Kako pocrneti na suncu i dobiti savršen ten

Kako pocrneti na suncu i dobiti savršen ten

Želite da dobijete savršen ten?  Evo kako pocrneti, ali  na zdrav i prirodan način, bez opasnih posledica od izlaganja Suncu na koje nas večito upozoravaju.

Jeste li primetili koliko privlačnije izgleda telo koje ima dobar ten? Kada ste zadnji put videli reklamu sa modelom koji ima izuzetno svetlu kožu? Čak i  jarke  i svetle boje odeće izgledaju sjajno na tamnoj koži. Hteli mi da priznamo ili ne, bled ten koji je simbol aristokratske lepote nije i modi, a taman ten nije nedostižan. Možete ga dobiti u solarijumu, na Suncu ili koristeći neku kremu za samopotamnjivanje. O svim ovim oblicima postizanja savršenog tena čućete nešto loše.

Pa kako onda pocrneti?

Pripremite kožu za sunčanje

Dobro pripremljena koža za sunce je pola obavljenog posla ukoliko želite da nađete način kako brzo pocrneti.

Hidrirajte kožu. Suva koža će na Suncu pre da se dodatno isuši i ošteti nego što će dobito dobru boju. A kako da to uradite? Pre svega pijte dovoljno vode, posebno tokom letnjih meseci. To je jedan od načina da prirodno hidrirate svoju kožu. Osim toga, možete se mazati posle tuširanja određenim losionima za telo koji imaju tu svrhu. Ovo je ujedno dobro i protiv celulita.

Da biste izgledali super na plaži i sunčali se samouvereno, preporučujemo i da se rešite celulita. A evo i kako, uopšte nije teško. Moja prijateljica Jeca  je za jako kratko vreme uspela da se reši celulita na potpuno prirodan način.  Rezultati su bili zapanjujući. I vi možete imati savršeno glatku kožu. Pročitajte samo njeno iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/moze-li-se-celulit-zaista-pobediti/

Uradite piling kože pre sunčanja.  Da biste dovili lepu i ravnomernu boju potrebno da je  napravite lepu i glatku podlogu. Uklonite sve mrtve ćelije i suvu kožu uz neki blagi piling.

Nemojte preterati sa pilingom jer će koža da vam bude osetljivija tokom izlaganja suncu.

Skinite se. Lepo je videti nekoga ko je dobio tamnu boju kože, ali morate priznati da je pomalo smešno kada vidite bele tragove koji jasno ocrtavaju ivicu kupaćeng kostima. Ako želite da znate kako pocrneti ravnomerno onda morate da znate kako napraviti dobar izbor kupaćeg kostima. Jednodelni kostimi više sakrivaju nego što otkrivaju i sprečavaju da izložite kožu suncu. Dvodelni su u to slučaju bolja varijanta jer oktivaju stomak i leđa, a pokrivaju ono što inače pokrivate odećom. A idealno je da se skinete što više.

Jedite pravu hranu. Da li ste znali da je odgovor na pitanje kako najbrže pocrneti u izboru prave hrane? Priroda je sve to lepo udesila. Hrana bogata karotenom podstiče sposobnost kože da potamni na suncu, kao i vitamin A . Sigurno ste primetili da razni oblici zaštite za sunce imaju beta-karoten. Zato, navalite na namirnce koje imaju ove sastojke, a leto je kao stvoreno za to. Naći ćete ih u šaragarepi, dinjama, kajsijama, breskvama, spanaću, paradajzu.

Iako su ovo važne pripreme za vašu kožu koje mogu pomoći da brzo pocrnite, najvažniji deo pripreme je ipak da na kožu nanesete dobru zaštitu od sunca.

Zaštita od sunca  – zašto je važna?

Izlaganje UV zracima Sunca jeste prirodno, ali ne znači da sve što je prirodno sasvim bezbedno. Nije važno znati samo kako brzo pocrneti, već to treba uraditi na pametan i zdrav način, a za to vam treba dobra zaštita od sunca.

sunčanje

Ali hajde prvo da objasnimo šta je sunčanje uopšte i zašto treba da se štitimo?

To je zapravo povećanja proizvodnja melanina u koži. Naše ćelije proizvode dva tipa melanina -jedan je crvene a jedan tamno baron boje. Onda kada izlažemo telo suncu, proizvodnjom melanina telo se  zapravo štiti od njegovog zračenja.

Previše zračenja, odnosno previše sunčanja, nije zdravo a posebno ne ukoliko nemate zaštitu od sunca. Ovakvo preterivanje povećava vaše šasne da obolite od raka kože. Iako ste verovatno milion puta čuli ovakvo obaveštenje, većina nas smatra da se ovako nešto dešava samo drugima i mnogi se neodgovorno izlažu sunčevim zracima misleći da je baš preterivanje pravi način kako brzo pocrneti.

Naravno, rak kože je totalna krajnost. Ono što je ipak prilično verovatnije da ćete dobiti jeste neki oblik hiperpigmentacije lica, pa čak i bore!

