Čaj za hemoroide napitak koji smiruje bol

Čaj za hemoroide napitak koji smiruje bol

Autor:

Čaj za hemoroide može da vam pomogne, ukoliko imate problem sa bolom i iritacijom. Da vidimo koje biljke vam najviše pomažu kod hemoroida.

Hemoroidi nisu ozbiljan zdravstveni problem, ali mogu da utiču na vaš život. Oni stvaraju bol, iritaciju, peckanje, mogu i da krvare, i sa svim ovim simptomima otežavaju vaše svakodnevno funkcionisanje.

U zavisnosti u kojoj fazi se nalaze, da li su spoljašnji ili unutrašnji hemoroidi, kao i da li krvare ili ne, zavisiće i terapija.

U početnoj fazi, dovoljno će biti da pijete lekove i da koristite kreme za hemoroide, i u ovoj kombinaciji vaši simptomi će se ublažiti.

Sve čajeve koji su preporučuju za hemoroide treba da koristite po uputstvu i da ih pijete u količini u kojoj se preporučuje.

Kako spremiti čaj za hemoroide? 

Evo odgovora!

Čajevi za hemoroide

Čaj za hemoroide nudi dobro rešenje . Možete koristite različite biljke i na taj način umanjiti bol i iritaciju.

Osim čajeva, možete koristiti i mast za hemoroide ili kreme za vene jer su šuljevi vrsta proširenih vena. Čajeve treba da koristite po uputstvu i da ne preterujete sa količinom.

Mogu da budu spremljeni i gotove mešavine ,a možete i sami spremiti čajeve od sušenih biljaka.

Najbolji čaj za hemoroide

Postoji veliki broj čajeva za hemoroide, a najbolji je onaj koji će vama najviše odgovarati i dati vam brze rezultate. Možete spremiti čaj od đumbira, čaj od koprive ili čaj od nevena. Isto tako, možete kupiti gotov čaj za hemoroide Josif Pančić ili veliki broj drugih čajeva. Da vidimo onda koji su to sve čajevi koji mogu da vam pomognu kod mučnih i bolnih hemoroida.

Čaj od pirevine za hemoroide

Pirevina je korov, ali ima izuzetno lekovita svojstva za hemoroide. Čaj od korena pirevine, osim hemoroida, rešava probleme kao što su upale bubrega ili uvećana prostata.

Pirevina će umiriti bol i iritaciju  i sve ostale neprijatne simptome hemoroida koji se javljaju kod spoljšanjih i unutrašnjih hemoroida.

Stabljika pirevine je uspravna, sa pljosnatim, tankim , veoma uskim i pod prstima hrapavim listovima. Pirevina raste od 50 do 150 cm.

Kako da spremite čaj od pirevine

Biće vam potrebna jedna kašika čaja, koju ćete preliti sa 2 dcl hladne vode. Stavite da se čaj zagreje do ključanja i nakon toga ostavite da stoji pola sata. Nakon tog vremena procedite . Čaj za hemoroide od pirevine preporučuje se da pijete tri puta dnevno pre jela po 2 dcl čaja, bez šećera.

čaj za hemoroide prednosti

Čaj za hemoroide Josif Pančić

Čaj za hemoroide Josif Pančić napravljen je od cveta kamilice, kore krušine, pirevine , semena lana, herbe matičnjaka, hajdučke trave i lista kupine.

Sve ovo lekovito bilje koje ulazi u sastav ovog čaja za hemoroide, sadrži antrahinonske glikozide (frangulin A i B i glukofrangulin A i B), germakranolide, flavonoide, poliacetilene, triterpene, sterole, organske kiseline, seskviterpenske laktone, proteine, tanine, holin, peptide sa hemostiptičkim dejstvom, peptidne alkaloide, aminokiseline, karotenoide, glukozinolate, vitamin K, tanine i etarska ulja.

