Isprobali smo: kako suziti proširene pore

Isprobali smo: kako suziti proširene pore

Muče vas proširene pore na licu? One sitne rupice na obrazima i nosu? Postoje fenomenalni načini da se ne vide! Saznajte kako suziti proširene pore.

Šta su pore?

To su mali otvori koji se nalaze po licu i telu. Njihova uloga  nije zanemarljiva. Svaki folikul dlake je okružen malim otvorom, koja ima funkciju da hladi kožu. Naime, znoj koji nastaje usled preterane temperature tela, prolazi kroz rupice na licu i na taj način se organizam hladi.  Ali ne samo znoj.

Postoje dve vrste pora, lojne i znojne. Znojne pore su male i one uglavnom ne predstavljaju veliki problem. Lojne su te koje se mogu zapušiti i prouzrokovati probleme u vidu bubuljica i akni.

Lojne pore

Izvodni kanali lojnih žlezda koji se nalaze na površini kože, u najvećem broju slučajeva u T zoni. Otvor lojne žlezde je ustvari pora, kroz koju se na površinu kože izbacuje loj. Njegova  uloga je u vlaženju kože. Što je veća lojna žlezda u koži, to je i veća pora na površini. Problem nastaje, kada se izvodni kanali lojne žlezde zapuše, zbog viška masnoće i loj počne da se nakuplja unutra, pa se ceo taj proces upali i na površini kože nastaju bubuljice, akne i mitiseri.

Znojne pore

Znojne pore su male i one nemaju veliku ulogu kada su u pitanju proširene pore. Znojne žlezde mogu se podeliti na dve vrste, apokrine i ekrine. Ekrine  su smeštene po celom telu, a naročito na dlanovima i tabanima. Počinju da se aktiviraju odmah po rođenju, a njihov izvodni kanal se otvara u vidu pore. Apokrine pore su deset puta veće od ekrinih, i to su one klasične znojne žlezde, smeštene ispod pazuha, u genitalnoj regiji, na trbuhu i licu. Zanimljivo je da su mlečne žlezde ustavri modifikovane apokrine žlezde.

Ponekad se pore na licu prošire i tako nastaje problem koji zbog estetskih razloga uglavnom muči žene, iako je rasprostranjeniji kod muškaraca.

Šta je uzrok proširenih pora na licu?

Sve počinje kada masne ćelije proizvode višak sebuma. Ta količina masnoće meša se sa drugim supstancama, kao što su mrtve ćelije kože i to izaziva začepljenje pora. Zatim, zapušene pore otežavaju slobodan protok masnoće i tako nastaju proširene pore.

Dešava se da čak iako uvećana rupica na koži  obezbeđuje dovoljno prostora da masnoća izlazi iz nje, sebum i dalje može ostati u dubini . Uzrok tome su mrtve ćelije kože, naročito one u području nosa. Kada zapušena pora koja sadrži sebum i mrtve ćelije kože, dođe u kontakt sa spoljašnošću i oksidira – formira se mitiser.

Uzroci se najčešće ne mogu kontrolisati. Takvi su: godine i nasledni faktor, ali određena stanja kože takođe mogu prouzrokovati proširenje pora. Takva stanja se, na sreću, mogu suzbiti dobrom negom i kvalitetnim preparatima. Moja prijateljica Jana rešila se masne kože i proširenih pora, kao i bubuljica koje idu sa tim u paketu, uz pomoć jednog sjajnog prirodnog načina. I vi možete probati to isto na svom licu.  Šta je to? Svoje iskustvo je podelila sa svima. Pročitajte ga obavezno ovde. https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Dermatolozi su izdvojili tri glavna uzroka problema sa proširenim porama: genetika, starenje i sunce, ali i pojava mitisera, bubuljica i akni.

Genetika kao uzrok otvorenih pora na licu

Prema rečima stručnjaka sa Dermatološkog instituta u Indijani, odlučujući faktor u nastanki proširenih pora na licu su geni. Ljudi sa ovim problemom, često imaju članove porodice koje imaju isti problem. Ukoliko imate masnu kožu, to je dodatni uzrok nastanka rupica na licu, jer masnoća razređuje epiderm. Osobe sa masnom kožom imaju deblju kožu na kojoj je pojava proširenih pora češća.

Godine – uzrok proširenih pora

Godine su još jedan odlučujući faktor kada je veličina pora u pitanju. Što smo stariji, to će koža više gubiti elastičnost, a to uzrokuje rastezanje kože. Tada i otvori na licu postaju veći i vidljiviji. Naša koža se razvlači sa godinama,  pojavljuju se manje ćelije oko pora koje čine da one izgledaju veće.

