Sapun za masnu kožu lica – da ili ne?

Sapun za masnu kožu lica – da ili ne?

Oni koji imaju masnu kožu lica verovatno znaju da je za ovaj vid problema najbolje koristiti sapun za masnu kožu lica. Ima mnogo preparata koji mogu pomoći, ali da je ova oprobana, da ne kažemo „drevna kozmetika”, nešto čemu se vraćamo kada nas novotarije izdaju. Danas za vas izlistavamo najefikasnije sapune u tom smislu, u želji da vam olakšamo posao.

Kada na polici u kupatilu vidimo gel, penu za umivanje, pa onda razne losione za čišćenje lica ili micelarne vode, kada krene raspremanje i klasiranje flašica i rokova upotrebe, setim se bake koja je od kozmetike koristila samo ceđ – što za pranje odeće, za umivanje i pranje tala. Bar je tako uvek govorila, podsmevajući se brdu kozmetike koje su njene starije unuke koristile, a ja bila mala.

Onda, da se još malo vratimo u prošlost, tu su bili i ručno pravljeni sapuni od masti i loja raznih životinja, a koji su takođe imali ulogu univerzalnih čistača kože, kao i tkanina. A bubuljice, bore, fleke, pege i ostalo? Za to niko nije znao, sa time se niko nije borio.

Šta je poenta ovog pisanjija o prošlim vremenima?

Činjenica da su ljudi nekada bili negovaniji i, usudiću se da kažem, prirodno lepši, a pri tom nisu u neseserima nosili brdo kozmetike i za svaki deo lica i tela imali posebnu bočicu. I zaista, koliko je sve bilo drugačije tada i da li smo mi sada čistiji i mirišljaviji nego oni ranije? Zdraviji svakako nismo.

Ako se setimo malo bliskije prošlosti, tu su bake koje su od kozmetike imale samo jedan sapun za lice, sa specifičnim mirisom, mislim da je ruža ili neki drugi cvet, i kremica, lala ili krastavac. I to je to. Zato  se malopre ugrizoh za jezik kada sam za sapun rekla drevna kozmetika, ali zaista je tako. Danas sve i svašta koristimo, a na sapun se gotovo zaboravilo.

Sve dok ne dođemo do problema masne kože.

Nećemo sada zalaziti u dubiozu po pitanju masne kože lica i zašto do nje dolazi.Usudiću se samo da kažem kako su raniji stil života, kao i životna sredina, bili potpuno drugačiji, otuda danas drugačija slika nego nekada.

I pošto je masna koža kao problem neka druga tema o kojoj smo pisali, zavirite u negu masne kože lica. Mi se sada bavimo problemom masne kože koji već postoji. Pre svega, načnima kako da se sapunom protiv nje izborimo.

Zašto baš sapunom?

Struktura sapuna je pogodna jer ona sadrži one elemente koji mogu da smanje masnoću kože, a u isto vreme i da je neguju. Pravi sapun neće isušiti masnu kožu, neće učiniti da ona bude suva i zategnuta, već če ukloniti suvišne masnoće i ostaviti onaj fini, zaštitni film koji će je štititi od spoljašnjih uticaja.

Ovde ćemo dati spisak onih sapuna koji bi bili najbolji u ove svrhe.

Glicerinski sapun za masnu kožu lica

Glicerinski sapuni su oni koji sadrže u sebi komponente ulja, odnosno, glicerin. Stručnjaci za sapune kažu sa su svi pravi sapuni glicerinski, a da mi one koji su providni u stvari zovemo sapunima sa glicerinom i da tako povezujemo da u sapunu ima glicerinske komponente. A to nije istina, trebalo bi da glicerinske komponente ima u svim sapunima.

Prozirnost koju imaju glicerinski sapuni dugujemo alkoholu i šećerima koje dodajemo, gde se hemijskom reakcijom dolazi do vodenog izgleda.

Nama sada nije toliko važno kako se pravi, već kako i zašto je baš ovakav sapun koristan za naše masno lice. Glicerin pre svega otpušava pore i sužava ih, samim tim čisti sebum i višak masnoće, na taj način ostavljajući lice nepodložnim zapušavanju pora i stvaranju gnojnih čepova koji se veoma često u takvim situacijama javljaju.

Redovnim korišćenjem ovaj sapun za masnu kožu lica neće prekomerno isušiti vašu kožu, upravo zbog glicerina koji se u njemu nalazi, sve i da perete lice njime i po nekoliko puta dnevno.

Glicerin je humektant i privlači vlažnost, odnosno kožu čini hidriranom. Molekuli vode nalaze se na svom mestu, tako da će koža postati mekša na dodir i čistija svojim izgledom ukoliko ovaj sapun koristite duže vreme.

