Da li je medicinski pedikir ono što vama treba

Da li je medicinski pedikir ono što vama treba

Autor:

Medicinski pedikir može da vam pomogne kod svih problema vaših stopala i neophodno je da tretman radi stručno lice u sterilnim uslovima.

Ukoliko niste brižni i odgovorni prema vašim stopalima, možete da uzrokujete razne tegobe i komplikacije na njima. Stopala trpe najveći pritisak tokom celog dana. Od neudobne obuće i dugog stajanja, može se javiti bol, otok i trnjenje nogu. Svi ovi simptomi su neprijatni, ali prolazni. Međutim, šta se dešava kada se na vašim stoplalima pojave ozbiljniji problemi koji ne prolaze?

Kao prvo, nemojte čekati da kurje oko ili žulj prođe sam od sebe, tada morate potražiti pomoć i otići na medicinski pedikir.

Međutim, pre nego što saznate šta sve možete da očekujete na samom tretmanu, kako izgleda i koliko košta, trebalo bi malo da pojasnimo upravo pojam medicinski pedikir.

U zavisnosti od vašeg problema koji imate, da li je u pitanju urastao nokat, gljivice na noktima ili jednostavno želite da se opustite dok vas drugi maze i sređuju, trebalo bi i s tim u vezi vaša stopala i da date u ruke stručnom licu.

Pedikir tretman u kozmetičkom salonu neće vam pružiti medicinski radnik, već kozmetičar. Tako posmatrano, u pitanju bi bio kozmetički pedikir, koji bi se bavio ulepšavanjem vaših stopala.

Ukoliko je vaš problem urasli nokat, kurje oko, žulj, keratoza, gljivice na noktima, trebalo bi da odete kod hirurga. Ukoliko nestručno lice rešava vaš problem uraslih noktiju, može da dođe do infekcije prstiju i same kosti. Neretko se dešava da u salonima kozmetičari ne koriste antiseptik, i pitanje je u kom stanju su instrumenti koji se koriste za rad.

Stopala mzm

Ukoliko imate bolest stopala, to bi trebalo da rešava dermatolog. Pedikir tretman u kozmetičkom salonu može da vam posluži isključivo za piling, i za sređivanje noktiju – dakle, nikako za rešavanje ozbiljnijih problema stopala.

Najveća zabuna je upravo što se tretman u određenim salonima zove medicinski pedikir, a ne estetski ili kozmeticki pedikir.

Šta je medicinski pedikir

Pedikir jeste deo estetike koji vodi računa i odnosi se na negu kože stopala kao i noktiju. Dakle, pedikir vam može pružiti lepši izgled vaših stopala. S druge strane, medicinski pedikir se bavi svim problemima koji mogu da se pojave na koži stopala kao i noktiju.

Postoji veliki broj problema i anomalija koje se mogu pojaviti na vašim stopalima. Neki od problema mogu biti : hiperkeratoze, gljivice na noktima, kurje oko, urasli nokti i gljivice na koži stopala .

Stopala i zglob su veoma složene i jedinstvene  mehaničke strukture koje zahtevaju iskusne stručnjake u  lečenju raznih problema stopala. U nekim ordinacjama koristi se posebna mašina koja može da reši problem stopala.

Prednosti medicinskog pedikira  ogleda se u tome što je sam tretman: bezbolan i bez krvi, bez bola se obrađuje zadebljan nokat, kao i problem uraslog nokta, bezbolno se otklanja kurje oko i žulj. U nekim jednostavnijim slučajevima, medicinski tretman nije potreban. Brankica se rešila problema sa stopalima sama kod kuće, prirodno i lako. Više nema problem sa deformisanim noktima, neprijatnim mirisom nogu i gljivicama na nogama. O čemu se radi i kako je rešila problem saznaćete na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-gljivica-na-noktima-i-nogama/

Medicinski pedikir posebno je efikasan i za dijabetičare. Kada osoba sa dijabetesom ima problem stopala, taj problem mora da rešava stručno lice, zbog potencijalnog krvarenja, koje može biti opasno za dijabeticare.

Kako se radi medicinski pedikir

Medicinski pedikir podrazumeva obradu noktiju i stopala sa patološkim promenama i tegobama. Zakažite tretman medicinskog pedikira, ukoliko vam se pojavi neki od problema kao što su:

  • bradavice
  • urasli nokti
  • žuljevi
  • kurje oči
  • gljivična oboljenja noktiju i stopala
  • traume noktiju

Sama procedura treba da se izvodi sa sterilisanim instrumentima, koji su specijalno namenjeni za ovu shvrhu. Za hirurga je najvažnije da prepozna o kom deformitetu se radi, kako bi mogao da obavi tretman što bolje.

