Isušivanje bubuljica je najbrži način njihovog otklanjanja!

Isušivanje bubuljica je najbrži način njihovog otklanjanja!

Kada se na licu pojave iznenadne bubuljice, najbolji način da ih se otarasite je da ih prvo isušite, onda će ubrzo i sama bubuljica biti uklonjena. Kako se isušuju bubuljice, da li to smete raditi, koliko dugo i dodatni saveti za njihovo brzo uklanjanje, nalaze se u ovom tekstu.

Ako vam se nikada nije desilo da imate neki važan događaj u svom životu, a da vam dan pre nije iskočila ogromna bubuljica na nekom upadljivom mestu na licu, onda spadate u srećnike. Scenario iz horor filma u kome se budite da ogromnom bubuljicom na čelu ili bradi, snašao je devedeset posto devojaka, a bogami i veliki broj muškaraca, naročito u pubertetu.

Na ovako nešto ne možete da se ne iznervirate, ali to, nažalost, nerviranje vam ne pomaže. Pravo je pitanje, šta preduzeti u takvim trenucima da bi se stvar malo zagladila, ako ne i poPravila?

Mnogi bi posegnuli za ceđenjem bubuljice, mada je to jedna od najgorih mogućih odluka. Najbolje je da bubuljicu što manje dodirujete rukama jer ćete pipanjem samo doprineti tome da ona bude još uočljivija.

Kako isušiti bubuljicu na licu?

Pre svega, kada uočite neku nepravilnost na koži, morate da lepo isperete lice nekim sredstvom za umivanje, naročito ako planirate da nanosite nešto posle toga. Neoprano lice i njegovo tretiranje nosi sa sobom rizik da ćete bakterije samo proširiti na druge, nezahvaćene delove.

Brisanje lica peškirom takođe može pogoršati situaciju. Zato, peškir mora da bude čist, pa ga stoga, menjajte redovno i vrlo važno, kada brišete lice, nemojte vući peškir gore-dole, nego tapkajte. Tapkanjem će bakterije ostati upravo to gde se i nalaze, neće se pomeriti na druge delove lica.

Kada ste dobro uradili ovaj korak, prelazimo na sledeći.

Isušivanje bubuljice podrazumeva otklanjanje crvenila, odnosno upale zahvaćenog dela na licu. Taj upaljeni deo doprinosi da se bubuljica dalje širi, najčešće da se puni gnojem i nečistoćama, odnosno, da bude toliko vidljiva na našem licu.

Trik je upravo u tome da otklonimo to crvenilo koje je najvidljivije, kako bi bubuljica posle toga brže nestala. Pošto upala podrazumeva visoku temperaturu, moramo to mesto da hladimo jer je hlađenje prvi korak ka bubuljičinom nestajanju.

Najlakše je možemo ohladiti kockicom leda. Jednu kockicu zbog lakšeg korišćenja možemo uviti u krpu ili salvetu i staviti na kritično mesto. Led veoma lepo hladi tako što poboljšava cirkulaciju zahvaćenog područja, brzo zamrzava pore i time se uklanjaju prljavština i višak masnoće koji inače podstiču razvijanje bubuljice.

Led držite što duže možete da izdržite, a ne bi bilo loše da ovaj proces istog dana ponovite nekoliko puta, kako bi bubuljica što pre nestala.

 

Ako se sada pitate, kako isušivanje, a led smo stavili, onda da vas podsetimo da i kada cveće iznesete napolje, a temperatura bude ispod nule, mi kažemo da je cveće izmrzlo. Ono tada izgleda isušeno, mlohavo, zato što je voda u listu zaleđena, pore su se zatvorile i cveće ne može da živi dalje. Upravo to radi hladnoća i bubuljici na koju ste stavili led.

Sa permanentnim bubuljicama problem je imala i naša čitateljka Nina. Verujemo da će vam njena iskustva pomoći da se bolje upoznate sa problematikom crvenila, upaljene kože i akni na licu, ukoliko vas muče. Kako se ona izborila, kakav je put prešla dok i sama nije došla do kože lica kakvu je oduvek želela, možete pročitati na sledećem linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Isušivanje bubuljica prirodno

Ovaj proces hlađenja još je efikasniji ako to uradite pomoću nekih prirodnih preparata za isušivanje. Neki su već oprobani, za njih ste sigurno čuli, a verovatno ćete pronaći i neke o kojima malo znate. Da vidimo!

Pasta za zube ne spada baš u prirodne proizvode, ali je svakodnevno koristimo, po nekoliko puta, koristimo za pranje zuba i usne duplje. Ovaj proizvod je potpuno neškodljiv, bogat je fluorom i najčešće mentolom, koji su odlični da ohlade i isuše bubuljicu.

Najoprobanjiji recept radi tako što malu količinu paste za zube nanesete na bubuljicu i pustite tako da odstoji što duže, tj. ako ne morate da izlazite iz kuće. Možda najbolje da pasta radi za vas je ako je stavite preko noći, u situacijama kada za to ima vremena. Posle nekoliko sati, a naročito ako ponovite proces u toku dana, primetićete da se bubuljica isušila i vidno smanjila. Ostaje samo da čekate da u potpunosti nestane.