Kada smo već kod meke i zdrave kože lica, pročitajte priču naše čitateljke Nine. Ona je nekada imala raznih problema na koži, između ostalog, mučila ju je i masna koža lica i bubuljice. Kako se izvukla bez posledica i šta je sve koristila da bi lice prestalo da joj se masti, pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/  

Cena ovog sapuna nije visoka i kreće se oko 150 dinara, a možete ga nabaviti u bolje snabdevenim radnjama, apotekama, parfimerijama, drogerijama.

Dove sapun za masnu kožu lica

Sada jedan poznati brend, široko dostupan i za koji, čini se, ima više pozitivnih nego negativnih komentara. Sapuni Dove kolekcije su svi koncipirani tako da ne isušuju kožu, zbog veće količine glicerina koji poseduju, ali i zbog mnoštva negujućih sastojaka koji su u ovaj sapun ugrađeni.

Iako spada u teže po hemijskom sastavu, a to se vidi i po peni koja se formira kada njime perete ruke ili umivate lice, ovi sapuni biće dobra alternativa za one čije je lice masno. Iako su svi oni dobri kada je nega masne kože u pitanju jer ne isušuju već blago hidriraju, izdvaja se Go Fresh Restore krem sapun za masnu kožu lica koji ima jednu četvrtinu hidrantne kreme koja i služi tome da održi hidranost, tako da je posle njegove upotrebe koža mekana i nežna na dodir.

Preporučuje se prvo umivanje mlakom vodom, naročito ujutru, kako bi se pore otvorile i masnoća iz njih lakše izvukla i iščistila. Ništa nećete uraditi ako samo hladnom vodom umijete masno lice, masnoća će ostati tu gde jeste.

Posle toga, upotrebom Dove sapuna spirate sve ostatke masnoće sa vašeg lica. Na licu ostaje blagi, zaštitni film koji kožu čini hidriranom.  Nakon toga se preporučuje, da bi se zatvorile pore i sprečilo stvaranje viška sebuma, da se onda umijete hladnom vodom, na taj način poboljšavajući cirkulaciju.

To  je još jedan od takoreći mitova kada je u pitanju umivanje. Naši stari prepručuju isključivo hladnu vodu u te svrhe. Tako su nekada održavali svežinu i mladolikost, ali, ponavljamo, u slučaju masne kože, to nije dobro rešenje. Tako ćete samo ostaviti masnoću na licu, za koji će se kasnije zalepiti prašina i druge čestice sa ulice. One će završiti u porama, gde će nećistoće stvoriti bakterije i mitiserske ispune, možda neku vrstu akni, sa kojima treba voditi posebnu borbu.

Cena Dove sapuna za masnu kožu nije visoka, od 100 do 150 dinara, u svim bolje snabdevenim prodavnicama i parfimerijama.

Sebamed sapun za masnu kožu lica

Još jedna kolekcija čiji je asortiman veoma širok da bi se o njemu moglo pričati satima. Mi ćemo se danas koncentrisati na sapun Sebamed clear face sapun za lice, koji je namenjen za uklanjanje akni i mitisera koje su zastipljene u blažem obliku.

Međutim, on ima još jednu svrhu, za koju smatramo da je pogodniji, pošto se, bar po komentarima korisnika, što se akni i bubuljica tiče, nije pokazao najbolje. A ta svrha je uklanjanje viška sebuma i nečistoća sa lica.

Pokazao se kao odličan u čišćenju masne kože, pre svega zato što je ne isušuje, nego održava njenu PH vrednost kada ga koristite ujutru i uveče. Kao manu korisnici ističu to što se brzo potroši, ali kako nije tipičan sapun, ne stvara veliku penu kada ga koristite, tako je i mekše strukture, brzo se topi.

Naravno, masna koža iziskuje podrobniju negu, tako da ćete posle sapuna svakako hidrirati lice nekom kremom. Zbog pojačanog mašćenja leti preporučuje se manja upotreba krema, a dodatna nega može doći u vidu maske.

Ovde pronađite najefikasnije maske za masno lice.

Njegova cena je u rasponu od oko 400 do 550 dinara i možete ga nabaviti u svim apotekama.

Kozji sapun za masnu kožu lica

Sa velikom radošću pišem ovaj deo teksta, pošto sam ljubitelj sapuna od kozijeg mleka gotovo desetak godina. Pored toga što spadaju u prirodnu kozmetiku, jako su blagi za kožu i čine je baršunastom i mekom. Ovaj sapun za masnu kožu lica ne stvara dodatne osećaje peckanja, što je naročito važno kada je koža nadražena od sunca, vrućine i znoja.

