Kako tretirati rane od vena na nogama?!

Kako tretirati rane od vena na nogama?!

Šta kad se stvore rane od vena na nogama? Ima li načina da se to reši ? Kako sprečiti nastanak ovog problema? Saznajte!

Poznato je da se proširene vene uvek pojavljuju kao posledica prekomernog stajanja, dugotrajnog sedenja, neadekvatne ishrane i loše genetske predispozicije. Neka nezvanična tvrdnja kazuje da je veći deo ženske populacije izložen pojavi ovog problema, mada možemo sa sigurnošću reći da ni muški rod nije imun na ovu pojavu. 

Same po sebi, proširene vene nisu trenutna opasnost po zdravlje. Kao i većina hroničnih oboljenja, one postaju opasne tek onda kada se pojave posledice, koje u retkim slučajevima mogu biti i smrtonosne. Najčešće posledice proširenih vena su pojava tromba i pojava otvorenih i zatvorenih rana od vena. 

Vene uglavnom ne biraju mesto na kom se pojavljuju. Javljaju se u više oblika, u vidu spoljašnjih i unutrašnjih, ili na potkolenici noge. 

Mi cemo danas govoriti o lečenju rana od vena na nogama, pa zato počnimo. 

Rana od vena na nogama – simptomi

Pre nego da se pojave rane, telo šalje jasne signale koji ukazuju da se nešto u organizmu dešava. Nikada ne možemo na prvu loptu da otkrijemo o kom se problemu radi, zato najčešće i čekamo suviše dugo da krenemo sa terapijom. Proširene vene se javljaju u dva oblika, a to su:

 • proširene vene bez simptoma
 • proširene vene sa simptomima

U prvom slučaju se javljaju vidljive i izražene vene, koje osim estetskih poteškoća ne pružaju nikakve druge tegobe i slobodno možemo reci da je ovaj oblik lakši od drugog, kako za lečenje, tako i za negu . U retkim slučajevima može doći do otvaranja rana, baš kada se u zidovima vena nagomila velika količina krvi koja pritiska i stvara kompresiju. 

U drugom slučaju, težem obliku manifestacije, dolazi do pojave sledećih simptoma:

 • Težine u nogama, u početku se javlja povremeno i u blažem obliku, a kasnije, naročito kod dužeg stajanja, osećaj u nogama je kao da će noga da eksplodira. Posebno je izražena prilikom dužeg stajanja, ali se može javiti i kada su noge u stanju mirovanja
 • Grčevi u nogama, u listovima nogu, naročito noću, kada se nagomila mlečna kiselina kao posledica zgrušavanja krvi. Kako bolest napreduje, može doći i do rupture mišića. 
 • Otoci u nogama, koji su mozda i najčešći pokazatelji bolesti proširenih vena, na početku se smanjuju u toku noći, a kasnije ni noću ne spadaju.
 • Krvarenje kože oko vena, sa ili bez povrede moze se javiti, zbog istanjenja kože usled nagomilavanja velike količine krvi. Krvarenje moze biti u manjoj meri, a može biti i u većoj, kada je stanje alarmantno.
 • Upala vena koja kazuje da je najverovatnije došlo do pojave nekog tromba u organizmu. 
 • Promena kvaliteta i izgleda kože, najčešće kod duge venske bolesti, zbog izlivanja gvozđa, dolazi do pojave tamnih modrica koje teško nestaju.

Otvorene rane najčesće se javljaju na unutrašnjem delu potkolenice, zbog loše ishrane kože na mestima gde se venska bolest pojavila. Rane nastaju spontano, ničim izazvane i vrlo teško zarastaju.

U ovakvim slučajevima je potrebno adekvatno i brzo reagovati, kao i blagovremeno sprečiti pojavu proširenih vena. Ako umanjimo mogućnost njihove pojave, smanjićemo i mogućnost otvaranja rana na nogma.

Izuzetno je tesko sanirati ranu od vena, jer je uvek pravilo da se leči uzrok, a ne posledica.


Zato pogledajmo koji su to uzroci pojave rana od proširenih vena.

rane od vena simptomi

Rane od vena, uzroci

Već pri prvim znacima i simptomima, koji ukazuju na početak bolesti, trebalo bi odmah reagovati, da ne bi došlo do komplikacija. Kada se jave komplikacije, lečenje je mnogo dugtrajnije i teže.

