Parabeni u kozmetici – korist ili šteta?

Parabeni u kozmetici – korist ili šteta?

Poprilično ozloglašeni, parabeni u kozmetici su na meti mnogih korisnika već duže vremena. Osnovano ili ne? Otkrićete u ovom tekstu.

Šta su parabeni?

Parabeni su izvesni konzervansi koji se stavljaju u razne kozmetičke proizvode, kako bi se tim proizvodima produžio rok trajanja.

Sigurno ste nekada konzumirali paradajz iz flaše, domaći proizvod koji prave naše majke i bake. Nekada se za njega koristi kupljeni paradajz, a nekada domaći, iz bašte. Kako bilo, ne možemo, a da, kada sameljemo paradajz i stavimo u flašu, ne stavimo i neki konzervans, popularni salicin.

To radimo jer bi paradajz u bez njega veoma brzo propao. Prvo bi se pojavile one plesni buđi na vrhu flaše, a onda bi se postepeno i čitava flaša pokvarila. Mogli biste je baciti.

Upravo su i parabeni ta supstanca koja čuva svežinu proizvoda koje koristimo, bilo da su to kreme, šamponi, losioni ili nešto četvrto. Bez parabena, tih konzervanasa koje ima većina proizvoda koje koristimo, bio bi mnogo kraći rok trajanja svemu što kupimo.

Pročitajte više o rokovima trajanja kozmetike.

Sa druge strane, upitno je dejstvo parabena na organizam čoveka.

Sve je više kozmetike koja nema u sebi parabene, a poprilično je trajna i na tržištu veoma popularna.

Oni koji su zagovornici prirodne kozmetike ističu da su parabeni štetni i da dugoročno mogu doneti loše celokupnom organizmu čoveka. Pre svega se pominju hormonalne promene, koje su veoma česte kada je u pitanju paraben u kozmetici.

Zato moramo malo detaljnije da se pozabavimo ovom temom, jer su mišljenja oprečna.

Čemu služe parabeni?

Mnogi protivnici parabena u kozmetici smatraju da su oni samo tu da bi proizvod imao duži rok, a da takođe poprilično štete organizmu, u tom smislu što dugoročno imaju jako loš uticaj na telo.

parabeni

Zagovornici parabena u kozmetici ističu njegova brojna pozitivna svojstva. Pre svega, to kako bi kozmetika bez parabena bila vrlo kratkog daha kada njih ne bi bilo. Ono što je još važnije i što je možda i prava vrednost parabena u kozmetici, to je da oni kozmetiku štite od kvarenja.

Mi smo poprilično svesni kada je kozmetika loša i kada ne bi trebalo da je koristimo. Pre svega, to utvrđujemo na osnovu mirisa kozmetike. Naime, kada sadržaj bilo koje bočice promeni miris, kada se užegne, naravno da nećemo nastaviti da ga koristimo.

Međutim, postoje i oni vidovi kvarenja kozmetike koji nisu uočljivi „na prvi miris”. Naime, u kozmetici se mogu javiti neke bakterije ili gljivice, a da mi to, barem u prvo vreme, i ne primetimo.

Parabeni u kozmetici služe upravo da spreče te štetne materije da na bilo koji način pokvare kozmetiku i nas zaštite od toga da tu pokvarenu kozmetiku možda iskoristimo, a da nismo svesni njenog lošeg delovanja.

Štetnost parabena u kozmetici

O ovome se veoma polemiše i već smo pomenuli oprečna mišljenja po pitanju parabena u kozmetici. Deo naučne javnosti ukazuje na to da parabeni loše utiču na hormone jer stimulišu estrogen. To znači da doprinose povećanju rizika od malignih bolesti, kao što je karcinom dojke, ali i brojni karcinomi kože.

Nezvanične studije pokazuju da deca do tri godine, koja nisu stvorila zaštitne barijere kože, nikako ne smeju koristiti kozmetiku koja u sebi ima parabene jer ona izrazito negativno utiče na razvoj ćelija njihovog organizma.

Sve ovo što smo naveli su takozvane in vivo studije, koje nisu zvanične.

Ne postoji zvanični akt, odnosno, dokument, kojim se prethodno navedeno negde proklamuje. Za sada je ovo na nivou nezvaničnog, ali propagandno poprilično zastupljenog mišljenja.

