Zašto pucaju kapilari na nogama – rešavamo misteriju!

Zašto pucaju kapilari na nogama – rešavamo misteriju!

Vreme je da i vi znate zašto pucaju kapilari na nogama! Naišli ste na puno informacija i ne razumete zašto baš vama da se desi tako nešto? Evo odgovora.

Popucali kapilari na nogama su veoma nezgodan estetski problem koji stvara jako neugodan osećaj.

U nastavku ćemo podeliti sa vama važne informacije koje morate znati – zašto pucaju kapilari na nogama i šta sve može dovesti do toga.

Velika dilema vodi se i oko teme da li su ispucali kapilari na nogama bolest ili ne.

Rešavamo misteriju – ispucali kapilari na nogama nisu zdravstveni problem i nisu bolest nogu. Štaviše, oni se mogu veoma uspešno ukloniti.

Ono što je sigurno – jesu problem na nogama ali samo estetske prirode. Kada popucaju vide se ispod površine kože, a izgledaju kao krivudave crvene linije, zatim kao plavkaste mrlje, a mogu biti i u obliku razgranate paukove mreže.

Da bi kapilari mogli da se ukolne, moraju se znati pravi razlozi njihove pojave i uzroci koji su doveli do pucanja.

A ovo je važno iz jednog osnovnog razloga – na neke faktore se može uticati i sprečiti novo pucanje kapilara na nogama, a na neke nije moguće. Ali svakako se mogu smanjiti.

U ovom tekstu posvetićemo pažnju detaljima koji su povezani sa popucalim kapilarima, odnosno svim uzrocima i pojavama sa kojima su na bilo koji način u vezi.

Pomoći ćemo da lakše dođete do vašeg razloga i uopšte da znate zasto pucaju kapilari na nogama.

Popucali kapilari na nogama pojava

Popucali kapilari na nogama pojavljuju se na delovima tela gde je koža tanka, a izbijaju na površinu u obliku modro plave mrlje ili tankih krivudavih crvenih linijica.

Pojavljuju se pretežno na nogama, ali mogu se videti i na licu ili na grudima. Kapilari pucaju na butinama, gležnjevima, ispod kolena i na listovima.

Pojavljuju se više kod žena nego kod muškaraca, ali su oba pola podložna. Pored toga, ne izgledaju lepo.

Mogu se pojaviti u periodu između puberteta pa do nekih 40 godina. Ali, dešava se i u starosti zbog godina i prirodnog procesa starenja.

Ljudi se mahom uplaše, zabrinu i često paniče kada vide kako im noge izgledaju od popucalih kapilara. I slažemo se da je izgled zaista neprijatan, bolje reči loš i ružan.

Na kraju svakog lošeg puta mora postojati svetla tačka i nešto dobro. U ovom slučaju je to da ispucali kapilari na nogama nisu bolest i da ne postoji nikakav zdravstevni rizik.

Morate znati i sledeće!

Kapilari kao mali krvni sudovi ispod kože su veoma osetljivi i podložni spoljašnjim i unutrašnjim pritiscima. Zbog toga se veoma lako kidaju i pucaju.

Kada puknu taj trag koji izbije na povšinu kože izgleda kao mreža pauka.

Genetika, hormonske promene, godine, UV zračenje, problemi sa jetrom, način života….. sve ovo mogu biti razlozi zasto pucaju kapilari na nogama.

I važno pitanje…..

Da li stvarno znate šta su i zasto pucaju kapilari na nogama?

Šta su popucali kapilari na nogama?

Kapilari su najmanji krvni sudovi u telu. Veoma su tanki i krhki, a kada ispucaju izgledaju poput plavičaste modrice ili paukove mreže.

Ove vidljive promene na koži stvaraju veoma neprijatan osećaj i ruše lično samopouzdanje. Svaka žena će se složiti da se užasno oseća dok nosi kratke stvarčice ako zna da joj se po nogama vide šareni kapilari.

