Prokletstvo zvano začepljene pore i kako ih se rešiti?

Prokletstvo zvano začepljene pore i kako ih se rešiti?

Začepljene pore su preduslov za nastanak bubuljica! Naučite kako da ih očistite, otčepite i sprečite nastanak problema na licu na vreme!

Ove nesavršenosti na licu niko ne voli. Realno i zašto bi ? Začepljene pore samo bude nesigurnost. Ne morate gubiti živce na to. One se mogu desiti svakom i moguće je ublažiti ovaj problem, a mi vam objašnjavamo kako.

Začepljene pore na licu

Začepljene pore mogu nastati na mnogim delovima tela, ali se najčešće nalaze na licu. Verujem da vam predstavljaju neugodnost gde god da se nalaze. Ove male napasti najizraženije su na licu, na T zoni, bradi itd.

Verovatno ste primetile da vam je koža lica ranije bila u mnogo boljem stanju. Kasnije je je krenula pojava nesavršenosti. U te nesavršenosti verovatno spadaju i začepljene pore. Ali, šta su one zapravo ?

Zapušene pore su nesavršenosti koje nastaju kada vaše pore postaju začepljene sebumom i prljavštinom.

Smetaju nam izuzetno kada se pojave na licu jer nam je lice u prvom planu, jer niko ne želi osetljivu kožu. Međutim, pore imamo svuda po telu. Tako zatvorene pore možemo primetiti i na drugim oblastima, npr. leđima.

Začepljene pore na leđima

Ovo mi se desilo samo par puta u životu.

Ali zašto baš na leđima?

Pore na drugim delovima našeg tela najčešće nisu raširene i toliko uočljive poput onih na našem licu. Međutim, leđa su pogodna za razvoj ovog problema jer :

 • Na tom predelu je pojačano znojenje (pa se mogu stvoriti i bubuljice od znoja)
 • Povećana šansa kontakta sa prašinom i ostalim česticama
 • Javlja se mehanično trenje

Kako se to dešava ?

Začepljenje pora na leđima može biti posledica nošenja predebele odeće, ranac vas steže i vi se znojite, ili prilikom treniranja u teretani. Koji god da je razlog, rezultat je isti – pore napunjene sebumom i prljavštinom. 

Začepljenje pora predstavlja i potencijal da se stvore bubuljice na leđima.

Zašto nastaju začepljene pore?

Svi se to pitaju, a odgovor je krajnje jednostavan.

Pore (male rupice na koži) postaju zapušene sebumom, prljavštinom i mrtvim ćelijama.

To ne primetimo na vreme, ne čistimo kožu itd. I dobijemo zapušene pore. Dešava se kod ljudi sa masnom kožom, ali ovaj problem može da se javi i kod osoba koje imaju normalnu ili suvu kožu.

Da li ste se ikada zapitali šta je sebum ? Svi znamo da ga luče lojne žlezde, ali o čemu je zaista reč ? Sebum spada u uljanu tečnost koja se luči kako bi naša koža održala vlažnost i masnoću. Pod određenim uslovima dolazi do njenog prekomernog lučenja i tada dobijamo pogodne uslove da nam se začepe pore.

Mnogi mešaju začepljene pore, mitisere i masne čepove:

 • Masni čepovi – Slični su zapušenim porama, ali postoji jedna velika razlika. Zapušenje se dešava samo zbog masnoće.
 • Začepljene pore – Kombinacija viška sebuma, prljavštine i mrtvih ćelija i dobija super, ultra naporan problem na koži koji moramo da rešavamo.
 • MitiseriMitiseri nastaju kada deo koji je zapušio pore dođe u kontakt sa vazduhom. Tada promeni boju i postane taman.

