Prirodni lek za rast nove kose vratiće vašu kosu u život !

Prirodni lek za rast nove kose vratiće vašu kosu u život !

Kada  se kosa proredi, opadne i rast novih vlasi se uspori ili stane, potražite prirodni lek za rast nove kose. Evo nekih!

Kosa raste iz malih “džepića”- folikula u našoj koži. Evo kako se to odvija:

 • Rođeni ste sa svim folikulima koje ćete ikada imati. Imate ih oko 5 miliona.
 • Na glavi imamo oko 100,000 folikula.
 • Kosa raste veoma brzo. Interesantno je da muškarcima kosa brže raste nego ženama.
 • Za mesec dana nam naraste oko 1,25cm kose. Iako je kosa deo tela koji najbrže raste, kada želimo dugu kosu čini nam se da se ne pomera sa mrtve tačke.
 • Dnevno izgubimo između 50 i 100 dlaka sa glave. Ovo se dešava jer se rast kose odvija u tri faze a svaki folikul nije u istoj fazi. Kada se određeni folikul nalzi u fazi mirovanja on odbacuje dlaku koja iz njega raste i priprema se da proizvede novu..
 • Neki folikuli kao da umru u jednom trenutku, zapravo prestanu da proizvode nove vlasi. Ovo se obično dešava kao propratna pojava starenja. Kod pojedinih je izraženije. Zato starije osobe često imaju tanku, proređenu kosu.
 • Kod muškaraca je odumiranje folikula uobičajenije i tada govorimo o ćelavosti koja neuporedivo češće pogađa muškarce od žena.
 • Dlake na ostatku tela prolaze kroz isti proces samo njihov životni ciklus traje oko mesec dana ili malo duže. Zato malje na telu nikada ne porastu tako dugačke kao kosa.

Sve dok se bioritam vaše glave odvija po gornjem opisu sve je u najboljem redu. Nečija kosa je gušća, drugi imaju malo ređu kosu ali sve dok se faze prirodnog ciklusa ispadanja starih i rasta novih vlasi pravilno smenjuje vi nećete primetiti nikakvu promenu.

Međutim, desi se da se bioritam vlasišta poremeni. Ukoliko ste nedavno postali srećna mama sigurno se suočavate sa postporođajnim opadanjem kose.

Kosa može preterano opadati iz različitih razloga. O uzrocima smo već dosta pisali pa ovde nećemo detaljisati. Ukratko, pojačano opadanje kose može biti posledica stresa, loše ishrane, bolesti, pogrešne nege ili pogrešnog izbora preparata za negu. Prirodni lek za rast kose ovo treba da dovede u red.

Dobra vest je da nam život oprašta greške. Ukoliko ste svaki drugi dan palili kosu peglom ili je prali šamponima sa sulfatima i ko zna kakvim sve hemikalijama, ukoliko ste se upravo oporavuili od bolesti itd…vaši folikuli su još živi i funkcionalni. Potrebna im je mala pomoć da ponovo proizvedu nove vlasi i ponovo uspostave normalan bioritam vlasišta.

Kada je vlasište umorno, prezasićeno toksinima ili jednostavno nije zdravo, najbolje rešenje su prirodni lekovi za rast nove kose.

Prirodni šampon za rast nove kose

prirodni preparati za rast kose

Pod prirodnim šamponima podrazumevamo one kućne zdrave mućkalice ali i kvalitetne gotove preparate napravljene  tako da zadovolje sve potrebe za zdravom i jakom kosom koja brzo raste, a da je pri tom ni na koji način ne oštete svojim štetnim sastojcima.

Prirodni šamponi su najbolji prirodni lek za rast nove kose. Ne sadrže sulfate i parabene ali zato sadrže niz aktivnih materija koje pospešuju rast nove kose.

Prepoznaćete ih ne po skupim reklamama i luksuznim pakovanjima već po sastavu na deklaraciji.

Nemojte sav trud u podsticanju rasta kose upropastiti lošim izborom šampona i regeneratora. Obavezno neka budu prirodni sa što manje hemikalija.

Kako da mi poraste nova kosa?

Gubitak kose je zajednički i muškarcima i ženama. Istini za volju, retko srećemo ćelave žene, kod njih se gubitak kose manifestuje kao znatna proređenost.

Kada dođe do toga da vam je mnogo vlasi namah ispalo i vaši folikuli kao da su se umorili i neće da proizvode nove vlasi onim tempom kojim bi trebalo a pre svega onako brzo kako biste želeli, pomozite im. Dajte im dodatnu energiju prirodnim preparatima za rast kose.  Učinite da kosa krene da vam buja .

Od čega je vlas kose?

