Otkrijte najbolje vežbe za vene i rešite se bola!

Otkrijte najbolje vežbe za vene i rešite se bola!

Izbegavate vežbanje jer se plašite da bi to dodatno pogoršalo stanje vaših proširenih vena? Onda je pravo vreme da saznate koje su to najbolje vežbe za vene!

Ako imate problema sa proširenim venama, verovatno se često dvoumite da li da vežbate ili ne. Na kraju krajeva, internet je pun oprečnih informacija. Jedni tvrde da vežbanje pogoršava stanje, a drugi se zaklinju da pod obavezno morate da uvedete neki režim vežbanja ako želite da poboljšate stanje i predupredite buduće probleme.

I kome sada da verujete? Pošto znamo da vas ovo pitanje muči, potrudili smo se da nađemo prave odgovore.

Nastavite da čitate i saznajte ne samo istinu po pitanju vežbanja, već i koje su to najbolje vežbe za vene.

Proširene vene i vežbanje – da ili ne?

Izbacivanje vežbi iz vašeg života nije ono što bi trebalo da uradite. Svesni smo da ovo i vrapci na grani znaju, ali ne škodi da vam ponovimo. Uključivanje nekog oblika vezbanja u vaš svakodnevni život je ključne ne samo za zdravlje vaših vena, nego i za kardiovaskularno zdravlje i vaše telo u celini.

Pumpanje krvi iz naših stopala i nogu (uprkos sili gravitacije) ka srcu, postiže se u najvećoj meri mišićima listova i butina. Kada tokom hodanja, trčanja ili vežbanja dolazi do njihove kontrakcije, povećava se i intenzitet pumpanja krvi. Iz tog razloga, problemi i tegobe koje stvaraju proširene vene se mogu umanjiti redovnom fizičkom aktivnošću.

Čak i od nečeg potpuno jednostavnog kao što je obična šetnja možete imati brojne koristi. I zato pročitajte u nastavku koje sve vežbe za vene možete raditi kako biste pomogli svojim venama.

Vežbe za proširene vene

vežbe za vene

Za vas smo pripremili spisak nekih od najboljih vežbi koje će raditi za vene, a ne protiv njih, i koje će vam uz to pomoći da održite svoje zdravlje u dobrom stanju:

Vežbe za vene – # 1 Hodanje

Spisak koristi koje možete imati od hodanja (bez obzira da li je reč o laganoj šetnji ili brzom hodanju) je prilično dugačak. Između ostalog, uključuje i:

 • bolji san
 • jačanje memorije
 • bolje raspoloženje
 • jačanje kostiju
 • bolju cirkulaciju
 • smanjivanje bolova uzrokovanih artiritisom
 • jačanje imuniteta

Mogla bih ovako da nabrajam još dugo, ali znam da shvatate poentu – mnogo koristi, a ni jedna negativna posledica. Ovo je primenjivo i na probleme koje imate sa proširenim venama.

Hodanje je posebno dobro i korisno za vas, jer je vežba niskog intenziteta. Nema napornog vežbanja, samo jednostavni pokreti koji jačaju mišiće vaših listova, bez istezanja tela.

Jačanje mišića listova će poboljšati i cirkulaciju, što je još jedan oblik pomoći vašim venama i olakšavanju tegoba koje sa njima imate.

I zato, kad god se ukaže prilika, obujte udobnu obuću i uživajte u šetnji barem 30 minuta.

Vežbe za vene – # 2 Vožnja bicikla

Još jedna vežba odlična za vaše listove i cirkulaciju, koju možete upražnjavati bez rizika po vaše vene, je vožnja bicikla. Da, i onaj sobni se računa. A ako ste ljubitelj vožnje napolju, onda će i vaša pluća uživati i biće to dobra prilika da popravite raspoloženje i relaksirate se.

Vežbe za vene – # 3 Vožnja bicikla na leđima

Ako nemate sobni bicikl ili baš i niste ljubitelji vožnje na otvorenom, ne brinite. Iste koristi možete imati i od takozvane vožnje bicikla na leđima. Dodatni plus je to što ćete i svoje trbušne mišiće dovesti u bolju formu.

Kako se radi ova vežba?

Nađite neku dobru i udobnu prostirku, postavite je na pod i lezite leđima na nju. Dlanove stavite iza glave, a noge podignite u vazduh. Savijte noge u kolenima, tako da formirate ugao od 90 stepeni.

Oponašajte pokrete koje pravite kada vozite bicikl – izbacite desnu nogu, dok levu držite savijenu, a potom obrnite pokrete. Za dodatne efekte za ostatak tela, možete uposliti i ruke. Približite kolena grudima, ramena podignite malo iznad poda, ali nemojte istezati vrat. Ispružite desnu nogu, a levu savijte pod uglom od 45 stepeni i istovremeno približavajte desni lakat levom kolenu. Menjajte strane približavajući levi lakat desnom kolenu.

