Dvopek dijeta: iskustva, jelovnik i pravila

Dvopek dijeta: iskustva, jelovnik i pravila

Dvopek dijeta obećava skidanje viška kilograma za kratko vreme. A da li ispunjava obećanja? Pred vama su jelovnik, pravila i iskustva. Procenite sami.

Reč dijeta, odmah asocira da mora da se gladuje i zato je niko i ne voli. Možda, ako bismo je zamenili rečju ishrana ili redukovana ishrana, možda bi malo stekla popularnost i bila lakše prihvaćena.

Moramo priznati da ih ima puno vrsta i da je svaka od njih nekome u nekom trenutku pomogla da skine određeni broj kilograma. Među najpoznatijima su UN dijeta, hrono dijeta, dijeta bez ugljenih hidrata, autofagija, ali na vrhu liste sigurno se nalazi i čuvena dvopek dijeta, kojom ćemo se danas mi pozabaviti. 

Kada govorimo o dvopek dijeti, možda na prvu loptu čudno zvuči sam naziv dijete, jer se verovatno pitate otkud dvopek i kako to baš on efikasno pomaže u skidanju kilograma. Ne sudite mu prerano, ima on svog keca u rukavu. Kada se koristi umereno i na pravi način, može postići itekakve rezultate.

Višak kilograma za sobom vuče i nastanak strija i celulita, pa pored neizvajanog tela, na koži nam se ocrtava i narandžina kora. Istina je da redukcijom ishrane možete znatno smanjiti i celulit, ali ga ne možete potpuno ukloniti. Za takve namene postoje specijalno kreirani preparati čija je primarna uloga baš ta – da razbiju grudvice i uglačaju kožu na površini. 

Goca Tržan, naša poznata pevačica , ispričala je svoju priču i kako je ona za kratko vreme uspela da smanji celulit. Ako želite i vi da postignete isto što i ona i zaokružite rezultat dvopek dijete, pogledajte njeno iskustvo na sledećem linku: https://minutzamene.com/goca-trzan-nemam-celulit/

Malo uloženog napora u sopstveni izgled, može vam pomoći da izgledate bolje nego ikad, a da u to ne bude uključen nijedan vid hirurgije.

Dvopek dijeta vam u tome može pomoći!

Da li je dvopek dobar za dijetu?

Ni običan ni prepečeni hleb se ne savetuje za konzumaciju kada želite da izgubite suvišne kilograme. Sada se verovatno pitate kako je onda dozvoljen u ovoj dvopek dijeti gde je glavna namirnica upravo on?

dijeta sa dvopekom

Prepečeni hleb sadrži dosta manje vode u svom sastavu od običnog hleba, tako da mu je proces razgradnje sporiji i duže drži sitost. Dvopek upija duplo više enzima koji su zaduženi za razgradnju ugljenih hidrata kod svih vrsta žitarica.

Dvopek se iz tog razloga odličan za sve one koji su ljubitelji hleba, a žele da izgube kilograme.

Medicinska dijeta sa dvopekom

Dijetu sa dvopekom, osmislio je jedan lekar kardiolog koji je spremao svoje pacijente za operaciju, a svi oni su morali za kratko vreme da izgube određen broj kilograma. Kako se pokazala kao vrlo efikasna u brzom gubljenju viška kilograma, postala je popularna i kod ostale populacije, koja nema zdravstvene tegobe, već jednostavno žele brze rezultate. 

Zašto medicinska dijeta?

Baš zato jer je se prvenstveno koristila u medicinske svrhe na gore pomenut način. Grupacija koja najpre podleže indikaciji pridržavanja dvopek dijete su srčani bolesnici, dijabetičari, osobe koje imaju masnu jetru i svi oni koji se dugo godina bore sa viškom kilograma. 

Medicinska dijeta je na neki način i citrus dijeta jer se kao glavna namirnica, pored dvopeka, koristi i pomorandža koja  pomaže bržem mršavljenju.

Jelovnik se bazira na principu apstinencije od masnoća, sa primarnim akcentom na vitamine i minerale, kao i proteine u određenoj meri.

Tvrdnje kažu da se najviše izgubiti do 15kg za 15 dana. To svakako nije preporučljivo, idealno je da se izgubi do 7kg, odnosno 0,5kg dnevno za taj jedan krug držanja.