Kosa je na mnogo načina, intrigantan deo ljudskog tela. Možete je seći, vezivati, farbati, oblikovati…Ukoliko ste nežni prema njoj biće vaš ukras. Ukoliko je maltretirate postaje noćna mora.

Irena je ovo i te kako dobro naučila. Ona je svoju kosu toliko maltretirala da je počela da lični na sve samo ne na kosu. Mastila se, bila puna peruti, opadala je, a krajevi su bili tako beživotni i suvi da je to bilo strašno. Ona je otkrila jedan prirodni lek za rast nove kose koji je pomogao da popravi štetu. Kosa joj je opet bujna, sjajna i zdrava i sada je jako pažljiva prema njoj i brine šta koristi za negu. Šta je njoj pomoglo i šta i vama može pomoći da vam kose opet raste? Saznajte na ovom linku:https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Jeste li radoznali da saznate od čega je kosa napravljena.

Mada se javlja u brojnim varijacijama boja i tekstura, na ćelijskom nivou, kosa je zapravo uvek ista. Kako biste gajili zdravu i lepu kosu kakvu svi želimo potrebno je da razumete od čega su zapravo izgrađene vaše vlasi. Tako ćete na najbolji način shvatiti kako prirodni lek za rast kose može da vam pomogne.

Vlas kose se pretežno sastoji od proteina keratina. Keratin je takođe gradivni element noktiju i kože.

Keratin u sastavu kose formiraju molekuli amino kiselina povezanih mostovima cistein disulfida.Ove amino kiseline potiču iz proteina u hrani.Zato je veoma važno konzumiranje proteinske hrane za zdravu kosu koja brzo raste.

Svaka vlas se sastoji od folikula iz koga rastu i same dlake-vlasi.

Folikul je organ kože u kome vlas nastaje. U folikulu se zapravo dešava sve vezano za rast kose.

Folikul je kao neka mala čarobna kutija iz koje se odmotava zlatna nit.

Na šematskom crtežu preseka građe kože, folikul liči na lukovicu mladog luka. Dakle bulb,(proširenje oblika sijalice) sadrži matične ćelije koje proizvode vlas. U bazu folikula se slivaju nutritijenti neophodni za rast dlake putem fine mreže krvnih sudova unutar kože. Uz folikul dlake nalazi se i lojna žlezda koja proizvodi zaštitnu masnoću-sebum koji se izliva u poru.

Ne ulazeći u finese dermatološke nauke i trihologije, ovo je par osnovnih činjenica koje vam pomažu da razumete šta treba raditi ako se folikul uspavao pa ne proizvodi nove vlasi.

Probudite folikule dlake prirodnim putem

Dakle, da bi nova kosa počela da raste folikul dlake treba dobro nahraniti iznutra i spolja, učiniti da krv prostruji i čuvati glavu od “neprirodnih” preparata. Kada odlučte da je vašoj kosi potrebna pomoć da bi rasla i bila zdrava ponašajte se prema njoj kako prema bebi. Budite beskrajno nežni i brižni. Kosa će vam to vratiti brzim rastom i zdravim sjajem.

Razmislite, šta najčešće dolazi u kontakt sa vašom kosom? Preparati za negu. Potrebni su vam prirodni šamponi za rast kose koji su po sasvim bezbedni. Uz njih ste sigurni da neće dodatno oštetiti ni kosu ni vlasište. Ovakvi šamponi sadrže aktivne materije koje su prirodni lek za rast nove kose.

Maske kao prirodni lek za rast nove kose

Sjano je što nutritijentima koje unosimo hranom možemo, kad je kosa u pitanju, pridodati hranjljiva i lekvoita svojstva nekih namirnica primenjenih spolja.

Prirodne maske za kosu su idealne za ovo. Maska trenutno preporodi vlas, nahrani je i hidrira, doda novu snagu folikulu dlake i uz to vas natera da izmasirate vlasište.

Dobra maska za kosu deluje na dva načina: hidrira kosu i štimuliše njen rast.

Domaće namirnice poput meda, belanaca, avokada, aloje ili jabukovog sirćeta su zaista blagotvorne za kosu. Maska treba da deluje na kosu i kožu glave 15 minuta a zatim operete kosu priprodnim šamponom kao i obično. Važno je da vaš šampon nikako ne sadrži sulfate ukoliko ste radi da vam nova kosa brže raste.

Kombinacije namirnica za masku za kosu su skoro bezbrojne. Pri izboru se vodite svojim tipom kose. Evo nekih osnovnih smernica:

 • Za vrlo suvu kosu kombinujte podjednake delove meda, belanca od jaja i arganovog ulja.
 • Za normalnu kosu med, aloja i maslinovo ulje na ravne časti.
 • Za masnu kosu med, jabukovo sirće i ricinusovo ulje.

