Proširene vene od sedenja, istina ili mit?

Proširene vene od sedenja, istina ili mit?

Kada dugo sedimoo venama je potrebno mnogo više truda da pumpaju krv ka srcu. Kako nastaju proširene vene od sedenja i šta možemo da učinimo da sačuvamo privlačne i zdrave noge?

Dugotrajno sedenje i proširene vene

Ukoliko već imate proširene vene sigurno ste primetili da se simptomi pogoršavaju nakon dugog sedenja ili stajanja. To se manifestuje:

Da biste razumeli zašto dugotrajno sedenje predstavlja rizik za nastanak vena ili pogoršanje već postojećeg oboljenja, pogledajmo kako krv cirkuliše u našem telu.

Naše srce pumpa krv bogatu kiseonikom koja kroz arterije snabdeva sve delove tela. Zatim se krv iz tkiva venama vraća nazad u srce.

U nogama, težina tela i sila zemljine teže stvara dodatni pritisak što otežava vraćanje krvi ka srcu. Kako bi se ovaj proces ipak pravilno odvijao vene su opremljene zaliscima koji sprečavaju da se krv vraća nazad. Ako zalisci ne funkcionišu pravilno onda je dodatni pritisak koji se sedenjem stvara u venama previše za njih. Krv se tada zadržava u venama koje se pojavljuju kao paučinaste vene i proširene vene.

Mišići listova imaju važnu ulogu u pravilnom vraćanju krvi kroz vene ka srcu. Naime kontrakcije nožnih mišića rade kako pumpa koja izbacuje krv na više ka srčanom mišiću. Svaki put kada pomerimo noge mišići stisnu vene.

Ukoliko dugo sedite ili stojite u istom položaju pokreti mišića izostaju posebno kada su vam noge savijene ili prekrštene.


Svi simptomi koje imate nastaju zbog slabog oticanja krvi ka srcu

Kako nastaju proširene vene od sedenja?

Svakodnevno dugotrajno sedenje dovodi do slabe cirkulacije u nogama. Kada sedimo naše vene moraju da ulože mnogo viže napora kako bi pumpale krv ka srcu.

Svaka aktivnost koja sprečava pravilnu cirkulaciju u nogama može prouzrokovati pojavu proširenih vena i prateće simptome.


Vene u našim nogama imaju zadatak da vraćaju krv nazad u srce. Mišići listova imaju ključnu ulogu u ovom procesu jer se grče dok se krećemo. Ukoliko vaš posao ne dozvoljava baš mnogo kretanja, vene polako slabe i veliki su izgledi da se jave proširene vene od sedenja.

Faktori rizika za nastanak vena od sedenja

Brojni faktori poput starenja, pola i naslednih sklonosti povećavaju rizik da se vaše noge počnu ličiti na kartu rečnih tokova. Način života, odnosno posao koji radite nije nevažan u celoj priči.

Dok hodamo kontrakcije mišića listova deluju kao moćna pumpa koja šalje vensku krv u srce.Ukoliko ova aktivnost, dakle kretanje, izostane u dužem vremenskom periodu, u venama se stvara pritisak usled nagomilane krvi koja nije mogla pravilno da ode ka srcu.

Svakodnevni pritisak u venama nogu dovodi do slabljena zidova vena koji se prosto rastegnu. Zalisci unutar vena na mestima proširenja oslabe i sada još slabije pumpaju krv koja se sve više zadržava u nogama, a vi radni dan završavate otečenih stopala i listova sa potmulim bolom i olovnom težinom u nogama – iako ste ceo dan sedeli.

Savremeno doba nam je podarilo mnoga zanimanja koja podrazumevaju duge sate sedenja u istom položaju, ali i proširene vene od sedenja.

IT  programeri, menadžeri i svi drugi čiji je posao da svoje radno vreme provedu pred nekim monitorom kao i oni čije radne aktivnosti podrazumevaju dan proveden za volanom, česta dugotrajna putovanja i prekookeanske letove su u riziku od nastanka proširenih vena.

vene od sedenja

Kako sprečiti proširene vene od sedenja?

Najbolja prevencija nastanka proširenih vena od dugotrajnog sedenja je kretanje.


Sve aktivnosti koje uključuju angažovanje nožnih mišića poput pešačenja, vožnje bicikla, plivanja i različite vežbe, blagotvorne su za stanje vaših vena.

Obično na fizičke aktivnosti gledamo kao na način očuvanja lepo oblikovanog tela. Od sada uvek imajte na umu da je svaki vaš korak, čučanj i slično gimnastika za vene čiji zidovi će biti jači.

Prirodni gel za vene 

Mi smo uvek za onu narodnu “Bolje sprečiti nego lečiti”. Cilj nam je da bezbrižno sedite a opet ne dobijete proširene vene.

Mnogo je razloga zašto neko dobije proširene vene, a neko stalno sedi a opet ima glatke, privlačne i pre svega zdrave noge:

  • Vaše opšte zdravstveno stanje
  • Genetske predispozicije
  • Pušenje
  • Navike ( slabo kretanje, neudobna tesna odeća, neudobna obuća, visoke potpetice, nepravilno sedenje, ne pravite pauze tokom dugih sati sedenja…)
  • Odsustvo prirodne nege 

Na neke od ovih faktora lako možete uticati dok vam drugi moraju biti signal za oprez i znak da o svojim venama morate voditi računa više nego drugi.

