Jogurt dijeta je razlog zbog kojeg ćete jogurt zavoleti još više

Jogurt dijeta je razlog zbog kojeg ćete jogurt zavoleti još više

Možete li da zamislite dan bez jogurta? Ja ne. Znate li da postoji jogurt dijeta? Vreme je da je probate i zablistate ovog leta! Ako volite jogurt, dileme nema!

Jogurt je jedna od malobrojnih namirnica koje se uvek mogu naći u mom frižideru. Doručak bez ovog belog mlečnog napitka za mene nije moguć. Bez obzira da li doručkujem jaja, sendvič ili pahuljice, čak i sladak doručak ili salatu, jogurt je njegov neizostavni deo i ništa ne može da ga zameni. Pored toga što je veoma ukusan, veoma je i zdrav, a njegovi uticaji na zdravlje i lepotu su gotovo beskonačni.

Zašto je jogurt omiljena namirnica mnogih

Jogurt se često nalazi na listama zdrave hrane i za to postoji dobar razlog. Vrlo je hranljiva namirnica i odličan je izvor proteina, kalcijuma i kalijuma. On pruža brojne vitamine i minerale i ima relativno malo kalorija. Preporučuje se svima, bebama, deci, odraslim osobama.

Jogurt nastaje prirodnim procesom fermentacije mleka uz pomoć bakterija. Delovanjem bakterija dolazi do fermentacije pri čemu mlečni šećer (laktoza) prelazi u mlečnu kiselinu. Mlečna kiselina utiče na proteine mleka i na taj način daje jogurtu specifičnu teksturu, ukus i oštar miris. U većini slučajeva jogurt je bela, gusta tečnost, ali mnogi komercijalni brendovi dodaju im veštačke pigmente, posebno u voćne jogurte i tako mogu da budu i različite boje, od svetlo žute, preko zelenkaste i narandžaste do ljubičastih nijansi.

Ova namirnica se može proizvoditi od svih vrsta mleka, punomasnog, niske masnoće ili mleka bez mlečne masti. Kravlje mleko je zastupljeno širom sveta, i zato se ovo mleko najčešće koristi kao baza za njegovu izradu. Mleko od bivola, koze, ovce, kobile, kamile, magarca i jaka se takođe koristi za proizvodnju jogurta, uglavnom lokalno, gde je to moguće.

Važan za našu ishranu

Jogurt sadrži puno korisnih hranljivih materija. Punomasni jogurt sadrži gotovo sve ono što  je potrebno ljudskom organizmu. Zato je i logično da izborom jogurt dijete možete da mršavite zdravo, unoseći pritom sve poželjne hranljive materije.

Izvor vitamina i minerala

Ova namirnica je odličan izvor vitamina i minerala, kao što su vitamin B12, kalcijum, fosfor, i vitamin B2 –  riboflavin. Vitamin B12 je nutrijenat koji može da se nađe samo u namirnicama životinjskog porekla. Mlečni proizvodi su odličan izvor kalcijuma, u obliku koji se lako apsorbuje.

Takođe, jogurt je dobar izvor fosfora, esencijalnog minerala koji igra važnu ulogu u biološkim procesima. Mlečni proizvodi su glavni izvor riboflavina, tj. vitamina B2 u modernoj ishrani.

Namirnica bogata proteinima

Jogurt je i bogat izvor proteina, kao što su kazein i surutka. Običan jogurt je od punomasnog mleka sadrži oko 8,5 grama proteina u svakoj porciji. Kazein može povećati apsorpciju minerala, kao što su kalcijum i fosfor  i utiče na snižavane krvnog pritiska. Zato je dijeta sa jogurtom dobar izbor proteina.

Surutka se nalazi u mlečnim proizvodima i čini 20% od sadržaja proteina u jogurtu i sadrži vrlo razgranat lanca aminokiselina. Proteini surutke su odavno popularni dodatak među bodibilderima i sportistima i zaslužni su za razne zdravstvene beneficije, kao što su gubitak težine i niži krvni pritisak.

U jogurtu su čak i masti zdrave!

Sadržaj masti može biti u rasponu od 0,4% u nemasnom jogurtu do 3,3% ili više u punomasnoj varijanti. Često nas savetuju da, ukoliko držimo dijetu ili želimo da se rešimo suvišnih kilograma, izaberemo onaj sa što manje masti. Ipak, masti u jogurtu su zdrave. Većina ih je zasićeno (70%), a u njemu je zastupljena prilična količina mononezasićenih masti. Mlečne masti su jedinstvene, obzirom da sadrže čak 400 različitih masnih kiselina.

