Glikolna kiselina za lice: upotreba i važni saveti

Glikolna kiselina za lice: upotreba i važni saveti

Glikolna kiselina je pravo rešenje ako imate problematičnu kožu punu fleka, ožiljaka od bubuljica ili mitisera. Kako deluje? Pročitajte pre upotrebe.

To je potpuno prirodan preparat na bazi kiselina iz voća koji se koristi za preko 15 dermatoloških problema kože. Zamislite da glikolnom kiselinom možete imati tretman protiv akni, a ujedno imati i anti age tretman? Ako želite na pravilan način da negujete svoje lice onda je vreme da na bočici vašeg preparata piše da sadrži ovu kiselinu. Uglavnom će pisati glycolic acid.

Za njenu popularnost odgovorni su doktori Eugene Van Scott i Ruey Yu. Obzirom  da je tretman kiselinama pružao odlične rezultate u tretiranju kože mnogi kozmetičari širom sveta počeli su da  koriste  kao samostalni tretman.

Bore, ožiljci, akne, mitiseri, fleke od sunca praktično su prošlost zahvaljujući  njoj. Samo jedan proizvod koji nudi toliko efikasnih rešenja, zvuči neverovatno.

Ali proverili smo i dokazali za vas. Ova kiselina zaista deluje.

Glikolna kiselina je deo grupe jedinjenja poznatih kao A.H.A. (alfa hidroksi kiselina) koje su biljnog porekla.

Karakteristika ove kiseline odnosi se na činjenicu da imaju najmanju grupu molekula u grupi kiselina i na taj način ima sposobnost da prodire duboko u kožu što je čini efikasnim preparatom u lečenju akni, bora, mitisera kao i različitih promena pigmenatacije  kože.

Probali smo tretmane glikolnom kiselinom, otkrivamo vam sve prednosti i mane ovog proizvoda.

Šta predstavlja glikolna kiselina?

Ova kiselina  je biljnog porekla i predstavlja derivat šećerne trske, šećerne repe i nezrelog grožđa. Nije otrovna materija. Ona je bezbojna, bezmirisna i higroskopna kristalna materija koja se rastvara u vodi.

glikolna kiselina prednosti

Koncentrat  kiseline koji se koristi u dermatologiji i kozmetici za lečenje različitih kožnih tegoba je veoma nizak i iznosi do 3 %.

Ovaj vid terapije u širu upotrebu ušao je šezdesetih godina dvadesetog veka. Do danas je ova biljna kiselina osvojila je poverenje brojnih dermatologa i kozmetičara širom sveta.

Naučno je dokazano da stimuliše ćelije i ima protivupalno i antioksidantno dejstvo. U zavisnosti od koncentracije kiseline, leče se različiti dermatološki problemi: akne, mitiseri, ožiljci, bore, fleke od sunca, strije.

Ono što je važno naglasiti jeste činjenica da za ovakav tretman ne morate odlaziti u kozmetičke salone. Poslednjih godina i kozmetika sadrži glikolnu kiselinu kao osnovni sastojak i namenjena je kućnoj upotrebi.

Kako glikolna kiselina utiče na kožu?

Ukoliko se brinete zbog starenja kože, ovaj tip tretmana bi mogao da Vam osveži i revitalizuje kožu i ukloni bore. Proces starenja je neizbežan, ćelije se teže reprodukuju, koža postaje dehidrirana i gubi svoj sjaj.

Fleke od sunca, akne, mitiseri, ožiljci i sve nesavršenosti sa kojima se nosimo tokom života – želimo da nestanu sa našeg lica. Zahvaljujući glikolnoj kiselini za lice navedeni problemi mogu biti rešeni jednom zauvek.

Pitate se kako?

 Ova voćna kiselina uklanja spoljašnji oštećeni sloj kože i dolazi do postepene revitalizacije ćelija.

Učinak ove kiseline možemo podeliti na tri faze a to su :

Medicinski je dokazano da ima izrazito povoljno dejstvo u lečenju mnogobrojnih oštećenja kože od sunca, akni,promene pigmentacije, strije,ožiljaka, upala folikula dlake, tamnih fleka .

