Ovo su uzroci proširenih vena! Stanite im na put!

Ovo su uzroci proširenih vena! Stanite im na put!

Imate proširene vene? A znate li kako uopšte dolazi do toga?  Trebalo bi da znate, da reagujete na vreme. Ovo su uzroci proširenih vena.

Ako imate iskustva proširenim venama,  znate kako ovo može biti neprijatan i uporan problem.  Koje vaše radnje su doprinele tome da one na vašim nogama nastanu i postanu upadljive? 

Proširene vene nastaju ovako…

Znate li kako funkcioniše kretanje krvi kroz vaše krvne sudove? Arterije i vene nemaju istu ulogu. Ako zamislite to kao saobraćaj, shvatićete da bi vrlo brzo došlo do nesporazuma i saobraćajne gužve kada bi se sva krv kretala istim putem. Zato su funkcije odvođenja i dovođenja krvi u srce podeljene.

 • Arterije vode krv iz srca do ostalih delova tela.
 • Vene vraćaju krv nazad u srce kako bi ona ponovo cirkulisala.

Kada su vene dovoljno elastične, one dobro rade svoj posao.

Problem sa proširenim venama nastaje onda kada vene izgube na elastičnosti i na funkcionalnosti. Usled toga, krv se zadržava u venama i sporije kreće prema srcu, noge otiču, vene se šire, a sve to najčešće bude vidljivo golim okom i nimalo privlačno za gledanje.

Ostaje vam samo da sve to lepo sakrijete ispod pantalona i suknji do poda i nadate se da će proći. Ili da nešto preduzmete.

Ukoliko ništa ne uradite po pitanju proširenih vena, one neće nestati, već će postati još šire, veće i izraženije. 

Iako se protežu duž celog našeg organizma mogu se javiti i na stomaku i na rukama, najčešće se javljaju proširene vene na nogama.

Zašto?

Radi se o sledećem:

 • U gornjem delu tela protok krvi do srca znatno potpomaže gravitacija i krv relativno lako siđe do srca.
 • U donjem delu tela vene rade kao pumpa da bi otpremile krv naviše ka srčanom mišiću.

Svakodnevne navike kao uzroci proširenih vena

Ako radite neke od ovih stvari, rizik od pojave vena na nogama je veći:

 • Pogrešne navike u ishrani. Nedovoljno svežih namirnica i previše masti i ugljenih hidrata učiniće mnogo štete vašem organizmu. Ne samo da su šanse da dobijete povišen holesterol, dijebetes ili arteriosklerozu povećavaju, već ni vaše vene nisu pošteđene ove pošasti. Ovakav način ishrane i preterivanje sa hranom dovode do povećane telesne težine, a to je samo dodatni teret i dodatni pritisak za vaše vene na nogama. Da, gojaznost i vene su povezani! Dodajte tome i previše začinjenu hranu i vaše telo će zadržavati vodu,a to oticanje dodatno će pogoršati simptome proširenih vena.
 • Previše sedenja. Možda ste čuli priče da sedenje sa prekrštenim nogama izaziva proširene vene. To nije dokazano i nije sasvim tačno. Zapravo, istina je sledeća.

Predugo sedenje u bilo kom položaju otežaće protok krvi od nogu do srca.

Usled toga, krv će se zadržavati u nogama, a vi vremenom dobiti proširene vene. Imate naviku da sedite ceo dan i da baš sve radite sedeći? Promenite je pod hitno!

