Zrela koža i kako je pravilno negovati

Autor:

Kako se neguje zrela koža lica pravilno? Ako niste sigurni da li je zrela koža ono što nosite na licu, evo odgovora  kako da je prepoznate i predloga za delotvornu negu.


Često čujete da se spominje zrela koža samo imate razne nedoumice oko toga šta to zapravo znači.

Koje su to karakteristike koje vašem licu daju epitet „zrelo“.

Kada počinjemo sa preparatima za negu zrele kože?

Kako da znate da li je vaša koža zrela?

U kojim godinama se smatra da je koža zrela?

U ovom tekstu ćemo rešiti sve vaše nedoumice i naučiti vas kako da negujete zrelu kožu.

Mi smo ono što smo proživeli, iskusili, pojeli, popili. Koža sve pamti. Svaka bora na našem licu je jedna priča o životu.

lično iskustvo bore

Šta je zrela koža?

Protokom vremena mnoge stvari se menjaju. Metabolizam ćelija se usporava. Od izvesnih godina koža poprima specifične karakteristike. Količina fibroblasta se smanjuje kao i sinteza kolagena. Takođe, koža dehidrira i postaje suvlja zahvaljujući smanjenoj prokrvljenosti i redukciji izlučivanja znoja i sebuma.

U ovom periodu se takođe javljaju neujednačenosti u boji kože u vidu tamnih fleka, “staračke pege.

Kad na sve ovo dodate spoljašnje faktore koji oštećuju  kožu kao što su sunce, nikotin, nepravilna ishrana i sl. dobijate zrelo lice.

Kako da prepoznam zrelu kožu?

Ovo su karakteristike zrele kože:

 • Suvlja i tanja koža.
 • Dehidratacija.
 • Nedostatak sjaja.
 • Opuštenost -koža gubi tonus i čvrstinu.
 • Duboke bore.
 • Bleda ili žućkasta boja.
 • Otvorene pore.
 • Hiperpigmentacije i staračke pege.

zrela koža karakteristike

Krema za zrelu kožu

Preparati koje koristimo za negu veoma utiču na to kako će naša koža izgledati.

Zamislite samo koliko puta u toku svog života ste naneli kremu na lice i koliko još raznolikih preparata, pudera, rumenila, senki. Kad biste sve to stavili na gomilu bila bi to pozamašna količina hemije kojoj ne znate ni ime ni poreklo ni koliko je i da li je bezbedna kako za vaše lice tako i za ostatak organizma. Uglavnom su vam deklaracije sitne, nečitljive i nezanimljive jer niti znate o kakvim se hemikalijama radi ni kako deluju.

Marketing je tu da nam nešto proda, a mi bi trebali da budemo odgovorniji prema sebi. Negujte se prirodnom kremom za zrelu kožu. Ona ima sve što vam je potrebno i sve dolazi iz prirode. Aleksandra se uverila u to na svom licu. Ona je dokaz da prirodna krema za zrelu kožu može da pomogne mnogo i učini da izgledate lepše i mlađe. Ona je uspela da se reši bora i fleka na licu, pa možete i vi. A kako – saznaćete ako pročitate njeno iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Mi smo deo te iste prirode i naše telo je podešeno tako da najviše koristi ima od aktivnih materija iz prirode.  

Zašto uporno zaboravljamo da je hemija izum novijeg datuma a da su naši preci svoje telo i kožu negovali na prirodan način. Prirodna kozmetika nam nikada u nasleđe ne ostavlja štete za kasnije godine. Jer koža sve pamti. Ukoliko ste je godinama neodgovorno izlagali hemikalijama mali su izgledi da će biti lepa u zrelim godinama.

Svoju zrelu kožu bi trebalo da negujete anti age kremom za 30+, 40+ …već u zavisnosti od vaše dobi. Trudite da održite svoje lice zdravim, hidriranim, da mu obezbedite podršku iznutra tako što ćete misliti šta jedete i kako živite. Na taj način ćete lepotu svog lica sačuvati zauvek.

Ne verujete? Zar nikada niste videli ženu koja nije lepa ni u 20-im. Zašto? Zato što sve radi pogrešno.

Nerado to priznajemo ali ne postoji jedan magični proizvod koji bi vratio vreme.