Ono što već danas možete učiniti za svoje vene je prirodna nega. Prirodni gel za vene  je nezamanjliv u ublažavanju simptoma dugotrajnog sedenja kao što je osećaj težine u nogama, oslabljena cirkulacija i simptomi proširenih vena. On je najbolja preventiva pojave proširenih vena od sedenja. Jednostavno ga umasirajte u noge pred odlazak na posao i krenite lakog koraka u nove izazove.

Protegnite noge svakih sat vremena

Koliko god da je vaš sto zatrpan, svakih sat vremena ustanite, idite do tolaeta ili automata za kafu, ili jednostavno napravite krug po kancelariji, protegnite noge, napravite tri čučnja i nakon toga se vratite svom poslu.

Predlažem vam da izmerite koliko vam je ova blic pauza oduzela vremena. Da li će vaš posao trpeti ukradete li od njega 2-3 minuta?


Sigurno ne, a cirkulacija u nogama će se bar na kratko vratiti u normalu, bol u leđima će popustiti. Kada ponovo sednete za svoj sto vaš fokus će biti bolji i brzo ćete nadoknaditi izgubljenih par minuta.

Prema najnovijim istraživanjima, nedeljno bi trebalo da provedete najmanje 150 minuta u bavljenju umerenom fizičkom aktivnošću kao što je brzo hodanje ili vožnja bicikla. Ne idite ispod ovog minimuma, a zlatno pravilo glasi što više vežbanja to više koristi.

Vežbanjem ćete se baviti u slobodno vreme a tokom radnog dana pomozite svojim venama od sedenja na sledeći način:

  • Idite u kratku šetnju
  • Uradite neke jednostavne joga vežbe
  • Popnite se uz stepenice između dva sastanka
  • Prošetajte do kopir aparata ili odnesite neka dokumenta kolegi iz susedne kancelarije
  • Izađite iz gradskog prevoza stanicu ranije kako bi ste svoj put kući završili peške i tako povratili cirkulaciju.

Postoje poslovi koji podrazumevaju celodnevno sedenje za nekom proizvodnom mašinom i tada nećete moći da se udaljavate i izvedete ove jednostave trikove za pospešivanje cirkulacije.

Isto je i kada ste u avionu na dugom letu.

Čak i utakvim uslovima nešto možete učiniti za svoje vene. Zapamtite, cilj vam je da bar na kratko uspostavite normalnu cirkulaciju u nogama.

Jednostavne vežbe za vene u sedećem položaju

sedenje i proširene vene

Svakih pola sata izvedite par jednostavnih vežbi:

U sedećem položaju podignite noge u visinu kolena, ponovite pokret bar pet puta.

Zgrčite i opustite listove nekoliko puta, razmrdajte stopala i promrdajte prstima na nogama.

Odmah ćete osetiti olakšanje . Za ovo vam je potrebno samo da stvorite ovu korisnu naviku koja će čuvati zdravlje vaših vena.

Pauze u sedenju ne čuvaju samo vene već i srce i kičmu. Pauza i promena aktivnosti bar na kratko pozitivno utiču i na opšte mentalno stanje, smanjuju osećaj umora i vraćaju vam koncentarciju.


Velike su šanse da sedite dok čitate ovaj članak. Sedite dok vozite decu u školu a zatim mnogii od nas nastavljaju da sede na za svojim radnim stolom. Radimo to svakioga dana, a zatim ponovo u auto, opet sedenje. E sad kad ste došli kući vi bi da se odmorite. Šta ima lepše nego da podvijete noge na kauču ispred TV oslonjeni na nečije sigurno rame. 

Mnogi ljudi se iznenade kada ih suočite sa činjenicom da je dugotrajno svakodnevno sedenje loše po njihovo zdravlje.U današnje vreme dugotrajno sedenje se čak poredi sa pušenjem u smislu negativnih efekata koje ima na ljudsko telo.

Najnovija istraživanja su pokazala poguban uticaj prolongiranog sedenja na zdravlje. Što je najgore redovno vežbanje po svoj prilici ne može da poništi efekte dugotrajnih svakodnevnih sedećih  sati.

Ljudsko telo nije stvoreno za sedenje i već za kretanje.


Podignite noge iznad nivoa srca

I ovo je dobar način da sprečite proširene vene od sedena. Naime, nakon dugog sedenja, podignite noge iznad nivoa srca na pola sata. Krv koja se nagomilala u nogama će lakše oteći ka srcu. Tako ćete smanjiti pritisak u venama i smanjiti rizik od slabljenja venskih zalistaka i zidova vena. Uz to otečenost i osećaj težine će nestati.

Ovo isto radite i ako vas muče proširene vene od stajanja.

Mnogo sedite? Izbegnite bar ove greške!

Briga o zdravlju je pitanje dobrog životnog stila. Način na koji se odnosite prema svom telu je mnogo vrednije obeležje vašeg života od markirane torbe i skupog automobila.