Često se javljaju zbog sledećih faktora:

 • Lošeg vazduha – Često se dešava da se u vazduhu nalaze razni toksini i razne druge čestice koje mogu izazvati zatvorene pore
 • Znoj – Naše lice se znoji kao i ostali delovi tela. Ovo je pojačano tokom vežbanja ili tokom letnjih dana, što naravno dodatno utiče na nastanak začepljenih pora.
 • Transfera ulja – Lice nije jedini deo tela koji proizvodi ulje. Ako dodirujemo rukama naše lice možemo izvršiti njegov transfer, što naravno nije dobro za naše lice.
 • Šminke – Da li ste nekad ostavili šminku na licu preko noći ? Ja jesam. I rezultat je naravno bio gomila začepljenih pora. Verujem da i vas nekad mrzi da čistite lice, naročito nakon neke lude noći, ali u ovom slučaju skidanje šminke je neophodno. Osim ako ne želimo da se posle bavimo ovim problemom.
 • Neadekvatna posteljina – Ako ne menjamo dovoljno često posteljinu može se desiti da naša jastučnica pokupi nečistoće i masti sa naše kose, lica, tela … To naravno ne utiče pozitivno na naše lice.
 • Tipa kože – Logično je da je masna koža sklonija proširenim i začepljenim porama, međutim nemojte se radovati prerano. I ostali tipovi kože mogu imati ovaj problem.

Ako i vi spadate među žene koje muči ovaj problem, možete probati ono što je koristila Ksenija.
Ksenija se godinama borila sa masnom kožom koja je bila jako problematična. Akne, masna koža, začepljene pore bile su njena svakodnevica. Onda je otkrila nešto što joj je pomoglo da se reši svih svojih problema sa kožom. Sada ima blistavu, sjajnu i čistu kožu kakvu zaslužuje. Ono što je pomoglo Kseniji može pomoći i vama ako imate ovaj problem. Saznajte o čem se radi. Pročitajte njeno lično iskustvo na ovom linku:

https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Kako izgledaju začepljene pore ?

zapušene pore

Sigurno smo sve videle bar nekad začepljene pore. Ako ipak niste sigurne kako izgledaju, ili se dvoumite da li ih imate ,dozvolite da vam malo pojasnim .

Začepljene pore često deluju prošireno, nekad se dešava da su tamnije, a samim tim i uočljivije.

Začepljena pora i kanal

Zdrava koža ima glatki izgled, bez nekih preterano vidljivh nesavršenosti. Izvodni kanal lojnih žlezda deluje suženo i pravilnog oblika. A, da li ste primetile izvodni kanal kada dođe do začepljenosti? Naravno da niste, s obzirom da se ne vidi golim okom.

Kada dođe do začepljenja, ono što se dešava ispod kože je malo složenije. Kada dođe do nakupljanja prljavštine sebum nema gde da ode, nego se nakuplja u kanalu. Tako se remeti njegov prirodan izgled i postaje “deformisan”, tačnije nepravilnog oblika.

Začepljene i proširene pore

Začepljene pore koje su ujedno i proširene. Joooj koja kombinacija. Pore normalne veličine nisu previše uočljive. Kada dođe do njihovog širenja postaju veće i izraženije. Kod proširenih pora poremećena je elastična struktura kože, gubi se primarna funkcija i deformiše se oblik. Ovo je još izraženije kod masne kože i začepljenih pora.

A koja je veza između ova dva pojma ?

Proširene pore su uvećani otvori na koži. Samim tim prljavština lakše dopire do ulaza i lakše dolazi do začepljenja. Nekada je to toliko izraženo da mnoge dame tvrde kako su mogle da vide nečistoće golim okom.

Zatvorene pore bez bubuljica

Možda povezujete zapušene pore i bubuljice. Međutim,  ne znače automatski pojavu bubuljica. Naprotiv, zapušene pore imaju donekle “masan” izgled, i ponekad se može videti beličast čepić, ali ne moraju da se jave bubuljice. Kada bi se to stalno dešavalo, naša koža bi bila prepuna raznih vrsta akni. Zato, opustite se, jeste ponekad se i one formiraju, ali nije baš uklesano u kamenu da će se to desiti.

Ipak, začepljene pore nisu lepe, pa je najbolje otarasiti ih se.

Posledice zapušenih pora su sledeće…

Hm, da li začepljene pore ostavljaju posledice na našu kožu ?

Nažalost može da se desi.

