Strije na leđima su češće nego što mislite! Zašto nastaju?

Strije na leđima su češće nego što mislite! Zašto nastaju?

Zašto se javljaju strije na leđima? Deluje kao prilično neobično mesto za strije, ali nije tako. Saznajte otkud one tu i ono najvažnije -kako protiv njih.

Pojavljivanje strija nije prijatno. Nažalost, one se pojavljuju u veoma škakljivim periodima za čoveka. Pojavljuju se u pubertetu, u toku i posle trudnoće i pojavljuju se kada se dobije veći broj kilograma.

Primećujete da su sve to nekakvi periodi tranzicije.

U svakoj od ovih situacija telo se menja. To je samo po sebi veoma veliki stres, a posledice u vidu belih ili crvenih linija mogu zaista doprineti da se situacija psihe značajno pogorša. Zato bi bilo dobro sprečiti ih.

Ponekad to nije baš moguće. Dobra vest je da se strije mogu i lečiti određenim sredstvima. Naglasićemo da su ta sredstva prirodna i da doprinose da strije izblede i da se neravnina koliko-toliko ukloni.

Problem strija često se javlja zajedno sa problemom celulita. No, isto tako zajedno mogu i nestati. Priča naše čitateljke Nevene može biti stimulativna, jer je ona uspela da se izbori sa ovom neprijatnošću. Ona je prezadovoljna jer njena koža nikad nije bolje izgledala. Nema  strija iako su u trudnoći one gotovo izvesne.  I vi možete probati isto i rešiti problem na njen način. Šta joj je pomoglo?  Njenu priču pročitajte na: https://minutzamene.com/strije-sam-smanjila-kao-od-sale/

Zašto nastaju strije na leđima?

Pozabavićemo se sada konkretnim problemom koji se zove strije na leđima. Razlozi za njihov nastanak su posve uobičajeni, kao i za nastanak strija na ostalim delovima tela. To je pucanje kože.

Naravno, lakše je shvatiti zašto bi koža pukla na butinama ili stomaku. Znamo da se ona širi. Međutim, širenje kože je i te kako moguće i na leđima.

Kada vezivno tkivo ne može da izdrži pritisak širenja odozdo, ono nema šta drugo da uradi, nego da pukne.

Razlozi za strije na leđima mogu biti raznoliki.

  • Ponekad je to naglo debljanje, pa koža puca na onim delovima gde je najslabija.
  • Ponekad je samo povećanje mišića, ne nužno i povećanje telesne mase, na primer, kod body bildera.
  • Rast i razvoj koji se dešava za neke stresno i naglo, takođe može biti uzrok strija na leđima.
  • Trudnoća prvenstveno podrazumeva strije koje se pojavljuju na stomaku, zato što se koža tako ipak najviše širi. Ipak, trudnice se neminovno debljaju i na drugim delovima tela. Tako da, nije čudno što se strije kod trudnica mogu javiti i na leđima. Kada koža ne izdrži, i to se može desiti.

Kako izgledaju strije na leđima?

Verujemo da nekima može izgledati čudno što neko ima strije na leđima. Međutim, samo se osvrnite oko sebe i shvatićete da ih ima veliki broj muškaraca i žena.

strije na leđima izgled

Strije generalno predstavljaju sitnije, do krupnije pukotine po koži, naravno, u zavisnosti na kom delu tela se nalaze. Češće smo navikli da su to sitne pukotine jer mi strije najčešće povezujemo sa strijama na stomaku trudnica. Tako ih najčešće i zamišljamo.

Kada je u pitanju oblik strija na leđima, one su najčešće duge i duboke brazde. Javljaju se na svim delovima leđa, bez izuzetka. Ipak, malo su češće u donjem delu leđa. Postoji jedno mesto na sredini leđa koje je najpokretljivije.Kada se savijamo, baš tu se dešava to „prelamanje” kičme. E baš tu se najčešće i stvaraju strije.

U principu, uvek kad se pojave, one su crvene boje. To je valjda i normalno jer je to boja kože koja je pukla, kao kada se povredimo. Posče određenog vremena, strije postaju bele. To znači da su se ustalile, da su malo starije.

Ponekad ostanu tako bele uvek, ali nekada se može desiti da potamne. Dobiju nekakvu braon boju. To znači da su jako stare i da se nije radilo na njihovom otklanjanju.

Strije na leđima u pubertetu

Ovo je jedna od najčešćih situacija, zato i jeste stavljena na prvo mesto. Strije se veoma često javljaju kod pubertetlija.

To je jedan od važnijih i traumatičnijih perioda tranzicije kod dece. Telo se menja i često tinejdžeri nisu u saglasju sa tim promenama. Svaka od promena je stresna za sebe. Naročito ako nije na korist, nego na štetu izgleda.