Svi aktivni sastojci ovog lekovitog čaja deluju na jačanje hemoroidalnih vena i mogu da zaustave krvarenje. Ublažiće i bol, iritaciju, peckanje i svrab, a u isto vreme omekšavaju stolicu, tako da je pražnjenje bezbolno i lakše.

Isto tako, ovaj čaj za hemoroide deluje i antisptično i protivupalno. Osim smirivanja simptoma koji prate hemoroide, ovaj čaj  se koristi za regulisanje stolice, za olakšanje varenja  i ublažavanje tegoba izazvanih hemoroidima.

Može se koristiti u kratkom vremenskom periodu dva puta na dan, po 200 ml čaja posle jela. Možete ga zasladiti šećerom ili medom. Ovaj čaj za hemoroide u trudnoći možete da pijete uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.

Kako da ga spremite? 

Biće vam dovoljna jedna velika kašika ove čajne mešavine, koju ćete preliti sa 200 ml hladne vode. Poklopite sud i zagrejte do ključanja. Nakon toga ostavite da stoji čaj sat vremena, procedite i uživajte u ispijanju.

U jednom pakovanju nalazi se 100 gr ovog čajnog miksa, koji će vam biti dovoljan za dve nedelje.

Amer čaj za hemoroide

Amer čaj za šuljeve, dokazano je da ostvaruje veoma dobre rezultate kod upale spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida.

Ovaj čaj sadrži bljutavi štir koji je bogat vitaminima, betainom, mineralima i biljnim proteinima. Osim hemoroida, ovaj čaj možete da pijete i kod upale bešike ili  bakterija u mokraći, kao što je escherichia coli i dr.

Amer čaj  najbolje je da se pije na svakih sat vremena po jedna šolja čaja – ovo važi ukoliko su se hemoroidi već pojavili. Čaj treba da se sprema po naznačenom uputstvu i nikako drugačije. Uglavnom, sve što vam je potrebno za spremanje ovog čaja jeste voda, kesica čaja, i na kraju med ili šećer ukoliko želite da zasladite.

Preventivno, preporučuje se da se čaj pije po 2-3 šolje čaja u toku jednog dana

Domaći čaj za hemoroide recept

Kao što smo i u uvodu rekli, postoji veliki broj domaćih čajeva koje možete sami spremiti  kod kuće. Dovoljno je da imate sušeno bilje i kao takvo da ga koristite za čaj za šuljeve.

Ukoliko ne znate kako da sami osušite bilje, evo malog saveta: bilo koju travku koju želite da koristite za čaj naberite za vas u potrebnim količinama. Biljke se nikada ne čupaju iz korena, već se seku makazama.Kada ste nabrali dovoljno za sebe, kod kuće osušite biljke su spremne za čaj. Čuvajte osušene biljke u staklenoj tegli.

Čaj od koprive

Čaj za hemoroide od koprive je veoma lekovit. Efikasno smiruje sve simptome koji prate hemoroide i smanjuje oticanje .

Kako da spremite ovaj čaj ? 

Prvo ćete staviti 250 ml vode da se kuva. Kada voda proključa, stavite jednu punu kašiku osušenih i usitnjenih listova koprive. Nemojte kuvati sa koprivom, već odmah sklonite sa šporeta. Sada poklopite i ostavite da čaj odstoji 20 minuta. Na kraju procedite čaj i pijte tri puta dnevno.

Čaj od kantariona za hemoroide

Za ulje kantariona sigurno znate da se efikasno koristi za tretman hemoroida, jednostavnim mazanjem kvržice. Međutim, i čaj od kantariona za hemoroide daje dobre, čak i odlične rezultate. Kantarion ublažava sve simptome kod upaljenih i bolnih hemoroida i podstiče njihovo brže zarastanje.