Ponavljate pokrete obema nogama, koliko god da vam prija. Idealno bi bilo da uradite barem jednu seriju od 12 ponavljanja za svaku nogu.

Vežbe za vene – # 4 Istezanje listova

Kao što smo već apsolvirali, najvažniji cilj vežbi koje radite za vene je da jačate mišiće listova i da poboljšate cirkulaciju u nogama.

To možete postići i jednostavnom vežbom istezanja listova. Evo kako da to uradite: uspravite se, približite noge jednu drugoj i polako se popnite na prste, pa spustite stopala na pod. Ponovite ovu vežbicu onoliko puta koliko vam prija.

Vežbe za vene – # 5 Podizanje nogu sa strane

Ovo je još jedna vežba sa dvostrukim efektom – zategnućete i listove i butine. Sigurno vam je dobro poznata, a mnogima je zbog lakoće izvođenje i jedna od omiljenih.

Lezite na desni bok, ispravite desnu nogu i položite levu preko nje. Odignite levu nogu polako u vazduh, zadržite je tako par sekundi i onda spustite. Ponovite ovu vežbu obema nogama barem 15 puta.

Vežbe za vene – # 6 Vežbanje u vodi

Svi smo iskusili lakoću vežbanja kada vežbamo u vodi. U vodi smo deset puta lakši, a i u bazenu ili u moru imamo manje šanse da se povredimo. Vežbanje je prijatnije i ima efekat masaže; zbog otpora koji voda pruža upošljavamo i ravnomerno opretećujemo sve mišiće.

Voda je dobra za kardiovaskularno zdravlje, a pritom ne opterećujemo ligamente, zglobove i kičmu. Vežbanjem u vodi sagorevamo duplo više kalorija nego kad vežbamo na suvom –  pola sata vežbanja u vodi je kao dva sata vežbanja na tlu. I zato obradujte svoje vene akvabikom ili plivanjem (često su nam tokom plivanja noge u višoj poziciji od srca, što pomaže oticanju nakupljene krvi iz proširenih vena).

Proširene vene i trčanje

Naš kardiovaskularni sistem zaista može imati mnogo koristi od trčanja, ali malo ko će vam preporučiti ovu aktivnost ako imate proširene vene. Razlog je to što je trčanje fizička aktivnost visokog intenziteta, pa može da prouzrokuje oticanje vena, bol i osećaj težine u nogama.

Da li to znači da treba da se odreknete ovakvog vida vežbanja, iako vam prija? Naravno da ne.

Samo se pridržavajte pravila zbog kojih će vam trčanje biti lakše i bezbednije:

 • trčite na mekšim površinama – zamenite beton travom, peskom ili atletskom stazom
 • obavezno nosite medicinske kompresivne čarape za vene
 • birajte odgovarajuću i udobnu obuću
 • pre trčanja, stavite flaster za vene
 • nakon trčanja odmorite barem pola sata, a noge podignite na jastuk
 • slušajte svoje telo i prestanite sa trčanjem ako osećate jak bol u nogama
 • posle trčanja obradujte vene oblogama ili masažom nekom prirodnom kremom za vene

I naravno – budite umereni u dužini i učestalosti ovakvog tipa vežbanja.

Proširene vene i teretana

Iako vam na prvi pogled možda ne deluje tako, ne morate se odreći čak ni teretane zbog proširenih vena. Ali, budite oprezni po pitanju dizanja tegova.

Dizanje tegova je postalo jedna od najpopularnijih vežbi zbog koristi koje možete imati, poput:

 • ubrzavanja metabolizma
 • jačanja kostiju
 • povećanja produktivnosti
 • postizanje rezultata u kraćem roku u odnosu na druge vidove vežbanja

Ne brinite, iako imate proširene vene i vi možete da imate sve ove koristi. Ali, kao i kod trčanja, potrebne su neke mere opreza:

 • zamenite teške tegove lakšim
 • ne zaboravite da pravilno dišete (izdah prilikom podizanja tegova)
 • odmah nakon završetka sesije podizanja tegova, šetajte ili vozite bicikl kako biste ponovo normalizovali cirkulaciju
 • nosite medicinske kompresivne čarape za vene ili elastične zavoje tokom i nakon podizanja tegova

I sve ostale vežbe u teretani možete raditi nesmetano, ako poštujete dva osnovna pravila – birajte vežbe koje su dobre za listove i butine (time poboljšavate cirkulaciju) i budite umereni u opterećivanju nogu.

Joga vežbe za vene

 

vežba za vene

Joga je odlična alternativa za one koji zbog ozbiljnih teškoća sa proširenim venama ne mogu da se bave intenzivnijim kardio aktivnostima. Istežući pokreti koje joga uključuje su odličan izbor, jer će vam poboljšati cirkulaciju, ali vas istovremeno i osloboditi stresa.