Kao i ostali problemi sa kožom, i začepljene pore mogu da se iskomplikuju. Posledice koje se javljaju su :

 • Ožiljci – Ako se desi da pore izgube elastičnu strukturu može se desiti da dođe do stvaranja ožiljaka. Ožiljačno tkivo se uglavnom javlja kada dođe do neke infekcije.
 • Pojačano lučenje sebuma –  Ako se desi da ne čistite vaše lice može javiti pojačano lučenje sebuma i sve češća pojava začepljenih pora.
 • Bubuljice i akne – Problematična koža može dovesti i do pojave bubuljica i akni.
 • Proširene pore – Još jedan od potencijalnih problema. Suziti proširene pore zna biti izazov.

Hoće li začepljene pore nestati same od sebe ?

Priznajte da smo se svi ovo zapitali, bar par puta. Eh kada bi zaista bilo tako lako. Dame, nismo te sreće! Kao i za većinu stvari u životu, ako želimo da se rešimo problem, moraćemo da se mrdnemo i uradimo nešto.

Šta onda možemo uraditi za našu kožu kako bi se rešili problema ? Neka od potencijalnih rešenja su:

 • Kozmetički tretmani
 • Pilinzi
 • Izbegavanje komedogenih proizvoda
 • Nega lica

Kozmetički tretmani – koji mogu rešiti problem sa začepljenim porama:

 • Hemijski piling
 • Čišćenje kože laserom
 • Mikroigle
 • Duboko čišćenje pora

Nekomedogeni proizvodi – Određene vrste proizvoda mogu dovesti do začepljenja pora. Uglavnom je u pitanju šminka, ali ovo može važiti i za druge kozmetičke proizvode: losione, mleka za telo, kreme za sunčanje itd.

Nega lica – U ovo spada i redovno čišćenje lica i uklanjanje nečistoća. Ako se pridržavamo toga, manje su šanse da se pojavi začepljenje pora.

Pilinzi – Pilinzi mogu imati izuzetno povoljan efekat na čišćenje zapušenih pora. Ipak i pored njihovog pozitivnog efekta ne preporučuje se previše česta primena zbog moguće iritacije kože.

Kako očistiti začepljene pore kod kuće?

Isprobavala sam razne metode jer i sama imam ponekad ovaj problem. Oni koji su mi se pokazali zadovoljavajućim su:

 1. Čišćenje blagim pilingom
 2. Čišćenje hemijskim pilingom
 3. Uklanjanje nečistoća sredstvom za čišćenje lica

Čišćenje blagim pilingom – možete napraviti i kod kuće. Ako je lice u pitanju ne preporučujem da radite sa grubim supstancama poput soli. Razlog je taj što grubi materijali mogu mehanički oštetiti kožu, a i jako je neprijatan osećaj.

Recept za blagi piling :

Priprema: Stavite sastojke u posudu i promešajte. Zatim nanesite na lice i masirajte blagim kružnim pokretima. Nakon par minuta isperite mlakom vodom.

Čišćenje hemijskim pilingom – Uglavnom sam kupovala ovakva sredstva, ali možete napraviti i kućnu verziju sa glikolnom ili salicilnom kiselinom. Postoje i mnoge AHA i voćne kiseline koje se mogu koristiti kod kuće i imaju odlično dejstvo.
Uklanjanje nečistoća sredstvom za čišćenje lica – Ovde spadaju gelovi za čišćenje lica, pene za lice itd. Može se pronaći veliki izbor preparata koji su namenjeni čišćenju kože. Možete pronaći veliku količinu raznih preparata na tržištu.Preparati poput micelarne vode sadrže micele i ostale vrste molekularnih uljastih čistača koje imaju svrhu da privlače nečistoće. Micele privlače masnoću i ulje, ali i prljavštinu i na taj način čiste pore.

Kako očistiti začepljene pore na leđima

Leđa jesu jako nezgodna za čišćenje, teško ih je dohvatiti. Za njihovo čišćenje predlažem:

 • lufu,
 • sunđer za kupanje ili
 • blagi piling

Lufu i sunđer možete naći u bolje opremljenim drogerijama, one pomažu odstranjivanju prtvih ćelija sa površine kože i rade blagi mehanički piling. Na taj način smanjuje se mogućnost formiranja začepljenih pora. Za piling leđa predlažem:

Piling sa kafom

Sastojci:

 • Kafa
 • Maslinovo ulje

Priprema – Skuvajte kafu i ostavite talog da se ohladi. Za ovaj piling predlažem mazanje u kadi (pada na sve strane). Pomešajte sastojke i utrljajte lepo u leđa. Zatim temeljno isperite. Kafa deluje tako što njene granule uklanjaju višak masnoće i mrtve ćelije sa površine kože. Tako uspeva da smanji šansu za pojavu začepljenih pora.

