Unutrašnje vene i kako protiv njih

Unutrašnje vene i kako protiv njih

Autor:

Uklanjanje unutrašnjih vena je moguće, ali je veoma važno da se obratite lekaru na vreme. Otklonili smo brigu, pa sada možemo da vidimo koji su načini uklanjanja i smanjenja unutrašnjih vena.

Kada govorimo o lečenju unutrašnjih vena, govorimo o lečenju flebitisa.

Flebitis predstavlja upalu unutrašnjih vena.

 Najčešći problem kod ove bolesti jeste što su simptomi zapaljenja gotovo nepostojeći kod 50 % obolelih. Jako se teško otkrivaju, pa je zato i lečenje zahtevnije. Ono što može da bude veliki problem jeste otkidanje tromba. Kada se tromb „otkači“ iz zapušene vene , putem krvotoka može da dođe do plućne arterije. Na taj način može da izazove plućnu emboliju, koja je veoma opasna.

Ukoliko osetite jak bol u grudnom košu –  hitno se javite lekaru. Isto tako, svaka pojava bola, otoka, crvenila i osetljivosti na dodir zahteva dodatni oprez.

Unutrašnje vene lečenje

Upala dubokih unutrašnjih vena se javlja kada se u jednoj ili više dubokih vena u vašem telu, obično u vašim nogama, pojavljuje krvni ugrušak (tromb). Tromboza dubokih vena može uzrokovati bolove u nogama ili otok, ali se može pojaviti i bez ikakvih simptoma.

S druge strane može se razviti i duboka venska tromboza, u slučajevima kada se ne krećete duže vreme, kao što je nakon operacije ili nesreće, ili kada dugo ležite u krevetu.

Kod nekih osoba, koža koja se upalila postaje smeđa, posebno je osetljiva i puno lakše puca. To znači da su crvena krvna zrnca već prešla u kožu. Upalu vena nemojte olako da shvatate i nemojte misliti da možete sami rešiti problem. Na svaku, i na najmanju stvar mora da reagujete i da se javite lakaru.

Kada govorimo o lečenju unutrašnjih vena, postoje dve mogućnosti i to su tretman u kom se vene odstranjuju, misli se na oštećene vene, i drugi vid lečenja uz pomoć lekova koji rezređuju krv. Ukoliko na vreme otkrijete simptome, lečenje unutrašnjih vena će:

 • sprečiti rast ugrušaka
 • uspešno čete da izbegnete dugotrajne komplikacije, kao što je bol u nogama i otok
 • lečenje sprečava i buduće krvne ugruške

Često, lekovi i briga o sebi će vam mnogo pomoći, ali kao što smo prethodno rekli, možda će vam trebati operacija. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome koje opcije lečenja najviše odgovaraju za vas.

Krvni razređivači za unutrašnje vene

Ovi lekovi, koji se nazivaju i antikoagulansi, najčešći su tretman za unutrašnje vene. Oni mogu da zadrže krvni ugrušak i spreče nastanak novih ugrušaka.

Ukoliko ste u bolnici, vaš lekar vam može prvo dati heparin. Možda ćete morati da nastavite i kod kuće, jednom ili dva puta dnevno. Kada uzmete heparin, biće potrebno da uradite i krvnu sliku.

Takođe, možete uzimati i varfarin pilulu jednom dnevno, počevši dok ste još uvek na heparinu, a zatim obično u roku od 3 do 6 meseci ili duže. Dok uzimate varfarin, biće potrebno da redovno vadite krv kako biste bili sigurni da imate pravi iznos u vašem sistemu – premalo neće sprečiti ugruške, dok će previše biti opasno za krvarenje.

Ukoliko ste u drugom stanju, to morate reći lekaru, jer varfarin može da bude štetan za vas. U tom slučaju, moraćete da uzimate nešto drugo, to ćete videti u konsultaciji sa vašim lekarom.

Novija sredstva protiv zgrušavanja, poznata kao Xa inhibitori, rade isto kao i varfarin kod većine ljudi. Neće biti potrebe da radite krvnu sliku ili da menjate dozu.

