Zrela koža i kako je pravilno negovati?!

Zrela koža i kako je pravilno negovati?!

Kako se neguje zrela koža lica pravilno? Ako niste sigurni da li je zrela koža ono što nosite na licu, evo odgovora  kako da je prepoznate i predloga za delotvornu negu.


Često čujete da se spominje zrela koža samo imate razne nedoumice oko toga šta to zapravo znači.

Koje su to karakteristike koje vašem licu daju epitet „zrelo“.

Kada počinjemo sa preparatima za negu takve kože?

Kako da znate da li je vaša koža zrela?

U kojim godinama se smatra da je koža takva?

U ovom tekstu ćemo rešiti sve vaše nedoumice i naučiti vas kako da negujete zrelu kožu.

Mi smo ono što smo proživeli, iskusili, pojeli, popili. Koža sve pamti. Svaka bora na našem licu je jedna priča o životu.

Šta je zrela koža?

Protokom vremena mnoge stvari se menjaju. Metabolizam ćelija se usporava. Od izvesnih godina koža poprima specifične karakteristike. Količina fibroblasta se smanjuje kao i sinteza kolagena. Takođe, koža dehidrira i postaje suvlja zahvaljujući smanjenoj prokrvljenosti i redukciji izlučivanja znoja i sebuma.

U ovom periodu se takođe javljaju neujednačenosti u boji kože u vidu tamnih fleka, “staračke pege”.

Kad na sve ovo dodate spoljašnje faktore koji oštećuju  kožu kao što su sunce, nikotin, nepravilna ishrana i sl. dobijate zrelo lice.

Kako da prepoznam zrelu kožu?

Ovo su karakteristike zrele kože:

 • Suvlja i tanja koža.
 • Dehidratacija.
 • Nedostatak sjaja.
 • Opuštenost -koža gubi tonus i čvrstinu.
 • Duboke bore.
 • Bleda ili žućkasta boja.
 • Otvorene pore.
 • Hiperpigmentacije i staračke pege.

Krema za zrelu kožu

Preparati koje koristimo za negu veoma utiču na to kako će naša koža izgledati, posebno krema za lice.

Zamislite samo koliko puta u toku svog života ste naneli kremu na lice i koliko još raznolikih preparata, pudera, rumenila, senki. Kad biste sve to stavili na gomilu, bila bi to pozamašna količina hemije kojoj ne znate ni ime ni poreklo ni koliko je i da li je bezbedna kako za vaše lice tako i za ostatak organizma. Uglavnom su vam deklaracije sitne, nečitljive i nezanimljive, jer niti znate o kakvim se hemikalijama radi ni kako deluju.

nega zrele kože

Ana  je dokaz da prirodna nega može da pomogne mnogo i učini da izgledate lepše i mlađe. Ona je uspela da se reši bora i fleka na licu brzo i lako, pa možete i vi. A kako ?  Saznaćete ako pročitate njeno iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Mi smo deo te iste prirode i naše telo je podešeno tako da najviše koristi ima od aktivnih materija iz prirode.

Zašto uporno zaboravljamo da je hemija izum novijeg datuma, a da su naši preci svoje telo i kožu negovali na prirodan način?

Prirodna kozmetika nam nikada u nasleđe ne ostavlja štete za kasnije godine. Jer koža sve pamti. Ukoliko ste je godinama neodgovorno izlagali hemikalijama mali su izgledi da će biti lepa u zrelim godinama.

Svoju zrelu kožu bi trebalo da negujete anti age kremom za 30+, 40+ …već u zavisnosti od vaše dobi. Trudite da održite svoje lice zdravim, hidriranim, da mu obezbedite podršku iznutra tako što ćete misliti šta jedete i kako živite. Na taj način ćete lepotu svog lica sačuvati zauvek.

Ne verujete? Zar nikada niste videli ženu koja nije lepa ni u 20-im?

Zašto?

Zato što sve radi pogrešno.

Nerado to priznajemo ali ne postoji jedan magični proizvod koji bi vratio vreme.

Međutim, dobra prirodna krema za zrelu kožu je podrška vašem licu da povrati sve one aktivne materije koje organizam s godinama sve manje luči kao što su kolagen i elastin koji koži obezbeđuju čvrstinu i tonus.

Kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu, retinol, oligopeptide, prirodne ekstrakte, vitamine C i E su odličan izbor za zrelu kožu.

Koža koja stari prirodno gubi C vitamin koji joj je neophodan kako bi sačuvala vitalnost. Vitamin C u vašoj kremi za zrelu kožu umanjuje vidljivost staračkih pega i podstiče proizvodnju kolagena. U kombinaciji sa vitaminom E može biti moćan pomoćnih zreloj koži u uklanjanju znakova starenja, oštećenja od sunca i za masnu kožu.

Ipak nega zrele kože zahteva rešavanje nekih problema koji uz nju idu. Već smo ih nabrojali, pogledajmo kako da ih izbegnemo ili popravimo ako je do njih već došlo.

U kojim godinama govorimo o zreloj koži?

Na žalost, na ovo pitanje ne postoji samo jedan ispravan odgovor.

O zreloj koži govorimo posle 35.

Mada, to ne mora da vam bude orjentir. Stanje kože je individualno i zavisi od vaše lične istorije. Naime, biološke godine ne moraju da se poklapaju sa potrebama vaše kože. Na starenje dermisa utiču kako unutrašnji faktori u vidu genetski programiranog procesa starenja tako i spoljašnji faktori. Sve se to očitava na našem licu.

Postoji čitav niz elemenata koje posmatramo  kada je reč o “zreloj koži”. Drugim rečima, nisu samo vaše godine koje određuju stanje vašeg tena. Životni stil, zdravstveno stanje, ishrana i nivo zagađenja kojem je osoba izložena igraju takođe važnu ulogu.

Na primer osoba u dobi od 40+ koja živi u gradskoj sredini provodeći veći deo dana na radu u kancelariji, koja se nekvalitetno hrani i često putuje, stalno je pod stresom …imaće potpuno drugačiju kožu od osobe istih godina nastanjene u ruralnoj sredini, jede zdravu prirodnu hranu, ne puši, spava dovoljno itd. itd,

Evidentno je, takođe da način na koji negujemo kožu u 20-im i 30-im ima uticaj na kvalitet tena u 40-im i 50-im.

Fundamentalno je da budete sigurni da vam je telo uvek dobro hidrirano kao i da, koliko god je to moguće redukujete negativne spoljašnje uticaje. Briga o dobrom zdravlju se možda ne spominje često na stranicama o lepoti i nezi ali zapravo bez dobrog zdravlja ne možete računati ni na spoljašnju lepotu i mladalački izgled.

Zašto dolazi do promena na koži?

 • Genetika
 • Hormonske promene.
 • Izloženost negativnim spoljašnjim uticajima-sunce, hladnoća, zagađenje.
 • Način ishrane, hronična oboljenja i njihovo lečenje.
 • Umor i nedostatak sna.
 • Stres.
 • Toxini-duvan i alkohol.
 • Nedovoljno fizičke aktivnosti.

Kako se neguje zrela koža?

Najidealniji način da se zaštitite od prevremenog starenja je da na vreme delujete preventivno. Ovde mislimo na zdrave životne navike u pogledu ishrane, sna, redovnog vežbanja, izbegavanja duvana i alkohola, zaštitu od sunca i unos dovoljnih količina vode. I najzad, mada ne manje važno -počnite anti age negu već sa 25 godina. Ispoštujete li sve ovo svi su izgledi da ćete dosta usporiti pojavu prvih znakova starenja.

Najzad, čak i kada se prve borice pojave vaše lice će i dalje izgledati negativno i zračiće zdravljem. Ostalo se na žalost, ne može sprečiti. Kad tad uprkos vašem mladalačkom duhu i dinamičnoj ličnosti izgradite pozitivan stav prema godinama koje dolaze.

Koliko god da ste fit, zdravi, doterani i pre svega negovani, ne očekujte da u izvesnim godinama izgledate kao da vam je 20. To nije prirodno i verujte, ne bi vas učinilo srećnijim. Sreća dolazi iz vaše sposobnosti da svoje godine nosite sa optimizmom i elegancijom i da iz njih ubirate najbolje plodove koji vam se nude.

Ono što može da vam naruši mogućnost odabrane od pojave bora i da bitno utiče na njihov dalji razvoj na vašem licu, bez obzira na godine, su različite kombinacije tipova kože. To je jednostavno tako predodređeno, nekom nažao nekom ne, ali na nama je da spoznamo i u tim ključnim  momentima primenimo najbolju negu.

