Važno je! Gnojne bubuljice nisu samo estetski problem!

Važno je! Gnojne bubuljice nisu samo estetski problem!

Saznajte kako da gnojne bubuljice nestanu zauvek! Zašto nastaju takve akne, šta je gnoj i da li ga smemo cediti? Ovo uputstvo će vam ujedno dati i odgovore!

Gnojne bubuljice se mogu pojaviti na svim delovima tela izuzev tabana i dlanova. Naime na ovim regijama nema lojnih žlezda i folikula.Najgore je kada se pojave na licu ali ništa manje nisu neprijatne i bolne ni one na glavi i leđima.

Bubuljice su pre svega zdravstveni pa tek onda estetski problem.

Ipak kada se ujutru uoči važnog sastanka probudite sa belo-žutom izbočinom po sred lica manje mislite o zdravlju a više kao da se gnojne bubuljice otarasite ili je sakrijete.

Gnojne bubuljice na licu se svima dešavaju

Ne postoji osoba koja se može pohvaliti da nikada nije imala gnojnu bubuljicu na licu. Postoje samo oni koji ih imaju veoma retko i oni koji muku muče sa njima svakodnevno.

*** Ksenija je imala ovaj svakodnevni problem. Njeno lice bilo je puno gnojnih akni, upaljenih i bolnih, a ni mitiseri je nisu štedeli. Pa ipak, uspela je da u potpunosti reši ovaj njen problem. Verovali ili ne, na vrlo jednostavan način. Sada joj je lice idealno čisto, bez gnojnih bubuljica! U čemu je njena tajna? Otkrićete ako virnete u iskustvo koje smo zabeležili. Samo kliknite na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Kako nastaje gnojna bubuljica?

Kada se ujutru probudite sa Monteverestom koji se uzdiže sa brade sa sve belim snežnim vrhovima sigurno se pitate zašto i kako nastaje ta odvratna bela lepljiva tvar koja ispunjava bubuljice.

gnojne akne

Pored onog vidljivog živog sveta okruženi smo i brojnim nevidljivim živim bićima-mikroorganizmima. To što su toliko sićušni da su golim okom neprimetni ne znači da nisu tu, svuda oko nas. Neki od njih su korisni ili prosto ne smetaju dok drugi izazivaju veći deo oboljenja koja nas muće.

Mikrobi dospevaju u naše telo na razne načine. Neke udahnemo sa vazduhom, drugi dospeju u organizam  zajedno sa kontaminiranom hranom i vodom i slično. Koža kao organ koji pokriva celo telo nije izuzeta od napada ovih sićušnih neprijatelja.

Kada opasnost možete da vidite znate odakle vam preti i kako da se od nje zaštitite.

Mikrobi su nevidljivi i zato jedino možemo preduzeti opšte preventivne mere.

Ma koliko da se trudimo, s vremena na vreme neki uljez pokuša da se probije kroz kožu do ostalih organa. Srećom, priroda je stvorila odbrambeni mehanizam koji odmah kreće u akciju. Imunitet oraganizma predstavlja odbrambeni sistem podešen tako da organizam odmah registrujue uljeza i istog časa kreće u borbu sa neprijateljem.

Pojednostavićemo celu priču: Ljudska krv između ostalog se sastoji i od belih krvnih zrnaca. Oni su odbrambeni vojnici koji se odmah grupišu oko uljeza koji nastoji da prodre u kožu. Na mestu gde bakterija (one su izazivači upalnih procesa na koži) uđe u kožu ona luči toksine . Štetna bakterija se razmnožava, izazivajući upalu, krvni sudovi se šire oko tog mesta kako bi doveli što veći broj belih krvnih zrnaca koja će ubiti neprijatelja. Ona stvaraju antitela za neutralisanje mikroba. Dolazi do borbe u kojoj ima mrtvih sa obe strane.

Svi ti mrtvaci – mikrobi i bela krvna zrnca sa delovima tkiva – pali u ovoj borbi čine – gnoj.

