Kako da strije na stomaku nestanu?

Kako da strije na stomaku nestanu?

Jedna od velikih ženskih muka koja vas tera da skrivate stomak,  ipak nije nerešiv problem.Strije na stomaku se mogu ukloniti. Saznajte kako.

Drage moje, kada bih mogla da vratim film na početak i izaberem, opet bih birala da budem žena. Opet bih birala da rađam, i opet bih birala da budem lepa i negovana kao što to samo žena ume. A strije,na stomaku, ni tada ih ne bih želela.

Znam da ne želite da se umotavate u jednodelni kupaći na plaži i da se lecnete kada njegova ruka pređe preko vaše zebraste kože tamo gde biste vi radije da imate ujednačenu preplanulu kožu preko tvrdih pločica.

Ipak, ne očajavajte. Sve je to život. Ukoliko ste imale tu nezgodu da ste stekle strije na stomaku, nije smak sveta. Te blede štraftice  su dokaz da ste samo ljudsko biće sa svojim vrlinama i manama. To ne znači da ste manje vredne.

Ipak za sve vas krećem na face to face sastanak sa strijama na stomaku kako bih vam pomogla da ih se rešite. Jer, koliko god pozitivno razmišljali, složićete se da je lepše da ih nemamo, a to nije nemoguće.

Nastavite sa čitanjem, saznaćete kako!

Šta prouzrokuje strije na stomaku

Strije nastaju kako posledica preteranog, relativno naglog rastezanja kože.

Drugi uzrok je povećan nivo hormona stresa kortizola u organizmu.Kortizol izlučuju naše adrenalinske žlezde. Međutim  ukoliko ga je previše u organizmu to može dovest do gubitka elastičnosti kože.

Strije se najčešće javljaju na pojedinim delovima tela gde je koža najviše na udaru naglog rastezanja. To su stomak, butine i bokovi.

Mada, mogu se pojaviti bilo gde i na grudima i na nadlakticama 

Strije na stomaku se obično javljaju u sledećim uslovima:

 • Mnoge žene tokom trudnoće dobijaju strije na stomaku koji se brzo širi kako bi napravio mesta za bebu  koja raste. Ovo svakodnevno rastezanje može dovesti do nastanka pukotina u dubljem sloju kože koje se očituju kao purpurne, crvene ili braon štrafte koje zovemo strije.
 • Naglo uvećanje telesne mase takođe dovodi do širenja koje  može biti razlog nastanka strija. Tinejdžeri mogu iskusiti ovo usled nagog rasta i dobijanja na težini.
 • Kortikosteroid kreme, losioni i pilule mogu uzrokovati strije na stomaku  jer umanjuju sposobnost kože da se rasteže bez posledica tj. smanjuju njenu elastičnost.

Nevena je takođe imala sve preduslove da dobije strije, jer je bila trudna, ali ih se vrlo jednostavno rešila.  Prezadovoljna je. Uz malo truda i redovnost, koža joj nikad nije bila lepša. Pri tom, njeno rešenje je sasvim bezbedno u trudnoći. Ono što je njoj pomoglo, može pomoći i vama. O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče koja se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/strije-sam-smanjila-kao-od-sale/

Ko ima najveći rizik od strija na stomaku?

Sledeće okolnosti povećavaju rizik od strija na stomaku:

 • Ako ste žena (muškarci mnogo ređe pate od strija)
 • Ukoliko ste svetlije puti
 • Ukoliko imate porodičnu istoriju strija to jest imaju ih vaša mama, sestra… dakle opet genetika i opet pitanje može li se ona prevariti. Ja mislim da može donekle, ali sasvim dovoljno da budemo lepe čak i ako nam to gospođa Genetika nije namenila.
 • Ukoliko ste u drugom stanju
 • Ukoliko imate viška kilograma
 • Imate dramatične skokove i padove telesne težine
 • Upotrebljavate lekove na bazi kortikosteroida

Po boji se može odrediti starost strija. Dok su sveže strije su crvene ili purpurne, stare strije su bele.