Suva zrela koža

Uh! Čini se najgora kombinacija. Em stara, em suva pa još više puca. Šta sa takvom kožom najbolje uraditi?

Pružati joj svakodnevnu hidrataciju, nadoknadu vlažnosti koja joj nedostaje, a ujedno negovati i popunjavati i najsitnije bore koje su odraz nedostatka kolagena i prirodnog hijalurona.

Birati prirodne kreme na toj osnovi, i negu sprovoditi minimum dva puta dnevno. masažu lica takođe praktikovati, a izbegavati jako UV zračenje i velike minusne temperature. Ukoliko je moguće, izbegavati i nagle pokrete lica, radi očuvanja mišića na licu. Tada najviše strada koža oko usana i oko očiju.

Zrela koža ispod očiju

Ovakva koža takođe zna da bude jako zahtevna za održavanje. Pri svakoj jačoj grimasi, duboke linije okolo očiju dolaze do izražaja i u najmanju ruku izgledaju ružno. Mnoge žene se upravo zbog momenta estetke prirode odlučuju za metode ubrizgavanja botoksa i popunjavanja bora u tom delu lica, jer ne žele da im se godine broje.

Ono što treba praktikovati kod zrele kože oko očiju je dobra antirid krema, koja će vratiti elastičnost koži i popuniti fine linije. Možete praktikovati da pre nanošenja kreme, nanesete serum na predeo oko očiju, a zatim namažete kremu i obogatite celokupnu zonu oko oka.

Make up za zrelu kožu

Šminkanje zrele kože treba biti naročito pažljivo. Ona sa svim svojim nepravilnostima i boricama može biti veliki izazov u tom smislu što šminkom možete pokriti nesavršenosti, ako ste vešti, ili ih istaći, ako niste.

Tu smo da vam pomognemo da umesto fijaska, zasijate punim sjajem, čak i u zrelim godinama. Za to su vam najpotrebniji dobar puder za zrelu kožu, kao i korektor za zrelu kožu.

Dobar puder za prekivanje bora ne treba biti previše mastan, ali nikako ne treba biti ni previše mat. Mat puderi se uvlače u bore i na taj način ih ističu. Puder bi trebalo da pokrije, ali i da pruži odrešenu svežinu. Nikako ga nemojte razmazivati, nego ga utapkavajte u lice. Tako ćete izbeći uvlačenje.

Korektor za podočnjake će prekriti bore oko očiju. Bitna je njegova boja, ali i njegova gistina. Svakako korektor treba da bude svetliji, a nikako ne sme biti gust već ređi. On se takođe utapkava, najbolje jagodicama prstiju, kako se ne bi uvukao u borice.

Jedna od dobrih stvari za skretanje pažnje je upečatljiv karmin. Naravno, malo bronzera, tek da se daju konture licu. Neizostavna je maskara! Onda, kada je koža lepo prekrivena, sa manjom količinom pudera, onda ovih nekoliko detalja u boji može samo dodati na svežini. Hajlajteri nisu dobra ideja, sjaj skreće negativnu pažnju na bore, ali rumenilo ponekad može biti suvišno.

Šminkanje nikako ne treba da bude opterećujuće za kožu. S obzirom da je zrela koža u većini slučajeva i jako izbrazdana i puna kojekakvih nepravilnosti, treba usaglasiti laganu šminku sa ostatkom lica, kako se godine ne bi još više poznavale.

šminkanje zrele kože

Oči ne treba naglašavati, kao ni obrve, da jake boje ne bi kontaefektovale na licu. Šminku treba usaglasiti i sa bojom kose, kako bi se što prirodniji utisak stekao.

Ono što se podrazumeva i obavezno je, da se šminka posle dugog i napornog dana skida, ali bez izuzetka, blagim sredstvom za skidanjem šminke. Čišćenje lica ne sme da se izostavlja, kao ni piling bar jedanput nedeljno.

Pročitajte detaljno kako možete sakriti bore.

Ipak, imajte na umu da je maska uvek maska. Šta ćete kada ne možete da je nosite?

Čišćenje i piling zrele kože

Ove dve važne stvari često zaboravljate. Čini vam se da je dovoljan skupi serum za zatezanje lica. Neredovno čišćenje lica međutim često dovodi do suvoće kože, zapušenih pora i mitisera.

