Kako mi je putovanje na Bali promenilo pogled na život

Kako mi je putovanje na Bali promenilo pogled na život

Autor:

Moglo bi se reći da Bali predstavlja ultimativno mesto za samookrivanje i reset od ostatka sveta, i možda to zvuči kao kliše, ali moje iskustvo govori upravo u prilog tome. Bali je indonežansko ostrvo, koje je, za razliku od ostatka zemlje, središte hindu religije, što je uslovilo kulturu i način života ovog gostoljubivog ostrva.

Kao ljubitelj kultura različitih od moje, i kao radoznala osoba sa interesovanjem za religiju, znala sam kakvu raznolikost i mnoštvo hramova mogu da očekujem na ovom ostrvu, ali spremati se unapred i otići tamo su potpuno različiti momenti. Kada su u pitanju Bali aranžmani za letovanje  možemo reći da su oni pravi početak da pronađete svoju oazu na ovom ostrvu, naročito ako ste i vi došli do trenutka u životu kad je možda potrebno da se preispitate, ili jednostavno neko vreme da se posvetite samo sebi.

ubud-bali

Savršene plaže zbog kojih ne znam kako ću u Grčku

Da me ne shvatite pogrešno, Grčka je prelepa zemlja koja mi apsolutno nikad neće dosaditi baš zbog toga što uvek postoji neko novo mesto ili ostrvo da se istraži ili otkrije, ali Bali je jedinstven i različit od svega što sam do sad imala prilike da iskusim. Tome verovatno doprinosi i udaljenost i činjenica da je kultura o kojoj je reč egzotična, i nešto što nisam imala prilike nikad pre da susretnem.

Ako ste u potrazi za suštinskim resetom, kada samo želite da napunite baterije, onda su plaže na Baliju dovoljne, i to u smislu da vam nište više od toga nije potrebno. Bali je prepun skrivenih laguna, stenovitih uvala, peščanih plaža, mesta gde možete da se osamite sa svojim mislima, ili opet s druge strane, mesta gde možete da doživite trenutke koje nikad nećete zaboraviti, kao što je na primer snorkeling sa mantama.

Relaksirajuće masaže

Jedno od mojih većih otkrića na koje sam se definitivno navukla tokom boravka na Baliju je definitivno balinežanska masaža. Za početak, bitno je da znate da Bali vrvi od spa centara, a uslugu masaže možete dobiti i na plaži, tako da je ova tradicionalna masaža definitvno nešto što preporučujem da probate.

Ova masaža je posebna zbog toga što predstavlja tretman za celo telo, pri čemu doseže duboko u tkivo i nudi potpuni, holistički tretman. Posebna je zbog toga što predstavlja kombinaciju nežnog istezanja, akupresure, refleksilogije i aromaterapije, kako bi na najbolji način stimulisala protok krvi, kiseonika i energije u vašem telu.

Mogu vam samo reći da je jedna ovakva masaža dovoljna da se osetite kao novi, i da gledate na život mnogo pozitivnije.

Kokteli pod palmama

Kao što sam već rekla, za reset na ovom ostrvu vam ne treba puno, dovoljno je da budete na njemu. Ne znam da li postoji bolji način da postignete osećaj kao da vreme ne postoji od koktela na plaži, u hladu, sa dobrom knjigom, u bilo koje doba dana.

ostrvo bali

Naravno, uvek postoje opcije, žurke pod punim mesecom uz lokalni ples obojen arhetipskom borbom između dobra i zla, ili posvećen nekom od mnoštva hinduističkih božanstava, o kojima najviše možete saznati na mestu kao što je Ubud, kulturnom centru ostrva.

Ali, ako ste kao ja, i želeli ste vreme za samo za sebe, onda je plaža i pogled na pučinu dovoljan trenutak da otkrijete da sreća zaista jeste u malim stvarima, i da se podsetite koliko je zapravo važno posvetiti se isključivo sebi, s vremena na vreme.

Meditacija

Meditacija je uvek bila nešto što sam htela da naučim, ali sam uvek mislila da mi ne ide zbog toga što sam previše nestrpljiva i multitasking orijentisana osoba, da bih uopšte programirala sebe prvo da se opustim, a onda da naučim kako se to uopšte radi. Mislila sam da je to za ličnost poput mene nesavladiva veština, kojoj mogu samo da se divim izdaleka.

E pa, u mom slučaju je bilo dovoljno da odem na Bali i da me okruženje samog ostrva povuče u neki drugi svet i odvede na mesta koja nisam znala sam uopšte sposobna da odem, i da imam potencijal da toliko zavirim u sebe. Ovaj trenutak zapravo jeste bio taj koji mi je promenio pogled na život, i omogućio da naučim da meditacija nije kliše, nije bajka, i da je zapravo jako korisno umeti da se centrirate onda kad vam se čini da više nemate kontrolu nad svojim životom, zbog tempa koji vam je nametnut.

Bali je zbog svega navedenog moja iskrena preporuka, a pre svega zbog toga što je ovo ostrvo potpuno drugi svet, njegova kultura je posebna, posvećena religiji i služenju, skromnim životnim idealima, i filozofiji tako dijametralno suprotnoj od naše, od koji najvažnije znanje koje sam mogla da ponesem sa sobom jeste kako da usporim, a mislim da to boravak na Baliju nauči svakoga ko je otvoren za to.