Šta to medicinski šampon za rast kose čini posebnim?

Šta to medicinski šampon za rast kose čini posebnim?

Autor:

Saznajte šta je medicinski šampon za rast kose i po čemu se razlikuje od običnog komercijalnog šampona. Možda baš ovo treba vašoj kosi.

Kada imamo perut, kada nam se kosa nenormalno masti, želimo da pronađemo rešenje koje je sigurno, jer nemamo mnogo vremena da eksperimentišemo. Medicina nudi brojne preparate koji su u stanju da srede haos koji se može pojaviti na licu, telu ili kosi.

Medicinski šampon ima brojne prednosti, ali ima i mane. Istražili smo sve što vas zanima i danas vam otkrivamo, detaljno, da li vam ovi preparati mogu pomoći da se u potpunosti rešite neprijatnosti koje kosa može iznenada da pruži.

Medicinski šamponi prave se u različite svrhe i u nastavku ćemo objasniti neke od njih.

Medicinski šampon protiv peruti

Primetili ste na kosi bele tačkice? Perut može da bude grozna pojava zbog koje ćete stalno proveravati da li imate nešto na odeći. Izbegavaćete da nosite tamnu odeću i imaćete konstantan utisak da neko zagleda vaše teme.

Nesigurnost se javlja u isto vreme kada se i perut stvori. Nju ni moguće otkloniti preko noći, ali znajte da se može otkloniti, nemojte u startu da očajavate.

Saznajte kako se rešiti peruti!

Ćelije  u organizmu prolaze kroz određeni životni ciklus i na kraju ih naše telo odbacuje. To su zapravo mrtve ćelije . To se dešava i na koži, ali mi to uspešno rešavamo redovnim pilingom i kupanjem. Piling kose je značajna stvar u borbi protiv peruti, ali ga mnogi zanemaruju.

Mrtve ćelije se sakupljaju na temenu, a kada ih telo izbacuje više nego što je to normalno, nastaje perut. Osim što će vas pojava belih ljuspica nervirati, koža glave može jako da svrbi . Češanjem ćete pokrenuti još više peruti, pa ćete ući u začarani krug.

Kada se perut pojavi, ako ne promenite svoje navike istog trena, znajte da ona neće nestati. Uporna je, iritantna i može da traje godinama.

Jedan od najčešćih uzroka pojave peruti jeste suva koža glave. U tom slučaju, bele ljuspice nisu masne, ne zadržavaju se na temenu i male su. Ako je ipak u pitanju masna kosa, pojavljuju se velike bele ili žute ljuspice, praćene su i crvenilom. Tada je u pitanju seboreični dermatitis.

Poznato je da na zdravoj koži žive milioni gljivica i bakterija, ali oni nisu opasni i ne izazivaju probleme. Ako se desi da poremetimo njihov balans, onda problemi nastaju. Gljivica koja se hrani masnoćom koju luče folikuli dlake lako može da izazove perut, ako se razmnoži, dolazi do iritacije kože i prekomernog stvaranja mrtvih ćelija.

Medicinski šamponi su dovoljno jaki da već posle mesec dana uklone gljivice u kosi, normalizuju teme i proizvodnju sebuma i da odstrane perut.

Takođe, štite od toga da se perut ponovo javi.

Medicinski šamponi dobro peru kosu i videćete kako je zaista čista, već posle prve upotrebe. Na početku stvoriće se pena, a onda će nestati. Treba da se dobro utrljaju u kožu glave, a onda da odstoje bar tri minuta, a onda dobro isprati. Najbolje je da kosu ispirate mlakom, skoro hladnom vodom, jer topla voda može da dovede do sušenja vlasi.

Medicinski šampon za perut obezbeđuje da perut sa glave skroz nestane.

Kao što smo na početku spomenuli, medicinski šamponi imaju i svojih mana. Najveća mana je što dosta mogu da isuše kosu, jer su prilično agresivni. Takođe, mnogima miris nije baš najprijatniji.

