Ihtiol crna mast i tajna njene upotrebe

Ihtiol crna mast i tajna njene upotrebe

Ihtiol ili crna mast oduševiće vas svojim dejstvom na kožu, posebno onda ako imate potkožne bubuljice i čireve na koži. Ali ima i nekih stvari koja vas neće očarati.

U tekstu koji sledi raskrinkaćemo vam tajnu upotrebe ove masti i saznaćete koje su to situacije u kojima vam ona itekako može biti od koristi, ali i kada ona ne bi trebalo da vam bude opcija.

Nije tajna da je crna mast ili ihtiol mast prvenstveno je bila namenjena za lečenje životinja. Zato se još uvek negde pominje kao crna konjska mast. Međutim, danas je dozvoljena za ljudsku upotrebu i pokazalo se da ima sjajna dejstva, posebno kada je koža u pitanju.

Crna mast nije nešto što ćete koristiti kao svakodnevnu negu problematične kože, već nešto što će vam pomoći u izuzetnim situacijama.

U tim situacijima, ihtiol krema će vas svojim dejstvom oboriti s nogu. Ono što vas sigurno neće toliko oduševiti jeste zaista grozan miris crne konjske masti. I to je verovatno prvi razlog zašto je nećete velikodušno mazati po koži. Videćete kasnije, ne i jedini!

E pa imamo savet za vas!

Ukoliko imate kožu koja je problematična, masna i sklona bubuljicama, koristite nešto na šta se možete osloniti svaki dan i nešto što predivno miriše. Jana nam je otkrila kako se ona rešila bubuljica i masne kože lica i mi vam najtoplije preporučujemo da poslušate njen savet. Njeno lice je sada savršeno čisto, a ona prezadovoljna i presrećna. Pođete li njenim koracima, niakava crna mast za bubuljice vam neće trebati. U čemu je njena tajna i šta će vam trebati, saznaćete ako pročitate njeno lično iskustvo na ovom linkuhttps://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Svakako, ne škodi da znate šta ihtiol krema može da učini za vas. Od čega je? Šta je to crno što stavljate na lice i kožu? Da li je to sito što i crna maska za lice protiv mitisera? Zašto toliko smrdi? Da li je uopšte u redu koristiti lek za životinje na ljudima?

Mnogo pitanja, ali sigurno već slutite da ćemo vam dati i odgovore.

Pa, evo ih!

Šta je ihtiol?

Ihtiol je osnosvno sastojak crne kreme, zaslužan za njenu boju.To je proizvod prirodnog porekla koji se dobija sulfatnom preradom škriljca. To je rudni materijal poput kamena koji u sebi ima mikroskopski sitne čestice organske materije nastale viševekovnim taloženjem algi i biljaka. Posle prerade i ogovarajućih hemijskih reakcija, stvara se viskozna tečnost mirisa na bitumen, crne boje, poznata kao ihtamonol. Ihtiol je medicinski naziv za ovaj satojak koji se često koristi u kremema, u kombinacijama sa drugim sastojcima, a preteženo za lečenje kožnih problema. Takva krema je zapravo i crna mast koja je dosta popularna.

Šta crnu mast čini tako posebnom?

Boja je krajnje neprijatna i alarmira na fleke, miris još gori, ali se zato vrlo često koristi i preporučuje među ljudima.

Naime, ihtiol mast ima antiupalna,antibakterijska i antigljivična svojstva pa se često koristi u lečenju ekcema, psorijaze i akni. Obično se koristi u koncentraciji od 10-20%,

Da je ihtiol dobar sastojak za akne govori i činjenica da se sve češće može naći i u nekim drugim oblicima, kao što su recimo ihtiol flasteri za bubuljice.

A šta je u ostatku kreme?

Crna mast i njen sastav

Crna mast poznata je još kao ihtiol kamfor mast. Pored ihtiola, ona sadrži još i riblje ulje, kamfor, kantarionovo ulje, vitamin E.

Sve u svemu, svo ovi sastojci dobri su za kožu. Na žalost, kombinacija mirisa ribljeg ulja, bitumena i kamfora nije baš najsjajnija, ali na to za trenutak zaboravite.

Šta je taj kamfor zbog kojeg se ova crna mast naziva ihtiol kamfor mast?

