Kako toplota utiče na proširene vene?

Kako toplota utiče na proširene vene?

Saznajte kako utiče i da li mnogo šteti toplota proširenim venama.  Da li su izraženije pod uticajem nje i kako lečiti takve vene?  Evo šta treba da znate!

Problem sa proširenim venama ima veliki deo populacije od kojih veći procenat zauzimaju žene. Možda iz razloga jer su njihove noge često otkrivene, uvek se baca akcenat na lepotu i negovanost njih samih, bilo kako da izgledaju. Kada se javi problem sa venama, često mislimo da smo u bezizlaznom problemu.

Da li je tako?

Mnogo puta pomislimo verovatno da se proširene vene ne leče. Ima istine u tome, ali ne do kraja. Evo kako se sve leče proširene vene. Možemo znatno uticati da sprečimo pojavu proširenih vena, ili da bar postojeće vidno smanjimo, a na koji način da to postignemo, savetujemo danas. 

Puno je faktora koji određuju da li će se proširene vene pojaviti u većoj ili manjoj meri. Činjenica je da su proširene vene s godinama izraženije, naročito kod osoba koje svoj radni vek provode na nogama, ili pak sede zakovani u foteljama. Jedna i druga varijanta je loš predznak za pojavu proširenih vena, a ono što takođe ima jako loš uticaj jeste i toplota, koja samo može doprineti da one budu mnogo izraženije i da se brže prošire po nogama, tj telu.

Kako toplota utiče na vene?

Mnogi možda i ne pretpostavljaju da su pojava toplote i pojava proširenih vena usko povezane. Na koji način? 

 

Postoje dva “stručna” izraza, za koje ste verovatno svi ponegde čuli ili pročitali u zdravstvenoj literaturi. Poznati su pod nazivima vazokonstrikcija i vazodilatacija.


Vazokonstrikcija označava stezanje krvnog suda, dok vazodilatacija objašnjava širenje krvnih sudova iz više različitih razloga.

Upravo je to ono što se dešava sa našim krvnim sudovima kada je u pitanju uticaj toplote na njih. Kao posledična reakcija javlja se širenje krvnih sudova i prokrvljenih kapilara, najčešće po nogama, iako se mogu pojaviti i na ostalim delovima tela, tačnije stomaku.

 

Ukoliko topla sredina vrši direktan uticaj na naše vene, dolazi do njihovog opuštanja i oticanja unutar krvnog suda.


Samim tim se vene naduvaju i mi u spoljašnjosti imamo izgled ispupčenih i na dodir mekanih vena i kapilara. 

Sigurno ste čuli, a možda i sami bili u prilici da vam noge otiču više u letnjem periodu, tačnije kad je toplo vreme, upravo zbog uticaja toplote na osetljivost krvnih sudova. Pojava proširenih vena nije jedina posledična reakcija koja se javlja. Često dolazi i do naduvanja nogu, pucanja sitnih kapilara naročito u predelu ispod kolena i otoka koji ne može diuretik da sredi. 

 

Najbezbolniji i bezbedniji način da se zaštitimo od problema ovog tipa, jeste umereno izlaganje suncu u letnjem periodu, a dok traje zima, najbolje je ne zagrevati prostorije da budu toplije od 20 stepeni celzijusa.


Čak je i neka opšta preporuka da se u zimskom periodu spava u prohladnim prostorijama, da bi krvni sudovi bolje funkcionisali i prokrvljenost bila bolja. 

Proširene vene se mogu manifestovati u više oblika. Javljaju se kao spoljašnje – one koje vidimo golim okom , a vrlo često su izražene na nogama, i u vidu unutrašnjih. 

Najčešći simptomi koji se javljaju prilikom uticaja tolpote na pojavu proširenih vena

uticaj toplote na vene

 

Pod uticajem toplote na proširene vene, najčešće se javljaju peckanja po nogama, veoma često dolazi i do bola, a ono što karakteriše pojavu proširenih vena jeste osećaj kao da mravi mile po njima.


Grčevi u nogama, osećaj teških nogu, promena kvaliteta kože i unutrašnje krvarenje. Osećaj je veoma neugodan, a osećaj teških i umornih nogu može da ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Ono što je sigurno, jeste da se protiv ovih simptoma može uticati blagovremeno. Što pre uključimo određene medikamente koji su zaduženi za terapiju proširenih vena, smanjićemo stepen oštećenja istih i mnogo lakše obavljati fizičke poslove. Ono što je važno je da reagujete na vreme, da biste sprečili i najgore moguće posledice koje mogu dovesti i do venske tromboze

U zavisnosti od stepena oštećenja krvnog suda i oboljenja proširenih vena, vaš lekar će odrediti koja terapija vam najviše odgovara. Bilo da su proširene vene nastale pod uticajem toplote, sedenja, prekomernog stajanja ili kao posledica nekog drugog oboljenja i oštećenja, potrebno je dosta nege i terapije uložiti u njihov oporavak. 

Istražili smo! Evo kako nastaju proširene vene od sedenja.