Pročitajte ovde još o tome da li je i koliko pasta za zube efikasna protiv bubuljica.

Drugi, takođe veoma oprobavan, a prirodan način za otklanjanje bubuljice jeste med. Znate već za njegova izuzetna svojstva, kako u ishrani, tako i u kozmetici i nećemo vas daviti njima. On u ovom slučaju ima ulogu prirodnog antibiotika „izvlači vatru”, ublažava crvenilo i pomaže pri isušivanju bubuljice.

Sve što je potrebno da uradite, to je da malo meda nanesete, namažete na bubuljicu i da pustite da odstoji neko vreme. Med je malo lepljiv, ali je površina mala, pa nema potrebe da se brinete. Ako ostavite preko noći, rezultati će biti najbolji. Isušena bubuljica, manje vidljiva nego ranije.

Otkrijte šta maska za lice od meda radi za vašu kožu.

Isti efekat isušivanja bubuljice postižete limunovim sokom. Znamo da je limunov sok bogat vitaminom C koji će svojim svojstvima doprineti da bubuljica, ali i druge nepravilnosti veoma brzo nestanu. Uzmite tufer ili parče tufera i zalepite ga nekako, pričvrstite za bubuljicu. Ako to uradite uveče i pustite da prenoći, ujutu ćete se iznenaditi na koji način je bubuljica i kojom brzinom isušena, gotovo otklonjena sa lica.

Saznajte kako je limun osim za bubuljice, dobar i za bore i fleke.

Evo još jednog, takođe veoma prirodnog metoda za uklanjanje bubuljice, a to je beli luk. Bogat sumporom, beli luk će pomoći da bubuljica što pre bude isušena.

Nanosite sok od svežeg belog luka, najbolje organski uzgojenog, tako što ga isečete na pola i tom polovinom istrljate bubuljicu. Pustite tako da se ssok na bubuljici lepo osuši. Kada se to desi, onda isperete područje mlakom vodom. Miris nije baš najprijatniji, da znate, ako izlazite iz kuće tog dana. Možete ga zabašuriti nekom mirisnom kremom, ali je najbolje da opet, ako imate vremena, ovo odradite preko noći.

Prirodni lek koji takođe podstiče zasušivanje jeste belance jajeta. Njega nanosimo kada hoćemo da suzimo pore, a može nam pomoći i prilikom zasušivanja bubuljica. Razdvojimo žumance od belanca i belance kratko umutimo viljuškom. Možemo ga naneti na veću površinu, a možemo samo na jednu bubuljicu. Rezultat će biti manje crveno područje koje ima tendenciju da bude ranije izlečeno.

Svaki od ovih načina je vrlo prirodan i neškodljiv, samim tim, vrlo bezbedan za korišćenje. Ono što vam je pri ruci iskoristite ako se nađete u ovoj situaciji i bićete više nego zadovoljni rezultatima ovog prirodnog lečenja bubuljica na koži magičnim belancetom za lice.

Preparati za isušivanje bubuljica

kako isušiti bububuljice

Ako ne volite ili iz nekog razloga niste pobornik prirodne medicine i kozmetike, onda možete pronaći lek za brzo isušivanje bubuljica i među kupljenim preparatima.

Ono na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine proizvoda koji imaju ovu namenu, jeste da se među sastojcima nalazi cink oksid koji posdtiče sintezu kolagena i zato je važan pri zarastanju rana, aima i antiupalno dejstvo, pri čemu smanjuje crvenilo i iritaciju. On se najčešće koristi u obliku cinkove masti.

Treba da bude prisutan i pantenol, takođe poznat po tome što umiruje kožu i sprečava iritacije. Može se nanositi i direktno na bubuljice, a može biti, i najčešće je pantenol u sastavu krema za lice.

Ovo nisu jedini sastojci, tu su i brojna prirodna ulja, poput ulja lavande, ulja nevena ili čak ribljeg ulja, koji pozitivno deluju na upaljenu kožu, ali cink oksid i pantenol su možda najvažniji ako pokušavate da izlečite ovaj problem.

Jedno od najkorišćenijih i najpristupačnijih sredstava za isušivanje raznih pojava na koži, bubuljica, ali i boginja, posledica ujeda insekta, jeste krečno mleko, za koje ste verovatno čuli.

Mleko, zato što je bele boje i krečno, zato što je gusto kao kreč, ono ima svojstva da bubuljicu „sprži” i da ne dozvoli njeno širenje dalje. Bogato upravo cink oksidom, ovo mleko je vrlo popularno među tinejdžerima, a nabavlja se u svim bolje opremljenim apotekama, pošto je tipično farmakološki proizvod.

Ako spadate u onu grupu koja nije previše upućena u ovu tematiku, na ovom linku pročitajte zašto mnogi veruju u krečno mleko za bubuljice.

Krema za isušivanje bubuljica

Za efikasno i brzo isušianje bubuljica, za smirivanje kože, ali i za brzo upijanje i nastavak rutine u doterivanju, najpogodnije su kreme. One „rade posao”, iako ste vi nastavili sa svojim dnevnim obavezama.

