Pravilna ishrana kod hemoroida vodi vas do izlečenja

Pravilna ishrana kod hemoroida vodi vas do izlečenja

Autor:

Ishrana kod hemoroida sprovedena na adekvatan način, vodi vas do izlečenja. Otkrijte koja je hrana za hemoroide poželjna, a koja je zabranjena .

Hemoroidi nisu veliki zdravstveni problem, ali ipak trebalo bi da vodite računa o ishrani.

Ishrana kod hemoroida treba da bude drugačija, sa dosta tečnosti, voća, bez jako ljute i začinjene hrane.

Postoji hrana koja utiče na opstipaciju, što otežava pražnjenje, i samim tim pravi još veći problem sa hemoroidima. Pravilna ishrana može da ublaži sve simptome koji prate hemoroide, kao i da spreči njihovo ponovno javljanje.

Ne samo što ćete smiriti upalu, bol i iritaciju, već ćete svoj organizam navići na zdravu ishranu. Ishrana kod hemoroida nije rigorozna, ali ipak ima ograničenja.

Ako želite da vam život bude bez bola, onda bi stvarno trebalo da shvatite ozbiljnost pravilne ishrane kod hemoroida i fisure.

Hrana za hemoroide

Ako vam je za malu utehu, problem sa hemoroidima ima veliki broj ljudi i baš zbog toga predstavljaju jednu od najčešćih bolesti koja je javlja kod odraslih ljudi.

Ne postoji osoba koja makar jednom u životu nije patila od neprijatnih hemoroida. Hemoroidi mogu biti unutrašnji i spoljašnji, kada se nalaze na analnom otvoru.

Faktori su razni, a najčešće do njihove pojave dolazi usled stresa, slabe fizičke aktivnosti, trudnoće i naravno, na kraju nepravilne ishrane. Simptomi hemoroida su  bol, peckanje, iritacija ili svrab.

Kada budete promenili ishranu, kod hemoroida primetićete vidljive promene. Svi neprijatni simptomi će se povući. Da vidimo onda koja se hrana preporučuje kao ishrana kod hemoroida.

Integralne žitarice u ishrani kod hemoroida

Integralne žitarice su cela i neobrađena zrna, koja baš kao takva čuvaju sve hranljive materije, kao što su vlakna.

Najbolje je da u svoju hranu za hemoroide unosite cela pšenična zrna, proso, ječam, raž, zob, kukuruz, smeđ pirinač, divlji pirinač, heljdu i kinou

Voće i povrće u ishrani kod hemoroida

Prednost svežeg voća i povrća ogleda se u tečnosti koja pomaže stolici da lakše prođe kroz creva. Isto tako, otklanjaju sastojke iz druge hrane koji stvara opstipaciju.

Najbolje voća za ishranu kod hemoroida jesu lubenice, jabuke, grožđe, kupine, banane i maline. Što se tiče povrća, pre svega se misli na zeleno, lisnato povrće, kao sto je kupus, spanać, kelj, zelena salata i blitva, kao  i mahunarke (pasulj, boranija i grašak).

Kiseli kupus kao ishrana kod hemoroida

Da li ste znali da je kiseli kupus jedina prirodna namirnica kojoj se kiseljenjem povećavaju nutritivna svojstva?

Kiseli kupus je odličan izvor kalijuma, sumpora, gvožđa, bakra i magnezijuma. Enzimi iz kiselog kupusa ubrzavaju varenje.

Kiseli kupus možete jesti i kao salatu. Vemenom ćete primetiti kako se svi simptomi povlače.

Mlečni proizvodi kao ishrana za hemoroide

Što se tiče mlečnih proizvoda, najbolja ishrana kod hemoroida su jogurt i kefir. Trebalo bi da kupujete organske mlečne proizvode. Ukoliko nemate nekoga na selu, potrudite se da na pijaci ili u marketu nađete isključivo organski jogurt i kefir.

Kao takvi, oni su, ne samo najkvaltetniji, već i najdelotvorniji za sistem organa za varenje i formiranje stolice. Veoma brzo primetićete prve rezultate, i uspešno rešavanje problema sa hemoroidima.

