Kefir i njegova upotreba za zdravlje i mršavljenje

Kefir i njegova upotreba za zdravlje i mršavljenje

Da li ste čuli za kefir? Verovatno jeste. A da li ste znali da on nije samo još jedna vrsta jogurta, već odlično sredstvo za jačanje imuniteta i mršavljenje?

Kefir je od davnina poznat kao lekovit i koristan, odnosno kao „super naminrica“ ali u Zapadnom svetu je relativno nov. Slično je i sa našim prostorima. Pa hajde za početak da ga bolje upoznamo, jer zaista vredi.

Šta je kefir?

Liči na jogurt, ali nije baš isto. 

Ovo je najčešći odgovor koji dobijete na pitanje šta je kefir. Ali to je površno objašnjenje. Ako potražimo  malo više informacija, doći ćemo do toga  da je mlečni proizvod dobijen fermentacijom mlečnog šećera. I dok su kod jogurta za to zaslužne jogurtne bakterijske kulture, kod kefira su za to zadužena kefirna zrnca odnosno kefir gljiva kao i mirkoorganizmi i laktična kiselina koji idu uz nju.  

mlečni kefir

Kefir gljiva je mala zrnasta gljiva koja izgledom dosta podseća na karfiol. Naziva se još i tibetanska gljiva.

Sam naziv kefir potiče od turske reči „keyif“ koja znači „zadovoljstvo„, a odnosi se na osećaj organizma posle konzumiranja. Poreklo ove moćne namirnice, iako se često naziva Tibetanska gljiva, je iz Jugositočne Azije i Istočne Evrope. Mnogi ga smatraju i ruskim lekom poreklom sa Kavkaza.  Legenda kaže da je on bio dugo čuvana tajna. Prorok Muhamed je navodno dao ovaj lek pravoslavnim hrišćanima i obavezao ih da čuvaju tajnu njegove moći jer inače neće imati dejstvo. I čuvali su je solidno. Zato njegove zdravstvene prednosti nisu svima dobro poznate i široko rasprostranjene.

Kako se pravi kefir i kako se čuva

Ovaj proizvod je poseban po tome što se može kupiti,ali se može i napraviti kod svoje kuće i to vrlo jednostavno. Za to vam je potreban prvenstveno osnovni sastojak – kefir gljiva. Kako ćete  napraviti svoj napitak za zdravlje zavisi od toga da li pravite mlečnu ili o vodenu varijantu.

Naš savet:Iako proizvod sa istim nazivom možete kupiti u prodavnicama, najsigurnije je da napravite svoju domaću varijantu jer samo tako znate da je ona zaista dobijena od tibetanske gljive.

Ono što kefir gljiva radi jeste zapravo fermentacija mleka, odnosno pretvaranje šećera iz lakotoze u laktičnu kiselinu. Otuda kieselkast ukus ovoj namirnici koja podseća na jogurt.

A evo i kako se pravi:

Mlečni kefir – recept

Ova varijanta je originalna i najzdravija i pravi se od mleka. Obično se koriste kravlje ili kozije.

Postupak pravljenja kefira je jednostavan:

U pola litra mleka se ubaci kefirna gljivica i sve to se ostavi 24 sata na sobnoj temperaturi. Najbolje je staviti ovo u staklenu teglu i pokriti poklopcem ili gazom.  Nakon tog vremena, kad vidite da je mleko dobilo gustinu, potrebno je procediti ovako dobijen napitak kroz plastičnu cediljku. Gljivicu izvaditi i možete je opet koristiti.

Važno: Prilikom ceđenja, mešanja, pravljenja i čuvanja kefira ne koristiti metalno posuđe ni pribor, kao ni poklopce, jer utiču na aktivnost gljivice.

Ovako dobijen jogurt možete koristiti na razne načine: uz obrok, uz dodatak voća, žitarica ili bez ikakvih dodataka.