Kamfor je jedinjenje koje se dobija destilisanjem kore i stabla kamforovog drveta. To je smolasta materija i za razliku od ihtiola nije crne boje. Može biti bela ili bezbojna i ima specifičan miris i rashlađujuć efekat.

ihtiol kamfor mast
Kamfor drvo

Kamfor se koristi u razne u svrhe, ali mi ćemo ostati na njegovoj upotrebi na koži. On poboljšava površinsku cirkulaciju, smanjuje bol i peckanje. Njime se tretiraju gljivične infkecije na noktima, čirevi i i bolovi u zglobovima.

Riblje ulje kao satavni deo crne masti ima sjajno dejstvo na kožu. Bogato je vitaminima (posebno ćemo da istaknemo A i D3 kao bitne za zdravu kožu)  i mineralima, kao i omega 3 masnim kiselinama. Omega 3 masne kiseline ključne su za zdravlje i održavanje imuniteta, ali su isto tako korisne za zdravlje kože.

Zahvaljujući njihovom dejstvu normalizuje se vlažnost kože i smanjuje preterana proizvodnja sebuma. Drugim rečima, suvu i ispucalu kožu zaceljuje i vlaži, a onu sklonu bubuljicma i masnu normalizuje.

Vitamin E je u crnu konjsku mast dodat posebno. Ovo je izuzetno značajan vitamin za zdravu kožu koji održava njenu toniranost, elastičnost i zdravlje tako što je čuva od štetnih spoljašnjih uticaja i slobodnih radikala.

Naposletku, pomenimo i prednosti koje ihtiol kamfor masti nudi kantarionovo ulje, a koje pomaže u zaceljivanju rana, za umirenje upaljene kože i protiv otoka.

I sada, pošto smo objasnili detaljno šta je crna mast , hajde da vidimo i zašto se preporučuje i kako se koristi!

Crna mast upotreba

Crna konjska mast poznata je po svojim svojstvima da ublažava upale, ali možda ponajviše po svojo sposobnosti da potkožne upale i promene izvuče na površinu i tako eliminiše problem. Koristi se površinski, tako što se obolelo mesto namaže u tankom sloju. Ali evo konkretnih primena.

Crna mast za bubuljice

Jeste li već od nekoga čuli koliko je dobra ihtiol mast za bubuljice?

Ali polako.

Uzmite te stavove sa rezervom.

Naime, crna mast nije dobra za one površinke bubuljice i mitisere, niti za one koje ste već ceđenjem pretvorili u rane. U samom uputstvu naći ćete preporuku da se ihtiol kamfor krema ne stavlja direktno na otvorene rane. Međutim, crna konjaska mast pokazala se sjajnom ako muku mučite sa čirevima na koži i dubokim potkožnim bubuljicama. Bole, crvene se na koži, ali niti nestaju niti sazrevaju.

E tu crna mast priskače u pomoć.

Naime, ona uspeva da za relativno kratko vreme izvuče gnoj na površinu kože i omogući da ga eliminišete. Verovatno već znate da ne treba ni da pokušavate da iscedite potkožne akne ako su duboko pod kožom. Jedino što ćete od toga dobiti je još veća upala i rana na koži. Ukoliko ste uporni u nameri da to uradite, dobićete i ožiljak od bubuljice gratis.

Međutim, crna mast za čireve i bubuljice je ono što definitno možete probati. Za ovo je potrebno da pogođeno mesto dobro namaženo ihtiol kamfor kremom. Preko stavite gazu (crna mast je crna i ostavlja fleke, a to ne želimo) . Najbolje recimo da ostavite da deluje preko noći. Danju, ako ste u kontaktu sa ljudima, miris ihtiol masti neće vam biti poželjan. Ipak, ukoliko ste u prilici, koristite ihtiol  mast za bubuljice dva puta dnevno. Vrlo brzo, u zavisnosti od toga na kojoj dubini je upala, gnoj će izbiti na površinu.

Ukoliko vam se problem sa bubuljicama često javlja, najbolje je da se posvetite svakodnevnoj brizi o tome , a ne da lečite posledice povremenim tretmanima. Nađite odgovarajuću kremu protiv bubuljica, a nije na odmet ni da ishrana protiv bubuljica bude vaše novo oružje.

Ihtiol mast za urasle dlake

Dame koje se depiliraju znaju kako urasla dlaka može biti gadan problem. Ona može da se upali i da zagnoji i zaboli i na kraju imate bubuljice tamo gde ih nikada niste imali. Depilacija šećernom pastom donekle ublažava ovu pojavu. A ako je do nje i došlo, evo konačno načina kako možete lako da rešite ovaj problem. Tu je ihtiol mast za urasle dlake kao savršeno rešenje.