Za ovaj čaj biće vam potrebna jedna kašičica suvih i usitnjenih cvetova i listova kantariona. Prelijte cvetove sa 250 ml ključale vode, poklopite i ostavitite ih da stoje oko 10 minuta. Na kraju procedite i pijte tri šolje čaja dnevno.

Čaj od zove

Ako želite da spremite čaj za hemoroide od zove biće vam potrebna jedna kašika sušenih listova zove. Potopite listove zove u vrelu vodu i pustite da tečnost vri do deset minuta. Nakon toga dobro procedite čaj i pustite da se malo ohladi. Kada se čaj od zove dovoljno ohladio da možete da uživate u lekovitosti zove, popijte čaj sa ili bez šećera, kako više volite i kako je vama ukusnije.

Čaj od đumbira

Kada govorimo o hrani koju ne bi trebalo da jedete ukoliko imate problem sa hemoroidima, ljuta hrana i jako začinjena hrana se ne preporučuje.

Međutim, čaj od đumbira je dozvoljen. Đumbir ima dosta vitamina, vlakana, minerala i drugih hranljivih materija koje su potrebne vašem organizmu. Osim što ga možete unositi i kao hranu, najbolje je da ga koristite kao čaj za hemoroide.

Ovaj zdrav napitak blagotovran je za probavu i pravi se na jednostavan način. Sitno iseckajte koren jednog đumbira – ne treba vam više od  jedne supene kašike. Ako vam je lakše, narendajte koren đumbira, tako će još bolje đumbir pustiti svoje sokove. Ostavite tako narendan đumbir u šolju vrele vode i neka tako stoji do dvadeset minuta. Ovaj čaj za hemoroide od đumbira možete piti do tri puta na dan.  

Ova količina rendanog đumbira, kao što vidite biće vam dovoljna za jednu šolju čaju, a vama je potrebno da pijete najmanje dva puta više vode tokom dana.

Što više tečnosti je bitno za hemoroide, obzirom da je dobra hidriranost veoma važna kod bolnih hemoroida.

Lekovita mešavina čajeva za hemoroide

Ova lekovita mešavina sadrži veliki broj čarobnih i korisnih biljaka, koji vam mogu pomoći kod hemoroida. Kako bi napravili ovaj lekovit čaj protiv šuljeva, biće vam potrebno: kašičica osušenih listova koprive, tri kašike hajdučke trave, jedna kašičica pelina i dve kašike anisa. Pomešajte dobro sve ove sastojke u jednoj posudi. Za jednu šolju čaja za hemoroide potrebna vam je puna kašika ove lekovite mešavine.

Skuvajte jednu šolju vode, dodajte čaj i pustite da čaj odstoji petnaest minuta, a na kraju ga procedite. Savet: ovaj lekovit čaj za hemoroide ima najbolje dejstvo kada se pije pre obroka.

najbolji čaj za hemoroide

Čaj za hemoroide koji krvare

Postoji četiri stadijuma kroz koje prolaze hemoroide. Što je viši stadijum, simptomi su dosta teži. Na početku bolesti osetićete iritaciju, peckanje, svrab i neprijatnost. Pražnjenje za vas postaje veoma problematično i bolno. Bol je jako oštar i prolazi brzo baš kao i kako se javlja. Ozbiljniji simptomi mogu biti krvarenje i ono se može javiti i na samom početku.

Ukoliko je ovaj krvavi trag konstantan i pojavljuje se baš svaki put prilikom pražnjenja,  obavezno je da se javite lekaru. Ako sa lečenjem počnete na vreme i kod prvih simptoma postoje velike šanse da stanje držite pod kontrolom.

U ovoj fazi preporučuje se da slušate savete lekara, ali isto tako možete sve simptome i taj konstantan bol ublažiti uz pomoć čaja za hemoroide.

Time ćete sprečiti razvoj hemoroida u teže stadijume. Ono što prati većinu osoba koji imaju problem sa hemoroidima, jeste da ignorišu sve simptome – i to je ustvari najveća greška.