Medicinski pedikir zadebljanja na koži

Zadebljanja na koži peta su veoma česte, a  mogu se pojaviti i na prstima. Zadebljanja na stopalima se javljuju usled izuzetno suve kože, koje se opet može javiti usled loše nege kože, neudobne obuće, kao i ukoliko je usporen metabolizmom u organizmu. Možete samostalno koristiti tretmane kod kuće, u vidu pilinga za stopala, uz pomoć četke ili turpije.

Ukoliko je koža ispucala, stopala su veoma tvrda, i vaše kućno lečenje nema efekta, tada se obratite stručnom licu za pomoć.

Medicinski pedikir za žuljeve na nogama

Žuljevi na prstima  nastaju usled pritiska koji koža prstiju trpi. Žuljevi se mogu javiti i na drugom mestu na vašim stopalima, ali najčešće se javljaju na gornjem delu prstiju.

Osim površine prstiju, mogu se pojaviti i na  tabanu, a problem nastaje kada se javi infekcija. Najbolje rešenje za vas jeste da nosite udobnu obuću, koja vas ne steže i na taj način stvara pritisak na vaše prste.

Kada ići na medicinski pedikir?

Kada primetite da vaš problem ne prolazi i da se stvara još veći pritisak i bol, trebalo bi da odete na medicinski pedikir.

Međutim, na samom tretmanu ne rešavate problem žulja, već  rešavate koštani deformitet, koji je doveo do nastanka žulja na stopalu. Ukoliko se oko žulja pojavi crvenilo , otok i bol, medicisnki pedikir će rešiti sve probleme.

Medicinski pedikir gljivice na noktima

Ukoliko imate problem gljivica na noktima, ako vam je za utehu, od ovog problema pati jako veliki broj ljudi. Gljivice na noktima prvo se javljaju  sa unutrašnje strane nokta. Prvo ćete primetiti promenu boju nokta, kasnije nokat postaj krut, zadebljan i može da se iskrivi.

Medicinksi pedikir može da vam pomogne pravilnom upotrebom svih preparata koji koristi, kako bi eliminisao i odstranio dalji razvoj gljivica na noktima.

Pravo rešenje za vas, bi bilo da izbegavate sva topla i vlažna mesta, koja predstavljaju idealno okruženje za gljivice i poguduju daljem širenju infekcije.

U isto vreme, povećan rizik za gljivice, jeste ukoliko se stopala znoje ili ukoliko nosite čarape i cipele koje ne upijaju znoj .

Vremenom, ukoliko zapustite problem gljivica na noktima dolazi do slabosti samog nokta i pucanja. Upravo ta mesta  od uništenog dela nokta, se skupljaju i sabijaju ispod zdravog dela vašeg nokta, pa tako ceo nokat može da se odvaja od  ležišta.

Kada je vreme za medicinski pedikir?

Rekli bi odma, čim primetitie prvi znak infekcije. Potrebno je da se obratite stručnom licu, kako bi izbegli dalje pogoršanje vašeg stanja.

Na samom medicinskom pedikiru, stručno lice prvo uzima sadržaj iz zagrebanog nokta, gde se pod mikroskopom određuje prisustvo gljivica. Dalji tretman podrazumeva da se detaljno i veoma pažljivo obradi ceo nokat i otklone sve naslage i zadebljanja. Samo na ovaj način, vaš nokat će se oporaviti pravilno.

Bitno je da se medicinski pedikir obavlja uz pomoć čistih instrumenata. U suportnom vaš problem može da se proširi i da napravite sebi još više poteškoća nego što ste imali.

medicinski pedikir prednosti

Medicinski pedikir i urasli nokti

Problem uraslih noktiju najčešće će se javiti na palcu. Može da se desi i na drugim prstima, ali na palcu se javlja u najvećem broju slučajeva.

Ovaj problem nastaje nakon nepravilnog sečenja noktiju, kada se nepravilno obradi nokat, i svojim daljim rastom, njegov rast ide direktno u meso. Tu nastaje problem i bol.

Osim bola, javlja se naravno oštećena koža, koja vremenom postaje crvena i podložna infekciji. Ne mora samo da bude problem pogrešnog sečenja noktiju, urasli nokti mogu da se pojave usled nošenja uskih cipela ili čarapa.

Da vam se ne bi više dešavalo da vam nokti rastu direktno u meso, secite ih ravno, ostavljajući malo više nokta na stranama , kako bi prešli kožu.

Kada ići na tretman i medicinski pedikir?