Kao što izvlači gnoj iz upaljenih potkožnih akni, tako crna konjska mast odlično izvlači na površinu i urasle dlake. Opet, u zavisnosti od dubine i veličine problema, zavisi za koliko vrmena. Ipak, vrlo često rezultati vas mogu iznenaditi preko noći.

Kao i kada se koristi ihtiol mast za bubuljice, i ovde je pristup isti. Namažite u bogatom sloju, prekrijte gazom i ostavite da deluje.

Onako usput:Ako se nabodete na trn ili tokom svog letovanja nabasate na nekog morskog ježa, ihtiol vam može pomoći da bodlje izvučete iz kože.

Ihtiol mast za hemoroide

Lekar vam ovo verovatno neće propručiti pošto je ihtiol mast ipak konjska mast, namenjena prvenstveno životinjama. Ipak, sporadični slučajevi i iskustva govore da crna konjska mast odlično deluje na hemeroide, da smanjuje upalu, bolove i pomaže da se povuku.

Crna mast za celulit? Može li to?

Kada govorimo o upotrebi crne masti, moramo da kažemo i to da je neke žene koriste za tretman celulita. Kako ona poboljšava površinsku cirkulaciju i deluje dubinski, ova primena ima smisla. Ipak, mazati crnu mast u prevelikoj količini i predugo nije uopšte preporučljivo i iako je ovo jeftina varijanta, imajte na umu da ovo nije namena crne konjske masti.

Često se Krauterhof anticelulite gel naziva konjska mast. Treba imati na umu da to nisu isti preparati. Razlikuju se i u boji, ali pre svega u nameni. Ukoliko je celulit vaš problem, upotrebite dobar masažer i neku kvalitetnu kremu protiv celulita!

Ihtiol mast iskustva

crna mast

Ihtiol kamfor krema je prvenstveno veterinarski lek, pa prvo iskustvo vezano za ovu mast može biti iskutvo u kupovini. Možete je naći bez problema u poljoprivrednoj apoteci. Međutim, kako je popularnost i delotvornost ihtiola sve više rasla među ljudima, tako je ona postala dostupna i u običnim apotekama i dozvoljena za ljudsku upotrebu.

Iskustva sa ihtiolom su sjajna i zapravo je baš zbog toga ova mast postala popularna za ljudsku upotrebu, iako prvenstveno nije bila tome namenjena. Zato mi često i insistiramo na ličnim iskustvima korisnika.

Crna mast dobra je za kožu u gore navedenim situacijama: za akne, urasle dlake, čireve i sve dubinske promene. Zapravo, činjenica je da dubinski deluje i zato je efikasna.  Ne samo da pomaže da se oni dovedu do površine, nego i ubrzava regeneraciju tkiva i zarastanje kože.

Iskustva sa ihtiol kamfor kremom sežu i dalje od upotrebe za kožu. Njen rashlađujući efekat čini je sjajnom u ublažavanju bolova, upala, atrtritisa, reume i slično. Što se efekta izvlačenja tiče, treba joj 4-5 dana da donese rezultat.

Ovde je jako bitno da napomenemo da crna mast za bubuljice jeste dobra, ali ne i za svakodnevnu upotrebu.

Ova krema sadrži estrogene supstance koje posle dužeg korišćenja mogu da utiču na određene procese u organizmu.

Zato je jako važno da ihtiol koristite samo kada „zagusti“, a i tada najviše 7 dana. Ne koristi  se u kombinaciji sa estrogenom hormonskom terapijom i sa kalijum-permanganatom, opet, zbog mogućih reakcija.  Naravno, najbolje je da se o korišćenju ihtiola obavestite u uputstvu za upotrebu.

I na kraju, red je da prozborimo koju o novcu koji treba izdvojiti za nju. Cena ihtiol masti ide od 250-350 dinara, zavisi od apoteke do apoteke. Tražite je kao crnu mast, uglavnom će apotekari znati šta tražite.

I da zaključimo: Crna mast , sudeći po iskustvima, jeste odlična, ali imajte na umu da je ona samo krizne situacije na koži. Da do njih ne bi došlo, bavite se uzrocima, a ne posledicama i izaberite odgovarajuće tretmane za svoj problem.