Lečenje laringitisa i promuklosti prirodno, brzo i lako

Lečenje laringitisa i promuklosti prirodno, brzo i lako

Autor:

Šta je laringitis, koji su simptomi i kako se leči? Da li podjednako pogađa odrasle, kao i decu? Izdvojili smo za vas korisne savete, koji će vam pomoći da ga se rešite.

Promuklost je nešto što se svakom od nas desilo barem jednom u životu. Sigurno da osećaj nije prijatan, jer vas ometa u svakodnevnom govoru i čini konverzaciju otežanom. Ako ovu pojavu prati suvo grlo i osećaj grebanja u grlu, sigurno je reč o laringitisu, koji predstavlja upalu grkljana.

Obzirom da nam stiže jesen i hladniji dani, potrebno je da se upoznate na vreme sa ovom bolešću, jer upravo period koji dolazi, a zatim i zima, najčešći kada se javlja ova bolest.

Laringitis kod odraslih

laringitis uzroci

Laringitis predstavlja zapaljenje sluznice grkljana pri čemu dolazi do otoka glasnih žica i sužavanja lumena grkljana.

Obično se javlja u sklopu zapaljenskih procesa disajnih puteva, retko samostalno i često u osnovi  leži alergija. Takođe, poznat je i pod nazivom krup (Croup). Najčešći izazivači upale grkljana su virusi, dok su ređi, ali opasniji uzročnici bakterije (posebno Haemophilus influenzae). Zahvaljujući HiB vakcini i njenoj primeni, teški i opasni oblici laringitisa izazvani bakterijama su sve ređi.

Može se javiti kao kratkotrajni ili dugotrajni (hronični) laringitis. Većinu vremena dolazi brzo i traje ne duže od 2 nedelje.

Hronični simptomi su oni koji traju 2 ili više nedelja. Obavezno se konsultujte sa svojim lekarom, ako simptomi traju duže od 2 nedelje. 

Čime može biti uzrokovan? 

 • Prehladom ili gripom –  najčešći uzrok.
 • Refluks kiselina – takođe poznata kao gastroezofagealna refluksna bolest (GERD).
 • Prekomerna upotreba vašeg glasa, poput navijanja na sportskom događaju.
 • Iritacija, kao što su alergije ili dim.
 • Upotreba inhalacijskih steroidnih lekova (poput onih koji se koriste u lečenju astme).
 • Problemi s načinom na koji razgovarate ili pevate.

Refluks kiselina je najčešći uzrok kod hroničnih stanja ove bolesti. Međutim, on može biti uzrokovan i ozbiljnijim problemima poput oštećenja živaca, čireva, polipa na vašim glasnim žicama (vibrirajući elastični pojasevi unutar grkljana koji stvaraju vaš glas).

Neke promuklosti mogu se pojaviti prirodno s godinama, budući da se vokalna užad opusti i raste.

Laringitis kod odraslih nije ozbiljan, ali bi trebalo da posetite  lekara, ako promuklost traje  duže od dva nedelje, kašljete krv, imate temperaturu iznad 39 C ili imate poteškoća s disanjem.

Simptomi laringitisa

Glavni simptom laringitisa je promuklost. Vaš glas će zvučati promuklo, biće dublji od normalnog. Drugi simptomi mogu uključivati suvo ili upaljeno grlo, kašljanje i otežano gutanje. Pritisak u grlu, lak bol, otežano disanje, zamor, kao i povišenu temperaturu.

Kod hroničnog tipa se javlja kašalj, hrkanje i suvoća glasa. Glas je rapav i može doći, ali retko i do  afonije ( gubitak glasa). Obzirom da nema bola, pacijent se vremenom navikava na promuklost.

Ukoliko je uzrok bolesti gljivična upala, kućno lečenje je sve što vam treba.

Dovoljno je da odmorite glas koliko god možete više. Kada trebate razgovarati, tiho govorite, ali nikako nemojte šaputati, jer se tako nadražuje grkljan više nego kada govorite tiho.

Ako imate suvi kašalj, koristite lek protiv kašlja i može vam biti od pomoći. Unosite puno tečnosti i nemojte pušiti, nemojte biti u blizini dima drugih ljudi.

