Ima ih toliko, ali koja je najbolja mast za hemoroide?

Ima ih toliko, ali koja je najbolja mast za hemoroide?

Autor:

Mast za hemoroide jedan je od efikasnijih i boljih načina za rešavanje problema hemoroida. Da vidimo onda i zbog čega je to tako.

Svi koji imaju hemoroide znaju koliko mogu da ih ometaju u svakodnevnim obavezama.  Hemoroidi predstavljau otečene i proširene vene na analnom otvoru i nastaju kada se javi jači pritisak u krvnim sudovima u karlici. Proces nastanka je sličan kao kod nastanka proširenih vena na nogama.

Hemoroidi prolaze kroz četiri faze, i na samom početku, dakle za prvu fazu,  mogli bi da kažemo da je najlakša faza. U poslednjoj fazi, hemoroidi koji su ispali, teško se vraćaju, pa se tada oni mogu ukloniti hirurškim putem.

Hemoroidi mogu biti unutrašnji i spoljašnji. Spoljašnji se javljaju na samom analnom otvoru, i mogu biti veoma bolni. Kvržica koja je ispala može da se povuče, kada upala prođe. Osim bola,  prate ih i iritacija, svrab i peckanje. Nekada se dešava da hemoroide krvare, što može biti posebno neprijatno.

Hemorodi nisu ozbiljan problem i ne mogu da naruše vaše zdravlje, ali i te kako utiču na vaše funkcionisanje. Nekada mogu biti toliko bolni da osobe ne ustaju iz kreveta, dok se ne povuku.

Kvržice će se najčešće pojaviti tokom opstipacije. Važno je da vodite računa o vašoj ishrani, da unosite više tečnosti i da ste fizički aktivni.

Postoji nekoliko načina uz pomoć kojih možete da ublažite simptome hemoroida, a jedan od njih jesu i masti za hemoroide. Neke od njih su prirodne , neke možete sami napravite kod kuće, a naravno, na kraju i kupiti gotove masti u apoteci.

Da vidimo koje se masti za hemoroide najčešće koriste.

Najbolja krema za hemoroide

Postoji mnogo masti za hemoroide, a vi svakako želite da odaberete najbolju. Svaka od ovih masti trebalo bi da sadrži takve sastojke koji efikasno umiruju upalu, smanjuju bol i iritaciju, koja prati hemoroide. Svaka mast koristi se na isti način – uglavnom se nanosi direktno na kvržicu koja se nalazi na analnom otvoru i ostavite je da deluje tokom noći. Možda ste do sada čuli za kinesku mast za hemoroide ili crnu mast za hemoroide ili pak neku treću. Svakako mi ćemo vas upoznati samo sa nekima od njih.

Prirodna mast za hemoroide

Mnogi više vole i veruju u domaća rešenja, pa iz tog razloga sami pripremaju priodne masti za hemoroide, dok drugi više vole da kupe neku gotovu mast, koja je opet prirodna.

Kako god bilo, uz pomoć masti za hemoroide trebalo bi jako brzo da rešite svoj problem i da umirite hemoroide, kako bi prestali svi neprijatni simptomi.

Hemoroidi nisu opasni za vaše zdravlje, ali zato i te kako mogu da vam smetaju u vašim svakodnevnim obavezama.

Svinjska mast za hemoroide

Svinjska mast se veoma često koristi i za spoljnu upotrebu, a jedan od tih načina, svakako jeste i za hemoroide. Ona vam efikasno pomaže da ublažite sve simptome koji prate hemoroide i pruža pozitivne rezultate.

Svinjska mast pre upotrebe se uvek pere u devet voda. Za hemoroide biće vam dovoljne dve kašičice nesoljene svinjske masti. Mast stavite u šolju i operite je u devet voda. Na ovaj način se ispiraju svi tvrdi ostaci koj se nalaze u svinjskoj masti ostali prilikom topljenja.

Kada ste isprali mast i devetog puta, stavite je na čistu gazu i pre odlaska u krevet postavite na hemoroide i ostavite da mast stoji tokom cele noći.  Svinjsku mast za hemoroide ponavljajte dve nedelje, nakon čega će se hemoroidi sigurno povući. Ukoliko se povuku i pre, još bolje, znači da je mast reagovala brže.

Gavez krema za hemoroide

Gavez mast  će ublažiti svrab i peckanje, koji prate hemoroide. Na kraju, redovnom upotrebom ove masti za hemoroide, oni će se u potpunosti povući.

Obzirom da će vam za ovaj recept biti potrebna i svinjska mast, takođe, kao što smo prethodno objasnili moraćete da je operete u devet voda. Za pripremu masti od gaveza, biće vam potrebno oko 400 gr svinjske masti. Osim domaće izraze, mast od gaveza možete kupiti i gotovu u bolje snabdevenim radnjama.