Ima i onih koji sa sigurnošću tvrde da je ovo samo propaganda i ništa više i da njihova učenja pokazuju da je količina parabena u tim kozmetičkim proizvodima toliko mala, da je prosto zanemarljiva. Naime, ona ne može uticati na zdravlje čoveka, smatraju oni, a kao dokaz se navodi i to da neko povrće, poput šargarepe, takođe u sebi sadrži minimalnu količinu parabena, potpuno neškodljivu čoveku.

Ono što nije objašnjeno od strane ovih drugih je to, da li parabeni utiču na telo nakon višegodišnjeg korišćenja? Ima li nekih posledica ako se ta minimalna količina parabena stalno unosi u organizam tokom dugog niza godina?

Ako je sudeći po Danskoj i nekim drugim zemljama u svetu koje su uvele zabranu proizvodnje kozmetike za mališane koja sadrži parabene, onda možemo reći da ipak nešto tu nije baš u najboljem redu jer štetni sastojci u kozmetici remete naše zdravlje.

Tipovi parabena u kozmetici

Ono što savetujemo pri izboru kozmetike, to je da uvek detaljno pročitate deklaraciju, kako biste znali sa čime se nosite i šta nanosite na sebe. Kao pomoć tome, navešćemo koje sve vrste parabena postoje i šta to možemo da očekujemo u sadržaju naših bočica.

To su sledeće vrste parabena: metilparaben, propilparaben, butilparaben i etilparaben.

Svaka od ovih vrsta parabena može se naći u kozmetičkim sredstvima koje koristimo, bilo da su to šamponi, kreme ili antiperspiranti.

  • Kada je u pitanju metilparaben (E218), njega na deklaraciji možete naći i kao 4-hidroksi metil estar benzoeve kiseline, metil 4- hidroksibenzoat. Najčešće ga ima u antiperspirantima, dezodoransima, stikovima i rolonovima. Može se naći i u kremama, tonicima i šamponima.Njegova koncentracija u proizvodima nije velika. Neki tvrde da upravo on izaziva rak dojke kod žena, zato što se pore pune i blokiraju ćelije. Ipak, ova teorija još uvek nije zvanično dokazana. Tek nezvanično možemo čuti za ovako nešto.
  • Propilparaben (E216) se nalazi na deklaraciji i kao p – hidroksibenzoeva kiselina. I on se može naći u sastavu svih malopre pomenutih proizvoda, ali u malim količinama. Takođe se ni za ovu supstancu ne može reći da izaziva bilo koju bolest u telu.
  • Butilparaben i etilparaben (E214) spadaju u grupu ozloglašenijih parabena i smatra se da oni proizvodi koji njih imaju u sastavu nisu baš najpogodniji za korišćenje. Pored toga što se neke vrste karcinoma povezuju upravo sa njima, oni su poprilično ozloglašeni i kao oni koji izazivaju iritacije.Brojne alergijske reakcije na koži povezane su sa njima, a jedna od najčešćih tiče se i one na koju utiče sunčevo zračenje. Zato ova dva parabena možda i treba izbeći u kozmetici koju koristite.

Parabeni u šamponima

Parabeni u šamponima su ozloglašeni na isti način kao u bilo kom proizvodu. ONo što kod šampona još bude problem jesu i sulfati. Zahvaljući njima šampon peni, ali kosa nakon duže korišćenja nekako kruta i suva, kao slama. Potrebno je mnogo truda i napora da joj se vrati prvobitna svežina i prvobitna mekoća i sjaj.

parabeni u šamponima

U to ime, mnogo su popularniji šamponi koji u sebi imaju prirodne sastojke i koji, umesto parabena i sulfata mogu da se pohvale da u sebi imaju biljna ulja i aktivne supstance. 

Saznajte više o šamponima bez sulfata.

Slađana je neko ko je svoju suvu i zabrinjavajuće lošu kosu oporavio fantastičnim sredstvom. Ona je dugo tražila ključ problema, sve dok nije naišla prirodno rešenje. Njena kosa se čudesno oporavila i razlika je evidentna. O čemu se radi, pogledajte na linku:  https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Parabeni u kremama za lice

Možda će sada zvučati čudno, ali za pojedine kreme za lice veoma je korisno kada sadrže neke od parabena. A sada ćemo objasniti i zašto.

Već smo vam ukazali na to da je kozmetika podložnija kvarenju kada nema u sebi parabene i da su oni zaslužni za njenu dugotrajnost. Takođe smo ukazali na to da, kada nema parabena, neke gljivice i bakterije mogu tu da se stvore, a da mi potpuno budemo nesvesni toga. To znače, moguće je da nema vidljivih znakova kvarenja.

