Čepići za hemoroide umiruju svrab i bol

Čepići za hemoroide umiruju svrab i bol

Autor:

Čepići za hemoroide služe kao lek za svrab i bol koji prati hemoroide. Kako se koriste i da li mogu biti od pomoći, saznajte sve u nastavku.

Hemoroidi ne predstavljaju bolest, ali sama njihova pojava može da vas poremeti u vašem svakodnevnom funkcionisanju. Najbitnija stvar kod hemoroida jeste higijena, koja podrazumeva pranje svaki put posle pražnjenja creva.

Pranje se vrši samo vodom, bez upotrebe bilo kakvih sredstava za čišćenje, kao što mogu biti sapuni ili kupke. Često pranje sredstvima koja sadrže jake sastojke za čišćenje može dovesti do oštećenja prirodnog hidro-lipidnog zaštitnog sloja na koži. Upravo, razlog zbog kog se javlja svrab i iritacija, jeste što se oštetila ova prirodna barijera i koža postaje osetljivija.

Ne samo što mora da se borite sa neprijatnim hemoroidima, već onda problem mogu biti i  upravo taj konstantan bol, peckanje i svrab.

Čepići za hemoroide mogu da se koriste kod unutrašnjih hemoroida. Bilo koje čepiće da odaberete, oni  se primenjuju ujutro i uveče. Pre upotrebe supozitorije za hemoroide, potrebno je dobro da operete analnu regiju čistom vodom.

Lečenje hemoroida uz pomoć čepića za šuljeve, odrediće vaš lekar – dakle, ne smete sami da započnete ili da prekidate terapiju.

Da vidimo kako se koriste, koji se čepići za hemoroide preporučuju kao najbolji i koja im je cena?

Čepići za hemoroide i način njihovog dejstva

Hemoroide najčešće prate simptomi kao što su bol, krvarenje, peckanje i svrab. Glavni sastojci čepića za šuljeve deluju na bolesno tkivo kod hemoroida, dok na zdravo tkivo nemaju uticaja.

Čepići protiv hemoroida stežu i zatvaraju male krvne sudove. Na taj način krvarenje će prestati, kao i peckanje i svrab. Osim toga, zahvaljujući čepićima, ubrzava se proces lečenja.

Čepiće za šuljeve treba da koristite po naznačenom uputstvu, jer u suprotnom neće imati željeni efekat.

Ukoliko nije drugačije naznačeno, čepiće ćete koristiti po jedan i to  2 do 3 puta na dan. Nakon poboljšanja simptoma, uz konsultaciju sa lekarom, lečenje možete da nastavite sa jednim čepićem protiv hemoroida dnevno.

Koriste se vrlo jednostavno tako što ćete umetnuti jedan čepić direktno u rektum ujutro i uveče. Tokom dana, koristićete samo po potrebi, nakon pražnjenja creva.

Nemojte da vas uplaši ukoliko primetite promenu boje odeće ili na donjem vešu, obzirom da se čepići za hemoroide tope. Možete da nosite dnevni uložak, kako biste osigurali da vam veš ostane čist.

Može da se desi da zaboravite da stavite supozitorije za hemoroide, ali nema potrebe da brinete. U redu, preskočili ste, ali dalje nastavite prema propisanom intervalu.

Trajanje lečenja će odrediti vaš lekar, što znači da lečenje čepićima za hemoroide, ne smete samonicijativno prekinuti, kao ni da menjate dozu.

Ukoliko imate bilo kakvu nejasnoću ili osetite poboljšanje pre nego što vam je lekar rekao da treba trajati lečenje, morate se konsultovati sa lekarom. Ukoliko je došlo do predoziranja, takođe se konsultujte sa svojim lekarom.

Upotreba čepića za hemoroide

Čepići protiv hemoroida služe za uklanjanje unutrašnjih hemoroida, bez obzira da li se radi o akutnom ili hroničnom stadijumu. Čepići veoma brzo ublažavaju bol i pritisak, smanjuju iritaciju i svrab, ojačavaju cirkulaciju i jačaju oslabljene hemoroidalne vene. Na kraju pravilna upotreba čepića za hemoride dovodi do njihovog potpunog povlačenja.

Kao najbolji sastojci čepića za šuljeve, preporučuju se da budu prirodni, bez ijednog veštačkog ili hemijskog dodatka.

Sastojci treba da imaju jako protivupalno dejstvo, koji bi svojim direktnim delovanjem na hemoroide, brzo ublažili pritisak i bol.

Hemoroidi se povlače kao posledica delovanja čepića protiv hemoroida na oslabljenu hemoroidalnu venu – i na taj način ojačavaju trajno, pospešujući cirkulaciju. Dakle, čepići se upotrebljavaju kod unutrašnjih hemoroida i imaju određen način korišćenja.

Neželjeni efekti mogu da budu peckanje ili svrab, a u nekim slučajevima treba da prekinute upotrebu, uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.

Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lekovi, čepići za šuljeve mogu da izazovu nuspojave, ali nije uvek slučaj i ne kod svakog ko ih koristi. Nuspojave i reakcije se javljaju na mestu primene i prate ih svrab, peckanje ili opšta neprijatnost. Mogu se javiti i druge promene, kao što su :

Poremećaji kože i potkožnog tkiva

Vrlo retko – u nekim slučajevima mogu da se pojave kontaktne alergijske reakcije preosetljivosti. To se manifestuje kao upalno crvenilo kože sa stvaranjem plikova uz konstantan i uporan svrab. U tom slučaju treba da prekinete lečenje čepićima za hemoroide.

Poremećaji imunološkog sistema

Vrlo retko, ali zabeleženi su pojedinačni slučajevi alergije koja se pojavila na  celom telu – npr. bolno oticanje kože i potkožnog tkiva, kao i anafilaksija. Takođe, i u ovom slučaju je potrebno da prekinete lečenje i da se konsultujete sa lekarom.

Ukoliko imate navedene nuspojave ili ukoliko vam se javlja opšta nelagoda i na samu pomisao o korišćenju čepića za hemoroida, bitno je da znate da ovo nije jedini način lečenja, već i da postoji alternativa.

Najbolje rešenje za vas je da koristite lagane kreme za hemoroide, koje se sasvim jednostavno koriste, površinskim razmazivanjem, bez umetanja bilo čega u analni deo. Kao i kod čepića, budite sigurni da kreme za hemoroide koje kupujete budu prirodne, bez veštačkih sastojaka.  Još jedna prednost kreme leži u tome što se ona može koristiti jednako i kod unutrašnjih, tako i kod spoljašnjih hemoroida.

supozitorije za hemoroide

Ko ne bi trebalo da koristi čepiće protiv hemoroida

Ove supozitorije za hemoroide ne mogu baš svi da koriste. Nemojte da koristite čepiće, ukoliko ste:

  • preosetljivi na bilo koji sastojak čepića za hemoroida
  • ukoliko ste trudni ili dojite

Međutim, ovde treba napomenuti da nema dostupnih istraživanja o primeni čepića za hemoride tokom trudnoće, pa se iz tog razloga preporučuje da se konsultujete sa lekarom pre njihove upotrebe.

Takođe, ukoliko dojite, konsultujte se sa lekarom, ali isto ne postoje istraživanja i nije poznato da li se izlučuju aktivni sastojci u majčino mleko.

Najbolji čepići za hemoroide

Svakako, za vas može da bude zbujunjuće kako sada izabrati najbolje čepiće i uopšte u čemu je razlika. U suštini, nema razlike – njihova upotreba je ista, bez obzira ko je proizvođač. Jedina razlika kod čepića za hemoroide ogleda se u sastojcima, kao i u broju čepića u samom pakovanju – svakako i na kraju, razlika je u ceni. Izdvojili smo nekoliko čepića za hemoroide koji se, pa možda i najčešće koriste.

Faktu čepići za hemoroide

Faktu čepići za hemoroide koriste se za lečenje unutrašnjih hemoroida. Ovi čepići se koriste 2 do 3 puta na dan – ujutru i uveče i ukoliko je potrebno nakon pražnjenja creva. Kada primetite prve rezultate i promene, smanjićete upotrebu, uglavnom na jedan čepić dnevno, ali uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.

Primetićete vremenom kako se povlače svi simptomi koji prate hemoroide, i na kraju, kako se u potpunosti povlače i hemoroidi.

Kantarion čepići za hemoroide

Kantarion čepići, osim kantariona, sadrže i kamilcicu, gavez, plod divljeg kestena, neven, tako da su ovi čepići protiv hemoroida u potpunosti prirodni. U pakovanju se uglavnom nalazi 10 čepića, tako da će vam jedno pakovanje trajti od 4 do pet dana.

Zbog čega se koristi kantarion kod čepića za hemoroide?  Kantarion ima antiupalno, antiseptično, analgetičko, sedativno i epitelizirajuće dejstvo – pa se upravo zbog toga najčešće koristi ne samo kod opekotina, već i kod čireva i hemoroida.

Kamilica kao sastojak ispoljava ulkusprotektivno, antiseptičko, antiflogističko i fungicidno delovanje.

Ekstrakt semena divljeg kestena se zbog visokog sadržaja escina, najviše koristi kod proširenih i varikoznih vena, kao i kod hemoroida. Upravo se može koristiti kao melem i preporucuje se kao najbolji tretman kod proširenih vena.

Koren gaveza je adstrigens i hemostiptik i pomaže kod zaceljivanje rana i razmene materija u ćelijama. Upravo zbog ovoga se koristi kod hemoroida, posebno kod onih koji krvare i koji su dugo upaljeni.

Čepići od kamilice

  Čepići do kamilice u kombinaciji sa svim ostalim sastojcima efikasno otklanjaju otok, bol i svrab, dok u isto vreme povećavaju otpornost zidova krvnih sudova .

Koriste se dva puta dnevno, najbolje je da to bude uveče i ujutru. Koristi se jedna supozitorija za hemoroide koja se stavlja duboko u rektum posle stolice. Prethodno ćete čepić istisnuti iz plastičnog uloška.

