Dva načina kako odrediti oblik lica

Dva načina kako odrediti oblik lica

Kako odrediti oblik lica koji  imam i zašto je to važno? Pa recimo, možete izabrati frizuru koja vam najbolje stoji! Zato evo kako da to odradite bez greške!

Da li ste već umorni od stajanja pred ogledalom u pokušaju da vizuelno otkrijete kojem to tipu fizionomije pripada vaše lice. To naravno nije lako pogotovu kada procenjujete oblik svog lica. Na svoj odraz u ogledalu smo naviknuti, sa njim smo se nekako srodili i nismo u stanju baš objektivno da ga procenimo.

S druge strane, ovaj podatak  kakav oblik lica imate vam svako malo zatreba.

Bilo da birate okvir za naočare, šešir ili želite da učinite nešto sa svojom frizurom ili sa obrvama, oblik lica iskače pred vas kao kamen spoticanja.

Svi koji nam nude savet o frizuri, naočarima, načinu šminkanja i slično uvek nas prvo pitaju kakav oblik lica imamo.

Uskladiti sve ovo sa svojom fizionomijom na najbolji mogući način uopšte nije bez veze. Često će male promene dati neverovatno dobar krajnji efekat.

 

Pravi je trenutak, zato, da vas naučimo kako da brzo i lako stavite tačku na nedoumicu i saznate da li je vaše lice okruglo, četvrtasto, srcasto i slično.

PRVI METOD kako odrediti oblik lica

Stanite ispred ogledala . Poslužiće bilo koje veće ogledalo. Stanite tako da možete lako da dohvatite ogledalo ispred sebe da biste mogli da crtate po njemu bez naginjanja napred.

 • Stanite ispred ogledala, pravih leđa, glave podignute, zabacite ramena. Ukoliko nosite šiške, sklonite ih šnalom ili rajfom sa lica.
 • Vodite računa da izvor svetlosti bude iznad vaše glave, a ne direktno. Izvor svetla utiče na oblik koji ćete nacrtati.

Ružem za usne, komadom sapuna ili markerom koji se lako briše opcrtajte svoje lice na ogledalu. Počnite od dna brade pa pored ivica obraza, pored jagodičnih kostiju, pratite liniju gde se kosa spaja sa kožom lica preko čeone regije pa na drugu stranu pored drugog obraza dok ne zatvorite krivu liniju na polaznoj tački. Pokušajte da ostanete što mirniji dok ovo radite.

U crtež ne uključujte uši već samo ivice lica.

Ispitajte spoljašnju liniju svog lica. Izmaknite se jedan korak unazad i osmotrite oblik koji ste nacrtali na ogledalu.

Gde je najšire?

Da li je izduženo ili skraćeno.

Kog su oblika vaša vilica i čelo?

Na osnovu odgovora na ova pitanja, saznajte kakav oblik lica imate.  Vaše lice će odgovarati jednom od dole navedenih oblika:

 • Duguljasto: Spoljašnja ivica vašeg lica liči na vertikalan pravougaonik zaobljenih uglova. Osobe ovalnog oblika lica imaju široko čelo, izražene jagodične kosti i široku, četvrtastu vilicu.
 • Okruglo: Ukoliko linija koju ste iscrtali na ogledalu najviše liči na krug sa čirokim jagodičnim kostima, šiljastom bradom i čelom koje se sužava vi imate okruglo lice.
 • Četvrtasto: Nacrtani oblik ne bi trebalo da je izdužen već raširen. Čelo je široko, jake jagodice, i ćoškasta brada.
 • Ovalno: Čelo je blago rašireno sa užim jagodicama i vilicom.
 • Srcoliko: Ovaj oblik lica karakteriše široko čelo, izražene  jagodice i mala brada.
 • Trouglasto: Široka vilica, malo čelo, to je to oblik lica vam je trouglast.
 • Dijamantski: Ovaj oblik lica se razlikuje od okruglog ili ovalnog po tome što si jagodice značajno naglašene u odnosu na bradu i čelo koji su suženi.