Crvene strije na stomaku

Rekli smo već da strije nastaju kao odgovor na brzo rastezanje kože.

crvene strije na stomaku

One su zapravo malene povrede u dubljem sloju kože gde su vezivna tkiva koja svojom elastičnošću nisu bila sposobna da odgovore rastezanju prosto popucala. Na tim mestima koža odgovara blagom upalom. Ovo je prirodni odgovor tkiva koje pokušava da se prilagodi efektima rastezanja. Ovo objašnjava zašto su kada su sveže, dakle tek nastale, strije crvene boje.

Dok su tako sveže,crvene, izgledaju zaista loše i sigurno vas dovode do očaja. Međutim, treba da znate da neće zauvek tako izgledati.

Bele strije na stomaku

Kako se koža na popucalim mestima zaceljuje, crvene strije postepeno postaju bele. Kako blede, postaju manje uočljive.

Bele strije su zapravo stari ožiljci koje niste izlečili tak kada su nastali. Istina je da one manje narušavaju izgled vaše kože na stomaku.

Ipak, kada odlučite da se obračunate sa strijama na stomaku ili bilo kom drugom delu tela, znajte da su bele strije daleko tvrdokornije i mnogo se teže uklanjaju.

Strije na stomaku nakon porođaja 

Čvrsto verujuemo da su strije na stomaku koje su nam ostale kao nasledstvo od trudnoće nešto na šta ipak treba biti ponosan. One su dokaz neizmerno važnog posla i velikog napora kroz koji je naše telo prošlo. Ipak, radije bismo da ih uklonimo ili bar umanjimo.

Strije su najdugotrajniji sporedni efekat trudnoće.Kao što smo rekli to su ožiljci ispod površine kože gde tkivo nije bilo dovoljno elastično i nije izdržalo prekomerno rastezanje već je popucalo.

Kao svaki ožiljak, strije su nakon porođaja purpurne ili crvene boje. Vremenom one blede  postaju za nijansu -dve svetlije od ostatka kože.

Cela ova priča vodi nas u pravcu razmišljanja zašto neke mame dobiju strije u trudoći, a druge ne. Ključ je u kondiciji kože kada stomak počne ubrzano da se rasteže praveći unutra mesta bebi koja raste.

Već je sve rečeno o potrebi besprekorne nege kože. 

Kada nastupi trudnoća najbolje je delovati preventivno kako vam ne bi ostale strije na stomaku nakon porođaja.

Buduće mame bi trebalo u svoju svakodnevnu rutinu da uvrste posebnu negu stomaka, butina  bokova kao i kože na grudima. Sve su ovo delovi tela koji će brzo promeniti obim na njima će koža morati brzinski da se rasteže.

Pored toga, u organizmu trudnice se odigrava prava mala hormonska bura. Koža treba da se izbori i sa fluktuacijom hormona i ostane zdrava.

Drage buduće mame, negujte svoje telo bolje nego ikada. Hidrirajte dodatno. Koža na kritičnim regijama vam ne sme biti suva ni jednog trenutka.

Važno: Preparati za negu kože u trudnoći ne smeju sadržati štetne hemikalije koje bi mogle naškoditi bebi.

Nakon porođaja sledi dojenje, i opet će vam biti potrebni ovi isti prirodni preparati koji neguju kožu i daju još čvrstinu. Tada se, usled naglog povećanja dojki, mogu javiti strije na grudima.

U trudnoći i tokom dojenja izbegavajte preparate sa retinolom, salicilnom kiselinom ,benzoil peroksidom.

 Najsigurnije je izabrati prirodan proizvod koji jača kožu i briše strije, a sve uz pomoć aktivnih materija poreklom iz lekovitog bilja i drugih prirodnih nutritijenata.

Strije na stomaku i nagla gojaznost

Na žalost, ukoliko naglo dobijete na težini vaš stomak će biti prvi deo tela koji će da poraste. Prilikom naglog gojenja ali i onog postepenog, depoziti masnih naslaga stvaraju se na stomaku, slabinama, butinama. Koža se na stomaku širi pod pritiskom sala koje se taloži ispod njene površine. Što su promene u obimu stomaka brže to su izgledi da dermis, središnji sloj kože popuca ne mogući da se dovoljno elastično rasegne. Mehanizam nastanka strija je isti kao i na stomaku trudnice.

Kontrola telesne težine je najbolja preventiva protiv strija na stomaku.