Količina masti u jogurtu zavisi od vrste mleka od koga je napravljen. On sadrži i tzv. trans masti preživara, tj. mlečne trans masti, koje za razliku od trans masti u nekim prehrambenim proizvodima, imaju korisne efekte po zdravlje.

Zdrave masti neophodne su organizmu imogu vam pomoći da se rešite suvišnih masnih naslaga pa i celulita. Jelena ima uvek jogurt u svom frižideru i možda baš zahvaljujući njemu – odličnu liniju. Međutim, kada je celulit u pitanju, najviše joj je pomogao jedan drugi prirodni tretman. O čemu se radi, pročitajte sami na ovom linku:https://minutzamene.com/moj-celulit-je-nestao-na-ovaj-nacin/

U jogurt dijeti nema zaslađenih jogurta

Ugljeni hidrati u jogurtu su uglavnom u obliku jednostavnih šećera koji se zovu laktoza (mlečni šećer) i galaktoza. Takođe, nivo laktoze u ovoj namirnici je niži nego u mleku, jer njegove bakterijske fermentacije rezultiraju smanjenjem laktoze. Prilikom raspada laktoze, formiraju se galaktoza i glukoza. Glukoza se uglavnom pretvara u mlečnu kiselinu, supstancu koja daje kiseli ukus jogurtu i drugim fermentisanim mlečnim proizvodima.

Većina jogurta sadrži značajne količine dodatnih zaslađivača, obično saharoze (beli šećer), uz razne vrste aroma. Kao rezultat toga, količina šećera u ovoj namirnici je vrlo varijabilna i može u rasponu od 4,7% do 18,6% ili više. Ipak, koliko god da su ukusni, ne koriste se pri držanju dijete sa jogurtom, jer dijeta neće doneti željene efekte.

Kad bakterije pomažu

Probiotici su žive bakterije koje imaju korisne efekte po zdravlje kada se redovno konzumiraju.

Ove prijateljske bakterije se nalaze u fermentiranim mlečnim proizvodima, kao što je jogurt sa živim i aktivnim kulturama. Glavni probiotici u fermentiranim mlečnim proizvodima su bakterije mlečne kiseline i bifidobakterija.

Iskustva pokazuju da je jogurt dijeta dobar izbor za gubljenje kilograma

Kada se pomene bilo koja dijeta, odmah se misli na zdravstvene posledice. Međutim, sa jogurt  dijetom to nije slučaj. Iako kao i pre svake dijete, sve treba proveriti sa lekarom, iskustva onih koji su držali ovu dijetu pokazuju da su je izabrali najpre zbog blagodeti ove namirnice. Zato, ukoliko se pravilno upražnjava, ova dijeta zaista može da, osim gubljenja kilograma, doprinse poboljšalju organizma u celosti.

jogurt za mršavljenje

Zašto oni koji su držali ovu dijetu imaju pozitivna iskustva? Kao prvo, naše telo mora da imati zdravu količinu „dobrih“ bakterija u probavnom traktu, a mnogi jogurti su napravljeni pomoću aktivnih, dobrih bakterija. Jedna reč koja često ide uz jogurt je “probiotik“. Probiotik, što doslovno znači “za života“ se odnosi na žive organizme koji potpomažu zdravlju organizma kada se konzumiraju u dovoljnoj količini. Imajte na umu da su jedini jogurti koji sadrže probiotike oni koji imaju napomenu da sadrže žive i aktivne kulture na etiketi.

Studije pokazuju da probiotičke bakterije mogu uticati na poboljšanje imuniteta. Redovno uzimanje određenih vrsta probiotika i fermentiranih proizvoda mleka može smanjiti nivo holesterola u krvi.

Oni koji su je probali, kažu da su dijetu sa jogurtom izabrali jer je puna vitamina. Bifidobakterija sadrži mnoge vrste vitamina, uključujući i tiamin, niacin, vitamin B6, vitamin B12, folnu kiselinu i vitamin K, pomaže kod digestivnog zdravlja i smanjuje simptome iritabilnih creva. Probiotici mogu pomoći u lečenju dijareje izazvane antibioticima. Nekoliko studija ukazuju na to da redovno konzumiranje jogurta, fermentiranih sa bifidobakterijom, može smanjiti zatvor.