Hirurgija kao rešenje za unutrašnje vene

Ukoliko prilikom uzimanja krvnih razređivača nema adekvatnih rezutata, biće potrebno u konsultaciji sa lekarom da uradite operaciju.

Najčešće se operacija izvodi uz pomoć metalnog uređaja, koji hvata krvne ugruške i sprečava ih da se kreću u delove tela gde mogu postati opasni i praviti problem.

U vrlo retkim situacijama, možda će morati da se seče ugrušak dubokih vena. Teška vrsta upale unutrašnjih vena, nazvana phlegmasia cerulea dolens, i ne reaguje dobro na druge vrste lečenja.

Gel za vene

Gelovi i kreme za vene vam mogu pomoći da smanjite simptome koji prate upalu unutrašnjih vena. Veoma se jednostavno koriste, i lako se razmazuju na mestima gde se vene nalaze.

Nežno masirajte sva mesta na kojima imate problem sa venama, počevši od stopala pa nastavite ka gore, ka srcu.

 

unutrašnje vene

Unutrašnje vene lečenje prirodnim putem

Postoji veliki broj sastojaka  koji vam mogu pomoći da ublažite simptome upale unutrašnjih vena. Najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom specijalistom pre upotrebe i korišćenja. Pa da vidimo koji su to sastojci.

Đumbir

Đumbir ima veoma značajnu ulogu kod lečenja unutrašnjih vena. Podstiče cirkulaciju krvi u arterijama i venama. Osim toga, može vam pomoći kod sprečavanja visokog holesterola.

U istraživanju 2013. godine objavljenom u časopisu Thrombosis Research, istraživači su otkrili da je đumbir efikasan inhibitor antitrombocitnih i COX-1 enzima.

Kako koristiti đumbir za uklanjanje unutrašnjih vena?

Pijte čaj od đumbira 2 ili 3 puta dnevno. Da biste napravili čaj, kuvajte 1 kašiku naseckanog đumbira u dve šoljice vode i pustite da kuva 10 minuta. Procedite, dodajte med za lepši ukus i pijte.

Možete takođe da žvaćete u isto vreme sveže kriške đumbira ili dodajte suv ili svež đumbir tokom kuvanja u vaše jelo. Alternativno, možete uzeti i tablete đumbira, ali samo nakon savetovanja sa lekarom.

Ljuta paprika

Ljuta crvena paprika je možda čak i najbolji razređivač krvi. Uspešno će sprečiti trombozu, a deluje kao prirodni analgetik.

Napomena: Trudnice ili dojilje trebalo bi da izbegavaju da jedu crvene paprike.

Jedite hranu bogatu vitaminom E

Vitamin E sadrži  antikoagulantna svojstva koja sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Circulation iz 2007, dodatak vitamina E može da smanji rizik od upale vena i kod onih sa prethodnom istorijom bolesti ili genetskom predispozicijom mogu posebno imati koristi.

Jedite hranu bogatu vitaminom E, kao što su orasi, bademi, lešnik, semenke suncokreta, maslinovo ulje, spanać, brokoli i avokado. Možete čak i uzeti dodatak, ali samo nakon konsultacije sa lekarom.

Kurkuma

Ovaj  začin takođe ima svojstva krvnog razređivača i može vam pomoći u poboljšanju cirkulacije. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Njegova protiv upalna svojstva pomažu da smanjite bol i otok.

Kuvajte ½ do 1 čajnu kašičicu kurkume u prahu u čašu mleka. Dodajte malo meda za bolji ukus. Pijte dva puta dnevno.

Riblje ulje

Riblje ulje ima omega-3 masne kiseline koje sadrže antitrombocitne osobine koje pomažu kod lečenja unutrašnjih vena. Pomaže kod sprečavanja arterijskih krvnih ugrušaka i pomaže pri razbijanju ugrušaka, potencijalno arterijskih i venskih.