Osim toga:

 • Pijte dovoljno vode,
 • Hranite se zdravo
 • Uključite vitamin C u ishranu
 • Uzimajte vitamin D posebno u zimskom periodu,
 • Konzumirajte hranu bogatu cinkom
 • Lečite sveže strije čim se pojave..

Mogu li se ukloniti strije na stomaku?

Postoje raznoliki tretmani dizajnirani za uklanjanje strija. Reklamiraju se kao veoma uspešni. 

Kada odlučite da ih se otarasite morate znati da su strije zapravo ožiljci ispod površine kože. To je zahtevan proces i svakako će popraviti izgled strija, ali računajte sa tim da možda neće biti moguće da potpuno nestanu.

Veći su izgledi da se strije potpuno uklone kada su sveže nastale. One stare bele strije zahtevaju mnogo više truda i manji su izgledi za potpuni uspeh.

Dermatolozi i plastični hirurzi izvode različite vrste tretmana uklanjanja strija koji zaista mogu drastično smanjiti njihovu vidljivost.Na žalost, ovi tretmani su dosta skupi i ne spadaju u redovnu socijalnu zaštitu. Dakle, morate ih platiti iz sopstvenog džepa.

Ukoliko se odlučite na taj korak na raspolaganju su vam:

 •  Mikrodermoabrazija – bezbolna procedura koja redukuje vidljivost strija. Tretman je usmeren na površinski sloj kože (epidermis) i deluje tako što stimuliše kožu na jačanje vlakana kolagena i elastina. Morate znati da vam ova vrsta tretmana ne garantuje potpuno uklanjanje strija. Uspeh zavisi od starosti strija, njihove ozbiljnosti i opšteg stanja kože.
 • Laserski tretman strija
 • Plastična hirurgija ili operacija strija na stomaku

Svi ovi pobrojani tretmani zahtevaju i odlazak na kliniku i novac i izvesnu dozu neprijatnosti prilikom tretmana. Plastična hirurgija je ipak operacija i kao i svaka druga nosi rizik sa sobom.

Pre podvrgavanja istim, valja uzeti u obzir niz činjenica koje će vas kvalifikovati za ili protiv neke od ovih metoda. Na primer, lečenje strija laserom se ne preporučuje ženama koje uskoro planiraju trudnoću.

Strije nisu lepe na koži i razumem ako vas čine nesigurnim. Ipak nisu takav problem zbog kojih bi se išlo pod nož.

Ovo ne znači da nećemo učiniti sve što možemo kako bismo strije uklonili ili pak sveli na namanje vidljivu meru.

 • Dermaroler za strije se pokazao kao najmanje invazivna, a učinkovita metoda uklanjanja strija. Mikroiglice kojim je obložen stvaraju mikropovrede na koži. Ovo ćelijama daje signal za regeneraciju. U koži otpočinje prirodni proces zaceljivanja sićušnih povreda izazvanih dermarolerom. Stvaraju se nove kolagenske veze, nove zdrave ćelije popunjavaju oštećenja i stanje strija je značajno bolje.
 • Estetsko tetoviranje strija je način da se strije zakamufliraju pigmentom u boji kože.Postupak je uobičajen za normalnu tetovažu s tom razlikom što se pigmenti moraju pažljivo mešati dok se ne dobije prirodna nijansa kože. Kako su strije svetlije one se pokrivaju pigmentom tattoo tehnikom. Ipak koža na stomaku je osetljivo područje i ni sam tattoo majstor vam ne može garantovati kako će odreagovati na boju. Dešava se da se strije ipak razlikuju ali svakako budu manje vidljive.

Ako mrzite da vas bockaju iglicama i bojite se moguće infekcije kao ja, istražujmo dalje.

Računam, priroda ima rešenje za sve. Mora da postoji nešto prirodno što će kožu ojačati i podstaći da se zaceli. Uvek imam na umu da priroda ima rešenje za svaki moj problem.

Ovako ja gledam na te prirodne lekovite tretmane: ako baš i ne ukloni strije kožu će svakako nahraniti, ojačati , zategnuti pa će i strije izgledati bolje. Uvek imate vremena da odete pod nož ili laser ali tek kada iscrpite sve prirodne načine uklanjanja strija sa stomaka.

