5 faza proširenih vena koje morate shvatiti ozbiljno!

5 faza proširenih vena koje morate shvatiti ozbiljno!

Proširene vene se razvijaju postepeno. Od prvih simptoma do najgoreg stadijuma postoji 5 faza proširenih vena. Ne zanemarujte prvu kako ne biste dospeli do pete.

Možda niste ni primetili kad su se prve plave paučinaste niti pojavile na vašim butinama ili listovima. Čak i ako ste ih primetili smatrate ih estetskim problemom i tražite način kako da ih sakrijete od pogleda.

Ipak, plavičasta mrežica kapilara na vašim nogama može biti znak da ste u ozbiljnom riziku od nastanka proširenih vena.

Zanemarivanje prvih simptoma može biti ulaznica za sledeću fazu razvoja oboljenja a tada će biti teže vašim nogama vratiti zdravlje i besprekoran izgled.

Kako biste bolje razumeli sam proces nastanka hronične venske insuficijencije koja je sve samo ne bezazlena, u nastavku pročitajte kompletan vodič kroz faze proširenih vena.

Važno je da znate da je svaka od 5 faza pravi trenutak da posetite lekara specijalistu ali i da sami učinite nešto za svoje noge pre no što iskusite ozbiljne komplikacije a vaše noge odbiju da vas lakog koraka nose kroz život.

1. faza proširenih vena – Retikularne (Paučinaste vene)

Prvi stadijum proširenih vena su retikularne vene odnosno tzv. paučinaste vene koje nisu ispupčene na koži. Ovo su zapravo sitni kapilari koji se na koži šire u vidu paukove mreže, mali su i ćesto slabo vidljivi.

Paučinaste vene se često ne uzimaju preterano ozbiljno i obično prođu nezapaženo jer nije prisutan bol ili neudobnost vezana za ovu fazu proširenih vena.

Ovo naravno ne znači da na ovu fazu, koja zapravo predstavlja proširene ili popucale kapilare, ne treba obraćati pažnju.

Ukoliko imate paučinaste vene ovo je prvi znak da treba da odete lekaru i testirate se na rizike od oboljenje proširenih vena.


Uzroci nastanka paučinastih proširenih vena(retikularne vene)

 • Nasledni faktor
 • Prekomerno stajanje usled posla kojim se bavite
 • Trudnoća i menopauza
 • Hormonski disbalans
 • Gojaznost

U ovoj fazi proširenih vena, oboljenje  je lako ignorisati jer ne osećate smetnje u fizičkom smislu, od velike je važnosti da na vreme odete na ispitivanje pre no što vaši simptomi evoluiraju u nešto mnogo ozbiljnije.

Kada primetite prvu plavu lepezu negde na svojim nogama setite se da nije normalno da se vaši krvni sudovi vide ispod kože. Neka vam ovo bude prvi signal da nešto nije kako treba.

Ono što možete uraditi odmah je da kupite prirodni gel za vene i kapilare.

Ne odlažite ovu odluku, svaki dan je važan a vaša plavičasta lepeza se postepeno širi kao da ste prosuli mastilo po tkanini i nikada se ne povuče sama od sebe.

2. faza – Proširene vene

faze vena

Proširene vene su prošireni krvni sudovi-vene koje se obično javljaju na nogama u vidu ispupčenja. U ovoj fazi većina obolelih postaje blago zabrinuta.

Kod pojedinih proširene vene nisu praćene otokom ili bolom dok drugi  trpe uporan, stalni bol koji im otežava svakodnevne aktivnosti

Simptomi proširenih vena:

 • Ispupčene tamno ljubičaste vene
 • Vene vam izgledaju izuvijano i isprepleteno
 • Bolovi i težina u nogama
 • Vrelina i svrab nogu
 • Pojačan bol nakon dugog stajanja
 • Krvarenje
 • Vene vam menjaju boju
 • Stvrdnjavanje vena
 • Upala i otok nogu oko proširenih vena

Ukoliko dođe do stvrdnjavanja vena i i ozbiljne upale tkiva oko njih, trebalo bi da odmah posetite lekara specialistu  jer su ovo početni simptomi hroničnog venskog oboljenja.