Jogurt dijeta utiče i na bolje varenje. Ona sadrži probiotske bakterije za koje nauka tvrdi da utiču na bolje varenje laktoze, smanjuju simptome netolerancije na laktozu. Takođe, ova namirnica ima i odlična antiupalna svojstva, pa kao deo jogurt dijete poboljšava zdravlje debelog creva.

Iskustva pokazuju da sprečava i rak debelog creva, upalne bolesti creva i razne infekcije u želucu i gornjem delu tankog creva, koje dovode do čireva i mogu povećati rizik od razvoja raka želuca.

Ove zdravstvene beneficije ne mogu se primeniti na svaki jogurt. U iskustvima onih koji su primeljivali ovu dijetu često se ističe da nisu koristili jogurte koji su termički obrađeni, probiotske bakterije su mrtve i ne daju nikakve zdravstvene koristi. Iz tog razloga, najbolje je za jogurt dijetu izabrati onaj sa aktivnim ili živim kulturama koji sadrži probiotičke bakterije (probiotici) koje mogu poboljšati digestivno zdravlje.

Jogurt – vaša svakodnevna navika! Zdravstvene prednosti ovog napitka su toliko impresivne da je mnogima koji brinu o svom zdravlju svakodnevna navika

Navešćemo još neke zdravstvene koristi koje ćete imati ako ga konzumirate svakodnevno, a jogurt dijeta svakako podrazumeva njegovo svakodnevno korišćenje.

Prevencija osteoporoze

Jogurt može pomoći u prevenciji osteoporoze, pa ukoliko držite jogurt dijetu paralelno mislite i na svoje kosti. Adekvatna ishrana igra veliku ulogu u prevenciji i lečenju osteoporoze. Za zdravlje kostiju od najveće važnosti su kalcijum i vitamin D kojih ima puno u ovoj namirnici.

Kalcijium ima pozitivne efekte na koštanu masu kod ljudi svih uzrasta, kao i kombinacija kalcijuma i vitamina D koja pozitivno utiče na zdravlje naših kostiju i štiti od bolesti skeleta.

Konzumiranje jogurta smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska

Jogurt može smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska. Nedavna studija, potvrdila je vezu između unosa mlečnih proizvoda i smanjenog rizika od visokog krvnog pritiska, jer sadrži supstance koje pozitivno utiču na krvni pritisak. Za svaku, pa i za jogurt dijetu, ovo je veoma važna činjenica.

Osećaćete se sito

Ima li važnije stvari kod gubljenja kilograma od osećaja sitosti? Često od mnogih dijeta odustajemo jer jednostavno nismo izdržale. Nismo uspele da unosimo prepisanu količinu hrane i nakon sat vremena smo opet gladne.

Oni koji su imali iskustva sa držanjem dijete sa jogurtom, osećaj sitosti  pominju kao jednu njenih glavnih prednosti. Interesantno je da se kod jednog istraživanja došlo do rezultata da, ako oni koji su konzumirali samo jogurt, bili su manje gladni i prilikom sledećeg obroka uneli su manje kalorija nego oni koji su jeli razne grickalice. Zato je on nezamenljiva namirnica kod većine dijeta.

Na kraju, ako želite da budete lepe i zdrave, pobrinite se barem jedno dnevno konzumirate jogurt, svaki dan.

Jogurt dijeta – naši predlozi

Postoji nekoliko varijacija dijete sa jogurtom. Odlučite se za onu koja vam najviše odgovara da ostvarite rezultate koje želite i dovedete svoju liniju do savršenstva.

Restriktivna jogurt dijeta od 7 dana

Ova dijeta sa jogurtom je prilično stroga i ako počnete da osećate nadutost ili imate druge gastrointestinalne simptome, treba da prekinete dijetu i vratite se u svojim normalnim navike u ishrani, jer ovi problemi mogu da budu znak netolerancije na laktozu.

Tokom dijete koristite samo običan nezaslađeni jogurt i izbegavajte upotrebu soli i šećera. Možete dodati sveže zeleno povrće i malo meda u svoj dnevni obrok, ako morate.

Trajanje ove dijete sa jogurtom je 7 dana, a vi ćete biti u mogućnosti da izgubite do 5 kilograma i masne naslage, ako se pridržavate sledećeg menija.

Prvi dan

5 pečenih krompira i 6 šolja običnog jogurta

Drugi dan

120 grama kuvanog pilećeg mesa i 6 šolja običnog jogurta

Treći dan

120 grama govedine i 6 šolja običnog jogurta

Četvrti dan

120 grama ribe sa jogurtom

Peti dan

voće i povrće (osim banane i grožđa) i 6 šolja običnog jogurta

Šesti dan

običan jogurt

Sedmi dan

prirodna mineralna voda.