Sunce – odgovorno za proširene pore

Godine izloženosti štetnim sunčevim zracima utiču na pojavu proširenih pora. Duže izlaganje suncu može smanjiti kolagen, elastin i vodu iz endoderma (unutrašnjeg dela kože, što dovodi do toga da se unutrašnje tkivo skupi, povuče pore na spoljašnji deo kože, a one zbog toga izgledaju veće). Dakle, preterano isušivanje kože takođe može doprineti pojavi proširenih pora.

Kozmetički tertmani koji dovode do prošerenih pora

Kozmetički tretmani koji najčešće dovode do problema sa proširenim porama jesu hemijski pilinzi lica. Piling je dobro uraditi povremeno, ali ne i mnogo često. Kada se radi češće, može dovesti do isušivanja kože, što za posledicu ima pojačano lučenje sebuma kao odgovor kože na jake tretmane i aktivne hemijske supstance.

Ne treba ga ni preskakati, jer se onda lojni kanali zapuše zbog nagomilane masnoće, pa je najbolje u svemu napraviti određeni balans i balansirati između malo i previše.

Svaki tretman pilingom ima svoj post piling proces koji se mora ispoštovati, inače će u suprotnom koža odreagovati loše i biti u još lošijem stanju nego pre tretmana.

Mitiseri, bubuljice i akne

Prema dermatolozima, uzrok proširenih pora mogu biti i mitiseri i pojava akni i bubuljica i mitisera.  Infekcije koje nastaju usled začepljenih rupica na licu  dovode do pojave otvora koji ostaju na koži lica,  ali ujedno oni mogu i povećati veličinu pora tako što će širiti oblast u kojojoj se nalaze.

proširene pore na licu

Koji tip kože je podložan proširenim porama?

Muškarci imaju tendenciju da imaju veći problem sa proširenim porama od žena, ali ženama to predstavlja veći estetski problem. Ovaj problem imaju uglavnom žene sa masnom kožom na licu, ali rupice na licu mogu imati i osobe sa suvom kožom.

Ukoliko niste sigurni – pročitajte koji tip kože imate.

Gde se javljaju rupice na licu?

Rupice na licu se javljaju uglavnom na području obraza, nosa i brade.

Ukoliko se javljaju na obrazima, to je znak da je koža masna i sklona aknama i potkožnim bubuljicama.

Proširene pore na nosu se javljaju kod osoba koje imaju i masnu kožu lica, ali se takođe mogu javiti i kod osoba sa normalnim tipom kože, naročito ukoliko postoje mitiseri.

“T” zona koja obuhvata čelo, nos, deo oko usta i bradu sklona je pojavi masnoće i mitisera. Često se T zona javlja kod svih tipova kože, tako da je pojava kombinovane kože lica sve češća pojava. Kod takve kože primećujemo da su obrazi suvlji, a da je T zona masnija. Kod kombinovane kože mitiseri, koji su jedan od uzroka proširenih pora, nastaju upravo na T zoni.

Isprobani trikovi za zatvaranje proširenih pora na licu

Obzirom da ne postoji sredstvo koje će zatvoriti pore i učiniti da one tako skupljene ostanu, najbolje je delovati svim mogućim sredstvima da biste zaustavili širenje pora. Treba koristiti prirodne metode,  prirodne kozmetičke preparate, ali i hemijske, kod stručnih lica, dermatologa, ukoliko je to potrebno. Njih nemojte koristiti na svoju ruku.

Najefikasniji prirodni sastojci za suzbijanje proširenih pora su:

 1.       Jabukovo sirće
 2.       Belance
 3.       Jogurt
 4.       Soda bikarbona
 5.       Led
 6.       Limun
 7.       Paradajz
 8.       Med
 9.       Glina

Kako napraviti i koristiti ova prirodna sredstva?

Isprobali smo nekoliko njih. Svi navedeni primeri su se pokazali kao odlična podrška i super jednostavan način kako suziti pore.

Sredstvo za čišćenje od sode bikrbone

Jedna od mnogih delotvornih uloga sode bikarbone je čišćenje lica. Postupak pripreme: sipajte malo vode u sodu bikarbonu tako da dobijete gustu masu. Blagim pokretima umasirajte masu na prethodno napareno lice i isperite nakon pola minuta. Ovo sredstvo za čišćenje od sode bikarbone deluje na pore tako što čisti kožu i pore, i umanjuje zapeljenski proces bubuljica i akni. Primetili smo da je koža glatka, belja i da su pore bile znatno manje vidljive.

Evo kako se još koristi soda bikarbona za lice.

Tonik od jabukovog sirćeta

Pomešajte 50 ml jabukovog sirćeta i 50 ml destilovane vode (ili prokuvane, pa zatim ohlađene) i dobićete odličan tonik koji čisti kožu, smanjuje upalni proces akni i bubuljica, zateže i hidrira kožu i naravno smanjuje vidljivost proširenih pora. Ono što se odmah oseti prilikom korišćenja ovog kućnog tonika je blistavost lica. Koža je mekana, osećate da je spoljašni sloj kože potpuno čist i da će krema bolje upiti, a šminka bolje i duže stajati.

