TOP 10 saveta za feniranje kose

TOP 10 saveta za feniranje kose

Autor:

Feniranje kose je svakodnevna navika bez koje dame ne vole da izađu iz kuće. Na koji način izabrati najbolji fen i četku za vaše feniranje, kao i koji su to super saveti za što bolji izgled i sjaj vaše frizure?

Sušenje kose može biti  zdravo i nije uvek štetno. Potrebno je samo da korišćenje predmeta za feniranje, fena i četke, bude pažljivo i pravilno, kako biste izbegli suv izgled i poboljšali strukturu i stil, bez prekomernog oštećenja.

Saveti za pravilno feniranje kose

 1. Ukoliko je to moguće, nemojte da podesite toplotu fena na visoke temperature. Duvanje vazduha bi trebalo da bude prijatno na potiljku glave.
 2. Držite rastojanje  barem 15 cm udaljen od kose.
 3. Ukoliko imate tanku kosu, trebalo bi da namestite jačinu duvanja na slabo. U suprotnom, može vam se zamrsiti kosa.
 4. Ne izlazite odmah napolje- ni jedna frizura neće trajati ukoliko odmah nakon feniranja izađete iz kuće.
 5. Papirne maramice stavite između pramenova i sušite samo hladnim vazduhom. Ovaj mali trik se preporučuje kako bi sprečili pojavu ispucalih krajeva.
 6. Većina žena je ujutru u žurbi. Kada god morate da žurite sa sušenjem kose, koristite veću jačinu duvanja, a ne jaču toplotu.
 7. Uvek koristite neke proizvode kao zaštitu od toplote. Oni su dobri i pomažu da se spreče dodatna oštećenja od toplote.
 8. Nemojte da fenirate kosu odmah nakon pranja kose. Idealno bi bilo kada biste dopustili kosi da se prvo osuši 15 minuta prirodno ili blagim trljanjem peškirom. Ovako je manje naporno feniranje, a i manje izlažete kosu toploti fena.
 9. Difuzor dodatak za fen izjednačava duvanje vazduha iz fena. Na ovaj način sprečavate i izlaganje pojedinačnih pramenova kose prevelikoj toploti.
 10. Kada završite sa feniranjem kose, na kratko pustite da duva hladan vazduh. Ovaj korak hlađenja daje kosi veću elastičnost.

Kako isfenirati kosu? 

Kada ste se opremili sopstvenim alatom za feniranje kose, red je da naučite kako pravilno da fenirate kosu. Iznenadićete se koliko je lako i jednostavno, a često se desi da budete više oduševljene nego kada izađete iz frizerskog salona.

 • Operite kosu. Koristite svoj šampon, po mogućstvu bez sulfata. Ova vrsta šampona će osigurati dodatnu vlagu koja će štititi vašu kosu od toplote fena za kosu, a kosi daje dodatni sjaj i lepotu. Dovoljno je dva puta šamponirati glavu, a na kraju staviti vaš omiljeni balzam za kosu. Lagano isperite kosu, nakon pet minuta što je balzam bio na glavi.
 • Nemojte sušiti kosu peškirom, jer trenje može uzrokovati ispucale krajeve i kovrdžanje kose. Umesto toga lagano zamotajte peškir oko krajeva vaše kose i iscedite krajeve.Ako imate kosu koja je previše kratka za tu tehniku, zamotajte peškir oko vaše glave i veoma nežno uklonite pomoću  kružnih pokreta. Nemojte trljati prebrzo, a ukoliko osetite da vam je neprijatno ili da vas boli prekinite.

Vaša kosa ne mora biti sasvim suva nakon prirodnog sušenja, potrebno je da ostane malo vlažna zbog feniranja.

*** I pravilno pranje kose ali i dobar izbor preparata za negu mogu učiniti čudo za vašu kosu i oporaviti. Naša pevačica Zorana nam je ispričala kako je ona oporavila kosu. Od oštećene kose koja opada i koja je puna peruti dobila je kosu koja je sjajna, zdrava i lepršava i koja brže raste. Njenu priču možete pročitati na ovom linku: https://minutzamene.com/zorana-pavic-ovaj-sampon-mi-je-spasio-kosu/

 • Odvojite kosu u pramenove. Što je veći broj pramenova, to će duže trajati frizura i imaćete veći volumen. Najbolje je da podelite na četiri do šest delova, ukoliko je baš duga kosa može biti i više. Pazite da ništa nije ostalo zamršeno. Ako je vaša kosa prekratka, možete je podeliti u dva dela.

feniranje kose

 • Počnite sušiti kosu od vrha ka krajevima, niz dlaku oko 15 cm udaljenosti. Održavajte tu udaljenost, tako da kosa ne gori.