Mast od gaveza za hemoroide – potrebni sastojci:

 • 25 g listova od gaveza
 • 50 grama korena gaveza
 • 400 gr svinjske masti

Svinjsku mast, koju ste prethodno dobro oprali zagrejte i dodajte koren i listove gaveza. Polako mešajte na blagoj temperaturi i kada počne da peni, skinite sa šporeta. Još minut, dva nastavite da mešate, a zatim poklopite i ostavite da miruje jedan dan.

Kada prođe 24 h, napravljenu smesu blago zagrejte uz neprekidno mešanje. Kada smesa postane retka, dobro je procedite.

Ostavite da se malo ohladi i sipajte u čiste staklene tegle. Ukoliko volite da vaša mast lepo miriše, možete dodati i nekoliko kapi etarskog ulja, po vašem izboru, koji miris volite.

Mast od gaveza kada se ohladi u potpunosti, čuvajte u frižideru. Ovako spremljena mast može da vam stoji dugo i da je koristite svaki put kada se pojave hemoroidi.

Dovoljno će biti da ovu mast za hemoroide mažete svaki put kada osetite da vam se kvržica pojavila. Mast od gaveza će vam pomoći da se brže povuče i efikasno će smanjiti bol i iritaciju.

najbolja mast za hemoroide

Mast od nevena za hemoroide

Da biste napravili mast od nevena za hemoroide biće vam potrebno veoma malo vremena, a efekte koja ova mast ima su veoma blagotvorni za hemoride.

Mast od nevena za hemoroide možete spremiti na dva načina, samim tim koristeći malo različite sastojke, ali efekat i značaj su potpuno isti.

Mast od nevena i maslinovog ulja – potrebni sastojci :

 • 2 šolje latica nevena, a ne celi cvetovi
 • 1 šolja maslinovog  ili ulja konoplje
 • 1/4 šolje grudvica pčelinjeg voska
 • 10 kapi eteričnog ulja lavande.

Priprema masti od nevena za hemoroide:

Sipajte latice nevena u lonac, a zatim ih pospite uljem. Nakon toga, lonac stavite na blagu vatru i mešajte dok se sastojci dobro ne sjedine.

Mast u loncu bi trebalo da mešate naredna dva sata. Obzirom da je dugo vremena, možete za to vreme početi da otapate vosak. Kod voska vodite računa da ne preterate sa temperaturom,  jer je važno da ulje i vosak budu slične temperature, onog trenutka kada ih budete mešali.

Kada je prošlo dva sata, latice procedite iz ulja, a zatim iscedite što više ulja u jednu posudu. Zatim lagano sipajte ulje u posudu sa voskom (ovde je bitna ista temperatura, što smo prethodno spomenuli) mešajući kako bi se što bolje sjedinili. Zbog mirisa, dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande.

Nevenova mast za hemoroide– recept sa svinjskom mascu:

 • 50 svežih cvetova nevena
 • 4 kašike svinjske masti.

Iskidajte latice nevena i propržite na vrućoj masti dok uvenu – a onda ih ostavite da stoje jedan dan.

Nakon tog vremena, ponovo ih zagrejte malo i kroz gazu procedite, najbolje u staklene tegle. Kada se mast od nevena ohladi,  staklene tegle dobro zatvorite i čuvajte na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Mast od nevena za hemoroide koristite redovno, sve dok upala ne prođe i ne povuku se svi simptomi. Nevenovu mast za hemoroide najbolje je da koristite uveče pre spavanja.

Ukoliko niste spretni sa eksperimetisanjem kod kuće, možete kupiti već gotovu nevenovu mast.

Pavlovićeva mast za hemoroide

Pavlovićeva mast je još jedno preporučeno rešenje za vas. Pavlovićeva mast se koristi za mnoge probleme, a jedan od načina jeste i kod hemoroida. Ova mast veoma efikasno smiruje upalu, svrab i peckanje.

Najbolje je da je nanosite uveče pre odlaska u krevet.

mast za hemoroide

Mast od propolisa za hemoroide

Propolis mast možete kupiti, ali isto tako i napraviti sami – možda baš volite da eksperimentišete u svojoj kuhinji. Pa da vidimo onda kako ćete napraviti ovu mast za hemoroide, kao i koje efekte ima.

Recepti za pripremu masti od propolisa:

 • manje od 100 grama vazelina ( biće dovoljno od 80 do 90 grama )
 • do 20 grama mlevenog propolisa.

Stavite vazelin u posudu/lonac, pa je zagrejte polako na pari . Znači, stavite vodu u veću šerpu da prokuva, pa u nju stavite posudu u kojoj se nalazi vazelin.

Kada se vazelin sasvim rastopi dodajte polako mleveni propolis i blago mešajte dok se propolis potpuno ne istopi.

