencija je za početak hrana, naročito tečne i lagane čorbice, koje u sebbi sadrže puno povrća.

Unutrašnji hemoroidi se mogu sprečiti, ali je potrebno da se promeni stil života, kao i način ishrane. To podrazumema da se pije puno vode i tečnosti, zatim da se jede manje slana i začinjena hrana, kao i htana bogata vlaknima.

Savetuje se izbegavanje alkohola i nezdravog načina života, kako bi se sprečio ponovni nastanak unutrašnjih hemoroida.

Ukoliko imate iskustva sa ovim problemom budite slobodni da ih podelite sa nama.