To se može lepo videti ako kap gnoja stavimo pod mikroskop. U toj kapi videćemo skoro isključivo mikrobe i bela krvna zrnca sa pojedinim delovima raspadnutih tkiva.

Na mestu gde je mikrob prodro u kožu nastala je gnojna akna.

U zavisnosti od intenziteta tog malog rata kome je naša koža poprište zavisiće i veličina gnojave bubuljice. Nekada je ona sasvim sićušna, a nekada je tolika da napravi ozbiljan problem.

Gnojne bubuljice – uzroci

O uzrocima pojave bubuljica na licu već je detaljno bilo reči. Generalno, adolescenti, žene u vreme ciklusa ili  ukoliko je prisutan hormonski disbalans su skloniji bubuljicama na licu. U vreme adolescencije ovaj problem čak može biti izraženiji kod muškaraca nego kod žena. Kada  pubertet prođe trebalo bi da i pojava gnojnih akni postane sporadična. Ukoliko nije tako moguće je da iz nekog razloga vaše lojne žlezde proizvode višak sebuma koji vašu kožu čini masnom.

Bubuljice se pojavljuju kada sebum pomešan sa nečistoćama u kojima neizbežno ima i mikroba kao i mrtvih ćelija kože ostane zaglavljen u pori.  Ponekad ovo izazove infekciju i upalu. Kao produkt borbe imunih ćelija protiv izazivača upale nastaje gnoj koji se pojavi na samoj površini kože pokriven tankom opnom.
Lojne žlezde se nalaze unutar pora po čitavoj površini kože, nema ih jedino na tabanima i dlanovima. Pa da, na tom mestu nikada nikome nije porasla gnojava bubuljica. Najviše lojnih žlezda se nalazi na licu i koži glave.

Lojne žlezde proizvode sebum unutar pora, nove ćelije kože konstantno rastu a spoljašnje odumrle ćelije se ljušte..

Ponekad te izumrle ćelije ne budu uklonjene već se zadrže na koži upadnu u pore i tu se zaglave zajedno sa lepljivim sebumom blokirajući pore.

Blokada pora se ćešće dešava u pubertetu jer u tom životnom dobu lojne žlezde proizvode više sebuma.

Gnojne bubuljice pojavljuju se na mestima gde su lojne žlezde najbrojnije – lice,vrat,ramena,grudi i leđa.

Sitne gnojne bubuljice na vratu koje svrbe

Sitne gnojne bubuljice na vratu mogu da svrbe. One mogu da budu posledica brojnih stanja, kao što su alergije, infekcije, poremećaji kože. Neke su veće, neke manje. Dešava se i da budu izrazito tvrde i da dugo traju na koži.

Ako primetite da bubuljice na vratu ne reaguju na proizvode za akne i ako vidite da ne prolaze, morate da se konsultujete sa lekarom, kako biste dobili određenu terapiju koja će ih izlečiti.

Gnoj nastaje rezultat pucanja kože, a onda dolazi do bakterijske infekcije. Gnoj se može istisnuti ili odstraniti hirurškim rezom. Ako je vaš imuni sistem slab, infekcija na koži će se brže širiti i bubuljice će mnogo duže trajati.

Bubuljice na vratu mogu da nastanu i od čestog znojenja, a znojne žlezde na vratu, mogu da budu aktivnije nego na samom licu. Aktivnost žlezda izražena je na licu, vratu, pazuhu, zadnjici.

Velike gnojne bubuljice

Velike gnojne bubuljice mogu da se jave na licu, leđima, ali i na drugim delovima tela. Sve bubuljice nastaju zbog začepljenih pora, ali kada se pojavi gnoj, to znači da se desila upala u samoj koži.

Gnoj se razvija od ulja, bakterija i sebuma koji je začepljen duboko u koži. Naše telo reaguje i tako se razvija gnoj, bela tečnost. Kako se upala smanjuje, akne će postajati manje i nestaće.