Međutim, dobra prirodna krema za zrelu kožu je podrška vašem licu da povrati sve one aktivne materije koje organizam s godinama sve manje luči kao što su kolagen i elastin koji koži obezbeđuju čvrstinu i tonus.

Kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu, retinol, oligopeptide, prirodne ekstrakte, vitamine C i E su odličan izbor za zrelu kožu.

Koža koja stari prirodno gubi C vitamin koji joj je neophodan kako bi sačuvala vitalnost. Vitamin C u vašoj kremi za zrelu kožu umanjuje vidljivost staračkih pega i podstiče proizvodnju kolagena. U kombinaciji sa vitaminom E može biti moćan pomoćnih zreloj koži u uklanjanju znakova starenja i oštećenja od sunca.

Ipak nega zrele kože zahteva rešavanje nekih problema koji uz nju idu. Već smo ih nabrojali, pogledajmo kako da ih izbegnemo ili popravimo ako je do njih već došlo.

U kojim godinama govorimo o zreloj koži?

Na žalost, na ovo pitanje ne postoji samo jedan ispravan odgovor.

O zreloj koži govorimo posle 35.

Mada, to ne mora da vam bude orjentir. Stanje kože je individualno i zavisi od vaše lične istorije. Naime, biološke godine ne moraju da se poklapaju sa potrebama vaše kože. Na starenje dermisa utiču kako unutrašnji faktori u vidu genetski programiranog procesa starenja tako i spoljašnji faktori. Sve se to očitava na našem licu.

Postoji čitav niz elememnata koje posmatramo  kada je reč o “zreloj koži”. Drugim rečima, nisu samo vaše godine koje određuju stanje vašeg tena. Životni stil, zdravstveno stanje, ishrana i nivo zagađenja kojem je osoba izložena igraju takođe važnu ulogu.

Na primer osoba u dobi od 40+ koja živi u gradskoj sredini provodeći veći deo dana na radu u kancelariji, koja se nekvalitetno hrani i često putuje, stalno je pod stresom …imaće potpuno drugačiju kožu od osobe istih godina nastanjene u ruralnoj sredini, jede zdravu prirodnu hranu, ne puši, spava dovoljno itd. itd,

Evidentno je, takođe da način na koji negujemo kožu u 20-im i 30-im ima uticaj na kvalitet tena u 40-im i 50-im.

Fundamentalno je da budete sigurni da vam je telo uvek dobro hidrirano kao i da, koliko god je to moguće redukujete negativne spoljašnje uticaje. Briga o dobrom zdravlju se možda ne spominje često na stranicama o lepoti i nezi ali zapravo bez dobrog zdravlja ne možete računati ni na spoljašnju lepotu i mladalački izgled.

Zašto dolazi do promena na koži?

 • Genetika
 • Hormonske promene.
 • Izloženost negativnim spoljašnjim uticajima-sunce, hladnoća, zagađenje.
 • Način ishrane, hronična oboljenja i njihovo lečenje.
 • Umor i nedostatak sna.
 • Stres.
 • Toxini-duvan i alkohol.
 • Nedovoljno fizičke aktivnosti.

Kako se neguje zrela koža?

zrela koža

Najidealniji način da se zaštitite od prevremenog starenja je da na vreme delujete preventivno. Ovde mislimo na zdrave životne navike u pogledu ishrane, sna, redovnog vežbanja, izbegavanja duvana i alkohola, zaštitu od sunca i unos dovoljnih količina vode. I najzad, mada ne manje važno –počnite anti age negu već sa 25 godina. Ispoštujete li sve ovo svi su izgledi da ćete dosta usporiti pojavu prvih znakova starenja.

Najzad, čak i kada se prve borice pojave vaše lice će i dalje izgledati negativno i zračiće zdravljem. Ostalo se na žalost, ne može sprečiti. Kad tad uprkos vašem mladalačkom duhu i dinamičnoj ličnosti izgradite pozitivan stav prema godinama koje dolaze.

Koliko god da ste fit, zdravi, doterani i pre svega negovani, ne očekujte da u izvesnim godinama izgledate kao da vam je 20. To nije prirodno i verujte, ne bi vas učinilo srećnijim. Sreća dolazi iz vaše sposobnosti da svoje godine nosite sa optimizmom i elegancijom i da iz njih ubirate najbolje plodove koji vam se nude.