Teško je i zbog toga što su tinejdžeri skloni da se upoređuju sa svojim vršnjacima. Kao što rekosmo, nečije telo se menja u pozitivnom, a nečije u negativnom smislu. Barem, trenutno bude tako.

Istraživanja kažu da 70% devojčica i 40% dečaka dobije strije na leđima u pubertetu.

Razlog za to je vrlo jasan. Prvenstveno, u pubertetu mišići brzo rastu. Vezivno tkivo ispod kože se ne širi brzo kao epidermis. Stoga, jedino čime može da „se brani” od širenja jeste pucanje.

Naravno, promene kilaže su u tom period takođe zastupljene. Kilaža varira, a koža ne može da isprati te promene. Zato se brazde urezuju na leđima, ostavljajući nekada i trajne ožiljke. Naravno, ako vi to dozvolite.

U takvoj situaciji trebalo bi da se reaguje brzo, kako bi reakcija bila efikasna.

Strije na leđima kod muškaraca

Pored već navedenih mlađih godina, kada se strije mogu javiti kod muškaraca u pubertetu, postoji još nekoliko načina kako može doći do pojave strija i u nekim starijim godinama.

Čest je slučaj naglog ili ozbiljnog udebljavanja muškaraca u srednjim godinama. Iako možemo okriviti i žene jer fantastično kuvaju, to se dešava i zato što muškarci nisu baš dovoljno fizički aktivni.Nažalost, upadne se u neke godine kada se mnogo klopa, a malo vežba, tako da se muškarcima očas posla pojave strije na leđima.

E sada, da paradoks ne može biti veći, govori i činjenica da muškaci koji preterano vežbaju takođe nisu zaštićeni od strija na leđima. Evo i kako!

Usled ozbiljnog treninga, naročito ako se ishrana pojačava suplementima za dobijanje mišićne mase, onda se desi da mišić naglo poraste. U kratkom vremenskom period dešava se to da, naročito na rukama, mada može biti i na nogama, kao i na leđima, mišić toliko bukne, da koži nema spasa. Strije se formiraju po mišiću u vidu kratkih tračica na onim delovima mišića koji su se naglo raširili. Nekada je to rameni deo, a nekada su to i donji delovi leđa.

Naročito je ovo izraženo kod profesionalnih sportista. Mada, ima i onih muškaraca koji vežbaju dosta, bez obzira što ne idu u profesionalce.

Strije na leđima kod žena

Pored pomenutog tinejdžerskog perioda, kada zbog naglog rasta čak 70% tinejdžerki dobije strije na leđima, nažalost, ovo nisu jedini momenti.

Devojčice mnogo brže rastu od dečaka. Već od petog razreda pojavljuju se neke polne karakteristike i tada devojčice „beže u visinu” u odnosu na dečake. Nije ni čudno što im se tada javljaju strije na leđima jer mišići zaista brzo rastu.

Kao i muškarci, žene se takođe mogu naglo i mnogo udebljati. Tome nekada kumuje ishrana, a nekada, jednostavno, hormoni. Nekoliko je hormona koji mogu uticati na to da se žena ugoji. Najčešći je hormone štitne žlezde. Usled toga, koža puca i stvaraju se strije na leđima.

Hormoni u trudnoći su takođe podivljali. Pored toga što koža puca na stomaku, ako dođe do ozbiljnog debljanja, koža puca i na leđima. Zato se veliki broj trudnica ne žali samo na stomačne, već in a leđne strije, kao i strije na grudima.

Kako se rešiti strija na leđima?

Hajde prvo da porazgovaramo o tome kako možemo sprečiti strije, a posle će biti reči i o tome kako se one efikasno mogu rešiti.

Znate da se trudnicama još od nekih ranih faza, kada stomak nije mnogo veliki, preporučuje mazanje kremicama za strije. Te kremice, prvenstveno moraju biti na biljnoj bazi jer se ne sme naštetiti bebi u stomaku. I, treba da budu što masnije.

Isti je slučaj i sa strijama na leđima. Potrebno je da, kada primetite fizičku promenu, budete ažurni u hidriraju kože svojih leđa.

Zapravo, nikada ne treba dopustiti da koža bude suva jer što je suvlja, to će brže pucati.

Roditelji treba da se nađu tinejdžerima. Pored svega drugog što im je potrebno, tada su im potrebni i saveti o nezi tela. Redovno mazanje može, ako ne sprečiti, ono bar ublažiti pojavu strija na leđima.

Ishrana bogata vitaminima i proteinima i te kako može kožu sačuvati od ovih problema. Ishrana veoma utiče na kožu, stvarajući odbrambeni mehanizam.

Fizička aktivnost je od ključnog značaja za telo, pa i kožu. Redovnim telesnim vežbama postići ćete da i koža bude elastičnija, samim tim, manje sklona pucanju.

Još jedan veoma važan savet za kožu je ispijanje barem dva litra tečnosti dnevno. Tako će koža biti hidrirana i meka. Strije, naročito strije na leđima, neće biti opasnost po nju.