Sredstvo za čišćenje lica u zrelim godinama treba da bude bogato masnim kislinama, da ne sadrži alkohol, parabene i fosfate. Najbezbedniji izbor je micelarna voda. Ima ih različitih, formulisanih za sve tipove kože. Micelarna voda je blag, prirodni preparat, ne isušuje kožu i veoma lako otklanja sve nečistoće i ostatke šminke. Temeljno čisti pore i ne mora se ispirati ukoliko to ne želite.

Pilingom uklanjate površinski sloj mrtvih ćelija. Nakon pilinga koža zablista kao da ste sa nje skinuli neki prljavi oklop. Pore su otpušene, ćelijska razmena ubrzana i put je otvoren da koža primi aktivne sastojke iz kreme za zrelu kožu.

Ne zaboravljajte piling. Radi se jednom do dva puta nedeljno. Možete kupiti gotov hemijski piling iz tube ili posegnuti za nekim kuhinjskim receptom, ima ih mnogo i odlični su kao kafa, na primer. Evo kako napraviti prirodan piling za lice.

Obezbedite zreloj koži dovoljno hidratacije

Hijaluronska kiselina je ključna za održavanje hidriranosti i mladalačkog izgleda kože. Njen molekul je kadar da privuče i zadrži 100 puta više vode od svoje težine.

Ona takođe pomaže obnavljanje tkiva i blagotvorno deluje na opšte stanje kože. Zahvaljujući hijaluronskoj kiselini zrela koža zadržava mladalački izgled, hidriranost i elastičnost.

Kako starimo nivo hijaluronske kiseline u našem organizmu pada i koži je sve teže da zadrži vlagu.

Nije čudo što počinjemo da primećujeme suvoću nekih delova lica, fine linije i bore oko očiju.

Dodamo li tome slobodne radikale, zagađenja i UV zračenje, jasno je da je našoj zreloj koži zaista potrebna dobra ozbiljna pomoć jer sama postepeno ostaje bez gradivnog materijala koji je čini jakom i čvrstom.

 Zaštitite zrelu kožu od spoljašnjih uticaja

Pre svega , potrebna vam je zaštita od sunca, odnosno njegovih zraka. Boravak na otvorenom je obavezan, važan i neophodan kako za mentalno tako i za fizičko zdravlje. Međutim UVA i UVB pogubno deluju na strukturiu kožnih ćelija. Ni su jedan od glavnih uzročnika preranog starenja kože i pojave tamnih fleka.

Važno je znati da se lice štiti od sunca i kada niste na plaži. Najbolje je ako imate kremu za lice sa ugrađenim SP faktorom, tako ćete biti sigurni da ste uvek zaštićeni. Hladnoća i vetar dodatno isušuju kožu i čine je sklonom propadanju. U takvim vremenskim uslovima dodatna zaštita zrele kože i nega su poželjni.

Izbegavajte preparate za sunčanje sa vitaminom A i oksibenzonom kao i SPF viši od 50.

Istraživanja kažu da oni ne preužaju veću zaštitu. Po nekima čak SPF 10 zaustavlja čak 90 % uv zraka. Bolja opcija su prirodni zaštitni preparati na bazi minerala koji u sebi sadrže mikronizovani cink.

Isprobajte ulja za negu zrele kože

Već u 30-im je poželjno uključiti ulja za lice dobra za bore. Esencijalna i noseća ulja su prelepi darovi prirode. Mnoga od njih su blagotvorna za kožu.Ona vam mogu pomoći u ublažavanju mnogih problema koji prate zrelu kožu.

Ovo je 5 najboljih ulja za negu zrele kože lica::Jojoba, ulje šipka, ulje tamjana, ulje šipurka i lavandino ulje. Za potrebe ovog teksta samo ukratko o fantastičnom ulju tamjana:

Ovo ulje je moćan adstrigant( sužava pore), koristi se za lečenje akni, proširenih pora i bora kao i drugih nepravilnosti na koži. Ono je najbolje ulje za zatezanje lica. Kada koža počne da se opušta na bradi i spod očiju, ulje tamjana je pravo rešenje.

Prosto pomešate 6 kapi ovog ulja sa nekim nosećim uljem, jojobinim, na primer i nanesete na očišćeno lice.Odlično je za negu kože.