Crvena maska od paradajza

Paradajz ima fenomenalnu moć u ublažavanju proširenih pora. Takođe, ovo povrće zateže kožu tako da se njegovi sastojci upotrebljavaju i u anti -aging kozmetici. Priprema: Izmiksirajte paradajz i nanesite pulpu na lice. Ostavite da deluje što duže, do 30 – ak minuta. Ne samo da smo osetili da je koža zategnuta, a pore manje vidljive, već se primećuje da je koža nahranjena i hidrantnija.

Piling za proširene pore od paradajza i kukuruzne palente

Ukoliko vam je koža masna u paradajz možete dodati malo kukuruzne palente i na taj način napravite odličan piling za lice koji čisti pore.  Kukuruzna palenta ima blage granulice koje nisu grube za kožu lica, tako da vam je preporučujemo za sve vrste pilinga.

Maska od gline i meda za duboko čišćenje pora

Pomešati jednu kašiku zelene gline, kašiku meda i dodajte par kapi limunovog soka. Dobro izmešajte sve sastojke i stavite masku na lice. Pustite masku da deluje 15 minuta, a zatim je isprati mlakom vodom. Maska od gline je omiljena maska žena sa masnom kožom. Ona dubinski i površinski čisti kožu i pore i hidrira je. Ne zaboravite da nakon maske obavezno nanesete kremu za lice.

Maska za zatezanje lica od belanceta

Veoma jednostavna maska za lice koju možete napraviti za par minuta je maska od belanceta. Ova maska je fantastična jer u veoma kratkom roku daje rezultate. Postupak: Umutiti belance i dodati par kapi limuna (i ne morate)  i blagim pokretima prstima naneti masku na lice. Ostavite da deluje dok se koža ne zategne. Ovo je instant maska! Njeni efekti se odmah primećuju, a ako je nanesete uveče, pred spavanje, njeno delovanje ćete primetiti i sutradan. Ne samo da čisti kožu i pore, ova maska je odlična za zatezanje lica i skupljanje pora.

Dodatni saveti:

 • Sve maske za lice koristite na prethodno napareno lice kako biste dubinski očistili pore.
 • Koristite blago toplu vodu, nikad vruću, ali ni ledenu.
 • Nikada ne zaboravite da nanesete kremu za hidrataciju lica posle maske za čišćnje.

Svakodnevna higijena i čišćenje kože jedan je od glavnih načina za suzbijanje proširenih pora. Sprečavajući zapušene rupice na licu, sprečiće se i pojava mitisera, a pore neće postati veće nego što jesu.

Kozmetički preparati koji sužavaju proširene pore

Pored svih iznad navedenih prirodnih trikova, proširenim porama se bave i gotovi kozmetički preparati, koji u skladu sa potrebama određenog tipa kože, imaju i različito delovanje. Oni u sebi obično sadrže niacinamid (derivat vitamina B3 koji nije rastvorljiv u ulju i sa stabilnim Ph vrednostima) i cink. Na prostorima našeg područja, po apotekama i drogerijama su iz ove grupe preparata najbrojnije kreme, serumi i losioni za postizanje ravnoteže između proširenih pora i masne kože.

Ovo su neki od njih:

Bioderma Sebium Pore Refinef

Ovaj korektivni koncentrat poboljšava izgled vaše kože. Utiče na regulaciju kvaliteta sebuma, prečava zapušenje pora i nastanak određenih nepravilnosti. U sebi sadrži ceo biološki kompleks, agaričnu kiselinu i antioksidanse, koji čuvaju prirodan izgled i sjaj kože.

Vichy krema (Normaderm)

Ova krema se bavi sređivanjem svih nepravilnosti na koži lica. Rešava problem pigmentacije i kojekakvih fleka, ublažava mastan sjaj na koži, sužava proširene pore, i vraća koži svež i blistav ten. Nanosi se svakodnevno, na suvu i čistu kožu lica.

La roche posay (Effaclar) gel za proširene pore

savršen za negu kože sa nepravilnostima. Prilagođen tako da ne isušuje kožu, pogodan za pranje lica. Uklanja sve masne naslage i začepljene pore. Ovaj Micro-peeling gel efikasno otčepljuje pore, intenzivno čisti masnu kožu i uklanja višak sebuma.

Kako smanjiti pore na licu i negovati kožu koja im je sklona?

