Misteriozna povezanost pet tibetanaca sa vašim zdravljem

Misteriozna povezanost pet tibetanaca sa vašim zdravljem

Da li ste voljne da budete večno mlade, pune energije i zdrave? Pet tibetanaca vam može pomoći u tome, i to za samo 15 minuta dnevno!  Ne verujete? Onda morate da isprobate.

Šta su ili ko su 5 tibetanaca?

Iako možda zvuči kao da preporučujemo dilere koji prodaju neki čudesni preparat za večnu mladost, 5 tibetanaca nisu ljudi. To je naziv za fizičke vežbe koje mogu da vam pomognu da obnovite svoju energiju i zdravlje.  Radi se, zapravo, o 5 poza od kojih su sve osim prve zastupljene u jogi, a koje su još pre 2500 godina redovno  radili tibetanski monasi ne bi li očuvali svoje zdravlje, vitalnost i dugovečnost.

Pet tibetanaca su jednostavne vežbe koje mogu postati deo vaše svakodnevne rutine i odlličan su način da započnete dan.

Možda vam je pala roletna na oči od ove izjave i dosta vam je da vam svaki dan neko priča kako da započnete dan. Ne biste da menjate svoju rutinu kafe i cigarete i da gubite dragoceno vreme na vežbe. Ali ipak otvorite oči i informišite se o čemu se radi.

Tibetanske vežbe nisu preterano zamorne, nećete se kupati u znoju i nećete morati da gubite  dodatno vreme pre posla na obavezno tuširanje pre posla jer ste odeću natopili znojem dok ste vežbali.

*** Ukoliko planirate da vežbama izgubite celulit, trebaće vam malo više akcije, a nije na odmet ni da poslušate Jelenin savet. Ona zna kako se rešiti celulita jer je uspela u tome. Kako? Jednostavno! Otkrijte njen trik klikom na ovaj link. https://minutzamene.com/moj-celulit-je-nestao-na-ovaj-nacin/

Ovo ne znači da nisu nimalo naporne i ne znači da ih morate raditi samo ujutru. Odvojite vreme bilo kad u toku dana. Započinjanje dana na ovaj način je samo preporuka.

Pet tibetanaca, kao i Kegelove vežbe, možete raditi bilo kada i bilo gde. Doduše, Kegelove mogu ostati sasvim neprimećene i zaista je nebitno gde ste, dok za 5 tibetanaca treba da izaberete odogovarajući prostor iako vežbe nisu zahtevne ni fizički, ni prostorno ni vremenski.

Koliko vremena i prostora vam treba? Potreban vam je prostor toliki da možete da se okrenete oko sebe dok stojite raširenih ruku bez da udarite u nešto i mesta na podu toliko da možete da legnete celom dužinom.  Vremenski, treba vam najviše 15 minuta.

Prednosti 5 tibetanaca za zdravlje

Da bismo objasnili kako vežbe pet tibetanaca deluju na zdravlje i koje prednosti imaju, treba da znate da su zdravlje i energija neraskidivo povezani.

U istočnjačkoj kulturi ta energija vezuje se za čakre koje su svojevrsni centri energije u našem telu.Pojam čakre i ideja o njihovom postojanju i funkciji javila se u Indiji još pre 4000 godina.

U našem telu ima 7 glavnih čakri i tibetanske vežbe su zapravo jednostavan način da ih pokrenemo. Onda kada nam svi centri energije funkcionišu dobro, osećamo se zdravo i poletno.  Onda kada su čakre blokirane, osećamo se loše i bolesno.

Kako je to moguće i kako je povezano?

Smatra se da je svaka čakra povezana sa nekom ključnom žlezdom u našem telu, a hormoni koji žlezde proizvode veoma su važni za optimalno funkcionisanje našeg  organizma.

Čakre se ne protežu od glave do pete, već samo  u gornjem delu tela i raspoređene u su u jednom vertikalnom nizu.

Prva čakra nalazi se između genitalija i anusa i reguliše samopouzdanje, fobije, umor.

Druga čakra je iznad prve, tačnije par centrmentara ispod pupka i vezana je za polne žlezde. Utiče na seksualni život, ali i na sposobnost zapažanja, koncentraciju, kreativnost.

Treća čakra je je u predelu želuca i za nju je vezan rad pankreasa. Utiče na zadovoljstvo, duhovnost, a njena blokada izaziva  osećaj teskobe, manje vrednosti i  bolesti poput dijabetesa, bolesti jetre, probleme sa ishranom koje itekako mogu biti vezane za sliku koju imamo o sebi kao što su bulimija i anoreksija.

Četvrta čakra je u predelu grudi i pokreće rad timusa odnosno grudne žlezde.Ova žlezda ima važnu ulogu u našoj imunološkoj odbrani, a sama čakra kod problema sa alergijama, srcem i plućima.  U isto vreme,  utiče  na naš odnos prema ljudima i stvarima oko nas. Odatle možda ona ideja da ljubav potiče iz srca.