Stomak je inače vrlo osetljiva regija, lako se opusti, a najteže zategne. Tako da će mu oblaganje prirodnim sastojcima i masaža svake vrste dobro doći da popravi, ne samo strije nego još po nešto kao što je celulit na stomaku, opuštena koža i slično.

 Vitamin A

Vitamin A se vezuje za retinoid koji koži vraća mladalačku blistavost i mekoću.

Nalazi se u mnogim kozmetičkim kremama za tretman strija i podmlađivanje kože.

Jednostavno, strije na stomaku masirajte  ekstraktom vitamina A koji možete kupiti u vidu ampula. Ovaj vitamin je odgovoran za stalno obnavljanje epitela a to vam je upravo potrebno kako bi oštećene ćelije na mestima gde imate strije zamenile one zdrave.

Kada se borite sa strijama uvek imajte na umu i korist od unutrašnje nege kože. Kada ćelije dobiju dovoljno važnih vitamina i minerala lakše se obnavljaju. Jedite svežu šargarepu i slatki krompir ali i druge namirnice bogate A vitaminom.

Šećer

Mnoge žene su kunu u šećer kao prirodni metod mikrodermoabrazije. Čini se da bi ovo trebalo isprobati.

Dakle, uradite šećerni piling regije na stomaku koja je zahvaćena strijama.

Evo recepta i postupka:

 1. Pomešajte šolju šećera sa ¼ šolje bademovog ili kokosovog ulja. Mešajte dok vaša smesa ne zaliči na mokar morski pesak.
 2. Dodajte malo limunovog soka.
 3. Izmasirajte smesom deo tela koji je zahvaćen strijama
 4. Ponavljajte nekoliko puta nedeljno dok ste pod tušem. Potrebno je smesu utrljavati 8-10 minuta.

Aloja vera protiv strija na stomaku

Čista aloja je prirodno sredstvo za zaceljivanje kože i pri tom je omekšava i hidrira.Ove osobine je čine idealnom za tretman strija.

Nanestite svakog dana čist aloja gel na strije na stomaku. Ovo  se radi nakon tuširanja..

Hijaluronska kiselina za stomačne strije

Zahvaljujući proteinu kolagenu koža uspeva da zadrži svoj oblik i ostane zdrava. Kako starimo,količina kolagena u kožnom tkivu se smanjuje.

Proizvodnja kolagena u koži se može podstaći hijaluronskom kiselinom.

Dakle, dobro bi bilo da vaš preparat za uklanjanje strija sadrži ovu kiselinu.

Obloga od kafe i kokosovog ulja za strije na stomaku

Kokosovo ulje može biti od pomoći u uklanjanju strija na stomaku.

Pomešajte mlevenu kafu i kokosovo ulje. Treba da dobijete ujednačenu pastu.

Namažite pastom u debelom sloju stomak. Pokrijte streč folijom koju čete omotato oko sebe u četiri sloja. Ostavite da deluje 30 minuta.

Nakon toga se istuširajte.

Možete ponavljati onoliko često koliko vama to odgovara. Ovo su prirodni sastojci tako da ne možete preterati.

Svakodnevnim nanošenjem kokosovog ulja na strije možete postići da crvene strije izblede. I to je već napredak i znak da se koža zaceljuje te stoga nastavite sve dok ne budete zadovoljni.

Krema protiv strija na stomaku

Bilo da birate kremu protiv strija, melem ili neku drugu formu preparata, uvek tražite proizvod sa oznakom prirodno.

uklanjanje strija na stomakuIzbegavajte proizvode koji na deklaraciji imaju dugačak spisak vama nerazumljivih pojmova koji označavaju hemikalije. Uvek imajte na umu da kremu protiv strija utrljavate u veliki deo stomaka, sastojci se apsorbuju i odlaze u krvotok. Ne pitajte se onda zašto vam je telo puno toksina.

Ulja protiv strija

Esencijalna ulja su se pokazala kao efikasna u ublažavanju i uklanjanju strija.