DRUGI METOD određivanja oblika lica

Opet vam je potrebno ogledalo. Ispred  njega ćete uzeti mere pojedinih delova svog lica. Koristite veliko zidno ogledalo sa dobrim osvetljenjem tako da možete jasno videti svaki detaljna svom licu.

koji oblik lica imam

Za merenje pripremite trakasti metar koji koriste šnajderi koji se lako prilagođava krivinama na licu. Lenjirom nećete ništa postići. Takođe pre premeravanja pripremite komada papira i olovku da biste mogli da zapišete svoje mere.

 • Izmerite širinu obraza. Da biste znali tačnu širinu obraza merite preko vrhova jagodične kosti. Postavite kraj metra tačno pored spoljašnjeg ugla oka. Ovo je polazna tačka. Zatim  pažljivo položite metar pravom linijom preko izbočine nosa do spoljašnjeg ugla drugog oka. Ovo je završna tačka.  Dakle, metar treba prosto da “sedne” na vrhove vaših jagodica. Zapišite izmerenu vrednost.
 • Izmerite liniju vilice. Sledeće što treba da definišemo je veličina vilice. Gledajte pravo ispred sebe svoj odraz u ogledalu i pronađite najširi deo vilice. Obično se ova tačka nalazi na otprilike 2,5 cm ispod uha. Ovo će biti polazna tačka u merenju vilice. Izmerite od ove tačke do vrha brade a zatim pomnožite vrednost sa 2 i zapišite dobijeni rezultat.
 • Izmerite čelo. Stojeći ispred ogledala pronađite najširi deo čela. Ovo tačka je obično na polovini između obrva i linije kose. Postavite kraj metra na jednu stranu čela tamo gde je ono najšire. Razvucite metar horizontalno preko čela dok ne dospete na istu tačku sa druge strane čela. Zapišite rezultat.
 • Izmerite dužinu lica. Najzad, vreme je da utvrdimo dužinu ili visinu lica. Nađite tačnu sredinu linije  gde se kosa sastaje sa čelom.  Počnite merenje sa sredine ove linije.Spustite metar preko nosa sve do vrha brade. Zapišite rezultat.
 • Usaglasite svoje mere sa tipom lica. Lice svake osobe je različito osim ako nemate identičnog blizanca. Međutim, velika većina lica odgovara jednom od tipova lica. Duguljasto, srcasto, četvrtasto, ovalno, okruglo ili trouglasto. Držite svoje mere pri ruci i nastavite sa čitanjem da biste odredili kojoj kategoriji ili kategorijama pripada vaša fizionomija.

Osnovne karakteristike svakog oblika lica

Evo ukratko nekih glavnih karakteristika svakog oblika lica.

Priroda je mnogo raznolikija i razigranija te nemojte očekivati da se sto posto uklopite samo u jedan tip. Prosto vaše lice nije grafički crtež već splet divnih i jedinstvenih genetskih kombinacija.

Ipak opisi u nastavku će vam pomoći da što je moguće približnije odredite karakteristike svoje fizionomije.

 • Duguljasta lica  (Poneko ih zove i pravougaono) su duža nego šira  Ona imaju približno slične mere u pogledu obraza, čela i vilične linije.
 • Srcasta lica su definisana  kao obrnuti oblik trougla što rezultira relativno oštrom bradom i srednjim do širokim čeonim i jagodičnim merama. Lica koja imaju oblik srca su generalno 3,5 cm ili manje duža od širine obraza
 • Četvrtasta lica imaju približno istu dužinu i širinu. Mere obraza i dužina lica se mogu razlikovati 2-5 cm . Mere obraza, čela i vilice bi trebalo da su jednake ukoliko imate kvadratni oblik lica. Ivice lica ovakve fizionomije su skoro prave Vilica ima jasne, oštre ćoškaste konture na najširim tačkama.
 • Ovalna lica su ista, proporcionalna, duža su nego šira sa čelom koje je blago šire u odnosu na vilicu sa blago zaobljenom bradom.
 • Okrugla lica kao i četvrtasta su približno iste dužine i širine. Međutim, osobe ove fizionomije imaju relativno malo čelo i malu savijenu viličnu liniju. Ukoliko su mere vaših obraza i dužine lica u odnosu oko2,5 cm, mere čela su vam iste kao mere obraza a ,vilična linija nema oštre uglove koji su karakteristični za četvrtasto lice, ta vi imate okruglo lice.
 • Trouglasta lica su upravo olikim fizionomijama. Ona su šira na dnu i najuža na vrhu.Trouglaste fizionomije karakteriše dugačka, široka i i četvrtasta vilica i relativno usko čelo.
 • Dijamantska lica su najšira u predelu jagodica , čelo je zašiljeno a brada uska i istaknuta.. Ona su nešto duža nego šira . Ako je širina obraza veća od čela i vilice, brada vam je relativno izražena onda vi imate dijamantski oblik lica.