Peta čakra je u grlu i vezana je za rad štitne žlezde i samog grla, a utiče i na probavni trakt. Blokada ove čakre manifestuje se u vidu treme, nesigurnosti, nemogućnosti izražavanja emocija i povučenosti

Šesta čakra nalazi se na sredini čela i ona je ono što nazivamo „trećim okom“. Pokreće je hipofiza, a utiče na rad mozga, razmišljanje, intuiciju, sećanje. Onda kada ne  radi dobro javlja se  negativan pogled na svet,loše raspoloženje i tuga pa nije nemoguće da postanete jedan od energetskih vampira.

Sedma čakra je na vrhu naše glave i naziva se još i krunska čakra. Vezana je za rad epifize. Omogućava da komuniciramo sa svetom energijom oko nas, utiče na naš um, znanje i predstavu koju imamo o sebi. Blokada ove čakre donosi nedostatak volje za životom i smisla u njemu, nemogućnost upoznavanja samog sebe.

Otvaranjem i pokretanjem blokiranih čakri pomoću pet tibetanaca pokrećemo život i energiju u nama i na taj način se podmlađujemo i obnavljamo.

Rezultati koje možete da očekujete su sledeće:

 •         Više energije i volje za životom, bolje raspoloženje
 •         Smirenost i bolje kontrolisanje emocija
 •         Bolja koncentracija i razmišljanje
 •         Bolja slika o sebi i veće sampouzdanje
 •         Bolji san
 •         Bolji seksualni život i poboljšan libido
 •         Lakše podnošenje svih loših simptoma menopauze, menstruacije i PMS-a
 •         Bolje varenje i detoksikacija organizma

S obzirom da utiče na bitne žlezde i hormone u telu, celokupno zdravlje  i raspoloženje se popravlja. Vežbe jesu jednostavne, pa ipak, zahtevaju izvesnu dozu napora i snagu celog tela. A ako ih nemate, razvićete ih!

Kako se izvode vežbe pet tibetanaca

Postoji 5 poza koje čine ovu rutinu vežbanja.

Prvi tibetanac – okretanje

Ovo je pokret koi će poboljšati vašu koordinaciju, osloboditi vas negativne energije i  pomoći da regulišete vaše emocije.

Stanite uspravno raširenih ruku.

Pet tibetanaca - prvi položaj
Prvi položaj – okretanje oko svoje ose

Okrećite se oko sebe u smeru kazaljke na satu baš kao što se deca okreću tokom igre. Možda se naišli nekad na tvrdnje da su ovakve vežbe okretanja dobre za decu, pa zašto ne bi bile dobre i za vas. Dišite duboko, iz stomaka i gledajte pravo ispred sebe.

Ne treba da radite ovo previše brzo jer će da vam se zavrti u glavi. Okrećite se lagano, kao da igrate nekim svojim tempom koji vama odgovara.

Drugi tibetanac – podizanje nogu od poda

Ova vežba stimuliše rad pankreasa, regeneriše treću čakru i jača stomačne mišiće.

Lezite na leđa i stavite ruke pored tela okrenute dlanovima na dole. Podignite noge što više možete –  cilj je stoje uspravno. U isto vreme, podignite glavu od poda, gurajući bradu prema grudima. Držite par sekundi pa spustite.

Tibetanske vežbe - druga vežba
Drugi tibetanac – podizanje nogu od poda

Obratite pažnju na pravilno disanje. Vežbanje ne treba da vas ostavi  bez daha. Udahnite kada podižete glavu i noge, Izdahnite kada ih spuštate.

Ovo je naizgled jednostavna vežba, ali ukoliko vam stomačni mišići nisu jaki, nećete je izvesti bez poteškoća. Da olakšate sebi, stavite dlanove ispod zadnjice dok vam mišići malo ne ojačaju. Biće lakše! Cilj je, naravno, da radite vežbu bez ove pomoći.

Treći tibetanac – naginjanje  unazad

Treća tibetanska vežba ima za cilj takođe da otvori treću čakru odnosno solarni pleskus, a utiče dobro i na četvrtu i petu čakru. Drugim rečima, jednostavnom pozom unapredićete rad svog srca, grudi, štitne žlezde, imunog sistema i dovešćete sebe u znatno bolje raspoloženje.

Kleknite na pod. Noge treba da bude skupljene jedna pored druge. Telo treba da stoji uspravno, dakle nemojte sedeti na kolenima.  Ruke su pored tela, naslonjene na vaše butine. Savijte se lagano unazad i ruke spuštajte niz zdanji deo butina, a glavu i vrat savijte unazad.

Treća tibetasnaka vežba
Treća tibetasnaka vežba

Ostanite u tom položaju koliko vam je udobno pa se vratite u početni klečeći položaj. Udahnite kada se savijate, izdahnite kada se vraćate u uspravan položaj.

Savijte se samo onoliko koliko vam je prijatno i ne forsirajte sebe. Iako deluje lako, ova vežba ponekad ne prija svima, posebno ne onima koji imaju problema sa leđima.

Četvrti tibetanac – most

Ove vežba jača donji deo kičme, butine i zadnjicu i odlična je za oblikovanje i jačanje ovih delova tela kao i vožnja bicikla. Uvrstite obe ove vežbe u svakodnevni život i rezultati vam neće promaći.