Proširene vene uzroci

 • Previše stajanja svakako potpomaže da gravitacija učini svoje i vuče krv na dole. Ovo postaje teret za vaše vene tokom vremena  i one počnu da  gube ritam u toj bitci sa silom gravitacije. Krv se sve više zadržava u njima i one se šire ne bi li se prilagodile većem obimu krvi u njima.
 • Kontraceptivne pilule. Da li ste znali da uzrok proširenih vena na nogama možda kontracepcija koju koristite?  Tablete za kontrolu rađanja su povezane sa dubokom venskom trombozom, odnosno stvaranjem ugrušaka i zgušćnjavanjem krvi , što dovodi do njenog sporijeg kretanja i do prošrenja vena . Ove pilule sadrže estrogen  i progesteron koji utiču na opuštanje venskih zidova.
 • Prekomerno izlaganje toploti. Sigurno već znate da se mnoge stvari na toploti šire. Isto je i sa krvnim sudovima. Ukoliko se previše izlažete toploti, bilo da je to vreme provedeno u toploj vodi, solarijumu, suncu ili u sauni, povećavate šanse da dobijete proširene vene na nogama. Evo detalja kako su povezani toplota i proširene vene.
 • Pušenje. Duvanski dim se smatra nezdravim iz mnogo razloga. I na kutiji vas upozoravaju na opasnosti od pušenja. Nikotin izaziva zavisnost, a katran se taloži na zidovima krvnih sudova. Upravo se tu nalazi opasnost od lošeg uticaja na vene. Stručnjaci upozoravaju da se među onima koji imaju problema sa venama prvenstveno ima pušača.
 • Hroničan zatvor. Drugačije, hronična opstipacija. To je stanje pri kome stolica teže prolazi kroz analni otvor. Može trajati i više dana, čak i po nekoliko nedelja. Zbog previše naprezanja, stradaju vene na analnom otvoru. One otiču i stvaraju se takozvani hemoroidi.

Ovo su neke greške koje možda sami pravite, iako niste svesni da one imaju ovakve negativne posledice, posebno onda kada su u kombinaciji sa drugim faktorima. Ti drugi faktori su neki na koje je teško uticati. Njih morate jednostavno prihvatiti.

Ostali uzroci proširenih vena na nogama

Navike možete menjati, ali ovo ne:

Nasledni faktor. U velikom broju slučajeva, proširene vena su posledica genetskog nasleđa. Ukoliko je neko od bliskih članova porodice patio od ovog problema, imate veće šanse da to iskusite i vi na svojoj koži. Tačnije ispod nje.

Ravna stopala . Ovo nije nerešiv problem i za njih postoji adekvatna korektivna gimnastika. Dakle, ovo je faktor na koji može da se utiče. Onda kada ovaj korak izostane, nepravilan položaj tela postaje napor – kako za kičmu tako i za vene.

Činjenica da ste žensko. Prema dosadašnjim istraživanjima i statistikama, žene su sklonije ovom problemu nego muškarci. Na to utiču pre svega ženski hormoni, i ovo je faktor na koji ne možete uticati.

Starenje. Ovo je prirodan proces koji je neminovani, a koji sa sobom može doneti niz nelagodnosti, uključujući i proširene vene na nogama, posebno onda kada ste u menopauzi. Starenje generalno slabi ćelije u našem organizmu i smatra se da se posle 60-te godine života broj muškaraca koji pate od upaljenih i bolnih vena  izjednačava sa brojem žena koje imaju ovaj problem.

Trudnoća. Trudnoća se naziva drugo stanje iz mnogo razloga, a jedan je svakako transformacija tela. Dodatna težina tokom trudnoće je dodatni pritisak na vene u nogama. Osim toga, kako stomak raste, tako pritiska vene u karličnom predelu i sputava vraćanje krvi ka srcu. Krv se zadržava u nogama i eto proširenih vena. Da ne pričamo da i ovde hormoni igraju svoju ulogu. I da se  razumemo, nije da trudnoća dolazi s neba i da ne utičete na nju, ali nemate sasvim uticaj na to kako će ona uticati na vas .

Oslabljeni venski zalisci. Oni su jedan od najčešćih uzroka proširenih vena. Njihova uloga je da proslede svu krv koja putuje ka srcu. Ako nisu dovoljno razvijeni, dolazi do zadržavanja krvi. Samim tim, vene ostaju proširene usled tog nagomilavanja. Dakle, oslabljeni venski zalisci, to znači da je put krvi sužen. I ne može proći onolika količina koja je potrebna.