Riblje ulje takođe vam pomaže da smanjite krvni pritisak i nivo holesterola. Dobri izvori omega-3 masnih kiselina su masne ribe, kao što su  losos, haringa i skuša. Jedite ove ribe nekoliko puta nedeljno. Biljni izvori omega-3 masnih kiselina uključuju semenke bundeve, semenke suncokreta i orahe. Druga mogućnost je da uzimate dodatak ribljeg ulja posle savetovanja sa lekarom.

Divlji kesten

Divlji kesten je  prirodni lek, pre svega  za proširene vene. Smanjuje upalne procese i povećava čvrstinu krvnih sudova. Takođe, divlji kesten uspešno  smanjuje propustljivost za tečnost, i na taj način smanjuje opterećenje venskih krvnih sudova.

Možete da spremite melem od divljeg kestena sa rakijom ili alkoholom.

Beli luk

Beli luk utiče na cirkulaciju krvi i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Takođe pomaže kod snižavanja krvnog pritiska. Jedite 2 do 3 čena belog luka svakodnevno na prazan želudac.

Druga mogućnost je da uzimate dodatak nakon savetovanja sa lekarom.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće za vene je još jedan veliki prirodni lek . Poboljšava protok krvi i cirkulaciju, čime se smanjuje zgrušavanje, kao i bol i otok. Dodajte 1 do 2 kašike jabukovog sirćeta u čašu vode. Dodajte malo organskog meda za ukus. Pijte  dva puta dnevno.

lečenje unutrašnje vene

Šta je upala unutrašnjih vena?

Upala vena je flebitis, a stanje koje uzrokuje upalu – tromboflebitis se odnosi na stvaranje krvnih ugrušaka. Flebitis može biti površinski, dakle odnosi se na površinske vene i duboki koji zahvata duboke vene. Obzirom da su duboke vene veće, može doći do stvaranja većih krvnih ugrušaka, koji mogu da se otkinu i da stignu do pluća.

S tim u vezi duboki flebitis je mnogo veći i ozbiljniji problem, jer krvni ugrušak koji stigne do pluća, može da dovede do plućne embolije.

Plućna embolija može ozbiljno da povredi vaše plućno tkivo i nekad može dovesti i do smrti.

Bol, crvenilo i otok  su neki uobičajeni simptomi upale vena. Upala vena ili flebitis ima mnogo uzroka, a neki od uobičajenih su:

 • poremećaj zgrušavanja krvi
 • lokalne traume ili povrede vene
 • proširene vene
 • dugotrajna vožnja, bilo da putujete kolima ili avionom
 • upotreba intravenskih katetera
 • period oporavka nakon operacije
 • dugotrajna nepokretnost, usled hospitalizacije
 • gojaznost, višak kilograma
 • intravenska upotreba droga
 • dugogodišnja upotreba cigara

Unutrašnje vene na nogama simptomi

Znakovi i simptomi upale unutrašnjih vena povezani su sa opstrukcijom vraćanja krvi u srce i uzrokuju vraćanje krvi u noge. Možda će se desiti da imate sve simptome ili možda da nemate ništa.

Krvni ugrušci u venama, najčešće se javljaju usled traume vena, što uzrokuje mali krvni ugrušak. Upala vene i okolne kože uzrokuju simptome slične bilo kojoj drugoj vrsti upale, na primer, crvenilo, otok i bol.

Često možete osetiti venu da je čvrsta, kao zadebljan kabl. Iako postoji upala, nema infekcije.

Ko je sve u opasnosti?

Postoji širok raspon ljudi koji su izloženi riziku od razvoja krvnih ugrušaka u unutrašnjim venama. Neki od faktora rizika uključuju:

 • Osobe koje dugo leže zbog bolesti ili povrede i dugotrajnog putovanja u automobilu ili avionu
 • Trudnoća
 • Pilule za kontrolu rađanja ili hormonska terapija
 • Pušenje
 • Rak
 • Gojaznost
 • Istorija bolesti u porodici ili genetska predispozicija za stvaranje krvnih ugrušaka

Unutrašnje vene na nogama preventiva

Sada, kada ste u potpunosti informisani o mogućim ozbiljnijim komplikacijama upale vena, pitate se da li se može sprečiti flebitis?

