Zašto imate crvene strije i kako ih se rešiti?

Zašto imate crvene strije i kako ih se rešiti?

Ako imate crvene strije na nekom delu tela, sigurno ste mnogo puta poželeli da ih se rešite. Saznajte zašto su vaše strije te boje i šta možete uraditi da nestanu.

Strije samo po sebi nisu nimalo lepe. Pa još i ako su crvene ili ljubičaste – zlo i naopako!

Vide se još više i izgledaju kao da ste pokušali noktima da oderete kožu sa sebe, ali vam nije pošlo za rukom, pa su vam od svega ostali užasni ožiljici.

Ali zašto imate crvene strije, kada ste svojim očima videli na drugima da one mogu biti i bele? Čime ste to zaslužili da se vaše baš toliko ističu?

Objasnićemo vam, ali da vam kažemo jednu stvar!

Ako imate te ljubičaste strije, vi ste zapravo u boljoj poziciji da ih izlečite od onih koji imaju bele !

Lakše sad?

Hajde onda da vidimo redom – koji su uzroci crvenih i ljubičastih strija i kako se one razlikuju od belih.

Crvene strije uzroci

Znate li kako nastaju strije uopšte?

One su prilično čest problem i nastaju kada se koža preterano rastegne, a kolagenska vlakna u njoj popucaju. Koža se sastoji od tri glavna sloja. Strije se formiraju u srednjem sloju odnosno dermisu, onda kada je vezivno tkivo razvučeno više od njegove elastičnosti. Ovo se dešava usled brzog širenja i rastezanja kože, ali i usled njenog naglog skupljanja (kao recimo onda kada naglo izgubite kilograme).

Kada telo raste, vezivna vlakna se lagano rastežu i prilagođavaju sporom rastu. Međutim, nagli rast dovodi do kidanja ovih vlakana na površini, dublji slojevi kože se pojavljuju odnosno nastaju strije.

Da je ovo površinski problem, lakše bi ga bilo rešiti. Ali nije. Štaviše, ako pređete prstom preko strija, možete osetiti na tom mestu malo udubljenje. Ipak, rešenje ovog problema nije nemoguće i to nam je potvrdila i Nevena. Ispričala nam je kako se ona na potpuno bezbedan način rešila strija . Bila je uporna i njena upornost se isplatila! Sada ima kožu o kakvoj je sanjala – glatku, zategnutu i bez strija. Ovu njenu priču i vi možete pročitati i tako doći do korisnog saveta kada su crvene strije u pitanju. Naći ćete je na ovom linku: https://minutzamene.com/strije-sam-smanjila-kao-od-sale/

Ok, a šta dovodi to pucanja i rastezanja kože? I da li to boli?

Ako već imate crvene strije onda znate da one ne bole. Jedino što ste možda osetili na tom mestu pre nego što su nastale jeste blag svrab ili peckanje kože. A to verovatno niste ni pomislili da pripišete crvenim strijama koje nastaju.

Crvene strije, poznate i kao striae rubrae, predstavljaju vrstu ožiljaka koji se formiraju kada se koža naglo rasteže ili skuplja. Ove promene mogu biti rezultat različitih faktora, uključujući:

 • Trudnoću: Jedan od najčešćih uzroka crvenih strija, posebno oko stomaka, jer se koža rasteže kako bi se prilagodila rastućem fetusu.
 • Brze promene u težini: Nagli dobitak ili gubitak težine može uzrokovati rastezanje kože, što dovodi do pojavljivanja strija.
 • Pubertet: Tokom puberteta, brzi rast može dovesti do formiranja strija, posebno na butinama, grudima i leđima.
 • Bodibilding i intenzivno vežbanje: Brzo povećanje mišićne mase može izazvati strije na koži, posebno na rukama, grudima i leđima.
 • Kortikosteroidi: Dugotrajna upotreba kortikosteroidnih krema ili pilula može smanjiti sposobnost kože da se rasteže, što može dovesti do formiranja strija.
 • Genetski faktori: Sklonost ka strijama može biti nasledna. Ako vaši roditelji imaju strije, veća je verovatnoća da ćete ih i vi imati.