Na kraju pripreme masti za hemoroide od propolisa, dodajte malo alkoholne tinkture od propolisa. Na ovaj način  mast od propolisa će se bolje sjediniti. Zatim, nastavite uz neprekidno mešanje, dok se mast ne ohladi. Kada se mast za hemoroide u potpunosti ohladi, sipajte u prethodno pripremljenu staklenu posudu i čuvajte na hladnom mestu – najbolje u frižideru.

Prednost ove masti za hemoroide jeste u tome što je dugo možete čuvati, tako da ćete uvek imati spremljenu mast za situacije kada se hemoroide iznenada pojave.

Kada koristite propolis mast za hemoroide, važno je da koristite i propolis kapi za unutrašnju upotrebu, kako bi svi hemoroidi bili uklonjeni.

Hepathrombin za hemoroide

Ova mast za hemoroide dostupna vam je bez lekarskog recepta. Za razliku od prirodnih masti za hemoroide koje možete da koristite koliko god da vas muče hemoroidi, ovu mast  ne bi trebalo da koristite duže od 7 dana.

Hepathrombin mast sadrži aktivne sastojke, kao što su heparin-natrijum i polidokanol i u kombinaciji sa ostalim sastojcima čine idelano i efikasno rešenje za hemoroide.

Hepathrombin mast  otklanja sve simptome i posledice hemoroida,  kao što su svrab, peckanje, bolovi i vlaženje.

Ova mast za hemoroide sprečava zgrušavanje krvi u hemoroidima, otklanja svrab i umiruje upalno mesto.

Uz pomoć ove masti  možete lečiti unutrašnje i spoljašnje hemoroide. Ukoliko patite od neke bolesti konsultujte se prethodno sa vašim lekarom da li uopšte možete koristiti ovu mast za hemoroide.

Takođe, u sledećim situacijama, trebalo bi da izbegavate da koristite ovu mast:

 • Ukoliko ste alergični na neke od sastojaka ove masti za hemoroide
 • Ukoliko ste u drugom stanju ili planirate da ostanete trudni
 • Ukoliko imate neku virusnu infekciju u predelu čmara
 • Ako imate pojačanu sklonost ka krvavljenju
 • Ukoliko imate gljivičnu ili bakterijsku infekciju kože u predelu čmara i koja nije lečena

Flogocid mast za hemoroide

Flogocid mast se prevashodno koristila za lečenje rana od uboda insekata kod krava i konja. Svoju efikasnost posebno je ispoljavala kod lečenja upale vimena krava, i zato se dugo zvala i kravlja krema.

I dan danas, mnogi je koriste za mazanje rana svojih ljubimaca. Međutim, odavno se ispostavilo da je sasvim upotrebljiva i kod ljudi za spoljašnju primenu.

Sastojci  Flogocid masti su raznovrsne, ali sve supstance su prirodne i neškodljive, kao što su bezvodni lanolin(iz ovčijeg loja), beli vazelin i tečni parafin.

Od lekovitih biljnih supstanci tu su eterična ulja poljskog cveća i eterično ulje lavande. Od aktivnih supstanci koje su zapravo i najviše odgovorne za sva lekovita dejstva ove masti za hemoroide sadrži bornu kiselinu i prirodni kompleks enzima.

Flogocid mast smiruje bol, svrab, otok i peckanje kod hemoroida. Primena ovog tretmana sasvim je jednostavna. Nanosite mali sadržaj direktno na kvržicu, bez utrljavanja – namažite je u debelom sloju.

Možete preko toga staviti gazu ili vatu. Na taj način vas neće ometati tokom vaših svakodnevnih aktivnosti. Ako vam je lakše, preporučuje se mazanje masti pre spavanja, jer tada mirujete.

Flogocid mast za hemoroide koristićete onoliko dugo koliko je potrebno da se hemoroide umire i povuku – dakle ne postoji tačan vremenski period u kojem se sme koristiti.

Kod ove masti za hemoroide nema neželjenih efekata niti ćete postati imuni na dejstvo ove masti.

Mošusna mast za hemoroide

Mošusna mast za hemoroide je još jedna mast koju možete da koristite kada se javi problem sa hemorodima. Dva puta dnevno, najbolje je ujutru i uveče, nanosite na čistu analnu sluzokožu.

Ukoliko mast za hemoriode koristite za spoljašnje hemoroide, nanosite direktno na zahvaćena mesta. Ukoliko mast za hemoroide,  koristite za unutrašnje hemoroide, onda ovu mast nanosite uz pomoć aplikatora, montiranjem na medicinsku tubu.

Ova mast će vam pomoći da se efikasno rešite svih simptoma koji prate hemoroide.

Kao što smo i na samom početku rekli, zaista ima veilki broj masti koje možete da koristite za vaš problem sa hemoroidima. Možete probati da koristite naizmenično, kako bi otkrili sami koja mast vama najviše odgovara i koja daje najbrže rezultate.