Može se desiti i da vam bude potreban hirurški zahvat, ukoliko se pojave čireve ili polipi.

Hronični laringitis

Hronični laringitis ili hronično zapaljenje glasnih žica traje duže od dve nedelje. Glavni simptom hronično zapaljenje jeste promuklost, odnosno disfonija. Kod hroničnog stanja potrebno je više vremena za lečenje.

Uzroci hroničnih slučajeva uključuju:

 • Alergije
 • Bakterijska infekcija
 • Gljivična infekcija
 • Povreda, poput udarca u grlo
 • Udisanje hemijskih para
 • Pušenje
 • Prekomerno konzumiranje alkohola
 • Sinusna bolest

Najbolji tretman kod hroničnog stanja je odmarati što više glas. U slučaju da vaš posao zahteva svakodnevnu konverzaciju, lekar vam može prepisati kortikosterioide. To je klasa lekova koji oponašaju hormone, poput kortizola. Oni smanjuju otok. Korisni saveti koji će vam pomoći u lečenju:

 • Pijte puno tečnosti, ali izbegavajte alkohol i kofein.
 • Koristite sredstva za hidrataciju i inhalatore mentola. Vlažnost je vaš prijatelj, a mentol može biti umirujući za grlo.
 • Izbegavajte suve, prašnjave sobe i prostorije u kojima se puši.
 • Inhalilarjte se vodenom parom
 • Takođe možete sisati tablete za grlo, koje često sadrže biljke poput eukaliptusa i nane, poznate zbog smirivanja upale grla. Možete uzeti ibuprofen ili acetaminofen. Uvek sledite uputstva o tome koliko često i koliko ih dugo treba koristiti.

Laringitis kod dece

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzroci su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana.

Dete koje ima laringitis, lako ćete prepoznati po glasu koji je promukao i stridoru koji se javlja kao karakteristični znak za upalu grkljana.Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali dok dete kašlje zvuči dramatičnije.

Nemojte brinuti previše, jer najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, igra se, i zapravo celokupno ponašanje bi trebalo da bude sasvim uobičajeno. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi.

Odlazak kod lekara je u situaciji kada dete ima temperaturu veću od 39c, počinje da plavi i izgleda veoma loše. Ima problema s gutanjem ili disanjem, ili stvara visoke zvukove prilikom udisanja ili slinjenja više nego obično.

Laringitis prenošenje

Može se desiti da ova bolest bude zarazna ukoliko je uzrokovana infekcijom. Laringitis, gornje respiratorne infekcije i prehlada najčešće su zarazna virusna infekcija proširena kapljicama aerosola.

Prenošenje ove bolesti može se umanjiti ili sprečiti prekrivanjem nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja, kao i pravilnim higijenskim navikama (često perite ruke, nemojte deliti posuđe za hranu i obrišite ručke na vratima).

Kako se leči laringitis?

Pacijenti treba znaju da lečenje laringitisazahteva samo vreme i opšte izbegavanje pojedinih iritansa. Sledeće mere mogu pomoći u terapiji:

 • Udisanje vlažnog vazduha podstiče vlažnost gornjih disajnih kanala, pomažući uklanjanju sekreta i izlučivanju.
 • Preporuka je što manje pričati, svesni da je ovo teško slediti. Ako pacijent mora govoriti, miran glasan je najbolji. Izbegavanje šaputanja je najbolje, jer ukoliko šapućete podstiče se hiperaktivnost grkljana.
 • Nemojte koristiti  antihistaminike, jer možete imati lažni utisak da vam je grlo izlečeno izlečen i nastavite koristiti  glas kao i pre infekcije, što može dovesti do produžetka infekcije.
 • Pacijent koji puši mora prestati sa pušenjem kako bi ubrzao rešavanje akutnog stanja.
 • Sprejevi za usta i grlo mogu biti delotvorni u lečenju, jer su se pokazali dobro podnošljivim i kod pomoći smanjenja otoka vrata.