U koži mogu da se stvore i ciste, a one se razvijaju ispod pora. Nekad gnoj nije vidljiv, al možete napipati da je akna tvrda i bolna. Pustule su bubuljice koje su baš velike i imaju gnojni završetak.

Kod ovakvih bubulljica, pomoći će vam benzoil peroksid, jer on ubija bakterije u porama, pa se tako akna može smanjiti. Njega možete pronaći u raznim kremama, kao i u gelovima za čišćenje lica. Kao vrlo moćna pokazala se i salicilna kiselina, koja se često koristi u dermatološkim i kozmetičkim tretmanima.

Ako vam ništa od toga ne pomogne, obratite se lekaru koji će vam prepisti antibiotike koji su namenjeni za sprečavanje upala na koži.

Bakterijske infekcije i gnoj

Mesto gde su se nakupile mrtve ćelije pomešane sa sebumom i  nečistoćama različitog porekla je idealno za razvoj neželjenih bakterija koje izazivaju gnojave bubuljice.
Najčešći izazivači bubuljica – bakterije pod nazivom propionibakterije na žalost dolaze u dodir sa našom kožom i na mestima gde pomešane sa sebumom i nečistoćama izazovu upalu dolazi do imunog odgovora koji prouzrokuje nastanak gnojne bakterijske bubuljice.

Iako su bubuljice povezane sa bakterijskom infekcijom one nisu zarazne i ne prelaze sa jedne osobe na drugu.

Koji su faktori rizika?

Zapravo nije baš jasno zašto su neke osobe sklonije bubuljicama od drugih. Hormoni i genetski faktori mogu igrati važnu ulogu ali i neki drugi činioci su mogući uzroci.

Bubuljice, tzv.acne vulgaris ili uobičajene bubuljice izaziva bakterija pod nazivom propionibacterium. Važno je znati da nećemo uvek kada se nađemo u kontaktu sa ovom bakterijom dobiti bubuljice koje su gnojave. Kao i kod drugih bolesti ovo zavisi od kompletnog stanja organizma, naših higijenskih navika, ishrane i sl.

Pranje blagim prirodnim sredstvima može sprečiti infekciju, a piling može pogoršati stanje.

Gnojne akne na leđima

Vlažno okruženje, odeća napravljena od sintetičkih vlakana, kao i upotreba preparata koji maste kožu može pogoršati stanje gnojavih bubuljica.

Iako su geni i hormonska aktivnost  generalno uzrok pojave bubuljica na leđima možemo  preduzeti neke korake da kontrolišemo njihovu pojavu. Tim pre što one ponekad mogu  predstavljati ozbiljan, ne samo estetski problem.

Posmatrano u brojkama 92% ljudi ima bubuljice na licu dok 60% pati od gnojnih bubuljica na leđima i grudima pa čak i ramenima.

Na leđima se kao i na licu nalaze brojne lojne žlezde koje luče masnu voskastu supstancu-sebum. Sebum, pomešan sa mrtvim ćelijama kože i bakterijama upadne u pore na koži leđa, zapuši ih. Zapušeni folikul se onda može upaliti i tu se stvara gnojna bubuljica.

Bubuljice na leđima mogu biti posebno krupne.

Ne možemo uvek kontrolisati pojavu gnojnih bubuljica na leđima ali svojim ponašanjem možemo redukovati mogućnost da do pojave istih dođe.

Sledeći postupci su korisni za sprečavanje pojave gnojavih bubuljica na leđima:

 • Higijena. Nije suvišno ponovo potencirati higijenu leđa upravo zato što je ovaj deo kože najteže dostupan i oku i rukama. Ukoliko niste dovoljno razgibani i s’naporom dosežete do svakog kutka ovog dela tela nabavite sebi neko pomagalo u vidu četke  ili spužve sa dužom drškom za masažu leđa. Ukoliko samo površno i s mukom perete leđa sigurno nećete ukloniti izumrli sloj ćelija kao ni sve nečistoće. U porama će ostati nepoželjna mešavina bakterija i nečistoća i eto odličnih uslova za razvoj gnoja i bubuljica. Leđa perite blagim biljnim sapunom bez sulfata ili nekim drugim blagim sredstvom. Uverite se da ste posle pranja kose dobro isprali ostatke šampona i regeneratora koji su se slivali niz leđa.
 • Izbegavajte određene lekove. Neki lekovi, uključujući androgene (muške polne hormone) i litijum, mogu povećati izglede za pojavu bubuljica. Ukoliko uzimate bilo koji od sličnih lekova, popričajte sa svojim lekarom o mogućnosti alternativne terapije.
 • Ograničite upotrebu masnih preparata za negu kože. Nastojte da ne upotrebljavate kozmetičke ovlaživače, sredstva za zaštitu od sunca i druge masne proizvode za negu kože leđa jer oni zapušavaju pore i dovode do nastanka gnojavih bubuljica. Umesto ovih potražite preparate koji su označeni kao nekomedogeni što znači da ne stvaraju mitisere i bubuljice.
 • Eliminišite pritisak sa leđa. Ukoliko imate naviku da nosite ranac  on stvara pritisak na kožu leđa, sprečava ventilaciju kože ili pak stvara povoljne uslove za pojačano znojenje. Zamenite ranac nekom drugom vrstom torbe na izvesno vreme. Nosite uvek isključivo majicu od čistog pamuka. Ukoliko se bubuljice povuku, rešili ste problem.
 • Lečite bubuljice na leđima.To što se nalaze na mestu skrivenom od pogleda ne znači da je njihovo lečenje manje važno. Uvek imajte na umu da infekcija koja je prouzrokovala gnojnu upalu na koži može prodreti sa tog mesta dublje u organizam.
 • Pokušajte sa preparatima protiv bubuljica. Ovi se proizvodi mogu pomoći da stavite pod kontrolu pojavu gnojnih bubuljica na leđima. U njima se nalaze aktivni sastojci kao što su benzoil peroksid, salicilna kiselina rezorcinol ili sumpor.
 • Posetite dermatologa. Ukoliko preduzete mere nisu urodile plodom posavetujte se sa dermatologom. Lekar specijalista će ispitati poreklo bubuljica, uzeti neophodne briseve i dati savet i ukoliko je neophodno prepisati lek koji će vam pomoći da kontrolišete pojavu gnojnih bubuljica na leđima.

Ishrana u borbi protiv gnojavih bubuljica

Uloga ishrane je još uvek nejasna ali budući da je zdrava izbalansirana ishrana osnov dobrog zdravlja, loše ponašanje u ishrani se može smatrati faktorom koji povećava izglede za pojavu bubuljica.

Ne izbacujte sve masnoće iz ishrane. Zdrave masti iz koštunjavih plodova, semenki i maslina su korisne i pomažu u kontroli upala.

Poznato je da vitamini A, D i E održavaju zdravlje kože, tako da je njihovo prisustvo u dovoljnim količinama sigurno korisno i u sprečavanju pojave bubuljica.
Uvek se provlači priča da šećer i čokolada prouzrokuju bujanje bubuljica. Istraživanja nisu potvrdila ovu tvrdnju. Jedino što mi pada na pamet je činjenica da slatkiši povećavaju kiselost organizma a bakterije vole kiselu sredinu.

Pročitajte više o ishrani protiv akni!

Gnojne bubuljice na glavi

Pre nego što naučimo kako da se oslobodimo gnojnih akni na glavi pogledajmo koji su razlozi njihovog nastanka.