Sve je više proizvođača ovih sapuna, koji, pored kozijeg mleka, sadrže i prirodna ulja i biljčice koje hrane kožu. Kozje mleko je prirodni čistač kože,  pun različitih vitamina. 

Kada je u pitanju masna koža, nećete pogrešiti ako uzmete bilo koji od mirisa, sa kojom god biljkom i dodatkom, ali za posebnu preporuku je onaj klasik sapun.

On ne stvara ogromnu penu, ali zbog kozijeg mleka i zbog ulja dodatno čisti i umiruje masnu kožu lica. Osećaj na licu je fantastičan i ne može ga zameniti nijedno od sredstava za umivanje jer koža miriše blago, nema jakih mirisa i veoma, veoma prirodno.

Kao što rekosmo, možete ga naći sada u svim bolje opremljenim apotekama i parfimerijama, a cena se kreće u rasponu od 70 do 150 dinara.

Da pomenemo još jedan sapun za masnu kožu lica koji se pojavio i postaje aktuelan na tržištu- sapun sa magarećim mlekom. Ima slična svojstva kao i sapuni sa kozjim mlekom, samo je malo čvršće strukture. Pošto za sapune sa kozjim mlekom važi isto no što smo rekli za gorepomenute sapune, mekani su i jako se brzo troše.

Prirodni sapuni za masnu kožu lica

Ovde spadaju sapuni sa kozjim i magarećim mlekom, ali i svi, uglavnom glicerinski sapuni koje možete napraviti kod svoje kuće. Ili ih nabaviti od onih koji se takvom proizvodnjom bave.

Njima je baza neki glicerin, u tečnom i čvrstom stanju i prirodna ulja po vašoj želji, kao i dodaci u vidu crvene gline, zelene gline ili zeolita, svega onoga što vi smatrate korisnim za vašu kožu.

Ovi sapuni su izuzetno zdravi za korišćenje, ne zagađuju životnu sredinu, ali ne truju ni vaš organizam. Znamo da sve što stavimo na kožu, kroz neko vreme dospeva u našu krv. Tako da treba voditi računa da nam koža bude tretirana samo najboljim produktima, a to su svakako produkti prirode. 

Mnogi pravljeni sapuni nemaju glicerin u sebi upravo jer proizvođači sapuna vade glicerin koji se tu javlja hemijskom reakcijom i prodaju ga kao nusprodukt. Proizvođači domaćih sapuna to ne rade i kada njih kupite možete biti uvereni da ne perete kožu samo hemijskim jedinjenjem, već i glicerinom koji tu treba da ostane, a koji je koristan za našu kožu.

Medicinski sapuni za masnu kožu lica

Od medicinskih sapuna koji zavređuju našu pažnju i koje možemo primeniti u slučaju masne kože lica,, izdvajamo crni sapun i sapun sa sumporom.

Crni sapun nazivaju višenamenskim sapunom u službi lepote. Bogat je antioksidansima, a zbog svojih antibakterijskih i antigljivičnih svojstava prodire dubinski u kožu, čisteći je, zbog čega je prvenstveno odličan za osobe sa masnom kožom. Veoma uspešno otklanja višak ulja, a zbog vitamina kojima je bogat može se koristiti na celom telu po nekoliko puta dnevno, ako običan sapun.

Velika njegova prednost je što ne isušuje kožu, ima blagi piling koji stvaraju čestice pepela, tako da se ne preporučuje onima čija je koža crvena i nadražena.

Možete ga nabaviti u bolje opremljenim radnjama, a cena mu je oko 200 dinara. S obzirom na to da dugo traje, veoma se isplati njegova kupovina.

Sapun sa sumporom takođe je od davnnina popularan, a danas ga ne možete kupiti baš na svim mestima. Preporučuje se za masnu kožu jer smanjuje lučenje lojnih žlezda, tako da umiruje kožu lica.

Preporučuje se za umivanje, naročito ujutru, kod onih koji imaju masnu kožu. Potredno ga je natrljati na vlažno lice i sačekati neko vreme da deluje, a zatim isprati toplom vodom. Sumpor je odličan za kožu, o njemu više pročitajte u tekstu Sigurno niste znali šta sve može sumpor za lice.

Jedna važna napomena! 

Sumpor veoma blagotvorno deluje na akne, koje vrlo često i jesu produkt masne kože, tako da ćete sa njim ubiti dve muve jednim udarcem.

Cena ovog sapuna kreće se oko 200 dinara u bolje snabdevenim radnjama i apotekama.

Nadamo se da smo vam pomogli da  izaberete dobar sapun za masnu kožu. Ne možemo da zamenimo dermatologa, ali smo ovde da pomognemo kako bi vaše svakodnevno funkcionisanje bilo što lakše i uz što manje napora.