Baš zbog toga mnoge žele da ih sakriju i uklone. Ali, važno je ostati pribran i reći sebi da ispucali kapilari na nogama nisu merilo lepote i ogledalo fizičke privlačnosti.

zasto pucaju kapilari na nogama

Noge mogu biti lepe ako se pravilo neguju, paze i hidriraju, potpuno isto kao i ostali delovi tela. Dobra vest je da postoje kreme za vene koje svojim prirodnim sastojcima sigurno mogu pomoći da dobijete potpuni efekat.

Glavni razlog zasto pucaju kapilari na nogama je naslednost, tj. genetika. Ali i pored toga postoje mnogi drugi, ponekad i međusobno povezani.

Promene na koži zbog kapilara mogu nastati od nezdravog načina života, naročito ako su povezani sa nekom bolešću.

Da bi znali zašto su vama popucali kapilari na nogama, sagledajte široku i sveobuhvatnu sliku oko sebe i dobro razmislite šta bi sve mogao biti razlog.

Pođite od toga. Evo prilike da saznate više o tome.

Kako izgledaju ispucali kapilari na nogama

Kapilari kao najmanji, najkraći i najbrojniji krvni sudovi u telu služe da povezuju arterije i vene. Imaju veoma tanke zidove koji se sastoje samo od jednog sloja ćelija, čija je uloga veoma značajna.

Zidovi kapilara služe da kroz njih prođu kiseonik, šećer, voda, zatim lipidi, belančevine, kao i ostali vitamini i hranljive materije, pa da preko krvi stignu do ćelija tkiva.

Popucali kapilari ne zahtevaju lečenje i mogu da se uklone, za razliku od proširenih vena za koje je nekad potrebno lečenje jer su vrsta oboljenja krvnih sudova.

Popucali kapilari na nogama uzrok

Postoji više različitih faktora od cega pucaju kapilari na nogama, a to su unutrašnji i spoljašnji faktori. Na neke više možemo da utičemo kako bi se sprečilo dalje pucanje, a na neke manje.

Unutrašnji faktori su genetika, starost, hormonski poremećaji, bolest i slično, a spoljašnji su UV zračenje, pušenje, alkohol, dugo stajanje i ostalo.

U nastavku teskta pročitajte najčešće uzroke nastanka i saznajte zasto pucaju kapilari na nogama.

To su:

 • genetika,
 • starost,
 • hormonski poremećaji,
 • UV zračenje,
 • vrela voda,
 • način života – pušenje i alkohol,
 • gojaznost,
 • problemi sa jetrom,
 • naporan posao i dugo stajanje,
 • trudnoća,
 • cirkulacija,
 • ostalo – trauma na koži, udarci, operacije, depilacija i slično.

Genetika

Genetika je jedan od glavnih faktora od cega pucaju kapilari na nogama. Ako roditelji ili neko drugi u porodici ima ovaj problem, velike su šanse da će se nasledna tendencija nastaviti i preneti na nove porodične generacije, tj. na decu.

Ako vaši roditelji imaju problem sa ispucalim kapilarima, imate predispozicije za to i vi. Da bi sprečili širenje isprobajte ovaj prirodni recept sa divljim kestenom.

Starost

Kako starimo, koža postaje sve više tanja i manje otporna, kapilari sve slabiji i podložniji pucanju. To je naročito izraženo i primetno na tanjim i osetljivijim delovima tela, gde je koža nežna i osetljiva.

Koža prirodno sazreva i sa godinama gubi elastičnost i kolagen, osetljiva je i tanka, a to je jedan od razloga zasto pucaju kapilari na nogama.

Hormonske promene

Još jedan važan razlog zasto pucaju kapilari na nogama su hormonske promene. Jedan od perioda je pubertet kod dece, kada se pojavljuju i pubertetske bubuljice. Drugi je povezan sa menopauzom kod osoba srednjih godina.

Pucanje kapilara na nogama i nastanak proširenih vena dešavaju se kao reakcija na prilagođavanje tela novim hormonskim promenama, koje su zapravo šok za organizam.