Kao što je već napomenuto, ova jogurt dijeta je vrlo stroga, ali i efikasna za brzi gubitak kilograma, pa je koristite oprezno!

Jogurt dijeta – za tri dana do 4 kilograma manje

Za samo tri dana, sa ovom, takođe strogom dijetom možete da izgubite i do četiri kilograma. Efekat ove dijete se bazira na probiotskim prednostima jogurta, koji promovišu zdravlje crevne flore. Hrana se vari brže i pomaže organizmu da se reši toksina.

Ovu dijetu ne treba praktikovati duže od tri dana, kako se ne bi poremetila potreba organizma za vlaknima i vitaminima. Preporučuje se da se pije do 2 litra jogurta svaki dan. Ne bi trebalo da konzumirate samo jogurt, već se preporučuje da jedete i  hranu iz dozvoljene liste. Takođe, možete da jedete sveže voće i meso, a treba da izbegavate zaslađene jogurte.

Ovo je jedan primer dijete sa jogurtom za tri dana.

Prvi dan

Za doručak pojesti običan nemasni jogurta sa žitaricama. Za ručak, na maslinovom ulju izdinstati povrće i pomešati ga sa pirinčem. Osim malo soli i bibera, drugi začini nisu dozvoljeni. Za desert, pojedite voćni jogurt.  Za večeru, jesti salatu sa šunkom i nemasni jogurt.

Drugi dan

Za doručak, krastavac salata sa jogurtom. Za ručak, pečena ćuretina na maslinovom ulju, a kao prilog možete dodati pečurke, paradajz i papriku pomešane sa jogurtom. Za večeru, pomešajte šumske plodove sa jogurtom.

Treći dan

Za doručak pomešajte sir, jabuke i cimet sa jogurtom. Za ručak riblji file sa salatom, jogurtom i krastavcem (možete dodati senf). Za večeru 100 grama testenine, seckana paprika, jedno kuvano jaje i jogurt.

Za 2 nedelje do 4 kilograma manje

Ukoliko vam se ipak ne žuri sa skidanjem kilograma ili ne možete ili ne želite da izdržite stroge dijete, prikazujemo vam još jednu jogurt dijetu od 7 dana, ali manje restriktivnu, sa puno povrća.

dijeta sa jogurtom

Osobama koje se odluče za ovu dijetu se preporučuje 500 grama jogurta svaki dan, zajedno sa ostalim hranljivim namirnicama. Osobe koje se pridržavaju plana ove dijete, mogu da izgube šest kilograma za dve nedelje.

Pored jogurta, treba jesti oko 300 grama voća. Međutim, poželjno je da se izbegne voće koje ima visok sadržaj šećera kao što su lubenice, dinje i grožđe.

Takođe je dozvoljeno oko 100 grama mesa dnevno. Idealno je da se jela od mesa jedu u vreme ručka. Nemasno meso kao što su piletina i puretina, kao i teletina mogu se koristiti za pripremu zdravih jela. Uklonite sve tragove masnoće i kože sa mesa pre kuvanja.

Ova dijeta takođe podstiče da se jede puno povrća. Međutim, unos povrća ne bi trebalo da prelazi 300 grama dnevno i to povrća kao što su slatke paprike, paradajz, rotkvice i krastavac i razno zeleno lisnato povrće.

U nastavku je primer jogurt dijete za 7 dana, koja može da se ponovi i druge nedelje.

Prvi dan

125 grama jogurta sa dve kašike žitarica i jabuka za doručak. Za ručak 100 grama dimljene ribe sa barenim povrćem, dva pečena krompira bez ulja ili putera, mala činija salate od svežeg povrća i 125 grama jogurta. Za užinu 125 grama nemasnog jogurta. Za večeru, dva parčeta integralnog hleba sa dve tanke kriške belog sira, zajedno sa 125 grama jogurta i pola grejpfruta.

Drugi dan

Za doručak 125 grama jogurta sa malom činijom muslija i jedna zelena jabuka. Za ručak, pečeni pileći file, dva pečena krompira i 250 grama kuvanog karfiola sa 125 grama jogurta. Za užinu 125 grama pravljenog voćnog jogurta. Večera se sastoji od sendviča pripremljenih od integralnog hleba i paradajza, zajedno sa 125 grama jogurta.