Trenutak, kada na njih obratite pažnju, oni već napreduju i tada simptomi postaju još teži i očigledniji. Bol, peckanje, iritacija prilikom vršenja nužde postaju svakodnevni, kao i krv u stolici. Kako biste se rešili svih ovih simptoma, kao i krvarenja, preporučuju se i sledeći čajevi za hemoroide.

Čaj  za hemoroide od divizme

Divizma je poznazta i kao verbаscum i najčešće se koristi u Meksiku kаo prirodni tretmаn zа hemoroide. Cvetovi i listovi divizme sаdrže tаnine koji vam efikasno pomаžu u sužаvаnju hemoroidalnog tkivа i zaustavljaju krvаrenje.

Čaj od divizme se priprema na isti način, kao i svi domaći čajevi za hemoroide koje smo prethodno spomenuli.  

Čaj za hemoroide od maslačka

Maslačak je veoma korisna biljka i može da se koristi za veliki broj zdravstvenih stanja. Efikasno reguliše stolicu, pomaže kod varenja i smanjuje sve simptome, kao što su bol, peckanje i iritacija.

Za ovaj čaj biće vam potreban jedan ili dva cveta, koja ćete potopiti u ključalu vodu i nakon deset minuta koliko treba da odstoiji da se ohladi, popiti caj.

Čaj od kostrike

Ovaj čaj se koristi kao lekovit čaj i lek za hemoroide. Ruskogenin, koji je glavni sastojak ove biljke, deluje antiinflamatorno. Treba da spomenemo da je i crni čaj veoma efikasan kod hemoroida.

Sprema se na isti način kao svi čajevi za hemoroide.

Čaj od ruzmarina za hemoroide

Čaj za hemoroide od ruzmarina deluje kao pravi prirodan lek. Za ovaj čaj od ruzmarina biće vam potrebno 3 do 4 g osušenih listova ruzmarina. Ove osušene listove poparite sa 250 ml proključale vode –  ostavite da stoji nekoliko minuta da se ohladi, pa tek onda prelite.

Ovaj čaj za hemoroide sprečava tvrdu stolicu, koju može da prati i krv, a time i mogući nastanak hemoroida. Takođe čaj za hemoroide od ruzmarina pomaže i kod tretmana postojećih hemoroida.

Čaj za hemoroide od ruzmarina pije se polovina šolje ujutru na prazan stomak, a polovina šolje uveče, pre spavanja.

Čaj od nevena za hemoroide

Zahvaljujući svom protivupalnom dejstvu, čaj za hemoroide od nevena se koristi za ispiranje spoljašnjih hemoroida. Na taj način će efikasno umiriti sve simptome, kao što su iritacija, peckanje, svrab i bol. Mast od nevena je takođe još jedan od  tretmana za hemoroide koji daje dobre rezultate i veoma je popularna.

Kako da spremite čaj od nevena?

Uzmite dve kašike osušenog cveta nevena i prelite sa pola litre ključale vode. Poklopite i ostavite da stoji od 15 do 20 minuta, a potom procedite. Ovim čajem svaku noć ispirajte spolja hemoroide.

Koji čaj piti za hemoroide

Kao što vidite, postoji veliki broj čajeva . Na vama je da probate i odlučite sami koji vam najviše odgovara, prija, i na kraju ono što je najbitnije čiji sastojci daju najbolje rezultate.

Međutim, pre nego što se odlučite za bilo koji , neophodna je konsultacija sa lekarom. I bitna stvar, ni jedan čaj za hemoroide neće vam pomoći, ukoliko ne promenite način ishrane i ukoliko niste fizički aktivni.

Starije osobe ili osobe koje imaju povrede, najbolje je da šetaju. Preporučuje se oko sat vremena šetnje svakog dana. Isto tako, obratite pažnju na to kako spavate. Najbolje je da spavate na boku, jer  tada telo ne vrši pritisak na hemoroide.