Jednom kada smo odredili oblik lica dovoljno je da taj podatak zapamtimo i iskoristimo u različitim prilikama kada se za to ukaže potreba.

Dobra vest za one koje mrzi da upoređuju svoje mere sa detaljima našeg opisa: postoje i online kalkulatori koji će vam dati odgovor na pitanje: Kakav oblik lica imam?

odrediti oblik lica

Naravno, lice ipak morate izmeriti da biste kompjutersku aplikaciju nahranili neophodnim podacima i dobili odgovor.

Drugi i daleko lakši način kako odrediti oblik lica je da uploadujete fotografiju, aplikacija sama odradi ostatak.

Bilo koju metodu da ste primenili poznavanje svog oblika lica vam je uvek od koristi.

Evo gde :

Izbor okvira za naočare u zavisnosti od oblika lica

Pogrešno izabrane naočare mogu zaista upropastiti izgled svake žene. Svi smo se bar jednom sreli sa objektivno veoma lepom osobom koju naočare čine “tetkastom”, prestrogom pa čak i ružnom. Evo nekih opštih pravila koja bi trebalo da sledite kako se ne biste našli u ovoj skupini.

Okruglo lice

Crte lica su meke bez ostrih uglova jagodica ili brade. Istaknite takvu fizionomiju četvrtastim okvirom. Potrebno je da donji deo okvira dopire tačno iznad jagodične kosti. Spoljašnji uglovi neka budu malo ojačani. Vaše lice će postati izražajnije i dominantnije.

Četvrtasto lice

Ćoškasto, oštrih uglova, po malo grubo. Vaš izgled će biti dosta “mekši” i dopadljiviji ako ga ublažite naočarima okruglog oblika. Neka ove naočare budu malko šire od vaših jagodica. Okvir bi trebao da bude tanji.

Trougaono lice

Savršene naočare za vas imaju detalje na gornjem delu okvira ili ojačnu gornju ivicu. Trebalo bi da naočare budu za nijansu šire od brade radi balansa. Ako volite mačkaste naočare dobili ste bingo. Te vam najbolje odgovaraju.

Srcasto lice

Savršene naočare za srcasti oblik lica su blago šire od vašeg čela radi balansa i imaju detalje na donjem delu okvira. Takozvane “wayfarer” naočare su pravi izbor za vas.

Ovalno lice

Uz ovalan oblik lica izaberite ojačan okvir koji naglašava vaš stil. Slobodno se igrajte bojama i teksturom.

Ovo su najosnovnija pravilaza izbor odgovarajućeg okvira za naočare u skladu sa oblikom lica. Svakako, kao ništa u životu nije jednostavno crno-belo pa ni vaš izbor načara može pratiti više varijacija na sličnu temu. To će zavisiti od niza elemenata da li su to godine, vaša frizura, stil odevanja i  slično. Nekada ćete upravo naočarima želeti da postignete određeni učinak.

Ono što bi uvek trebalo imati na umu je činjenica da su naočare odavno prestale biti samo zdravstveno pomagalo i postale su modni detalj bez premca. Ako već imate potrebu za optičkim naočarima svakako njihovo nošenje iskoristite kao saveznika svojoj dopadljivosti.

Frizura u skladu sa oblikom lica

Kod izbora frizure oblik lica je opet veoma važan. Sigurno da osobe sa nežnim okruglim, sićušnim licem ne mogu sebi dozvoliti istu frizuru kao one devojke jakih četvrtastih vilica i izraženih jagodica, na primer.

Dobar frizer će sigurno znati da vas posavetuje pri izboru a i mi vam donosimo i detaljna uputstva kako izabrati frizuru na osnovu oblika lica.

Do tada imajte na umu da vas dobra promena frizure uvek može pretvoriti iz Pepeljuge u princezu.