Uzrok ljubičastih strija može biti bilo šta od čega, uslovno rečeno – rastete!

 • U pubertetu rastete bukvalno – u vis
 • Ako se ugojite – rastete u širinu
 •  Ako ostanete u drugom stanju – raste vam stomak najviše
 • Ako se bavite bodibildingom – rastu vam mišići

A sve ovo može da dovede do pojave crvenih ili ljubičastih strija na vašem telu.

A ne samo  to!

Primena kortikosterioda na koži u velikim količinama ili neki duži period vremena značajno smanjuje elastičnost kože i time povećava rizik od nastanka crvenih strija na koži.

Kada tek nastanu, strije su uglavnom ove tamnije boje – tamnocrvene ili ljubičaste. Medicinski naziv za ove strije je striae rubra.

Kako vreme odmiče, one postaju sve bleđe i dobijaju beličast, sivkast pa i srebrnkast izgled. Spoljašnji sloj kože zaceljuje, ali ne sasvim i one ostaju vidljive u vidu belih tragova na koži.

Loša vest je da se crvene strije više vide od belih. Dobra vest je da se one lakše leče.

I treba sa tim početi odmah čim ih primetite! Crvene strije znak su da još ima krvotoka ispod tkiva i tada su i uslovi za lečenje bolji.

A gde se sve javljaju crvene strije?

Hajde da vidimo i to!

Crvene strije na trbuhu

crvene strije na stomaku

Crvene strije na trbuhu su one koje se najčešće pojavljuju. Posebno onda ako ste nabacili koji kilogram. Najgore je što ćete ih primetiti i ukoliko nakon toga naglo smršate. Čak i onda kada dovedete liniju do savršenstva nekom restriktivnom dijetom i oblikujete telo vežbama za mršavljenje, crvene strije na stomaku mogu vas sprečiti da sa samopouzdanjem nosite baš sve što poželite!

Strije na stomaku ne nastaju samo usled gojaznosti. I trudnoća može biti uzrok njihovog nastanka. Neke mame nose ova tragove sa ponosnom, ali ima i onih koje bi više od svega želele da crvene strije nestanu!

Crvene strije na nogama

Nisu cele noge podložne strijama. Najviše su rizične butine , posebno njihov untrašnji deo, jer su jedan od najmasnijih delova tela. To znači da su veće šanse da vam se baš tu razvije neka vrsta celulita, a uz njega i strije. Dovoljno je samo da se ugojite i da se koža rastegne.

Crvene strije na zadnjici

Najbolje bi bilo da i ne gledate pozadi – velike su šanse da ćete baš na zadnjici naći velike crvene strije. Posebno nemojte da se osvrćete ako vam treba doza samopouzdanja pre nego što se skinite u bikini. Razlog zašto se javljaju crvene strije na zadnjci može biti i gojaznost, ali i nagli rast u pubertetu.

Postoji način da saznate šta je uzrok.

Ako su crvene strije na zadnjici vertikalne, koža je popucala zbog širenja odnosno gojaznosti. Ako su horizontalne, koža je popucala zbog naglog rasta u visinu.

Crvene strije na grudima

Ova vrsta strija uglavnom je privilegija dama. Nastaju usled naglog povećanja grudi. Grudi možete povećati prirodnim putem i to nije drastičan rast koji će dovesti do pucanja kože i nastanka strija na grudima. Ovako nagle promene u njihovoj veličini mogu se desiti u pubertetu, ili tokom trudnoće i dojenja. Gojaznost i ovde igra svoju ulogu. Grudi su pretežno napravljenje od masnog tkiva i što ste deblji, to su vam i grudi veće. Kao i kod stomaka, ružne ljubičaste strije na grudima mogu se pojaviti onda kada smršate i kada se njihova veličina smanji.

Crvene strije na rukama

Da strije nisu samo tu zbog gojaznosti, govori i njihova pojava na rukama. Bodibilderi su recimo u većem riziku da im se crvene strije pojave baš na rukama. Iznenadni rast mišića dovodi do rastezanja kože na gornjem delu ruku, ali i na ramenima i ispod pazuha.