Sada će, naravno, biti detaljno reči o tome kako se može rešiti problem strija koje već postoje.

Krema za strije na leđima

Krema kojom se tretiraju strije na leđima treba da ispunjava nekoliko uslova da bi bila efikasna. 

Treba biti prirodna

U kome god dobu da se nalazite, maldalačkom ili ako ste trudni, treba da posegnete za kremom koja se bazira na biljnim sastojcima. Oni nisu štetni za vase telo. Složićete se da, kakva je korist od kreme koja sredi strije na leđima, a negativno utiče na organizam.

Treba biti hidrantna

Kreme za strije treba dobro da natope kožu. Kada se natopi, pukotine na koži ne mogu da se šire. Naprotiv, samo se događa suprotan proces, ispunjavanja pukotina. Istini za volju, to ispunjavanje pukotina ne može biti potpuno, ali je i delimično ispunjenje, plus promena boje, dovoljno da se strija izjednači sa kožom.

Ako ima hijaluronske kiseline u toj kremi, to će biti pun pogodak jer ona savršeno neguje kožu i pruža joj vlažnost. Što više aktivnih supstanci, to je bolje.

Treba biti bogata vitaminima

U kremi za strije treba da ima vitamin C, E i A. Vitamini iz grupe A su ponajbolji za otklanjanje strija na leđima, ali su ujedno i najjači. To su takozvani retinoli, koji, ako se nepravilno upotrebljavaju, mogu oštetiti kožu. Naročito ih ne preporučuju trudnicama.

Međutim, ako niste trudnica, a u konsultaciji sa dermatologom, obavezno isprobajte kreme sa vitaminom A za strije na leđima i bićete oduševljeni rezultatima. 

Prirodni načini uklanjanja strija na leđima

Postoje namirnice iz naše kuhinje koje možemo, bez bojazni, koristiti da bismo uklonili strije sa leđa. Pre svega, to su prirodna ulja. Ova koja ćemo navesti su potpuno neškodljiva i bezbedna za upotrebu i u trudnoći i ako se radi o mladoj koži.

strije po leđima

Pre svega, tu je kokosovo ulje. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama. Može se utrljati na kožu, brzo ga koža upija i ne ostavlja mastan trag na odeći.

Sledeće je ricinusovo ulje koje se lako može nabaviti u apoteci, nije ni skupo, ali je zasićeno i masno. Potrebno je naneti ga u maloj količini i umasirati u kožu na kojoj su se strije pojavile.

Maslinovo ulje je poslednje u nizu ulja koje smete apsolutno svakodnevno mazati na kožu zahvaćenu strijama. Takođe je masnije, pa može uflekati odeću, ako se ne pazi. 

Pročitajte više o uljima za strije na sledećem linku:

Ulje protiv strija kao prevencija! Sprečava pucanje kože i njihov nastanak!

Od prirodnih tretmana, a neuljanih, izdvaja se limunov sok, bogat vitaminom C, koji se može utrljavati u strije na leđima. Aloja vera gel je takođe koristan jer obnavlja kožu i takođe ga možete umasiravati na kritične strije vaših leđa. Posle ova dva tretmana treba temeljno isprati kožu mlakom vodom.

Pošto se koža ravnja i korišćenjem pilinga, malo šećera pomešanog sa kokosovim uljem može biti odličan piling za strije na leđima tokom tuširanja. Naravno, piling se mora isprati. Probajte i sa melemima za strije.

Kozmetički tretmani za strije na leđima

Postoji pregršt kozmetičkih tretmana kojima se efikasno mogu lečiti striije na leđima. Neki su vam verovatno poznati, neki ne.

Laserski tretmani strija na leđima izazivaju sitna oštećenja vezivnog tkiva, posle kojih se stvara kolagen u koži. Na taj način se ispunjavaju strije koje više ne predtavljaju problem. Rezultati se vide posle 6 meseci.

Radiotalasno uklanjanje strija na leđima je takođe jedan od mogućih načina. Duboko zagrevanje kože radiotalasima doprinosi da se kolagen obnavlja. Potrebno je barem 6 ovih zagrevajućih tretmana, da bi se videli rezultati.

Mezoterapija strija  na leđima je još jedna od mogućnosti. Malenim iglama se ubrizgavaju kokteli vitamin i hijaluronske kiseline, koji posdtiču rečeneraciju tkiva.

Dermaroller za strije  rešava problem tako što svojim valjkom koji ima iglice prelazi preko strija na leđima, stimulišući proizvodnju kolagena. Potrebno je ponavljanje od barem nekoliko meseci, da bi se videli rezultati.

To što strije na leđima ne vidite uvek kad stanete pred ogledalo, ne znači da ih nema. Nemojte ih ignorisati kada se već mogu smanjiti bez problema.