Prirodne nezasićene masne kiseline

Zdrave masnoće podmazuju creva, što znači da će vam defekacija biti olakšana bez  naprezanja. Zdrave masnoće smiruju upalu kod hemoroida i osećaj peckanja.

Trans masti su veoma teške za obradu i lako mogu da izazovu upale intestinalnog trakta. Ukoliko trans masti budu izložene visokim temperaturama, još teže ih je razložiti.

Dejstvom nezasićenih masnih kiselina smanjuju se posledice upale, a u isto vreme jačaju krvni sudovi i na kraju smanjuju se šanse za ponovno javljanje hemoroida.

Kako maslinovo ulje utiče na hemoroide?

Čisto maslinovo ulje je odličan izvor korisnih lipida, koje čuva sistem organa za varenje, kako bi ostao u savršenom stanju. Ukoliko budete koristili maslinovo ulje, više neće biti mučenja kod tvrde stolice. U isto vreme, eliminisaćete sve simptome, kao što su iritacija, peckanje i bolni hemoroidi.

Tekstura ovog ulja pomaže hrani koju jedete da lagano ’’sklizne’’ kroz debelo crevo i izađe napolje sa lakoćom, bez napora i naprezanja.

Uz pomoć maslinovog ulja, imaćete redovne stolice i tako sprečiti zatvor, i najbitnije brzo se rešiti hemoroida.

Laneno seme za ishranu kod hemoroida

Najznačajniji sastojak semena lana jeste sluz, koja se ispušta u dodiru sa vodom. Laneno seme je najbolje unositi mleveno.

Sluz iz semena lana povoljno deluje na vaš gastrointestinalni sistem. Na taj način vezuje toksine iz organizma i izbacivanje je sa lakoćom. Laneno seme eliminiše dugotrajan zatvor i u isto vreme ublažava tegobe koje izazivaju hemoroidi. Ishrana kod hemoroida mora da sadrži i laneno seme.

Značaj vode za hemoroide

Ukoliko želite da ublažite sve simptome hemoroida, preporučuje se veliki dnevni unos tečnosti, pre svega vode. Ako postoji mogućnost, najbolje je da pijete izvorsku vodu.

Dneni unos vode je do 2l na dan. Uz pomoć dovoljne količine vode, omekšava se stolica i lakši je sam čin izbacivanja. Neće biti potrebe za naprezanjem.

zabranjena hrana kod hemoroida

Vlaknasta hrana protiv hemoroida

Vlakna  imaju važnu ulogu kod efikasnog uklanjanja nepoželjnih sastojaka iz hrane koju ste uneli, putem čišćenja digestivnog trakta.

Nećete imati nikakav napor prilikom izbacivanja stolice. Vlakna efikasno regulišu zapreminu stolice, dok u isto vreme podstiču normalne kontrakcije mišića, i nema naprezanja prilikom pražnjenja.

Medjutim, kod unosa vlakna u organizam trebalo bi da budete oprezni.

Prevelik unos, jednako i kao mali unos vlakana  može biti štetan za organizam. Da ne biste dolazili u zabunu, preporučen dnevni unos je 20-35g. U ovoj gramaži, na efikasan način održavate zdravu crevnu floru.

Ishrana kod hemoroida u velikoj meri moze ubrzati vaš oporavak . Zato su vlakna od izuetnog značaja kada govorimo o hrani za hemoroide.

Vlaknasta hrana protiv hemoroida reguliše varenje i omekšava stolicu. Na taj način nema naprezanje prilikom pražnjenja,  koje direktno utiče na pojavu hemoroide.

Još jedna velika prednost kod vlaknaste hrane p što se smanjuje mogućnost njihove pojave u budućnosti.

Jabuke, šljive, kruške, kajisije i smokve spadaju u grupu voća sa velikom količinom vlakana. Ukoliko želite da rešite problem hemoroida, u svoj dnevni unos treba da ubacite ove voćke. Vlakna ublažavaju sve simptome, kao što je svrab, peckanje i krvarenje hemoroida.