Pojedina istraživanja su pokazala da antibiotska terapija nije delotvorna za akutno stanje, iako je bilo nekih subjektivnih naznaka da eritromicin može poboljšati smetnje u glasu i kašalj. Jedna studija je pronašla veću stopu izlečenja povezanu s fusafunginom u petom danu terapije u poređenju sa lečenjem bez lekova, ali nije pronašla značajne razlike u stopi lečenja u kasnijim vremenskim tačkama.

Lečenje laringitisa povezanog s gastroezofagealnim refluksom (GERD) uključuje prehrambene i životne modifikacije kao i antirefluksne lekove. Antacidni lekovi koji potiskuju proizvodnju kiseline, kao što su H2-receptorI su vrlo delotvorni protiv gastroezofagealnog refluksa.

Osobe koje su sklone čestim upalama grla, potrebno je da ojačaju svoj imunitet u zimskim danima. Potrebno je unositi što više voća i zelenog povrća, jer vitamin C, koji se nalazi u ovoj hrani,  jača imunitet i disajne puteve. Unosite u svoj organizam orašaste plodove i posne vrste mesa (piletina,junetina i ćuretina).

Možete koristiti sirup za jačanje imuniteta sa medom i đumbirom . Dovoljno je da uzimate po jednu supenu kašiku ujutru i uveče, i teško ćete navući bilo kakvu infekciju ili upalu.

Prirodni lek za laringitis

laringitis simptomi

Priroda se pobrinula da i za lečenje kod upale grkljana pronađe lek. Svi sastojci su dostupni u vašoj kuhinji, i na veoma brz i jednostavan način možete pripremiti neki lekovit čaj.

Ovaj čaj čini  mešavinu više biljaka koje svojim međusobnim delovanjem umiruju nadražena područja i deluju protivupalno i pomažu u lečenju.

Lekoviti čaj za laringitis od šest biljaka

Sastojci:

 • crni slez  20 g
 • komorač 10 g
 • bokvica 20 g
 • matičnjak  15 g
 • divizma 10 g
 • majčina dušica 10 g

Priprema se na jednostavan način, kao i svi ostali čajevi, koje ste pripremali ranije. Ovu biljnu mešavinu stavite u šolju i sa ključalom vodom prelijete. Ostavite da odstoji 15 minuta.

U zavisnosti od težine simptoma, popite dnevno od jedne do četiri šoljice čaja, sve dok simptomi u potpunosti nestanu.

Ukoliko volite da je čaj malo slađi, slobodno možete dodati kašičicu meda, ili dve, u zavisnosti od ukusa. Ova mešavina čajeva je veoma korisna i blagotvorna za vaše grlo, zbog sledećih razloga:

Divizma, majčina dušica, bokvica i žalfija  –  prirodni antiseptici.

Slez i divizma – svojom sluzi štite i obnavljaju sluznicu grkljana i ždrijela.

Matičnjak –  umiruje grlo i ima snažno protuvirusno delovanje.

Komorač –  ima protivupalno dejstvo i umiruje vaše grlo.  Može se koristiti u čaju, ali i za grgutanje.

Divizma  –  veoma je cenjena lekovita biljka.  

Čajna mešavina od turice (za ispiranje grla)

Turica, poznata i kao petrovac, takože može biti dobar saveznik i dati odlične rezultate kod izlečenja. To je lekovita biljka, koja je izrazito blagotvorna za grlo i ždrelo, i koristili su je i stari Egipćani.

Istraživanja su dokazala njeno adstringentno (steže tkivo i deluje protivupalno), antibakterijsko, antivirusno i imunostimulirajuće delovanje.Ublažava simptome, kao što su grlobolja, kašalj i teškoće pri gutanju. Smanjuje upalu grla i podstiče ozdravljenje.

Sastojci: 1 kašičica zelene turice (Agrimoniae herba) i 2 dl vode

Stavite vodu da se kuva. Nakon što proključa, vodom prelite biljku i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Ispirajte grlo nekoliko puta dnevno.

Komorač i med za ispiranje grla su veoma korisni kod lečenja.Možete staviti par kapi eteričnog ulja komorača u toplu vodu. U vodi pre toga otopite med. Grgoćite dva do tri puta dnevno.