Ono što na početku nismo naglasili, a jako je važno za sam princip dijete, jeste to da se drži u 3 kruga od po 5 radnih dana, sa vikend pauzama.

Izbor i raspored namirnica je svih pet dana isti i glasi ovako:

Dvopek dijeta: jelovnik

Što se tiče doručka, on je svakoga dana isti i izgleda ovako: jedna pomorandža i jedna kriška dvopeka, eventualno dve.

Jedna pomorandza od 100grama sadrži 47kCal, dok u jedan dvopek ima 30 kCal, što znači da bi vaš doručak u ovom slučaju sadržao 77kCal, što predstavlja veoma niskokaloričan obrok. Ako obilno jedete, verovatno vam ovo izleda kao premalo hrane, u odnosu na prethodnih 1000kCal po obroku, ali dijeta se i drži da bi došlo do nekih vidljivih rezultata.

Dva dvopeka će vam držati osećaj sitosti, a pomorandža će vam obezbediti sve potrebne nutrijente i vitamine.

Ako ponekad želite da zamenite voće ujutru, to možete uraditi zamenskom namirnicom jabukom, kruškom, dunjom ili breskvom. Možete koristiti čak i limun, jer pripada istoj porodici citrusa kao i pomorandža.

Uz dvopek i voće, dozvoljeno je popiti kafu ili čaj bez šećera i zaslađivača.

Što se ručka i večere tiče, stvari stoje ovako:

Ponedeljak

Ručak u svom “bogatom” meniju sadrži jedno kuvano jaje, jednu pomorandžu i jedno kiselo mleko ili jogurt, sa niskim procentom mlečnih masti.U 100grama jogurta, nalazi se 40kcal, 100gr pomorandže sadrži 47kcal, jedno jaje 155kcal. Ako saberemo naš obrok, videćemo da se u njemu ukupno nalazi 242kcal. Odmah na početku počinjemo atak na kilograme jednim oskudnim proteinskim obrokom.

Večera se sastoji od jednog dvopeka, dva kuvana jaja, dva paradajza i činije pune zelene salate ili krastavaca.Dvopek sadrži 60kcal, dva jaja 310ckal, a paradajz 19kcal. Ukupno večera sadrži 389kcal. Večeru je poželjno imati do 18h uveče, a posle toga dozvoljena je voda sa limunom, čaj i kafa bez šećera.

Ako saberemo sva tri obroka u toku jednog dana, videćemo da je ukupni kalorijski unos pojedinca 708 kalorija. Ovo je, grubo računajući, polovina manje kalorija nego što ste unosili ranije. Za dijetu, ovo je odlično.

Uh, preživesmo prvi dan!

Utorak

Za ručak dva dvopeka, (60)kuvano jaje(155) kiselo mleko(54) paradajz(19) i na kraju narandza(47). Ukupno 335kcal.

Za večeru 150grama mlevenog mesa(360), jedan dvopek(30) i jedan paradajz(19). Na kraju večere, narandza uz šoljicu zelenog čaja. Ukupno 409kcal.

Sreda

Za ručak možete pojesti celu jednu kiselu pavlaku (192)kuvano jaje(155) i kupus salatu, polovinu glavice(20). Ukupno 367kcal.

Za večeru 150gr mlevenog mesa(360), dvopek(30) i narandza(47). Ukupno 437kcal.

Začine bi trebalo izbegavati, naročito so koja vezuje vodu u organizmu. Poželjno je za salatu koristiti limun za kiselost, a himalajsku so ako baš ne možete bez nje.

Četvrtak

Za ručak 150grama mladog kravljeg sira(72), jedan dvopek(397)i jedan paradajz(19). Ukupno 488kcal. Ako držite dijetu u periodu kada nema svežeg paradajza, možete mu kao zamenu koristiti pasirani paradajz pire.

Večera je 150grama junećeg mesa(172), jedan dvopek(30), i jedan paradajz(19). Ukupno 221kcal. Tog dana umesto pomorandže, pojedite jabuku.

Petak

Petkom za ručak možete pojesti 200grama omiljenog kuvanog mesa ili čak i ribe(300), jedan dvopek(30)i jedan paradajz(19). Ukupno 349kcal.

Za večeru birajte omiljeno povrće, koje ćete kuvati. oko 0,5kg.(300)Jedno jaje(155) i jedno kiselo mleko(40) uz sve to. Posle večere može i ne mora pomorandža. Ukupno 495kcal.