Treći dan

Za doručak mala činija ovsene kaše sa 125 grama jogurta i jedan kivi. Za ručak dva pečena krompira, grilovano povrće, 100 grama dimljenog lososa i 125 grama nemasnog jogurta. Za užinu 125 grama jogurta. Za večeru jedan sendvič pripremljen od integralnog hleba i sira, veća čaša soka od mešanog povrća i 125 grama jogurta.

Četvrti dan

Za doručak 125 grama jogurta u koji je dodata jedna kašičica semena bundeve i jedna velika zelena jabuka. Za ručak 100 grama pečenih ćurećih prsa, dva pečena krompira, zelena jabuka, salata od šargarepe i 125 grama jogurta. Za užinu 125 grama nemasnog jogurta. Večera se sastoji od dva parčeta integralnog hleba, 125 grama jogurta i jedne paprike.

Peti dan

Za doručak činija kornfleksa sa 125 grama nemasnog jogurta i jedna velika pomorandža. Za ručak jedan pečeni pileći file, tri kašike kuvane cvekle, tri kašike svežeg seckanog krastavca, dva pečena krompira i 125 grama jogurta. Za užinu 125 grama nemasnog jogurta. Za večeru jedno kuvano jaje sa salatom od zelenog lisnatog povrća i 125 grama jogurta.

Šesti dan

Za doručak 125 grama običnog jogurta pomešana sa pšeničnim mekinjama i jedna zelena jabuka za doručak. Ručak se može sastojati od jednog pečenog ribljeg filea sa dva pečena krompir, salatom od šargarepe i jabuke, 250 grama kuvane špargle i 125 grama jogurta. Za užinu 125 grama jogurta. Večera se sastoji od hladne supe pripremljene mešanjem 125 grama jogurta s čašom soka od cvekle u koju je dodata kašičica svežeg krastavca i mirođija i dve kriške integralnog hleba.

Sedmi dan

Za doručak 125 grama jogurta sa činijom kukuruznih pahuljica i jedna jabuka. Za ručak dva pekarska krompira sa malo prodinstanom šargarepom, lukom i celerom i 125 grama jogurta. Za užinu 125 grama jogurta. Večera može da se sastoji od sendviča pripremljenih od integralnog hleba i paradajza, zajedno sa 125 grama jogurta.

Njegove blagodeti poznate su vekovima

Za bilo koju dijetu sa jogurtom da se odlučite, nećete pogrešiti. Jer, blagodeti jogurta za telo nisu od skora poznate. Kroz istoriju, jogurt je mnogo puta korišćen za zdravlje i lepotu, pa  izborom jogurt dijete činite nešto dobro za vaš organizam.

Kada je tačno nastala ova namirnica nije poznato, ali se smatra da je u drevnoj Mesopotamiji, oko 5000 godina pre naše ere nastao njegov najstariji predak. U drevnim indijskim zapisima, kombinacija jogurta i meda se zove „hrana bogova„.  U persijskoj tradiciji govori se da „Abraham duguje svoju plodnost i dugovečnost regularnom gutanju jogurta“. I kuhinja antičke Grčke je uključivala mlečni proizvod poznat kao oxygala (οξύγαλα), za koji se veruje da je bio oblik jogurta. U starim spisima spominje se da se oxygala konzumira s medom i da je slične gustine kao grčki jogurt koji se i danas konzumira.

Najstariji spisi u kojima se spominje jogurt se pripisuju Pliniju Starijem, koji je napomenuo da određeni „varvarski narodi“ znaju kako „da zgusnu mleko i naprave supstancu prijatne kiselosti„. U knjigama iz 11. veka spominje se da su ga i Turci konzumirali. Naime, u oba ova teksta spominje se reč „jogurt“ i opisuju njegova upotreba od strane nomadskih Turaka. Najstariji jogurti su verovatno spontano nastali fermentacijom divljih bakterija u vrećama od kozje kože u kojima se držalo mleko.

I kraljevi ga hvale! Postoji i zanimljiva priča o lekovitom svojstvu jogurta u evropskoj istoriji, koja potiče iz Francuske. Naime, francuski kralj Fransoa I je patio od teške dijareje koju ni najbolji francuski lekar nije mogao da izleči. Njegov saveznik Sulejman Veličanstveni mu je poslao svog doktora, koji je navodno izlečio pacijenta jogurtom. U znak zahvalnosti, francuski kralj je širio informacije o hrani koja ga je izlečila.

Dakle, izborom jogurt dijete nećete samo smršati i rešiti se suvišnih kilograma, već ćete svakodnevno u vaš organizam unositi nešto što je zdravo i od koristi.