Ako se brinete da će vam se kosa isušiti i izgubiti na kvalitetu, birajte šampone koji u sebi sadrže biljne sastojke, a mogu da pobede perut.

Prirodni šamponi protiv peruti su efikasni i neguju na duže staze.

Sara je potpuno oporavila svoju kosu sa jednim proizvodom. Nju je dugo mučila perut i stalno opadanje kose. Čeznula je za gustom i bujnom kosom, koju je nekada imala. Nije više mogla da podnese to što joj kosa  izgleda kao neuredno gnezdo. Ni jedan frizer nije mogao da joj pomogne da ostvari svoj cilj. Kada je pronašla ovo čudo, bila je presrećna. Sada je njena kosa zdrava i lepa, bez trunke peruti. Njeno iskustvo možete da pročitate na sledećem linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu-iz-korena/

Medicinski šampon protiv psorijaze

Psorijaza je hronična bolest koja se u većini slučajeva javlja kod odraslih. Manifestuje se kao zadebljanje kože, koje je praćeno belim ili žutim ljuspicama. Može se javiti i svrab, koji je prolazan i nije zastupljen kod svih obolelih. Može da „napadne“ bilo koji delo tela- ugrožena područja su: teme, laktovi, kolena, stomačni deo, stopala, leđa.

Psorijaza nije opaka kožna bolest, već estetski problem. Kada se  pojavi na temenu glave, prvo će se uočiti crvena fleka, a onda i sitne ljuspice. Ne brinite, ona se može kontrolisati i ukloniti, ali uvek postoji mogućnost da se ponovo javi. Još uvek se ne zna zbog čega nastaje ova bolest, stručnjaci kažu da je stres krivac, kao i naglo slabljenje imuniteta.

Medicinski šamponi za psorijazu specijalno su formulisani za delikatno čišćenje temena kod veoma suve kože, kod ljuštenja i kod svraba

Svrab glave ume da bude nesnosan. Sastojci u ovim šamponima mogu da ublaže simptome i da hidriraju kožu glave. Uglavnom su to šamponi na bazi katrana. Kosa koja boluje od psorijaze veoma je osetljiva i teme može i da boli.Ovi šamponi koriste prilikom svakog pranja. Nežno se utrljavaju u teme glave i pažljivo masiraju. Ispiraju se mlakom vodom, a po potrebi možete postupak ponoviti dva puta prilikom pranja.

Psorijaza stvara jaku perut, koja je izražena i svakako ćete je primetiti. Mogu se javljati i bolne kraste. Potrebno je i po nekoliko meseci da se rešite uporne peruti, proces ume da traje dugo i nikako nemojte da odustajete. Lečenje podrazumeva i korišćenje posebnih melema i krema koje se direktno nanose na kožu. Ako je psorijaza teška, koriste se i lekovi.

Medicinski šamponi za masnu kosu

Masnu kosu ne treba olako shvatiti. Ona brzo može dovesti do pojave peruti, opadanja kose, seboreje. Razlog zašto kosa postaje masna leži u tome što se na glavi luči previše loja, koji se kasnije rasporedi po celoj kosi. Hormonske promene, genetska predispozicija, nepravilna nega- sve ovo može da dovede do toga da kosa bude masna.

Ovaj proble, se može srediti medicinskim šamponima koji će da spreče prekomerno lučenje sebuma.

Medicinski šamponi za masnu kožu sadrže salicilnu kiselinu i selen i dosta pomažu da se rešite masne kose, seboreje i peruti.

Dvaput ćete morati da šamponirate kosu jer koža upija ove sastojke i uništava penu koja je napravljena za čišćenje temena.

Ove šampone možete da nabavite u apotekama. Naravno, neki će vam odgovarati, neki neće. Nije ni svaki medicinski šampon odličan. Posavetujte se sa farmaceutom oko izbora, ukoliko smatrate da vam jedino on može pomoći u ovoj kritičnoj situaciji kada se kosa baš zamasti.

Ako primetite da vam medicinski preparati ne pomažu, najbolje bi bilo da se obratite dermatologu koji vam može prepisati lekove ili specijalne kreme koje će vam ublažiti neprijatne simptome.