Proširene pore nisu bolest i ne zahtevaju lečenje. To je estetski problem koji se ne može rešiti magičnim štapićem, već je potrebna stalna nega kako bi se ublažile posledice i sprečilo dalje širenje pora. Određenim prirodnim preparatima,  moguće je privremeno suziti pore i prikriti uvećane rupice. Ipak, naznačajnija je pravilna svakodnevna nega kože lica.

sužavanje proširenih pora

 1. Čišćenje kože

Pravilno čišćenje kože lica ključni je faktor za negu i sprečavanje širenja pora. To je svakodnevni korak broj jedan u nezi kože lica. Pore treba dubinski očistiti .

Odaberite blagu penu ili gel za čišćenje lica i umivajte se dva puta dnevno: ujutru, kako biste skinuli masnoću nastalu tokom noći i uveče, kako biste očistili prljavštinu nastalu od spoljašnih faktora, šminke, ali i unutrašnjih, znoja i masnoće.

Ne preterujte sa umivanjem – iako vam je koža masna, preterano čišćenje može isušiti endoderm, unutrašnji sloj kože, i time doprineti većoj pojavi mitisera i potkožnih bubuljica. Ukoliko se koža na licu preterano osuši, mrtve ćelije koje su ostale – stvaraju film i time još više utiču na zapušavanje pora. Prirodni losion za čišćenje kože sklone bubuljicama je fantastično rešenje za blago odstranjivanje mrtvih ćelija na koži. On deluje tako što dubinski čisti pore i sprečava inflamatorni proces bubuljica i akni, sprečavajući pojavu potkožnih bubuljica, zapaljenih mitisera i proširenih pora.

 1. Piling kože

Jednom do dva puta nedeljno odradite piling kože. Ukoliko imate suvu kožu na obrazima, najbolje je da koristite peel – off maske, a ako vam je koža kombinovana ili masna, piling sa granulicama je pravo rešenje. Adekvatnim čišćenjem pora, izbacuje se višak sebuma i odstranjuju se mrtve ćelije sa kože lica. Nemojte preterivati sa učestalošču i intenzitetom pilinga i izbegavajte jaka sredstva i trljanje kože četkama sa jakim dlačicama ili peškirom.

 1. Hidriranje

Kreme za lice imaju višestruku funkciju kad je u pitanju lice sa proširenim porama. Ne samo da štite kožu lica već i sprečavaju protok nečistoće u otvorima na licu a time i stvaranje infekcije. Neke kreme sadrže sastojke koje pomažu u trenutnom suzbijanju pora i sprečavanju širenja otvora na licu. Preporučuje se svakodnevno nanošenje odgovarajućih prirodnih krema, koje ne maste kožu lica, već joj vraćaju izgubljenu vlažnost i hidratacijju. Koristite posebne kreme uveče i ujutru, a dodatne serume pre kreme, po potrebi.Suvoća i ljuštenje kože su česte neželjene reakcije kože koja je sklona proširenim porama. Masnoj i kombinovanoj koži se preporučuju hidrantni serumi i gelovi, dok su za suvu i normalnu kožu najefektivnije kreme i losioni. Pre kupovine obavezno potražite sredstva koja ne zapušavaju pore.

Saznajte kako hidrirati lice!

4.Dodatna nega

Adekvatne maske za lice mogu znatno uticati na kvalitet kože sklone proširenim porama. To su maske uglavnom namenjene kombinovanoj i masnoj koži lica, kao što su blatne maske, maske od gline ili maske koje zatežu lice, ujedno skupljajući i pore na licu. Maske za lice sa umirujućim efektom takođe mogu pomoći u nezi ovakve kože.

Greške koje stvaraju proširene pore

Proširene pore najčešće nastaju kada se koža ne tertira adekvatno. Verovatno ste čule za pravilo “Manje je više” i upravo to vam govori da nijedan tip kože ne voli kada mu se iz bilo kog razloga nametne jaka kozmetika, agresivna higijena, ili neko mehaničko oštećenje.

Naročito postoje stvari koje treba izbegavati kako se ne bi nastavilo njihovo širenje.

 • Ne koristite sapune ili druge proizvode za negu lica koja zapušavaju pore.
 • Izbegavati proizvode koji maste kožu (naročito ako imate taj tip kože).
 • Izbegavajte proizvode koji isušuju kožu.
 • Ne upotrebljavajte grube peškire, grube četke za piling kože.
 • Nikad nemojte ići u krevet sa šminkom.
 • Ne koristite previše vruću vodu.
 • Ne izlažite kožu sunčavim zracima i uvek koristite kreme sa zaštitnim faktorom

Ako ispoštujte sve iznad navedene savete za pravilnu negu i higijenu vaše kože, ako napravite balans između suve i masne kože i ne tretirate ih previše agresivno, proširene pore će na pravilan način disati i neće biti mesta za pojavu bubuljica i svih nepravilnosti koje one prouzrokuju. Ne brinite, proširene pore nemaju šanse kada ih na pravi način tretirate.