Izgradite životni stil koji će u svakom trenutku na neki način biti fokusiran na nešto korisno što možete učiniti za svoje telo. Vi možete sakriti vene na jedan od ovih načina, ali dugotrajno gledano – to nije rešenje!

Pretpostavimo da niste u mogućnosti,ali i ne želite, da svoj dobro pozicionirani i još bolje plaćeni posao zamenite za neki koji podrazumeva dosta kretanja samo zato da biste sačuvali noge od proširenih vena.Ipak postoji niz radnji koje možete uvrštiti u svoju rutinu. Lake su, jednostavne, uglavnom besplatne a čuvaju zdravlje vena ali i celog tela. Isto tako izbegnite ove navike koje izazivaju proširene vene.

Način na koji sedimo čuva noge od proširenih vena

Sedenje prekrštenih nogu je tema oko koje se spore i stručnjaci i laici. 

Dakle da li prekrštene noge izazivaju pojavu vena?

Uvreženo je mišljenje da sedenje prekrštenih nogu može dovesti do pojave proširenih vena.

Stručnjaci međutim, tvrde da je to samo mit jer nema podataka da prekrštanje nogu ima ikakve veze sa nastankom proširenih vena.

Sedenje prekrštenih nogu je položaj tela koji nije dobar za kičmu i opšte stanje skeleta.Međutim ukoliko već nemate proširene vene i niste u rizičnoj grupi da ih dobijete, stručnjaci kažu da ovakav način sedenja ne može sam izazvati proširene vene.

S druge strane, ja laički razmišljam: Ako sedimo dugi niz sati svaki dan pa još imamo naviku da sedimo prekrštenih nogu,  ionako onemogućena cirkulacija se još više usporava i remeti,jer su vene u tom položaju tela stešnjene.

Sigurno nećete dobiti proširene vene od malo sedenja prekrštenih nogu u pozorištu ili nekom drugom skupu. Ipak imate pravo da pokažete svoje divne noge u novim cipelama. Ipak, sigurnije je da to ne bude vaša stalna kancelarijska navika jer tamo provodite najmanje trećinu svog života  a to je već ozbiljan komad vremena.

Pravilno sedenje sprečava nastanak vena

Iako se proširene vene obično povezuju sa dugotrajnim stajanjem koje stvara pritisak u stopalima i nogama, sedenje takođe može biti razlog nastanka vena. 

Oni koji po ceo dan stoje samo žele da sednu jer im to donosi olakšanje.

Vaše noge zaslužuju odmor kad god je to moguće. Bilo da radite sedeći, putujete ili vam je sedenje najbrži način da odmorite umorne noge, naučite kako se pravilno sedi.

Izaberete li ispravan način sedenja smanjićete rizik od pojave vena. Ovo je posebno važno za osobe koje mnogo sede.

Neki lekari ipak veruju da prekrštene noge sužavaju vene na zadnjoj strani kolena.i tako ometaju cirkulaciju. Ne dozvolite da vam prekrštanje nogu postane navika. Spustite stopala ravno na pod.


Sedenje na vici stolice nije opcija

Ovo su sitnice na koje sigurno ne obraćate pažnju, a ukoliko su postale deo vaše rutine dan za danom uporno podrivaju zdravlje vaših vena.

Sve više zanimanja današnjice podrazumeva beskrajno sedenje pred monitorom. Stoga je kvalitet stolice na kojoj sedite postao veoma važan. Međutim više se vodi računa o parametrima koji čuvaju kičmu. Ipak sedište ne bi trebalo da bude skroz tvrdo. I još nešto, uvek sedite na celo sedište leđa čvrsto oslonjenih uz naslon.

Nikada ne sedite na ivici stolice jer tako presecate cirkulaciju negde na polovini zadnje strane butina. Uostalom u tom položaju trpi i ceo skelet a ne samo vene.


Tesne pantalone i proširene vene od sedenja kao loša kombinacija

Volite li tesne pantalone? I ja ih volim, izgledaju lepo bilo da je reč o džinsu ili onim poslovnim cigaret. Vodite samo računa da ne budu pretesne. 

Kombinacija tesne pantalone plus dugotrajno sedenje pa još ako prekrstite noge…da li stvarno mislite da vaše vene mogu da ostanu zdrave pored tolikog pritiska koji na njih vršite.


Kada krećete na put duži od dva sata ili na duži let avionom vodite računa da to neizbežno dugotrajno sedenje bar ublažite komotnijom odećom u kojoj će vaše vene što manje patiti.

Iskustva u lečenju proširenih vena od sedenja svode se na svedočenje da je zanemarivanje problema uvek najveća greška i da neće nestati same od sebe. U zavisnosti od faze razvoja proširenih vena pacijenti ih leče konvencionalni lekovima po nalogu lekara. To mogu biti tablete za vene, ali i neka operacija varikoznih vena

Ono što se međutim izdvaja kao opšte mesto je činjenica da čim su promenili pogrešne navike i uvrstili malo prirodne nege u svoju rutinu, svi pacijenti su osetili značajno poboljšanje kada su vene od sedenja u pitanju.