Vodeni kefir

Ova varijnata je idealna za vegane koji ne konzumiraju mleko i mlečne proizvode. Postupak pravljenja kefira je isti, samo su sastojci različiti. Potrebna vam je voda , kefirna zrnca, s tim što se ovde dodaje šećer koji je gljivici i mikroorganizmima neophodan za proces fermentacije, a kojeg u čistoj vodi nema.

vodeni kefir

Savet: Umesto vode, možete koristiti i prirodan sok i tada vam ne treba šećer ili zaslađen čaj.

Vodeni kefir možete koristiti za pripremu sokova, u kombinaciji sa ceđenim voćem, ili piti i bez dodataka.

Ukoliko želite da znate kako se pravi kefir, onda su vam značajni i ovi saveti:

 • Poklopac tegle  zatvorite labavo, jer se usled kiseljenja stvaraju gasovi i tegla može da eskplodira, a sadržaj iz nje iscuri. Slično se dešava i kada sami pravite jabukovo sirće.
 • Tokom procesa pravljenja kefira izbegavajte izlaganje tegle direktnom suncu
 • Ako koristite vodu umesto mleka, najbolje je da bude nehlorisana . Hlor će uništiti dobre bakterije.
 • Ne kuvajte kefir i nemojte ga zagrevati. Nije štetno i možete ako hoćete, ali on onda neće imati zdravstvene prednosti i ubićete njegove korisne sastojke.
 • Kefirna gljiva hrani se mlečnim šećerom. Ukoliko je čuvate i ne koristite, povremeno joj menjajte mleko u kojem je čuvate da ne izgladni. Ukoliko planirate da duže ne koristite kefirna zrna, zamrznite ih. Time ih stavljate u proces hibernacije

Mikroorganizmima prija vlažna i topla sredina i oni se tada razmnožavaju. Onda kada nisu u pitanju ovi korisni za naš organizam, dolazi to trovanja hranom. Onda kada su u pitanju korisne bakterije, dobijate napitak koji poboljšava rad imunog sistema.

Gde nabaviti kefirna zrnca?

Kada kupite kefir u prodavnici, u njemu nema gljive koju možete razmnožavati. Zato je najbolje nabaviti je od nekoga ko je već ima. Tibetanska gljiva vremenom raste i razmnožava se i lako se deli.

Kako se čuva tibetanska gljiva?

Kao i svaka druga gljivična kultura i ova voli vlagu. Ukoliko ne želite odmah da je koristite , čuvajte je u posudi sa malo mleka ili vode. Ukoliko želite na duže vreme da se odmorite od nje, možete je zamrznuti. Prilikom ponovnog odmrzavanja, nemojte je izlagati toploti, već jednostavno pustite da se odledi na sobnoj temperaturi. Posle toga je normalno koristite. U suštini, možete je koristiti neograničeno.

Savet: Desi se vremenom da dejstvo kefir gljive oslabi. Tada joj treba duže vremena da ukiseli mleko. U tom slučaju, ostavite je nekoliko dana u posudi i sa malo vode i pustite je da se odmori i oporavi.

Kefir i zdravlje

Znate li da dobar deo našeg imunog sistema i 75% našeg zdravlja potiče upravo iz naših creva? Ukoliko ona ne rade svoj posao kako treba, nema prave apsorpcije hranjivih materija iz namirnica koje unosimo, niti njihovog prenosa u krvotok. A da bi creva bila zdrava, veoma je važno da njihova mikroflora bude izbalansirana i zdrava .Mnogo toga može da utiče na njen poremećaj. Na primer loša ishrana sa previše ughljenih hidrata koja može da dovede do pojave kandide u crevima ili preterana upotreba antibiotika koja dovede do uništavanja i ovih korisnih bakterija.

A jeste li znali da je kefir najmoćniji probiotik?

Za razliku od jogurta koji ima samo nekoliko jogurtnih bakterijskih kultura, kefir ih ima  blizu 50, i pored bakterija uključuje i kvasne kulture.