Nikada nemojte sušiti kosu pokretom prema gore, jer to uzrokuje veću štetu na kosi, a nećete dobiti efekat ispravljanja.

Vodite računa da fen za kosu ide u krug, kako biste izbegli previše zagrevanja na jednom području. Ako jednostavno centrirate fen na jedno mesto predugo, može čak spaliti kosu, umesto da je nežno suši.

Nemojte prestati sušiti kosu sve dok vam cela kosa nije potpuno suva. Kada ste završili sa feniranjem kose, lagano nežno počešljajte kosu ili prođite kroz nju svojim prstima. Ako je potrebno, nanesite hidratantni serum i ravnomerno ga četkajte. Čak možete koristiti malo maslinovog ulja za prirodnu opciju. To će dati efekat sjajne i glatke kose.

Ukoliko je napolju veća vlažnost možete naneti malo laka za kosu, kako bi učvrstio frizuru i sprečio od kovrdžanja.

Feniranje kose na ravno

Ako imate kovrdžavu ili talasastu kosu, i želite da kosa bude super ravna, možete sušiti kosu kod kuće sa okruglom četkom. Dakle, dve najbitnije stvari kod sušenja kose na ravno jesu okrugla četka i fen sa dodatkom, usmerivač vazduha.

Operite kosu kao i obično, a zatim je osušite, tako da bude oko 80% suva. Nanesite sprej kao zaštita od toplote fena. Za dodatni volumen upotrebite sprej za ravnanje kose ili kremu za ispravljanje. Nežno počešljajte kosu.

Podelite kosu na tri dela, jedan deo na leđima i po jedan na svakoj strani glave. Pričvrstite šnalom za kosu. Zatim otpustite jedan deo kose. Svaki pramen će biti osušen duvanjem fena i uvrtanjem četke od krajeva ka vrhu pramena.

Fenom za kosu usmerite toplotu na kosu koja se nalazi na četki. Povucite četku kroz kosu istovremeno pomeranjem fena u istom smeru. Dok okrećete četku na dole, odignite kosu od glave visoko, a zatim odmotavajući lagano spustite da padne .To ponovite više puta, dok pramen ne bude potpun suv. To daje veći volumen kosi. Nemojte ostaviti ni jedan deo  vlažnim, jer to može dovesti do kovrdžanja kose. Ovaj isti postupak ponovite  na preostalim delovima kose.

+Savet: Koristite četku sa prirodnom dlakom, ako je vaša  kosa kovrdžava ili valovita, a metalna kružna četka ako imate ravnu, finu kosu.

Feniranje kratke kose

Feniranje kratke kose se odvija na isti način kao i feniranje kose na ravno. Međutim, u zavisnosti da li želite postići efekat ravnanja ili da dobijete lokne, razlika će biti samo u četki koju koristite. Za kraću kosu preporučuje se manji obim četke, jer svakako na četku koja ima veći obim, desiće se da ne možete ni da namotate pramen, jer je upravo kratka.

Feniranje kose na lokne

Rešili ste da malo odmorite kosu od konstantnog ispravljanja, i dobra je ideja za lokne. Zašto da ne? Lokne će biti hit ove zime, a za vas postoji više načina pomoću kojih možete dobiti ovakav look.

Prilikom kupovine fena za kosu, uz većinu modela dolazi i difuzor. Difuzor je dodatak koji se nastavlja na vrh fena, kroz koji prolazi vazduh. Njegova funkcija jeste da uvija kosu, stvarajući na taj način lokne i talastasti izgled.

Drugi način dobijanja lokni, jeste pomoću najmanje okrugle četke, koja upravo služi za uvijanje kose. Nakon pranja kose, jednostavno ćete podeliti vašu kosu na više pramenova.  Neka ih bude što više kako bi bili tanji, i kako bi četka mogla lepo da uvija pramen.

Što su tanji pramenovi, vaše lokne će biti lepše i definisanije. Svaki pramen uvijate polako u četki, dok sve vreme vazduh iz fena, usmerite da duva upravo u kosu na četki. To ponavljati više puta, dok pramen ne bude potpuno suv.