Kada se završi ciklus od 5 dana u nedelji, slede 2“slobodna dana” za vikend.

U ta dva dana možete jesti normalno, naravno ne preterivati u konzumaciji namirnica koje nisu dozvoljene. Ponašajte se kao da niste na dijeti, ali ne trudite se da sve izgubljeno nadoknadite. Jedite ručak koji se kuva normalno, u normalnim porcijama.

Od starih navika i zavisi da li ćete vratiti kilažu, ali setite se da su baš one i dovele do toga da držite dijetu, pa se potrudite da održite postignuto.

Posle vikenda, sledi novin krug od pet dana, pa posle još jedan.

Posle 15 dana održanih, rezultati počinju da budu primećeni.

Kome je namenjena dijeta sa dvopekom, a kome nije?

Dvopek dijeta, namenjena je svim gojaznim osobama, koje pored gubitka kilograma, žele da očiste i svoju kožu. Ova dijeta je vodeća u tome, jer smanjuje apsorpciju masnoća na prirodan način, pa i čini kožu lepšom.

Međutim, s obzirom da je veoma restriktivna, ne savetuje se da je primenjuju trudnice i dojilje,  deca i bubrežni bolesnici, jer su  su im svi ntritijenti iz ishrane neophodni .Čak bi i odrasla, zdrava osoba trebala potražiti savet nutricioniste ili izabranog lekara pre nego počne da je primenjuje.

Najbrojnija grupa ljudi koja ima dobru indikaciju za ovakav plan ishrane, jesu srčani bolesnici, dijabetičari, osobe sa povišenim vrednostima masnoće i holesterola, kao i svi oni koji spadaju u gojazne osobe.

Rezultati koji se mogu očekivati od dvopek dijete

Svaka dijeta koja obećava da skida po jedan kilogram dnevno, spada u grupu „super dijeta“, ali je obično i dosta restriktivna, pa veliki broj njih odustane posle samo nekoliko dana.

Veoma je važno da ostanete istrajni i da ovi dijetu ispoštujete do samog kraja, ako želite rezultate. Međutim, ako osetite slabost, nesvesticu, glavobolje – prestanite sa njom i potražite neki drugi način da smršate.

Rezultati koje možete očekivati sa dvopek dijetom, su gubitak 0,5kg dnevno, a ukoliko uključite i fizičku aktivnost kao dodatak dijeti, rezultati će biti dosta intenzivniji. Fizička aktivnost ne sme biti naporna, jer ste na smanjenom kalorijskom unosu pa nećete imati energije. Šetnja je sasvim dovoljna.

Na samom početku će gubitak ići brže, jer se gubi voda iz organizma. Kasnije je normalno da kilogrami stagniraju, ali je važan prosek.

To znači, da ćete za 15 dana izgubiti 7kg, što je zaista, morate priznati, odličan rezultat.

Dijeta sa jogurtom i dvopekom

Kod dijete s jogurtom i dvopekom, doručak je uvek isti i uključuje jedan dvopek, šolju jogurta i jednu jabuku.

Prvi dan 

Za ručak jedete dva dvopeka, dve šolje jogurta, dva kuvana jajeta i paradajz.

Za večeru ide jedan dvopek, jedno jaje i šolja jogurta. Bukvalno polovina od doručka.

Drugi dan 

Za ručak se sprema jedan dvopek, jedan jogurt nemasni, tvrdo kuvano jaje i jedan paradajz.

Za večeru voćni jogurt ( ali nemojte kupovni, jer oni imaju dosta dodatih šećera, pa i veštačkih boja i aroma ponekad. Napravite sami mešavinu voća i jogurta)

Treći dan 

Za ručak može 250gr mladog sira, jedan dvopek, porcija zelene salate ili kupusa sa maslinovim uljem

Za večeru 125gr šunke, dvopek i jedan paradajz.

Četvrti dan 

Za ručak dvopek, 200gr teletine kuvane, povrće kuvano i paradajz.

Večera jedno jaje i salata sa jogurtom.

Peti dan 

Za ručak 250gr pilećeg mesa dinstanog sa povrćem na maslinovom ulju.

Večera je voćni jogurt.

Rezultati su gubitak 0.5kg dnevno.