Asane (joga vežbe) su dobar izbor jer ne samo da izazivaju kontrakciju mišića zbog kojih oni pojačano pumpaju krv, nego i pri zadržavanju određenog položaja istežu mišiće. To mišiće čini elastičnijim i istiskuje nagomilanu krv iz njih.

Možete probati one koje deluju obrnuto od sile gravitacije i omogućavaju krvi da nesmetano teče ka srcu, što je pravi odmor napregnutim zaliscima. Takve su obrnute asane, kao što su siršasana (stoj na glavi), sarvangasana, viparita karani asana i halasana (plug).

Ako niste ljubitelj joge, ove asane vam deluje previše zahtevno ili ne možete u svom nedeljnom rasporedu da pronađete vreme za časove joge, upražnjavajte barem jednu jednostavnu vežbu. To je pomenuta sarvangasana, poznatija kao “sveća”.

Izuzetno blagotvorno deluje na prevenciju proširenih vena i olakšavanje tegoba koje zbog njih možete imati. Kako, pitate?

Zbog obrnutog položaja nogu u velikoj je meri je olakšano vraćanje venske krvi prema srcu.

Time se smanjuje pritisak na venske zaliske što je bitno kod prevencije proširenih vena, ali i smanjenje otoka i osećaja težine u nogama ako već imate probleme sa venama.

Zadržite se u položaju sveće pet do deset minuta i ponavljajte je dva puta dnevno. Ako se odlučite da je radite samo jednom dnevno, neka to bude rano uveče.

U slučaju da ne možete potpuno pravilno da izvedete, čak i malo savijen položaj tela i nogu će imati pozitivan uticaj na vene. Ako vam i to deluje previše zahtevno, pokušajte sa najjednostavnijim položajem: sedite sasvim blizu zidu i podignite, pod pravim uglom, noge, a zatim ih oslonite na zid i ostanite u tom položaju nekoliko minuta. To, naravno, više baš i nije sveća, ali će svejedno biti dobra vežba za vaše vene.

Proširene vene i vežbanje – osnovna pravila

Sada zaista više nemata valjane izgovore i opravdanja da ne vežbate zbog toga što imate proširene vene. Znam, znam, manji broj nas spada u one srećnike kojima je svakodnevno vežbanje uživanje i nešto čemu se baš posebno raduju.

Ali, imajte u vidu da ova vrsta vežbanja nije samo puki vid rekreacije ili nešto što radite da biste mogli da se uvučete u dva broja manje pantalone.

Ovo je pitanje zdravlja i dugoročno ulaganje u prevenciju ozbiljnih tegoba koje možete imati zbog proširenih vena.

Izaberite ono što vam je najlakše, najviše vam se dopada ili se najbolje uklapa u vaše navike i životni stil. Samo jedna napomena za kraj – koji god vid rekreacije da odaberete, imajte ove savete na umu:

 1. Konsultujte se sa lekarom – pre nego što otpočnete neki novi program vežbanja, posavetujte se sa svojim lekarom, kako biste bili sigurni da ste odabrali vežbe koje su bezbedne za vaše vene.
 2. Slušajte svoje telo – ako vam se čini da od vežbanje imate više štete nego koristi, prestanite ili nađite vežbe manjeg intenziteta.
 3. Zagrevajte se – obavezno odradite nekoliko vežbica zagrevanja, kako biste svoje mišiće pripremili za napor koji sledi.
 4. Pažljivo birajte vežbe – osim što ne bi trebalo da budu naporne, imajte na umu da na  vaše proširene vene najbolje deluju one vežbe koje podstiču cirkulaciju. Uvek uključite vežbe za listove i butine (čak i vrlo jednostavne poput desetak ponavljanja ustajanja sa stolice i ponovnog sedanja će biti delotvorne).
 5. Istegnite se nakon vežbanja – pre nego što završite sa vežbanjem u potpunosti, usporite nekoliko minuta, odradite vežbe najmanjeg intenziteta i nežno istegnite noge.
 6. Nemojte zadržavati dah – dišite pravilno, jer zadržavanjem daha vršiti pritisak na vene u vašem stomaku, što otežava oticanje krvi iz vena u nogama.
 7. Ne podižite teške tegove – podizanje teških tegova povećava pritisak na vene i zato se obavezno konsultujte sa lekarom koja težina tegova je bezbedna za vas.
 8. Nemojte svu “brigu” o venama svoditi samo na vežbanje – koristite prirodnu kremu protiv vena, probajte čaj za proširene vene i dajte šansu prirodnim rešenjima za proširene vene kao što su jabukovo sirće, gavez, ekstrat divljeg kestena i zeleni paradajz.
 9. Nemojte preterivati sa vežbanjem, ako ste imali operaciju ili bilo kakav tretman proširenih vena.

Kao što vidite, ne samo da je moguće da redovno vežbate ako imate proširene vene, već ćete od fizičkih aktivnosti imati i mnogo koristi.

Pažljivo birajte vežbe za vene, poštujte mere opreza i savete koje smo vam dali i uskoro ćete videti poboljšanje.