Čišćenje i piling zrele kože

Ove dve važne stvari često zaboravljate. Čini vam se da je dovoljan skupi serum za zatezanje lica. Neredovno čišćenje lica međutim često dovodi do suvoće kože, zapušenih pora i mitisera.

Sredstvo za čišćenje lica u zrelim godinama treba da bude bogato masnim kislinama, da ne sadrži alkohol, parabene i fosfate. Najbezbedniji izbor je micelarna voda. Ima ih različitih, formulisanih za sve tipove kože. Micelarna voda je blag, prirodni preparat, ne isušuje kožu i veoma lako otklanja sve nečistoće i ostatke šminke. Temeljno čisti pore i ne mora se ispirati ukoliko to ne želite.

Pilingom uklanjate površinski sloj mrtvih ćelija. Nakon pilinga koža zablista kao da ste sa nje skinuli neki prljavi oklop. Pore su otpušene, ćelijska razmena ubrzana i put je otvoren da koža primi aktivne sastojke iz kreme za zrelu kožu.

Ne zaboravljajte piling. Radi se jednom do dva puta nedeljno. Možete kupiti gotov hemijski piling iz tube ili posegnuti za nekim kuhinjskim receptom, ima ih mnogo i odlični su kao kafa, na primer. Evo kako napraviti prirodan piling za lice.

Obezbedite zreloj koži dovoljno hidratacije

Hijaluronska kiselina je ključna za održavanje hidriranosti i mladalačkog izgleda kože. Njen molekul je kadar da privuče i zadrži 100 puta više vode od svoje težine.

Ona takođe pomaže obnavljanje tkiva i blagotvorno deluje na opšte stanje kože. Zahvaljujući hijaluronskoj kiselini zrela koža zadržava mladalački izgled, hidriranost i elastičnost.

Kako starimo nivo hijaluronske kiseline u našem organizmu pada i koži je sve teže da zadrži vlagu.

Nije čudo što počinjemo da primećujeme suvoću nekih delova lica, fine linije i bore oko očiju.

Dodamo li tome slobodne radikale, zagađenja i UV zračenje, jasno je da je našoj zreloj koži zaista potrebna dobra ozbiljna pomoć jer sama postepeno ostaje bez gradivnog materijala koji je čini jakom i čvrstom.

 Zaštitite zrelu kožu od spoljašnjih uticaja

Pre svega zaštitite se od UV zračenja. Namerno ne kažem od Sunca jer ono je izvor života i radosti. Boravak na otvorenom je obavezan, važan i neophodan kako za mentalno tako i za fizičko zdravlje. Međutim UVA i UVB pogubno deluju na strukturiu kožnih ćelija. Ni su jedan od glavnih uzročnika preranog starenja kože i pojave tamnih fleka.

Važno je znati da se lice štiti od sunca i kada niste na plaži. Najbolje je ako imate kremu za lice sa ugrađenim SP faktorom, tako ćete biti sigurni da ste uvek zaštićeni. Hladnoća i vetar dodatno isušuju kožu i čine je sklonom propadanju. U takvim vremenskim uslovima dodatna zaštita zrele kože i nega su poželjni.

Izbegavajte preparate za sunčanje sa vitaminom A i oksibenzonom kao i SPF viši od 50.

Istraživanja kažu da oni ne preužaju veću zaštitu. Po nekima čak SPF 10 zaustavlja čak 90 % uv zraka. Bolja opcija su prirodni zaštitni preparati na bazi minerala koji u sebi sadrže mikronizovani cink.

Isprobajte ulja za negu zrele kože

Već u 30-im je poželjno uključiti ulja za lice. Esencijalna i noseća ulja su prelepi darovi prirode. Mnoga od njih su blagotvorna za kožu.Ona vam mogu pomoći u ublažavanju mnogih problema koji prate zrelu kožu.

Ovo je 5 najboljih ulja za zrelu kožu:Jojoba, ulje šipka, ulje tamjana, ulje šipurka i lavandino ulje. Za potrebe ovog teksta samo ukratko o fantastičnom ulju tamjana:

Ovo ulje je moćan adstrigant( sužava pore), koristi se za lečenje akni, proširenih pora i bora kao i drugih nepravilnosti na koži. Ono je najbolje ulje za zatezanje lica. Kada koža počne da se opušta na bradi i spod očiju, ulje tamjana je pravo rešenje.

Prosto pomešate 6 kapi ovog ulja sa nekim nosećim uljem, jojobinim, na primer i nanesete na očišćeno lice.