Ulje za masažu grla

 • 100 ml maslinovog ulja
 • 20 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
 • 20 kapi eteričnog ulja lavande

Ukapajte eterična ulja u  maslinovo ulje i sa njim premažite grudi i leđa, blagim pokretima.  Već kroz par minuta ulja će stići u krvotok i lekovito delovati. Uz lekovito maslinovo ulje, lavanda će delovati umirujuće, eukaliptus  protivupalno, analgetički i spazmolitički.

Kombinacija lekovitih ulja pomoći će  vama da lakše dišete i da sprečite grčeve.

Recepata i biljaka za lečenje ima još mnogo. Dovoljno je da primenite samo jedan od navedenih i budite sigurni i verujte u moć prirode i lekovitog bilja. Izlečenje vašeg grla desiće se brzo.

Sirup za laringitis

Postoji veliki broj sirupa dostupan u apotekama, koji se mogu kupiti i bez recepta lekara opšte prakse. Da ne bi bili neodlučni u odluci koji sirup je dobar i kako odabrati najbolji, postoji mnogo načina kako napraviti sirup kod kuće. Možete koristiti lovor, kurkumu, žalfiju i mnoge druge, ali luk, kao prirodni antibiotik se pokazao kao najbolje rešenje za sirup.

Sirup od crvenog luka spremljen kod kuće može biti jako efikasan i delotvoran kod lečenja. Priprema je brza i bez mnogo potrošenog vremena za spremanje. Prokuva se  nekoliko očišćenih glavica crvenog luka  u vodi (oko 250 ml) i pustite ih na vatri sve dok voda u kojoj se luk krčka ne postane pomalo lepljiva. U čašu mlake vode dodajte dve do četiri kašike ovoga sirupa, malo limunovog soka i kašiku meda. Napitak piti dva puta dnevno.

Inhalacija za laringitis

Inhalacija se smatra najefikasnijim vidom lečenja kod infekcija. Glavna prednost primene ovog vida terapije jeste što se u najkraćem mogućem vremenskom intervalu aplicira lek direktno na obolelo mesto i to u minimalnoj koncentraciji.

Inhalatori su aparati koji funkcionišu tako što se u njima stvara oblak vodene pare u kom se nalazi rastvoren lek. Da bi lek imao adekvatno dejstvo, neophodno je da čestice budu što manje, tj. manje od 5 mikrometara, kako bi ovaj vid terapije bio uspešan i postigao rezultate kod lečenja.

Postoje kompresorski i ultrazvučni inhalatori.

 • Kompresorski inhalatori  u svom sastavu imaju klip koji komprimuje vazduh spoljašnji i unutrašnji u inhalatoru koji zatim deluje na tečnost (fiziološki rastvor i odgovarajući lek) i mešajući tečnost sa komprimovanim vazduhom stvara aerosol.
 • Ultrazvučni inhalator to isto radi, ali umesto klipa to postiže pomoću ultrazvuka.

Koliko često ćete koristiti ovaj vid terapije u toku jednog dana zavisi od vašeg stanja i kliničke slike. Jednom dnevno se pokazalo kao dovoljno kod lečenja, a idealno bi bilo da se koriste na osam sati.

Dobro poznata metoda inhalacije je vodenom parom. Za ovu metodu potrebna vam je posuda od 2 do 3 litre i jedan peškir. U vodu možete staviti morsku so, eterično ulje ili bosiljak, kamilicu.Kad se voda zagreje do ključanja, skloniti je sa ringle i staviti dve kašike čaja. Nagnuti glavu nad sud, pokriti se većim peškirom preko glave i udisati isparenja.

Ako se leče donji disajni putevi, udisati paru na usta. Ukoliko se leče gornji disajni putevi, paru udisati kroz nos.

Jedna inhalacija ne bi trebalo da traje duže od deset do petnaest minuta.

Inhalacija parom se može obaviti i kupanjem u što toplijoj vodi jer se tom prilikom udiše vlažan vazduh. U vodu u kadi se može sipati šaka morske soli. Nakon inhalacije popijte topli čaj.