Medicinski šamponi protiv seboreje

Seboreja je bolest kože glave. Kosa ne može da izgleda lepo, ma koliko se vi trudili po tom pitanju. Ona postaje ispucala i masna.Kod ovog problema, najviše će vam pomoći šampon protiv seboreje.

Kosa izgleda, hajmo reći, otužno, kada nastupi seboreja. Ljuspice koje se krune sa glave nisu obična perut, masnije su, veće i zadržavaće se na vašoj odeći. Svrab je u ovom slučaju dosta izražen i nećete moći da ga kontrolišete.

Simptomi koje ćete primetiti jesu svrab, moguće je opadanje kose, krupne ljuspice koje su masne (mogu biti i u žutoj i u beloj boji), masna kosa koju ne možete da sredite preparatima koje inače koristite.

Kada stanje postane ovakvo, imaćete potrebno da svakodnevno perete kosu, ali to nije rešenje, jer tako nećete otkloniti ove simptome. Medicinski šamponi protiv seboreje namenjeni su masnoj kosi i bore se protiv nastanka gljivica, uništavaju ih u kratkom roku.

Medicinski šampon za seboreju nema prijatan miris, ali ako hoćete da se rešite ove napasti, bilo bi dobro da istrpite i da ne obraćate pažnju na to.

 Medicinski šamponi protiv seboreje uglavnom sadrže selen-sulfit, koji deluje antibakterijski i pomaže da se koža glave dovede u normalno stanje. Takođe, mogu da sadrže ketokonazol koji se bori protiv gljivica.

Ovi šamponi su jaki i moraju se koristiti pravilno. Upotreba treba da bude ograničena, odnosno mogu se koristiti najviše dva puta nedeljno. U međuvremenu, bilo bi odlično da koristite blage šampone, na biljnoj bazi, koji neće iritirati kožu glave i neće stvarati kontra efekat.

Medicinski šamponi za seboreju mogu da sadrže i cink, koji je takođe dovoljno jak da spreči razvoj bakterija i gljivica na temenu, da smanji svrab i da spreči kožu da se peruta u tolikoj meri.

Medicinski šampon od katrana

Medicinski šampon od katrana snažan je i učinkovit u borbi protiv peruti ili seboreje. Ovi šamponi su namenjeni ojačavanju kose, ali i dubinskom čišćenju. Poboljšavaju cirkulaciju, pa tako i ubrzavaju rast kose. Sebum će se regulisati, pa će masna kosa iz pranja u pranje postajati normalnija i lakša za održavanje.

Ako imate suvu kosu, onda nikako ne biste trebali da koristite medicinske šampone na bazi katrana zato što će je još više isušiti, pa može doći do stvaranja novih problema.

Evo koji su dobri šamponi za suvu kosu!

Od ovog šampona kosa može postati tamnija i za nekoliko tonova, pa i tome treba voditi računa. 

Sa ovim medicinskim šamponom ne treba preterivati, jer se kosa navikne na katran, pa kasnije će lečenje peruti biti otežano, ako se ponovo javi.

Katran za kosu koristio se još u davna vremena. Karakteriše ga jak i neprijatan miris, ali svakako možete da isperete kosu sa nečim mirišljavim (opet pazite da u sebi ne sadrži hemikalije koje mogu da iritiraju kožu glave).

Za dva meseca moći ćete da primetite odlične rezultate, ako koristite ovaj šampon 2, 3 puta nedeljno. Kada završite ovaj ciklus, odmorite kosu od ovog šampona, pa kad vam sledeći put zatreba, posle nekoliko meseci, koristite ga ponovo, kako se kosa ne bi navikla na ovakvu vrstu nege.

Medicinski šampon protiv opadanja kose i za rast nove kose

Opadanje kose nije nastalo samo od sebe. Nešto se poremetilo, negde ste pogrešili kod nege, a možda je i posledica određenih bolesti. Ako kosa mnogo opada, morate da reagujete.