Jedite celo voće, umesto voćnih sokova. Ovo je od najveće važnosti, jer se velika količina vlakana nalazi upravo u samoj kori.

Banane i hemoroidi

Banane se smatraju dobrom hranom za hemoroide. Međutim kada ih birate, vodite računa da budu što zrelije. Možete ih mešati sa toplim sojinim mlekom, i neće biti bola prilikom izbacivanja stolice.

Orašasti plodovi kao dobra ishrana kod hemoroida

Orašasti plodovi se takođe preporučuju kao dobra hrana za hemoroide, posebno bademi, jer su veoma bogati vlaknima.

Šta se još preporučuje kao hrana za hemoroide

 • Ishrana kod hemoroida podrazumeva više kupusa, spanaća, karfiola, brokolija, šargarepa, celera i krastavca. Pijte sok od rotkve – on smanjuje bol koji prate hemoroidi.
 • Cvekla sprečava pucanje kapilara – u sebi cvekla sadrži vitamine koji jačaju telo, kako bi se lakše izborilo sa svim teškim simptomima koji prate hemoroide.
 • Mahunarke – ali ne preterujte sa unosom, da ne bi došlo do nadimanja. Udeo mikroelemenata i proteina u pasulju i grašku je visok, a oni su upravo zaslužni za brzu regeneraciju oštećenih vena.
 • Kinoa je isto tako dobar izbor za vas  – zbog nutritivne vrednosti, veoma je popularna u ishrani kod hemoroida.
 • Proizvodi od kukuruznih mekinja vam mogu pomoći kod ublažavanja simptoma hemoroida, jer čak 79% ovog značajnog sastojka čine vlakna.
 • Sveže voće unosite minimum 5 puta na dan da bi se postigli dobri rezultati.
 • Chia semenke u sebi sadrže 34,4g vlakna – i smatraju se preporučenom hranom za hemoroide.
 • Ishrana kod hemoroida podrazumeva unos celog zrna žitarica organskog porekla –  a ako baš želite neko pecivo, onda koristite integralno brašno i izostavite kvasac.
 • Umesto krompira, jedite integralni pirinač.
 • Kod žitarica, unos treba da počne odmah ujutru – tada je proces probave najlakše podstaknuti. Možete ih jesti sa toplom vodom, medom ili jogurtom.

Ishrana posle operacije hemoroida

Ako ste operisali hemoroide, vi bi trebalo posebno i još više da obratite pažnju na ishranu. Za vas je vlaknasta hrana protiv hemoroida najbolje rešenje. Ova hrana će uticati na vaš brži oporavak.

Naprezanje i tvrda stolica biće prošlost za vas i smanjićete šanse da se hemoroidi ponovo jave.

Uz vlaknastu ishranu, treba da vodite računa i o tečnosti – minimum 2l vode na dan. Tako ćete izbeći nadimanje i pojavu gasova .

Između svakog obroka, pravite pauzu od  četiri sata, kako bi se sva hrana koju ste uneli, pravilno svarila i rasporedila po organizmu. Ishrana kod hemoroida nakon operacije ne razlikuje se previše, dakle ne zahteva neku određenu dijetu za hemoroide, ali zahteva rigorozniji jelovnik.

Možete koristiti i kreme za hemoroide koje će odatno olakšati proces zalečenja, a u isto vreme smanjiti mogućnost njihovog ponovnog javljanja.

Isto tako, možete da koristite i masti za hemoroide.

Zabranjena hrana kod hemoroida

Kao što postoji ishrana kod hemoroida koja se preporučuje, isto tako postoje namirnice koje treba da izbegavate. Određene namirnice mogu da pogrošaju vaš problem sa hemoroidima, a da toga niste ni svesni. Kada primetite prve simptome hemoroida, odmah redukujte ishranu.

Zato ćemo spomenuti svu onu hranu koja se smatra i treba da bude zabranjena hrana kod hemoroida.

Ishrana kod hemoroida podrazumeva manje masne hrane, jako začinjene, unos slanog i preslatkog. Hrana koja se teško vari, teže se izbacuje iz organizma.  Samim tim je proces proces defekacije teži, kao i način izlečenja.