Kreme za bubuljice su dobre zato što, kada ih namažete, možete posle toga da nanesete puder i svoju uobičajenu šminku, a dok ste vi na sastanku ili u nekim svojim drugim obavezama, krema deluje i otklanja problem.

Pogodna je za korišćenje onima koji imaju manje probleme sa aknama i kojima se tek s vremena na vreme jave bubuljice. Za one koji imaju vrlo upaljeno lice i akne, preporučuje se neki od preparata za agresivnije isušivanje, a potom i krema, koja, pored toga što isušuje, veoma i neguje.

Korektor za isušivanje bubuljica

Jedan od efikasnijih preparata koje možete nabaviti u apotekama, drogerijama i kozmetičkim radnjama, parfimerijama, jeste korektor za isušivanje bubuljica. Ovaj preparat ima sve navedene sastojke za brzo isušivanje, ali i mentol koji hladi kožu, upravo za smirivanje upale i odličan je jer ga možete pronaći u različitim oblicima.

Možete ga pronaći u beloj boji i tada služi da ga prvenstveno nanesete preko noći ili kada ste u kućnom izdanju, da bi bubuljice bile efikasnije otklonjene. Iako je beo, možete preko njega naneti puder pa ga zakamuflirati ako negde krenete, ali još bolje je da kupite ovaj korektor u boji kože.

Postoje korektori za isušivanje bubuljica u boji kože, pa ih možete naneti prilikom pripremanja, odnosno procesa šminkanja, isključivo na bubuljice. Kako su u boji kože, neće biti uočljivi, preko toga stavite puder i onda imate korektivno-dekorativni preparat.

Vodite računa da ove korektore za isušivanje bubulica ne pomešate sa korektorima za podočnjake, pošto prvi služe za ublažavanje upale, a drugi za pokrivanje tamnih podočnjaka i depigmentacija na koži, tako da ne bi bilo dobro da preparate za isušivanje stavite na podočnjake.

Puder za isušivanje bubuljica

Kada je u pitanju korišćenje pudera za isušivanje bubuljica, prvo ćemo pomenuti bejbi pudere. Oni generalno služe za upijanje suvišnih masnoća sa kože i zato ih i te kako možemo koristiti kada želimo da isušimo bubuljice.

Kao što su dobri da ih posle depilacije nogu nanesete na iritiranu kožu, bejbi puder u većoj količini možete naneti direktno na bubuljicu, zasoliti je. Rezultat će biti zadovoljavajuć, bubuljica će biti manje crvena i njen rast će biti zaustavljen. Na ovom linku pročitajte kako još bejbi buder možete koristiti za bubuljice.

Takođe se veoma preporučuje da korektivne tečne pudere nanosite na lice, odnosno područje lica zahvaćeno bubuljicama. Do skora je vladalo mišljenje da ako imate bubuljice, onda nikako ne nanosite puder jer će vam on „zaprljati kožu”, naneti joj još više zla, stvoriti veće nepravilnosti.

Dermatolozi sve češće skreću pažnju da su puderi danas jako kvalitetnim dermatološki testirani na osetljivoj koži, nekomedogeni i da i te kako pomažu prilikom smirivanja iritacije i zasušivanja bubuljica.

Preporučujemo, naravno, da budete obazrivi u izboru, detaljno čitate uputstvo ili se posavetujete sa svojim dermatologom prilikom izbora, odnosno, kupovine pudera, ali preporuka je da date i malo više novca kako biste ubili „dve muve jednim udarcem”, i lečenje i izgled kože.

Savetuje se upotreba korektivnih pudera i zbog psihološkog efektan jer pacijent koji nanese puder zadovoljniji je sobom, pošto znamo da tinejdžeri umeju da budu skloni padu samopouzdanja, tako da ste i izlečenju bliže kao poverujete da je ono moguće.

Isušivanje bubuljica vs. ceđenje bubuljica

isušivanje akni

Iako znamo da vam sada nećemo „otkriti toplu vodu”, moramo savetodavno, ovako na kraju, da delujemo.

Ako ikada budete u dilemi, kada vam se pojavi neka velika bubuljica na licu baš na dan kada nikako nije smela, da li da je iscedite, iščačkate ili da probate nekim sredstvom da je isušite i smirite UVEK se opredelite za ovo drugo.

Ponekad vam se čini da ćete ceđenjem da je brže otklonite i da ona silna mackanja oduzimaju više vremena, a vama je rešenje potrebno odmah, znajte da ste u zabludi. Ako budete imali samo malo strpljenja bubuljica koja je isušena biće veoma brzo manje vidljiva, a veoma brzo će i nestati sa kože.

Ceđenjem stvarate dodatnu upalu, prenosite bakterije na netaknute delove kože i povećavate mogućnost da se nove bubuljice jave. Na mestu gde se cedili, ostaje vam tamna fleka ili ožiljak koji ćete morate daleko duže (možda i zauvek) da prekrivate i tretirate, a sve to samo to niste imali dovoljno strpljenja.

Nemojte biti brzopleti i nagli, ako želite lepo lice, bez bubuljica, morate biti disciplinovani.