Tretman lečenja čepićima od kamilice najčešće traje od 5 do10 dana. Ukoliko se javi krvarenja iz anorektalnog predela ili se jave neko neubičajene reakcije, konsultujte lekara.

Čepići od svinjske masti za hemoroide

Svinjska mast se pokazala kao izuzetno delotvorna kod mnogih zdravstvenih problema, čak se može koristiti i u esteske srvhe.

Prednost svinjske masti je upravo u tome što je možete iskoristiti za bolne hemoride i upotrebiti kao čepiće za hemoroide. Evo kako ćete napraviti svoje domaće čepiće protiv hemoroida:

Čepići od svinjske masti i čuvarkuće

Sameljite čuvarkuću i dobro je pomešajte sa svinjskom mašću. Kada ste dobili kompaktnu smesu, lepo ih oblikujte i napravite čepiće, a potom ih zaledite. Ovako spremljene domaće čepiće možete da koristite na isti način kao i one kupljenje. Najmanje tri puta dnevno nakon pranja umetnite čepiće.

Evo još jednog predloga kako možete da upotrebite svinjsku mast za hemoroide:

Maslačak i svinjska mast

Biće vam potrebno pola kilograma neslane svinjske masti, koju treba da  zagrejete do ključanja. Kada mast bude bila vrela, dodajte 40 svežih cvetova maslačka i ostavite još par minuta na ringli da vri. Promešajte ih i sklonite sa ringle.

Tako spremljenu smesu, ostavite i posudu poklopite. Ostavite da stoji tokom noći na sobnoj temperaturi. Sutra, ovu  smesu malo zagrejte, tek toliko da je možete procediti. Sipajte smesu u odgovarajuću posudu. Koristite ovaku spremljenu mast nekoliko puta na dan, blagim trljanjem na bolno mesto.

čepići protiv hemoroida

Šta kažu isksutva za čepiće za šuljeve

Ljudi uglavnom vole da podele svoja isksutva, pa je tako i sa čepićima za hemoroide. Što se tiče iskustava, i sami možete da predpostavite da su različita i da svaka osoba reaguje drugačije. Ukoliko nekome nisu pomogli, ne znači da neće ni vama. Lečenje predstavlja individualni proces, pa samim tim, kao što smo spomenuli prethodno neophodno je da se posavetujete sa lekarom, kako biste dobili najbolje upute.

Mira je rekla da je sama pomisao da stavlja čepiće u rektum dovelo do neprijatnog osećaja. Sama pomisao na bolne hemoroide sve vreme i jos da koristi čepiće, nije bila sigurna kako će podneti čepiće protiv hemoroida. Inače, nema čest problem sa hemoroidima, tako da je tražila neko lakše rešenje, koje nije zahtevno za korišćenje, kao što su za nju čepići. Otkrila je kremu za hemoroide i shvatila je da je to jednostavniji način da reši svoj problem, a osim toga krema joj pomaže i kod spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida. Promenila je svoju ishranu i prilagodila je ishrani za hemoroide, tako da je sada zadovoljna.

Vera ima česte probleme sa hemoroidima. Koristila je čajeve za hemoroide, koji su joj ublažili simptome, ali se hemoroidi nisu povukli. Nakon toga, mazale je mast za hemoroide i onda su se povukli na kratko i na kraju je probala sa čepićima. U početku joj je bilo jako neprijatno i nezgodono da ih koristi, ali je bila uporna. Onda je primetila da na donjem vešu ostaje mastan trag, pa je morala i o tome da vodi računa, što joj je bila posebna briga. Ali kaže da su za to vreme koliko ih je koristila dali rezultate. Međutim i dalje traži rešenje, neko jednostavnije i prirodnije i nada se da će otkriti pravu kremu za hemoroide.

Jovani su se hemoroidi pojavili jednom i bili su veoma bolni. Nije mogla da ustaje iz kreveta i danima se borila i sa peckanjem i upornim svrabom. Obzirom i da njena majka pati od hemoroida, posavetovala je da proba sa čepićima za hemoroide. Koristila ih je tada i kaže da su se povukli u roku od deset dana. Savetuje svima da probaju – kaže da jeste malo nezgodono, ali ako vam daju rezultate, onda su čepići prava stvar za vas.

Cena čepića protiv hemoroida

 S obzirom da postoji veliki broj proizvođača koji prodaju čepiće za šuljeve, njihova ponuda se i razlikuje u ceni. Kod nekih pakovanje sadrži 10 čepića, dok drugi nude malo veće pakovanje od 15 komada.

Možete ih potražiti u svim bolje opremljenim i snadbevenim apotekama, a cene se kreću od 1000,00rsd, pa i do dva puta više za jedno pakovanje. Ako uzmete u obzir da se koristi tri čepića na dan, a da lečenje traje do deset dana, znači da vam je potrebno 30 čepića, što ovu prethodno spomenutu cenu uvećava za tri puta.