Nivo kiselosti samog tretmana određuje se u zavisnosti od težine problema.

Profesionalni tretmani glikolnom kiselinom kod dermatologa mogu do 50% kiseline, međutim u različitim proizvodima i za različite potrebe prilagođena je kiselost samog proizvoda.

Kreme koje se mogu naći u slobodnoj prodaji i služe sa kućnu negu sadrže veoma malu količinu kiseline i zato su potpuno bezbedne za upotrebu.

Tretmani gliklnom kiselinom namenjeni su svim uzrastima i tipovima kože. Obzirom da je dokazana široka primena, evidentno  da je mogu koristiti tinejdžeri u borbi protiv akni, kao i osobe u zrelom dobu kao anti age tretmane protiv finih bora i dubinskog uklanjanja mrtvih ćelija.

Nakon tretmana, koža postaje glatka i meka a ten znatno blistaviji. Ono što ona radi je zapravo eksfolijacija lica.

Različite studije dokazale su da  ovakvim tretmanima osim što se dubinski revitalizuje koža, podstiče se proizvodnja kolagena koja je ključna u održavanju vitalnosti naše kože.

Tretmani glikolnom kiselinom protiv akni

Nega namenjena rešavanju akni pored glikolne kiseline za lice često sadrži i benzoil peroksid.   Nakon dve do tri nedelje tretmana, akne nestaju sa lica.

Ovakvi tretmani se najčešće rade kod dermatologa, jer mogu imati i neželjenih dejstava.

Koje su nuspojave upotrebe glikolne kiseline za lice?

Usled povećanja kiselosti,  može doći do iritacije kože i pojave crvenila. Ukoliko se odlučite za ovakav način tretiranja akni posavetujte se najpre sa dermatologom. Takođe, mnogi su prijavili i dodatno pogoršanje akni i bubuljica.

Veoma je važno da se vašim licem bavi stručno osposobljen kadar.

Nakon tretmana i sami ćete primetiti poboljšanje na koži lica.

Prednosti pilinga, krema i ostalih preparata na bazi kiseline su očigledne, međutim valjalo bi govoriti i o manama ovog tipa nege. Naime, piling kiselinom osim što uklanja sve nečistoće i mrtve ćelije sa lica, može oštetiti kožu. Ukoliko se osetljivi predeo tretira velikim procentom glikolne kiseline može doći do iritacije kože. Svakako da će se ta iritacija smiriti nakon nekoliko dana ali stručnjaci preporučuju veću opreznost.

Ozbiljan dermatolog ili kozmetičar naglasiće da nakon pilinga  ne smete izlagati jakom suncu.

Sunce može izirititati kožu lica koja je tretirana jakom kiselinom, iziritirana koža svrabi pojavi se crvenilo ili  dolazi do promene pigmentacije. Razlog ovoga jeste što je usled pilinga sloj mrtvih ćelija otklonjen i koža postaje izuzetno osetljiva na sunčane zrake. Ovo može biti jedan od nedostataka glikolne kiseline za lice.

Iz iskustva smatram da je ovaj vid terapije ima izuzetan učinak. Iako nisam tinejdžerka imam i dalje problem sa mitiserima i bubuljicama. Nakon urađenog pilinga kiselinom, lice mi je mnogo nežnije, mitisera i  akni nema više. Iskreno to mi olakšava život. Iako volim prirodan izgled i ne stavljam mnogo šminke, A.H.A. kiseline su mi pomogle u boljem izgledu kože. Što se tiče neželjenih efekata, pojave crvenila, svraba, perutanja kože, nisam imala. Iako imam izuzetno osetljivu kožu, nikakvih posledica nije bilo. Dermatolog me je unapred prirpemio na činjenicu  da nakon ovog tretmana lice ne smem da izlažem jakom suncu, na vreme sam se organizovala i čitav dan posvetila nezi lica. Stoga, moji problemi sa aknama su rešeni bez neželjenih efekata. Računica je jasna uložila sam malo truda i energije, a rezultat je fantastičan.