Osim toga, u kefiru ima 20% kalcijuma i isto toliko fosfora, 14% vitamina B12, 19%  vitamina B2, 5% magenzijuma i dosta vitamina D. Prilična doza korisnih sastojaka u jednom obroku, zar ne?

Kako još utiče kefir na zdravlje?

Kao antibiotik

Pored toga što utiče na stabilizaciju rada digestivnog sistema, smatra se da kefir ima atibiotska svojstva i da ima sposobnost da se bori protiv infekcija i sputa razvoj štetnih bakterija ( kao što je Ešerihija koli, Salmonela itd) . Za ovo je najzaslužija jedna mlečna kultura koja se nalazi iskučljivo i samo u kefiru – Lactobacillus kefiri.

Protiv osteoporoze

Kao namirnica bogata kalcijumom sjajna je za regenaraciju i očuvanje zdravlja kostiju i sprečavanje osteoporoze, a smatra se da je korisna i u borbi protiv nenormalnog rasta ćelija u telu kao što su razni tumori.

Za netolernatne na laktozu

Čak i osobe koju su netolerantne na laktozu, veoma lako podnose kefir, jer se u ovom slučaju laktoza pretavara u  mlečnu kiselinu u i postaje lakša za varenje. Naravno, ovo nije pravilo i uvek postoje i oni koji neće moći da izađu na kraj sa laktozom ni na ovaj način.

Protiv astme i alergija

Astma i alergijske reakcije takođe mogu da se redukuju redovnom upotrebom kefira u ishrani. Kako, pitate se? Često je uzrok alergija, posebno onih skrivenih koje se teško detektuju, slab imuni sistem. Jačanje imunog sisitema na ovaj način može biti odgovor na ovaj problem. Studije o ovome se još rade, a od koristi vam mogu biti i ovi načini  za jačanje imunuteta.

Najbolja stvar kod kefira je to što je potpuno bezbedan za upotrebu. Mogu ga koristiti i deca i odrasli i trudnice.

Kefir dijeta – odlična solucija za mršavljenje

Želite da smršate? Otkrićemo vam i ovu tajnu – kefir je dobar za mršavljenje! Jeste li čuli nekad za kefir dijetu? Ukoliko niste, obratite pažnju na sledeće redove posle kojih će vam ovo postati omiljena namirnica.

Kefir dijeta ima nekoliko varijanti i mi ćemo ovde razmotriti u detalje one najčešće korišćene.

Mono-kefir dijeta

Kao što iz samog naziva možete pretpostaviti, tokom ove dijete kefir je jedina namirnica koju koristite u ishrani.  Pije se oko 1,5 litar ovog napitka dnevno u toku od 3 dana. Pri tom treba imati na umu da „obroci“ budu ravnomerno raspoređeni i da razmak između obroka bude jednak. Ovo nije dugoročna dijeta sa dugoročnim efektima. Ma koliko da je ovo zdrava namirnica, jednolična ishrana nikad nije dobra opcija. Ipak, na ovaj način, za kratak preiod možete skinuti 4-5 kilograma.

Voćna kefir dijeta

kefir dijeta

Za razliku od prethodne varijante koja je ograničena samo na jednu „magičnu“ namirnicu, ovde možete koristiti i voće. Možete piti do 2 litra kefira dnevno i izgubiti 6-7 kilograma. Ovo je bolja varijanta jer omogućava da dobijete više hranjivih materija.

Važno: Nije dozvoljeno kombinovati kefir sa bananom, grejpom, krastavcem.

Najefikasnija varijanta je kombinacija sa jabukama kada uz 1,5 litara kefira treba pojesti dnevno kilogram i po jabuka. Dozvoljeno je piti mineralnu vodu i zeleni čaj.

Kefir dijeta 21 dan

Ova varijanta dijete sa kefirom omoguća vam da izgubite 10 kilograma i to postepeno.