Najčešći uzroci koje dovode do otvaranja rana od vena na nogama jesu:

 • Nasledni faktor, kada se nasleđuje kvalitet kože, tj nepostojanje zalistaka koji su ključni za očuvanje zdravlja vena i njihovu normalnu funkciju. Na ovaj uzrok definitivno ne možemo uticati, već od ranih dana možemo početi sa upotrebom makar biljnih preparata koji će ublažiti kliničku sliku i razvoj bolesti vena, kao i kasnije otvaranje rane. 
 • Određena bolesna stanja,  kao što su otežano mokrenje i otežana stolica (pojava hemoroida)
 • Profesija koja nalaže da se konstantno stoji ili sedi na radnom mestu. Najpre su ugroženi frizeri, lekari, apotekari, konobari, koji su primorani da celu svoju smenu stoje, nekada i više od 10  sati dnevno, pa se zbog povećanog pritiska u zidovima vena stvara velika količina krvi koja pritiska i na kraju puca, te se otvaraju sveže rane. Pročitajte ovde više o venama nastalim od stajanja .
 • Česta upala bolesnih vena na nogama dovodi do pojave rana, jer dolazi do ozbiljnog menjanja zidova vena, te je zid vene podložan širenju ili bolje rečeno, deformaciji. Obično se dešava da vena pukne kada dođe do sudara zalistaka. 
 • Prekomerno izlaganje toploti dovodi do širenja krvnih sudova i nagomilavanja velike količine krvi.

Lečenje rana od vena

Lečenje rana od vena je složen i dugotrajan proces. Svodi se na saniranje otvorenih rana koje svakodnevno pucaju iznova i ne daju mnogo nade u njihovo zarastanje i izlečenje. Naravno, ne treba odustajati i prepustiti slucaju stvari. Postoji nekoliko načina koji mogu resiti ovakav problem. Neki se svode na nosenje medicinskih čarapa za vene, neki uključuju medikamente, a neretko se dešava da je potrebno i operativnim putem odraditi intervenciju. 

Prvi pokazatelji koji nam ukazuju da ce doći do otvaranja rane na mestu gde su bile vene, jesu tamna pigmentacija na potkolenici noge i tvrdo tkivo, na kom je venska cirkulacija jako loša.


Rane od vena se ne razlikuju mnogo od rana koje se javljaju kao posledica dijabetesa, takozvano dijabetično stopalo. Najlosiji momenat je kada se hronična venska bolest i dijabetes udruže, pa je potrebno lečiti i uzrok i posledicu. 

Lečenje rana od vena se svodi na mazanje krema, gelova, balzama i melema, kao i vestacko izazivanje cirkulacije vena i boljeg protoka krvi.


Više o kremama za vene, saznajte ovde.  

Opšte poznata stvar je da se rane na telu najbolje saniraju kada su potpuno čiste i medicinskim sredstvima tretirane. Postupak nege otvorene rane, svodi se na upotrebu hidrogena i fiziološkog rastvora, koji ce prvo da očiste ranu od kojekakvih prljavština i nečistoća, a zatim upotrebom povidon joda 10%, koji ce pospešiti zarastanje rane.

Mogu se koristiti i antibiotski praškovi za brže zarastanje rane, ili flogocid mast, koji je jedan od vodećih u borbi sa otvorenim ranama. Pislai smo o tome kako se koristi flogocid za zarastanje rana od bubuljica.

Melemi za rane od vena

Kao i većina preparata na biljnoj osnovi, melemi su sačinjeni od kombinacije najdelotvornijih i pažljivo biranih aktivnih supstanci koje nam je priroda podarila.

Odavno se u drevnoj medicini lečenje biljem preporučivalo kao najbolja alternativa za lečenje tegoba različite vrste. Melemi su se koristili za poboljšanje kvaliteta života, ali i za saniranje dubokih otvorenih rana, od povreda, poderotina, posekotina. Blagotvorno dejstvo, melemi pokazuju već nakon prve upotrebe. 

Osim što njeguje i umiruje iritiranu i oštećenu kožu, melem pravovremeno vezuje slojeve epiderma koji su pokidani i trajno oštećeni.

Kada je u pitanju saniranje i nega rana od proširenih vena, važno je da napomenemo da je osim same rane,neophodno negovati i predeo okolo nje, kao i uticati na osnovni uzrok koji dovodi do pojave tegoba.


Glavna komponenta koja je zadužena za umirenje, jeste:

 •  Beli vazelin i lanolin, u kombinaciji sa cvetom nevena i kantariona, koji imaju antiseptički efekat.

Melemi imaju zadatak da deluju antiupalno, antibakterijski i baktericidno i da spreče pojavu sekundarne infekcije.