Uzroci proširenih vena kod mladih ljudi

Jedan od glavnih uzroka proširenih vena kod omladine je taj što se ne bave dovoljno fizičkom aktivnošću. Jaki mišići na nogama pospešuju aktivnije i efikasnije pupanje krvi. Ako stalno sedite, noge su neaktivne, a mišići nemaju dovoljno snage da obave ovaj proces. S toga, mladi se moraju baviti sportom.

Genetska predispozicija je takođe važna i kod mladih. Ako su roditeji imali u madosti proširene vene, onda je to i kod njih verovatno.

Profesije koje podrazumevaju stajanje takođe izazivaju veći rizik. Noge su neaktivne i pumpanje krvi je usporenije nego kod onih koji se kreću više.

stajanje kao uzrok proširenih vena

Pušenje i neuredan način života je kod mladih zastupljen, tako da se i to može smatrati jednim od uzroka proširenih vena.

Simptomi koje morate znati

Koje simptome proširenih vena ćete iskusiti zavisi od dela tela u kom se nalaze, kao i od stadijuma koji su dostigle. Postoje četiri stadijuma proširenih vena i svaki ima svoje simptome:

Prvi stadijum, koji podrazumeva povećanu vidljivost venskih krvnih sudova ispod površine kože. Cirkulacija i protok krvi su neometani, a najčešće nema ni bolova.

Drugi stadijum podrazumeva osećaj težine i naduevnosti nogu, kao i otečene noge, uglavnom u donjim delovima, a posebno oko zglobova nogu.

Treći stadijum podrazumeva veća proširenja krvnih sudova koja su vidljiva i koja mogu biti debljine i do jednog prsta.To može biti praćeno bolovima i grčevima, trnjenjem i nadutošću nogu.

Četvrti stadijum je već poodmakli stadijum u kojem je nedovoljna i loša cirkulacija izazvala promene na okolnom tkivu. Ovo tkivo atrofira, koža može da svrbi, da se ljušti, promeni boju, da se istanji (pri čemu kasnije može doći i do otvorenih rana) ili da zadeblja.

Dakle, u početku, proširene vene ne bole.

proširene vene simptomi

Kasnije, noge počnu da otiču i vene postaju upadljive, a kada se stvari pogoršaju, može doći do bolnih i neprijatnih posledica, mnogo složenijih od prostog oticanja nogu. Takve su na primer:

 • Čirevi, koji se mogu javiti usled dugotrajnog zadržavanja tečnosti u određenim područjima nogu
 • Krvni ugrušci koji se češće javljaju kada je u pitanju u upala unutrašnjih vena. Posebno je opasno ako oni doplutaju do srca.
 • Krvarenje  koje se dešava kod površinskih vena.  One jednostavno usled pritiska mogu da puknu i prokrvare.

U svim ovim slučajevima potražite savete lekara!

Kako sprečiti  proširene vene?

Ukoliko ste nasledili taj gen, može biti teško sprečiti proširene vene, ma koliko se vi trudili.

U ostalim slučajevima, promena načina života može mnogo pomoći, a  najviše onda kada postanete svesni problema na vreme. Evo kako možete pomoći sebi:

 • Vežbajte redovno da bi cirkulacija u vašim nogama funkcionisala normalno. Najbolje je da izaberete one vežbe koje aktiviraju rad nogu kao što je recimo vožnja bicikla.  Trčanje, šetnja i plivanje su takođe dobar izbor, a odlične su i ove vežbe za vene .
 • Isprobajte vežbe dr. A. A. Mikulina , ruskog akademika, koje su namenjene ovom problemu.Nisu teške! Potrebno je samo da stanete uspravno, podignete se na prste, ali tako da su pete samo 1 cm od poda, a zatim se naglo vratite u početni položaj, odnosno spustite pete na tlo, tako da udarite njima o pod. Super je što ij možete raditi bilo gde, kod kuće, na poslu, dok čekate autobus.
 • Tuširajte se mlakom vodom. Stojeći,umesto da provedete sat vremena potopljeni u toploj vodi.
 • Izbegavajte dugotrajno sedenje ili dugotrajno stajanje, onda  kada je moguće. Ponekad to posao zahteva od vas, ali ima situacija kada ste u mogućnosti da utičete na to, ali vas mrzi da se pokrenete ili niste dovoljno svesni problema. Ukoliko recimo provodite ceo dan sedeći, trudite se da na svakih pola sata ustanete i prošetate makar 2 minuta ili odradite neki zadatak u stojećem položaju. Recimo, ako treba da obavite telefonski razgovor, uradite to stojeći ili krečući se po prostoriji.

Navijte sat, jer kada ste preokupirani zadacima teško da ćete misliti na to da treba da ustanete. Može biti dosadno i iritantno, ali vaše noge će vam jednog dana biti zahvalne.

 • Smršajte. A ako vam treba neka dijeta, prednosti i mane istih možete naći na našoj strani koja se bavi mršavljenjem
 • Podignite noge u uspravan položaj da krv krene lakše prema srcu i to barem 2 puta dnevno po 15 minuta. Da, to nije izvodljivo kada ste na radnom mestu.

Zato kada dođete kući, dajte sebi oduška i odmorite u horizontali barem pola sata.

Proširene vene – lečenje

Uvek je bolje sprečiti uzroke proširenih vena nego lečiti. Lekarima se obično javljamo kada simptomi proširenih vena na nogama poodmaknu i postanu teret u životu. U zavisnosti od težine slučaja,  lekari vam mogu  preporučiti neku od sledećih terapija:

Nošenje kompresionih zavoja

 Ovo su elastični zavoji koji imitiraju elastičnost vaših vena i sprečavaju da se prošire tokom dugog stajanja. Dok nekima ova metoda prija, drugima je krajnje neudobna. Ovde je veoma važno da znate kako pravilno da namestite zavoj tako da kompresija bude jednaka na svim delovima noge. Osim što je malo komplikovan, ovaj metod estetski nije sjajno rešenje i sigurno vam neće pomoći da obučete suknju i pokažete svoje noge, a leti vam verovatno neće prijati dodatni sloj na vašoj koži.

Tokom hladnijih dana možete nositi čarape za vene koje imaju sličnu ulogu kao zavoji, a pri tome estestki izgledaju privlačnije, poput običnih ženskih najlon čarapa.  Tamnije boje mogu dobro zamaskirati vene na vašim nogama!

Kreme protiv proširenih vena

One  mogu doneti olakšanje onda kada vam se čini da vam noge bukvalno gore koliko su otečene. Ove kreme za vene uglavnom hlade i opuštaju, poboljšavaju cirkulaciju i sprečavaju stvaranje trombova i vremenom mogu da pomognu da se vidljive vene povuku. Naravno, ovo pod uslovom da pazite na sebe i trudite se da izbegavate faktore rizika. Pročitajte više o kremama za vene i njihovim prednostima!

Osim ovih metoda postoje i neka invazivnije metode lečenja proširenih vena na nogama koje vam mogu, a to su skleroterpija, laserska operacija, podvezivanje vena, laserska ili radiofrekventna ablacija vena i slično .

Pošto ima puno toga, o tome smo napisali poseban tekst – pa pročitajte sledeći tekst:

 Lečenje proširenih vena – izaberite metodu za sebe!

Proširene vene na nogama su, pored celulita, samo  još jedan estetski nedostatak na našim nogama koji može da nam naruši samopouzdanje. S obzirom da su žene podložnije ovom problemu i istovremeno imaju veću potrebu za ulepšavanjem, veoma je važno biti upoznat sa uzrocima proširenih vena na vreme. I one su samo još jedan dokaz koliko je važno da odvojite minut za sebe. To nije hir, nego potreba!