Da li vam se čini da vaš Minut brine samo kako da vas ulepša? Zapravo kroz priču o vašoj nezi i lepoti želimo da vam pokažemo koliko ste posebni, jedinstveni i da na svetu ne postoji osoba koja vas voli više od vas samih.

Mogući uzroci nastanka proširenih vena:

 1. Godine – Kako starimo, vene gube elastičnost, sposobnost da se šire i skupljaju tako da prosto na nekim mestima ostanu proširene. Rezultat smanjene elastičnosti su oslabljeni venski zaslistci koji imaju zadatak da krv potiskuju na gore ka srcu. Kada oni oslabe krv se vraća nazad.i stoji u veni umesto da teče ka srcu. Od toga dolazi ta purpurna boja vene u kojoj se nalazi krv bez kiseonika..
 2. Trudnoća. Tokom trudnoće, količina krvi u venama se povećava ali se protok krvi od nogu ka karlici usporava što iima svoje biološko opravdanje u razvoju fetusa.
 3. Rezultat mogu biti proširene vene.
 4. Nagli porast telesne mase i hormonski disbalans takođe igraju važnu ulogu u nastanku proširenih vena kod trudnica.
 5. Ponekad vene samne od sebe nestanu nakon porođaja ali je veoma važno uraditi ispitivanje kako bismo znali pravi uzrok. Lekar specijalista će odrediti da li vam je potrebna terapija ili samo treba delovati preventivno na proširene vene.

3. faza proširenih vena – otok nogu i članaka

Zajedno sa proširenim venama često ide i otok nogu i članaka. Kada osećate da su vam noge upaljene, goruće, to obično ima veze sa lošom cirkulaciom.

Na mestu proširenja, krv se skuplja u vašim venama nogu. Jedan od simptoma hroničnog venskog oboljenja su otečeni članci i noge.

Osećaj upaljeih nogu se može olakšati podizanjem nogu iznad nivoa srca što će pomoći da nagomilana krv oteče nazad put srca kao što je i prirodno.

Međutim, nakon dugotrajnog sedenja ili stajanja otok nogu se ponovo vraća.

Simptomi upaljenih vena:

 • listovi i članci zatežu
 • Noge vas svrbe
 • Ukočenost i osetljivost oko vena
 • Hodanje izaziva bol
 • Koža je braon i promenjene teksture oko vena
 • Imate sindrom nemirnih nogu
 • Grčevi u nogama
 • Čirevi na nogama

Mnogi od ovih simptoma su prvi znaci hronične venske insuficijencije a kad dođe do oticanja nogu i članaka to je znak da pod hitno morate otići na pregled, dobiti dijagnozu i odgovarajućom terapijom sprečiti pogoršanje stanja vaših vena.

Evo kako lečiti upalu vena!

Uzroci pojave otoka na nogama:

 1. Bolest hronične venske insuficijencije
 2. Visok krvni pritisak
 3. Srčana oboljenja
 4. Odsustvo vežbanja i fizičke aktivnosti
 5. Duboka venska tromboza
 6. Pušenje
 7. Nepravilna ishrana.

4. faza – Lipodermatoskleroza (promena boje kože)

Četvrta faza  proširenih vena je promena boje kože koja pokriva proširene vene.Koža može postati braon i zadebljala, nalik koži od koje je sašivena vaša jakna. Ona poprima ovakav izgled i boju  zbog toga što se masno tkivo ispod kože u predelu vena upali.

U ovoj fazi izvesno je da obolela osoba trpi bol povezan sa oboljenjem vena.

Takođe, proširene vene sada obično svrbe i jako su osetljive na dodir. Koža počinje da puca i krvari.