Ako je, na primer, ta neka krema namenjena nekim bubuljicama ili aknama, a pri tom ima u sebi gljivice, zamislite koji biste haos napravili svom licu kada biste na već postojeće bakterije dodali bakterije. To bi stvarno bilo katastrofalno. Ipak, treba da znate da postoje i prirodni sastojci koji rade kao konzervansi i o njima će biti nešto reči u nastavku. 

Kada su u pitanju kreme za bore, hidrataciju ili jednostavno, negu lica, onda je sasvim u redu da krema bude bez parabena. Ne samo što je koristimo jako dugo, već se trudimo da njeni sastojci prodiro duboko u kožu, da reše duboke bore. Zao bi ovakva krema trebalo da bude što prirodnija.

Brojna esencijalna ulja i aktivni sastojci mogu i te kako da reše ovaj problem. Zato će u nastavku teksta biti malo više reči o tome šta to može efikasno zameniti parabene.

Zamena za parabene u kozmetici

Ono što je verovatno i jasno iz prethodno navedenog, to je da kozmetika koja nema parabene ima malo kraći rok trajanja, do godinu dana. Svakako, alternative parabenima u tom smislu ima i krećemo od onih najboljih.

  • Eterična ulja na bazi vode. Da, dobro ste pročitali. Sva ulja imaju antibakterijsko i antigljivično dejstvo, ali neće dobro raditi ako imaju uljanu strukturu. To je tako jer su svi proizvodi koje koristimo prvenstveno na bazi vode. A da bi se dobro pomešala i implementirala, eterična ulja moraju biti takođe na ovoj bazi.Ona drže proizvode svežima i  ne dozvoljavaju da se kojim slučajem natalože bakterije i gljivice u proizvod.
  • Organske kiseline koje se dobijaju iz prirodnih sastojaka su takođe odlična da srede nivo balterija i gljivica u našem kozmetičkom proizvodu. Najčešće su to benzojeva, salicilna i sorbinska kiselina i mogu se naći u mnogim proizvodima koje imamo.
  • Antioksidanti ne mogu da ubiju gljivice, ali mogu da održe proizvod duže vremena svežim. Među njima je najbolji vitamin E, koji em što štiti proizvod, em što je odličan za elastičnost kože.
  • Kalijum sorbat može biti odlična alternativa, ali proizvodi koji ga sadrže nemaju baš dug rok trajanja, tako da ga treba iskoristiti što pre. Može se ekstrahovati iz plodova oraha i ima fantastično dejstvo na kožu.
  • Glicerini, odnosno, etilheksilglicerin je apsolutno adekvatna zamena za bilo koji paraben, a nema apsolutno nikakvo štetno dejstvao. 

Kako izbeći parabene u kozmetici?

Veoma je teško da baš u potpunosti izbegnemo parabene u kozmetici, budući da ih većina proizvoda koji se reklamiraju i koji su široko dostupni, ima i koristi.

Ipak, na tržištu je i sve više proizvoda koji su paraben free, odnosno, imaju u sebi prirodne sastojke koji su potpuno neškodljivi za naš organizam, ali i za životnu sredinu. Ne zaboravite ni tu zaista važnu činjenicu.

Naša preporuka je da kad god možete, iskoristite neke preparata prirodne kozmetike, kao što su Ovotaris, Alverde, Neutrogena, Weleda…, jer oni imaju sve ono što možete naći i među brendovima koji u sebi sadrže parabene.

Savet je da vaši šamponi i kreme za lice nemaju parabene jer ćete na taj način značajno unaprediti kvalitet svoje kose, kože lica i kože glave. Posebno se preporučuje da sredstva koja stavljate pod pazuh takođe nemaju parabene u sebi jer je i tu nauka neodlučna, da li su karcinomi posledica toga ili ne.

Na pitanje da li su parabeni štetni, ne možemo egzaktno da odgovorimo. Svaka kategorička tvrdnja bi značila da smo sproveli ozbiljna klinička ispitivanja i da smo proučili sastav ćelija sa karcinomom ili bez. A to još uvek nisu uradile ni najrenomiranije klinike ni stručnjaci.

Vodeći se onom „Gde ima dima, ima i vatre”, preporučili bismo vam da obratite pažnju šta koristite, tako što ćete detaljno čitati deklaraciju proizvoda. Ne savetujemo ni da upadate u paranoju, misleći da parabeni mogu nešto mnogo strašno da vam urade, ali budite oprezni.

U vremenu kada su nam informacije na samo jedan klkik, važno je da budete u skladu sa vremenom i tendencijama.