Dijeta 8 sati i cela istina o njoj!

Dijeta 8 sati i cela istina o njoj!

Dijeta 8 sati jedna je od onih koje ćete obožavati. Ona vam ne uskraćuje hranu, a pri tom omogućava mršavljenje. Zvuči kao nešto što biste probali?

Ali kako je to moguće?

Hajde, zapitajte se – koliko puta ste do sada čuli da je doručak najvažniji obrok i da ga ne smete preskočiti? Mnogo puta! A znate li onu izreku: „Doručkuj sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju!“?   Ako ste među onima koji nikada nisu mogli da je sprovedu u delu jer preskakanje večere nemoguća mislija – dobrodošli u klub! Ima nas kojima ujutru padne šećer, ako ne večeramo.  Ne samo da tada osećamo glad već osećamo neodoljivu potrebu da negde padnemo u nesvest. Oni koji imaju ovaj problem znaju kako izgleda taj kolabrirajući osećaj!

Sa druge strane, puno je i onih koji ne mogu da doručkuju odmah ujutru i nemaju apetit čim ustanu iz kreveta. Insisitiranje na doručku je još jedna nemoguća misija i dijete za mršavljenje koje forsiraju doručak kod ovakvih osoba osuđene su na propast.

 

Da li ste među takvim osobama? Koliko puta vam se učinilo da jednostavno nijedna dijeta nije za vas!

Probajte onda šta nudi dijeta 8 sati!

Idealna za one kojima je lakše da preskoče doručak , nego da večeru podele sa neprijateljem!

A zapravo, svi obroci su na broju. Ključ je u tajmingu!

Osmosatna dijeta – pravila

Pravila osmočasovne dijete su relativno jednostavna i ukratko se mogu opisati ovako:

8 sati jedeš, 16 sati ne jedeš.

dijeta 8 sati rezultatiI iako vam se možda čini nenormalno da ne jedete ništa 16 sati, imajte  na umu da prosečan čovek treba da provede 8 sati u snu. Ostaje vam dakle 8 sati da budete budni ne jedete ništa.

A kako i to izvesti jer 8 sati nije malo?

 • Odložite doručak za malo kasnije
 • Večerajte malo ranije
 • Legnite na vreme

Ali dobro, da objasnimo detaljno o čemu se radi.

Poenta kod dijete 8 sati jeste da jedete samo 8 sati u toku dana. Taj period može početi bilo kad ( i  u rano jutro ako treba) , ali da biste izdržali dijetu, bolje je da počnete kasnije. Onda kada počnete sa doručkom, imate 8 sati na raspolaganju da jedete. Ako ste doručkovali u 8 ujutru, zadnji obrok treba da vam bude u 16 sati.

Prilično nezgodno zar ne?

Zato je mnogo bolja opcija da dan započenete čajem ili kafom, a doručak pomerite za malo kasnije. Recimo za 10 sati. Tada poslednji obrok odnosno večera treba da vam budu oko 18 časova i ta varijanta, morate priznati, zvuči mnogi prihvatljivije.

Dijeta 8 sati ne ograničava vas u tome šta ćete da jedete.

U toku tog perioda kada se jede, možete jesti bilo šta  što volite. Isto tako, možete da jedete koliko god hoćete  puta. Ali nakon isteka 8 sati, nema nikakvog jela ni grickanja. Možete popiti samo čašu vode.

Na spavanje treba da idete najmanje 3 sata posle poslednjeg obroka.  

Dijeta 8 sati, kako njen tvorac David Zinčenko tvrdi , ne treba ni da se drži svaki dan!

Zamislite samo to!

Dovoljno je da se pravila ove osmosatne dijete držite 3 dana u nedelji i smanjićete značajno broj unetih kalorija.

A kada smanjite unos kalorija, jasno vam je, i mršavljenje je dostižno.

I ne samo to – dobre su šanse da se rešite i celulita. E sad, celulit ima tu caku da se javlja i kod mršavih, a posebno ako smršate nakon gojaznosti. E tu u pomoć priskaču neke druge opcije, kao što je anticelulit gel! Elem, naša poznata pevačica i manekenka, Ivana Stamenković Sindi, je isprobala da li to zaista može tako i oduševila se rezultatima. Njen celulit je u potpunosti nestao. Podelila je sa nama svoje iskustvo pa ga pročitajte i videćete da vrlo lako možete izgledati tip-top! I savršena linija i telo bez celulita. Njena priča nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/ivana-stamenkovic-sindi-ovo-mi-pomaze-protiv-celulita/

U čemu se krije tajna uspeha dijete osam sati?

Teorijski, radi se o tome da naše telo nije „programirano“ da non-stop vari hranu.  Naprotiv, trebalo bi da ima vreme kada radi taj posao (8 sati kada jedete) i vreme kada odmara i koristi ono što ste uneli (onih 16 sati kada ne jedete).