Dijeta sa dvopekom i jajima

Ova dijeta takođe se drži u tri ciklusa od po 5 dana.

Ne razlikuje se mnogo od dvopek klasične dijete, s tim što se mesnati obroci mogu zameniti jajima. U proseku umesto 200 gr mesa, idu dva jaja.

dvopek dijeta sa jajima

Jaja sadrže sve hranljive sastojke, neophodne za normalno funkcionisanje organizma i dobro je poznata dijeta sa jajima. Belančevine jajeta spadaju među najvrednije i najhranljivije, i zato služe kao standard kod merenja kvaliteta proteina u ishrani.

Kada unesete jaje u organizam, ono se vari lako i postepeno, a organizam troši sopstvene masnoće što za polsedicu ima gubljenje kilograma.

Rezultati takođe ne odskaču puno, tako da možete očekivati gubitak od 7-10 kg manje za 15 dana.

Dijeta sa dvopekom i jabukama

Jedina razlika u odnosu na klasičnu dvopek dijetu je ta što se pomorandža kompletno po danima menja za jabuku.

Rezultati su takođe isti kao kod klasične dvopek dijete.

Koliko dugo se drži dvopek dijeta?

U zavisnosti od toga koliko kilograma želite da skinete, zavisi i broj dana koliko ćete dijetu primenjivati.

Moramo da napomenemo da nije poželjno iz zdravstvenih razloga ponavlajti duže od dva kruga od po 15 dana dijetu i to samo osobe koje žele da odbace veliki višak sa sebe. Obavezno je između 15 dana praviti pauzu, bar 15 dana.

Dobra stvar je što se dvopek dijeta kombinuje sa dva dana pauze između krugova ponavljanja, zbog eventualnih alergijskih reakcija koje mogu, u retkim slučajevima da se jave.

Šta nakon dvopek dijete?

Nakon dijete sa dvopekom, obavezno je da se umereno i zdravo hranite, kako se kilogrami ne bi vratili. U tome vam mogu pomoći smernice zdrave dijete, koju bi svi trebalo da praktikuju.

Neki preporučuju da se nakon 15 dana dijete održi i takozvani dan održavanja dijete, a koji se po sastavu namirnica puno ne razlikuje od ostalih dana koje ste držali tokom dijete.

Taj dan bi trebalo da izgleda ovako: đ

  • Za doručak čaša tople vode sa limunom.
  • Za ručak jedan dvopek i jedna jabuka.
  • Za večeru jedno kuvano jaje, dvopek i paradajz.

Ovaj dodatni dan uvodi se protiv jo-jo efekta, koji je moguće izbeći samo ako ubuduće budete pripazili šta jedete i ne vratite se starim navikama i porcijama. Setite se samo svega toga što vas je dovelo do toga da primenjujete dijetu i biće vam lakše da istrajete u svojoj odluci.

Budite strpljivi i uporni i znajte, da svaka dijeta na početku izgleda nemoguće i da se prvi rezultati svega primete nakon 15 dana.

Zamislite da vas samo 15-30 dana deli od idealne figure ( u zavisnosti od toga koliki višak imate da skinete)? Pa to je više nego odlično. Razmislite o tome.

A kakva su iskustva sa dvopek dijetom

Svi oni koji su uspeli da ovaj plan ishrane ispoštuju do kraja, imaju čime da se pohvale. Gubitak kilograma je zaista takav kakav se i očekuje, ali je neophodno da se tokom dijete ne krše pravila i ne zbunjuje organizam.

Ima i onih koji su nam rekli da nisu uspeli da izdrže ni prvi krug, koji podrazumeva prvih pet dana, jer je unos namirnica zaista ograničen. Neki su izdržali donekle, pa odustali za vikend.

Sve u svemu, shvatili smo da za dobru figuru treba dosta odricanja, i da, dok se ne probuši kašika, nema ravnog stomaka.

Isprobajte dragi moji dvopek dijetu, budite hrabri i istrajni, pa ćete nam javiti rezultate koje ste postigli. Neka vam bude početni korak do cilja. Ipak, imajte na umu da ovo nije dijeta kojom se možete trajno hraniti, pa ni rezultati neće biti trajni. Zato, nakon dijete sa dvopekom, povedite računa o svojoj ishrani i donesite odluku da se zdravije hranite. E tada ste pobedili!