Kako ukloniti mrtve ćelije sa lica?

Kako ukloniti mrtve ćelije sa lica?

Jako je važno ukloniti mrtve ćelije sa lica, kako bi moć upijanja kože bila na odgovarajućem nivou. Zato će se tekst u nastavku ticati upravo načina da se koža oslobodi mrtvih ćelija, koje se proizvode svakog dana.

Potreba svake kože je individualna i razlikuje se od osobe do osobe. Masna, suva ili normalna, svaka iziskuje posebnu negu koja je specifična i drugačija za sebe. Međutim, svaka nega je u ovome ista, a to je da zahteva dobru pripremu i dubinsko čišćenje lica, za stvari koje dolaze kasnije. U tom smislu, svaku kožu treba detaljno pripremiti tako što će biti uklonjene mrtve ćelije sa nje.

 

Šta su mrtve ćelije?

Koža je najveći organ na telu čoveka, to učimo iz biologije još u osnovnoj školi. Ćelije kože svakodnevno se obnavljaju i kada bismo imali mnogo precizan vid ili, jednostavno, kada bismo koristili neko od pomoćnih sredstava, videli bismo da nam se koža svakodnevno obnavlja i da na njoj postoji onaj isperutani deo, inače nevidljiv golim okom.

Kažu, u stvari, da se prašina u kući velikim delom temelji na tome što mi svakodnevno sa kože odbacimo veliku količinu mrtvih ćelija, koje su mikroskopski sitne, pa ih zato ne vidimo. Tuširanjem i umivanjem veliki deo tih ćelija se otkloni, a po nekima od njih moramo malo i da zagrebemo kako bismo ih se oslobodili.

Smatra se da te mrtve ćelije kože treba skidati i da one u mnogome mogu da smetaju, na prvom mestu jer koža ne može da diše ukoliko ih ima previše, a i apsorpcija proizvoda je mnogo bolja kada se one sa kože skinu. Osobe sa suvom kožom često primećuju njihovo prisustvo i zato im je važno da ih otklone brzo.

Iako se slažemo da s vremena na vreme treba uraditi kvalitetan piling kako bi se mrtve ćelije uklonile sa kože, važno je naglasiti i to da mrtve ćelije pored loših strana, imaju i dobre. Naime, mrtve ćelije imaju svoju svrhu.

One predstavljaju zaštitni sloj, kada smo izloženi, recimo, zagađenom vazduhu, predstavljaju zaštitnu barijeru ili kada smo pod direktnim dejstvom prljavštine ili bakterija, one su tu da spreče njihovo prodiranje duboko u kožu.

Oštećenja od strane sunčevih zraka takođe će biti daleko manja ukoliko se neki od slojeva mrtvih ćelija nalaze na našoj koži. To je još jedna od koristi koju imamo u vezi sa njima.

Dakle, ne stvaraju samo štetu. Priroda ih je tu namestila i da nas štite, odnosno, da nam pomognu, kako bismo se izborili u okolnostima i sredini koja nije baš najidealnija za kožu.

Kakve probleme mogu napraviti mrtve ćelije kože?

Iako smo se sada uverili da nam u mrtve ćelije kože mogu i služiti, hajde da se fokusiramo i na onaj deo u kome mrtve ćelije nisu baš sjajne kada je u pitanju izgled kože.

Ukoliko niste redovni u otklanjanju mrtvog sloja kože, onda može biti posledica na licu u vidu bubuljica, akni i mitisera. Pročitajte zašto je toliko važan piling za mitisere.

Priča naše čitateljke Nine takođe vam može biti od pomoći. Ona je probleme sa svojim licem uspela da reši na veoma efikasan način, tako što je pronašla idealno i prirodno sredstvo za negu. Njenu priču pročitajte na sledećem linku:  https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Pre svega da definišemo redovnost. Ona zavisi od tipa vaše kože.

Piling kože zarad uklanjanja mrtvih ćelija sa lica možete raditi jednom ili dva puta nedeljno, ukoliko je koža masna ili jednom u nekoliko nedelja, ukoliko vam je koža suva. Zavisi od strukture.

Ukoliko neredovno ili nikada ne pilingujete svoju kožu, a pri tom nanosite kreme i ostala negujuća sredstva, onda će doći do zapušavanja pora. Pravo je pitanje kako suziti proširene pore. Začepljenje pora se dešava i usled velike količine sebuma koji koža svakodnevno proizvodi, kod nekoga više, kod nekoga manje. To zavisi od životne dobi, ali i od hormonskih promena koje se u telu javljaju.

Sebum takođe ima svoje korisne strane, ali on u velikoj meri može takođe biti loš jer masti kožu i jer može zatvoriti pore, stvarajući ispune u vidu bubuljica kojih se teško rešavamo, uz ogroman trud.

piling za uklanjanje mrtvih ćelija kože

Zašto je potrebno uklanjati mrtve ćelije kože?