Sednite na pod i postavite ruke pored tela, sa dlanovima spuštenim na zemlju. Podignite zadnjicu i noge od poda, kao i gornji deo tela, a glavu zabacite unazad. Vaš trup treba da bude paralelan sa podom, kolena savijena a težina tela na rukama.

Tibetanske vežbe - četvrta poza
Tibetanske vežbe – most

Ostanite tako nekoliko sekundi , pa se vratite u sedeći položaj. Udahnite kada se podižete od zemlje, i izdahnite kada se vraćate.

Peti tibetanac – obrnuto „V“

Ovo je vežba koja  utiče na celo telo, možda zato što je sa aspekta izvođenja i najzahtevnija.

Spustite se na pod i legnite na stomak. Sada izdignite gornji deo tela oslanjajući se na ruke. Laktovi treba da budu ispravljeni, a  donji deo tela treba da se i dalje oslanja na pod. Savijte leđa i vrat unazad.

Raširite ruke  i noge u širini ramena. Podignite se sada od poda tako što ćete napraviti položaj sličan obrnutom slovu „V“ .  Oslonite se na pod stopalima, visoko podignite zadnjicu i držite se na rukama koje su i dalje ispravljene u  laktovima. Vratite se u početni položaj,  izvijte se unazad kao na početku. Udahnite kada se podižete i izdahnite kada se spuštate.

Peta tibetanska vežba
Peta tibetanska vežba

Kada rešite da pet tibetanaca postanu prijatelji u vašem savkodnevnom životu, najbolje je da se upoznajete postepeno.

 • Vežbe započnite sa tri ponavljanja svake poze, a cilj je da dostignete 21 ponavljanje (ovo je  sveti broj kod tibetanaca). Ne treba da radite više od 21 ponavljanja. Neki vrlo brzo stignu do tog nivoa, nekima treba više vremena. Zavisi od vaše fizičke kondicije.
 •  Radite vežbe polako. Ovo nisu vežbe brzine.
 • Tek onda kada usavršite njihove izvođenje, možete ubrzati tempo

Ove vežbe možete raditi više puta dnevno pa tako dostići seriju od 21 ponavljanja. Recimo, radite 3 puta dnevno po  7 ponavljanja.

Na vama je da prilagodite tempo i intenzitet vežbi sebi.

Možete raditi vežbe bilo kad.  Ukoliko želite da radite istu stvar koju su radili i tibetanski monasi , radite  ih uz izlazak i zalazak sunca, jer i ono je izvor naše energije.

Iskustva i nuspojave

Kada  se govori o 5 tibetanaca, obično se govori o tome kako ove vežbe podmlađuju i pomažu da budete dugovečni. Štaviše, knjiga u kojoj se pominju nosi naziv „Fontana mladosti„. Pogrešno bi bilo shvatiti  ovo bukvalno.

Tibetanske vežbe neće vam izbrisati bore niti zaustaviti vreme, ali će omogućiti da se osećate puni energije i mlado.

Mnogi od vas će se sigurno zapitati da li su vežbe pet tibetanaca dobre za mršavljenje. Iako im ovo nije namena, možete vremenom primetiti i takve efekete. Mišići se na ovaj način istežu, a uraditi 21 ponavljanje ovih jednostavnih vežbi zapravo i nije tako lako, posebno kada ubrzate tempo  i svakako troši više kalorija od beskorisnog sedenja. Ipak, ukoliko je vaš cilj da radite izgubite kilograme, onda je bolje da izaberete  poseban program vežbanja namenjen za mršavljenje .

Iskustva onih koji rade redovno vežbe pet tibetanaca govore da im one pomažu da se osećaju sjajno i da zaista imaju više energije tokom dana. To nije neobično jer vas ove vežbe dobro prodrmaju i podstaknu cirkulaciju u telu, a otuda  i sve ostale prednosti.

Iako deluju lake, vežbe pet tibetanaca nekim ljudima mogu biti teške i neizvodljive, posebno osobama koje imaju problema sa kičmom i bolove u vratu i leđima . Ima i onih kojima samo neke vežbe ne prijaju, pa ih preskaču ili rade onako kako mogu. Recimo, mnogi se žale na prvu vežbu jer im okretanje izaziva vrtoglavicu i mučninu.  Često i treća vežba zna da bude neprijatna i stvara neprijatan pritisak u grudima. U svakom slučaju, vežbe radite postepeno i samo koliko vam prijaju.

Tibetanske vežbe oduzeće vam 15 minuta vremena tokom dana i to onda onda kada radite ceo set od 21 ponavljnja. Onda kada započnete svoju avanturu sa ovim vežbama  i radite samo 3 ponavljanja, čak i 5 minuta dnevno je dovoljno da ih završite .

Morate priznati da u ovom slučaju onaj izgovor „Nemam vremena za vežbanje“ nema svoje opravdanje. Toliko vremena , ako ne i više, sigurno potrošite na ispijanje jutarnje kafe. A pogodite koja će vam od te dve navike zaista dati više energije za ostatak dana?

Kafu ste već upoznali. Sada upoznajte i pet tibetanaca