Pravila su sledeća:

 • koriste se voće i povrće bez skroba. Izbegavajte proizvode od brašna, sir, margarin, brzu hranu
 • pijte litar kefira dnevno
 •  izbegavajte proizvode sa šećerom
 • jedite nemasno meso ili ribu, jednom u 3 dana
 • dozvoljeno je najviše 5g soli dnevno
 • jedite 5-6 obroka na dan. Tri glavna i dve užine. Razmak između obroka neka bude isti.

Odlična za mršavljenje!Saznajte šta je dijeta 21 dan!

Kefir dijeta 7 dana

Za vreme ovog režima ishrane izgubićete 5 kilograma za 7 dana. Ukoliko vam ovo zvuči prihvatljivo, jelovnik je sledeći:

Pijete pola lita kefira svaki dan (čašu čim ustanete i čašu pred spavanje)

A po danima izgleda ovako:

Prvi dan: Jedite voće. Banane se ne preporučuju.

Drugi dan: Jedite sveže ili kuvano povrće.

Treći dan: Jedite i voće i povrće (ne banane i ne krompir)

Četvrti dan: Možete pojesti do 8 banana.

Peti dan: Na meniju treba da je govedina sa paradajzom

Šesti dan: Konzumirajte govedinu i povrće, u bilo kojim količinama

Sedmi dan: Ovo je dan za povrće, integralni pirinač i voćni sok

Iskustva sa kefir dijetom su dobra i govore da se uz njega zaista može izgubiti višak kilograma. Prvenstveno jer on reguliše rad creva  i ubrzava probavu, pa samim tim i varenje hrane. Osim toga , reguliše mikrofloru i bori se sa kandidom koja ponekad može biti razlog zašto jedete previše slatkiša. Tu gde je previše slatkiša, nema mesta za mršavljenje. Kod mono dijete možete  osetiti slabost, jer je to nagla promena ishrane i uskraćivanje kalorija. Zato ona i ne traje duže od tri dana.

Postoje li nuspojave?

Kao i sa svakom namirnicom, i sa ovom koja se smatra „super zdravom“ i „darom od Boga“, treba biti obazriv. Iako generalno nema nuspojava, kefir treba postepeno da uvodite u svoju ishranu, posebno kada su u pitranju trudnice ili deca Počnite sa čašom dnevno pa povećavajte količinu.Ovim kategorijama se nikako ne savetuje držanje kefir dijete već raznovrsna , izbalanisrana ishrana uz dodatak ovog zdravog probiotika.

Od nuspojava u početku možete očekivati smetnje u stomaku. Ipak, ako  idete postepeno, možete očekivati samo dobro. Raspoloženje će da vam se popravi, energija vrati i osećaćete se bolje i zdravije. Da biste dodatno poboljšali rad creva, možete isprobati kefir i lan za mršavljenje. Neće doneti magične rezultate, ali će pomoći da regulišete ishranu i smanjite oborke, a da pri tom pucate od zdravlja.

Ukoliko volite mlečne proizvode, onda kefir definitvno  morate dodati na svoj spisak omiljenih namirnica. Lako se kombinuje i konzumira i još lakše pravi.

Iako može da se pravi sa vodom i sa drugim  tečnostima (vodom, kokosovim ili bademovim mlekom) , najveće koristi za zdravlje imaćete ako ga koristite sa običnim kravljim ili kozijim mlekom.  Voda nema sve one vitamine, enzime i minerale koje ima mleko, ali i od vodenog kefira možete imati koristi.

Otkrijte zašto je kefir tako poseban i zašto se smatra Božijim darom. Legenda kaže jedno, a stručnjaci i studije sve više potvrđuju da je ovo sjajan način da ojačate vaš imuni sistem.

I savet za kraj: Kefirska gljiva vremenom raste i razmnožava se. Ukoliko imate višak, podelite je sa nekim.

A ukoliko  mislite da je ovaj sadržaj odlična dopuna tom poklonu, podelite i ovaj tekst.