Zaštita od sunca podrazumeva mazanje ulja ili kreme sa određenim zaštitnim faktorom.Zaštitni faktor govori o tome koliku zaštitu određeno sredstvo pruža protiv UVB sunčevih zraka. Ipak, treba imati na umu da ovo nisu jedini štetni zraci koje emituje Sunce. U njegovom sjajnom spektru nalaze se i i UVA zraci  koje su takođe veoma štetni.

Osobe sa svetlim  tenom znaju kako je lako izgoreti na suncu i njima je potrebna krema za sunčanje za većim zaštitnim faktorom. 

Zaštita od sunca sa faktorom 15 blokira oko 93% sunčevih UVB zraka, ona sa SPF 30 blokira oko 97% sunčevih zraka, a zaštita sa SPF faktorom od 50 blokira 98% sunčevih zraka. Ni jedna ne blokira UVA zrake!

Možete primetiti da velika razlika u fakotru nije u isto vreme velika razlika u zaštiti. To je razlog zašto nekad zaštita sa viskom SPF faktorom, preko 50,  može delovati kontraproduktivno i ohrabriti nas da provedemo ceo dan na suncu.  Tačno je da će vas zaštiti od opekotina, ali ne i od UVA zraka i to ne znači da ste potpuno bezbedni.

Kako onda izabrati onu pravu?

Ako ste svetlije puti uzmite kremu za sunčanje sa SPF 30, a ukoliko imate tamniji ten dobra je i zaštita sa faktorom 15.  

Pravila za upotrebu zaštitnih krema za sunčanje

 • Nanesite kremu za sunčanje pre nego što izađete na sunce i sačekajte da je telo upije. Tek onda se obucite i uputite na plažu ili vaše mesto za sunčanje
 • Ukoliko se kupate, vodite računa da vaša zaštita od sunca bude vodootporna. Ukoliko ste rešili da se samo izležavate na suncu jer vam je, recimo, cikus poremetio odmor, onda ne morate da tragate za ovim svojstvom po etiketama
 • Zaštitite i usne. Namažite balzam koji ima zaštintni faktor i koristite ga tokom celog dana.
 • Obnovite sloj zaštite za sunce na svaka 2 sata ili odmah po izlasku iz vode ukoliko krema nije vodootoporna.

Kako najbrže pocrneti u 7 koraka

Naneli ste zaštitu i pripremili  kožu?

Odlično.

Evo onda konkretnih saveta kako brzo pocrneti.

Sunčanje ne zahteva neki poseban recept, iako će vam sam proces pomalo ličiti na proces pečenja. Čak i hrana, usled izlaganja viskoj temperaturi, potamni. Ali baš ako i kod hrane, morate da vodite računa da ne izgorite.

 1. Nađite mesto za sunčanje. Iako nam je prva asocijacija za sunčanje plaža ili prostor oko bazena, činjenica je da blizina vode nije neophodna da biste dobili dobar ten, već je ona tu da bi vam pružila osveženje. Sa druge strane, ono što vam treba je sunce i možete  se podjednako dobro sunčati na svojoj terasi, u bašti ili bilo kojem mestu pod Suncem.
 2. Ne tuširajte se pre sunčanja. Naša koža ima prirodna ulja koja potpomažu proces tamnjenja. Proizvodi sa kojima se tuširamo često isušuju kožu, a ona ipak  bolje prima boju kada je dobro hidrirana ili masna.
 3. Menjajte položaj. Ukoliko ste stalno okrenuta licem prema Suncu, nećete ravnomerno pocrneti.  Savršen ten je ravnomerno raposređen. Menjajte položaj na svakih 15-30 minuta.
 4. Zaštitite oči. Zatvorite ih, prekrijte šeširom ili komadićima vate. I naočare su dobra opcija, ali budte pažljivi da ne završite sa smešnom belom senkom na licu.
 5. Sunčajte se u vodi. Lezite na neki plutajući dušek  i iskoristite prednosti reflektujuće površine vode. Ukoliko vam je cilj da brzo uhvatite boju, ovo je prava stvar. Ipak, nije poželjno da ovako provedete ceo dan, ma kako blizak dodir sa vodom delovao osvežavajuće. Lako se pocrni, ali i izgori. Na isti način možete iskoristiti moći reflektujućih podloga za sunčanje.kako najbrze pocrneti
 6.  Izaberite pravo vreme za sunčanje.
 • Idite postepeno, posebno ako imate baš svetao ten, Počnite sa 15 minuta na suncu pa vremenom povećavajte vreme za po 5 minuta.
 • Ukoliko planirate da provedete dosta vremena na suncu, izbegavajte vreme između 10 ujutru i 16 časova popodne.
 • Ukoliko planirate brzinsko sunčanje, 30 minuta  u periodu kada je Sunce najjače biće dosta da podstakne proizvodnju melanina u vašoj koži.

Proces tamnjenja ne prestaje kada se sklonite sa sunca već se nastavlja i onda kada se sklonite u hlad.