Kako ukloniti ljubičaste strije?

Uklanjanje strija nije jednostavan proces i da biste dobili najbolje rezultate valjalo bi da ispoštujete sledeće stavke:

 • Pijte dovoljno vode, hranite se zdravo i umereno. To će omogućiti koži da bude zdravija, elastičnija i da se lakše obnovi
 • Koristite kreme protiv strija
 • Hidrirajte kožu. Koristite mleka ili losione za telo.
 • Započnite lečenje ljubičastih odnosno crvenih strija što pre. U suštini, mlada koža se lakše i brže leči i zaceljuje. Kako starite, i koža stari i gubi svoja svojstva, a strije je sve teže izlečiti.

Svaki tretman protiv strija najefikasniji je onda dok su one još u toj svojoj crvenoj fazi.

ljubičaste strije

Krema protiv crvenih strija i način njenog dejstva

Površinski tretmani i kreme protiv strija sadrže aktivne sastojke koji se nanose na površinu kože. Već smo pomenuli kako često nanošenje kortikosteroidnih krema može naštetiti koži jer ona sve upija. Eto vam prvog razloga da povedete računa kakve kreme za kožu birate i da nabavite samo one koje su prirodne.

Kreme protiv celulita vrlo često deluju i na strije.

Zašto je to tako?

Zato što one svojim dejstvom vraćaju koži elastičnost i čvrstinu, obezbeđuju bolju cirkulaciju i oporavak kože.

Možete povećati efikasnost ovih krema ako ih koristite sa drugim perparatima dobrim za kožu kao što su:

Pažljivo sa retinol kremama!

Retinoidne kreme, koje su derivati vitamina A, kao što su tretinoin , predstavljaju jedan od pristupa tretmanu crvenih strija koji su relativno novi u poređenju sa drugim metodama. Ove kreme deluju tako što podstiču regeneraciju kože, što može rezultirati smanjenjem vidljivosti strija koje nisu starije od nekoliko meseci. Ključni mehanizam iza efikasnosti retinoidnih krema leži u njihovoj sposobnosti da stimulišu proizvodnju kolagena, proteina odgovornog za elastičnost i čvrstinu kože. Povećanjem proizvodnje kolagena, strije postaju manje uočljive i koža izgleda zdravije.

Međutim, retinoidne kreme nisu bez potencijalnih nedostataka. Jedan od čestih efekata je iritacija kože, koja može uključivati crvenilo, svrab, peckanje ili ljuštenje. Stoga je važno koristiti ove proizvode prema uputstvima dermatologa, posebno jer je tretinoin jaka supstanca koja može izazvati negativne reakcije, posebno na osetljivoj ili tankoj koži.

Još jedna bitna stvar na koju treba obratiti pažnju jeste da se retinoidne kreme ne preporučuju trudnicama i dojiljama zbog potencijalnog rizika za bebu.

Ako razmišljate o korišćenju retinoidnih krema za tretman crvenih strija, najbolje bi bilo da se prethodno konsultujete sa dermatologom, koji može predložiti najsigurniji i najefikasniji režim tretmana za vaš specifičan slučaj.

Kreme sa hijaluronskom kiselinom su popularne zbog njihovih hidratantnih svojstava. Hijaluronska kiselina, prirodno prisutna u koži, može zadržati velike količine vode, čime povećava hidrataciju i elastičnost kože. Ovo može smanjiti vidljivost crvenih strija, čineći kožu mekšom i glatkijom. Smatraju se sigurnim za većinu tipova kože i prikladnim za svakodnevnu upotrebu, ne samo za tretman strija već i za opštu negu kože.

Kreme sa hijaluronskom kiselinom su bolji izbor zbog njihove prirodnosti, sigurnosti i univerzalnosti u nezi kože.