U dobroj meri se problem rešava otklanjanjem spoljašnjih faktora. Misli se prvenstveno na poboljšanje kvaliteta života (ishrana i fizička aktivnost), i upotrebom preparata na biljnoj bazi koji se koriste lokalno. 

Osim gelova i krema za mazanje, mogu se koristiti i određeni lekovi, takozvane tablete za vene, koje su dobra alternativa ukoliko ništa od lokalnih stvari ne može da pomogne, ali o njihovom delotvornom efektu i načinu konzumacije, najbolje je posavetovati se sa lekarom i farmaceutom. 

Ukoliko nemate vremena za odlazak kod lekara ili jednostavno smatrate da stepen oštećenja vena nije u poodmakloj fazi, a ujedno ste rešili da probate nešto od preparata koji su lako dostupni svima u prodaji, vrlo je bitno, da prilikom njihovog odabira povedete računa da se radi o prirodnim preparatima koji ni na jedan način ne mogu da vam naškode.

Vrućina i vene nisu dobra kombinacija!

Često se pitamo gde toliko grešimo kada su u pitanju vene. Možda i ne pretpostavljamo koliko je važan uticaj spoljašnjih faktora, ali zapravo ima mnogo uticaja na pojavu proširenih vena. Izdvajamo neke od najčešćih krivaca za pojavu istih:

 • Prekomerno izlaganje toploti – kada se već javi problem sa proširenim venama, tj.kad one već počnu da se poznaju, topli efekat će ih samo podupreti i učiniti da golim okom budu vidljive. Zbog čega se to dešava? Već smo spomenuli da se zidovi krvnih sudova šire pod dejstvom toplog vazduha i tom prilikom je protok krvi veći i brži. Krvni sud je pod pritiskom, a to oseća i osoba koja ima problem sa cirkulacijom. Zato, ni u zimskom, ni u letnjem periodu ne treba preterano izlagati noge suncu i toploti generalno, jer će čarapa za vene u tom slučaju postati neizostavni deo vaše odevne kombinacije. Verujte, nije ni malo lako i jednostavno nositi je svakodnevno, pogotovo kada su temperature napolju jako visoke. To znaju svi koji su imali prilike da probaju. Zato, da ne biste došli u tu situaciju, zaštitite svoje noge na vreme!
 • Pretopljavanje nogu – veliko utopljavanje nogu, naročito u zimskom periodu nije preporučljivo, iz razloga sto se zidovi vena navikavaju na visoke temperature, bivaju rašireni i samim tim je to sredina u kojoj se najbolje osećaju i funkcionišu. Isto kao što se i mi uljuljkamo u toplu pidžamu, pa nam izlazak napolje nimalo ne godi. Temperatura tela se kreće oko 36,6 stepeni i upravo je to ona temperatura koju treba održavati.

 

Ukoliko je napolju minus, onda temperatura nogu ne bi smela da bude toplija od 20 stepeni.

 • Topla kupka – je neizostavni deo svakodnevne relaksacije tela. Bilo da je leto ili zima, potreba da za osveženjem je uvek prisutna. To se čak i preporučuje, ali ono što treba da znate je da voda nikako ne treba da bude mnogo topla.

 

Radi poboljšanja cirkulacije, opšta preporuka da toplota vode bude oko 42 stepena, tačnije umereno hladna.


vrućina i vene

 • Izlaganje suncu – osim što radioaktivno zračenje šteti koži, i čini da brže stari, nije se dobrim pokazalo ni za nastanak vena. Sunce bi trebalo izbegavati u periodu od  11-17h u letnjim mesecima i nikako se ne preporučuje direktan boravak na njemu, jer sunčevi zraci dopiru do vas, gde god se vi nalazili, ukoliko ste napolju. 
 • Upotreba krema za efektom zagrevanja. Ovo su uglavnom kreme kojima je cilj da umanje bol, poboljšaju cirkulaciju ili da istope masne naslage. Brojne kreme protiv celulita imaju upravo ovaj efekat. Upotreba ovakvih krema nije za vas ako imate proširene vene i radije birajte one sa efektom hlađenja.
 • Kozmetički tretmani koji zagrevaju – i to su uglavnom tretmani koji treba da izazovu znojenje ili topljenje masnih naslaga. Zamotavanje u folije, saune, banje sa vrelom vodom i slične stvari jednostavno treba da izbegavate.

Lečenje proširenih vena nastalih uticajem toplote po stadijumima

Lečenje proširenih vena na nogama može biti i uspešno samo ukoliko se na njih deluje preventivno. Nije svaka bitka sa njima izgubljena. Razlikujemo nekoliko stadijuma proširenih vena, i u zavisnosti od stepena ostećenja, zavisi i njihovo lečenje. 

Prvi stadijum karakteriše estetske tj kozmetičke promene koje se manifestuju končastim, metličastim i mrežastim proširenjima venskih sudova. U ovom stepenu oštećenja je dovoljno lokalno delovati upotrebom biljnih preparata, koji će vidno umanjiti postojeće promene. 