 • Blokada folikula, sebum  pomešan sa bakterijama se zaglavi u njima što dovodi do pojave upalnog procesa i nastane gnojna bubuljica
 • Psorijaza vlasišta će se pojaviti kada vaš imuni sistem počne da napada zdrave ćelije vaše kože. Ovo rezultira stvaranjem mnoštva slojeva kože na glavi sto dovodi do iritacije i crvenila na vlasištu.
 • Neadekvatna higijenska sredstva- Šamponi, regeneratori i svi drugi preparati bi trebalo da budu prilagođeni vašem tipu kože i kose. Ne kupujte olako proizvode za negu kose. Birajte samo one koji su napravljeni od prirodnih sastojaka , ne sadrže sulfate i parabene, Ukoliko primetite da vam neki šampon pojačano masti ili isušuje kosu i vlasište odustanite od njega.
 • Redovna higijena. Kosu treba prati dva do tri puta nedeljno. Ni više ni manje. Na ovaj način se uklanjaju nečistoće pomešane sa sebumom, neprijatni mirisi ali i mikrobi koji su izazivači upalnih procesa i gnojavih  bubuljica.
 • Lečite ozbiljne probleme. Ukoliko bububljice nastaju usled psorijaze ili nekog drugog ozbiljnog problema možda je neophodno da lekar prepriše odgovarajuće antibiotike ili druge lekove a uz to ćete dobiti i savet o pravilnom izboru preparata za ličnu higijenu kose.
 • Izbegavajte kape i dugotrajno vezivanje kose. Koša glave mora da diše. Pod kapom se skuplja vlaga, znoj i stvaraju se uslovi za brži razvoj mikroba.

Gnojne bubuljice i lečenje

Razlog zbog kog ne bi trebalo da cedite bubuljice je rizik da napravite ožiljak ili da infekciju koja već postoji potisnete dublje u organizam kroz pukotinu na koži.
Jer kada stiskate bubuljicu vi deo gnoja koji sadrži bakterije potiskujete  u dublje slojeve kože koji su inače zdravi. Na taj način infekcija se može proširiti.

Ukoliko ipak ne možete da čekate da se bubuljica sama osuši i zamiri ( ovo bi ipak bilo najpametnije) morate biti sigurni da ste bubuljicu iscedili na najbezbedniji mogući način.

Kako bezbedno iscediti bubuljicu

Ovo shvatite zaista ozbiljno i nikada ali baš nikada ne cedite gnojnu bubuljicu usput, u prolazu kada je spazite u ogledalu.

Temeljno operite ruke, posebno ispod noktiju. Prilikom ceđenja gnoja potrudićete se da zapravo i ne dodirnete bubuljicu ali to se ipak može desiti . Stoga morate preduzeti mere predostrožnosti kako ne biste dodatno inficirali upaljeno mesto na koži.

gnojava bubuljica

Očistite kožu oko bubuljice nekim antibakterijskim sredstvom ili prirodnim losionom za lice protiv bubuljica .Cedeći bubuljicu vi stvarate otvor na koži otvarajući put bakterijama. Bubuljica će se brže zamiriti ukoliko ne dozvolite da se dodatni inficira. Umočite pamučni tufer u preparat koji sadrži salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid , Nežno trljajte bubuljicu i kožu oko nje dva minuta.

Tek sada možete uzeti čiste pamučne tufere i sa obe strane bubuljice nežno stisnuti kožu. Ukoliko bubuljica ne pukne iz prvog pokušaja odustanite. Nije zrela! Samo je namažite gelom protiv bubuljica koji će smanjiti upalu.

Ako ste uspeli, nakon što ste iscedili bubuljicu mesto još jednom dobro dezinfikujte antibakterijskim sredstvom i nanesite kremu protiv bubuljica ili aloja gel. Ne dirajte rukama!

Upozorenje: nikada ne pokušavajte da cedite potkožne bubuljice. One su duboke, bolne i veoma ozbiljne. Njih mora tretirati stručno medicinsko lice. Ukoliko ipak procenite da nema potrebe za odlaskom dermatologu prosto je pustite da “sazri”. Potrajaće nekoliko dana a onda će se gnojni vrh pojaviti na koži i moći ćete da pristupite njenom lečenju. U suprotnom, rizikujete da sebi stvorite gadan tamni ožiljak koji neće nestati mesecima.