Nakon odvijanja kose sa četke, videćete vaš novi izgled sa loknama. Možete naprskati malo laka za kosu, kako bi duže trajala frizura.

Feniranje kose na spolja

Feniranje kose na spolja, frizura koja je idealna za svaku priliku, a na jednostavan način se dobija. Ova frizura daje glamurozan i atraktivan look, koji neće nikog ostaviti ravnodušnim. Feniranje na spolja, idealan izbor za posao, za večernji izlazaka, bilo koji sastanak ili kaficu sa prijateljima.

Zašto ovaj način feniranja biraju mnoge svetske zvezde?

Feniranje na spolja se radi na isti način kao i feniranje na ravno. Razlika je samo u finalnom pokretu. Zapravo, koristićete vašu najveću četku da isfenirate vašu kosu. Potrebna je podela na pramenove, to je neizostavan korak. Kada odmotavate vaš pramen i lagano vraćate, spuštate kosu, umesto da zadržite fen na kosi koja stoji sad već potpuno ispravljena na četki, vi ćete uviti na spolja. Tako nekoliko puta.

Drugi način je da završite feniranje na ravno, a zatim uzmete manju četku. Manjom četkom ćete uvijati pramenove na spolja, onoliko koliko vi želite da budu uvijeni. Jednostavno, zar ne?

feniranje kose

Šta je brazilsko feniranje?

Zašto je brazilsko feniranje toliki hit u svetu? Ovaj tretman odvija se u frizerskom salonu i ne traje duže od sat vremena. Trajanje pre svega zavisi od gustine kose. Prva faza tretmana je da vaš frizer nanosi keratin na kosu. Keratin je inače sastavni deo ljudkse dlake.

Korišćenjem specijalnih pegli, koje rade pod visokom temperaturom, keratin se lepi za dlaku. Na taj način hidrira kosu i daje joj sjaj.

Ovo trajno ispravljanje kose, je tretman koji može trajati do devet meseci, a zahvaljujući keratinu, nakon svakog pranja, nećete imati potrebu da fenirate kosu. Dovoljno će biti da je samo osušite.

Preporučuju se za sve tipove kose, bez obzira da li je farbana, oštećena, ispucala, tanka ili oštra.

Kako izabrati najbolji fen za feniranje kose?

Ako ste u potrazi za savršenim fenom za feniranje kose, znajte da se u prodaji mogu naći jeftiniji do onih najskupljih modela, čija cena može biti čak i u visini jedne plate.

Ukoliko vašu  kosu sušite svaki dan, kupovina fena za feniranje kose ne bi trebalo da bude brza i ishitrena odluka. Vama bi novčanik bio zahvalan za najjeftiniji izbor fena, ali trajno možda nije dobro rešenje, ukoliko ne poseduje sve osobine i dodatke  koji su vam potrebni.

Kupovina dobrog fena za kosu može vam uštedeti dragocene minute od jutarnje rutine, produžiti trajanje vaše frizure – i, što je još najvažnije, pomoći će vam da dobijete idealnu frizuru kao odličan početak dana.

Ukoliko niste sigurni na šta treba posebno obratiti pažnju kada kupujete fen za feniranje kose, pokušaćemo da vam pomognemo u vašem izboru.

Kako kupiti najbolji fen za feniranje kose za vas?

Kosa je varijabilna stvar i nemaju svi isti kvalitet kose, pa s tim u vezi jedan isti fen za feniranje kose vašoj drugarici može biti najbolji, dok za vas, čini vam se ne daje iste rezultate.

Zašto je to tako?

Od različite debljine, dužina i teksture kose zavisi i odabir proizvoda – a za postizanje najboljih rezultata mogu biti potrebni i različiti dodaci kao što je difuzor. Imajte na umu da nije potrebno potrošiti bogatstvo za dobar fen, ukoliko su vaše potrebe skromnije, a u tom slučaju možete biti zadovoljne nekim jeftinijim, a jedako dobrim fenom za feniranje kose koji daje iste rezultate.

Moram li kupiti snažan fen za feniranje kose?

Na svakom fenu za feniranje kose videćete koliko W ima. Veće brojke ukazuju na moćniji element grejanja, jači motor sa kojim se stvara potrebna količina vazduha. Videćete da jeftiniji modeli imaju manje W, ali to ne mora da znači da se oni jači koriste isključivo u profesionalne svrhe. To ne mora da bude slučaj i nije uvek tako.