Drugi stadijum karakteriše pojava većih venskih proširenja koji su stacionirani u donjim delovima nogu i oko skočnog zgloba. Ovaj stadijum se još naziva i klinički, jer zahteva klinički tretman lečenja.

Treći stadijum karakteriše pojava viskoznih vena koje su često i izuvijane i debljine prsta, ponekad sa znacima tromboflebitisa. Ova stanja objašnjavaju veliku bol i grčeve u nogama, i one se leče medikamentima. 

Četvrti stadijum karakterišu dermatitična, ekcematoidna oštećenja kože, a može se javiti i spoljašnje krvarenje vena. Ovaj stadijum iziskuje operativni tok lečenja. 

Ukoliko se rešite da lečenje sprovodite na prirodan način, lekovite biljke za vene koje vam mogu pomoći u tome su: 

 • cvet nevena – koji se pokazao kao jako lekovita biljka u lečenju mnogih tegoba. Mast od nevena ima umirujući efekat na mesto na koje se nanese i dobar je upalu vene sa ili bez oštećenja. 
 • divlji kesten – verovatno svima poznato lekovito dejstvo divljeg kestena , koji se od davnina provlači po literaturama i u praksi. Melemi ručno pravljeni ili medikamentozni preparati u obliku gela od kestena, dobro deluju na upalu i otok. Gelirana struktura još bolje prodire u unutrašnjost kože i ima bolji efekat dugoročnije prirode. 
 • seme grožđa i ekstrat vinove loze – sadrze jake antioksidanse koji jačaju zidove venskih sudova i samim tim deluju protivupalno na pojavu vena. 
 • đavolja kandža – bogata vitaminom E koje je zaduženo za proizvodnju kolagena i elastičnosti kože. Na taj način doprinose boljoj otpornosti venskih sudova. 
 • gavez je biljka koja je poslednjih godina doživela ekspanziju u medicini i farmaciji. Njeno dejstvo je višestruko, a najbolju primenu je pokazala u lečenju proširenih vena i mikrocirkulacije. lekovita svojstva su zadužena da ublaže upalo stanje, a najefektivniji sastojci gaveza su etarska ulja, kofeinska kiselina, tanini, ruzmarinska kiselina i alantonin. Biljka gaveza se može koristiti i sveža, narendana direktno na oteklo mesto. Koren gaveza se može potopiti u rakiju i svakodnevno konzumiranje manje količine se koristi za bolju prokrvljenost i cirkulaciju. Oprez u ovoj primeni!

Lekovite biljke mogu vam pomoći da izlečite problem sa venama . Na samom početku, kada tek počnu da se pojavljuju, biljke imaju baš veliki efekat, dok je u kasnijoj poodmakloj fazi lečenje biljem malo teže. Kasnije, možete ih koristiti kao dodatno sredstvo za otklanjanje i ublažavanje određenih tegoba, kao što su širenje i oticanje vena od toplote.

Vene od toplote – iskustva

Često i ne možemo pouzdano da znamo šta je tačan uzrok koji je doveo do problema, ali možemo da primetimo šta utiče na to da se problem produbi.

 

Proširene vene možda i nastaju pod dejstvom nekih drugih faktora, ali pouzdano znamo da toplota samo negativno utiče da one postanu izraženije i veće.


Danijela je prenela svoje loše iskustvo: 

Problem sa proširenim venama imam još iz fakultetskih dana. To sam nasledila od majke. Tek kada sam se zaposlila, problem sa venama se proširio. Radila sam u kancelariji, zakovana za fotelju, pored koje je stajala grejalica i direktno zračila u moje noge. U početku mi nije smetalo. Prijao mi je topli vazduh, ali malo po malo moje noge su osetile posledice. Osim vidljivih promena po koži, koje su izgledale ružno, primetila sam da tokom noći često imam grčeve u nogama i da se ujutru budim sve umornija. Umesto da legnem uveče i ujutro ustanem sveža, ja sam se osećala sve gore. 

Nisam znala u čemu je problem, sve do trenutka dok nisam uvidela da su mi noge skroz šarene i da su vene na mojim nogama uzele maha. Rešila sam da presečem i da moram da se pobrinem da rešim svoj problem, jer sam znala da može drastično da naruši kvalitet mog zdravstvenog stanja. Moja dalja borba tekla je u pravcu alternativne medicine i izašla sam kao pobednik iz svega. Danas se trudim da se klonim loših uticaja spoljašnje sredine, zdravo se hranim i fizička ktivnost je svakodnevni deo moje rutine. A prekomerno izlaganje nogu toploti izbegavam uvek!

Bilo kako bilo, jedno je sigurno: proširene vene nisu zanemarljiv problem, a toplota itekako utiče na njih i na pogoršanje simptoma. Upravo iz tog razloga je važno da ih zaštitimo pravovremeno. Izbegavajte toplotu ako imate proširene vene. Vašim nogama biće mnogo lakše!