Hormonske promene veoma utiču na telesne promene, tj. na kapilare i na vene. Periodi kada se to najviše dešava su adolescencija i posle puberteta, trudnoća, menopauza.

Hormonske terapije su još jedan faktor od cega pucaju kapilari na nogama, jer mogu da oslabe zidove krvnih sudova i da dovedu do kidanja.

Uzrok pojave popucalih kapilara i proširenih vena takođe mogu biti kontraceptivne pilule.

UV  zračenje

Izlaganje jakom suncu i UV zračenju jedan od je od bitnijih razloga zasto pucaju kapilari na nogama. UV zračenje može biti jako štetno za kožu, pa je preporučljivo umereno izlaganje suncu i boravak napolju u prijatnim popodnevnim časovima.

Ukoliko volite preplanuo ten i dugo sunčanje, nije pametno da izlažete svoje telo visokoj temperaturi. Ako su vam kapilari već ispucali ili ste veoma osetljivi samo ćete pogoršati izgled i stanje, jer će popucati još više.

Jako sunce i temperature dovode do širenja krvnih sudova, vena i arterija, a kao posledica toga dešava se pucanje kapilara.

I ne samo to! Preterano izlaganje suncu dovodi do sunčanice.

Obavezno koristite zaštitnu kremu od UV zračenja kada izlazite napolje po jakom suncu ili ukoliko planirate duže sunčanje.

Vrela voda

Pucanje kapilara na nogama može da se javi i zbog tuširanja vrelom vodom. Preporučljivo je tuširanje mlakom vodom, jer vruća širi krvne sudove i isušuje kožu, a jaka temperatura može čak dovesti i do širenja već popucalih kapilara.

Vrela voda isušuje kožu celog tela i lica, naročito ako se umivate vrućom vodom.

Ako volite da posećujete banje i termalne izvore, ali imate problem sa popucalim kapilarima, savetujemo vam da budete oprezni. Termalne vode jesu lekovite za lice i telo, odličan su izvor minerala i jako su zdrave.

Ali…..

Nije preporučljivo da provodite previše vremena u toploj vodi upravo iz već pomenutog razloga – topla voda širi krvne sudove i može dovesti do pucanja kapilara.

Način života

Osobe koje vode nezdrav način života i svakodnevno konzumiraju alkohol i cigarete, imaju veće šanse za pucanje kapilara na nogama.

Unošenjem alkohola i nikotina u organizam štetne materije se direktno unose i u krvotok, a već je poznato da su krvni sudovi povezani sa venama i kapilarima.

Gojaznost

Osobe koje pate od gojaznosti znaju koliko je nezgodno i koliko se novih problema može javiti. To je ozbiljan zdravstveni problem povećanog viška kilograma i često se dešava pucanje kapilara na nogama, kao posledica veće telesne težine.

Gojazne osobe mogu biti teške i po 40 kilograma više nego što bi to trebalo. Ukoliko se pređe granica kilaže, mogu da se jave još ozbiljniji problemi sa kapilarima, kao i problemi sa proširenim venama.  

Ukoliko imate višak kilograma razmislite o dijeti, kako biste na zdrav način regulisali kilažu i druge probleme.

Zbog velike težine tela stvara se veći pritisak na noge, samim tim i na proširene vene. Postoji mnogo prirodnih krema i melema koje su odlične za probleme sa kapilarima i proširenim venama.

Problemi sa jetrom

Bolesti jetre mogu izazvati razne probleme u organizmu, a popucali kapilari na nogama mogu biti jedan od simptoma ukoliko se pojave neke tegobe.

Naporan posao i dugo stajanje

Ukoliko se bavite napornim fizičkim poslom, dižete teret i teške stvari, velika je šansa da će se pojaviti ispucali kapilari na nogama.

Ako se bavite poslom koji zahteva konstantno kretanje, bez pauza za odmor, pucanje kapilara na nogama zbog umora i opterećenja je nažalost neizbežno.