Prirodni serum za zrelu kožu

lično iskustvo bore

Anti-age esencijalna ulja su noseći sastojci ovog recepta koji bogato hidrira kožu, snabdeva je antioksidantima i fitonutritijentima koji pospešuju ćelijski razmenu i ozdravljenje kožnog tkiva.

Najbolje je ako imate bočicu sa pipetom jer ćete kasnije iz nje lako nakapati nekoliko kapi ulja na jagodice prstiju.

Prvi sastojak je jojoba ulje, njemu dodajte E vitamin koji sadrži antioksidante rastvorljive u masti koji vašu kožu snabdevaju hranljivim materijama i usporavaju starenje. Zatim dodajte ulje šipka ili neko drugo antioksidativno ulje dobijeno iz drugih koštica, čak može biti ulje smenki maline. Najzad dodajte ulje tamjana i ulje semenki šipurka. Kada ste sve sastavili promućkajte . Treba da dobijete 30 ml seruma za zrelu kožu. Razmera je jojobino ulje kao noseće i po 5 kapi svih esencijalnih ulja. Umasirajte u lice svako veče pred spavanje. Postupak možete ponoviti i ujutro.

Ovaj serum će učiniti da vaša zrela koža izgleda mlađe nego ikad. On će hidrirati i zaštititi kožu. Iskustva kažu da su žene koje su ga probale izgledale podmlađeno već nakon nekoliko dana.

Omekšajte i ublažite postojeće bore

Peglanje bora je za žene ono što je fudbal za muškarce -najvažnija sporedna stvar na svetu, ili možda ipak najvažnija. Metoda je zaista mnogo i invazivnih i kremastih i prirodnih.

Odlazak pod nož je krupna i skupa odluka. Ono što možete preduzeti još danas je dobra krema za lice 40+, na primer ukoliko ste u tim godinama. Danas na svakom pakovanju postoji oznaka i postoji krema za svako doba. Birajte i prema tipu kože!

Zrela koža i fleke na licu

Bore nisu jedini pratlac zrele kože. Neujednačen ten, tamni podočnjaci, hiperpigmentacije i staračke pege. Kad sve saberete ne preostaje vam ništa drugo nego da po čitav dan sedite i mažete se kremama sad za ovo sad za ono. Ali vi hoćete da živite i radite. Vaš život je dinamičan i potrebna vam je krema koja jednim potezom rešava sve nepravilnosti tena koje karakterišu zrelu kožu.

Potrebno je da krema za zrelu kožu bude prirodna kako štetne hemikalije ne bi škodile umesto da pomažu.

Postoje dobre domaće kreme koje u svojoj formulaciji sadrže prirodne ekstrakte koji istovremeno hrane i hidriraju kožu, uklanjaju tamne fleke i podočnjake, vraćaju čvrstinu licu i peglaju bore.

Pored kreme,   prirodne maske za lice uspešno ublažuju gore pomenute neujednačenosti tena.

U svojoj kuhinji uvek imate nešto od čega se može napraviti korisna maska za lice. Ne odbacujte olako tu pogodnost na račun hemijskih preparata.

Akne i zrela koža

Zreloj koži su akne zao drug. Anti age rutina poziva na obilje ovlaživača koji s druge strane mogu isprovocirati pojavu akni. Većina tih bogatih hranljivih krema vas stavlja pred izbor – akne ili bore.

Najnovija studija dokazuje zašto pojava akni zapravo može biti dobra, hm….

Elem poenta je u sledećem: Suprotno našem očekivanju da osoba sa aknama ima oštećenu, i uništenu strukturu kožnog tkiva, upravo je suprotno. Osobe koje pate od akni imaju duže telomere u svojim 50-im. Telomere su hromozomski završetci koji štite hromozom od razgradnje i s godinama se skraćuju. Skraćene telomere su karakteristične za zrelu kožu.

U dermatologiji je poznato da je kod osoba sklonih aknama starenje kože i pojava bora odloženo u odnosu na one koji nemaju ovaj problem.

Najzad, drage moje, koža nije voćka da opadne kad sazri. Samo pojačajte negu  proverenim, prirodnim preparatima, poštujte sebe i izvucite ono najbolje iz svojih godina. Budite lepe iznutra i koža će zablistati.

Ocena čitalaca
4.1/5