Već smo objasnili da je pojava bubuljica i nepravilnosti na koži jedan od glavnih razloga zašto je potrebno otklanjati ih redovno.

Razlog za otklanjanje mrtvih ćelija kože jesu i bore. Kada redovno skidate mrtve slojeve sa svog lica, vi otvarate put za novu kožu, koja je podmlađena i zategnutija. Samim tim, duboke bore se redovnim pilingom poprilično „peglaju”, upravo jer je mesto ustupljeno malo mlađoj koži.

Redovnim čišćenjem, u kombinaciji sa kremama protiv bora ćete ublažiti proces starenja lica, samim tim, vaše lice će izgledati mlađe i svežije. A nije li to poenta celokupne kozmetike koju svakodnevno nanosimo na lice?

Potrebno je da se mrtve ćelije otklone sa kože i zbog toga što micelarne vode i kreme koje budemo koristili takođe neće duboko prodreti u kožu, sve zbog toga što taj suvišni sloj zaustavlja taj proces.

Radi boljeg „rada” kreme, potrebno je da se koža očisti. Na tome uvek potenciramo, pre bilo kakve nege. Time smo osigurali da će sve što budemo na kožu naneli, a slažemo se u tome da vodimo računa o hranljivim, hidrantnim i nadasve, prirodnim sredstvima, zaista bude u službi lepote, zatezanja, podmlađivanja i sjaja kože lica.

Sunčanje će takođe biti mnogo efikasnije ako se skine sloj mrtvih ćelija sa kože.

Kada uradite piling kože nekoliko dana pre sunčanja, onda će boja biti ujednačenija i koža lepša.

Naravno, prilikom sunčanja, treba voditi računa i koristiti kreme sa SP faktorom. Kada je koža očišćena i pore otvorene, onda je i opasnost od toga da koža izgori, takođe veća.

Sve u svemu, zaključak oko otklanjanja mrtvog sloja ćelija kože lica je sledeći: Pilinge treba raditi s vremena na vreme jer donose mnoge koristi koži. Sami procenjujete koliko ćete često raditi tretmane, u odnosu na vaš tip kože. Preporučuje se da piling bude blag, a ne suviše grub jer može naštetiti koži, učiniti je još ranjivijom i osetljivijom.

Ne treba preterivati sa uklanjanjem mrtvih ćelija kože, zato što one mogu i da pomognu da koža dobro funkcioniše. Ali nikako je ne treba ostaviti neočišćenu, nego je negovati i truditi se da od svoje kože dobijemo najbolje.

Kako ukloniti mrtve ćelije kože?

Postoji više načina da se mrtav sloj ćelija ukloni sa kože, a najbolji i najefikasniji način su pilinzi.

Pre toga, čišćenje lica tonicima, micelarnim vodama, pa i sapunima, takođe može biti od koristi. Ono što treba praktikovati, a što je blagi način čišćenja lica, jesu razne umivalice, koje skidaju površinski sloj kože i čiste je. To su uglavnom blaga sredstva poput gelova za umivanje, a od vas zavisi da koje ćete sredstvo odabrati za negu, u zavisnosti od vašeg tipa kože.

Neke umivalice umeju da isušuju, ali ćete to nadoknaditi nekim hidrantnim sredstvom za negu, odnosno, odgovarajućom kremom.

Najvažniji i nejefikasniji način uklanjanja mrtvih ćelija sa kože lica je piling.

Piling podrazumeva ljuštenje kože i može biti veoma blag do veoma abrazivan, sve u zavisnosti od potreba vašeg lica.

Ne preporučuje se da piling bude agresivan, osim u slučaju kada želite da drastično utičete na površinski sloj kože. U suprotnom, ne preporučuje se da to bude agresivno, već veoma blagim sredstvima.

Mi ćemo ovde prečešljati neke od pilinga za koje smatramo da bi bili od izuzetne koristi i značaja za vas, prvenstveno prilikom uklanjanja mrtvog sloja kože sa lica. Krenućemo od blagih i prirodnim, kao onim malo agresivnijim, za zreliju kožu.

Prirodni pilinzi za uklanjanje mrtvih ćelija

Prirodne piline možete napraviti kod svoje kuće. Pored toga što su ekonomični, pravljenjem izbegavate sve moguće hemikalije koje inače ne biste mogli da zaobiđete, zato vam ih preporučujemo.

Za prvi piling biće vam potrebno pola šolje ovsene kaše, jedna kašika cvetova lavande, malo sode bikarbone i malo morske soli. Možete dodati i neko eterično ulje po želji.

Lavandu i ovsenu kašu treba isitniti u nekom blenderu, mlinu za kafu ili u običnom avanu sa tučkom, čisto da listići ne bi bili suviše veliki ni grubi. Potom pomešajte sastojke u staaklenu teglu i koristite tako što ćete kašiku sadržaja tegle pomešati sa malo vode i esecijalnog ulja koje vam prija (preporučuju se lavanda ili čajevac jer umiruju). Time blago izgrebite lice nekoliko minuta, a potom isperite.