Kozmetički tretmani protiv crvenih strija

Postoji nekoliko glavnih načina da poboljšate izgled crvenih strija, pored krema:

 • Laserska terapija strija koja poboljšava rast kolagena i elastina u koži
 • Mikrodermoabarazija koja podrazumeva uklanjanje i glačanje površinskog sloja kože sa sićušnim kristalima. Pošto je koža organ koji se regeneriše, ovako se podstiče stvaranje nove kože.
 • Mikronidling: Ova tehnika uključuje uređaj sa sitnim iglama koji stimuliše rast kolagena. Mikronidling ima manji rizik od promena boje kože nego laserska terapija i često je preferirana metoda za ljude sa tamnijom kožom

Kada su bele strije u pitanju, njih možete zamaskirati kremama za samopotamnjivanje, ali kada su crvene i ljubičaste strije problem, ovo će biti malo teže izvesti. U nekim slučajevima, kao  način da brzo popravite stvari, od koristi vam može biti korektor. Ipak, to je varijanta samo za statiste. Ako planirate da se krećete, obučete, sunčate na plaži ili plivate – ova rešenja odmah otpišite!

Zato sa vas imamo sledeće predloge kako ukloniti ljubičaste strije kod kuće!

Prirodne metode i domaći lekovi za crvene strije

Kada primetitite ljubičaste strije na svom telu, najvažnije je da reagujete odmah. I možda nemate pri ruci kremu za strije, ali ove stvari imate sigurno. I potpuno su prirodne i jeftine.

Napravite piling od šećera za telo

Ne može jednostavnije od ovoga. Potrebno je samo da uzmete kašiku šećera, nakvasite kožu ispod tuša i istrljate mesto na kojem su vam se pojavile crvene strije. Ovaj tretman poboljšava cirkulaciju, smanjuje upalu, uklanja mrtve ćelije i izglađuje strije postepeno. Šećer je odličan za kožu. Glikolna kiselina koja se nalazi u njemu odličan je eksfolijant.Radite ovo svaki dan.

Tretman sa krompirom, jajetom i alojom verom

Ovaj tretman protiv crvenih strija smanjuje upalu, hrani kožu i stimuliše njeno zacelivanje. Aloja vera ima odlična zaceljujuća svojstva kada je nega kože u pitanju. Krompir ima posvetljujuća svojstva, dok je belance puno proteina koji hrane kožu i pospešuje njeno zatezanje.

Potrebno vam je:

 • krompir – opran i iscekan na kolutiće
 • gel aloje vere
 • belance

Količine odredite prema tome koliko je velika regija koju treba da pokrijete ovim tretmanom. Pomešajte belance i aloju veru. Kolutiće krompira umačete u ovu smesu i zatim stavljete na problematičan deo tela. Ostavite tako 15 minuta pa isperite.

Masaža strija prirodnim uljima

Neka prirodna ulja potpomažu regeneraciju kože i mogu biti dobra za lečenje crvenih strija. Takva ulja uglavnom su pogodna i za ožiljke. Isprobajte sledeća:

 •         ricinusovo ulje
 •         bademovo ulje
 •         maslinovo ulje
 •         shea maslac
 •         ulje divlje ruže

Puževa sluz

I za kraj, evo tretmana za hrabre i one koji nisu gadljivi. U poslednje vreme, sve je popularnija priča da puževa sluz pomaže u lečenju strija, ali i bora, ožiljaka i drugih upadljivih promena na koži. Za primenu postoje dva načina. Jedan je da pustite puževe da šetaju po vašoj koži (i nadate se da će im strije biti putokaz ). Ipak imajte na umu da se puževi za ovakve tretmane uzgajaju u specijalnim i čistim uslovima i ne uberu se baš pred puta ili u bašti. Mnogo prihvatjivija varijanta mogu biti kreme na bazi puževe sluzi. Iako su studije i dokazi da deluje ograničeni – zašto ne probati!

Crvene strije su najvidljivije i zato su i najveći problem. Vremenom, one će izbledeti i biće manje vidljive. Ako reagujete odmah, možete ih značajno smanjiti. Ako ih ostavite, ostaće iste, samo će vremenom dobiti bleđu boju i biti manje upadljive.

Zato ne čekajte! Uspeh i brzina rezultata zavise od tipa vaše kože, njene elastičnosti, ali i od trenutka u kom ste rešili da reagujete!