Prirodni serum za zrelu kožu

Anti-age esencijalna ulja su noseći sastojci ovog recepta koji bogato hidrira kožu, snabdeva je antioksidantima i fitonutritijentima koji pospešuju ćelijski razmenu i ozdravljenje kožnog tkiva.

Najbolje je ako imate bočicu sa pipetom jer ćete kasnije iz nje lako nakapati nekoliko kapi ulja na jagodice prstiju.

Prvi sastojak je jojoba ulje, njemu dodajte E vitamin koji sadrži antioksidante rastvorljive u masti koji vašu kožu snabdevaju hranljivim materijama i usporavaju starenje. Zatim dodajte ulje šipka ili neko drugo antioksidativno ulje dobijeno iz drugih koštica, čak može biti ulje smenki maline. Najzad dodajte ulje tamjana i ulje semenki šipurka. Kada ste sve sastavili promućkajte . Treba da dobijete 30 ml seruma za zrelu kožu. Razmera je jojobino ulje kao noseće i po 5 kapi svih esencijalnih ulja. Umasirajte u lice svako veče pred spavanje. Postupak možete ponoviti i ujutro.

Ovaj serum će učiniti da vaša zrela koža izgleda mlađe nego ikad. On će hidrirati i zaštititi kožu. Iskustva kažu da su žene koje su ga probale izgledale podmlađeno već nakon nekoliko dana.

Omekšajte i ublažite postojeće bore

Peglanje bora je za žene ono što je fudbal za muškarce -najvažnija sporedna stvar na svetu, ili možda ipak najvažnija. Metoda je zaista mnogo i invazivnih i kremastih i prirodnih.

Odlazak pod nož je krupna i skupa odluka. Ono što možete preduzeti još danas je dobra krema za lice 40+, na primer ukoliko ste u tim godinama. Danas na svakom pakovanju postoji oznaka i postoji krema za svako doba. Birajte i prema tipu kože!

Zrela koža i fleke na licu

Bore nisu jedini pratlac zrele kože. Neujednačen ten, tamni podočnjaci, hiperpigmentacije i staračke pege. Kad sve saberete ne preostaje vam ništa drugo nego da po čitav dan sedite i mažete se kremama sad za ovo sad za ono. Ali vi hoćete da živite i radite. Vaš život je dinamičan i potrebna vam je krema koja jednim potezom rešava sve nepravilnosti tena koje karakterišu zrelu kožu.

Potrebno je da krema za zrelu kožu bude na biljnoj bazi kako štetne hemikalije ne bi škodile umesto da pomažu.

Postoje dobre domaće kreme koje u svojoj formulaciji sadrže prirodne ekstrakte koji istovremeno hrane i hidriraju kožu, uklanjaju tamne fleke i podočnjake, vraćaju čvrstinu licu i peglaju bore.

Pored kreme,   prirodne maske za lice uspešno ublažuju gore pomenute neujednačenosti tena.

U svojoj kuhinji uvek imate nešto od čega se može napraviti korisna maska za lice. Ne odbacujte olako tu pogodnost na račun hemijskih preparata.

Akne i zrela koža

Zreloj koži su akne zao drug. Anti age rutina poziva na obilje ovlaživača koji s druge strane mogu isprovocirati pojavu akni. Većina tih bogatih hranljivih krema vas stavlja pred izbor – akne ili bore.

Najnovija studija dokazuje zašto pojava akni kod odraslih zapravo može biti dobra, hm….

Elem poenta je u sledećem: Suprotno našem očekivanju da osoba sa aknama ima oštećenu, i uništenu strukturu kožnog tkiva, upravo je suprotno. Osobe koje pate od akni imaju duže telomere u svojim 50-im. Telomere su hromozomski završetci koji štite hromozom od razgradnje i s godinama se skraćuju. Skraćene telomere su karakteristične za zrelu kožu.

U dermatologiji je poznato da je kod osoba sklonih aknama starenje kože i pojava bora odloženo u odnosu na one koji nemaju ovaj problem.

Najzad, drage moje, koža nije voćka da opadne kad sazri. Samo pojačajte negu  proverenim, prirodnim preparatima, poštujte sebe i izvucite ono najbolje iz svojih godina. Budite lepe iznutra i koža će zablistati.