Početak jeste promena šampona.

Medicinski šamponi za rast kose poboljšavaju mikrocirkulaciju temena i ubrzavaju hemijske procese u korenu, pa se tako stimuliše rast nove kose i dolazi do ojačavanja postojećih vlasi. Medicinski šamponi napravljeni su tako da spreče preterano opadanje kose i da normalizuju stanje na glavi.

Gubitak kose na glavi može da se javi iz mnogo razloga. Najčešći su stres, loše navike, agresivni preparati za negu kose, hormonska neravnoteža.

Medicinski šamponi za opadanje kose koriste se bar 6 meseci kako bi se rezultati pokazali. 

Mane medicinskog šampona protiv opadanja kose jesu to što može da se iziritira skalp, pa ako osetite i vidite nešto čudno, pređite na neki drugi šampon.

Pročitajte sve o šamponima protiv opadanja kose!

Najbolji medicinski šamponi za kosu

Evo i spiska najboljih šampona koje ćete pronaći u apoteci.

Mycoseb

Mycoseb možete da nabavite bez lekarskog recepta, ali je bitno da ga koristite pravilno. Mycoseb u sebi sadrži ketokanazol i služi za lečenje gljivičnih infekcija na glavi. Biće vam od koristi ako imate perut ili seboreični dermatits.

Ovaj šampon uništava gljivice i sprečava da se one ponovo jave na glavi. Koristi se dva puta nedeljno, a posle mesec dana koristi se jednom u dve nedelje, kako se bi se sprečilo ponovno javljanje gljivica na temenu. Između tretmana, ako morate da perete kosu, savetuje se da je operete običnim šamponom.

Oronazol

Oronazol je medicinski šampon koji pomaže kod gljivica, peruti, seboreičnog dermatitisa. U početku se koristi dvaput mesečno, a posle dva meseca, jednom u mesečno. Ako ga ne možete pronaći u apotekama, Mycoseb biće dobra zamena, jer oba šampona u sebi sadrže ketokonazol.

Neril

Šampon je namenjen opadanju kose i ima aktivne supstance koje regulišu i ubrzavaju njen rast. Uklanja višak masnoća sa temena i temeljno čisti kožu glave. Kod ovog šampona je prednost što ne isušuje kosu, već hrani koren i sprečava proređivanje kose.

Ducray Kertyol PSO

Ovaj šampon pogodan je za upotrebu kada imate jaku perut, jer može ukloniti višak ljuspica sa temena i može da spreči njihov ponovni nastanak. Ova linija proizvoda sadrži i losione i kreme koji su namenjeni ovim problemima.

Prirodni šamponi kao alternativa medicinskim

Ako vam ne odgovaraju medicinski šamponi, probajte prirodne.

A evo i zašto. Kao ni lekovi, ni medicinkski šamponi nisu za svakondevnu i dugotrajnu upotrebu. Baš to im je i mana, jer potreba za lečenjem  potraje nekad duže od dozvoljenog vremena korišćenja šampona.

Tu su prirodni šamponi spas – pomažu da se stabilizuje teme glave, a mogu se koristiti svaki dan.

Vlasilan šampon je prirodan i ne sadrži štetne sastojke, samo prirodne biljne supstance koje mogu da otklone perut, da ubrzaju rast kose i da potpuno obnove dlaku. Odlično deluje na sve probleme kose i iskustva sa njim su stvarno pozitivna. Vlasilan nije medicinski šampon, ne može se kupiti u apotekama, ali je bez obzira na to višestruko delotvoran. Pri tom, nema nuspojava koje prate upotrebu medicinskih šampona, kao što je isušivanje kose.

Medicinski šamponi mogu da vam na brz i efikasan način otklone probleme koji vas sprečavaju da uživate u lepoti svoje kose. Treba se konsultovati sa farmaceutom oko toga koji je najbolji medicinski šampon za vaše potrebe, jer nisu univerzalni i moraju se koristiti određen ograničen period vremena.  Prirodni šampon možete probati i bez toga. Naš je savet da počnete od njega.