Svi sastojci su divni, prirodni, ovsena kaša i lavanda umiruju, a soda bikarbona i morska so uništavaju bakterije. Mrtve ćelije sa lica biće otklonjene, a vi spremni za dalju negu i hidrataciju.

Ako imate osetljivo lice, morska so je pregruba, pa ipak pređite na neku drugu varijantu.

Drugi piling koji preporučujemo, a lako ga možete sami napraviti, jeste onaj u koji stavljamo šećer. Šećer je prirodni izvor glikolne kiseline koja pospešuje rast novih ćelija kože i uništava one proteine koji mrtve ćelije drže vezane za kožu.

Za razliku od ovsenih pahuljica koje, isitnjene, predstavljaju veoma blagi piling, piling sa šećerom ume da bude grub, zato ćete prilikom njegovog nanošenja biti veoma pažljivi.

Za ovaj piling je potrebno pola šolje šećera (belog, smeđeg ili žutog, koji god imate i koji god obično koristite), pola šolje maslinovog ili kokosovog ulja i esencijalno ulje po želji.

Pomešajte sve sastojke i čuvajte ih u staklenoj tegli u frižideru, zbog same konzistencije i lake kvarljivosti ulja. Kada odlučite da je vreme za piling, nanesite jednu kašiku na lice i blagim pokretima trljajte kožu. Posle ovog pilinga, krema gotovo da neće biti potrebna, pošto će ulje ostaviti blagi, masni trag na vašoj koži.

Kako biste eksperimentisali, stavite u piling različita eterična ulja, odnosno, menjajte ih svaki put kada pravite i biće veoma interesantno, kao da svaki put imate bočicu novog preparata.

Imamo još jedan recept za prirodni piling, u koji stavljamo med i kim. Med je prirodni lek, on privlači vlagu u kožu i obezbeđuje dubinski hidrataciju. Kim u sebi sadrži vitamine i minerale koji imaju protivupalna svojstva. Uništava slobodne radikale i čini kožu mlađom.

Za ovaj piling potrebno vam je 2 kašičice mlevenog kima, pola šolje šećera, jedna kašičica meda, pola šolje maslinovog ulja i eterično ulje lavande (ili neko drugo, zavisi od ukusa).

Ove sastojke pomešajte, pre svega maslinovo ulje, esencijalno ulje i med. U tu mešavinu dodajte šećer i kim i dobro promešajte. Naravno, i ovaj piling čuvajte u staklenoj teglici u frižideru. Kada dođe vreme za piling, blagim pokretima izmasirajte lice i posle toga isperite mlakom vodom. Bićete oduševljeni rezultatima.

Ako su vam se dopale sve ideje koje smo vam dali, ovde vam pokazujemo još 12 načina da napravite prirodan piling kod kuće, tako da možete uživati u privatnom spa-programu, dizajniranom samo za vas.

Tretmani za uklanjanje mrtvih ćelija

Za one koji žele da se reše ne samo mrtvih ćelija, već i površinskog sloja sa lica, imamo nešto intenzivnije. Napominjemo, ovakve vrste pilinga pogodnije su za zrelu, problematičnu kožu i ne rade se često.

Enzimski piling koji se izvodi sa voćnim kiselinama, a prilikom kojeg morate da se prepustite nekog stručnjaku, ukloniće izumrle ćelije sa kože, ali će, takođe, ukloniti i neke površinske fleke i ožiljke sa lica, kao i sitne bore. Smatra se dubinskim čistačem kože i posle njega ćete dugo osećati blagodeti. Sve što vas zanima nađite ovde o enzimskom pilingu lica.

Fitopiling lica je takođe intenzivan tretman, možda i jedan od najintenzivnijih jer se njime bukvalno ljušti cela površina kože, sa namerom da je zaneni mlađa i svežija koža. Za ovim pilingom se poseže prilikom većih problema sa kožom i u starijoj životnoj dobi. Ako se odlučite za tretman, možete uraditi nekoliko vezanih, ali ne bi trebalo preterivati.

Sve radite u konsultaciji sa dermatologom, kao i sa kozmetičatem. Pročitajte ovde sve o fitopilingu lica.

mrtve ćelije kože

Pomenućemo još dve vrste hemijskih pilinga, a to su dermoabrazija i mikrodermoabrazija. Oba tretmana se rade u kozmetičkom salonu i za cilj imaju uklanjanje mrtvih ćelija kože kako bi se stvorila podmlađena verzija. Ne prepoučuju se svakome, zato bi trebalo dobr se informisati o njima. To možete učiniti i ovde u tekstu Mikrodermoabrazija kao novi način da se rešite problema sa kožom.

Nadamo se da smo bili od pomoći i da ste shvatili značaj, pre svega čišćenja lica, a onda i uklanjanja mrtvih ćelija i mrtve kože. Samo permanentna nega može učiniti vaše lice lepim i negovanim.