Ulja kao prirodn preparat za rast nove kose

Kokosovo ulje ne piše samo na računu za struju, i možda vas njegova čudotvornost malo nervira. Ipak stručnjaci tvrde da je za naše telo i kosu kokosovo ulje korisno na mnoge načine.

Kokosovo ulje stimuliše rast nove kose.

Prethodno zagrejano kokosovo ulje rastrljajte između dlanova i dobro umasirajte u kožu glave

Ukoliko to uradite uveče možete ga ostaviti da deluje i tokom noći. Ukoiko ne isperite nakon pola sata ili mu dajte bar 15 minuta da nahrani folikule koji će brže proizvodti novu kosu

Kokosovo ulje sadrži minerale kalijum i gvožđe i masne kiseline od kojih su najzastupljenije laurinska i linoleinska kiselina. One baš korisno deluju na kožu glave jer sobom nose antioksidativno, antifungalno i antimikrobno dejstvo. Kokosovo ulje štiti zdravlje kože glave, čuva prirodnu vlažnost i hrani folikule.

Kokosovo ulje brzo i lako prodire u kosu i kožu glave.

Redovnom primenom kokosovog ulja  čuva se zdravlje vlasišta a to je uslov za rast nove kose

U Indiji se koristi bademovo ulje kao tradicionalni lek za ubrzavanje rasta kose.

Ruzmarinovo ulje je među prvima koje ljudi biraju kada žele da pospeše rast kose i spreče opadanje.Ulje ruzmarina stimuliše rast nove kose i može se upotrebiti čak i kao tretman androgene alopecije.

Umešajte nekoliko kapi ruzmarinovog ulja  u noseće, biljno ulje i masirajte kožu glave. Ponovite nekoliko puta nedeljno. Dodajte nekoliko kapi ruzmarinovog ulja svom šamponu svaki put kada perete kosu.

Esencijalna ulja se nikada ne nanose čista na kožu, uvek ih pomešajte sa biljnim uljem.

Kao prirodni lek za rast nove kose može vam poslužiti i ulje geranijuma. Ono pojačava cirkulaciju u koži glave. Ovo ulje takođe jača vlas, hidrira i regeneriše kosu.

Nekoliko kapi ulja ruzmarina se pomeša sa biljnim uljem za savršenu masku za kosu i masažu kože glave.

Limunov sok za brži rast nove kose prirodnim putem

Za svež limunov sok se smatra da popravlja kvalitet kose i deluje na brži rast novih vlasi. U istom cilju možete koristiti i esencijalno ulje limuna. U esencijalnim uljima, aktivne materije su koncentrisane ali mi se uvek čini najprirodnijim uzeti svežu voćku iz prirode i prmeniti je direktno u službi lepote i zdravlja kože, kose ili već po potrebi.

Svež limunov sok možete utrljati u vlasište i ostaviti da deluje 15 minuta Nakon toga se kosa normalno pere šamponom.

Imajte na umu ako ste crnka ili brineta da limunov sok posvetljuje kosu.

Losioni su sjajan prirodni lek za rast kose

U priči o rastu podsticanju rasta kose prirodnim putem nemoguće je zaobići koprivu.

prirodni lek za rast kose

Losioni od korena ili lista koprive prelivenog komovicom ili 70% alkoholom sjajan prirodni lek za rast kose koji jača koren kose i pospešuje njen rast. Aktivne materije iz koprive zaustavljaju opadanje kose. Kosa od koprive dobija obilje neophodnog gvožđa, drugih minerala i vitamine. Probajte i kapi od koprive.

Prirodni losion za rast kose možete napraviti i od drugih lekovitih sastojaka uzetih iz prirode. Ko nema sklonosti za spravljanje domaćih recepata može da potraži gotove prirodne losione koji se utrljavaju u koren kose, hrane vlasište i ponovo aktiviraju folikule za normalan rast kose.

Masaža glave je prirodni lek za rast nove kose

Nakon perioda intenzivnog opadanja kose, čini vam se da se nove vlasi gotovo i ne pojavljuju. Budući da vam je dosta kose opalo i to one najduže vlasi jer su najstarije, ni dužinom niste preterano zadovoljni. Više vam izgleda da se kosa skraćuje.

Svaka masaža je pre svega, izuzetno prijatna i nadasve korisna. Deluje opuštajuće i kao da posle nje ceo organizam dobije novu energiju i polet. Toksini se izbace, hranjljivi sokovi prosto jure kroz ćelije. Tako je i sa kožom glave.

Masaža glave je ima mnogo korisnih efekata i baš ni jedan štetan. Prijatna je, opuštajuća, pospešuje cirkulaciju unutar kože. Krv koja brže struji donosii više nutritijenata u vaše folikule. Pospešuje se limfna drenaža koja odnosi nagomilane toksine. Uklanjaju se mrtve ćelije sa površine kože. Masirajte kožu glave svaki dan.