 Prethodno smo naveli svu preoručenu hranu za hemoroide – kada budete isključili zabranjenu hranu kod hemoroida, lako ćete korigovati svakodnevni jelovnik.

I sami ste mogli da primetite koja hrana vam smeta, koja teško pada na želudac i stvara tvrdu stolicu. Sami već možete da odredite koju hranu treba da izbacite iz jelovnika.

Da vidimo onda spisak namirnica za koje su zabranjena hrana kod hemoroida.

Prerađena hrana je zabranjena hrana kod hemoroida

Prerađena hrana je puna nezdravih masti i soli, koja izazivaju zatvor. Slatkiši, brza hrana i dr. industrijski proizvodi, samo će da pogoršaju hemoroide.

Ako niste znali, unos ove hrane pojačava zapaljenje krvnih sudova – i tako se javljaju još jači simptomi i bolovi kod hemoroida.

Prerađene žitarice

Prerađenim žitaricama nedostaju vlakna, a setite se prethodno smo rekli, koliki je značaj vlakanaste hrane kod hemoroida. Prerađene žitarice se dugo talože u stomaku, stvarajući bol i zatvor.

Na kraju, posle konstantne loše hrane javiće se i hemoroidi.

Slana hrana je zabranjena

Ishrana kod hemoroida koji krvare ne treba da sadrži slanu hranu. Preslana hrana iritira rektalne vene i tako utiče na pojavu problema sa hemoroidima.

Pržena hrana je zabranjena hrana kod hemoroida

Pržena hrana izaziva bolnu defekaciju kod osoba sa hemoroidima. Pržena hrana je veoma teška za varenje, što usporava proces varenja i samim tim je otežano pražnjenje creva.

Začinjena hrana je zabranjena 

Kod preterano začinjene hrane nastalo oboljenje može da se zakomplikuje još više konzumiranjem začinjene hrane.

Kofein

Kofein sprečava kretanje stolice kroz debelo crevo. Ukoliko pijete mnogo kafe ili drugi napitak pun kofeina, uneta vlakna se stvrdnu i dolazi do zatvora. Dolazi do pojačanog protoka krvi kroz hemoroide, pogoršava se otok i javlja se bol kod pražnjenja creva.

Nezrelo voće

Prilikom kupovine voća, kao što smo rekli kod voća koje treba da unosite, kupujte samo i potpuno zrelo voće.

Telu je teško da obradi i izbaci suvišne delove nezrelog voća.

Slatko i hemoroidi

I evo nas, možda, kod onog najtežeg odustajanja hrane za pojedine, a to su slatkiši. Slatka hrana uzrokuje pojavu hemoroida, tako da bi trebalo da izbegavate da jedete slatku hranu u velikim količinima. Slatkiši utiču na pojavu zatvora, usled koga dalje dolazi do pojave hemoroida.

Hemoroidi ishrana i lečenja – saveti

dozvoljena hrana kod hemoroida

Kako biste smanjili šanse za pojavu hemoroida, osim ishrane, trebalo bi da se pridržavate i sledećih saveta:

 • Redovno vežbajte – ne moraju biti teške i naporne vežbe. Najbolje rešenje je šetnja ili joga.
 • Pravilno održavajte higijenu – posebno ako hemoroidi krvare. Morate redovno da perete iritirani deo.
 • Kontrolišite stres – skoncentrišite se na disanje – razmislite o meditaciji.
 • Koristite kreme za hemoroide
 • Nemojte koristiti laksative – oni izazivaju suprotan efekat – dijareja, nastala usled laksativa, još više pojačava bol i iritaciju.
 • Pitajte nekog da vas izmasira – to utiče na bolju cirkulaciju.

Mnoge osobe ne vole da pričaju o svom problemu sa hemoroidima. Budite otvoreni i pričajte, jer ukoliko zapustite hemoroide može doći do ozbiljnijih komplikacija.

Ukoliko ozbiljno povedete računa o vašoj ishrani kod hemoroida, oni se više neće javiti i vi ćete lako izlečiti simptome bolesnih i otečenih hemoroida, ukoliko se budu javili.