Najbolja ulja za strije na stomaku ili bilo gde su:

 • arganovo ulje koje popravlja elastičnost kože, deluje preventivno i redukuje postojeće strije.
 • ulje gorkog badema
 • ulje gorke pomorandže
 • lavandino ulje poznato po sposobnosti zaceljivanja povreda
 • neroli ulje koje se dobija od cveta divlje pomorandže
 • esencijalno ulje tamjana

Imate li bar jedno od njih. Ukoliko nemate počastite se pakovanjem mirisnih kapljica. Masirajte strije kad god imate vremena, kad želite da se opustite, kad je vama najzgodnije. Esencijalna ulja uvek razblažite u nekom nosećem ulju.

Saznajte više o uljima protiv strija u ovom tekstu:

Ulje protiv strija kao prevencija! Sprečava pucanje kože i njihov nastanak!

Melem protiv strija 

Verovatno najpoznatiji melem protiv strija na našem tržištu je Šaljićev melem. 

Svakako nije jedini. Ono što ga izdvaja je njegov prirodni sastav i ime kojem se već dugo veruje.

Kada birate melem za strije, prvo čitajte deklaraciju. Poželjno je da vaš proizvod sadrži vitamin E, ši puter, kakao puter, kolagen, elastin, vitamin C i bioaktivne sastojke za jačanje kože. Ne sme da sadrži hemikalije kao što su parabeni i veštački mirisi. Oni isušuju kožu i ometaju njenu regeneraciju.

Strije na stomaku kod muškaraca

Zabluda je da samo žene imaju strije na stomaku. I muškarci ih mogu dobiti.

Ovo su najčešći uzroci:

 • hormoni
 • fizičko rastezanje stomaka usled sala na stomaku
 • promene na ćelijama kože.

Ovo se najčešće dešava u pubertetu zbog naglog rasta i hormonske oluje u organizmu ili u zrelom dobu usled naglog povećanja telesne težine.

Neka oboljenja mogu biti uzrok pojave strija na stomaku kod muškaraca, ali i naglo povećanje mišićne mase izazvano napornim treninzima u teretani.

Šta god da je uzrok, sve o nezi kože i uklanjanju strija što važi za ženske strije na stomaku važi i za muškarce.

Muškarci treba dodatno da vode računa i ne steknu pivski stomak, da neguju dobar životni stil bez velikih oscilacija u težini.

Kako sprečiti nastanak strija na stomaku

Preventiva je najbolja zažtita od pojave strija. U nekim životnim dobima nije moguće uticati na nagle promene obima tela. To su i pubertet i trudnoća i nagli rast. Jedino što možete učiniti je prirodna svakodnevna, uporna i temeljna nega kojom koži dajete snagu da izdtži pritisak  u kriznom trenutku a ne popuca.

Osim spoljašnje nege snagu koži daje i dobra hidriranost organizma i obilje nutritijenata dobijenih pravilnom ishranom.

Kako sakriti strije na stomaku?

Pitanje skrivanja strija najaktuelnije je kad na red dođe plaža i bikini. Ukoliko niste uspeli da ih uklonite možda ćete poželeti da ih sakrijete.

Korektor

Izaberite korektor u nijansi strija. Pazite samo da ne bude previše svetao jer će takav učiniti strije još vidljivijim.

Četkicom za nanošenje šminke, malim pokretima nanesite tanak sloj korektora na strije.

Nakon toga pređite puderom u prahu.

Završni potez neka bude neka svetlucava krema za teko koja će reflektovati svetlost i strije će se manje videti.

Krema za samopotamnivanje

Prvo uradite piling kože na stomaku. Tako će preparat ujednačenije delovati.

Vodite računa da vam koža bude potpuno suva pre nanošenja sredstva za samopotamnjivanje kože.

Svakako, preparat ćete naneti na celo telo inače ne valja. Nakon toga pažljivo nanesite dodatni sloj na strije. Možete koristiti aplikator za šminku ili štapić za uši.

Narednih sad-dva izbegavajte znojenje.

Drage moje, da li biste se odrekle sunčanja u bikiniju zbog par strija? Iskreno se nadam da ne. Jer, bar dve trećine onih koje sretnete neće ih ni primetiti.

Ono što će sigurno primetiti je vaš osmeh, životna radost i optimizam.

Ipak, sa strijama ili bez njih negovana žena se prepoznaje na puškomet. Negujte se prirodnim preparatima preventivno dok još niste stekle nepravilnosti na koži.