Kineske radnje imaju super spravicu za masažu glave nalik malim elastičnim vilama.. Ne košta ni 100 dinara a znam da će vam se svideti. Zgodna je za usputnu masažu dok gledate film ili razgovarate sa ukućanima, ne kvari frizuru a neizmerno opušta i budi uspavane folikule.

Vlasište masirajte vrhovima prstiju svakoga dana. Kada perete kosu, masirajte obavezno. Masaža će temeljno ukloniti nečistoće i mrtve ćelije, prokrviti kožu glave i razmrdati folikule. Ukoliko imate dobar šampon koji hrani folikule, aktivne materije će kompletnije dospeti tamo gde treba. Neka svakodnevna masaža postane vaša dobra navika.

Priuštite sebi jedan odlazak na profesionalnu masažu glave. Ovo će vam biti prilika da naučite neke cake pravilne masaže. Kada ste usavršili najbolju tehniku masaže, poverite taj važni zadatak partneru. Eto prilike da korisno provedete zajedničke trenutke.

Glavu možete masirati na suvo ili uz upotrebu nekog od gore navedenih ulja koja pospešuju rast kose.

Hrana kao prirodni lek za rast nove kose

Organizmu je potreban materijal od koga će proizvesti novu kosu. Budući da je kosa izgrađena od proteina, dajte mu proteine i gledajte kako vaša nova kosa buja.

Uverite se da svakodnevno unosite preporučenu dnevnu dozu proteina putem hrane.

 • Konzumirajte svakodnevno jaja, meso, orašaste plodove, mahunarke i zeleniš.
 • Vegeterijanci bi trebalo da obrate posebnu pažnju na unos proteina jer je njihov način ishrane siromašan ovim nutritijentom.
 • Posebno korisno za rast nove kose je kada kombinujete proteine u ishrani sa složenim ugljenim hidratima. Kombinujte pasulj ili grašak sa integralnim pirinčem i skrobnim biljkama kao što su krompir i kukuruz.
 • Dodajte više Omega-3 masnih kiselina. Neka se na trpezi nađe avokado, losos i naravno seme lana.
 • Bez masnih kiselina vaša kosa će biti krta i opuštena, beživotna.
 • Razmotrite uzimanje perlica ribljeg ulja kao dodatnoj pomoći za rast nove kose.
 • Biotin ili vitamin H koji pripada kompleksu B vitamina utiče na zdravlje kose i njen bolji rast. Badem, šargarepa, kvasac, orasi i riba sadrže najviše biotina.
 • Mislite li da je vaša ishrana siromašna B vitaminima uzmite suplemente.
 • Vitamin B12 je posebno važan za rast kose.
 • Hrana treba da vam bude bogata gvožđem i to ne samo zbog rasta nove kose već zbog opšteg stanja organizma. Kada ne unosimo dovoljno gvožđa, organizam proizvodi manje crvenih krvnih zrnaca koji su transporteri kiseonika do svake vaše ćelije.
 • Možete li da živite bez dovoljno kiseonika i budete zdravi?  Ne možete?  E pa ni kosa ne može! Uvrstite u svoju ishranu hranu bogatu gvožđem i bravite što više na svežem vazduhu, po mogućstvu na planini.

Pročitajte detaljno koja je najbolja hrana za kosu.

Sok od crnog luka

Nije baš mirišljavo rešenje međutim, crni luk se pokazao kao uspešan rastu nove kose u slučajevima alopecije aerata. Sok od crnog luka pojačava cirkulaciju. Eksperimenti su pokazali da utiče na faktor rasta keratina cirkulaciju krvi u kutikuli.

Sveže isceđen sok od crnog luka umasirajte u vlasište i kosu i ostavite da deluje bar 15 minuta. Operite prirodnim šamponom bez sulfata. Iznenadiće vas sjaj kose nakon ove maske od luka.

Kada odlučite da pomognete novoj kosi da brže poraste prirodnim putem- napravite plan i držite ga se dosledno. Imajte na umu da će proći i više meseci dok rezultati ne postanu vidljivi. Budite kreativni u mešanju prirodnih lekova za rast nove kose. Ovde ne možete nešto da pogrešite.

Važno je da svakoga dana odvojite vreme i posvetite se svojoj kosi. Jedan dan će to biti hranljiva maska za kosu drugi dan masaža.

Najvažnija stavka vaše brige o kosi je preventiva. Ne izlažite kosu ničemu što joj šteti. Pobacajte šampone sa sulfatima i parabenima, odustanite od vrelih presa, pijte dovoljno vode i nađite svakoga dana razlog  da budite srećne. Sreća na sve deluje kao magija pa i na rast kose.