Osim toga, smatra se da dijeta 8 sati stimuliše rad mitohondrija. One su odgovorne za energiju u svim ćelijama. Na ovaj način, ćelije se obnavljaju i time osmosatna dijeta utiče i na zdravlje,smanjuje rizik od bolesti i usporava starenje.

Šta se dešava ako stalno jedemo?

Konstantno unošenje hrane tokom celog dana, ne samo da zatrpava vaše telo kalorijama, nego aktivira i insulin čija je svrha da održi nivo šećera u krvi stabilnim. Čestim grickanjem i jedenjem tokom celog dana, bez reda i tajminga, insulin radi non-stop. To na kraju dovede do gomilanja masnih naslaga u telu, a dobar je put i ka dijabetesu.

Ova ideja istraživana je na životinjama. Studija u kojoj je pacovima davana neograničena hrana neograničeno vreme imali su veći problem sa holesterolom, šećerom u krvi i masnom jetrom od onih koji su neograničenu hranu mogli da konzumiraju samo u nekom vremenski ograničenom roku.

Druga stvar zbog koje dijeta osam sati deluje jeste smanjenje broja kalorija koje unosite. Svakako nećete uneti isto ako ceo dan jedete i ako ograničete sebe na ovaj osmosatni period.

Ovo je odličan način da zavarate sami sebe, a da pritom jedete sve što volite.

Dodajte tome i ovo što je Sindi radi i nećete imati ni celulit, nego ćete izgledati kao top model.

Dijeta 8 sati – jelovnik

Dijeta 8 sati u neku ruku je slična hrono ishrani, jer se bazira na vremenu tokom kojeg se unosi hrana. Ipak, mnogo više slobode pruža, jer ne postoji neki specifičan jelovnik koji morate da pratite. Možete jesti bilo šta i kombinovati ono što vam prija. Ipak, budite svesni da ako želite da smršate ne treba da preterujete sa kalorijama.

Ono što je dijeta 8 sati strogo zabranjuje jeste unos zaslađenih napitaka, sokova i gaziranih pića – praznih kalorija. Ne čine vas sitim, a  imaju puno kalorija i lako je preterati sa njima.

Međutim, to nije sve. U zavisnosti od toga koliki ste gurman, vrlo lako i tokom ovih osam sati možete nagurati više od 2000 kalorija dnevno. Zato je naš savet da stvari ipak malo modifikujete po svojo meri i birate neku zdravu hranu za mršavljenje.

Za one kojima je lakše da prate konkretan jelovnik, evo jednog primera.

 • Rano jutro (posle ustajanja)  – kafa ili zeleni čaj
 • Doručak (oko 10) – omlet sa sirom
 • Užina (dva sata posle doručka – oko 12h) – integralni keks
 • Ručak (dva sata posle užine – oko14h) – supa, pohovana piletina i salata (generalno, bilo šta što bi inače jeli)
 • Užina (dva sata posle ručka , oko 16h) – šaka oraha ili neko voće
 • Večera: (dva sata posle užine , 18h) – Riba na žaru i salata

I tu je kraj.

Posle večere, ako ste gladni, naš je savet da posegnete za čašom vode. Utoliće glad. Voda je jedino što možete konzumirati tokom preostalih 16 sati kada se ne jede.  

I nije sada da baš možete da jedete samo sladoled, kolače, čokoladu, pomfrit i čips sa majonezom. Jelovnik treba da vam bude raznovrstan.

To  drugim rečima znači da treba da uključuje:

 • Voće i povrće
 • Mlečne proizvode
 • Masti i ulja – nerafinisana najbolja varijanta
 • Proteini – iz mesa, ribe, soje
 • a dozvoljeni su i deserti i razni napici

Znamo, deluje kao da možete da jedete sve. Ipak , za vaše dobro,izbegavajte ove namirnice:

 • Rafinisane masnoće – margarin, ulje, majonez…
 • Alkohol, veštačke sokove
 • Industrijski prerađene proizvode!

Fizička aktivnost je važna. Treba vam 8 minuta vežbanja!

Dijeta osam sati je sva u znaku ovog broja. Tako je preporuka da se tokom njenog držanja rade vežbe i to najmanje 8 minuta dnevno.

dijeta 8 sati pravila

Znamo, reći ćete da to nije dovoljno ni da se pristojno zagrejete, a kamoli da vežbate.  I ako odlučite da produžite ovu minutažu, mi vas u tome podržavamo.

Naš predlog je da, ako nemate 8 minuta vremena za vežbanje (što je zaista samo izgovor) organizujete svoj dan drugačije. Recimo tako da stignete na posao peške, poželjno brzim hodom. Može i biciklom, zašto da ne! A ako ste kod kuće, jednostavno se protegnite tri minuta minuta, pa trčite u mestu preostalih 5. Pet tibetanaca su takođe vežbe koje vam neće oduzeti mnogo vremena.