Postoji niz nekih mera, koje se mogu preduzeti kako biste sprečili nastanak upale vena, iako se ponekad upala ne može izbeći. Neke od tih mera uključuju:

 • da ostavite cigarete – pušenje ima štetan uticaj na vaše arterije
 • mobilizacija na vreme posle operacije
 • vežbe nogu za vreme dugog putovanja, bilo kolima ili avionom
 • higijena
 • vežbe
 • nošenje kompresivnih čarapa potrebne nakon upale vena, posebno dubokog venskog flebitisa ili pak zavoja za vene.

Ove mere smanjuju rizik od povratka flebitisa. Naravno, bilo da je reč o terapijskim ili preventnivnim merama, za to je potrebna konsultacija sa lekarom.

Uz propisane lekove, vaš lekar vam takođe može preporučiti podizanje nogu i nošenje kompresijskih čarapa kako bi se smanjili simptomi koji prate upalu unutrašnjih vena, poput otoka i bola. Vodite računa kako su čarape postavljene.

Takođe, možete da podignete uvek nogu kada odmarate, najmanje 3 do 4 puta dnevno 15 minuta  kako bi vam olakšale pritisak u venama. Kada podignete nogu, pobrinite se da podignete stopalo više od kuka.

Kod većine pacijenata koji su hospitalizovani i imaju ograničenu pokretljivost, može se ubrizgati niska doza razređivača krvi – heparin, ili drugi agensi, koji će dalje sprečiti nastanak krvnog ugrušaka.

Ova doza heparina, koja je preventivna, uglavnom je niža od doze koja se koristi za lečenje postojećih krvnih ugrušaka.

Da vidimo koje su još preventivne mere, kada govorimo o upali vena:

 • Izbegavajte nošenje uske odeće – ona može da ograniči protok krvi.
 • Pijte dosta tečnosti, kako bi vaše stanje unutrašnjih vena učinili lakšim
 • Ako putujete automobilom na daleki put, zaustavite se svakih sat vremena i prošetajte. Dok putujete avionom ili autobusom, pokušajte stajati ili povremeno pešačite u prolazu.
 • Koristite kreme koje vam efikasno mogu pomoći kod upale vena
 • Kada god možete, koristite stepenice
 • Izbegavajte dizanje teških stvari i bilo kakvog tereta
 • Ako ste gojazni, potrudite se da izgubite težinu.
 • Nastojte da držite krvni pritisak i holesterol pod kontrolom.
 • Ograničite potrošnju alkohola na jedno piće dnevno ili ga izbegavajte u potpunosti. Alkohol doprinosi dehidraciji.
 • Izbegavajte vruće kupke jer toplota loše utiče na vene.
 • Dok sedite, izbegavajte da noge držite prekrštene, jer to može da ograniči protok krvi
 • Nemojte zaboraviti da uzimate propisane lekove prema uputstvu svog lekara.
 • Odlazite na redovne preglede kod lekara, tako da vaš lekar uvek može da proceni vaše stanje

I za kraj vežbajte redovno redovno vežbanje je neophodno, kako biste smanjili rizik od krvnih ugrušaka. Umerena dnevna vežba pomaže kod poboljšanja cirkulacije krvi. Čak pomaže u borbi protiv gojaznosti, jednom od faktora rizika upale unutrašnjih vena.

Umesto da radite teške vežbe sa tegovima, pokušajte da se fokusirate na hodanje i blage aerobne vežbe. Pročitajte detaljno koje su dobre vežbe za vene!

Šetajte najmanje 30 minuta ili više, najmanje 5 puta nedeljno. Takođe, ustajte i hodajte na svaka 2 do 3 sata 10 minuta. Uživajte u plivanju, trčanju, biciklizmu i sličnim aktivnostima nekoliko puta nedeljno. Radite jednostavne vežbe za noge 15 minuta dnevno ujutro.

Ukoliko sedite duže vreme, često pomerajte noge da ne dobijete vene od sedenja.

Obratite se svom lekaru kako biste pripremili plan vežbanja koji odgovara vašem stanju.

Uvek protegnite noge dok sedite kako bi krv mogla stalno da se kreće u telu.