Moja prijateljica Nina nije bila te sreće. Nina je isprobala svašta ne bi li se rešila akni, ali ono što joj je pomoglo je prirodni tretman koji može pomoći i vama. Njeno lice više nema bubuljice ni mitisere, a kako joj je to pošlo za rukom, pročitajte u priči koju je podelila sa nama: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Glikolna kiselina i ožiljci

Ožiljke od nepravilnog tretiranja potkožih bubuljica svi imamo. Tinejdžerski period ume da bude stresan i da ostavi posledice po naš izgled i u kasnijim godinama. Na tržištu nema mnogo preparata koji se mogu pohvaliti da će Vam pomoći uklanjanju ožiljaka.

glikolna kiselina za lice

Plastična hirurgija Vam može pomoći. Složićete se svi da su ovakvi vidovi terapije ponekad nedostupni svima. Stoga još jedna prednost voćnih kiselina ogleda se u tome što vam može pomoći u uklanjanju ožiljaka sa lica.

Ukoliko se pitate kako, verujem da će vam se odgovor dopasti. Naime glikolna kiselina stimuliše kolagen i elastin u koži. Poznato je da  kiselina ima sposobnost prodiranja u dublje slojeve kože, što doprinosi aktiviranju kolagena. Nakon nekoliko tretmana, uvidećete da se ožiljci postepeno uklanjaju sa lica.

Stimulisanjem gornjeg i donjeg sloja kože, koža se izjednačava i ožiljci pod pritiskom nestaju. Uništeno tkivo usled lošeg tretiranja bubuljica se regeneriše. Na taj način koža se adaptira i proizvodi veći stepen kolagena i elastina.

Dermatolozi smatraju da nakon 6 meseci vidljivi ožiljci nestaju sa lica.

Različiti proizvodi na bazi glikolne kiseline mogu se pronaći u različitim drogerijama, apotekama ili poručiti online. U zavisnosti od proizvođača cena je pristupačna većini zainteresovanih kupaca. Ukoliko se odlučite za piling ili neki drugi tretman, važno je konsultovati se sa dermatologom ili kozmetičarem. Različiti oblici tretmana namenjeni su za kućnu upotrebu, dok ima onih koji se isključivo radi kod stručnog lica.

Da li su glikolna kiselina i retinol dobar spoj?

Jesu, ali ne u istom preparatu.

Retinol je derivat vitamina A koji stimuliše rad kolagena i ćelija kože i tako smanjuje fine linije i znakove starenja. Glikolna kiselina, rekli smo, ima drugačiju ulogu – radi kao eksfolijant.

Zajdno mogu izazvati irtacije.

Da biste dobili željene rezultate,najbolje je da ih koristite naizmenično.

Počnete prvo sa upotrebom retinola jednom nedeljno i pratite reakcije kože. Vremenom, pojačajte učestalost upotrebe i koristite retinol svaki drugi dan. Zatim, kada ste sa retinolom na „ti“ uvedite jednom nedeljno glikolnu kiselinu. Neka to bude dan kada ne koristite retinol. Vremenom, pojačajte učestalost dok ne dođete do toga da naizmenično korisite retinol i glikolnu kiselinu.

A glikolna kiselina i niacinamid?

Niacinamid je sve popularniji u nezi kože i on je derivat vitamin B3. Međutim, kao i glikolna kiselina, radi eksfolijaciju kože i ako ih koristite zajedno, mogu izazvati iritaciju jer bi to bilo malo previše za vaše lice.

Kako ih kombinovati?

Kao i retinol – najbolje naizmenično. Koristite niacinamid kada ne koristite glikolnu kiselinu.

Koncentrovane kapi na bazi glikolne kiseline

Tretman kapima visoke koncentracije A.H.A.  efikasno deluje protiv bora i dubinski čisti kožu.

Kapi u zavisnosti od tipa primene imaju različit koncentrat A.H.A. kiselina. Ukoliko želite da tretirate bore, da dubinski očistite kožu od mrtvih ćelija, ovo je pravi izbor za Vas.

Vrlo je jednostavna primena, na čisto lice nanosi se nekoliko kapi koje se utrljavaju u kožu, bez ispiranja. Izbegavajte predeo oko očiju. Kružnim pokretima kapi se utrljavaju u kožu. Pojava blagog peckanja je normalna reakcija kože na kiselinu .Prve nedelje koriste se 2 puta. Sledeće nedelje 3 puta, a nako 3 nedelje može svaki dan.