Kakvi su rezultati kada 8 sati jedeš a 16 sati ne jedeš?

Rezutati su različiti i zavise od osobe do osobe i od konkretnog unosa kalorija tokom tog perioda od 8 sati. Možda ste negde čitali da je ovo magična dijeta.

Mi ćemo biti iskreni – ukoliko pretrate, možda ih neće ni biti.

Ali ako su vam obroci normalni po količini i ako ste razumni, ova dijeta itekako može imati rezultate.Prvenstveno će od koristi mršavljenju biti to što ne legnete u krevet odmah posle zadnjeg oborka, nego ste koliko toliko aktivni naredna 3 sata  i delimično potrošite ono što ste obrocima uneli.

A koliko možete smršati?

Tvrdnje po internetu su da se može izgubiti oko 4 kilograma nedeljno. Iskustva govore da možete izgubiti svega 1 kilogram nedeljno!

Pa, malo li je?

Dijeta osam sati ima svojih mana:

 • moguće je preterati sa unosom kalorija tokom 8 sati
 • može se desiti da budete gladni uveče
 • teško da ćete zaista smršati ukoliko se ovoga prirdržavate samo tri puta nedeljno! To znači da 4 puta nedeljno kršite pravila i da više niste na dijeti nego što jeste. To su već bajke!

Često se postavlja pitanje da li je potrebno svaki dan jesti u isto vreme?  Recimo, ako ste izabrali da vaših 8 sati bude od 10-18h, da li svaki dan morate tako? Ne morate! Super stvar kod ove dijete je što možete potpuno da je prilagodite sebi i to svaki dan.

Takođe, postavlja se pitanje da li je zaista dozvoljeno neograničeno jesti količinski?  Naš prijateljski savet je da jedete polako. To je najbolji način da se najedete da budete siti, a ne da se prejedete i posle osećate tromo i sporo!

Za mnoge dijete se tvrdi da ne tope masne naslage, već  smanjuju mišićnu masu. Ipak, to nije nešto što želite da izgubite, zar ne?! Tvorci osmočasovne dijete tvrde se na ovaj način ubrzava metabolizam. Takođe, onda kada ga ne hranite, u toku onih 16 sati, on počinje da sagoreva kalorije iz masti, jer šećeri postanu nedostupni. Na taj način, polako ali sigurno, vaše salo se smanjuje.

Dijeta 8 sati nije rigorozna dijeta sa rigoroznim rezultatima i teško shvatljivm pravilima. Kao i dijeta 10 posto, vrlo je jednostavna, pa čak i jednostavnija utoliko što uopšte ne morate da brojite kalorije.Potrebno je samo da merite vreme!

A kakva su iskustva ?

Iskustva sa dijetom 8 sati mogu se podeliti na dve grupe:

 • U prvoj su oni koji nisu ljubitelji ranog doručka i kojima ova dijeta izuzetno prija. Štaviše, mnogi tvrde da je ovo jedina dijeta na kojoj su uspeli oslabiti neki kilogram i nije ima teško da je drže.Mnogi čak smatraju da im je u redu da im to bude način ishrane ubuduće za stalno, a ne samo neko vreme. S obzirom da nema ograničenja u vidu namirnica, to i nije loše,jer ako se raznovrsno hranite bićete snabdeveni svim potrebnim hranjivim materijama. Štaviše, mnogi tvrde da su se posle toga osećali odlično i imali više energije.
 • Druga grupa su oni kojima dijeta 8 sati teško pada jer su navikli da jedu rano, ustaju rano, imaju drugačije životne navike ili možda posao u smenama kada je to malo teže upakovati u neku rutinu. Tu su takođe i oni koji imaju nestabilan šećer u krvi , koji, ako ne jedu uveče dovoljno kasno, ujutru padnu u hipoglikemiju. Osećaju se malaksalo i loše.

Međutim, par trikova vam može pomoći da izgurate! Iskustva kažu da se glad u večernjim satima može izbeći ako jedete odgovarajuće namirnice koje drže sitost, dosta proteina i vlakana. Takođe, pijte vodu kada osetite glad i nađite neku zanimaciju i odvratite misli od hrane!

Verovatno ste i sami mnogo puta čuli da su neki ljudi samo prestali da jedu posle 6 i da je im je to pomoglo da smršaju. E, ovo je slično toj ideji!  I svakako je mnogo zdravija varijanta započeti doručak malo kasnije, nego pokušavati preživeti celo jutro na šolji kafe i jabuci kao što mnoge dijete predlažu.

I vrapci na grani znaju da je doručak najvažniji obrok. Mi to ne poričemo – to i dalje stoji. Samo ne znači da morate da ga pojedete čim ustanete iz kreveta.

Spremni da smršate?

Pa,sada lepo razmotrite svoje navike i odredite svojih savršenih  8 sati. I započnite dijetu sa osmehom i entuzijazmom! Videćete, uspećete!