 1. Ukoliko vam je koža pocrvenela, sklonite se sunca. To je samo znak  da ste izgoreli. Iako će vremenom crvenilo da zameni taman ten, svako duže ostajanje na suncu samo povećava šanse da dobijete opekotine od sunca .

Kako pocrneti uz ulja za sunčanje i brzo tamnjenje

Postoje i sasvim prirodni preparati za sunčanje i mahom su to neka prirodna ulja. Iako pojedina zaista  mogu da pomognu da dobjete bronzani ten, treba imati na umu da njihovo nanošenenje nije zaštita od Uv zračenja.

Orahovo ulje za sunčanje je jedno od onih ulja koja najčešće možete da nađete kao preporuku za taman ten i neretko se prodaju pored same plaže. Možete sami da napravite orahovo ulje, ali morate da počnete na vreme. Potrebno je da isečete nezrele plodove oraha na 8 približno jednakih delova, prelijete maslinovim uljem i stavite u teglu da odstoji na suncu. To treba da stoji u tegli 45 dana, s tim što povremeno treba da se promeša. Orahovo ulje je odlično za sunčanje jer sadrži jedinjenja koja reaguju sa keratin proteinima u vašoj koži i podstiču formiranje obojenog pigmenta.

Maslinovo ulje je možda i najbolje ulje za sunčanje i za taman ten. O njegovim sjajnim svojstvima podrobno znaju svi oni koji se priodržavaju mediteranskog jelovnika. Koliko dobro deluje iznutra, toliko je moćno i spolja i može vam pomoći da imate taman ten ali i u isto vreme mekanu, baršunastu i dobro hidriranu kožu. Maslinovo  ulje ua sunčanje nanestite, recimo, prvo na prednji deo tela i ostanite na suncu pola sata. Zatim ponovite isto sa zadnjim delom tela. Posle toga možete slobodno da isperete ulje.

Kokosovo ulje za sunčanje sve više dobija na popularnosti. Ovo ulje ima mnogobrojne zdravstvene prednosti i razne varijacije upotrebe u svrhu lepote. Lepota kože i dobar ten su samo neke od karakteristika kokosovog ulja

Iako ćete možda čuli da su ova ulja dovoljna zaštita od sunca i super prirodna kozmetika to nije sasvim tačno . Iako imaju određeni zaštitni faktor, on nije veći od 4 – 5,  a to nije dovoljno da budete bezbedni na suncu.

Margarin za sunčanje možda ne deluje kao prirodna opcija. Ipak, i margarin je napravljen od biljaka, ali se razlikuje proces kojim se on dobija. Ukoliko ste od onih koji ga izbegavaju po svaku cenu u svom jelovniku, reći ćemo vam da postoji i dobra strana margarina i da je baš on možda odgovor na pitanje kako pocrneti. Iako vam neće obogatiti kožu vitaminima i mineralima niti ćete mirisati sjajno na kupovne kreme za sunčanje, iskustva govore da ubrzava proces tamnjenja . Margarin za sunčanje to prvenestveno  radi svojim sjajem. Onda kada se nanese na kožu, ona postaje blještava i, baš kao i površina vode, privlači više sunca.

Održavanje kože posle sunčanja

Jasno je kako pocrneti na suncu, ali kako zadržati boju posle toga? Melanin  se proizvodi u koži satima posle sunčanja, ali isto tako i bledi vremenom.  

Tamna boja vaše kože tajaće 2-4 nedelje. Posle 28 dana ćelije kože se potpuno obnavljaju i vaš ten polako ali sigurno bledi.

Želite savršen ten dugo vremena?

Ne preostaje vam ništa drugo nego da redovno sunčate. Iako ne morate nužno da se  pržite na suncu, potrebno je da provodite dosta vremena napolju tokom dana.

pocrneti sunčanjemOno što će svakako pomoći jeste vlaženje kože i postepeno sunčanje.

 • Ukoliko izgorite, na koži će se stvoriti plikovi koji će kasnije da se ljušte. Ne samo da nećete da dobijete ravnomernu boju, nego ćete naprotiv izgledati vrlo šareno i zapušteno.
 • Osunčana koža je sklonija isušivanju i ljuštenju  pa je zato veoma važno povesti računa o njenoj hidrataciji. Redovno nanosite neki hidratatni losion i vaša bolja će trajati duže.

Naposletku da kažemo i ovo – iako je taman ten seksi, preterivanje sa sunčanjem će vrlo brzo da dovede do sasvim suprotnih efekata, a i do sunčanice. Pa pogledjate samo stvari koje na suncu izblede ili postanu krte i lomljive. Ni koža nije neuštiniva!

Možda vam rak kože deluje nešto što neće da se desi vama, ali barem imajte na umu da preterano sunčanje utiče na izgled kože, isušuje i ubrzava njeno starenje i stvaranje bora od sunca. To je dovoljno dobar razlog da, čak iako želite da znate kako pocrneti,  uradite to na pravi način. Suva i izborana koža jednostavno nije seksi.