Simptomi lipodermoskleroze su:

 • Bol u nogama i člancima
 • Zadebljanje i stvrdnjavanje kože oko proširenih vena.
 • Promene u boji kože
 • Promene u teksturi kože
 • Otok nogu i članaka
 • Čirevi na nogama
 • Noga se sužava iznad članka i počinje da liči na obrnutu šampanj bocu.

Izvan medicinskih tretmana malo je stvari koje možete sami preduzeti u ovoj fazi proširenih vena, ako ste dozvolili da dospete do nje. Poznato je da kompresija u vidu kompresivnih čarapa usporava proces ali je jedini pravi način rešavanja problema stručna medicinska pomoć i u skladu s tim odgovarajuća terapija.

Uzroci promene boje kože:

 1. Oboljenje vena
 2. Gojaznost
 3. Loša ishrana
 4. Srčana oboljenja
 5. Prekomerno stajanje
 6. Hormonalne promene

5. faza  – čirevi i otvorene rane

faze razvoja proširenih vena

Čir (ulcer) se opisuje kao otvorena rana koja se otvara i neće da zaraste. Do ovoga dolazi usled oštećena kožnog tkiva.

Uzroci čireva su razvrstani u tri kategorije

 1. Venski zastoj
 2. Dijabetes
 3. Arterijski

Mi se ovde fokusiramo na rane na nogama koje nastaju usled nakupljanja krvi u venama nogu. Na ovu vrstu rana na nogam otpada čak 80-90% svih ulcera a većina ih se ne leči.

U ovoj fazi proširenih vena, rane na nogama prouzrokuje hronična venska insuficijencija. Krv se nakuplja  i zadržava u nogama jer zalisci u vašim venama više nisu dovoljno snažni da je potisnu ka srcu onako kako bi trebalo.

Rane se stvaraju na površini kože usled prekomernog pritiska u venama. Većina lekara smatra da ovo prouzrokuje smanjen protok krvi kroz kapilare što dovodi do nagomilavanja belih krvnih zrnaca na jednom mestu.Na mestima gde je prisutan ekstremno veliki broj belih krvnih zrnaca i smanjen nivo kiseonika u krvi stvaraju se rane na površini kože..

Simptomi

 • Bolne, otvorene rane na nogama i člancima
 • Vrelina nogu
 • Svrab nogu
 • Curenje iz vena
 • Žuta ili zelena tečnost se cedi iz rana
 • Otok nogu
 • Promena boje kože
 • Grčevi i bolne noge
 • Zatezanje oko članaka

Mnoge od ovih komplikacija su nasledne, tako da ukloiko u vašoj porodici postoji istorija hronične venske insuficijencije a vi imate bilo koji od gore navedenih simptoma u riziku ste i svaki simptom shvatite vrlo ozbiljno.

Faktori rizika kao što su gojaznost, pušenje, alkohol i nepravilna ishrana igraju značajnu ulogu u određivanju stepena ozbiljnosti vašeg stanja.

Šta raditi da faze proširenih vena ne napreduju?

Izbegavajte preterano stajanje kad god ste u prilici, podignite noge iznad nivoa srca kad god ste u prilici, po kući hodajte u anatomskim papučama, ne nosite suviše tesne pantalone koje sprečavaju normalnu cirkulaciju, tokom dugih sati vožnje pravite pauzu na svaka dva sata da biste protegli noge i uspostavili prekinutu cirkulaciju, ostavite pušenje, hranite se zdravo, vežbajte redovno….

Ovo su dobre vežbe za vene.

Ne čekajte da se prvi znaci pojave, naše noge su izložene velikim naporima. Jačajte kožu i zidove krvnih sudova proverenim prirodnim preparatima još dok su vene potpuno zdrave i nemate nikakve simptome. Ovo je posebno važno za osobe koje su genetski sklone hroničnom oboljenju vena ili su zbog prirode posla i lošeg životnog stila u posebnom riziku od proširenih vena.

Potrebno je samo da napravite prvi korak i sačuvate zdravlje svojih nogu za još mnogo lakih koraka kroz život.