Napomena: Pazite da vam se ne zapuši odvod!

Ostali načini : Možete pokušati da sprečite ili smanjite začepljene pore na leđima tuširanjem sa kupkama namenjenim za tu svrhu ili sapunima.

Kozmetički tretmani za začepljene pore

Hemijski piling – spada u jedan od načina na koji možete ukloniti vaše začepljenje pore. Ne samo da ćete se rešiti nečistoća, nego će vam koža delovati mlađe i zategnutije. Radi se tako što se na vašu kožu primenjuju kiseline koje rade eksfolijaciju lica. Pored njih pogodni su i tretmani sa salicilnom kiselinom . Kombinacija sa salicilnom kiselinom obnoviće vašu kožu, podstaćiće regeneraciju vaše oštećene kože i stare ćelije biće zamenjene novim.

Čišćenje kože laserom – Ovaj metod čišćenja lica je nešto noviji. Dobar je izbor jer nema ručnog ceđenja. Samim tim smanjuje se rizik od oštećenja kože. Fototermalni efekat je tajna ove metode. Laserski tretman lica deluje tako da se pore smanjuju. Masnoća i ostale nečistoće lakše izlaze iz smanjenih pora. Ako se primenjuje nekoliko tretmana znatno se smanjuje i pojava bubuljica i mitisera. Primenjuje se tako što laser prelazi preko delova koje tretiramo. Može se javiti peckanje ako je slučaj malo ozbiljniji.

Mikroigle – Još jedna od neinvazivnih metoda. Poboljšava se proizvodnja kolagena, podmlađuje se lice i stimuliše proizvodnja elastina. Na taj način poboljšava se i moć regeneracije same kože i smanjuju proširene pore, a samim tim i smanjuje mogućnost začepljenja pora. Pozitivna strana svega je što je smanjena mogućnost pojave ožiljaka.

Duboko čišćenje poraDubinsko čišćenje lica je jedna od tehnika koje svaka dobra kozmetičarka zna da uradi. Ako ste primetili neku ženu koja ima blistavo lice, najverovatnije je redovno išla na ovaj metod čišćenja. Primenjuje se tako što kozmetičarka čisti vaše lice (nekad pilingom, hemijskim pilingom ili ručno cedi. Mada postoje i druge tehnike.).

Preparati za zatvorene pore

začepljene pore na licu

U preparate za zatvorene pore spadaju:

 • Medicinski preparati
 • Prirodni preparati

U mediciske preparate spadaju mnoge marke. Oni se obično preporučuju od strane lekara ili farmaceuta za ozbiljnije slučajeve. Tada obično treba i preporuka lekara Uvek možete probati neki prirodni preparat. Na tržištu možete pronaći proizvode koji imaju aktivne čestice na prirodnoj bazi i mogu učiniti čudo za vas. Oni su blagi i odgovaraju svakom tipu kože, dok njihov prirodni sastav čini kožu oporavljenom i daje joj neophodnu negu.

Kada posetiti dermatologa zbog začepljanih pora?

Možda se pitate kada je vreme posetiti stručno lice? Ne postoji striktno određen trenutak. Možete posetiti lekara i ako vaši simptomi nisu preterano izraženi. Ako ništa, bar bi trebalo lakše ukloniti problem. Međutim, kod nas se obično dešava da pomislimo na lekare tek kada stvar uznapreduje.

Ako je vaše lice izuzetno podložno ovom problemu, ako imate previše masnu kožu ili imate neku drugu nelagodnost vreme je da razmislite da li da odete kod dobrog dermatologa. Oni će vam dati najbolji savet i predložiti šta dalje da radite.

Skoro sve smo imale začepljene pore u nekom trenutku. Uz sve dostupne metode uklanjanja nečistoća iz njih, sigurna sam da ćete naći neko rešenje za sebe!