Čak i najjeftiniji fenovi za kosu mogu imati od 1.800 W  do 2.100 W, što ih čini dobrim i adekvatnim za kućnu upotrebu. Jedini način za koji možete biti sigurni da su fenovi za feniranje kose dobri za sušenje kose je pročitati recenziju.

Grejni elementi unutar fena za kosu mogu učiniti svu razliku u tome da je li fen zapravo delotvoran. Većina fenova za kosu koristi keramički grejni element, jer to omogućava infracrvenu toplotu koja je manje štetna za kosu od grejnih elemenata na bazi metala. Takođe se zagreva brzo i ravnomerno. Postoje i fenovi za feniranje kose čiji su grejni elementi od titana, što znači da može postići veću temperaturu.

U svakom slučaju, dame sa debelom dlakom, težom i jakom kosom ne moraju biti posebno oprezne sa temperaturom za kosu. Međutim, one dame koji imaju tanku kosu , moraju imati na umu da koriste niže temperature kako bi izbegli opasnost od oštećenja kose ili stvaranje neželjenih kovrdža.

Na koje stvari još treba obratiti pažnju?

Jedna od stvari koje bi trebalo da obratite pažnju jeste i dužina kabla. Neki fenovi za feniranje kose imaju i kabl do čak 4m i više, oni su više za profesionalnu upotrebu, dok uglavnom proizvodi za kućnu upotrebu imaju kraći kabl. Gledajte to da bi lakše mogli da predvidite gde ćete ga koristiti kod kuće. Takođe, možete obratiti pažnju da li uz proizvod dobijate i dodatke, kao što su češljići ili difuzer, ukoliko vam je i to potrebno.

Ukoliko vam je bitno, vodite računa na to koliko je bučan vaš fen, jer to može da stvara buku koja nije prijatna za vas.

Da li lako i brzo možete smanjiti ili povećati temperature na fenu, kao i da li ima deo za hlađenje, ukoliko se pregreje fen.

Ukoliko volite da imate lep i poseban fen za kosu, veliki broj svetskih proizvođača potrudio se da pravi posebno dizajnirane fenove, kako bi bili dostupniji i lakši za odabir kod pripradnica lepšeg pola.

Koja je najbolja četka za feniranje kose?

Rešili ste da smanjite odlaske kod frizera, izabrali ste fen za feniranje kose, a sada je vreme izabrati idelanu četku za feniranje kose. Međutim, za početak bi trebalo da znate da pokušaj feniranja na profesionalnoj osnovi kod kuće nije jednostavan proces, ali ako rešite da savladate tehniku i budete sami sebi frizer, uštedećete velike pare koje ste do juče ostavljali kod svog frizera.

Jedna od najbitnijih stvari koju bi trebalo imati jeste četka za kosu.

Nisu sve četke namenjene za upotrebu za sušenje fenom, a opet s druge strane ima jako veliki broj četki koji se koristi za feniranje. Da biste se odlučili za najbolju za vas, upoznaćemo vas sa nekim detaljima kojih bi trebalo da se držite pri kupovini četke.

Četke za feniranje kose postoje raznog dizajna, raznih materijala, neke su napravljene za ispravljanje kose, uvijanje kose, daju kosi sjaj ili volumen.

Postoje četke koje su pravljenje od prirodne dlake i kao takve malo su skuplje, ali najviše se preporučuju za upotrebu. Gustina dlaka, koliko često se češljate, da li imate dugu ravnu kosu, sve to bi trebalo da bude bitno pri odabiru četke za feniranje.

Četke sa većim obimom preporučuju se za ispravljanje kose, što je manji obim četke to će i vaša kosa biti manje ispravljenja. Potpuno mali obim preporučuje se za lokne i kovrdže.

U prodaji se mogu naći četke od najlonksih dlačica, čekinja. Ove četke se preporučuju za jaku kosu, koja je idealno rešenje, jer lepo prolazi kroz kosu bez čupanja, ostavljajući glatku kosu i sjajan izgled. Bez obzira na veličinu, ove četke su zapravo prilično lagane za držanje, ali i za one dame sa kraćom kosom.

Novina je da se proizvode četke za svakodnevnu negu, koje su  ispunjene najlonskim čekinjama i prirodnom dlakom koje zajedno deluju kako bi stimulisale kožu glave. Češljanje ovom četkom vašu kosu ostaviće sjajnom, i veoma je laka za korišćenje.