Ukoliko se pojavi gnoj , koji stalno curi i ne prestaje, znači da se javila infekcija prsta.  Medicisnki pedikir će vam pomoći da se lepo oblikuje nokat, i da se zaustavi gnoj. Veoma je važno da se dobro očisti kanal, koji se nalazi oko samog nokta. Tretman medicisnki pedikir će vam na najbolji način pomoći i otkloniti sve nastale probleme. Dobićete kremu koju treba da koristite dok se crvenilo ne povuče, i dok se nokat ne oporavi u potpunosti.

Isto tako, sve osobe koje imaju  dijabetes, treba da posete lekara, jer to može dovesti do daljih komplikacija.

Medicinski pedikir za kurje oko

Kurje oko predstavlja zadebljanje kože koje će se pojaviti na koži stopala između malog i domalog prsta . Kurje oko se pojavljuje na mestu pritiska kosti na kožu. Najčešći razlog jeste  nošenja tesne obuće.

Tokom jakog pritiska, koža sama pokušava da se zaštiti i na mestu gde se javlja jak i intenzivan pritisak, koža se zadebljava i ako zapustite svoja stopala nastaje kurje oko na nozi .

Kurje oči mnogi misle da nisu problem , jer se ne vide. Da li zaista tako mislite? Vremenom će se javiti snažan  bol, do te mere da neće moći da se oslanjate na to stopalo. Javiće se i promena boje kože na  mestu gde se nalazi kurje oko, sivo-žuta nijansa se vidno razlikuje od ostatka stopala.

Savet za vas bi bio da ne nosite tesnu i neudobnu odeću. Čim osetite da vas nešto žulja, da vam je u novim cipelama nezgodno i drugačije se osećate, reagujte na vreme. Osim toga, nekvalitetna obuća može da utiče na smrad nogu – najbolja preventiva za vas jeste sprej za stopala.

Kada otići kod hirurga na medicisnki pedikir?

Trebalo bi da odete odmah čim primetite da se stvara zadebljanje. Ukoliko stanje kurjeg oka nije ozbiljno, može se ukoniti  određenim preparatima, koji sadrže salicilnu kiselinu.

Međutim, ukoliko ste zapustili svoja stopala, na samom medicinskom pedikiru, stručno lice koristi skalpel, kako bi uklonio ovo zadebljanje.

Kome je namenjen medicinski pedikir

Medicinski pedikir upravo je namenjen svim osobama koje imaju probleme o kojima smo pričali. Sve navedene probleme treba da rešava stručno lice, a ne vi sami. Ukoliko sami pokušavate da rešite problem, možete da napravite još veći problem, a onda će biti još teže i hirurgu da reši vaš problem stopala.

Kako biste izbegli sve anomalije stopala, neophodno je da vaša nega stopala bude svakodnevna. Ona podrazumeva pre svega pranje nogu, možete odmarati svoja stopala u toplim kupkama, a isto tako možete im priuštiti i blagi piling.

Svi problemi nastaju, najčešće od neadekvatne, tesne, uske i neudobne obuće. Ne samo što vas mogu mučiti gljivice, već možete dobiti i atletsko stopalo.

Kome nije namenjen medicinski pedikir

Ne morate u svim situacijama koristiti medicisnki pedikir. Ukoliko imate problem smrada nogu, često osećate neprijatan miris, imate svrab stopala ili se javlja otok, onda vam ne treba medicisnki pedikir.

U tom slučaju vaš problem možete rešiti sami kod kuće. Najbolje je da koristite sprej za stopala. Isto tako, vaše umorne noge možete da odmorite u toploj kupki i da namažete mleko za telo.

Ne morate ići na medicinski pedikir, već na običan estetski pedikir, kako biste ulepšali svoja stopala.

medicinski-pedikir-iskustva

Medicinski pedikir iskustva

Mnogi ljudi koji su koristili medicinski pedikir bili su zadovoljni rezultatima. Sve osobe imaju jedan isti savet za vas,a to je da nosite adekvatnu obuću, i neće biti potrebe da idete na medicinski pedikir.

Sve osobe koje su zatražile stručnu pomoć, bili su neodgovorni prema svojim nogama i stopalima. Zanemarivanjem stopala stvorićete sebi veći problem. Najgora stvar je što neke osobe ne prepoznaju poteškoće na vreme, ne reaguju kada i kako treba, i problemi postaju mnogo ozbiljniji i teži. Od jednog običnog žulja sebi možete napraviti velike komplikacije.

Medicinski pedikir cena

Cena ove intervencije zavisi od samog problema koji imate. Medicinski pedikir možete platiti od 1500,00rsd do 3000,00rsd. U nekim ordinacijama se često nudi medicinski pedikir popusti, tako da možete proći i sa nižom cenom.

Svakako naš savet je da vodite računa o svojim stopalima, kako sebe nikada ne bi doveli u situaciju da koristite usluge medicinskog pedikira.