Preporučuje se ispiranje rane blagim rastvorom hipermangana, jer on takođe ima antiseptičko dejstvo. Između mazanja, može se kombinovati i nošenje čarape ili gaze sa antibiotikom koje imaju zadatak da očiste ranu i dezinfikuju je. 

 • Prečišćena ulja za vene, poput maslinovog extra devičanskog, takođe imaju umirujući efekat, pa se uvek biraju melemi koji su bogati takvim sastojcima. Veće ili manje količine pantenola takođe mogu uticati da rana brže zaraste. 
 • Cvet biljke kamilice, nevena, kantariona koji dodatno smiruju i omekšavaju tvrdoću okolo rane. 
 • Pčelinji vosak koje se danas probio kao jedan od najboljih u generalnoj borbi sa proširenim venama i otocima od istih tegoba. Sadrži preko 300 materija i ima antimikrobno i regenerativno dejstvo. Može se koristiti i za pravljenje obloga kod oteklih nogu.

Kada je udeo lekovitog bilja u visokom procentu, sigurni smo da je pravi preparat pred nama. Savršena kombinacija lekovitog bilja sigurno donosi olakšanje, zato pogledajmo koje su to biljke najbolje za lečenje proširenih vena.

Sa sigurnošću nećemo pogrešiti ako od prirode izvlačimo najbolje. 

Nama ostaje da blagovremeno odereagujemo na prvi simptom koji nam može naslutiti da bolujemo od bolesti proširenih vena.

Pitate se verovatno kako možemo pomoći sebi?

Evo vam kratkog odgovora.

Promenite način i stil života i redukujte svoju ishranu, više se krećite. Mažite lokalno nešto što je provereno dobro, a da je pri tom i prirodno. 

Mast za rane od vena

Masti se kod rana generalno ne koriste suviše često. Bolju primenu imaju ukoliko govorimo o ispucaloj i suvoj koži, kada je hidratacija i dodatna nega neophodna, a primenu široku su našle i kod opekotina. 

Masti na bazi ribljeg ulja su jako delotvorne, mogu se nanositi i direktno na oštećenu kožu, kada govorimo o oštećenjima prvog i drugog sloja epiderma. Kod rana koje se javljaju kao posledica vena, znamo da su duboki slojevi kože oštećeni i da je tkivo u dubinu pretrpelo veliko oštećenje, koje i dalje prima isti pritisak i dalje se dodatno oštećuje. Na takvu ranu možemo stavljati masti, ali samo one koje su na antibiotskoj osnovi.

 Jedina alternativa kada je u pitanju mazanje masti direktno na ranu jeste upotreba cink-vitaminske masti koja lepo nahrani kožu, i ujedno pospešuje njeno zarastanje tako što je isušuje.


Može se mazati i propolis mast zato što je bogata pčelinjim voskom i hidrira i umiruje kožu, pospešuje vezivanje tkiva. 

Kako da najbezbednije utrošite mast na ranu?

Prvo je potrebno dobro je očistiti 3% hidrogenom i fiziološkim rastvorom.

Sve dok rana peni, ispirate i dalje. Kada prestane da peni, znači da je rana čista.


Zatim se na sterilnu hidrofobnu gazu nanese sloj masti debljine oko 2-3 cm, najbolje drvenom špatulom. Natopljenu gazu stavite direktno na ranu i blago omotate elastičnim zavojem. Ne stežete suviše jako, da bi se venska cirkulacija normalno nastavila. Predeo okolo rane maže se jednako kad i rana, može i češće. 

Mazanje masti se preporučuje jedanput dnevno, u početku, a kasnije može i na drugi, treći dan.

Veoma je važno napomenuti, da se prilikom skidanja gaze sa rane, gaza dobro natopi hidrogenom da ne dođe do čupanja mesa i još veće rane. Za tu namenu je najbolje koristiti hidrogen 3% ili fiziološki rastvor.


Sada kada sagledamo redove odozgo, možemo sa sigurnošću reći da borba sa proširenim venama nije nimalo jednostavna i zanemarljiva stvar. Kada dođe do otvaranja rana kao posledična reakcija venske, hronične bolesti, tada je kasno da razmišljamo gde smo pogrešili i šta smo propustili u lečenju, da do toga ne dođe. Zato je naš dobronamerni savet, da ne ignorišete prve simptome koji vam ukazuju da se nešto dešava, jer kad se pravovremeno deluje, posledice su svedene na minimum. Obezbedite svom zdravlju ono što je neophodno i savest će vam biti mirna, a i zdravlje kvalitetnije.