Zadovoljni korisnici preporučuju ove kapi kao jedan od najboljih proizvoda u borbi protiv bora. Osim što vraća vitalnost i sjaj umornoj koži, normalizuje ph vrednost kože. A.H.A. kiselina dubinski čisti i aktivira brži rad kolagena unutar kože.

Da li su ovo dovoljni argumenti da bi ste probali ovaj proizvod? Smatramo da jeste, jer jedna bočica kapi osim što će vam pomoći za bolju negu kože, trajaće jako dugo. Ovakvi tretmani su namenjeni za kućnu negu, stoga predstavljaju još jedan razlog zašto je vreme da ove kapi budu vaša dnevna rutina nege.

Kreme na bazi glikolne kiseline

Kreme sa ovom kiselinom imaju anti-age efekat prvenstveno zahvaljujući velikoj dozi kiselina u samom preparatu. Namenjene su svim tipovima kože. Kod primene važno je pratiti uputstva i ne nanositi kremu na osetljive regije oko očiju i usana.

Ovaj tretman se preporučuje osobama kojima se pojavljuju staračke pege na telu, kod pojave i tretiranja bora kao i na mestima na kojima imate bubuljice ili akne. Slično kao i sa kapima, kreme pospešuju proizvodnju kolagena, dubinski hidriraju i čiste kožu.

Velika popularnost samog proizvoda pokazala je veliki učinak kao i veliki broj zadovoljnih kupaca koji su svoje poverenje upravo dali kremama i kapima na bazi glikolne kiseline.

Losion sa glikolnom kiselinom

Losioni za lice pored glavnog aktivnog sastojka mogu da sadrže i  neke druge koji obogaćuju negu dodatno: aloe veru, aminokiseline, alantoin, hamamelis i druga biljne sastojke.

Odličan su izbor za negu masne kože koja je sklona bubuljicama.

Serum sa glikolnom kiselinom

Serumi su poznati kao tečni preparati u kojima je koncentracija aktivnih supastanci dosta jaka. Što se ovih sa glikolnom kiselinom tiče, ona je i do 20%. Ako imate osetljivo lice, počnite sa kremama – ovo bi moglo biti previše jako ili birajte blaže serume. Dakle, dobro proverite procenat glikolne kiseline u proizvodu.

Kada ne smete koristiti ove kiseline?

Proizvode i tretmane na bazi kiselina ne treba nanositi na aktivne akne i na kožu koja je pod određenim upalnim procesom. Nije poželjno nanositi kiselinu nakon agresivnog kozmetičkog tretmana, opekotina i različitih oboljenja na koži.

Ukoliko Vaša koža ima jaku reakciju na određen koncentrat kiseline odmah prestanite sa tretmanom.

Pre svake namere korišćenja proizvoda posavetujte se sa farmaceutom ili dermatologom.

Iskustva zadovoljnih korisnika

Za sve veću i širu primenu glikolne kiseline za lice odgovorni su zadovoljni korisnici koji su rešili probleme nasavršenosti kože. Ožiljci, akne, fleke, bore, nečistoća, su samo neki od dokazanih tegoba koje se mogu tretirati na ovaj način.

Utisci žena koje su isprobale ovakav vid terapije je više nego zadovoljavajuć. Najčešće se devojke mlađeg uzrasta odlučuju za pilinge kiselinom kako bi se rešile upornih mitisera i bubuljica.

Zadovoljni korisnici vraćali su se ovim tretmanima i nisu imali neželjene efekte.

Istraživanja su pokazala da više od 80% zadovoljnih korisnika glikolnih kiselina nema više istih problema sa kožom. Da li su u pitanju akne ili staračke pege, ovaj prirodni preprarat Vam nudi jednostavno i efikasno rešenje za Vaše muke. Ipak, imajte na umu da ovo nije nega na koju možete trajno da se oslonite. Nakon što rešite problem na licu, nađite kozmetiku za održavanje rezultata. Prirodna biljna kozmetika ja najbolji izbor da se uklonjene nepravilnosti ne vrate.