Takođe, pojaviće se još jedan problem a to su otečene noge.

Isto je ako radite posao koji zahteva dugo i neprekidno stajanje u mestu, bez mogućnosti za kraći odmor.

Svaki posao gde se noge umaraju, koji zahteva dugo hodanje i napor može biti razlog zasto pucaju kapilari na nogama.

Još jedna prirodna mast koja je dobra za kapilare i vene je mast od gaveza.

Trudnoća

popucali kapilari na nogama u trudnoći

Pucanje kapilara na nogama se skoro uvek javlja ženama tokom trudnoće. Trudnice u sebi imaju višak estrogena i progesterona, zbog čega im telo proizvodi više krvi, a to dovodi do širenja kapilara.

Zbog težine, velikog stomaka i celokupnog opterećenja na noge i na karlicu stvara se jak pritisak, što je razlog zasto pucaju kapilari na nogama.

Ove prirodne obloge mogu pomoći sa svim problemima oko kapilara i proširenih vena.

Crkulacija

Ispucali kapilari na nogama mogu se pojaviti i zbog loše cirkulacije krvi kroz arterije i vene. Ukoliko je protok krvi povećan ili pak sa druge strane usporen, kapilari postaju vidljivi na površini kože.

Od cega pucaju kapilari na nogama – ostalo

Promene na koži izazvane pucanjem kapilara mogu nastati i zbog drugih razloga. Jedan od njih je operacija, odnosno hiruški zahvat, kada dolazi do pada imuniteta.

Da bi oporavak bio brži neophodno je obogatiti ishranu zdravim i hranljivim namirnicama.

Magnezijum u hrani je izuzetno značajan za celokupno naše zdravlje i izgled, a može se nadomestiti kroz voće, povrće, žitarice, orašaste podove i drugu hranu.

Takođe, mogu se pojaviti zbog udaraca ili povreda, koji smanjuju otpornost kože pa izgledaju nalik modrici.

Još jedan razlog može biti i depilacija voskom, naročito ako je agresivna i bolna. Čupanje dlaka može da izazove pucanje kaplara na nogama, naročito u predelu gležnjeva, gde je koža nežna i izuzetno osetljiva.

Popucali kapilari na butinama

Butine su veoma oseljive i zbog toga na njima često pucaju kapilari. Pojavljuju se i na unutrašnjm delu noge, a često se vide i ispod kolena.

Kao najčešće razloge zasto pucaju kapilari na nogama, odnosno na butinama, izdvojićemo: naslednost, stajanje, naporan rad, trudnoća, UV zračenje, kilaža i depilacija.

Veoma je važno voditi zdrav zivot, korigovati ishranu i baviti se fizičkim aktivnostima dobrim za vene. Zdrav život, regulisana i kontrolisana ishrana je dobar početak.

Na butinama se često pojavljuju i proširene vene koje mogu biti jako otečene, zbog čega je potrebno lečenje.

Popucali kapilari na butinama su glavni krivac za manjak samopouzdanja. Ali, na njih ne treba gledati kao na nerešiv problem, jer je to nešto sa čime se susreće sve veći broj ljudi.

Postoji mnogo načina za smanjivanje ili uklanjanje ispucalih kapilara na nogama. Najbolja preporuka je da se koriste prirodne kreme, ali isto tako i narodni lekovi poput prirodnih ulja, masti ili melema, koji se samostalno mogu napraviti kod kuće.

I za kraj, nadamo se da smo vam pomogli ovim korisnim informacijama i savetima. Verujemo da sada znate razloge zasto pucaju kapilari na nogama.

Obavezno povedite računa o svom zdravlju, jer je ono od neprocenljivog značaja. Verujte u sebe i ne dozvolite da vam popucali kapilari na nogama poljuljaju samouverenost.

Biće nam drago i da napišete svoje iskustvo, kako se borite i na koji način rešavate ovaj estetski problem. Podelite ovaj tekst nekome kome će biti isto koristan.